Selasa, 31 Disember 2019

0 Catatan hari terakhir Tahun 2019

Alhamdulillah, kita masih diberi nafas dalam persinggahan yang sementara ini. Sebenarnya aku agak teruja nak masuk tahun 2020 kerana sejak aku sekolah rendah lagi visi Wawasan 2020 dah tertanam dalam hati, jadi 2020 yang bagaimana akan kita lalui bermula esok hari?



0 Buasir Otak TV: Lawak hambar setiap kali tahun baru

Setiap kali tahun baru pasti lawak hambar kembali menghantui media sosial. Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 26 Disember 2019

0 Buasir Otak TV: ENIGMA - Pengembaraan Mencari Cinta

Sempena pencapaian video ke-50 di channel Buasir Otak TV, kami ingin menghargai anda semua dengan memberi anda baca buku Buasir Otak: The Komik (ENIGMA) secara percuma dalam bentuk permainan video interaktif ini.



Rabu, 25 Disember 2019

1 Punca pelbagai elaun penjawat awam baru dimansuh

1. Pemansuhan elaun Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) hanya melibatkan pelantikan baharu mulai 1 Januari 2020, kakitangan lama yang bekerja sebelum tahun 2020 tak terkesan.

2. Elaun lain yang turut dimansuh adalah Bayaran Insentif Menaip Jawi, Elaun Khas Penolong Pemungut Hasil Tanah, Insentif Profisiensi Bahasa Inggeris, Bayaran Insentif Angkat Najis, Elaun Kritikal Doktor dan lain-lain.



Ahad, 22 Disember 2019

1 Betapa rapuhnya sumber bekalan air bersih kita

1. Bekalan air di beberapa kawasan di Selangor terganggu lagi sejak beberapa hari lepas. Puncanya, loji Rawatan Air Sungai Semenyih sekali lagi tercemar dengan pencemaran bau.

2. Ini kali kedua berlaku dalam tahun ini, kali pertama pada bulan September 2019 kerana terdapat pihak yang tak bertanggungjawab membuang sisa air kumbahan yang tidak dibenarkan ke sungai Semenyih.

3. Bekalan air merupakan salah satu keperluan asas utama untuk kehidupan manusia. Tanpa bekalan air yang bersih, manusia tidak dapat mandi, bersuci, ambil wuduk, basuh baju, minum air dan sebagainya.



Jumaat, 20 Disember 2019

2 Buasir Otak TV: Kejadian aneh dalam tandas

Mengisahkan sebuah peristiwa dan kejadian aneh lagi menyeramkan yang berlaku dalam sebuah tandas awam apabila terdengar satu suara misteri dari jamban sebelah. Jom tonton video animasi ini.



Rabu, 18 Disember 2019

0 Buasir Otak TV: Punca gagal temuduga kerja

Jangan buat macam ini kalau tak mahu gagal temuduga kerja. Jom tonton video animasi ini.



Selasa, 17 Disember 2019

2 Bila orang merungut pasal kos pendidikan anak


Bila setiap kali nak masuk tahun baru mesti ada orang merungut kat media sosial pasal belanja sekolah dan pendidikan anak-anak yang dianggap membebankan.

Aku faham mungkin ada yang betul-betul susah, tapi cuba kita tengok balik adakah pendidikan anak-anak memang membebankan?

Yuran sekolah dah free.
Buku teks dah free.



Isnin, 16 Disember 2019

1 Buasir Otak TV: Muka kena Deepfake

 Bila muka kena Deepfake kena ganti kat muka orang lain dalam video. Jom tonton video animasi ini.



Ahad, 15 Disember 2019

2 Pengalaman hitam dalam bidang Youtube

Untuk kali ini aku nak kongsi sedikit pengalaman hitam aku dalam bidang Youtube ni.

Sebelum ini aku pernah ada channel Youtube dapat jutaan Views dan banyak Subscriber. Channel masa tu content agak caca marba, sumbat je apa yang rasa-rasa boleh mendatangkan banyak Views, jadi dalam tu banyak parodi, meme dan suntingan video lain.

Original content tak banyak dan merupakan antara yang paling sikit menyumbangkan Views sebab penonton bukan kenal pun aku siapa, jadi mereka tak peduli pun original content aku, mereka lebih berminat nak tengok meme dan parodi.



Sabtu, 14 Disember 2019

1 Peminat komik Jepun tahap kesabarannya tinggi

Kadang-kadang jadi peminat manga ni frustrating.

Peminat filem tengok filem 2 jam, cerita dah tamat.
Peminat novel baca senaskah novel, cerita dah tamat.
Peminat drama tengok drama beberapa bulan, episod dah tamat.
Peminat game main satu game beberapa hari/minggu/bulan, cerita dah tamat.



Jumaat, 13 Disember 2019

0 Buasir Otak TV: Parodi lagu Mengantuknya Mumia

Tipulah kalau korang tak pernah mengantuk bila kat tempat kerja kan? Tambah-tambah bila bos takde. Jom tonton video animasi ini.



Selasa, 10 Disember 2019

1 Buasir Otak TV: Team Liverpool power

Team mana yang hebat tu kawan-kawan? Jawapannya dalam video animasi ini.



Isnin, 9 Disember 2019

1 Orang sederhana adalah orang yang paling bahagia

Menjadi orang sederhana adalah yang paling bahagia. Sederhana ini bererti tidak lebih dan tidak kurang, tidak terlalu ekstrim dan tidak terlalu ambil ringan, hanya biasa-biasa sahaja di pertengahan. Sederhana itu adalah apabila kita merasa cukup pada yang sedikit dan yang banyak.



Jumaat, 6 Disember 2019

1 Buasir Otak TV: Terlupa hari penting

Bila awek marah sebab kau terlupa hari yang penting dan istimewa. Jom tonton video animasi ini.



Rabu, 4 Disember 2019

0 Buasir Otak TV: Tolak lamaran 18 perempuan

Bila kau dah tolak cinta 18 gadis namun tiada kekuatan untuk tolak gadis ke-19 kerana aura dia tu... Jom tonton video animasi ini.



Isnin, 2 Disember 2019

1 Buasir Otak TV: Cerita khayalan budak-budak

Bila cikgu minta murid-muridnya reka sebuah cerita khayalan dan fantasi berdasarkan imaginasi masing-masing. Jom tonton video animasi ini.



Jumaat, 29 November 2019

1 Buasir Otak TV: Kisah di sebalik lagu Hutang

Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Tahukah anda kisah di sebalik lagu Hutang yang popular itu oleh kumpulan Floor88? Ini kisahnya...

Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 28 November 2019

0 Generasi lembik terlahir dari generasi tak peduli

1. SPM baru-baru ini, ramai calon SPM lancar petisyen online tuntut macam-macam kerana dikatakan soalan SPM terlampau susah.

2. Mereka tuntut markah lulus Matematik Tambahan ke 5%, turunkan gred markah sejarah 50% boleh dapat A dan sebagainya.

3. Hal macam ni bukan baru berlaku tahun ni je, tapi sejak tahun-tahun kebelakangan ni ramai je budak SPM meluahkan rasa tak puas hati mereka pasal soalan SPM kat Twitter.

4. Lalu masyarakat kita menggelarkan mereka generasi lemah, lembik, manja, snowflakes dan sebagainya. Ya, mereka memang generasi lemah, lembik, manja dan snowflakes, sama macam kita juga masa zaman sekolah dulu.



Rabu, 27 November 2019

0 Bila pembuli acah-acah jadi mangsa buli

Bila kau kuat buli orang, lepas orang balas balik terus acah-acah jadi victim.


Selasa, 26 November 2019

5 Menteri yang patut turun dalam rombakan kabinet PH

Sebelum ini ada ura-ura yang mengatakan kemungkinan Perdana Menteri Tun Mahathir akan melakukan rombakan kabinet selepas kekalahan PRK Tg Piai, namun belum ada kata putus lagi dari beliau.

Walaubagaimana pun ada pihak yang telah membuat online poll untuk mendapatkan undian dari netizen tentang menteri yang manakah patut diturun atau dikeluarkan dari kabinet yang baru. Berikut adalah keputusan undian yang dilakukan oleh portal berita The Malaysian Insight (TMI).



Isnin, 25 November 2019

0 Buasir Otak TV: Percintaan jarak jauh

Cerita ini mengisahkan tentang sepasang kekasih yang terpaksa berpisah kerana salah seorangnya ingin menyambung belajar ke luar negara. Bukan mudah untuk bercinta jarak jauh kerana memerlukan pengorbanan, kepercayaan dan kejujuran yang tinggi.

Bagaimanakah kesudahan hubungan mereka? Berjayakah mereka mengekalkan hubungan mereka? Jom tonton kesudahannya video animasi ini.



Jumaat, 22 November 2019

2 Buasir Otak TV: Sembang memang senang

Cakap memang senang. Semua orang boleh sembang. Semua orang boleh kritik. Semua orang boleh kecam. Semua orang boleh kutuk. Semua orang boleh cakap macam bagus. Tapi bila kena buat baru tahu senang tak senang nak buat. Jom tonton video animasi ini.



Selasa, 19 November 2019

0 Buasir Otak TV: Kena friendzone

Cerita tentang seseorang yang mempunyai perasaan terhadap rakan baiknya kerana sering memberikan harapan dan semangat padanya, memberanikan diri untuk meluahkan perasaannya. Apakah kesudahannya? Jom tonton video animasi ini.



3 Gagal baca sentimen rakyat punca PH hilang sokongan

1. Pilihan Raya Kecil Tg Piai telah melaburkan tirai dengan kemenangan besar berpihak pada calon MCA (BN) dan calon PPBM (PH) pula gagal mempertahankan kerusi.

2. Selepas PRU14 setakat ini sudah ada 9 kali PRK peringkat DUN dan Parlimen. 7 daripadanya mengekalkan kerusi, manakala 2 lagi kerusi bertukar tangan dari PH ke BN.

3. Zaman kerajaan BN dulu pembangkang selalu berkata, "Orang bagi kita ambil, tapi masa undi pangkah lain". Nampaknya kali ni pulang paku buah keras pula apabila kerajaan PH dah gula-gulakan dengan macam-macam projek di Tg Piai tapi penduduk tetap undi lain.

4. Kekalahan ini membuatkan ahli PH menuding jari sesama sendiri. Ada juga yang sore loser dah kalah lagi mau merengek-rengek kutuk pemenang, tak kurang juga yang ejek PAS.



Isnin, 18 November 2019

3 Gaji Youtuber dan Instafamous lebih besar dari doktor?

 1. Aku ada terbaca dulu seorang rider meluahkan rasa tak puas hati pada Youtuber yang pendapatannya RM12K sebulan.

2. Katanya dia kerja penat-penat jadi rider sana sini hantar barang hantar makanan tapi upah sikit je dapat.

3. Youtuber pula yang cuma edit-edit video depan komputer tak perlu keluar peluh perah keringat dapat beribu, berpuluh dan beratus ribu sebulan.

4. Begitu juga ada yang membandingkan pendapatan pekerjaan profesional seperti doktor dan jurutera yang lebih kecil berbanding pendapatan Instafamous atau Youtuber popular.



Ahad, 17 November 2019

0 Menangani isu pemandu mabuk yang semakin membarah

1. Minggu ini sahaja beberapa kes pemandu mabuk langgar orang atau kenderaan lain hingga mengakibatkan kecederaan parah dan kematian. Kalau campur satu bulan atau satu tahun mau beratus kes dah.

2. Walaupun dah termaktub pun dalam undang-undang menjadi suatu kesalahan memandu dalam keadaan mabuk, tapi ramai yang masih tak peduli. Mungkin kurang kesedaran, atau pentingkan diri, atau ada kelemahan dalam penguatkuasaan, aku tak tahu.

3. Yang aku tahu, banyak nyawa dah melayang disebabkan kebangsatan orang lain. Jadi aku harap sangat pihak berkuasa yakni kerajaan mengambil langkah yang sangat serius dalam mencegah isu ini dari berulang banyak kali.



Sabtu, 16 November 2019

0 Buasir Otak TV: Kisah di sebalik lagu Mimpi

Bak lagu K-Clique, hidup ini kadang-kadang bagai mimpi, apabila perkara yang selama ini hanya impian, akhirnya menjadi nyata dan realiti. Jom tonton video animasi ini.



Jumaat, 15 November 2019

0 Perang antara generasi abad ke-21 tiada kesudahan

1. Artikel "Lambakan Pelapis Muda Instafamous Untuk Masa Hadapan" aku sebelum ini mengundang banyak respon. Ada yang setuju trend instafamous di kalangan generasi muda membimbangkan, ada yang tak setuju aku menghentam generasi muda. Kena faham artikel aku itu bukanlah semata-mata meletakkan kesalahan pada generasi muda, sebaliknya menyeru generasi tua untuk sama-sama untuk saling mengingat dan menanam pemikiran dan mentaliti yang betul pada generasi anak-anak kita.

2. Jadi artikel kali ini berkisarkan tentang perang antara generasi di abad ke-21. Tiada satu takrifan rasmi yang menyatakan lingkungan umur sebenar bagi satu-satu generasi, namun antara yang biasa digunakan adalah seperti berikut:
  • Generasi sebelum Baby Boomer (Silent/Greatest/Interbellum): Lahir sebelum tahun 1925 
  • Generasi Baby Boomer: Lahir antara 1946 - 1964 
  • Gen-X / Baby Bust: Lahir antara 1965 - 1979 
  • Gen Xennials (Peralihan Gen-X/Y): Lahir antara 1975 - 1985 
  • Gen-Y (Millenials): Lahir antara 1980 - 1994 
  • Gen-Z (Zoomer): Lahir antara 1995 - 2012 
  • Gen Alpha: Lahir antara 2013 - 2025


Khamis, 14 November 2019

0 Buasir Otak TV: Teknik rahsia cepat naik pangkat

Dalam sketsa ini ditunjukkan tips, cara, kaedah dan teknik rahsia untuk cepat naik pangkat dalam pekerjaan. Jom tonton video animasi ini.



3 Lambakan pelapis muda Instafamous untuk masa depan

1. Semalam nampak anak jiran darjah 6 kat depan rumah main tengah main phone sambil ulang-ulang lagu K-Clique, jadi aku pun sembang dengan dia.

2. Dia cakap dia suka betul dengan K-Clique, lirik lagu rap semua dia hafal. Siap dia tunjuk kat Instagram dia gambar dia dengan seorang ahli K-Clique jumpa kat mana ntah masa diorang buat show.

3. Pastu dia pun dok puji dan bangga-bangga dengan K-Clique. Walaupun aku agak cringe, tapi aku layankan je lah dah itu budak zaman sekarang minat. Karang sembang pasal scene muzik zaman 90-2000'an nanti kena "Ok Boomer" pulak walaupun aku sendiri pun early Millenials bukan Baby Boomers.

4. Kemudian dia bukak pulak cerita pasal Instagram, dia bangga K-Clique banyak followers. Dia cakap juga dia ada abang sepupu instafamous ada 400K followers kat IG. Lepas tu dia suruh aku follow IG dia.



Rabu, 13 November 2019

0 Budaya minta tolong orang lain buatkan kerja kita

1. Biasanya kalau nak minta kerja kerajaan, pemohon kena ambil ujian online dulu sebelum ke peringkat seterusnya atau dipanggil temuduga.

2. Peperiksaan online ini biasanya hal yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon seperti peperiksaan matematik, bahasa inggeris, psikometrik dan sebagainya.

3. Tujuan ujian-ujian ini adalah untuk menapis pemohon yang betul-betul sesuai dan berkelayakan untuk jawatan tersebut.

4. Malangnya, ada yang tidak jujur dengan meminta orang lain menjawabkan peperiksaan online tersebut bagi pihaknya. Jadi apabila pemohon tersebut dapat ke peringkat seterusnya, dia sebenarnya tidak layak kerana keputusan ujian tersebut bukanlah hasil titik peluhnya sendiri sebaliknya orang lain.



Isnin, 11 November 2019

0 Buasir Otak TV: Penampilan istimewa Upin Ipin, Boboiboy & Ejen Ali

Sambutan majlis keraian pasti meriah dengan kemunculan khas watak ikon animasi tempatan iaitu Upin Ipin, Boboiboy dan Ejen Ali. Betul betul betul! Terbaikkk. Jom tonton video animasi ini.



Sabtu, 9 November 2019

0 Buasir Otak TV: Pakar IT katanya...

Zaman sekarang nak cari kerja memang perlu lengkapkan diri dengan macam-macam pengetahuan dan kemahiran dalam bidang IT. Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 7 November 2019

2 Bila tujuan hidup hanya untuk mengutuk orang lain

1. Dulu masa awal-awal aku tulis blog masa tengah naif, antara modal penulisan aku adalah bahan orang. Ada ahli politik buat benda bangang, terus troll. Ada orang buat benda bodoh sikit kat media sosial, atau buat benda yang nampak poyo dan menjengkelkan, terus bahan.

2. Lepas tu masa zaman kebangkitan Facebook, muncul la macam-macam page yang modus operandinya cuma bahan, troll dan make fun pada orang sahaja macam KHK, Amran Fans dan sebagainya. Masa tu aku pun dah slow down bahan orang dan lebihkan penulisan bersifat pendapat dan ulasan yang lebih teratur.

3. Tak dinafikan cerita pasal orang ni memang laku. Nampak ahli politik menguap tak tutup mulut, troll kaw-kaw. Ada artis bercerai, jaja cerita dengan tajuk bukan-bukan. Ada perempuan suka artis K-Pop, kutuk gila-gila. Ada orang buat silap sikit, letak muka, letak video dia dan aibkan kat page untuk dibahan ramai-ramai.



Rabu, 6 November 2019

1 Basikal lajak tidak perlu wujud atas jalan raya

1. Kes tragedi basikal lajak 2 tahun lepas baru melabuhkan tirainya minggu lepas, apabila tertuduh dibebaskan dari tuduhan memandu melulu hingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak pada 18 Februari 2017.

2. Ramai yang dapat menerima keputusan itu, namun ramai juga yang tidak bersetuju. Ada juga yang mengaitkannya dengan politik dan isu perkauman. Aku sendiri nak kata setuju atau tidak, mahkamah dah buat keputusan, jadi suka atau tidak kita perlu hormat keputusan mahkamah.



1 Konsert reunion Butterfingers 2019 mengecewakan?

1. Konsert Butterfingers Sabtu lepas dapat sambutan hangat. Orang yang datang konsert rata-rata remaja lelaki 90-an yang pernah membesar dengan lagu Butterfingers.

2. Ahli Butterfingers alumni MCKK, jadi mereka memang terkenal di kalangan budak SBP tahun 90-an. Butterfingers bermula tahun 1991, dan album terakhir mereka tahun 2008. Kali terakhir buat show tahun 2009. Konsert Sabtu lepas adalah konsert reunion sempena rai 20 tahun album Transcendence.

3. Ramai peminat yang rata-rata berpuashati dengan konsert ini walaupun terdapat beberapa masalah teknikal dan isu yang tidak dapat dielakkan, namun ada juga yang tidak berpuas hati.Katanya Butterfingers tak bersedia nak buat konsert besar, sound teruk, showmanship macam gampang, lembik, show macam pundek dan sebagainya.



Selasa, 5 November 2019

0 Buasir Otak TV: Nak makan kat mana?

Soalan nak makan kat mana, nak makan apa ni, soalan SPM pun kalah tahap kesukarannya. Jom tonton video animasi ini.



2 Sekadar pengalaman biasa di hospital kerajaan

Sampai di parking hospital jam 7.45 pagi.
Beratur tunggu shuttle van 15 minit.
Sampai hospital jam 8.15.
Bagi kad temujanji jam 8.30.
Masa temujanji atas kad jam 9.


Sabtu, 2 November 2019

0 Buasir Otak TV: Cara paling berkesan dapat kerja

Dalam video ini diterangkan cara, kaedah dan panduan paling berkesan untuk memohon dan mendapatkan kerja serta tips pasti berjaya dalam menghadapi temuduga. Jom tonton video animasi ini.



Jumaat, 1 November 2019

3 15 Idea untuk gunakan semula telefon pintar lama

Zaman sekarang telefon pintar bukan lagi sekadar trend tapi sudah menjadi kemestian. Boleh dikatakan hampir setiap orang ada memiliki telefon pintar, dari yang muda sehinggalah yang tua. Malah kanak-kanak sekolah rendah pun ramai dah mempunyai telefon pintar sendiri, sama ada dibelikan oleh ibu bapanya atau mewarisi telefon lama ibu bapa atau abang kakaknya.

Setiap tahun pula pasti ada sahaja banyak model terbaru telefon pintar yang keluar di pasaran. Tahun ni model 5, 2 tahun kemudian dah model 7. Kalau kereta tu pakai 5 tahun masih boleh rasa macam baru pakai, tapi telefon ni baru pakai setahun dah rasa macam lama dan ketinggalan. Sebab tu kekerapan orang menukar telefon pintar ini agak tinggi.



Khamis, 31 Oktober 2019

3 Buasir Otak TV: Cinta luar biasa

Aku tak punya bunga
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu

Jom tonton video animasi ini.



Selasa, 29 Oktober 2019

4 Buasir Otak TV: Kehidupan umpama perlumbaan

Kenapa kita sering rasa dunia ini tidak adil?
Kenapa kita sering rasa kalah dengan orang lain?
Kenapa kita sering rasa nasib kita selalu malang?

Hidup ini umpama perlumbaan dan juga pertandingan.
Yang lambat akan ketinggalan, yang lemah akan kalah.

Benarkah?

Dapatkan jawapannya dalam animasi ini.



Jumaat, 25 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Ahli politik punya sembang

Perangai ahli politik ni dia punya sembang, 'beliau' pun boleh terbang. Jom layan animasi ini.



Khamis, 24 Oktober 2019

1 Genre yang dilupakan industri muzik tempatan

1. Muzik tempatan sebenarnya kaya dengan genre, dari rock, balada, pop, komedi, hip hop, rap, R&B, EDM, dangdut, irama Malaysia, tradisional, asli, klasik, blues, patriotik, world music, reggae, pop yeh yeh dan sebagainya. Cuma semakin lama ada genre yang mula dilupai kerana tidak ramai pemuzik baru nak buat.

2. Kebanyakan lagu pop dan balada mesti berkaitan cinta, susah nak sentuh topik lain, sebab lagu pop/balada bahasa Malaysia perlukan lenggok bahasa yang puitis, dan ia biasanya terhad pasal topik cinta. Cuba nyanyi lagu pop/balada tapi topiknya pasal mat rempit, susah nak masuk.



0 Kenapa industri komik negara tak maju?

1. Aku baru baca artikel yang dikongsikan oleh seorang kawan tentang "Kenapa Industri Komik Negara Tak Maju?". Aku rasa macam pernah tulis dulu pasal ni tapi itu lebih kepada "Industri komik semakin hilang identiti tempatannya".

2. Dalam artikel tersebut, antara contoh yang dihighlightkan  dengan kejatuhan industri komik tempatan adalah apabila terlalu banyak kemasukan dan pengaruh komik asing (Jepun, US, Korea Selatan), penutupan syarikat majalah komik Ujang dan Apo? serta penamatan penerbitan majalah komik Gempak dan sebagainya.

3. Namun pada padangan aku, sebenarnya industri komik tempatan masih maju je pun, cuma ia berubah dan berevolusi. Orang-orang dulu yang membesar tahun 90-an masih menjadikan tanda aras komik Malaysia adalah Gila-gila dan Ujang, manakala orang yang membesar tahun 2000-an masih menjadikan tanda aras komik Malaysia adalah Gempak.



Rabu, 23 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Bila orang suruh mengundi

Bila orang suruh mengundi sebab nak tambah sokongan pihak dia je, bila undi pihak lain kawan pun boleh putus. Jom layan animasi ini.



2 Dendam tak tentu hala tanda hati hitam dan busuk

1. Kita semua manusia. Manusia tidak sempurna. Ada ketika kita pasti terlakukan kesilapan dan kekhilafan kecil yang tidak disengajakan.

2. Atau adakalanya kita terlakukan sesuatu yang kita sendiri tidak perasan yang ianya salah, namun hanya sedar apabila orang lain menegur.

3. Apabila kita sedar yang ianya salah, kita merendahkan diri turunkan ego dengan meminta maaf. Itulah yang sewajarnya setiap orang buat.

4. Kesilapan kecil ini pula bukanlah sampai ke tahap jenayah pun seperti mencuri, membunuh, rasuah, membuli, merogol dan sebagainya pun yang memerlukan penghakiman pihak berkuasa, tetapi mungkin hanya kerana tersilap kata, terguris hati atau berbeza pandangan.



Selasa, 22 Oktober 2019

4 Tak perlu gelojoh kejar semua benda waktu muda

1. Kita selalu dengar pesanan orang suruh beli rumah masa muda, beli kereta masa muda, kahwin masa muda, sambung belajar ambil master/PhD masa muda, pergi travel masa muda dan sebagainya.

2. Aku cakap, belilah rumah, kereta, kahwin, sambung belajar dan sebagainya bila dah mampu. Macam mana nak mampu? Bergantung pada rezeki dan usaha.

3. Kalau memang rezeki ada ibu bapa jenis berduit, anak umur 25 dah boleh kahwin, ada rumah, ada kereta, ada master, siap boleh pergi travel lagi. Kalau takde, berusahalah cari rezeki sehingga ada kemampuan.

4. Selagi tiada kemampuan, tak perlu gelojoh kejar semua benda serentak dalam satu-satu masa sampai berhutang sana sini dan memberi kesusahan pada diri sendiri serta orang lain.



Isnin, 21 Oktober 2019

2 Buasir Otak TV: Lagenda Cikgu Suraya

Kisah sebenar lagenda cikgu Suraya versi animasi. Jom layan animasi ini.

* Tiada kaitan dengan video kontroversi Alieff Irfan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...