Jumaat, 19 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Pergi

Pergi tinggalkan aku dan jangan kembali lagi.


Khamis, 18 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Makan kat mana be like

Setiap kali bila kawan tanya nak makan kat mana? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Roblox - Panjat gunung tinggi pakai tangga LIVE

Jom panjat gunung tinggi pakai tangga dalam game Roblox The Climb. Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Super Saiya

Aku mahu berubah dengan kekuatan seperti Super Saiya.


0 Penaip imej AI sila guna otak

1. Kita semua ada fantasi dalam kepala kita, tapi tak semua benda dalam kepala otak kita kena dijana gambar guna AI dan disiar di media sosial.

2. Antaranya jana gambar AI perkara yang berkaitan agama seperti Al-Quran dan tulisan yang mengandungi ayat Al-Quran, sebab tulisan ayatnya semua tunggang langgang tak betul. Kau marah bila orang hina Al-Quran, tapi dalam tak sedar, kau sendiri pun dah hina kesucian Al-Quran. Nak gambar Al-Quran, kau snap je la guna kamera phone kau, generate guna AI buat apa?


Rabu, 17 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Bahan makanan apa boleh terbang be like

Setiap kali budak bagi teka-teki bahan makanan apa boleh terbang? Jom tonton animasi ini.


Selasa, 16 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Bandar apa tak pernah lama be like

Setiap kali bila budak bagi teka-teki bandar apa tak pernah lama? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Roblox - Naik MRT pusing KL LIVE

Naik MRT pusing KL  dalam game Roblox Klang Valley MRT: Kajang & Putrajaya Lines. Jom tonton animasi ini.


Isnin, 15 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Lagu apa ada keju be like

Setiap kali budak tanya teka-teki lagu apa ada cheese? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Roblox - Sesat dalam Hutan + Giveaway Robux LIVE

Masuk hutan lepas tu sesat dalam game Roblox Hutan. Jom tonton animasi ini.


Ahad, 14 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Sekolah ada 1 ke 2 be like

Bila budak tanya teka-teki sekolah ada 1 ke 2? Jom tonton animasi ini.


0 Menjadi pengkarya seni jadian dengan AI

1. Cerita AI vs Artist ni sampai bila-bila takkan habis. Aku tak nak bash AI tools sepenuhnya sebab aku juga guna AI. Ya, memang AI banyak sangat membantu.

2. Aku kerja IT kadang-kadang kena buat programming. Aku boleh je nak buat programming sendiri tapi lambat la nak siap. Jadi aku selalu minta bantuan ChatGPT, dengan sekelip mata je boleh siap, walaupun tak sempurna dan ada coding yang perlu dibaiki.


Sabtu, 13 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Benda apa ada kaki tak boleh jalan be like

Setiap kali budak tanya teka teki benda apa ada kaki tak boleh jalan? Jom tonton animasi ini.


Jumaat, 12 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Soalan apa tak boleh jawab ya be like

Bila budak tanya teka-teki soalan apa tak boleh jawab ya? Jom tonton animasi ini.


Khamis, 11 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Bila mamak ada super power

Setiap kali bila mamak ada super power. Jom tonton animasi ini.


Rabu, 10 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Main bunga api dalam rumah sampai kebakaran

Setiap kali budak tanya teka-teki Ali main bunga api dalam rumah, rumah kebakaran. Abu tak main bunga api pun rumah kenakaran. Kenapa? Jom tonton animasi ini.


0 Perangai bos baru yang menjengkelkan

1. Di pejabat, people come and go. Kadang orang bawahan yang keluar masuk, kadang orang atasan yang keluar masuk. Sepanjang aku kerja, dah banyak kali bos besar atau bos kecik keluar masuk kat department aku. Tapi setakat aku bekerja selama ini, bos yang betul-betul ok hanya ada 2-3 orang je.

2. Bila ada bos yang dah berpindah, berhenti atau bersara, nak tunggu dapat bos baru tu biasanya agak lama, kadang lepas 1-3 bulan baru dapat bos baru. Kadang lagi lama dari tu. Jadi sepanjang ketiadaan bos, akan ada bos dari depatment lain yang ambil alih atau tanggung sekejap jadi bos kami sementara nak dapat bos baru. Operasi department berjalan seperti biasa, kami pun buat kerja seperti biasa.


Selasa, 9 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Benda apa pergi terbang, balik berenang be like

Setiap kali bila budak tanya teka-teki, benda apa masa pergi dia terbang, masa balik dia berenang? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Tiga Dunia

Dunia itu ada tiga. Semalam, hari ini dan esok.


Isnin, 8 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Bateri Habis

Bila bateri telefon habis rasa gelap dunia.


Ahad, 7 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Subjek apa banyak duit be like

Bila budak tanya teka-teki subjek apa banyak duit? Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 6 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Zon Selesa

Apalagi mahu dikejar di dunia jika sudah dalam zon selesa.


Jumaat, 5 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa ada span be like

Setiap kali bila budak tanya teka-teki negara apa ada span? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Topeng Manusia

Kita semua manusia bertopeng.


Khamis, 4 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa banyak keju be like

Setiap kali bila budak tanya teka-teki negara apa banyak keju? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Sinar Terang

Di balik awan kelabu, ada sinar terang. Lupakan kesedihan, hiduplah dengan gembira.


Rabu, 3 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa yang geli be like

Setiap kali budak tanya teka teki negara apa yang geli? Jom tonton animasi ini.


Selasa, 2 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Lahir kat Arab tapi tak cakap bahasa Arab be like

Bila budak bagi teka teki apa lahir kat Arab tapi tak cakap bahasa Arab? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Rantai Obsesi

Lepaskanlah diri dari rantai obsesi dan sifat taksub pada manusia.


0 Bila perempuan nak lelaki tanggung semua benda

1. Dalam rumahtangga, lelaki wajib bagi nafkah kepada tanggungan iaitu isteri dan anak-anak seperti makanan, tempat tinggal, pakaian dan sebagainya. Maka ada yang beranggapan suami kena tanggung semua benda dan isteri tak boleh kongsi bayar.

2. Betul, tak salah pun lelaki nak tanggung semua benda dari A ke Z, cuma kita kena realistik. Kalau nak lelaki tanggung semua, isteri pun kena rela dan sanggup hidup dengan apa yang suami mampu tanggung. Kalau suami gaji RM2000 sebulan, isteri kena terima lah dengan apa yang suami mampu sediakan dengan gaji sebanyak itu.


Isnin, 1 Julai 2024

0 Buasir Otak TV: Hari apa tak pernah sampai be like

Bila budak tanya teka-teki hari apa tak pernah sampai? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Perangkap Mimpi

Setiap kali bila tidur terperangkap dalam alam mimpi.


Ahad, 30 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Roblox - Sukan olahraga menang dapat Robux LIVE

Jom bersukan olahraga dalam game Roblox Track & Field: Infinite. Menang dapat Robux. Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 29 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Haiwan apa yang lama be like

Setiap kali budak tanya teka teki haiwan apa paling lama? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Jaga Jodoh Orang

Alangkah sedihnya bila selama ini kita hanya menjaga jodoh orang lain.


Jumaat, 28 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Air apa yang sejuk be like

Bila budak tanya teka teki air apa yang sejuk? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Duit oh Duit

Duit bukan segalanya, tapi segalanya perlukan duit.


Khamis, 27 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Kipas apa paling gembira be like

Bila orang tanya teka-teki kipas apa paling gembira? Jom tonton animasi ini.


0 Buasir Otak TV: Buasir Otak: The Muzik - Buasir Otak

Macam-macam hal dalam dunia bikin buasir otak.


Rabu, 26 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Hantu apa yang cuti be like

Bila toyol ditanya teka teki hantu apa yang cuti? Jom tonton animasi ini.


Selasa, 25 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Haiwan apa tak kena cahaya matahari be like

Setiap kali budak tanya teka teki haiwan apa tak kena cahaya matahari? Jom tonton animasi ini.


Isnin, 24 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Pam apa boleh makan be like

Setiap kali budak tanya teka teki pam apa boleh makan? Jom tonton animasi ini.


0 Pakar tak semestinya tinggi kelulusan akademik

1. DS Siti Nurhaliza dilantik UMCCED jadi Pakar untuk Master Class Programme dalam bidang Vocal Instrument. Ramai yang melenting. Ramai dah bagi justifikasi.

2. Tak semua bidang yang pakarnya kena ada sijil menggunung. Ada orang ada 10 tahun pengalaman dan kemahiran tinggi dalam bidang dia pun dah boleh jadi pakar. Pakar dalam bidang akademik, ya kena ada sijil menggunung, kena cari para pensyarah, Prof, Dr dan sebagainya.


Ahad, 23 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Pensel apa yang baik be like

Setiap kali budak tanya pensel apa paling baik? Jom tonton animasi ini.


Sabtu, 22 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Bila tak elok makan makanan ringan

Bila budak nak beli makanan ringan tapi abang dia tak bagi sebab tak elok untuk kesihatan. Jom tonton animasi ini.


Jumaat, 21 Jun 2024

0 Pasangan berkahwin yang memilih tiada anak

1. Ada pasangan yang berkahwin memilih untuk tidak ada anak atau childfree. Mempunyai zuriat memang sangat-sangat digalakkan dalam Islam, tapi bukanlah jatuh wajib.

2. Anak adalah anugerah dan rezeki yang sangat besar terutama ketika mereka masih kecil, dan juga apabila kita telah tua. Pun begitu, ada anak atau tidak adalah pilihan masing-masing atas apa jua sebab.

3. Kita tak boleh paksa siapa-siapa untuk ada anak. Sebab akhirnya, yang perlu jaga amanah dan bertanggungjawab pada anak dia adalah dia, bukan kau pun yang tolong jaga anak dia. Hidup orang, biar dia sendiri tentukan, kita tak payah sibuk. Kau sendiri pun rimas kalau ada orang sibuk je nak tentukan hidup kau.


0 Buasir Otak TV: Petronas dan Shell mana sesuai buat kawan be like

Setiap kali bila budak tanya teka-teki antara Petronas dan Shell mana satu sesuai dibuat kawan? Jom tonton animasi ini.


Khamis, 20 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Makanan apa paling bersih be like

Setiap kali budak bagi teka-teki makanan apa paling bersih? Jom tonton animasi ini.


Rabu, 19 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Negara apa yang pedas be like

Setiap kali bila budak tanya teka teki negara apa yang pedas? Jom tonton animasi ini.


Selasa, 18 Jun 2024

0 Buasir Otak TV: Kereta apa 2 tayar be like

Setiap kali budak tanya teka teki kereta apa 2 tayar? Jom tonton animasi ini.