Ahad, 20 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Ada apa dalam Dybbuk Box?

Apa sebenarnya yang ada dalam kotak berhantu Dybbux Box yang dikatakan telah mengganggu ramai Youtuber?

Jom kita cuba rungkai misteri Dybbux Box dalam vlog seram ini.



Sabtu, 19 Oktober 2019

0 Komik propaganda politik dulu, kini dan selamanya

1. Dulu zaman BN, wujud komik propaganda BN dan ia diedarkan di merata-rata tempat termasuk sekolah, sehingga mendapat kecaman dari ramai orang termasuk pembangkang.

2. Hari ini zaman PH, muncul pula komik propaganda PH dan ia turut diedarkan di merata-rata tempat termasuk sekolah, lalu ia mendapat kecaman ramai orang termasuk pembangkang.

3. Ketahian apakah ini?



Jumaat, 18 Oktober 2019

2 Kebebasa bersuara bukan kebebasan menjadi bodoh

1. Setiap orang mempunyai hak untuk bersuara dan menyatakan pandangan. Nak protes tak salah, tapi tengok pada tempat, masa dan keadaan.

2. Majlis konvekesyen adalah hari gembira yang sangat bermakna untuk para graduan dan ibu bapanya. Merosakkan hari besar orang lain adalah hal yang sangat tidak beretika, kurang ajar dan biadap.

3. Amat malang bagi graduan yang mengambil skrol selepas mahasiswa biadap tersebut merosakkan gambar konvekesyen mahasiswa lain.

4. Kalau sekadar nak bantah VC, kau tunggu majlis habis, tunggu VC tu keluar lepas tu kau protes lah angkat placard kat pintu dewan atau kat sebelah kereta rasmi dia.



Khamis, 17 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Kerja tidak bermaruah

Tak salah bagi pandangan namun janganlah sampai gunakan istilah yang menghina dan memperlekeh pekerjaan orang lain. Jom layan animasi ini.



Rabu, 16 Oktober 2019

0 Pemenang Peraduan BO TV: Road To 1,000 Subscribers

Pada 9 September 2019 yang lepas, kami telah mengadakan Peraduan Buasir Otak TV: Road To 1,000 Subscribers sempena menghargai para subscribers.

Memandangkan subscribers channel kami telah mencapai 1,000 subscribers, pemenang akan diumumkan pada hari ini, Rabu, 16 Oktober 2019 pada jam 12 tengahari melalui video ini di bawah ini.



3 Peraduan Buasir Otak TV: Road To 1,000 Subscribers

Selepas 2 minggu, 10 video, Youtube channel Buasir Otak TV telah berjaya mencapai 500 Subscriber. Terima kasih buat semua yang sudi Subscribe, kami amat menghargai sokongan anda.

Dan untuk meraikan pencapaian kecil kami ini, kami akan mengadakan peraduan yang amat mudah untuk disertai.

Semua orang layak untuk sertai, sama ada Subscriber baru mahu pun yang lama. Caranya amat mudah:



Isnin, 14 Oktober 2019

2 Pekerja muda kurang pengetahuan dan disiplin

1. Elemen penting yang perlu dipupuk sejak dari kecil untuk mempersiapkan seorang menempuh dunia dewasa dan masuk ke alam pekerjaan adalah pengetahuan dan kemahiran bahasa, serta sikap, disiplin dan rasa tanggungjawab.

2. Aku bukan nak bitter atau salty pada generasi muda, namun hakikatnya benda-benda ni amat kurang pada generasi muda hari ini especially Gen-Y dan Gen-Z yang lahir tahun 90-an yang sekarang ini dah mula masuk alam pekerjaan. Aku tak cakap semua, yang bagus tu memang masih wujud, tapi kebiasaan yang aku jumpa banyak yang macam tu.

3. Pertama sekali kemahiran bahasa. Orang Malaysia harus tahu sekurang-kurangnya dua bahasa ini, iaitu Bahasa Malaysia sebagai bahasa komunikasi negara, dan juga Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantara dunia.


Ahad, 13 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Filem tempatan sampah

Asal filem tempatan je senang-senang je sampahkan. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 11 Oktober 2019

1 Ringkasan dan rumusan intipati Belanjawan 2020

Belanjawan 2020 telah pun dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jumaat, 11 Oktober 2019  yang bertemakan "Memacu Pertumbuhan Dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama".

Untuk Bajet 2020, sejumlah RM297 bilion diperuntukkan secara keseluruhan (18.4% daripada GDP). RM241 bilion untuk perbelanjaan operasi dan RM56 untuk perbelanjaan pembangunan.

Berikut adalah ringkasan dan rumusan intipati Belanjawan 2020:



Khamis, 10 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Anime bukan kartun

Bila setiap kali orang cakap anime tu kartun. Btw siapa dah tengok kartun Kimetsu no Yaiba (Demon Slayer)? Jom layan animasi ini.



Isnin, 7 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali keluar lagu baru

Bila setiap kali ada lagu baru keluar tapi tak berapa popular, tak ramai yang peduli. Bila lagu dah popular, semua mengaku peminat. Jom layan animasi ini.



Ahad, 6 Oktober 2019

1 Menulis isu berat tidak sesuai ditulis pendek

1. Pelakon/Penyanyi Maya Karin menulis hantaran pendek di Twitter berkaitan pengalamannya di dalam satu acara di Terengganu dengan bertanyakan soalan mudah dalam Bahasa Inggeris namun gagal dijawab oleh seorang murid berusia 10 tahun.

2. Di dalam hantarannya juga beliau mengajak kita berfikir tentang hal itu dan diikuti dengan tag kepada Menteri Pendidikan Dr Maszlee dan Ahli Parlime Setiawangsa Nik Nazmi.

3. Namun hantaran twitter beliau telah dikecam teruk oleh ramai orang, yang rata-rata mendakwa beliau memperlekeh orang Terengganu dan memandang rendah Bahasa Melayu.



Jumaat, 4 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Entah apa yang merasukimu

Bila awek tiba-tiba minta putus tanpa sebab, mungkin kerana ada sesuatu yang telah merasukinya. Jom layan animasi ini.



Rabu, 2 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Terlalu taksub dengan idola

Bila idola kau lebih penting dari mak bapak sendiri. Jom layan animasi ini.



Selasa, 1 Oktober 2019

1 Mohonlah kemaafan dari orang yang pernah kau buli

1. Seorang mangsa buli di sebuah SBP menang tuntutan saman lebih RM600,000 terhadap PKHEM, bekas pengetua sekolah, KP KPM, kerajaan Malaysia serta 5 orang pembulinya.

2. Kejadian buli itu berlaku di bilik asrama ketua pengawas sehingga menyebabkan mangsa buli mengalami trauma, tekanan perasaan dan hilang pendengaran.

3. Yang pembuli ni elok-elok lepas habis sekolah boleh sambung belajar, kerja, rancang masa depan, ni tak pasal-pasal kena cari duit sebab nak bayar junior yang pernah dibuli dulu.



Isnin, 30 September 2019

0 Buasir Otak TV: Anggaplah kita tak kenal

Kalau nak berjaya pun janganlah berlagak sangat sampai memperlekeh dan melupakan kawan. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 28 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali musim jerebu

Masalah jerebu memang tak pernah habis, setiap tahun ada je berlaku. Dah lah menyebabkan pencemaran udara, tahap kesihatan pun boleh terjejas. Jom layan animasi ini.



Rabu, 25 September 2019

0 Buasir Otak TV: Punca orang berhenti kerja

Apa sebenarnya punca terbesar yang menyebabkan orang nak berhenti kerja?

Kerja terlalu banyak? Tugas susah? Gaji kecik? Pejabat jauh? Persekitaran kerja tak best? Rakan sekerja perangai macam haram? Jom layan animasi ini.



Sabtu, 21 September 2019

2 Buasir Otak TV: Perempuan terlalu memilih rupa?

Susahnya nak cari pasangan hidup. Betul ke perempuan zaman sekarang hanya memilih rupa? Jom layan animasi ini.



Rabu, 18 September 2019

0 Buasir Otak TV: Orang Melayu teruk?

Macam ni lah orang Melayu, asal ada yang perangai teruk habis satu kaum kena kecam. Jom layan animasi ini.



Isnin, 16 September 2019

0 Perpaduan kita masih hanya pada permukaan sahaja

1. Masa zaman awal-awal buat blog dulu sekitar tahun 2012, aku dan rakan penulis lain begitu ghairah mengecam orang. Bila ada ahli politik buat benda merepek, kutuk. Bila berlaku suatu isu panas, kecam. Bila orang buat benda bodoh, viralkan.

2. Namun lama kelamaan, aku rasa macam takde arah, sebab apa yang kami buat cuma kutuk, kecam dan viralkan. Langsung takde solusi, langsung tak mengubah apa-apa. Itu yang aku menukar pendekatan penulisan aku dengan memberi kritikan serta idea dan cadangan.

3. Golongan yang selalu menjadi bahan kritikan, adalah orang Melayu. Sebab zaman tu, mengkritik orang Melayu adalah suatu yang sangat cool. Dari Tun Mahathir, penulis blog, warga Twitter dan Facebook, ramai orang lantang mengkritik sikap dan perbuatan buruk yang dilakukan oleh orang Melayu, sampai Melayu yang buruk tingkah laku ini diberi suatu gelaran yang sangat degrading iaitu "meleis".



Ahad, 15 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali minta hutang

Masa dia nak pinjam duit, sanggup dia merayu kat kita. Bila kita nak minta hutang, kita pula terpaksa merayu kat dia. Jom layan animasi ini.



1 Kisah persahabatan satu hala yang toksik

1. Amir dan Manaf berkawan baik sejak sekolah rendah. Kini masing-masing ada akaun media sosial.

2. Amir seorang yang extrovert dan sukakan perhatian, manakala Manaf seorang yang introvert dan tidak suka perhatian.

3. Amir suka mencari rakan dan followers baru di media sosial, manakala rakan dan followers Manaf hanya di kalangan kawan-kawan dunia nyata.

4. Bila Amir post status, Manaf akan Like dan bagi komen, begitu juga dengan Amir akan Like dan komen status Manaf.

5. Lama kelamaan bilangan friend dan follower Amir semakin ramai dan dia semakin popular. Sebagai kawan, Manaf tumpang gembira dan terus Like dan komen post kawannya tanda sokongan.



Sabtu, 14 September 2019

0 Manusia poyo acah-acah rebel di media sosial

1. Golongan Raja juga manusia biasa yang ada hati dan perasaan macam kita.

2. Mereka juga ada keinginan nak guna Internet dan media sosial macam kita juga.

3. Kalau tak suka dengan mereka, simpan dalam hati sudah atau sembang dalam private group. Pergi cakap kat Twitter memang mendapatlah.

4. Sebab celah mana pun, mereka Raja dan kau cuma rakyat biasa.

5. Ya, mereka memang mendapat elaun dan peruntukan dari kerajaan Malaysia. Sejak dulu dah termaktub dalam undang-undang mereka memang layak dapat atas jawatan dan tugas mereka, buat apa nak persoalkan?



Jumaat, 13 September 2019

1 Buasir Otak TV: Asal sembang tak nak kalah

Kita semua ada kawan yang dia punya sembang tak pernah nak kalah, asyik nak menang je. Jom layan animasi ini.



Khamis, 12 September 2019

2 Kaedah mudah bantu pengguna cari kedai Muslim


1. Bila orang sebangsa dan seagama dengan kita buat benda bodoh, perbuatan jahat, perkara jahil, orang kita mesti kecam. Namun bila ada orang cuba melakukan suatu hal yang baik untuk kaum dan agama, pasti ada juga orang kita yang kecam, kutuk, sindir, perli dan sebagainya.

2. Bila ada kes ustaz tahfiz cabul murid, habis dihinanya seluruh tahfiz. Bila ada isu lelaki Melayu curang, dikejinya seluruh lelaki Melayu. Bila ada orang nak boikot produk barat sebab isu Palestin, diperlekeh-lekehkan.

3. Apa sahaja yang dibuat oleh orang sebangsa dan seagama dengannya ada sahaja yang tak kena. Tapi bila kaum dan agama lain yang buat hal tiada pula nak kecam, malah pertahankan pula. Paling tidak pun masuk gua.

4. Macam isu umat Islam jalankan kempen utamakan produk muslim, mereka diperli dan disindir macam-macam. Tapi bila orang bukan Islam tunggang agama Islam dan kaum Melayu, buat produk guna nama Melayu dan Arab, guna istilah Islam dan tulisan Jawi untuk mengaburi mata orang kita, tidak cakap apa pula.



Selasa, 10 September 2019

0 Buasir Otak TV: Kawan perempuan luah perasaan

Kalau kawan perempuan yang kita suka tiba-tiba meluahkan perasaannya pada kita, mesti rasa bahagia je hidup kan? Jom layan animasi ini.



Ahad, 8 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali bila peperiksaan

Setiap orang mesti pernah ada kawan macam ni setiap kali ujian/peperiksaan. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 7 September 2019

0 Buasir Otak TV: Idea pekerja VS Idea boss

Bila kau bagi idea VS bos kau bagi idea. Diorang punya jilat memang tak ingat punya. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 6 September 2019

3 Orang Melayu memang baik tapi kini sudah penat

1. Masa pergi solat Jumaat tadi, aku perasan di tempat letak kereta masjid ada amoi tengah sibuk berjalan sana sini untuk letak pamphlet jual kondominium kat cermin kereta.

2. Kagum aku dengan kegigihan beliau berani masuk ke tempat ibadah agama lain sewaktu masjid tengah ramai dengan para Muslimin untuk mengerjakan solat Jumaat .

3. Pandai juga dia ambil peluang buat marketing masa masjid tengah ramai. Walaupun masa tu azan, khutbah dan bacaan solat tengah kuat berkumandang, dia tak kisah yang penting dapat lakukan bisnes dia.


Khamis, 5 September 2019

0 Buasir Otak TV: Ragam temuduga kerja

Fresh graduate atau pekerja berpengalaman, dua-dua biasa hadap kerenah macam ni masa interview kerja. Jom layan animasi ini.



Selasa, 3 September 2019

0 Buasir Otak TV: Tolong bisnes kawan

Bila kawan buat bisnes, kita kenalah tolong, barulah namanya kawan. Jom layan animasi ini.



Isnin, 2 September 2019

0 Menjayakan kempen utamakan produk Muslim

1. Nampaknya kempen Buy Muslim First (#BMF) atau utamakan membeli barang dan produk orang Muslim semakin giat dijalankan semula. Sebagai seorang Muslim, aku amat sokong kempen seperti ini. Kempen ini bukan bermakna kita boikot nak jatuhkan produk kaum/agama lain, cuma kita utamakan produk orang Islam dulu untuk membantu mengukuh ekonomi orang Islam.

2. Sebab apa kita tak boikot sepenuhnya produk kaum/agama lain? Sebab di Malaysia ni, pusing sana sini mesti akan terkait antara satu sama lain. Peniaga Muslim pun ada ambil stok barang dari pemborong bukan Muslim. Peniaga bukan Muslim pun ada jual produk Muslim di kedainya. Syarikat bukan Muslim pun ada ambil orang Muslim menjadi pekerjanya, begitu juga sebaliknya. Kedai Muslim pun bukannya ada di semua tempat. Jadi kalau kita boikot sepenuhnya, ekonomi peniaga dan pekerja Muslim juga boleh terkena kesannya.



Ahad, 1 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali tugasan berkumpulan

Setiap kali ada tugasan berkumpulan mesti ada orang macam ni. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 31 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Erti Hari Kemerdekaan

Erti kemerdekaan haruslah dihayati, bukan sekadar di bibir sahaja. Selamat menyambut Hari Kebangsaan ke-62. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 30 Ogos 2019

0 Wajah di sebalik setiap perkhidmatan IT

1. Hari ini kita hidup di zaman teknologi digital. Boleh kata lebih 90% kehidupan seharian kita menggunakan peralatan elektronik dan perkhidmatan digital ICT untuk pelbagai jenis urusan seharian.

2. Teknologi elektronik ini ada di mana-mana di sekeliling kita, dari jam loceng, jam tangan, telefon bimbit, peti ais, mesin penapis air, fungsi elekronik kenderaan, radio, pengimbas kad prabayar tol, perakam waktu pejabat, komputer, kamera CCTV, mesin wang, televisyen dan sebagainya.

3. Kita juga banyak menggunakan perkhidmatan IT setiap hari, dari menggunakan media sosial, perkhidmatan strim lagu dan video, urusan menempah tiket bas, kapal terbang dan wayang, cari perkhidmatan teksi/e-hailing, membuat bayaran secara cashless, online banking, membeli makanan dan sebagainya.



Khamis, 29 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Bila bos buta IT

Bila ada bos yang buta IT, apa akan jadi? Jom layan animasi ini.



Rabu, 28 Ogos 2019

1 Buasir Otak TV: Kawan lama tiba-tiba ajak lepak

Apa jadi bila kawan yang dah lama kau tak jumpa tiba-tiba ajak lepak? Jom layan animasi ini.



Selasa, 27 Ogos 2019

3 Pekerja IT bukan anak tiri dan kambing hitam

1. Beberapa hari lepas telah berlaku suatu malapetaka yang menjadi igauan dan mimpi ngeri setiap orang yang bekerja dalam bidang IT terutama di bahagian operasi. Sistem lapangan terbang KLIA telah mengalami gangguan kritikal sehingga menyebabkan banyak penerbangan terjejas dan tergendala. Semua prosedur terpaksa kembali kepada kaedah manual. Puncanya, kegagalan sistem rangkaian.

2. Aku yang turut bekerja dalam bidang operasi IT boleh merasai perasaan mereka yang terpaksa menghadapi dan membaik pulih insiden tersebut. Gementar, marah, takut, penat, semua ada. Tambah pula terpaksa kerja lebih masa dalam tempoh yang panjang sehingga masalah tersebut selesai yang tidak tahu bila.



Isnin, 26 Ogos 2019

2 Buasir Otak TV: Cerita tentang kawan baik

Beza kau bercerita tentang kawan baik kau dengan kawan baik kau bercerita pasal kawan baik. Jom layan video ni.



Ahad, 25 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Benda lebih berharga dari berlian

Nak tahu apa benda yang lebih berharga dari berlian yang bernilai RM1 billion? Jom layan video ni.



Selasa, 20 Ogos 2019

3 Kemelut Utusan Melayu suatu pengajaran

1. Akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo! terbitan syarikat Utusan Melayu (M) Bhd. dikhabarkan akan mula dihentikan penerbitan bermula Khamis ini untuk satu tempoh yang tidak ditetapkan. Walaubagaimana pun Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir berkata, operasi Utusan Malaysia dan Kosmo akan terus diterbitkan seperti biasa, namun harga jualan kedua-dua akhbar berkenaan akan dinaikkan.

2. Lebih 100 kakitangan yang mengambil Skim Pemisahan Sukarela (VSS) dan bekas kakitangan telah melancarkan piket di luar ibu pejabat Utusan di Jalan Chan Sow Lin, antaranya menuntut pihak pengurusan menyelesaikan segera tunggakan gaji kakitangan hampir 2 bulan.

3. Ada kakitangan Utusan dilaporkan terpaksa memberi sirap kepada bayi bagi menggantikan susu kerana tidak mampu membelinya, selain ada yang mendapatkan pinjaman ceti haram serta dikejar bank kerana gagal membayar pinjaman.



Ahad, 18 Ogos 2019

4 Zaman pemimpin dan ahli politik hilang kepercayaan

1. Ahli politik dan pemimpin kerajaan ini kadang-kadang rasa macam hebat dan banyak sokongan, padahal dia naik dan dapat jawatan sebab kena "carry" je.

2. Pemimpin BN selama ini memerintah kerajaan pun sebab kena carry dengan sentimen parti Melayu dan parti komponen kaum.

3. Ahli politik PH boleh jadi pemimpin kerajaan sekarang ni pun bukan sebab banyak penyokong apa pun tapi sebab kena carry dengan Tun Mahathir masa PRU14.

4. Untuk masa sekarang yang aku nampak cuma tinggal 2 pemimpin je yang betul-betul nampak ramai penyokong iaitu Tun Mahathir dengan DS Najib.



Jumaat, 16 Ogos 2019

4 Isu perkauman dan kenegaraan yang tiada kesudahan

1. Lagi beberapa hari kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke yang ke-62, namun minggu ini berlaku banyak isu yang berkaitan dengan perkauman, keagamaan dan kenegaraan.

2. Bermula dengan insiden pergaduhan di lebuh raya antara warga Melayu dan Cina sehingga menyebabkan kematian.

3. Ahli korporat Cina berpangkat Tan Sri yang menghina jalur gemilang dengan menukar warna putih ke hitam kerana memprotes pelaksanaan tulisan khat dalam subjek Bahasa Melayu di sekolah jenis kebangsaan.

4. Ahli perniagaan Cina yang menghina angkatan tentera Malaysia dengan menyifatkan anggota pasukan keselamatan negara itu hanya makan dan tidur sahaja dan sepatutnya mengganti pekerja asing yang diupah di ladang Felda.



Selasa, 6 Ogos 2019

0 Kebebasan melampau merosak tamadun manusia

1. Baru-baru ini di negara US terdapat 2 kejadian tembakan rambang di Dayton, Ohio dan El Paso, Texas yang menyebabkan ramai orang mati dan cedera. Tahun ini sahaja sudah terdapat 255 kes tembakan rambang di US. Kebanyakan kes tembakan rambang di US dilakukan oleh lelaki berkulit putih. Negara US mempunyai lebih banyak kes tembakan rambang berbanding negara lain.

2. Antara faktor yang mempengaruhi penembak rambang ini melakukan jenayah sedemikian adalah kerana tekanan hidup, masalah kesihatan mental, balas dendam akibat dibuli, mahukan kemasyhuran, budaya individualistik yang mementingkan diri, jenayah copycat di mana pelaku mendapat inspirasi dari kes jenayah yang pernah berlaku, pergaduhan, meniru babak filem dan permainan video, masalah perkauman dan juga memperjuangan suatu agenda, ideologi dan kepercayaan secara radikal dan ekstrem.

3. Malah sejak kebelakangan ini, banyak kes tembakan rambang dilakukan oleh orang kulit putih yang didorong dengan sifat perkauman dan juga ideologi "white supremacy" atau ketuanan orang kulit putih, di mana mereka percaya bangsa mereka adalah superior berbanding kaum lain di muka bumi ini. Itulah yang berlaku pada kes tembakan rambang di masjid di New Zealand bulan Mac 2019 tempoh hari, dan juga yang di El Paso, Texas.



Ahad, 4 Ogos 2019

1 Salah faham drama mak nyah masuk sekolah tahfiz


1. Kecoh tentang drama Demi Tuhan Aku Bersaksi di RTM apabila ada orang muat naik beberapa poster dan gambar sedutan dari drama tersebut yang berkisarkan tentang pengamal BTLG yang belajar di sekolah tahfiz.

2. Lalu ramai yang mengecam dan mengutuk drama tersebut kerana merasakan ia memburukkan institusi tahfiz dengan gejala liwat, gangster dan mengangkat lelaki gay. Ramai yang ingatkan drama ini sedang dalam siaran, namun rupa-rupanya ia belum lagi ditayangkan. Gambar sedutan yang diambil mungkin dari iklan trailer sahaja.

3. Lalu penerbit drama memberi penjelasan yang filem ini bukanlah mempromosikan budaya BGLT mahupun memburukkan sekolah tahfiz, sebaliknya sinopsis ceritanya hanyalah tentang seorang mak nyah yang ingin bertaubat dan kembali ke pangkal jalan, lalu masuk sekolah tahfiz untuk mendalami ilmu agama, namun jalan taubatnya tidaklah mudah kerana pelajar lain sukar untuk menerimanya yang merupakan bekas mak nyah.



Sabtu, 3 Ogos 2019

1 Punca pelajar takut lapor kes buli dan salah laku

1. Sebelum ini aku pernah tulis tentang "Sisi gelap sekolah berasrama" yang kebanyakannya berkaitan budaya buli yang berbentuk penderaan fizikal dan juga mental. Ia mendapat hampir 3,000 perkongisan di Facebook. Aku juga ada tulis 2 artikel susulan berkaitan "Sisi cerah sekolah berasrama" dan juga "Kenapa orang tidak suka reunion sekolah".

2. Artikel aku ini mendapat banyak respon, kebanyakannya turut berkongsi kisah dan pengalaman pernah menjadi mangsa buli ketika di sekolah asrama, namun tidak kurang juga yang mengecam dan merendahkan mangsa buli ini betapa lembik, anak mak dan manjanya mereka.

3. Apa yang aku perasan, orang yang mengecam ini sama ada dia lah pembuli, atau dia pernah jadi "bullies survivor", jadi disebabkan itu dia rasa dia layak untuk menghina dan merendahkan orang lain yang tidak boleh jadi kental macam dia.

4. Dalam ruangan juga ada yang mempersoalkan kalau dah tahu kena buli, kenapa tak lapor pada cikgu, warden, ibu bapa? Kenapa tak pindah sekolah?

Kalau lah ia semudah itu.



Jumaat, 2 Ogos 2019

5 Kenapa tak pernah jumpa bangsa Cina jual burger?

“Aku tak pernah nampak bangsa Cina jual burger. Kau pernah nampak?”

Ramai yang jawab,

“Tak pernah.”

Tapi kita selalu nampak orang Cina jual durian kan? Kenapa? Sebab pasti menguntungkan!

Kaum Cina sudah dikenali mempunyai “root of civilization” yang baik dalam dunia perniagaan. Jadi mereka pasti melakukan perniagaan yang pastinya berlipat ganda menguntungkan.



Khamis, 1 Ogos 2019

1 Punca orang tidak suka melancong ke luar negara

Pergi bercuti berjalan-jalan dan melancong lebih-lebih lagi ke luar negara memang menarik. Kita dapat tengok negara orang, kenal adat tradisi dan budaya mereka, dapat belajar cara hidup mereka, dapat merasai makanan mereka, merasai suasana baru yang tidak pernah kita rasa di negara sendiri seperti iklim 4 musim, suhu dan kelembapan yang rendah atau tinggi dan sebagainya.

Namun tidak semua orang suka pergi melancong ke luar negara walaupun ada kemampuan untuk berbuat demikian. Berikut adalah antara faktor kenapa ada orang tidak suka pergi berjalan ke luar negara (termasuk aku):



Khamis, 25 Julai 2019

7 Kelebihan berkahwin awal dan berkahwin lambat

Bab kahwin adalah hal yang seringkali dibincang dan diperdebatkan, antaranya tentang kahwin awal, kahwin lambat, poligami, kahwin lelaki muda, kahwin perempuan tua, kahwin bawah umur, hantaran tinggi, hantaran rendah, kahwin pilihan sendiri, kahwin pilihan ibu bapa, bercinta sebelum kahwin, bercinta selepas kahwin, penceraian dan sebagainya.

Dari sudut hukum Islam pula, pernikahan boleh jadi wajib, sunat, harus, makruh dan haram, bergantung kepada keadaan.

Untuk kali ini aku nak kupas sedikit antara kelebihan berkahwin awal dan juga kelebihan berkahwin lambat. Kekurangannya pula boleh terbalikkan sahaja kelebihan masing-masing.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...