Iklan Leaderboard

Isnin, 31 Oktober 2016

8 Cinta terhalang oleh halangan biologi

Biasa kita dengar, cinta terhalang oleh orang tua, terhalang kerana orang ketiga, terhalang kerana harta, darjat dan pangkat, namun jarang kita dengar cinta terhalang oleh halangan biologi. Kalau yang belum pernah dengar atau tak tahu, ya... ia memang wujud.

Andaikan situasi ini, anda bercinta dengan seorang lelaki/perempuan dan merancang untuk berkahwin. Bila anda berdua membuat medical checkup dan ujian darah, didapati anda berdua merupakan pembawa genetik yang tidak boleh bercampur atau darah anda tidak sesuai untuk bersama. Sekiranya anda berkahwin juga, anak anda akan berisiko besar untuk mendapat penyakit kronik.



Ahad, 30 Oktober 2016

5 Harapan dan jangkaan itu suatu yang berbeza

Malam ini perlawanan akhir Piala Malaysia 2016 antara pasukan Selangor menentang Kedah yang akan berlangsung di Stadium Shah Alam untuk mengulangi perlawanan akhir tahun lepas dengan Selangor menjadi juara.

Berdasarkan rekod lepas, Selangor merupakan pasukan yang mempunyai pencapaian paling tinggi dalam kancah Piala Malaysia dengan memenangi sebanyak 33 gelaran dan 15 kali naib juara, manakala kedah mempunyai 4 gelaran dan 7 naib juara. Kali terakhir Kedah membawa pulang Piala Malaysia adalah pada tahun 2008 selepas menewaskan Selangor 3-2 sekali gus mengekalkan kejuaraan yang mereka menangi pada 2007.



Jumaat, 28 Oktober 2016

8 Manusia semakin berusia semakin tak kisah

Suatu masa dahulu, bila aku beli komputer, mesti aku dah tukar macam-macam. Tukar desktop wallpaper, tukar theme, tukar ikon, tukar cursor, install macam-macam software dan game untuk menunjukkan identiti aku dan hal yang aku minat. Pernah satu masa aku minat manga Slam Dunk, aku tukar wallpaper dan theme Slam Dunk. Satu masa aku minat gila dengan Naruto, aku tukar wallpaper Naruto. Jangan kata dekat PC, kat bilik rumah sewa aku pun penuh poster anime dan benda-benda lain yang aku minat.



Khamis, 27 Oktober 2016

2 Kadangkala kita peguambela, adakala kita hakim

Manusia...

Setiap kali berbuat salah, kita akan menjadi peguambela yang handal.
Dan apabila melihat orang lain berbuat salah, kita terus menjadi hakim yang menjatuhkan hukuman.


Rabu, 26 Oktober 2016

7 Purata umur kehilangan dara/teruna seluruh dunia

Terdapat satu laporan dan statistik tentang purata umur rakyat sesebuah negara di seluruh dunia yang kehilangan teruna/dara atau dalam erti kata lain, mengadakan hubungan seks untuk pertama kali. Terdapat 44 buah negara yang dimasukkan dalam senarai yang dikeluarkan oleh Durex dan telah diterbitkan oleh The Daily Star UK.



Selasa, 25 Oktober 2016

4 Anak itu bukan trofi kemenangan ibu bapa

Zaman ini zaman ibu bapa bersaing, bersaing kejayaan anak-anak. Disebabkan persaingan inilah ibu bapa berlumba-lumba untuk memaksa anak untuk jadi pandai seawal umur 3, 4 tahun lagi. Anak-anak dihantar ke sekolah tadika swasta dengan yuran yang sangat mahal demi memastikan anaknya menjadi bijak awal dari anak orang lain, awal dari usia mereka. Malah bukan suatu yang baru jika kita dengar ada ibu bapa yang sanggup menghantar anak mereka ke kelas tuisyen seawal usia 4 tahun!



Isnin, 24 Oktober 2016

9 Kenapa beria sangat nak jadi hakim media sosial?

Seperti sudah menjadi hal yang biasa dan boleh diterima ramai, banyak isu dan masalah yang melibatkan seseorang individu dengan individu yang lain diviralkan di media sosial.

Suami mengadu masalah rumahtangga dia dan isterinya di Facebook lalu menjadi viral. Ramai orang kutuk dan maki hamun isteri lelaki itu. Tidak lama kemudian isteri pula mengeluarkan kenyataan di media sosial untuk mempertahankan dirinya. Ramai orang kutuk dan maki hamun pula suami itu.

Seorang lelaki meluahkan ketidakpuashatiannya kepada teman wanitanya kerana keluarganya meminta hantaran yang tinggi di Facebook lalu menjadi viral. Ramai orang kutuk dan maki hamun wanita itu serta keluarganya. Tidak lama kemudian teman wanitanya memberi kenyataan balas untuk mempertahankan diri dan keluarganya. Ramai orang kutuk dan maki hamun pula lelaki itu.

Kakak mendakwa dan menceritakan keburukan adiknya kerana melakukan pecah amanah di Facebook lalu menjadi viral. Ramai orang kutuk dan maki hamun adik itu. Tidak lama kemudian adiknya itu menulis status untuk mempertahankan dirinya. Ramai orang kutuk dan maki hamun pula kakak itu.


Ahad, 23 Oktober 2016

11 Jatuhnya sebuah syarikat terjemahan komik Jepun

Ketika zaman awal tahun 90-an, ada 2 buah syarikat percetakan komik di Malaysia yang menerbitkan komik Jepun dalam Bahasa Melayu dalam format komik berjilid atau tankubon iaitu syarikat Tora Aman yang menerbitkan komik Doraemon, Detektif Conan, GTO dan Slam Dunk serta syarikat Comics House yang menerbitkan komik popular seperti Dragon Ball, Yuyu Hakusho, Sailormoon, Dragon Quest, Kungfu Boy, One Piece, Naruto dan Bleach.



Sabtu, 22 Oktober 2016

4 Aku mahu jalan, jangan engkau sekat

JALAN

Aku mahu jalan, jangan engkau sekat
Tak nak ketinggalan? Mari duduk dekat
Rasa kejanggalan? Pasti ada ubat
Lihat bumi Tuhan, kau pasti kan kuat



Jumaat, 21 Oktober 2016

3 Ringkasan dan rumusan intipati Bajet 2017

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Menteri Kewangan telah membentangkan Bajet 2017 di Dewan Rakyat. Belanjawan yang dibentangkan oleh Najib yang juga menteri kewangan itu bertemakan 'Menjamin Perpaduan dan Ekonomi, Menghemah Perbelanjaan Inklusif, Mensejahtera Kehidupan Rakyat Seluruh'.

Berikut adalah antara ringkasan dan rumusan intipati bagi Pembentangan Bajet 2017:



Rabu, 19 Oktober 2016

4 Aplikasi tonton aksi ghairah di telefon pintar

Hari Ahad yang lalu dalam Harian Metro/Metro Ahad ada dilaporkan mengenai sebuah aplikasi telefon pintar baru yang membolehkan pengguna menonton dan berinteraksi secara langsung (live) dengan pengguna yang sedang membuat siaran secara langsung di telefon pintar mereka. Nampaknya aplikasi ini bakal menggantikan aplikasi WeChat dalam menyumbang kepada keruntuhan moral masyarakat malah jauh lebih teruk dari permainan Pokemon Go dan juga Smule.



Ahad, 16 Oktober 2016

6 Cabaran Komik Online Malaysia 2016 MatKomik kembali!

Berita baik untuk penggiat komik di luar sana. Ini peluang anda untuk serlahkan nama dan bakat anda dalam industri komik tanah air. Cabaran Komik Online Malaysia (CKOM2016) anjuran Matkomik kembali lagi untuk tahun 2016 ini!

Namun cabaran pada tahun ini berbeza dengan tahun lepas di mana tahap kesukaranya lebih mencabar.

Tema: Hero / Adiwira / Penyelamat
Gaya komik: Komik Bisu (Silent Comic)

Tarikh tutup: 15 Disember 2016 jam 12:00 AM.



Sabtu, 15 Oktober 2016

15 Merungkai rahsia populariti Nasi Lemak Anak Dara

Nasi Lemak Anak Dara...

Tiba-tiba meletup. Tiba-tiba popular. Tiba-tiba viral. Tiba-tiba gerainya ramai pengunjung lelaki. Tiba-tiba masuk radio. Tiba-tiba artis datang. Tiba-tiba Menteri Besar datang.

Maka apakah sebenarnya rahsia di sebalik kepopularan Nasi Lemak Anak Dara ini, sedangkan produk yang dijualnya tidaklah lain dan luar biasa, hanya nasi lemak yang biasa kita makan setiap hari itu?

Kami akan merungkai rahsia itu...



Jumaat, 14 Oktober 2016

3 Hapuskan budak-budak Wicet

Budak Wicet.

Itulah gelaran yang diberikan kepada budak-budak yang tak berapa pandai bahasa Inggeris, yang selalu tersalah ejaan atau yang cuba guna bahasa Inggeris tapi grammar berterabur dan vocal tunggang langgang. Ia digelar budak wicet kerana hal ini sering dijumpai dalam aplikasi mesej WeChat.

Sebelum ini aku pernah kritik penggunaan WeChat di kalangan remaja dan budak sekolah dan setuju untuk hapuskan budak-budak Wicet ini kerana aplikasi WeChat itu sendiri memberi pengaruh buruk dan kemudaratan sehingga boleh menyebabkan perkenalan remaja perempuan bawah umur dengan orang yang tidak dikenali sehingga boleh mengundang kepada perbuatan cabul, zina, rogol, pedofilia dan lain-lain masalah moral.



Rabu, 12 Oktober 2016

2 Keganasan dan kebodohan tidak mengira warna baju

Hari Sabtu baru-baru ini berlaku satu insiden yang menjadi bualan netizen di laman sosial di mana seorang penyokong BERSIH yang menaiki motor telah dilempar telur dan diterajang di Sabak Bernam oleh segelintir peserta kumpulan baju merah yang dipimpin oleh Datuk Seri Jamal Md Yunos. Bukan setakat itu, ia diburukkan lagi dengan pelbagai ugutan dan ancaman dari kumpulan baju merah terhadap kumpulan baju kuning.



Selasa, 11 Oktober 2016

7 Telefon pintar candu moden yang melalaikan

Zaman sekarang zaman hamba... hamba kepada telefon pintar.

Aku banyak kali terserempak dengan orang yang masuk lif sambil tengok telefon, lepas tekan tingkat yang nak dituju, sekali dia keluar kat tingkat lain sebab terlalu leka main Whatsapp kat telefon. Kadang-kadang memang rasa kelakar dan rasa nak gelak, tapi ia secara tidak langsung menunjukkan yang ketagihan kita dengan smartphone sudah semakin parah sehingga ke tahap lalai dan kemungkinan boleh membahayakan diri dan orang lain.


Isnin, 10 Oktober 2016

8 Seni dan hiburan: Populariti mengatasi kualiti

Akademi Fantasia tahun ini baru melabuhkan tirainya semalam. Siapa juara, siapa nombor dua, tiga dan seterusnya sudah pun diketahui. Namun siapa yang akan popular dan kekal lama dalam industri muzik tanah air, bukan bergantung kepada diri mereka, sebaliknya bergantung kepada lagu-lagu mereka nanti. Aku akan terangkan kenapa aku cakap macam tu dalam artikel ini nanti.



Ahad, 9 Oktober 2016

8 Perompak boleh muncul dalam pelbagai rupa

Perompak pada hari ini, boleh muncul dalam pelbagai rupa....

Mereka boleh muncul dengan topeng muka, baju gelap, sarung tangan dan senjata di tangan untuk merompak bank atau kedai.

Mereka boleh muncul dengan berpakaian biasa, memakai helmet dan bersenjatakan motosikal untuk meragut beg tangan orang.


Jumaat, 7 Oktober 2016

3 Bayar untuk kurangkan kesesakan di pusat bandar

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan melaksanakan sistem caj kesesakan di pusat bandar selepas MRT Line 1 memulakan operasi, lapor The Edge.

Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Perancangan Bandar DBKL, Nik Mastura Diyana Nik Mohamad, berkata, DBKL sedang mengkaji butiran perlaksanaan tetapi penentuan harga bagi setiap jenis kenderaan masih belum dimuktamadkan.

"Kami akan laksanakan (caj jalan raya) dan ini akan menjadi inisiatif terakhir bagi mengurangkan kesesakan di pusat bandar.



Khamis, 6 Oktober 2016

4 Satu-satunya orang yang boleh mengubah hidup kita

Dalam kehidupan ini, kita sering berjumpa dengan ramai orang.... orang yang boleh memberi kita panduan, tunjuk ajar, pengajaran, tauladan, motivasi dan seterusnya menjadi contoh dan sumber inspirasi kepada manusia yang lain.

Namun pada akhirnya, satu-satunya manusia yang boleh mengubah diri kita, adalah diri kita sendiri...



Rabu, 5 Oktober 2016

9 Kaitan lagu PPAP dengan Yahudi dan Illuminati

Anda semua pasti sudah dengar lagu PPAP Pen Pineapple Apple Pen yang sedang viral dan mencetus fenomena di seluruh dunia, bukan? Malah anda juga mungkin sudah hafal lagu tersebut dan sering menyanyikan lagu itu tanpa sedar, bukan? Anda mungkin sudah menonton banyak kali lagu asal dan parodi lagu tersebut di Youtube, bukan? Anda mungkin tidak menyedari yang minda anda kini telah kena brainwash dengan lagu itu, bukan?



Selasa, 4 Oktober 2016

4 Membongkar penipuan itu perbuatan hasad dengki

Tahukah anda, pada zaman sekarang, membongkar suatu penipuan itu kini disifatkan sebagai satu perbuatan hina yang penuh hasad dengki semata-mata untuk menjatuhkan orang Melayu. Selepas ini kalau tahu suatu penipuan, tutup mata sahaja dan teruskan menjilat ramai-ramai ya. Biar kita menipu dan sanggup ditipu asalkan berjaya, kan?

Kah kah kah!



Isnin, 3 Oktober 2016

5 Logik peniaga yang sering beri perkhidmatan buruk

Aku pernah pergi ke sebuah restoran. Aku duduk tiada siapa layan. Aku panggil beberapa kali baru pelayan datang ambil pesanan. Kedai tak ramai orang tapi tunggu makanan lama gila. Lepas tu orang yang order kemudian dapat makanan dulu. Lepas setengah jam baru makanan sampai. Itu pun tak sedap mana. Bila panggil nak bayar, dekat 10 minit baru datang. Aku nak bagi duit pun lembab. Maka kedai tu terus aku ban dan takkan datang lagi.



Ahad, 2 Oktober 2016

11 Tipu tetap salah tak boleh ditutup dengan jasa

Aku rasa semua orang pun dah tahu isu yang melibatkan seorang penceramah motivasi perniagaan terkenal di mana beliau dikatakan telah memperoleh Ijazah Kehormat Doktor (PhD) dalam bidang Keusahawanan dan Perniagaan dari pelbagai universiti yang membolehkan beliau menggunakan gelaran Dr. namun telah dinafikan melalui kenyaataan rasmi oleh 3 universiti setakat ini iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...