Jumaat, 31 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 28 - Ramadan 26: Istiqamah

Diari Ramadan BO 28
Cabaran Inkramadan
Ramadan 26: Istiqamah


Khamis, 30 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 27 - Ramadan 25: Keampunan

Diari Ramadan BO 27
Cabaran Inkramadan
Ramadan 25: Keampunan


Rabu, 29 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 26 - Ramadan 24: Ibu Bapa

Diari Ramadan BO 26
Cabaran Inkramadan
Ramadan 24: Ibu Bapa


Selasa, 28 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 25 - Ramadan 23: Amal Jariah

Diari Ramadan BO 25
Cabaran Inkramadan
Ramadan 23: Amal Jariah


Isnin, 27 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 24 - Ramadan 22: Tawaduk

Diari Ramadan BO 24
Cabaran Inkramadan
Ramadan 22: Tawaduk


Ahad, 26 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 23 - Ramadan 21: Hikmah

Diari Ramadan BO 23
Cabaran Inkramadan
Ramadan 21: Hikmah


Sabtu, 25 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 22 - Ramadan 20: Kasih Sayang

Diari Ramadan BO 22
Cabaran Inkramadan
Ramadan 20: Kasih Sayang


Jumaat, 24 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 21 - Ramadan 19: Masa

Diari Ramadan BO 21
Cabaran Inkramadan
Ramadan 19: Masa


Khamis, 23 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 20 - Ramadan 18: Kejujuran

Diari Ramadan BO 20
Cabaran Inkramadan
Ramadan 18: Kejujuran


Rabu, 22 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 19 - Ramadan 17: Kesihatan

Diari Ramadan BO 19
Cabaran Inkramadan
Ramadan 17: Kesihatan


Selasa, 21 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 18 - Ramadan 16: Seimbang

Diari Ramadan BO 18
Cabaran Inkramadan
Ramadan 16: Seimbang


Isnin, 20 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 17 - Ramadan 15: Ketenangan

Diari Ramadan BO 17
Cabaran Inkramadan
Ramadan 15: Ketenangan


Ahad, 19 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 16 - Ramadan 14: Bekerja

Diari Ramadan BO 16
Cabaran Inkramadan
Ramadan 14: Bekerja


Sabtu, 18 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 15 - Ramadan 13: Hati-hati

Diari Ramadan BO 15
Cabaran Inkramadan
Ramadan 13: Hati-hati


Jumaat, 17 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 14 - Ramadan 12: Berkongsi

Diari Ramadan BO 14
Cabaran Inkramadan
Ramadan 12: Berkongsi


4 Apabila lelaki tak guna diangkat jadi Hero

Lelaki arrogant, playboy, baran, lelaki yang kasar dengan isteri/perempuan, layan isteri/perempuan dengan teruk, yang suka buli isteri/perempuan, patriaki, pukul isteri/perempuan, herdik isteri/perempuan, layan isteri macam orang gaji, kahwin paksa, menyamar, menipu, kahwinkan perempuan baik dengan lelaki tak guna dengan harapan lelaki tu berubah, pasrah/sabar dengan suami/lelaki tak guna, rogol, dan berbagai lagi tipikal dan kebiasaan jalan cerita novel sampah dan drama sampah bukanlah sesuatu yang manis dan patut diangankan.

Semua itu bukan sweet ya tuan-tuan dan puan-puan. Semua itu adalah satu bentuk penindasan terhadap wanita.


Khamis, 16 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 13 - Ramadan 11: Keamanan

Diari Ramadan BO 13
Cabaran Inkramadan
Ramadan 11: Keamanan


0 Remaja bunuh diri disebabkan undian Instagram?

1. Dua hari yang lepas dilaporkan dalam berita tentang kes seorang remaja perempuan membunuh diri dengan terjun bangunan di Kuching, Sarawak.

2. Dilaporkan juga sebelum mangsa membunuh diri, mangsa telah membuat poll di Instagram dengan catatan 'Really important, help me choose D/L'. 69% rakan Instagram mangsa memilih D. Mangsa turut memuat naik status 'WANNA QUIT F**KING LIFE I’ M TIRED' dalam Facebooknya, serta menulis status WeChat yang mengucapkan sayang kepada kawan-kawannya, yang ditulis dalam bahasa Cina.

3. Polis melaporkan bahawa remaja tersebut dipercayai tertekan selepas bapa tirinya berkahwin dengan wanita Vietnam di Singapura dan jarang pulang ke rumah mereka.

4. Aku sebenarnya tak nak ulas isu ni memandangkan ia agak sensitif, malah akhbar pun tak melaporkan siapa mangsa tersebut. Namun bila sebuah akhbar mendedahkan identiti mangsa, dan ramai pula yang nak acah-acah jadi hero, aku terpaksa juga menulis sesuatu.



Rabu, 15 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 12 - Ramadan 10: Ekonomi

Diari Ramadan BO 12
Cabaran Inkramadan
Ramadan 10: Ekonomi

Selasa, 14 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 11 - Ramadan 09: Rezeki

Diari Ramadan BO 11
Cabaran Inkramadan
Ramadan 09: Rezeki


Isnin, 13 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 10 - Ramadan 08: Manfaat

Diari Ramadan BO 10
Cabaran Inkramadan
Ramadan 08: Manfaat


Ahad, 12 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 09 - Ramadan 07: Kenangan

Diari Ramadan BO 09
Cabaran Inkramadan
Ramadan 07: Kenangan


Sabtu, 11 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 08 - Ramadan 06: Sabar

Diari Ramadan BO 08
Cabaran Inkramadan
Ramadan 06: Sabar


Jumaat, 10 Mei 2019

1 Ulang tahun pertama Kerajaan PH suatu penilaian

1. Semalam merupakan hari ulang tahun pertama Pakatan Harapan menjadi kerajaan Malaysia selepas memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018, dan juga ulang tahun pertama Barisan Nasional menjadi pembangkang selepas kalah pilihan raya buat pertama kali.

2. Tiga faktor utama yang menjadi asas kepada titik perubahan setahun yang lepas adalah faktor isu yang berkaitan DS Najib, faktor nostalgik Tun Mahathir dan faktor janji-janji PH.

3. Sebaik kekalahan BN pada PRU14, mereka terduduk dan buntu dalam beberapa bulan. Namun kini BN kembali popular, bukan disebabkan oleh BN dan UMNO itu sendiri tetapi kerana faktor Najib dan sokongan PAS.

4. Tun Mahathir pula, yang sebelum ini ramai orang simpati atas segala tindakan yang dikenakan kepadanya oleh kerajaan Najib, tambahan pula ramai yang menggamit kenangan dan bernostalgia rindu zaman Tun M, kini menunjukkan belangnya sama seperti ketika beliau menjadi Perdana Menteri ke-4.



0 Diari Ramadan BO 07 - Ramadan 05: Nikmat

Diari Ramadan BO 07
Cabaran Inkramadan
Ramadan 05: Nikmat


Khamis, 9 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 06 - Ramadan 04: Ujian

Diari Ramadan BO 06
Cabaran Inkramadan
Ramadan 04: Ujian


Rabu, 8 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 05 - Ramadan 03: Syukur

Diari Ramadan BO 05
Cabaran Inkramadan
Ramadan 03: Syukur


Selasa, 7 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 04 - Ramadan 02: Rahmat

Diari Ramadan BO 04
Cabaran Inkramadan
Ramadan 02: Rahmat


Isnin, 6 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 03 - Ramadan 01: Permulaan

Diari Ramadan BO 03
Cabaran Inkramadan
Ramadan 01: Permulaan


Ahad, 5 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 02 - Syaaban 29: Sedia

Diari Ramadan BO 02
Cabaran Inkramadan
Syaaban 29: Sedia


Sabtu, 4 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 01 - Syaaban 28: Azam

Diari Ramadan BO 01
Cabaran Inkramadan
Syaaban 28: Azam




Jumaat, 3 Mei 2019

1 Kata-kata yang sama, penutur yang berbeza

1. Ibuku pernah berpesan, bila dah ada duit tu berjimatlah sikit dalam berbelanja dan buatlah simpanan untuk masa depan.

2. Guruku pernah berpesan, syukurlah dengan apa yang ada, jika kita rasa susah pasti ada yang jauh lebih susah dari kita.

3. Kawanku pernah berpesan, biarlah gaji kecil asalkan ada pekerjaan dan dapat peroleh rezeki yang halal.

4. Seorang pakar motivasi pernah berkata, selepas tamat belajar jangan memilih sangat kerja, sebaliknya buatlah kerja apa-apa pun dulu untuk cari rezeki dan timba pengalaman.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...