Iklan Leaderboard

Sabtu, 31 Oktober 2015

6 Carte Blanche: Komik paling menyayat hati abad ini

Tahun 2105...

3/4 daripada bumi telah musnah akibat perang dunia ke-4 yang berlaku 10 tahun yang lepas mengakibatkan krisis kemanusiaan yang terburuk pernah berlaku dalam sejarah peradaban manusia.

Bagi mengelakkan tragedi ini daripada berulang lagi, pemerintah-pemerintah dunia telah mewujudkan sebuah permainan hidup dan mati iaitu “Carte Blanche”.

Jumaat, 30 Oktober 2015

7 Jilat dan kipas amalan biasa masyarakat kita

Budaya jilat, kipas, air-cond, ampu, bodek, butt licker, ass licking dengan kita memang berpisah tiada, dari level bawah sampailah level atas2, digunakan tanpa was2 seperti sudah menjadi budaya dan amalan biasa dalam masyarakat kita. Amalan yang ramai orang benci tapi ramai juga orang yang buat.



Khamis, 29 Oktober 2015

19 Polis hanya manusia biasa bukannya Superman

Al-kisah road trip kami sekeluarga baru-baru ini. Kami memandu dari kelantan-hatyai-krabi-hatyai-penang-perak-kl-johor dan pulang ke kelantan.

Alhamdullilah semuanya dipermudahkan walaupun travel dengan 2 kanak2.

Namun otw balik dari johor melalui mersing ke kelantan, di daerah Kahang sesuatu yang tak disangka berlaku. Kakak ipar mengambil alih tugas memandu dari suami aku sekejap. Tiba-tiba ada 3 motosikal mengekori kereta kami. Mengacah2 dari belakang. Mereka memakai topi keledar cover muka. Tapi dari saiz badan, nampak macam budak2 sekolah menengah saja. Sampai satu tempat disimbahnya cecair ke cermin depan kereta.



Rabu, 28 Oktober 2015

8 Tak berbaloi buat masalah atas jalan raya

Dalam kehidupan ini, penting untuk kita tidak buat pasal dan cari penyakit agar kita dapat elak daripada masalah2 yang sebenarnya tak penting dan tak perlu berlaku pun yang akhirnya akan menjejaskan kehidupan kita seharian walaupun benda tu selalunya menyakitkan hati dan boleh menaikkan darah kita.

Contohnya apabila kita mahu pergi ke pejabat dari rumah, kita akan memandu kereta di atas jalanraya. Tujuan kita berada di atas jalan hanya satu iaitu untuk memandu dari satu tempat ke satu destinasi lain yang mungkin mengambil masa 15, 30 minit, 1 jam dan sebagainya, itu sahaja. Lepas kita tiba di destinasi, kita dah tak peduli pasal perjalanan kita tadi.



Selasa, 27 Oktober 2015

8 Perangai jangan jadi lebih jijik dari najis

Sejijik-jijik najis... masih boleh dibasuh dan dicuci dengan mudah.
Namun sejijik-jijik perangai, sental dengan berus dawai sekalipun belum tentu hilang.
Sebab tu... kita ni... kalau boleh... perangai tu... jangan jadi lebih jijik... dari najis.

Macam mana nak tahu perangai kita ni najis ke tidak?
Kalau sikap kita ni begitu menyusah dan menyakitkan hati orang lain... haa najis la tu.



Isnin, 26 Oktober 2015

13 Mengaplikasi pengaturcaraan komputer dalam kehidupan

Di negara2 maju seperti US dan UK, pengaturcaraan kod komputer atau computer code programming telah mula diajar serta dijadikan silibus dan kurikulum di sekolah2 rendah dan menengah, malah asas atau basic kepada pengaturcaraan komputer ada yang telah diajar waktu pra-sekolah. Di Malaysia sendiri walaupun dari zaman 90-an lagi sudah ada sekolah terutama sekolah peringkat menengah yang mengajar pengaturcaraan komputer di dalam kelas komputer namun ia masih kurang mencukupi dalam melahirkan lebih ramai generasi muda yang celik komputer dan minat terhadap pengaturcaraan komputer.

Pernah aku menulis artikel "Jadikan pengaturcaraan komputer subjek di sekolah" yang menyatakan kepentingan untuk pengaturcaraan komputer di ajar di sekolah seperti di negara2 maju yang lain.

Konsep pengaturcaraan komputer ini amat bagus untuk didedahkan lebih awal kepada pelajar2 muda kerana ia sebenarnya dapat merangsang dan meningkatkan tahap dan keupayaan otak manusia untuk berfikir dan membuat keputusan dengan lebih baik.

Maka kali ini, aku nak berkongsi bagaimana dengan konsep pengaturcaraan komputer ini dapat membantu kita berfikir secara logik, analitikal, meningkatkan kemahiran penyelesaian masalah serta diaplikasikan dalam kehidupan kita seharian, dan aku akan cuba terangkan dalam bentuk yang paling mudah dan santai agar ia boleh difahami oleh orang ramai termasuk yang tiada latar belakang komputer dan pengaturcaraan.



Ahad, 25 Oktober 2015

7 Buli mental dan emosi yang jarang dipeduli orang

Buli...

Buli ini bukanlah suatu perkara yang baru. Buli boleh berlaku dalam bentuk fizikal mahupun dari segi mental dan emosi. Buli secara fizikal ini kita tahulah bila ramai2 pukul seorang dua lain yang tak mampu nak melawan yang sering berlaku di sekolah dan institusi pengajian yang melibatkan pelajar senior memukul yang junior.

Namun membuli secara mental dan emosi ini sebenarnya lebih banyak berlaku dalam masyarakat kita hari ini. Dari kecil lagi budaya buli mental ini sudah wujud sehinggalah ke alam dewasa. Ia tidak memerlukan sebarang kekerasan dan kekasaran untuk membuli orang lain, cukuplah dengan kata2 dan sikap yang dapat membuatkan orang lain sakit hati, tertekan, terganggu mental serta emosinya dan hilang keyakinan diri.



Sabtu, 24 Oktober 2015

12 Awek Rusia fasih Bahasa Melayu dan cinta Malaysia

Tidak kenal maka tidak cinta. Mungkin itulah ungkapan yang paling sesuai menggambarkan pegawai akhbar Kedutaan Rusia yang enggan pulang ke negara asalnya selepas selesa tinggal di Kuala Lumpur sejak tiga tahun lalu.

Naib johan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu 2012, Polina Matveycheva mengakui cuaca sejuk dan bersalji di Rusia — sehingga mencecah 25 darjah Celsius bawah paras beku  — sering merisaukannya dan sentiasa menggamitnya pulang ke Malaysia.


Jumaat, 23 Oktober 2015

6 Ringkasan dan rumusan intipati Bajet 2016

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Menteri Kewangan telah membentangkan Bajet 2016 di Dewan Rakyat. Belanjawan yang dibentangkan oleh Najib yang juga menteri kewangan itu bertemakan 'Mensejahtera Kehidupan Rakyat'.

Bajet 2016 menggariskan lima tunjang utama iaitu memperteguh ketahanan ekonomi negara, meningkatkan produktiviti, inovasi dan teknologi hijau, mempersiaga modal insan, memperkasa agenda bumiputera dan meringankan kos sara hidup rakyat.

Berikut adalah antara ringkasan dan rumusan intipati bagi Pembentangan Bajet 2016.



Khamis, 22 Oktober 2015

14 Janji untuk ditepati bukan untuk dibeliti

Menjelang Pembentangan Bajet atau Belanjawan Negara untuk tahun 2016 esok hari, aku tak peduli sangat berapa peruntukan dia nak bagi kat kementerian mana, jabatan mana, penjawat awam dapat bonus atau kenaikan gaji ke atau pun sebarang perancangan2 baru, aku cuma nak tahu satu je...

Adakah beberapa perkara dalam akujanji atau manifesto masa PRU13 seperti penurunan harga kereta, penurunan yuran jalur lebar, dasar 1Negara 1Harga bagi barangan keperluan asas, bina 1 juta rumah mampu milik serta pengurangan bayaran tol antara bandar secara berperingkat sepertimana yang telah dijanjikan akan dilaksanakan atau dimasukkan dalam perancangan Bajet Negara 2016?


Rabu, 21 Oktober 2015

16 100 Teknologi popular dari masa lalu - Bahagian 4

Berikut adalah himpunan 100 teknologi yang pernah popular suatu ketika dahulu (Tech From The Past) terutama di kalangan mereka yang lahir sekitar tahun 80/90-an (80/90s kids) namun kini sudah lagi tidak sepopular dahulu atau sudah pun menjadi bahan peninggalan sejarah yang semakin dilupakan.

* Entry ini dibahagikan kepada 4 bahagian untuk mengelakkan browser jadi berat akibat loading terlalu banyak gambar.



6 100 Teknologi popular dari masa lalu - Bahagian 3

Berikut adalah himpunan 100 teknologi yang pernah popular suatu ketika dahulu (Tech From The Past) terutama di kalangan mereka yang lahir sekitar tahun 80/90-an (80/90s kids) namun kini sudah lagi tidak sepopular dahulu atau sudah pun menjadi bahan peninggalan sejarah yang semakin dilupakan.

* Entry ini dibahagikan kepada 4 bahagian untuk mengelakkan browser jadi berat akibat loading terlalu banyak gambar.



Selasa, 20 Oktober 2015

6 100 Teknologi popular dari masa lalu - Bahagian 2

Berikut adalah himpunan 100 teknologi yang pernah popular suatu ketika dahulu (Tech From The Past) terutama di kalangan mereka yang lahir sekitar tahun 80/90-an (80/90s kids) namun kini sudah lagi tidak sepopular dahulu atau sudah pun menjadi bahan peninggalan sejarah yang semakin dilupakan.

* Entry ini dibahagikan kepada 4 bahagian untuk mengelakkan browser jadi berat akibat loading terlalu banyak gambar.



5 100 Teknologi popular dari masa lalu - Bahagian 1

Berikut adalah himpunan 100 teknologi yang pernah popular suatu ketika dahulu (Tech From The Past) terutama di kalangan mereka yang lahir sekitar tahun 80/90-an (80/90s kids) namun kini sudah lagi tidak sepopular dahulu atau sudah pun menjadi bahan peninggalan sejarah yang semakin dilupakan.

* Entry ini dibahagikan kepada 4 bahagian untuk mengelakkan browser jadi berat akibat loading terlalu banyak gambar.



Isnin, 19 Oktober 2015

12 Pelanggan tidak akan tertarik dengan kekerasan

Aku tak pasti macam mana orang kita berfikir apabila menggunakan kekerasan, kekasaran dan keganasan sebagai penyelesaian kepada suatu masalah terutama bagi orang yang mencari rezeki dengan berniaga atau menawar perkhidmatan. Mengikut logik mereka, menggunakan kekerasan terhadap pesaing mahupun pelanggan akan dapat membuatkan pelanggan mereka bertambah lebih ramai. Logik bodoh mana yang kita pakai ni?



Ahad, 18 Oktober 2015

17 Masalah tak perlu diselesaikan dengan kekasaran

Semalam kecoh di laman sosial apabila tersebarnya video seorang pekerja warga Bangladesh di pukul oleh seorang pelanggan di kedai mencuci kereta.

Tindakan pelanggan lelaki yang ganas itu dikecam hebat oleh netizen, rata-rata turut geram dan mahu lelaki berkenaan di bawa ke muka pengadilan.

Namun menurut seorang wanita yang dipercayai pemilik kepada Car Wash berkenaan, insiden itu tidak habis di situ apabila pekerjanya dipukul lagi di belakang kedai sehingga patah hidung.



Sabtu, 17 Oktober 2015

12 Identiti bagi pelukis komik adalah gaya lukisannya

Zaman sekarang ini semakin ramai orang yang pandai melukis terutama generasi2 baru kita, namun seperti yang aku pernah tulis dalam artikel "Industri komik semakin hilang identiti tempatannya", gaya lukisan generasi baru ini kebanyakannya telah dipengaruhi dengan lukisan komik Jepun. Perkara ini adalah suatu trend yang sudah tidak dapat dielakkan kerana pengaruh komik dan anime Jepun yang memang kuat sejak tahun 80 dan 90-an lagi. 

Akan tetapi, seperti juga yang aku pernah tulis di dalam artikel tersebut sebelum ini, tidak salah untuk melukis mengikut gaya strok lukisan Malaysia, Jepun, Hong Kong, US atau mana2 negara sekalipun, namun penting untuk kita membawa identiti yang unik dan tersendiri dalam lukisan kita.

Aku telah membuat satu survey di FB aku dengan meminta orang meneka siapakah pelukis bagi lukisan komik Malaysia dan Jepun seperti berikut, dan ternyata... ramai yang boleh meneka siapa pelukisnya dengan hanya melihat stroke lukisan mereka sahaja walaupun aku tidak menyatakan siapakah pelukisnya.



Jumaat, 16 Oktober 2015

23 10 sebab kenapa group WhatsApp jadi semak

10 sebab kenapa group WhatsApp jadi semak...


1. Jenis yang terlebih ambil berat, suka forward imej lengkap gambar bunga bagai semata-mata nak ucap salam, selamat pagi sampai 2, 3 keping. Paling tak boleh blah, yang reply pun sama. Kalau  group 5-10 orang dalam group boleh tahan lagi. Buatnya, lebih separuh daripada 50 orang buat hal  sama, tak ke pagi-pagi dah serabut perut.

17 Abu Hurairah : Penilaian Semula Kepada Pecinta Kucing



Abu Hurairah adalah perawi hadis yang terkenal dan banyak hadis sahih diriwayatkan oleh beliau semasa dalam hidupnya. Gelaran Abu Hurairah yakni Bapa Kucing adalah gelaran yang diberikan Rasullullah S.A.W kepada beliau kerana kasihnya kepada kucing dan tingginya ilmu beliau dalam ilmu hadis.

Biografi Ringkas Abu Hurairah 

*Mesti ada orang kata aku macam-macam nanti sebab quote dari Bible, kan?


Khamis, 15 Oktober 2015

25 Buatkan orang suka pada Islam, bukan semakin benci

Bayangkan, suatu tempat di Malaysia, ada seorang individu bukan muslim, membawa sepanduk anti-Islam, atau anti undang2 syariah, atau mempersoalkan kenapa orang Islam perlu menutup aurat dan sebagainya, rasa2 apa yang akan berlaku terhadap individu tersebut. Beliau akan dikecam teruk oleh orang Islam, diugut dan dimaki di luar dan juga media sosial, malah mungkin akan dipukul. Paling tidak pun sebuah demo besar2an akan diadakan sebagai membalas perbuatan individu tersebut sambil membuat demonstrasi aksi mempertahankan diri guling2 atas jalan.

Baca komik berikut:


11 Orang darah manis lebih mudah kemalangan

Selalu apabila ada kemalangan jalanraya yang melibatkan kematian, ramai warga Internet akan tengok kereta, dan jika yang terlibat itu adalah kereta2 yang murah2 seperti kereta Perodua Kancil dan Proton Saga, benda yang biasa orang komen adalah kereta ni body lembut macam tin milo, takde safety, no wonder remuk habis dan sebagainya.

Dan jika mangsa yang meninggal pula adalah pengantin, bakal pengantin dan orang yang masih dalam pertunangan, mereka akan komen orang darah manis ni sepatutnya mana boleh bawak kereta laju2, mana boleh memandu, kenalah lebih berhati2 dan sebagainya.


Rabu, 14 Oktober 2015

29 Betapa teruk khidmat pelanggan di negara kita

Pertama sekali, tonton video berkaitan khidmat pelanggan atau customer service di Jepun ini. Maaf, aku sekali lagi terpaksa gunakan contoh dari Jepun kerana seperti yang diketahui umum, Jepun adalah negara yang rakyatnya paling berdisiplin, beretika, beradab dan bersopan santun dalam dunia dalam kebanyakan perkara, termasuklah hal2 berkaitan perniagaan, pekerja dan pelanggan. Senyuman, ucapan untuk menyambut pelanggan yang datang, tunduk hormat, semua itu sudah menjadi budaya mereka dalam memberi khidmat yang baik dan mesra kepada pelanggan.



Selasa, 13 Oktober 2015

26 Kadar tol naik, rakyat bingung, macai berkokok

"TERIMA kasih kerajaan," itu antara respons seorang pelayar laman sosial Facebook selepas kadar bayaran tol di beberapa lebuhraya diumum akan dinaikkan mulai Khamis ini.

Seorang pelayar lain pula menyifatkan ia sebagai satu peluang yang baik untuk rakyat 'bersedekah' kepada kerajaan.

"Aku memang suka tol naik. Nak sedekah banyak-banyak kat kerajaan," kata Haris berjenaka.



13 3 Cerita Seks Masyarakat Melayu (25PG) - Finale

Sado

A Malaysian slang, commonly used by teenagers. It describes someone who is strong and muscular. It was actually originated by the word 'Besar Bodoh' (meaning the person or it is huge) turn to 'Besar Do' ('Do' as in Bodoh as in Stupid) and lastly to Sado.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Sado


Isnin, 12 Oktober 2015

9 Gambaran tahun 2000-an oleh orang tahun 1900-an

Biasanya tanggapan dan gambaran kita terhadap masa hadapan mesti agak berlebihan dengan teknologi yang terlalu canggih dan moden, seperti mana dalam siri Doraemon yang menggambarkan perbezaan teknologi dan peradaban yang amat ketara antara ketika Nobita masih kecil dan juga Nobita yang sudah dewasa yang perbezaannya mungkin hanya antara 10 - 15 tahun sahaja.

Begitu juga di dalam rancangan seperti Beyond 2000 dan Beyond Tomorrow yang popular pada sekitar tahun 80 dan 90-an yang menggambarkan betapa pada tahun 2000 nanti teknologi akan jadi begitu canggih sehingga sudah wujudnya kereta terbang dan sebagainya, namun sehingga 2015 kereta yang digunakan oleh orang ramai masih menggunakan roda dan bergerak di atas jalanraya.

Namun bagaimanakah orang yang hidup seabad lalu menggambarkan keadaan dan teknologi yang akan wujud pada tahun 2000-an? Pada sekitar tahun 1899 hingga 1910, beberapa pelukis Perancis pada waktu itu telah melukis beberapa siri lukisan "Perancis Pada Tahun 2000" yang menggambarkan apa yang mungkin ada pada tahun 2000 seperti gambar2 berikut:



1 3 Cerita Seks Masyarakat Melayu (25PG) - Part 2

Cerita 2 - Tak Boleh Masa Mengandung.(?)

Kegembiraan Roy ketika Liza, isterinya mengandung nampak ketara. Pergi ofis asyik senyum meleret.
Ya, setelah berusaha sekian lama untuk mendapatkan zuriat, Allah kurniakan rezeki.

Trimester Pertama- Senyum meleret-leret. Berterusan sampai minggu ke -25

Cerita Benar bermula selepas 30 minggu....



Ahad, 11 Oktober 2015

11 3 Cerita Seks Masyarakat Melayu (25PG) - Part 1

Mesti korang ingat entry ni cerita pasal seks dan proses nya, kan?

Ada sedikit kebenaran dan pengajaran dari cerita benar yang diceritakan kepada aku supaya pengajaran ini kita kongsi sama-sama dan kenapa pendidikan seks mesti diajar secara sistematik, Islamik dan berdasarkan situasi terkini kepada generasi muda sekarang supaya mereka lebih sedar dan prihatin. Bukan sekadar tengok porno dan praktik.

Porno adalah salah di sisi undang-undang. ( ANDA telah diberi amaran KERAS)



21 Isteri baik dicerai suami kerana perempuan lain

Ada seorang staf perempuan kat ofis aku, anak dah 3 orang, kecik2 lagi, paling tua 6 tahun, paling kecik setahun lebih. Kalau dilihat dari perwatakannya di ofis memang seorang yang sangat baik, rajin, jaga pemakaian, pertuturan, tingkahlaku, rupa pun boleh tahan takde la hodoh mana.

Baru2 ni dia kena cerai dengan suami dia kerana lelaki dia sudah ada perempuan lain. Aku tanya kat dia daripada bercerai kenapa tak bermadu je. Dia cakap dia sendiri dah beritahu suami dia yang dia tak kisah bermadu, lagipun dia masih sayang kat laki dia, cuma laki dia memang nak ceraikan dia jugak sebab laki dia dah takde perasaan cinta dan sayang kat dia, malah dia sendiri sanggup undur diri asalkan suami dia tu dapat hidup gembira dan bahagia dengan perempuan tersebut.


Sabtu, 10 Oktober 2015

31 Taktik Baru MLM Final - Kita Putus Saudara

Ini adalah final Part dalam siri Taktik Baru MLM. Boleh baca Part 1 dan Part 2.

Aku yakin kebanyakan korang dah tau apa produk kompeni haram jadah ni jual. Dan aku serahkan kepada kebijaksanaan korang untuk menilai produk ini berkesan atau tidak.

Maaf tapi bukan aku.

?

Jumaat, 9 Oktober 2015

10 Jangan kurang ajar dan biadap bila dah buat salah

Satu video memaparkan dua lelaki bertindak biadap apabila memaki dan mencampak wang kepada anggota penguatkuasa MBPP menjadi viral di media sosial, semalam. Rakaman video itu dikatakan berlaku di Lebuh Campbell di sini, kelmarin ketika anggota terbabit menjalankan tugasnya.

Dalam video berdurasi 2 minit 4 saat itu, dua lelaki berkenaan berang selepas tayar kereta mereka dikunci kerana meletak kenderaan di garisan kuning. Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, polis menerima satu laporan berhubung kejadian itu yang dilakukan anggota penguatkuasa terbabit.

Bagaimanapun, polis tetap menjalankan siasatan berhubung kejadian itu walaupun laporan polis yang dilakukan itu ditarik kembali pengadu dan kes disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan.



12 Taktik Baru MLM Part 2 - Tolong Membunuh Pelan-pelan

Ini adalah sambungan dari Part 1

Apa nama kompeni tersebut?

Apa modus operandi diorang?



Khamis, 8 Oktober 2015

6 Taktik Baru MLM Part 1 - Keikhlasan dan Rendah Diri

Aku baru je bergaduh dengan sahabat baik aku yang aku dah kenal selama lebih kurang 20 tahun. Punca?

MLM.

Dan dalam dua posting yang akan aku tulis akan mendedahkan bagaimana cara baru cilaka-cilaka MLM Headhunters ni menggunakan taktik baru untuk menjerat rakyat marhaen macam kau dan aku untuk masuk ke jerat MLM , money game, business partner atau whatchamacallit BULLSHIT.


12 Masalah ketagihan telefon pintar dalam masyarakat

Ada suatu fenomena yang sekarang ini kita boleh nampak di mana2 iaitu fenomena ketagihan telefon pintar atau smartphone addiction. Fenomena ini bukan sahaja berlaku di negara kita malah di negara2 lain pun. Dalam rumah tengok telefon, depan TV pun tengok telefon, tengah berjalan tengok telefon, tengah memandu tengok telefon, tengah makan tengok telefon, dalam mesyuarat tengok telefon, kat ofis tengok telefon, masa khutbah Jumaat tengok telefon, nak selfie pakai telefon, sebelum tidur tengok telefon, bangun dari tidur pun tengok telefon dulu, senang kata telefon tu dah tak boleh berenggang dari kita.

Asal tengok telefon je kalau tak main mesej kat Whatsapp, Telegram atau Wechat, mesti tengah layan Facebook, Youtube, Instagram ataupun main game. Tak dinafikan aku sendiri agak ketagih dengan smartphone ni walaupun aku sendiri tak suka akan ketagihan aku ni. Sebab itu aku pernah tulis artikel "Alangkah indahnya dunia tanpa telefon pintar" ini suatu ketika dulu, sebab walau kita dulu hidup tanpa smartphone tapi kehidupan kita lebih bahagia dan bebas tanpa perlu risau menjadi zombi smartphone.

Aku kongsikan 2 artikel berkaitan dengan fenomena ketagihan smartphone ini.



Rabu, 7 Oktober 2015

30 Sampai bila penduduk terpaksa hadap Bauksit ini?

Tidak ramai orang yang menolak kemajuan dan pembangunan. Tidak dinafikan kemajuan dan  pembangunan itu bagus untuk ekonomi serta peningkatan taraf hidup masyarakat. Namun, apatah gunanya kemajuan dan pembangunan itu terpaksa dibayar dengan harga yang mahal oleh masyarakat sekeliling hanya untuk kepentingan dan kekayaan orang2 tertentu sahaja. Demi memenuhi nafsu dan kerakusan para kapitalis ini, ekonomi, kesihatan, kualiti hidup masyarakat sekeliling terjejas. Antara yang paling teruk pada masa ini adalah perlombongan Bauksit di Pahang yang sedang pesat dijalankan sehingga menyebabkan pencemaran yang sangat teruk di kawasan sekelilingnya.



Selasa, 6 Oktober 2015

10 Kartun kita, sejarah kita, wajah kita

Dunia dan industri kartun, komik dan animasi tempatan sememangnya mempunyai sejarah yang amat panjang. Dari era sebelum merdeka lagi, kartun sudah memainkan peranan penting dalam masyarakat kita di mana kartun telah pun digunakan untuk menggarap isu2 semasa tentang kemodenan, penjajahan, kemerdekaan, kelemahan bangsa dan sebagainya. Seperti yang dinyatakan dalam infografik "Kartun Kita" yang disiarkan dalam Metro Ahad seperti di bawah, industri kartun tempatan telah pun melalui beberapa fasa dan peringkat bermula dengan Era Perintis (1930-an hingga 1957), Era Baharu (1957 hingga 1970-an), Era Kegemilangan (1980-an) dan Era Pluris (sejak 1990-an sehingga sekarang).



Isnin, 5 Oktober 2015

44 Bagaimana Facebook itu membunuh Blog?

Beberapa tahun yang lalu, blog tumbuh seperti cendawan. Ramai orang mahu buat blog, dari budak sekolah sampai orang dewasa. Blog pula ada macam2 blog, dari blog persendirian seperti diari kehidupan hinggalah blog2 yang lebih khusus seperti blog infomasi, politik, hobi, gaya hidup, masakan, travelling, teknologi, webcomic dan lain2 lagi.

Macam blog Buasir Otak ni, aku tak tahu nak kategorikan blog ni dalam kategori mana, malah aku sendiri tak rasa macam aku ni seorang blogger. Aku cuma menulis untuk menyampaikan apa yang terkandung dalam kepala otak lalu memilih wadah Blogspot atau Blogger.com ini sebagai medium di laman maya untuk aku menulis.



Ahad, 4 Oktober 2015

9 Kenangan lama itu seperti mimpi yang amat panjang

Masa itu berlalu dengan begitu pantas sehingga membuatkan memori dan kenangan lama itu terasa seperti sebuah mimpi yang amat panjang.

Keluarga, kawan, guru dan sesiapa sahaja insan yang kita kenal pernah banyak kali hadir dan pergi sepanjang kehidupan kita. Ada juga insan yang paling dekat dengan kita pada suatu ketika dahulu kini sudah tidak lagi serapat dahulu malah mungkin sudah tidak lagi berhubung dan berbual kerana telah begitu lama dipisahkan oleh jarak, masa dan haluan hidup yang berbeza.

Jika anda diberi peluang untuk berbual di bangku ini selama 1 jam bersama seseorang yang pernah wujud dalam hidup anda pada suatu masa dahulu atau pada masa sekarang, siapakah orangnya?



22 Jualan murah dan wanita berpisah tiada

Jualan murah dan wanita berpisah tiada... bukan semua wanita ya, tapi kebiasaannya wanita akan jadi panik, kurang pertimbangan dan sukar mengawal diri bila terdengar atau tertengok iklan "jualan murah", "sales", "promosi", "low price" dan yang sewaktu dengannya. Lelaki ada juga, tapi bab2 shopping ni wanita lagi juara.



Sabtu, 3 Oktober 2015

17 Pejuang bahasa Melayu yang bebal tak bertempat

Aku yakin, kebebalan tak bertempat macam ini, hanya berlaku di Malaysia... dan di Malaysia.



Jumaat, 2 Oktober 2015

18 Menangani suami yang buruk perangai dan tabiat

Salam... aku dah kawen, ex-UIA. Ada sorang anak, Alhamdulillah. Tapi ada sedikit pincang rumahtangga kami ni. Atas capacity anon aku nak confess dan minta nasihat dari kome-kome untuk selesaikan masalah ni. Rasanya takde bukak aib suami pun sebab no one yang tau identiti aku. Aku confess sebab nak minta pandangan dan sebab aku sayang rumahtangga aku.



Khamis, 1 Oktober 2015

11 Hirup udara segar di musim jerebu dengan produk ini

Bersempena musim jerebu ni, aku nak kenalkan satu produk yang sangat berguna dan bermanfaat iaitu "UDARA SEGAR DALAM TIN".

Dengan produk ini, anda tidak perlu risau lagi untuk menghirup udara jerebu mahupun asap rokok dan vape yang dihembus oleh brader sebelah meja ketika tengah makan di kedai mamak. Malah anda juga tidak perlu lagi berkongsi udara dengan orang lain yang anda tidak suka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...