Iklan Leaderboard

Khamis, 31 Oktober 2013

22 Melayu dan gelaran berpisah tiada

Orang Melayu adalah antara bangsa dalam dunia ni yang sangat suka kepada gelaran dan membeza2kan darjat. Ramai yang mengejar pangkat Dato', Dato Seri, Tan Sri dan lain2 gelaran. Bila dah punyai gelaran, orang lain tidak lagi memanggilnya dengan nama yang diberikan oleh ibu bapa mereka tetapi memanggil mereka dengan gelaran pangkat yang diperolehi.



Rabu, 30 Oktober 2013

15 Kepentingan Program Latihan Khidmat Negara

Kebanyakan negara seperti Singapura, Korea Selatan, US, UK, Israel dan lain2 mempunyai program khidmat negara atau khidmat tentera bagi para belia yang telah tamat sekolah. Ada negara yang setiap rakyatnya diwajibkan menyertai program ini, ada yang penyertaannya dipilih secara rawak, ada yang penyertaan terbuka kepada yang sukarela, ada yang hanya diwajibkan kepada orang lelaki sahaja, ada yang tempohnya hanya beberapa bulan, ada yang sampai 2 tahun.



Selasa, 29 Oktober 2013

19 Konsert Kesha batal kerana sensitiviti agama

Sebelum ini konsert kumpulan heavy metal, Lamb of God di Malaysia telah dibatalkan. Baru2 ini, konsert seorang penyanyi barat yang terkenal dengan lagu  iaitu Ke$ha yang dijadualkan berlangsung pada 26 Oktober di Stadium Negara juga telah dibatalkan pada saat2 akhir oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia kerana didapati menyentuh sensitiviti agama serta nilai-nilai budaya masyarakat Malaysia menyebabkan pihak penganjur kerugian lebih RM1 juta.



9 Awek Legoland bermata cantik dan comel

Ya, mata awak memang macam cecantek jer, macam cecomel jer. Awek yang bermata cantik dan comel bermulut itik seperti ini pasti menjadi idaman dan kegilaan lelaki seluruh Malaya.



Isnin, 28 Oktober 2013

30 Kaitan harga gula dengan diabetes dan seks

Apsal negara kita ni dari pemimpin2 atas sampai la penyokong2 bawahan mostly suka bagi alasan dungu macam orang lain semua budak2 tadika? Nak kurangkan subsidi minyak ke gula lantaklah, cakap jelah untuk kebaikan ekonomi ke, untuk mengurangkan beban kerajaan ke, atau subsidi dapat disalurkan fokus kepada golongan miskin ke, tak perlu tokok tambah dengan alasan2 bangang.



Ahad, 27 Oktober 2013

13 Pengajaran tragedi banjir Cameron Highland

Baru2 ini banjir lumpur dan tanah runtuh telah berlaku di Bertam Valley, Cameron Highland selepas satu empangan di Ringlet melepaskan air melalui pintu kawalannya pada jam 1 pagi berikutan tidak dapat menampung kuantiti air yang berlebihan akibat hujan lebat. Tragedi ini telah mengakibatkan 3 kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda termasuk 80 buah rumah dan 100 buah kenderaan.



Jumaat, 25 Oktober 2013

25 Ringkasan dan rumusan intipati Bajet 2014

Sesi pembentangan Ucapan Bajet 2014 oleh Perdana Menteri Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak telah pun selesai petang tadi. Antara yang paling hangat adalah pelaksanaan GST, kenaikan harga gula, kadar BR1M dinaikkan serta bonus setengah bulan gaji bagi penjawat awam.


Khamis, 24 Oktober 2013

18 Apabila tempat awam juga sudah tidak selamat

Apa kejadahnya ni??? Tak sampai 24 jam berlaku kes pak guard tembak mati pegawai bank, ni ada kejadian tikam menikam sampai mati dekat LRT Gombak dan LRT Taman Melati pulak. Sekarang kat tempat awam pun dah rasa tak selamat. Itu belum lagi kes ragut, samun kat tempat parking, kena tembak kat dalam kereta, anak kena culik dan macam2 lagi. Kenapa ramai sangat penjenayah dan orang sakit mental yang ganas kat Malaysia ni??? Tolonglah, Malaysiakan masih aman! MALAYSIA MASIH AMAN!!!



24 Identiti pengawal keselamatan yang lahanat

Seorang pegawai operasi bank wanita maut ditembak dengan pump gun di kepala dalam sebuah rompakan yang dilakukan oleh pengawal keselamatan bank itu sendiri. Gila bangsat! It's a fucking PUMP GUN!!! Ini bukan game Counter Strike atau GTA V tapi nyawa manusia! Harapkan pegar, pegar makan padi. Harapkan pengawal keselamatan, pengawal keselamatan yang rompak bank dan bunuh pegawai bank!



Rabu, 23 Oktober 2013

30 Kaum melayu dan bumiputera tiada kualiti

Adakah kaum Melayu dan kaum bumiputera lain di Malaysia tidak berkualiti sehingga menyebabkan negara Malaysia tidak ditadbir dan menyebabkan pembangunan di Malaysia amat buruk?


Selasa, 22 Oktober 2013

26 Budak sekolah zaman sekarang memang lucu

Lucu betul budak2 sekolah zaman sekarang ni kan, sangat menghiburkan.


Isnin, 21 Oktober 2013

58 Kenali scam MLM, pelaburan dan skim cepat kaya

Pernah ditarik oleh rakan atau kenalan untuk join Multi-level marketing (MLM), pelaburan Internet, sistem piramid, skim cepat kaya atau apa jua rangkaian untuk cepat jadi kaya? Kenali mereka sebelum anda menjadi mangsa Melayu yang seterusnya bakal kena scam.



Jumaat, 18 Oktober 2013

20 Rokok seludup: Jenayah meningkat, negara rugi

Rokok seludup penyumbang kepada kegiatan jenayah di negara kita. Dengan memberi rokok seludup yang murah tu, sebenarnya anda telah membiayai sindiket jenayah dan geng kongsi gelap yang membuat jenayah di Malaysia. Oleh itu belilah rokok sah berharga RM12 yang telah dikenakan cukai oleh kerajaan. Disamping tidak menyumbang kepada kegiatan jenayah, ia juga dapat meningkatkan pendapatan kerajaan dan seterusnya meningkatkan ekonomi negara. Lagipun dari segi kesihatan rokok seludup ni lagi merbahaya daripada rokok sah.



Khamis, 17 Oktober 2013

39 Apabila pendekar Melayu muncul di Putrajaya

Siapakah gerangannya pendekar2 Melayu di zaman moden ini?



Rabu, 16 Oktober 2013

21 Modus operandi rompakan terhebat dalam sejarah

Modus operandi sebuah rompakan bersenjata paling hebat dalam sejarah ketamadunan manusia.



Isnin, 14 Oktober 2013

27 Salam Aidiladha dan pengumuman HIATUS

Pertama sekali, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, Hari Raya Haji, Hari Raya Qurban kepada seluruh umat Islam yang selama ini menjadi pembaca blog ini. Selamat mengerjakan ibadah haji dan ibadah korban bagi yang melaksanakannya pada tahun ini. Semoga kita semua memperolehi rahmat serta mengambil iktibar daripada kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s serta anaknya Nabi Ismail a.s.



Jumaat, 11 Oktober 2013

35 Parti maksiat pada malam Hari Raya Haji

Sebuah kelab malam di Singapura iaitu Zouk mahu menganjurkan sebuah parti Mambo Jambo dan menghighlightkan ia akan diadakan pada malam Hari Raya Haji (Eve of Hari Raya Haji). Malangnya disebabkan suara umat Islam di sana tidak sekuat Malaysia, maka tidaklah kedengaran orang Islam kat sana marah atau buat demonstrasi membantah perkara ini. Mungkin penganjur parti ini tidak merasakan yang hari kebesaran umat Islam yang disambut oleh seluruh umat Islam diseluruh dunia adalah suatu yang perlu dihormati.


Khamis, 10 Oktober 2013

37 Harga gula dan tepung naik, rakyat sejahtera

Kerajaan berkemungkinan akan menaikkan harga mengurangkan subsidi tepung dan gula selepas pengumuman Bajet 2014 pada 25 Oktober ini. Keputusan kerajaan menaikkan harga tepung dan gula adalah demi menjaga kestabilan ekonomi negara di samping menjaga kesejahteraan hidup rakyat, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek



36 Saman parking yang double standard

Bahu jalan besar di depan pejabat aku selalu menjadi kawasan parking haram oleh kereta2 yang tidak biasa dengan kawasan itu. Setiap hari jugalah daripada tingkap pejabat aku, aku akan nampak pegawai penguatkuasa majlis perbandaran meronda dan mengeluarkan saman kepada kereta2 ini daripada sekecil2 kereta Perodua Kancil sampailah sebesar2 kereta Honda Accord, semua kena saman.



Rabu, 9 Oktober 2013

30 Kelemahan sistem rekod pesakit hospital kerajaan

Aku memang agak kerap pergi ke hospital kerajaan. Namun benda yang aku agak tak suka bila pergi ke klinik atau hospital kerajaan adalah kerana kita kena cerita dan ulang banyak kali benda yang sama kepada doktor yang berlainan. Tapi walau aku nak komplen dan beri kritikan, aku akan cuba memberi sedikit idea untuk memperbaiki kelemahan tersebu bak kata PM kita DS Najib Razak sebelum ini mengenai sikap orang kita yang hanya pandai mengkritik kerajaan tetapi tidak memberi sebarang idea bagaimana untuk memberi sumbangan kepada negara.


Selasa, 8 Oktober 2013

49 Sukan menyatukan bukan membangangkan kita

Daripada dulu lagi, rivalry di antara Kelantan dengan Johor memang sudah terkenal dari pelbagai sudut, mungkin disebabkan corak pemikiran dan cara hidup yang agak berbeza dari kedua2 negeri tersebut. Satu di selatan semenanjung, satu lagi di utara semenanjung. Satu di sempadan Singapura, satu lagi di sempadan Thailand. Satu ramai berketurunan dari kepulauan Indonesia, satu lagi ramai  berketurunan dari Siam. Satu kubu kuat UMNO, satu lagi kubu kuat PAS. Dan sekarang persaingan ini menjadi semakin kuat dalam sukan bola sepak.



23 Lapor berita yang sahih bukan putar belit

Ramai yang memuji dengan sikap Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang memberi amaran keras serta teguran tegas kepada wartawan Malaysiakini yang mahu bertanyakan soalan mengenai kehilangan senjata api untuk membuat liputan berita kerana dikatakan akhbar online Malaysiakini selalu spin berita.



Isnin, 7 Oktober 2013

42 Bagaimana yang kaya semakin kaya

Datuk Pandir Kulop (bukan nama sebenar) merupakan seorang pengarah di sebuah jabatan kerajaan yang berpangkat Jusa B. Setelah beliau bersara daripada perkhidmatan kerajaan dengan gaji akhir RM11,000, beliau telah menubuhkan sebuah syarikat membekal peralatan pejabat dengan melantik anak lelakinya menjadi pengarah syarikat.


Sabtu, 5 Oktober 2013

37 Golongan melayu mengikut harta yang dimiliki

Orang melayu di Malaysia pada amnya dikelaskan kepada 3 golongan iaitu golongan pertengahan, golongan atasan dan golongan bawahan.


Jumaat, 4 Oktober 2013

47 Salah siapa budak2 tengok video lucah di sekolah?

Zaman aku budak2 dulu terutama masa sekolah rendah langsung tak tahu pasal perkara2 lucah. Malangnya dengan perkembangan teknologi yang semakin pesat beserta kemudahan internet yang tanpa batasan, budak2 sekolah rendah sekarang mudah terdedah dengan benda2 lucah ni. Yang lebih malangnya, ramai ibu bapa langsung tak peduli dan memantau aktiviti dan kegiatan anak2 mereka di Internet.


Khamis, 3 Oktober 2013

32 Serangan pada media punca media tidak bebas

Ranking kebebasan media Malaysia mengikut Indeks Kebebasan Akhbar Sedunia jatuh di tangga 145 tahun lalu, merosot dari ranking 122 pada tahun sebelumnya. Puncanya? Oh ya ia tiada kaitan langsung dengan kawalan media oleh kerajaan serta pelaporan berita di akhbar perdana serta saluran televisyen yang disifatkan tidak adil dan berat sebelah.


Rabu, 2 Oktober 2013

49 Jenis lelaki romantis yang digilai gadis masakini

Serius, ini memang tahi. Tiada perkataan lain yang aku boleh gambarkan untuk video ni selain dari tahi. Ada 2 perkara yang orang lelaki kena faham:
  1. Gwiyomi hanya untuk orang perempuan.
  2. Hanya orang perempuan boleh buat video jiwang karat poyo tahi geli geleman.


38 Kempen Facebook dengan kos tak masuk akal

Aku ni kadang2 bukannya suka2 sangat nak kritik kerajaan, tapi kadang2 aku terpaksa juga kritik disebabkan isu2 bangang terutama isu yang melibatkan perbelanjaan duit hasil kerajaan yang dikutip daripada cukai kepada rakyat dan syarikat, saman, pelaburan, import eksport dan lain2 sumber, tak kira la sama ada melibatkan kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri, menteri, exco, ahli parlimen, ADUN, pegawai tinggi kerajaan, PTD, kakitangan gomen atau sapa2 sahaja yang terlibat dalam mengurus dan terlibat dalam perolehan kerajaan.



Selasa, 1 Oktober 2013

26 Perisian komputer berlandaskan syariah

Aku dah 25 tahun guna komputer, guna macam2 software, main game pakai komputer, develop sistem komputer, tapi ini kali pertama aku dengar perisian antivirus yang berlandaskan syariah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...