Iklan Leaderboard

Ahad, 31 Julai 2016

2 Pop Fiksyen - Jejak Pembunuh: Bahagian 4

Sungguh, apa yang aku cerita ini klise seperti cerita lain yang korang baca di media.
Sama. Mungkin banyak sangat penyesalan yang aku tak boleh terima dalam hidup aku.
Mungkin korang tak tau, sebab aku sendiri pun tak tau.



Sabtu, 30 Julai 2016

1 Pop Fiksyen - Jejak Pembunuh: Bahagian 3

Kolej Matrikulasi tahun pra 2000 adalah satu bahan eksperimen. Sekurang-kurangnya  itu apa yang aku boleh simpulkan. Atas dasar kerajaan atau tidak, tapi di sini bermula aku kenal sedikit sebanyak sisi dunia gelap, bangsa dan negara Malaysia yang kita cintakan sangat.



Jumaat, 29 Julai 2016

2 Pop Fiksyen - Jejak Pembunuh: Bahagian 2

Sekolah Berasrama Penuh. Kalau pada tahun 90-an, dengar je ayat SBP, banyak yang menjangkakan kecemerlangan. Penuh dengan budak-budak pandai akademik.

Doktrin utama sekolah asrama penuh adalah hasil keluaran SBP mestilah berjaya sebagai jurutera dan doktor. Mungkin penghasilan doktor dan jurutera demi mencapai wawasan 2020.

Kalau kau gagal menjadi doktor atau jurutera, kau akan dianggap eksperimen yang gagal.



Khamis, 28 Julai 2016

2 Pop Fiksyen - Jejak Pembunuh: Bahagian 1

Jangan risau.

Aku takkan menipu untuk kelihatan bagus di mata korang.

Aku tak pandai menulis.
Aku cuma pandai bercerita. Sebab aku rasa bercerita adalah lebih jujur daripada menulis. Aku jumpa orang gila yang paksa aku menulis.

"Baik kau je tulis, Kau susun ayat cantik. Aku bercerita ikut mana aku ingat...".

Itu ayat aku pada orang gila yang beria-ria nak tahu apa sebenarnya jadi kat aku.



5 Kita Islam serba-serbi namun kurang akhlak Islam

Semua orang Melayu itu adalah Islam mengikut perlembagaan.
Agama Islam merupakan agama persekutuan negara Malaysia.
Majoriti penduduk di Malaysia adalah orang Islam.
Masjid dan surau untuk umat Islam beribadat berada di mana-mana.
Pemimpin tertinggi kita adalah orang Islam.
Negara kita mempunyai undang-undang syariah Islam.
Mencari makanan yang halal itu amat mudah di Malaysia.
Terdapat pelbagai agensi, jabatan dan badan Islam yang menjaga hal ehwal orang Islam.
Ada sekolah dan institusi pengajian tinggi berlandaskan agama Islam.
Ada badan zakat yang mengurus bantuan dan kebajikan asnaf.
Ada badan yang mengurus wang dan urusan umat Islam untuk menunaikan haji.
Ada banyak bank yang berlandaskan Islam.
Ada organisasi yang membantu orang Islam berniaga



4 Whatsapp group yang dicipta hanya untuk mengumpat

Ada orang ramai betul group Whatsapp/Telegram/WeChat dan lain-lain. Group kawan sekolah rendah, group kawan sekolah menengah, group geng/klik, group BFF, group satu dorm, group satu kolej, group satu kelas, group teman sekerja, group kelab peminat, group kejiranan, group surau dan macam-macam lagi. Tapi ada juga group yang dicipta khas tanpa menjemput orang-orang tertentu supaya mudah nak kutuk atau mengumpat orang yang tiada dalam group.


Rabu, 27 Julai 2016

14 Game Pokemon Go mahu diharamkan, itu semua Yahudi!

Pokemon Go.

Game mudah alih Pokemon Go yang menggunakan teknologi augmented reality (AR) dan navigasi GPS baru dilancarkan awal bulan Julai ini di beberapa negara sehingga menjadi suatu fenomena global. Malangnya ia masih tidak dilancarkan lagi di banyak negara termasuk di Malaysia.

Namun belum lagi dilancarkan di Malaysia, kerana kepopularannya sudah ada cadangan dan saranan untuk menfatwakan game tersebut haram dimainkan oleh orang Islam walaupun kerajaan tidak menghalang jika game itu masuk ke Malaysia.



Selasa, 26 Julai 2016

10 Konsert Selena Gomez dan bani Melayu

Selena Gomez.

Konsert Selena Gomez sudah pun berakhir semalam di Stadium Malawati, Shah Alam. Macam biasa, setiap kali artis luar negara nak datang Malaysia, mesti akan ada orang buat bantahan dan protes di saat-saat akhir.

Antara alasan biasa yang diberikan adalah selebriti tersebut berpakaian seksi (bagi artis wanita), lagu dia ada lirik yang meruntuhkan akhlak dan moral, genre muzik yang dibawa terlalu keras mirip kepada pemujaan syaitan, artis tersebut pernah ada kontroversi seperti masukkan ayat Al-Quran dalam lagu atau guna tulisan arab dalam cover album dan sebagainya.



9 Apa sebenarnya isu DOJ yang dikait dengan 1MDB ini?

Saya rasa ada antara kita yang dah tahu tentang kenyataan akhbar yang dibuat oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (US Department of Justice - DoJ) tentang "civil forfeiture" atau penyitaan sivil yang akan diambil oleh pihak US. Banyak reaksi dah keluar daripada press statement ini, termasuk kemungkinan US akan campur tangan dalam urusan kerajaan Malaysia dan mengganggu kedaulatan negara.



Isnin, 25 Julai 2016

6 Kritikan sosial jangan terlalu berlebih-lebihan

Aku tahu ada orang Melayu yang rasa diri mereka lebih mulia dari orang lain.
Aku tahu ada orang Islam yang rasa diri bagus dan suka menghukum orang.
Tengok sahaja di media sosial, macam-macam orang Melayu Islam kita boleh jumpa.

Ada yang menghentam orang lain atas nama agama.
Ada yang berimejkan ustaz ustazah untuk meraih sokongan.
Ada yang menggunakan agama untuk kepentingan peribadi.
Tidak kurang juga yang menafsir sendiri Al-Quran dan hadis demi mempertahankan kesalahannya.



Ahad, 24 Julai 2016

4 Di sebalik saman sivil DOJ & Malaysian Official 1

Aku rasa orang ramai sudah pun sedia maklum dan jelas mengenai isu saman sivil yang difailkan di US baru-baru ini sehingga menyebabkan rumah mewah, jet peribadi dan karya seni adalah antara 17 aset yang dimohon untuk dirampas oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) walaupun ia tidak mendapat liputan meluas di media arus perdana di Malaysia.

Saman sivil itu mempersoalkan bagaimana harta itu didakwa dibeli di Amerika Syarikat (AS), Switzerland dan United Kingdom daripada dana 1MDB.

Dana itu didakwa digunakan untuk membeli estet mewah di AS, membayar perbelanjaan perjudian di kasino Las Vegas, memperoleh lebih AS$200 juta dalam hasil seni, melabur dalam projek utama pembangunan hartanah di New York, dan membiayai produksi filem Hollywood.



Sabtu, 23 Julai 2016

9 Pop Perspektif - Explorasi Perhubungan Dengan Wanita

Ya kita semua mungkin inginkan kehidupan yang sempurna bersama pasangan. Yang cantik mata memandang, baik budi bahasa , bijak  dan apa-apa yang baik yang boleh difikirkan kepada pasangan kita.

Kepada yang dah berkahwin, Alhamdullilah,.

Usaha , sabar , berdoa dan tawakkal lah supaya kehidupan rumah tangga aman sentosa sentiasa.


9 Ramai orang gila di media sosial dan Internet

Di media sosial... memang ramai orang gila.

Ini bukan lagi yang sekadar ada kesihatan mental, tapi bagi aku memang cukup syarat untuk diklasifikasikan sebagai orang gila.



Jumaat, 22 Julai 2016

4 Kadar parkir di ibu kota sama dengan Bangladesh

Pelaksanaan kenaikan harga parkir di daerah pusat perniagaan (CBD) sekitar ibu kota adalah wajar memandangkan ia tidak pernah dinaikkan selama 40 tahun, kata Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abdul Aziz.

"RM0.80 kepada RM2 tidaklah besar (kenaikannya), sepatutnya RM5, itupun kita antara yang paling rendah bayarannya berdasarkan tinjauan kami.

"Jika dibandingkan dengan negara lain, kadarnya sama dengan Bangladesh dan Myanmar, sebab yang lain lebih tinggi," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.


4 Isu masyarakat VS Isu individu

Sekarang ini orang macam dah tak boleh nak bezakan antara isu masyarakat dengan isu individu.

Kalau perkara yang melibatkan isu masyarakat seperti isu vaksin, agama, moral, politik, mentaliti, sensitiviti masyarakat, perangai buruk yang menyusahkan orang lain, perbuatan atau kata-kata yang boleh memberi pengaruh buruk pada orang lain dan sebagainya, tak apalah kau nak bincang berbahas berdebat berjam-jam kat FB kat mana-mana media sosial pun walaupun kita tahu benda tu membuang masa dan tak bawa kita ke mana pun, tapi at least boleh la rasa kemenangan berdebat di media sosial kerana lazimnya perdebatan di media sosial takkan mengubah pendirian masing-masing pun apabila ia berakhir dengan "let"s agree to disagree".



Khamis, 21 Julai 2016

19 Pengaturcaraan komputer bakal di ajar di sekolah

Google Malaysia hari ini telah mengadakan sebuah acara dimana mereka berkongsi lanjut mengenai arena e-dagang dan perkembangan syarikat internet di rantau Asia Tenggara. Hadir bersama pada acara berkenaan adalah CEO MDEC yang berkongsi mengenai beberapa perkara menarik berkaitan dunia startup dan perkembangan teknologi di Malaysia.

Daripada salah satu perkongsian, ia dikatakan salah satu perkara yang akan mula diintegrasikan dalam pendidikan adalah pembelajaran sains komputer - yang mana secara tidak langsung mengalakkan pemikiran kognitif dan kreatif dikalangan pelajar.



Rabu, 20 Julai 2016

4 Apa kau nak masa Aidilfitri sebenarnya?

Assalamualaikum, pertama sekali nak cakap Selamat Hari Raya, maaf zahir batin. Maaf lama tak posting, sebelum ni sibuk dengan projek, peperiksaan dan raya. Sekarang tengah cuti, jadi harapnya berkesempatan untuk tulis sebanyak mungkin dalam blog ni.

Aidilfitri dah berlalu 2 minggu. Walaupun suram, orang masih meraikan aidilfitri (mungkin). Selain  itu, rasanya ramai juga kembali pada rutin asal yang dibuat selama 11 bulan selain bulan Ramadhan. Agak lewat benda yang saya nak cakap tetapi lagi elok daripada tak cakap langsung bukan?



15 Perangai tipikal Melayu di jamuan makan percuma

Majlis jamuan.
Rumah terbuka.
Kenduri keraian.
Makan percuma.

Orang Melayu memang pantang dengan 2 benda ni. Makan dan percuma. Semua makanan akan menjadi sedap jika ia percuma. Kaya atau miskin, tua atau muda, semua suka makanan percuma.

Tak salah suka makan percuma. Yelah, siapa yang tak suka pada barang percuma, lebih-lebih lagi makanan. Tak kira ketika majlis jamuan menyambut hari lahir, rumah terbuka sempena hari raya, kenduri keraian seperti perkahwinan dan kesyukuran dan sebagainya, jika ada peluang untuk mendapat makanan percuma, pasti kita tidak akan ketinggalan untuk lepaskan peluang tersebut.


Selasa, 19 Julai 2016

7 Masjid nilai berjuta sedang asnaf di depan mata

Pertama sekali, tulisan aku kali ini tidak ditujukan kepada mana-mana masjid secara khusus. Ini ialah pandangan umum aku sebagai seorang makmum dan manusia.

Sepanjang Ramadhan lepas, aku ziarah lebih 30 keluarga asnaf. Keluarga yang benar-benar hidup dalam kesempitan. Hal ini membuka mata aku untuk menulis dan memberi cadangan. Satu cadangan yang pernah aku utarakan tapi dipandang sepi suatu ketika dulu.

Kali ini, aku menulis lagi. Utarakan semula cadangan dan pandangan aku, moga-moga ada yang mempertimbangkannya.

Masjid kita punya dana. Sesetengahnya punya dana yang sangat besar sehingga lebih 20k sebulan hasil derma orang ramai. Setiap Jumaat, masjid yang besar-besar perolehi jumlah kutipan derma mencecah ribuan ringgit.


Isnin, 18 Julai 2016

3 Berlarilah tanpa henti demi mengejar impian

Ku berlari kejar mimpi
Ku berlari tanpa henti
Biar apa pun terjadi
Ku tak akan berhenti

6 bulan lepas aku tertengok sebuah ujibakat rancangan Mentor Milenia 2016 untuk mencari Protege kepada Akim, ada seorang peserta rapper mencuba nasib dengan bawak lagu rap. Sekali tengok dia rap dan buat freestyle dengan lagu Obses Akim & The Majistret secara spontan tu memang best dan berbakat besar.



Sabtu, 16 Julai 2016

10 Kereta konsep berbeza dengan keluaran sebenar

Kenapa biasanya kereta semasa dipertontonkan sebagai concept car design dia gila cantik dan sangat futuristik luar dalam, tapi bila dah keluar betul-betul design dia biasa-biasa sahaja macam kebanyakan kereta lain zaman sekarang? Serius kalau yang keluar tu design macam concept car aku pun akan pertimbangkan untuk beli.

Adakah design concept car susah nak dibuat atau orang kita masih tak ready lagi nak pakai kereta yang design dia futuristik tahap gaban?



Jumaat, 15 Julai 2016

7 Wanita suka lelaki pakai songkok daripada kopiah

97.7% Perempuan Malaysia Berpendapat Lelaki Pakai Songkok Lebih Kacak!

Bila musim Raya ni ramai la perempuan dok cuci mata tengok pakwe-pakwe songkoknista. Memang segak habis dan sejuk je mata memandang.

Macam-macam jenis fesyen penutup kepala sekarang ni, sampai perempuan tak tahu apa jenis fesyen dah. Yang diorang tahu topi je.

Tapi dari kaji selidik mendapati 97.7 peratus perempuan di Malaysia berpendapat lelaki yang memakai songkok kelihatan lebih kacak.


6 Dakwah bukan lesen untuk melucah pada wanita

Teguran.

Aku rasa dah banyak kali aku tulis tentang teguran di media sosial ini, dari teguran secara baik sampailah teguran dengan keras dan sentap. Seperti yang kita tahu, sebaik-baik cara dakwah adalah dakwah mengikut cara Nabi. Tapi kali ini aku nak highlight sedikit satu jenis teguran yang biasa lelaki Melayu buat iaitu teguran secara melucah.


Khamis, 14 Julai 2016

4 Kisah kecurian lori dan karenah birokrasi

Cerita ini dikongsikan oleh seorang pembaca yang mempunyai perniagaan lori sewa dan lorinya telah dicuri pada hari raya kedua...

Aku ada cerita yang aku rasa patut dikongsikan. Terjadi pada hari raya kedua baru ni. Ni pengalaman sebenar aku. Aku tak tahu adakah sistem macam ini dipraktikkan. Tapi aku rasa benda macam ni tidak patut berlaku.

~ Lori dicuri.

Hari raya kedua...


6 Hutang susah bayar tapi bermewah di media sosial

Hutang.

Kita ini kalau masih ada hutang dengan kawan, ahli keluarga atau sesiapa pun, tak payahlah upload gambar kita bermewah-mewah di media sosial. Tayang gambar kereta baru, tayang sport rim baru, tayang telefon baru, tayang gambar pergi tengok wayang, tayang gambar melancong sana-sini dengan awek atau bini, sedangkan hutang kawan tu masih belum bayar. Bila orang tu minta hutang kau cakap belum ada duit, tapi waktu nak berjoli sakan tiba-tiba banyak pula duit ya.


Rabu, 13 Julai 2016

3 Wanita utara pilihan lelaki jadikan isteri

Golongan lelaki di negara ini didapati lebih cenderung memilih wanita dari negeri-negeri di sebelah utara Semenanjung untuk dijadikan isteri.

Perkara itu diakui oleh Pengu­rus Agensi Jodoh, Zainudin Md. Jaafar yang berpengalaman selama 10 tahun menguruskan perniagaan mencari jodoh.

Zainudin berkata, selain nege­ri-negeri di sebelah utara, rata-rata pemuda di negara ini juga memilih wanita dari Johor untuk dijadikan teman hidup.

“Saya pun tidak pasti apa keistimewaan wanita dari utara, tetapi berdasarkan pengalaman saya, lelaki banyak memilih wanita dari sana. Begitu juga dengan wanita Johor, mungkin ada keistimewaan atau ciri-ciri tertentu yang diidamkan lelaki pada wanita-wanita dari negeri-negeri berkenaan.



12 Raya balik kampung tapi tidur hotel jadi trend

Balik kampung tidur hotel.

Konsep pulang beraya ke kampung, namun tinggal di hotel telah menjadi trend dalam kalangan rakyat Malaysia zaman sekarang dengan ramai yang memberikan alasan atas faktor keselesaan.

Walaupun ada yang kurang bersetuju dengan trend tersebut, namun jumlah ahli keluarga yang terlalu besar, anak-anak yang masih kecil atau tiada rumah ibu bapa di kampung menyebabkan sesetengah hotel di negara ini sebenarnya hampir penuh pada minggu pertama Aidilfitri.



Selasa, 12 Julai 2016

2 Kemalangan jalan raya: Buat laporan atau kawtim?

Pernah tak anda terlibat dalam sebuah kemalangan kecil di jalan raya, tak kira sama ada pihak anda yang salah atau pihak satu lagi, selepas sedikit pergaduhan kecil dan perbalahan, akhirnya anda dan dia pun kawtim bersetuju untuk tidak buat laporan kepada polis dan mahu setel sendiri-sendiri? Rasanya ramai yang macam ini kan terutama apabila melihat kerosakan kenderaan akibat kemalangan tidaklah begitu teruk dan rasa rugi jika claim insurance untuk baiki kerosakan kerana NCD (No Claim Discount) untuk insurans kenderaan akan kembali 0%.

Seorang lelaki ini berkongsikan pengalamannya di sebuah group FB di mana orang yang terlibat kemalangan dengannya bersetuju untuk settle sendiri namun akhirnya ditipu apabila pihak satu lagi membuat laporan polis. Sejauh mana kebenaran cerita beliau aku tidak tahu, tapi ia sesuatu yang kita boleh jadikan pengajaran.



5 Jalan sesak musim perayaan salahkan polis

Zaman sekarang bila ada masalah je kita suka sangat salahkan orang lain hingga kadang-kadang ke tahap yang tak masuk akal. Menjadi suatu perkara yang sangat biasa setiap tahun pun ketika hari perayaan yang ada cuti panjang je jalanraya mesti sesak gila babi sebab semua orang pun nak balik kampung termasuk dengan aku, kau dan kau sekali. Kalau ada seseorang yang boleh dipertanggungjawabkan pun, ia adalah pemerintah yang perlu mengambil tindakan untuk mengurangkan kesesakan jalanraya setiap kali musim perayaan.




Isnin, 11 Julai 2016

6 Tak guna jadi pelakon jika akhirnya hidup melarat

Syarikat produksi Metrowealth Pictures (MiG) tidak hanya mahu melahirkan pelakon dikenali ramai tetapi juga mampu menjadi jutawan, kata David Teo.

Ketua pegawai eksekutif MiG itu berkata tidak guna menjadi pelakon tetapi melarat sebagaimana pengakhiran kehidupan seniman agung Tan Sri P Ramlee.

“Kalau tak jadi jutawan, jangan jadi pelakon. Gila glamor buat apa? Kita kena kaya raya. Jangan seperti P Ramlee tinggal pun di tepi Bukit Bintang.

Anak dia kena kerja dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Perbelanjaan kenalah dikawal secara berhemat.



Ahad, 10 Julai 2016

12 Relationship goals: Antara realiti dan fantasi

Relationship goals.
Matlamat perhubungan.

Relationship goals merupakan istilah urban anak muda zaman sekarang. Ia merupakan tentang apa seseorang itu impi dan harapkan daripada sesebuah perhubungan. Pada mulanya ia digunakan apabila mereka ternampak sebuah pasangan kekasih/suami isteri yang dilihat sebagai sangat sweet, romantik dan kelihatan seperti perfect couple di alam nyata atau media sosial seperti pasangan artis dan orang tua romantik, lalu mereka menjadikan pasangan itu sebagai relationship goals mereka dan post di Tumblr, Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya. Malah tak kurang juga apabila ada yang tag pasangan masing-masing apabila ternampak pasangan sweet dan romantik lain dengan harapan agar pasangannya dapat melakukan hal yang sama terhadap dirinya.



Khamis, 7 Julai 2016

4 Pembuli siber, penyakit mental dan bunuh diri

Pembuli siber.
Penyakit mental.
Bunuh diri.

Seorang penulis dan insta-famous di media sosial, Arlina Banana dikatakan mendedahkan hasrat di laman Twitter untuk membunuh diri ekoran terlampau tertekan gara-gara dibuli secara verbal di laman sosial.

Arlina difahamkan menerima pelbagai kutukan dari pengguna Twitter yang membalas daripada salah satu kicauannya sebelum ini yang seolah-olah ‘menggalakkan’ lagi wanita itu untuk meneruskan niatnya.



Selasa, 5 Julai 2016

8 Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri 2016/1437H

Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, kami dari blog Buasir Otak ingin mengucapkan kepada semua umat Islam selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Kami juga ingin memohon ampun dan maaf zahir batin jika selama ini ada yang tersinggung dengan sebarang artikel kami di blog. Sesungguhnya yang buruk itu semua datang dari kelemahan diri kami sendiri. Berhati-hati ketika memandu di jalan raya dan semoga bergembira bersama keluarga tercinta.


Ahad, 3 Julai 2016

14 Jasa wanita dalam keluarga yang jarang kita sedar

Banyak perkara yang kita nampak kecil, seperti contoh di bulan Ramadhan ini isteri atau ibu anda bangun awal ketika anda masih lagi di buai mimpi, untuk menyediakan makanan bersahur, dan selepas siap mereka kejutkan anda dengan makanan sudah pun siap dihidang di atas meja makan.

Banyak perkara yang mereka buat yang kita nampak kecil dan rasa biasa sahaja tetapi sebenarnya kita sendiri tak mampu nak buat jika kita berada di tempat mereka namun mereka boleh dan sanggup buat. Kadang-kadang kita tak sedar betapa besarnya jasa dan pengorbanan seorang ibu dan isteri demi keluarga. Maka hargailah ibu atau isteri anda dan ucapkanlah terima kasih kepada mereka.



Sabtu, 2 Julai 2016

5 Kehidupan seorang pengawas media sosial

Setiap hari pasti ada sahaja isu yang berlaku.
Setiap hari pasti ada sahaja hal yang viral di media sosial.
Dari mulanya zaman kegemilangan media sosial, boleh kata setiap hari ada sahaja cerita baru yang berkumandang di Facebook, sama ada isu tentang kerajaan, politik, laporan berita, mahupun isu yang dicetuskan sendiri oleh warga maya. Ada yang popular atas suatu yang baik. Ada juga yang viral atas suatu yang buruk.



Jumaat, 1 Julai 2016

4 Antara pluralisme agama dan toleransi agama

Pluralisme agama.

Apa itu pluralisme agama? Pluralisme agama merupakan konsep yang luas tentang penerimaan agama-agama yang pelbagai. Antara fahaman ini adalah:
  • Tiada satu pun agama yang tunggal dan eksklusif untuk menjadi sumber kebenaran, atau setidak-tidaknya terdapat kebenaran dan nilai yang benar dalam agama lain.
  • Penerimaan kebenaran wujud dalam dua atau lebih agama dengan penekanan aspek-aspek yang diterima oleh agama-agama tersebut.
  • Menggalakkan kerjasama dan dialog antara agama-agama yang berbeza bagi meningkatkan persefahaman.
  • Digunakan sebagai istilah untuk merujuk kepada keadaan hidup bersama secara harmoni di antara penganut agama yang berbeza.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...