Khamis, 21 Mac 2019

0 Hala tuju jika keputusan SPM tidak memuaskan

1. Lepasan SPM yang keputusan tak berapa cantik biasanya susah untuk mendapat kursus pilihan mereka di peringkat ijazah sarjana muda (degree).

2. Dalam borang UPU pemohon boleh isi beberapa kursus yang dia nak mohon, 8 kalau tak silap.

3. Biasanya pemohon akan pilih jurusan yang dia minat di atas dan letak jurusan yang dia tak berapa minat kat bawah sekadar untuk penuhkan borang pilihan.



Rabu, 20 Mac 2019

0 Bergaduh hanya kerana perkara remeh temeh

1. Di sebuah sekolah, pelajar-pelajarnya ada banyak klik, antaranya klik budak bola dan satu lagi klik budak nerd.

2. Geng budak bola ni memang hebat main bola, ada yang wakil sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan, malah tahu macam-macam selok belok pasal bola sepak. Manakala geng budak nerd ni pula ada lah aktiviti diorang sendiri tapi tak tahu sangat pasal bola dan tak pandai main bola pun.



Selasa, 19 Mac 2019

1 Keputusan cemerlang dalam SPM tidak penting?

1. Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018 baru keluar minggu lepas dengan mencatatkan pencapaian yang lebih baik dengan Gred Purata Nasional (GPN) 4.89 berbanding 4.90 pada 2017. Seramai 230,465 calon lulus sekurang-kurangnya semua mata pelajaran yang diduduki pada tahun 2018 dengan 8,436 calon mendapat gred A+, A dan A- untuk semua mata pelajaran. Seperti biasa, media sosial dilambakkan dengan slip peperiksaan dan ayat-ayat perangsang dari orang dewasa.



Isnin, 18 Mac 2019

4 Hubungkait game PUBG dengan tragedi New Zealand

1. Sejak berlakunya tragedi berdarah di New Zealand, ramai orang mula mengecam sebuah game popular yang boleh dimainkan di komputer atau telefon bimbit iaitu PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

2. Game PUBG ini dikatakan boleh mendorong pemainnya melakukan keganasan dan juga dikatakan mempunyai unsur hina Islam apabila terdapat objek yang seakan-akan sejadah di dalam game tersebut. Malah rakaman video yang dilakukan oleh pengganas kulit putih itu juga dikatakan dirakam menyerupai game PUBG.



Jumaat, 15 Mac 2019

3 Bongkar motif tragedi berdarah masjid New Zealand

1. Jumaat, tanggal 15 Mac 2019, insiden tembakan rambang berlaku di masjid Al Noor dan masjid Linwood di Christchurch, New Zealand ketika umat Islam mahu menunaikan solat Jumaat. Dianggarkan lebih 40 orang terkorban dan lebih 20 orang cedera. Terdapat juga warga Malaysia yang turut menjadi mangsa dalam insiden tersebut. Takziah buat seluruh mangsa yang terlibat.

2. Penyerang yang sangat kejam dan tidak berhati perut ini adalah seorang lelaki warga Australia berkulit putih berusia 28 tahun, menggunakan nama Brenton Tarrant di media sosial, turut menyiarkan serangan itu secara langsung di Facebook.



Khamis, 14 Mac 2019

2 Sikap bangsat manusia punca krisis pencemaran gas

1. Sekolah di Pasir Gudang banyak dah ditutup setelah ramai pelajar jatuh sakit akibat terhidu gas beracun kesan dari pembuangan sisa toksik secara haram di Sungai Kim Kim oleh manusia bangsat. Semua guru dan pekerja sekolah juga telah diarahkan bercuti hingga diberitahu.

2. Ramai kakitangan kesihatan, keselamatan dan pembersihan bertugas bertungkus lumus siang malam untuk menyelamatkan mangsa dan memulihkan semula keadaan.



Selasa, 12 Mac 2019

1 Ulasan terhadap tuntutan di perarakan Hari Wanita

Sempena Hari Wanita Antarabangsa pada Sabtu lalu, lebih 300 orang berhimpun dan berarak di ibu kota Kuala Lumpur bagi menyambut Hari Wanita. Perarakan yang bertemakan "Hentikan Keganasan, Hormati Perempuan" dianjurkan oleh para aktivis wanita bertujuan untuk membuat beberapa tuntuan berkaitan wanita. Malangnya perhimpunan ini turut dicemari oleh golongan LGBT, aktivis yang menuntut benda pelik-pelik seperti kebebasan pekerja seks, free nips dan sebagainya yang mengambil kesempatan seperti parasit untuk memperjuangkan agenda songsang mereka.

Tidak mahu menyentuh panjang tentang pejuang LGBT dan aktivis-aktivis merepek lain, aku hanya mahu mengulas sedikit tentang tuntutan utama yang dibuat oleh sempena perhimpunan ini.


Jumaat, 1 Mac 2019

6 Alkisah doula, anti vaksin dan bumi rata

1. Beberapa kebelakangan ini, isu doula, anti vaksin dan bumi rata hangat diperkatakan lebih-lebih lagi setelah ia mendapat tempat dan ruang di rancangan TV arus perdana dan juga didokong oleh selebriti tertentu.

2. Ada yang bersetuju topik ini diperbahas dan didebatkan secara terbuka di kaca TV agar orang ramai boleh mendengar sendiri dari mulut golongan yang pro dan anti, namun ada juga yang tidak bersetuju kerana perbahasan ini mengaibkan individu dan hanya membuatkan orang ramai bergaduh dan bertelagah.



Isnin, 25 Februari 2019

6 Sisi negatif bantuan secara tunai dari kerajaan

1. Suatu ketika dahulu kerajaan memberi banyak bantuan kepada rakyat dalam bentuk subsidi pukal di mana subsidi disekalikan dalam harga barang atau perkhidmatan.

2. Antara contoh subsidi pukal dalam harga barang adalah subsidi minyak kenderaan, gula, tepung, beras, minyak masak, LPG dan sebagainya, manakala subsidi pukal dalam perkhidmatan adalah subsidi pendidikan di sekolah dan universiti awam, subsidi kesihatan dalam mendapatkan rawatan dan perubatan di klinik/hospital kerajaan dan sebagainya. Dengan subsidi pukal ini, rakyat dapat membeli barangan serta mendapatkan perkhidmatan tertentu dengan harga yang lebih rendah dari kos sebenar.



Jumaat, 22 Februari 2019

9 Jumlah penjawat awam perlu dikurangkan?

Jumlah penjawat awam seramai 1.7 juta terlalu besar dan perlu dikurangkan, tegas Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut Perdana Menteri, jumlah berkenaan meningkat dengan mendadak sejak beliau meninggalkan pentadbiran negara pada tahun 2003.

“Apabila saya letak jawatan jumlah anggota pentadbiran hanya satu juta sahaja sekarang sudah meningkat kepada 1.7 juta, peningkatan sebanyak 700,000 lagi.

“Saya berpendapat bahawa saiz pentadbiran kita itu terlalu besar, sebaliknya dengan menggunakan teknologi maklumat, komputer dan sebagainya kita boleh kurangkan saiz ini,” katanya dalam sesi soal jawab ketika mengadakan lawatan ke Kementerian Pertahanan, di sini pada Khamis.



Selasa, 19 Februari 2019

3 Rupa pelik janggut bila dilihat dari bawah

Kita biasa melihat wajah lelaki yang mempunyai janggut dan jambang yang lebat. Namun cuba bayangkan pula bagaimana rupa janggut jika dilihat dari bawah?

Boleh kata pelik, kelakar, dan juga menyeramkan sampai terbawa-bawa dalam mimpi.



Isnin, 18 Februari 2019

2 Is life a competition? Is life really a race?

Since we were children we are taught to compete. Day after day the habit of competing with others is shaped. When we less expect it that habit is created, and our whole life becomes a competition, a competition where we need to beat others in order to be successful.

But is life really a competition?
Is life really a race?
Do we need to compete in order to be successful?
It is the act of competing with others what give us true victory?
Can the result of a competition really define a human being?



Rabu, 13 Februari 2019

15 Blog politik popular sebelum zaman kejatuhan

Sebelum media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter menjadi wadah utama dalam menyampaikan maklumat berkaitan politik, wujudnya banyak blog dan portal berkaitan politik pada awal 2000-an sehingga 2015.

Pada waktu itu biasanya blog dan portal politik ini dikendalikan oleh penyokong politik, cybertrooper dan individu bebas, tidak seperti hari ini di mana kebanyakan ahli politik sudah mempunyai akaun media sosial sendiri.

Blog dan portal inilah tempat tumpuan para netizen terutama peminat politik sehingga menjadi sarang untuk mendapatkan maklumat, berdebat dan bergaduh di ruangan komen dan forum.



Selasa, 12 Februari 2019

3 Senjata makan tuan kerajaan PH tuah pembangkang

Mutakhir ini semakin banyak isu jelak yang melibatkan pemimpin kerajaan Pakatan Harapan. Dari isu u-turn macam-macam dasar, ke isu menteri dibabikan usahawan, ke sijil kelulusan yang diragui, ke isu saman AES kini menjadi tindakan yang Islamik, macam-macam hal. Pembangkang tak perlu susah-susah cari isu, perjuangkan itu ini untuk rakyat. Mereka cuma perlu ungkit balik janji dan kata-kata lama pemimpin kerajaan hari ini sudah cukup untuk membuatkan sokongan beralih arah.


Sabtu, 9 Februari 2019

6 Brotherhood dalam politik yang sangat jelek

Baru-baru ini ada isu di mana seorang ahli politik yang mempunyai jawatan dalam kerajaan telah terkantoi kerana mempunyai sijil akademik sarjana muda yang diperolehi dari sebuah universiti bogus atau universiti palsu di luar negara yang menawarkan sijil akademik secara online, lalu beliau bukan sahaja mempertahankan kelayakannya malah kepimpinan dan ahli politik yang se-parti dengannya juga turut mempertahankannya.

Maka apa beza kepimpinan kerajaan hari ini dengan yang dulu, yang tak sanggup menghukum dan terus mempertahankan kesilapan yang dilakukan oleh ahlinya sendiri? Rakyat sudah muak dan jelek dengan sikap brotherhood dalam parti politik.



Jumaat, 8 Februari 2019

4 Sekolah VS Homeschool: Mana lebih baik?

Dulu ibu bapa kebiasaannya akan menghantar anak ke sekolah untuk mendapat pendidikan secara formal. Namun zaman sekarang ramai ibu bapa termasuk juga segelintir selebriti yang memilih untuk tidak menghantar anak ke sekolah sebaliknya mendidik sendiri anak di rumah (homeschooling) dengan silibus kementerian atau silibus sendiri. Maka apakah kelebihan dan kekurangan sekolah dan juga homeschool? Antara kedua-duanya manakah yang lebih baik untuk perkembangan anak-anak?



Rabu, 6 Februari 2019

3 Rahsia menjadi usahawan berjaya di usia muda

Sekarang ini ramai orang mahu jadi usahawan atau ahli perniagaan. Ada yang menceburi bidang perniagaan kerana minat, ada yang kerana terpaksa, ada yang kerana tidak dapat kerja dan sebagainya. Ada ahli perniagaan yang merendah diri, ada juga ahli perniagaan yang memandangan rendah pada orang yang kerja makan gaji. Namun nak menjadi ahli perniagaan bukanlah suatu yang mudah lebih-lebih lagi di usia yang muda.

Jadi bagaimanakah apabila ada usahawan muda yang telah berjaya klaim dirinya bermula dari bawah? Apakah sebenarnya rahsia menjadi ahli perniagaan yang berjaya di usia yang muda?



Isnin, 4 Februari 2019

2 Usah biar dunia mengubah senyuman dan kebaikanmu

Pernahkah anda dimarahi, dikeji, dianiaya, dizalimi, dicaci, dimaki oleh orang lain sehingga anda rasa dunia dan hidup ini sudah tidak lagi bermakna?

Pernahkah anda rasa kesedihan, kesakitan, kesepian, kekecewaan yang teramat dalam sehingga anda tidak mampu lagi untuk mengukir senyuman di wajah anda?

Pernahkah anda rasa putus asa dengan masyarakat, orang sekeliling dan tidak mahu lagi berbuat kebaikan kerana anda jarang menerima kebaikan dari orang lain?

Pernahkah anda rasa sangat benci pada orang lain hingga anda rasa lebih baik anda hidup mementingkan diri daripada terpaksa menyusahkan diri membantu orang lain?



Rabu, 30 Januari 2019

3 Sebab perokok patuh larangan merokok di restoran

Bermula pada 1 Januari 2019 yang lalu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menguatkuasakan arahan larangan merokok di semua restoran dan premis makanan di negara ini, termasuk restoran bertutup, berhawa dingin, atau restoran, warung berkonsep terbuka (open air) dan gerai-gerai makanan di tepi jalan.

Walaupun biasanya akan ada orang yang tidak peduli dan langgar sahaja peraturan, seperti pemandu yang langgar peraturan jalan raya, atau orang membuang sampah merata-rata, tetapi kenapa untuk peraturan ini dilihat ramai perokok menjadi begitu patuh kepada larangan merokok di kedai makan ini?



Khamis, 24 Januari 2019

3 Amalan U-turn menggugat reputasi kerajaan PH

Kerajaan Pakatan Harapan hari ini seringkali dilabel sebagai kerajaan U-Turn terutama oleh pihak pembangkang Barisan Nasional. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan kerajaan pusingan U ini? Kenapa ada ketikanya kerajaan terpaksa membuat U-Turn? Salahlah kerajaan membuat U-Turn jika ia demi untuk kebaikan rakyat walaupun terpaksa dianggap kencing rakyat kerana tidak mampu menunaikan janji-janji pilihanraya?



Jumaat, 18 Januari 2019

5 Di sebalik kontroversi peserta Dewi Remaja

Ramai orang sudah tahu kisah itu. Sang juara dan dua lagi peserta rancangan realiti Dewi Remaja 2018/2019 kantoi bersama air syaitan di kelab malam. Video-video mereka bertebaran di media sosial. Akibatnya, gelaran juara telah ditarik balik oleh penganjur, dan semua yang terlibat tidak boleh menggunakan nama Dewi Remaja.

Namun penarikan gelaran itu bukanlah apa-apa jika dibandingkan dengan kecaman yang mereka dan ahli keluarga mereka terima oleh netizen. Permohonan maaf dan titisan air mata juga belum mampu menahan gelombang kecaman ini. Yang pasti selepas seminggu dua, netizen akan mula lupa akan kisah ini dan move on dengan cerita viral yang lain pula.



Rabu, 16 Januari 2019

11 Ramai ibu bapa terbeban dengan yuran PIBG

Setiap kali sesi persekolahan awal tahun, isu yuran PIBG timbul kembali. Ada ibu bapa yang bayar yuran PIBG, ada guru yang kecewa kerana ramai ibu bapa tak nak bayar, ada ibu bapa yang tak mampu nak bayar, ada ibu bapa yang ada je duit tapi tak berpuas hati yuran RM50 setahun tu tinggi sangat, ada yang kata terpulang kepada ibu bapa nak bagi berapa sebab ia adalah sumbangan, ada yang siap keluar pekeliling kata ia tak wajib dibayar, ada yang cakap pendidikan adalah percuma kenapa perlu bayar yuran PIBG, ada yang rasa terbeban bayar yuran PIBG dan sebagainya.



Sabtu, 12 Januari 2019

8 Warkah untuk insan bernama Bapa

Bapa...

Hubunganku dengan bapaku tidaklah begitu rapat.
Dari kecil lagi kami agak jarang bercakap.
Bapaku memang jenis pendiam, selalunya akan bercakap bila perlu sahaja.
Walaupun mukanya nampak garang dan tegas, tapi seingat aku dia jarang marah padaku, pada anak-anaknya, pada ibuku.

Akan tetapi disebabkan aku masa kecil agak nakal sedikit, walaupun bapaku jarang marah, sesekali berbirat juga punggung aku kena libas tali pinggang.
Antara memori yang aku tak dapat lupa sampai sekarang masa aku darjah 5. Aku terkantoi curi duit ibu bapaku untuk beli video game. Sudahnya video game aku berkecai kena hempas bapaku atas lantai. Sejak itu kenakalan aku berkurangan sedikit dan jadi lebih rajin belajar demi untuk menyaingi abangku dan mahu kedua ibu bapaku berbangga denganku.



Ahad, 6 Januari 2019

13 Melayu malas, pemalas dan bermalasan

Melayu malas...

Artikel pertama Buasir Otak selepas 6 hari masuk tahun baru. Nampak tak aku seorang Melayu yang malas nak update blog.

Baru-baru ini PM Malaysia, Tun Mahathir mengulangi sindiran "Melayu malas" di AGM Pemuda PPBM.

Tun Mahathir turut berkata adalah penting untuk Melayu sendiri menukar nilai hidup yang dipegang dan diamalkan, terutamanya yang tidak sepadan dengan kejayaan.

"Kalau tak kerja kita tak dapat duit, kalau tak usaha tak maju. Bila saya kata orang Melayu malas, orang marah saya tapi ini kebenaran. Kalau kita tak nak kerja, orang lain akan datang bekerja. Akhirnya orang asing yang memiliki negara ini. Sekarang sudah ada tujuh juta orang (pekerja warga) asing di Malaysia," katanya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...