Rabu, 17 April 2024

1 Buasir Otak TV: Bahasa Malaysia jadi ibu, English jadi daddy be like

Bila budak tanya teka teki apa benda dalam Bahasa Malaysia jadi ibu, dalam bahasa Inggeris jadi daddy? Jom tonton animasi ini.


0 PMX adalah pemimpin yang kita perlukan buat masa ini

1. Aku bukan penyokong mana-mana parti politik. Aku lebih suka jadi neutral. Masa aku rajin tulis pasal politik kat blog dulu, banyak je aku kritik pemimpin dari mana-mana parti politik, dan ada je perkara bagus yang aku sokong tak kira dari blok kerajaan atau pembangkang.

2. Politik Malaysia sekarang telah mengalami great reset sejak kekalahan BN pertama kali dalam PRU-14 2018. Sejak dari itu, semua parti pun telah merasai jadi kerajaan dan pembangkang.

3. Disebabkan semua dah merasa jadi kerajaan, kita boleh nampak sebenarnya tak semua benda yang ahli politik sembang dan janjikan tu boleh dilaksanakan. Masa tiada kuasa, sembang memang senang. Tapi bila dah pegang tanggungjawab, baru tahu nak buat tak senang.


Selasa, 16 April 2024

0 Buasir Otak TV: Haiwan apa bawa motor hantar makanan be like

Setiap kali budak tanya teka teki haiwan apa boleh bawak motor hantar makanan? Jom tonton animasi ini.


0 Bila ada ahli keluarga dan kawan jadi influencer

1. Antara benda yang aku syukur sangat adalah tiada di kalangan ahli keluarga dan kawan terdekat aku yang jadi influencer yang ada ramai pengikut kat media sosial.

2. Kalau ada yang guna identiti lain macam aku ni, aku tak kisah, sebab aku pun tak kenal kau siapa, dan aku tak tau pun kau cakap pasal siapa. Yang aku maksudkan adalah influencer yang guna identiti sebenar, yang ahli keluarga dan kawan-kawan semua kenal.

3. Sebab aku perhati ada influencer media sosial ni yang suka kongsi hal-hal berkaitan keluarga, rumahtangga, kawan-kawan dan hal sekeliling, terutama yang bersifat peribadi atau negatif yang boleh timbulkan persepsi buruk dan mendatangkan aib. Tak semua, tapi ada.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Lofi Belajar

Lagu buat semua orang yang suka belajar sambil mendengar lagu lofi, semoga berjaya mencapai impian kalian.


Isnin, 15 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Sang Gagalis

Nasib seorang Sang Gagalis yang tak pernah menemukan cinta.


0 Buasir Otak TV: Kerja apa paling suka bertanya be like

Setiap kali budak tanya teka teki kerja apa paling suka bertanya? Jom tonton animasi ini.


0 Bila rasa diri lebih mulia berbanding orang lain

1. Habis sudah bulan Ramadan dan Hari Raya. Seperti juga tahun-tahun sebelumnya, terlalu banyak isu yang timbul tak sudah-sudah.

2. Percayalah, isu yang berlaku pada hari ini, orang akan lupa lepas beberapa hari, dan kemudiannya akan ditimbulkan semula pada tahun-tahun akan datang seolah-olah macam isu baru.

3. Dan seperti biasa, tanpa sedikit akal intelek untuk mengkaji, menilai kesahihan dan mempertimbang kesan kemudaratan yang boleh berlaku, mereka buat konten dan sebarkan di TikTok, Facebook, Twitter dan lain-lain media sosial.


Ahad, 14 April 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa paling suka bertanya be like

Bila orang tanya teka teki negara apa suka bertanya? Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 13 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Ragam Adik-beradik

Ragam adik-beradik di waktu kecil banyak meninggalkan memori bila sudah meningkat dewasa.


0 Buasir Otak TV: Pokok kaktus lelaki ke perempuan be like

Setiap kali budak tanya teka teki pokok kaktus lelaki ke perempuan? Jom tonton animasi ini.


Jumaat, 12 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Anak Harapan

Maafkan aku ibu dan ayah kerana tak mampu jadi anak harapan.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Gadis Skuter

Bila muncul seorang gadis skuter yang ranggi dan ayu.


Khamis, 11 April 2024

0 Buasir Otak TV: Gajah dan harimau kalau terbang nampak apa be like

Setiap kali budak tanya teka teki kalau gajah dan harimau terbang nampak apa? Jom tonton animasi ini.


Rabu, 10 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Fobia Paranoia

Bebaskan diri dari sifat yang terlalu fobia dan paranoid dengan hal di sekeliling kita.


0 Buasir Otak TV: Matriya Mazaba tu apa be like

Setiap kali bila hari raya ada orang cakap Matriya Mazaba. Jom tonton animasi ini.


Selasa, 9 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Kau Narsisistik

Jangan jadi orang narsisistik yang sentiasa mengkagumi diri sendiri.


0 Buasir Otak TV: Negara apa suka panggil nama Man be like

Bila Usin tanya Man teka teki negara apa suka panggil nama Man? Jom tonton animasi ini.


Isnin, 8 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Zaman Sekolah

Nikmatilah zaman sekolah dengan sebaiknya, kerana ia tak akan berulang lagi.


0 Buasir Otak TV: Jatuh pokok kat bawah ke atas be like

Setiap kali budak tanya teka teki bila pajat pokok kelapa kalau jatuh ke bawah ke atas? Jom tonton animasi ini.


Ahad, 7 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Royi dan Bisjut

Royi dan bisjut cecah dengan air kopi sedap dimakan.


0 Buasir Otak TV: Boleh buka tak boleh tutup be like

Setiap kali budak tanya teka teki benda apa boleh buka tapi tak boleh tutup. Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 6 April 2024

0 Buasir Otak TV: Anak apa selalu kena be pijak like

Setiap kali budak tanya anak apa yang selalu kena pijak? Jom tonton animasi ini.


Jumaat, 5 April 2024

0 Buasir Otak TV: Makan apa paling sakit be like

Setiap kali budak tanya teka teka makan apa paling sakit? Jom tonton animasi ini.


Khamis, 4 April 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Rayaku Sendiri

Buat insan yang melalui hari-hari raya dengan sendirian, kuatkan hati dan terus tabah.


Rabu, 3 April 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod Penuh + Tak sabar nak raya

Jom tonton semua episod Diari Ramadhan Aiman dan juga episod terakhir di mana Aiman dah tak sabar sangat nak raya. Jom tonton animasi ini.


Isnin, 1 April 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 9 - Tunggu waktu berbuka

Bila Aiman berpuasa dan tak sabar nak tunggu waktu berbuka. Jom tonton animasi ini.



Jumaat, 29 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 8 - Suruh kejut sahur

Bila Aiman nak puasa esok jadi dia suruh abang bo kejut untuk bersahur. Jom tonton animasi ini.

 


Selasa, 26 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 7 - Makan batal puasa kan?

Bila Aiman tanya abangnya Bo kalau makan batal puasa kan? Jom tonton animasi ini.


Isnin, 25 Mac 2024

4 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 6 - Pergi bazar Ramadhan

Bila mak nak pergi bazar Ramadhan, Aiman sibuk nak ikut walaupun tak puasa. Jom tonton animasi ini.


Ahad, 24 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 5 - Dah azan tolong kejut

Bila Bo balik sekolah nak tidur dulu, pesan kat Aiman kalau dah azan tolong kejut untuk berbuka. Jom tonton animasi ini.



Jumaat, 22 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 4 - Kumur batal puasa tak?

Bila Aiman puasa tapi haus sangat. Dia nak minum tapi abang Bo tak bagi, jadi dia pergi kumur je. Jom tonton animasi ini.


Khamis, 21 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 3 - Cuba belajar puasa

Bila Aiman cuba nak belajar berpuasa, tapi mak dia pesan kalau tak larat boleh puasa setengah hari je. Jom tonton animasi ini.


Rabu, 20 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 2 - Beli ikan bilis

Bila mak suruh Aiman pesan pada Bo beli ikan bilis di kedai untuk masak nasi lemak. Jom tonton animasi ini.


Selasa, 19 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Diari Ramadhan Aiman Episod 1 - Bila abang puasa

Bila Bo balik dari sekolah, dalam keadaan penat kerana berpuasa dan cuaca yang panas, Aiman datang dan tanya macam-macam pada abangnya. Jom tonton animasi ini.


Ahad, 17 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa paling suka merokok be like

Setiap kali budak tanya teka teki negara apa paling suka merokok? Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 16 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa buang 1 huruf jadi benda, 2 huruf jadi manusia be like

Setiap kali budak tanya teka teki negara apa buang 1 huruf jadi benda, buang 2 huruf jadi manusia? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Rumput warna apa be like

Setiap kali budak suruh ikut cakap dia lepas tu tanya teka teki rumput warna apa? Jom tonton animasi ini.


Khamis, 14 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Kenapa matahari tenggelam be like

Setiap kali budak tanya teka teki kenapa matahari tenggelam bila nak malam? Jom tonton animasi ini.


Ahad, 10 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Cerita paling seram be like

Setiap kali budak nak bagitau satu cerita paling seram. Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Khabar

Bila kau teringat kawan lama yang selalu main game dengan kau suatu ketika dahulu.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Adab

Bila orang zaman sekarang semakin miskin adabnya.


Sabtu, 9 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Mi apa tak boleh makan be like

Setiap kali budak tanya teka teki mi apa tak boleh makan? Jom tonton animasi ini.


Jumaat, 8 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Tahan

Bertahanlah dengan apa jua ujian dan dugaan yang datang.


Khamis, 7 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Bila eksiden takde ambulan datang be like

Setiap kali bila eksiden ada mati tapi takde ambulan datang. Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Olok

Lagu untuk officemate korang yang tak guna.

 

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Rakan

Kau suka aku tapi bagiku kau hanya rakan kepada rakan. 



Rabu, 6 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Kuih apa paling jauh be like

Setiap kali budak tanya teka teki kuih apa paling jauh? Jom tonton animasi ini.


Selasa, 5 Mac 2024

0 Buasir Otak TV: Barang apa tak boleh dijual be like

Setiap kali bila budak tanya teka teki barang apa tak boleh dijual? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Iklan

Tak perlu mengiklankan kehidupan peribadi untuk meraih populariti.