Isnin, 30 September 2019

1 Peraduan Buasir Otak TV: Road To 1,000 Subscribers

Selepas 2 minggu, 10 video, Youtube channel Buasir Otak TV telah berjaya mencapai 500 Subscriber. Terima kasih buat semua yang sudi Subscribe, kami amat menghargai sokongan anda.

Dan untuk meraikan pencapaian kecil kami ini, kami akan mengadakan peraduan yang amat mudah untuk disertai.

Semua orang layak untuk sertai, sama ada Subscriber baru mahu pun yang lama. Caranya amat mudah:



Rabu, 18 September 2019

0 Buasir Otak TV: Orang Melayu teruk?

Macam ni lah orang Melayu, asal ada yang perangai teruk habis satu kaum kena kecam. Jom layan animasi ini.



Isnin, 16 September 2019

0 Perpaduan kita masih hanya pada permukaan sahaja

1. Masa zaman awal-awal buat blog dulu sekitar tahun 2012, aku dan rakan penulis lain begitu ghairah mengecam orang. Bila ada ahli politik buat benda merepek, kutuk. Bila berlaku suatu isu panas, kecam. Bila orang buat benda bodoh, viralkan.

2. Namun lama kelamaan, aku rasa macam takde arah, sebab apa yang kami buat cuma kutuk, kecam dan viralkan. Langsung takde solusi, langsung tak mengubah apa-apa. Itu yang aku menukar pendekatan penulisan aku dengan memberi kritikan serta idea dan cadangan.

3. Golongan yang selalu menjadi bahan kritikan, adalah orang Melayu. Sebab zaman tu, mengkritik orang Melayu adalah suatu yang sangat cool. Dari Tun Mahathir, penulis blog, warga Twitter dan Facebook, ramai orang lantang mengkritik sikap dan perbuatan buruk yang dilakukan oleh orang Melayu, sampai Melayu yang buruk tingkah laku ini diberi suatu gelaran yang sangat degrading iaitu "meleis".



Ahad, 15 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali minta hutang

Masa dia nak pinjam duit, sanggup dia merayu kat kita. Bila kita nak minta hutang, kita pula terpaksa merayu kat dia. Jom layan animasi ini.



1 Kisah persahabatan satu hala yang toksik

1. Amir dan Manaf berkawan baik sejak sekolah rendah. Kini masing-masing ada akaun media sosial.

2. Amir seorang yang extrovert dan sukakan perhatian, manakala Manaf seorang yang introvert dan tidak suka perhatian.

3. Amir suka mencari rakan dan followers baru di media sosial, manakala rakan dan followers Manaf hanya di kalangan kawan-kawan dunia nyata.

4. Bila Amir post status, Manaf akan Like dan bagi komen, begitu juga dengan Amir akan Like dan komen status Manaf.

5. Lama kelamaan bilangan friend dan follower Amir semakin ramai dan dia semakin popular. Sebagai kawan, Manaf tumpang gembira dan terus Like dan komen post kawannya tanda sokongan.



Sabtu, 14 September 2019

0 Manusia poyo acah-acah rebel di media sosial

1. Golongan Raja juga manusia biasa yang ada hati dan perasaan macam kita.

2. Mereka juga ada keinginan nak guna Internet dan media sosial macam kita juga.

3. Kalau tak suka dengan mereka, simpan dalam hati sudah atau sembang dalam private group. Pergi cakap kat Twitter memang mendapatlah.

4. Sebab celah mana pun, mereka Raja dan kau cuma rakyat biasa.

5. Ya, mereka memang mendapat elaun dan peruntukan dari kerajaan Malaysia. Sejak dulu dah termaktub dalam undang-undang mereka memang layak dapat atas jawatan dan tugas mereka, buat apa nak persoalkan?



Jumaat, 13 September 2019

1 Buasir Otak TV: Asal sembang tak nak kalah

Kita semua ada kawan yang dia punya sembang tak pernah nak kalah, asyik nak menang je. Jom layan animasi ini.



Khamis, 12 September 2019

2 Kaedah mudah bantu pengguna cari kedai Muslim


1. Bila orang sebangsa dan seagama dengan kita buat benda bodoh, perbuatan jahat, perkara jahil, orang kita mesti kecam. Namun bila ada orang cuba melakukan suatu hal yang baik untuk kaum dan agama, pasti ada juga orang kita yang kecam, kutuk, sindir, perli dan sebagainya.

2. Bila ada kes ustaz tahfiz cabul murid, habis dihinanya seluruh tahfiz. Bila ada isu lelaki Melayu curang, dikejinya seluruh lelaki Melayu. Bila ada orang nak boikot produk barat sebab isu Palestin, diperlekeh-lekehkan.

3. Apa sahaja yang dibuat oleh orang sebangsa dan seagama dengannya ada sahaja yang tak kena. Tapi bila kaum dan agama lain yang buat hal tiada pula nak kecam, malah pertahankan pula. Paling tidak pun masuk gua.

4. Macam isu umat Islam jalankan kempen utamakan produk muslim, mereka diperli dan disindir macam-macam. Tapi bila orang bukan Islam tunggang agama Islam dan kaum Melayu, buat produk guna nama Melayu dan Arab, guna istilah Islam dan tulisan Jawi untuk mengaburi mata orang kita, tidak cakap apa pula.



Selasa, 10 September 2019

0 Buasir Otak TV: Kawan perempuan luah perasaan

Kalau kawan perempuan yang kita suka tiba-tiba meluahkan perasaannya pada kita, mesti rasa bahagia je hidup kan? Jom layan animasi ini.



Ahad, 8 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali bila peperiksaan

Setiap orang mesti pernah ada kawan macam ni setiap kali ujian/peperiksaan. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 7 September 2019

0 Buasir Otak TV: Idea pekerja VS Idea boss

Bila kau bagi idea VS bos kau bagi idea. Diorang punya jilat memang tak ingat punya. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 6 September 2019

3 Orang Melayu memang baik tapi kini sudah penat

1. Masa pergi solat Jumaat tadi, aku perasan di tempat letak kereta masjid ada amoi tengah sibuk berjalan sana sini untuk letak pamphlet jual kondominium kat cermin kereta.

2. Kagum aku dengan kegigihan beliau berani masuk ke tempat ibadah agama lain sewaktu masjid tengah ramai dengan para Muslimin untuk mengerjakan solat Jumaat .

3. Pandai juga dia ambil peluang buat marketing masa masjid tengah ramai. Walaupun masa tu azan, khutbah dan bacaan solat tengah kuat berkumandang, dia tak kisah yang penting dapat lakukan bisnes dia.


Khamis, 5 September 2019

0 Buasir Otak TV: Ragam temuduga kerja

Fresh graduate atau pekerja berpengalaman, dua-dua biasa hadap kerenah macam ni masa interview kerja. Jom layan animasi ini.



Selasa, 3 September 2019

0 Buasir Otak TV: Tolong bisnes kawan

Bila kawan buat bisnes, kita kenalah tolong, barulah namanya kawan. Jom layan animasi ini.



Isnin, 2 September 2019

0 Menjayakan kempen utamakan produk Muslim

1. Nampaknya kempen Buy Muslim First (#BMF) atau utamakan membeli barang dan produk orang Muslim semakin giat dijalankan semula. Sebagai seorang Muslim, aku amat sokong kempen seperti ini. Kempen ini bukan bermakna kita boikot nak jatuhkan produk kaum/agama lain, cuma kita utamakan produk orang Islam dulu untuk membantu mengukuh ekonomi orang Islam.

2. Sebab apa kita tak boikot sepenuhnya produk kaum/agama lain? Sebab di Malaysia ni, pusing sana sini mesti akan terkait antara satu sama lain. Peniaga Muslim pun ada ambil stok barang dari pemborong bukan Muslim. Peniaga bukan Muslim pun ada jual produk Muslim di kedainya. Syarikat bukan Muslim pun ada ambil orang Muslim menjadi pekerjanya, begitu juga sebaliknya. Kedai Muslim pun bukannya ada di semua tempat. Jadi kalau kita boikot sepenuhnya, ekonomi peniaga dan pekerja Muslim juga boleh terkena kesannya.



Ahad, 1 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali tugasan berkumpulan

Setiap kali ada tugasan berkumpulan mesti ada orang macam ni. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 31 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Erti Hari Kemerdekaan

Erti kemerdekaan haruslah dihayati, bukan sekadar di bibir sahaja. Selamat menyambut Hari Kebangsaan ke-62. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 30 Ogos 2019

0 Wajah di sebalik setiap perkhidmatan IT

1. Hari ini kita hidup di zaman teknologi digital. Boleh kata lebih 90% kehidupan seharian kita menggunakan peralatan elektronik dan perkhidmatan digital ICT untuk pelbagai jenis urusan seharian.

2. Teknologi elektronik ini ada di mana-mana di sekeliling kita, dari jam loceng, jam tangan, telefon bimbit, peti ais, mesin penapis air, fungsi elekronik kenderaan, radio, pengimbas kad prabayar tol, perakam waktu pejabat, komputer, kamera CCTV, mesin wang, televisyen dan sebagainya.

3. Kita juga banyak menggunakan perkhidmatan IT setiap hari, dari menggunakan media sosial, perkhidmatan strim lagu dan video, urusan menempah tiket bas, kapal terbang dan wayang, cari perkhidmatan teksi/e-hailing, membuat bayaran secara cashless, online banking, membeli makanan dan sebagainya.



Khamis, 29 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Bila bos buta IT

Bila ada bos yang buta IT, apa akan jadi? Jom layan animasi ini.



Rabu, 28 Ogos 2019

1 Buasir Otak TV: Kawan lama tiba-tiba ajak lepak

Apa jadi bila kawan yang dah lama kau tak jumpa tiba-tiba ajak lepak? Jom layan animasi ini.



Selasa, 27 Ogos 2019

3 Pekerja IT bukan anak tiri dan kambing hitam

1. Beberapa hari lepas telah berlaku suatu malapetaka yang menjadi igauan dan mimpi ngeri setiap orang yang bekerja dalam bidang IT terutama di bahagian operasi. Sistem lapangan terbang KLIA telah mengalami gangguan kritikal sehingga menyebabkan banyak penerbangan terjejas dan tergendala. Semua prosedur terpaksa kembali kepada kaedah manual. Puncanya, kegagalan sistem rangkaian.

2. Aku yang turut bekerja dalam bidang operasi IT boleh merasai perasaan mereka yang terpaksa menghadapi dan membaik pulih insiden tersebut. Gementar, marah, takut, penat, semua ada. Tambah pula terpaksa kerja lebih masa dalam tempoh yang panjang sehingga masalah tersebut selesai yang tidak tahu bila.



Isnin, 26 Ogos 2019

2 Buasir Otak TV: Cerita tentang kawan baik

Beza kau bercerita tentang kawan baik kau dengan kawan baik kau bercerita pasal kawan baik. Jom layan video ni.



Ahad, 25 Ogos 2019

0 Buasir Otak TV: Benda lebih berharga dari berlian

Nak tahu apa benda yang lebih berharga dari berlian yang bernilai RM1 billion? Jom layan video ni.



Selasa, 20 Ogos 2019

3 Kemelut Utusan Melayu suatu pengajaran

1. Akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo! terbitan syarikat Utusan Melayu (M) Bhd. dikhabarkan akan mula dihentikan penerbitan bermula Khamis ini untuk satu tempoh yang tidak ditetapkan. Walaubagaimana pun Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir berkata, operasi Utusan Malaysia dan Kosmo akan terus diterbitkan seperti biasa, namun harga jualan kedua-dua akhbar berkenaan akan dinaikkan.

2. Lebih 100 kakitangan yang mengambil Skim Pemisahan Sukarela (VSS) dan bekas kakitangan telah melancarkan piket di luar ibu pejabat Utusan di Jalan Chan Sow Lin, antaranya menuntut pihak pengurusan menyelesaikan segera tunggakan gaji kakitangan hampir 2 bulan.

3. Ada kakitangan Utusan dilaporkan terpaksa memberi sirap kepada bayi bagi menggantikan susu kerana tidak mampu membelinya, selain ada yang mendapatkan pinjaman ceti haram serta dikejar bank kerana gagal membayar pinjaman.



Ahad, 18 Ogos 2019

4 Zaman pemimpin dan ahli politik hilang kepercayaan

1. Ahli politik dan pemimpin kerajaan ini kadang-kadang rasa macam hebat dan banyak sokongan, padahal dia naik dan dapat jawatan sebab kena "carry" je.

2. Pemimpin BN selama ini memerintah kerajaan pun sebab kena carry dengan sentimen parti Melayu dan parti komponen kaum.

3. Ahli politik PH boleh jadi pemimpin kerajaan sekarang ni pun bukan sebab banyak penyokong apa pun tapi sebab kena carry dengan Tun Mahathir masa PRU14.

4. Untuk masa sekarang yang aku nampak cuma tinggal 2 pemimpin je yang betul-betul nampak ramai penyokong iaitu Tun Mahathir dengan DS Najib.



Jumaat, 16 Ogos 2019

4 Isu perkauman dan kenegaraan yang tiada kesudahan

1. Lagi beberapa hari kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke yang ke-62, namun minggu ini berlaku banyak isu yang berkaitan dengan perkauman, keagamaan dan kenegaraan.

2. Bermula dengan insiden pergaduhan di lebuh raya antara warga Melayu dan Cina sehingga menyebabkan kematian.

3. Ahli korporat Cina berpangkat Tan Sri yang menghina jalur gemilang dengan menukar warna putih ke hitam kerana memprotes pelaksanaan tulisan khat dalam subjek Bahasa Melayu di sekolah jenis kebangsaan.

4. Ahli perniagaan Cina yang menghina angkatan tentera Malaysia dengan menyifatkan anggota pasukan keselamatan negara itu hanya makan dan tidur sahaja dan sepatutnya mengganti pekerja asing yang diupah di ladang Felda.



Selasa, 6 Ogos 2019

0 Kebebasan melampau merosak tamadun manusia

1. Baru-baru ini di negara US terdapat 2 kejadian tembakan rambang di Dayton, Ohio dan El Paso, Texas yang menyebabkan ramai orang mati dan cedera. Tahun ini sahaja sudah terdapat 255 kes tembakan rambang di US. Kebanyakan kes tembakan rambang di US dilakukan oleh lelaki berkulit putih. Negara US mempunyai lebih banyak kes tembakan rambang berbanding negara lain.

2. Antara faktor yang mempengaruhi penembak rambang ini melakukan jenayah sedemikian adalah kerana tekanan hidup, masalah kesihatan mental, balas dendam akibat dibuli, mahukan kemasyhuran, budaya individualistik yang mementingkan diri, jenayah copycat di mana pelaku mendapat inspirasi dari kes jenayah yang pernah berlaku, pergaduhan, meniru babak filem dan permainan video, masalah perkauman dan juga memperjuangan suatu agenda, ideologi dan kepercayaan secara radikal dan ekstrem.

3. Malah sejak kebelakangan ini, banyak kes tembakan rambang dilakukan oleh orang kulit putih yang didorong dengan sifat perkauman dan juga ideologi "white supremacy" atau ketuanan orang kulit putih, di mana mereka percaya bangsa mereka adalah superior berbanding kaum lain di muka bumi ini. Itulah yang berlaku pada kes tembakan rambang di masjid di New Zealand bulan Mac 2019 tempoh hari, dan juga yang di El Paso, Texas.



Ahad, 4 Ogos 2019

1 Salah faham drama mak nyah masuk sekolah tahfiz


1. Kecoh tentang drama Demi Tuhan Aku Bersaksi di RTM apabila ada orang muat naik beberapa poster dan gambar sedutan dari drama tersebut yang berkisarkan tentang pengamal BTLG yang belajar di sekolah tahfiz.

2. Lalu ramai yang mengecam dan mengutuk drama tersebut kerana merasakan ia memburukkan institusi tahfiz dengan gejala liwat, gangster dan mengangkat lelaki gay. Ramai yang ingatkan drama ini sedang dalam siaran, namun rupa-rupanya ia belum lagi ditayangkan. Gambar sedutan yang diambil mungkin dari iklan trailer sahaja.

3. Lalu penerbit drama memberi penjelasan yang filem ini bukanlah mempromosikan budaya BGLT mahupun memburukkan sekolah tahfiz, sebaliknya sinopsis ceritanya hanyalah tentang seorang mak nyah yang ingin bertaubat dan kembali ke pangkal jalan, lalu masuk sekolah tahfiz untuk mendalami ilmu agama, namun jalan taubatnya tidaklah mudah kerana pelajar lain sukar untuk menerimanya yang merupakan bekas mak nyah.



Sabtu, 3 Ogos 2019

1 Punca pelajar takut lapor kes buli dan salah laku

1. Sebelum ini aku pernah tulis tentang "Sisi gelap sekolah berasrama" yang kebanyakannya berkaitan budaya buli yang berbentuk penderaan fizikal dan juga mental. Ia mendapat hampir 3,000 perkongisan di Facebook. Aku juga ada tulis 2 artikel susulan berkaitan "Sisi cerah sekolah berasrama" dan juga "Kenapa orang tidak suka reunion sekolah".

2. Artikel aku ini mendapat banyak respon, kebanyakannya turut berkongsi kisah dan pengalaman pernah menjadi mangsa buli ketika di sekolah asrama, namun tidak kurang juga yang mengecam dan merendahkan mangsa buli ini betapa lembik, anak mak dan manjanya mereka.

3. Apa yang aku perasan, orang yang mengecam ini sama ada dia lah pembuli, atau dia pernah jadi "bullies survivor", jadi disebabkan itu dia rasa dia layak untuk menghina dan merendahkan orang lain yang tidak boleh jadi kental macam dia.

4. Dalam ruangan juga ada yang mempersoalkan kalau dah tahu kena buli, kenapa tak lapor pada cikgu, warden, ibu bapa? Kenapa tak pindah sekolah?

Kalau lah ia semudah itu.



Jumaat, 2 Ogos 2019

5 Kenapa tak pernah jumpa bangsa Cina jual burger?

“Aku tak pernah nampak bangsa Cina jual burger. Kau pernah nampak?”

Ramai yang jawab,

“Tak pernah.”

Tapi kita selalu nampak orang Cina jual durian kan? Kenapa? Sebab pasti menguntungkan!

Kaum Cina sudah dikenali mempunyai “root of civilization” yang baik dalam dunia perniagaan. Jadi mereka pasti melakukan perniagaan yang pastinya berlipat ganda menguntungkan.



Khamis, 1 Ogos 2019

1 Punca orang tidak suka melancong ke luar negara

Pergi bercuti berjalan-jalan dan melancong lebih-lebih lagi ke luar negara memang menarik. Kita dapat tengok negara orang, kenal adat tradisi dan budaya mereka, dapat belajar cara hidup mereka, dapat merasai makanan mereka, merasai suasana baru yang tidak pernah kita rasa di negara sendiri seperti iklim 4 musim, suhu dan kelembapan yang rendah atau tinggi dan sebagainya.

Namun tidak semua orang suka pergi melancong ke luar negara walaupun ada kemampuan untuk berbuat demikian. Berikut adalah antara faktor kenapa ada orang tidak suka pergi berjalan ke luar negara (termasuk aku):



Khamis, 25 Julai 2019

7 Kelebihan berkahwin awal dan berkahwin lambat

Bab kahwin adalah hal yang seringkali dibincang dan diperdebatkan, antaranya tentang kahwin awal, kahwin lambat, poligami, kahwin lelaki muda, kahwin perempuan tua, kahwin bawah umur, hantaran tinggi, hantaran rendah, kahwin pilihan sendiri, kahwin pilihan ibu bapa, bercinta sebelum kahwin, bercinta selepas kahwin, penceraian dan sebagainya.

Dari sudut hukum Islam pula, pernikahan boleh jadi wajib, sunat, harus, makruh dan haram, bergantung kepada keadaan.

Untuk kali ini aku nak kupas sedikit antara kelebihan berkahwin awal dan juga kelebihan berkahwin lambat. Kekurangannya pula boleh terbalikkan sahaja kelebihan masing-masing.



Rabu, 24 Julai 2019

3 Kisah benar isteri menyunting madu buat suami

Perkenalannya bermula melalui laman sosial namun dengan izin Allah SWT membuatkan hati seorang isteri terbuka untuk melamar kenalan terbabit yang juga ibu tunggal menjadi madunya.

Khuzatul Atiqah Abu Seman, 31, memilih untuk melamar Nur Fathonah Abdul Rahim, 30, sebagai isteri kedua suaminya, Samuel Dzul, 29, sebelum pasangan terbabit selamat diijab kabul, baru-baru ini.

Ia bukan sesuatu yang mudah namun bagi Khuzatul Atiqah yang sarat mengandung anak sulungnya kerana dia mahukan kehidupan suami tidak terabai serta mendapat layanan adil.

Lebih menggembirakan apabila mereka memilih untuk tinggal sebumbung di Shah Alam, Selangor yang bukan sahaja membolehkan mereka beribadah bersama-sama malah berkongsi kasih.



Isnin, 22 Julai 2019

7 Pakcik dan makcik pencen lubuk duit orang MLM

1. Ada seorang pakcik aku baru sahaja pencen beberapa bulan lepas. Aku takde la rapat sangat dengan pakcik aku ni, tapi aku hormatlah dia sebagai seorang adik kepada mak aku. Jumpa pun kadang-kadang setahun sekali masa raya.

2. Tiba-tiba ada satu hari dia Whatsapp aku, cakap dia jual produk supplement yang dikatakan boleh mengubati pelbagai jenis penyakit kronik. Lepas tu dia bagi la aku pamphlet, testimoni, video dan segala jenis material tentang produknya.



Ahad, 21 Julai 2019

1 Bahaya aplikasi FaceApp yang anda tidak tahu?

1. Sejak kebelakangan ini ramai orang main aplikasi FaceApp balik untuk ubah gambar muka sendiri jadi tua. Selain dari tua, ia juga boleh ubah muka jadi senyum, muda dan tukar jantina. Trend apps ni dah macam Beyblade pulak, pernah popular beberapa tahun lepas, tapi tiba-tiba sekarang dia jadi popular balik.

2. Namun dalam kegembiraan orang menggunakan apps tersebut, timbul kontroversi berkaitan privasi dan keselamatan apabila berdasarkan terms of service apps tersebut, gambar anda akan diupload di storan Cloud dan mereka berhak menggunakan imej anda untuk apa jua aktiviti tanpa royalti sampai bila-bila. Kontroversi ini dibangkitkan oleh laporan media dari US seperti Forbes, CQ dan TechCrunch.



Sabtu, 20 Julai 2019

0 Bawalah pulang ilmu dari luar negara ke tanah air

1. Sejak zaman tok nenek moyang kita lagi, kita macam ada satu kekaguman terhadap bangsa kulit putih. Sebab itu masa mereka datang Tanah Melayu, kita terima dan layan mereka dengan tangan terbuka, malah menjadikan mereka gabenor dan menguasai pentadbiran.

2. Zaman dulu biasanya golongan bangsawan dan hartawan yang berpeluang untuk menghantar anak mereka belajar ke luar negara atau belajar di sekolah Inggeris untuk mendapatkan pendidikan terbaik. Zaman sekarang pun mereka yang cemerlang akan diberi biasiswa melanjutkan pengajian ke luar negara.



Jumaat, 19 Julai 2019

1 Menjadi pengasas skim piramid dosa dengan troll

1. Aku memang suka menulis ulasan atau kritikan tentang isu politik, tapi bukan dengan kutuk, kecaman, hinaan, fitnah atau troll ahli politik. Kalau yang dah follow aku lama, sejak dari zaman BN jadi kerajaan lagi aku dah kritik kerajaan, tapi kalau ada pemimpin yang dijadikan bahan fitnah atau troll, aku akan beritahu benda tu tak betul dan tak baik.

2. Antara yang popular masa tu, ada orang edit akhbar Utusan Malaysia letak gambar isteri DS Najib dengan tajuk "Beli cincin sendiri guna duit menabung dari kecil - Rosmah". Sejak dari tu semua orang percaya dan troll Rosmah pasal menabung dari kecil sedangkan dia tak pernah pun cakap macam tu. Itu belum lagi bersepahnya gambar pemimpin politik yang diedit dengan hidung babi.



Khamis, 18 Julai 2019

1 Pelaksanaan PPSMI langkah mengundur ke belakang

1. Pemimpin politik ni tak habis-habis nak naikkan balik isu PPSMI. Isu ni sepatutnya dah tak patut dibangkitkan lagi untuk selama-lamanya. Benda ni simple je sebenarnya.

Kenapa kat Jepun murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jepun?
Kenapa kat Jerman murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jerman?
Kenapa kat Indonesia murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Indonesia?
Kenapa kat China murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa China?



Rabu, 17 Julai 2019

5 Tahap intelektual warga FB, Twitter dan Instagram


Mutakhir ini ramai warga FB menganggap budak Twitter dan bodoh berpisah tiada kerana posting warga Twitter dilihat banyak merepek dan tidak berilmiah. Warga Twitter pula menggangap warga FB acah-acah elitis tapi loser sebab selalu screenshot status kat Twitter bawa masuk ke FB.



Sabtu, 13 Julai 2019

1 Sikap anak-anak adalah cerminan ibu bapa

1. Baru-baru ini tular gambar dua orang murid perempuan bersekolah rendah sedang menghisap vape di tepi jalan. Dulu pun pernah tular video budak perempuan sekolah menengah hisap rokok dalam bas. Ada juga budak yang dengan selamba hisap rokok di kedai makan.

2. Kemudian ramai guru turut berkongsi cerita betapa ramai pelajar sekolah rendah terutama di kalangan darjah 4 - 6 sudah pandai menghisap vape. Ada yang turut membawa vape ke sekolah dan telah dirampas guru apabila dibuat spot check. Malah ada cikgu yang turut berkongsi ada murid membawa vape di asrama sekolah menengah, dan ia lebih sukar dikesan berbanding rokok sebab baunya wangi seperti buah-buahan, boleh jadi bau perfume.



Jumaat, 12 Julai 2019

1 Kategori orang kaya dan tahap respek masyarakat

Di Malaysia ramai orang kaya dan juga yang tak berapa kaya tapi acah-acah kaya. Orang kaya ini pula ada yang sangat low profile merendah diri sampai kalau orang tengok perwatakan dan imej dia kita tak tahu pun dia orang kaya, tapi ada juga yang jenis suka tayang segala bentuk kemewahan di media sosial, kalau boleh nak semua orang tahu yang dia kaya. Boleh jadi dia mahu orang lain mengiktiraf kekayaannya, mahu orang lain menjadikan dirinya sebagai ikon yang harus dicontohi atau dia memang perlukan publisiti kerana ia adalah sumber kekayaannya.


Berikut adalah jenis-jenis dan kategori orang kaya yang biasa terdapat di Malaysia dan 'respect level' mereka secara umum dari sudut moraliti dan juga di mata masyarakat.


Rabu, 10 Julai 2019

0 Membuang organ badan atas dasar hak asasi manusia

Lelaki lembut, itu biasa.
Wanita lasak, itu biasa.

Yang luar biasa apabila lelaki mahu merubah diri menjadi wanita, dan juga sebaliknya.

Doktor dan klinik/hospital (biasanya di luar negara) yang membantu mereka merubah jantina juga bagi aku suatu yang tidak beretika.



Selasa, 9 Julai 2019

1 Kesilapan apabila mendapat tahu masalah orang lain

Dalam hidup ini banyak perkara baik dan manis yang kita lalui, namun kita juga pasti tidak terlepas dari segala bentuk ujian, masalah, musibah dan sebagainya. Kalau tak kena pada diri kita, mungkin pada orang lain yang dekat atau yang jauh dari diri kita. Jadi dalam menempuh liku-liku kehidupan ini, amat penting untuk kita mempunyai sifat empati dan tidak menyakiti orang lain, agar dunia ini menjadi tempat yang aman dan harmoni untuk kita semua tinggal bersama.



Isnin, 8 Julai 2019

3 Orang yang sedang bersedih tidak perlukan hinaan

Ada sebuah perkongsian yang berlaku pada tahun lepas namun kembali tular di media sosial baru-baru ini. Kisah ini tentang seorang lelaki yang berjalan kaki berpuluh kilometer membawa diri dan tumpang tidur di kedai 7-Eleven akibat kecewa dimaki dan dimalukan isteri di depan keluarga isterinya.



Jumaat, 5 Julai 2019

3 Penderaan mental dan fizikal dalam hubungan toksik

1. Penderaan atau abuse dalam hubungan ini memang biasa berlaku di dalam masyarakat kita dan juga di mana-mana sekalipun. Penderaan boleh berlaku dalam bentuk penderaan fizikal dan juga penderaan mental/emosi.

2. Biasanya orang yang mendera ini orang yang dominan dalam suatu hubungan. Lelaki atau perempuan, kedua-dua boleh jadi mangsa dera dan juga pemangsa, cuma kebiasaannya orang lelaki yang lebih banyak jadi pemangsa kerana kelebihan lelaki dari sudut kekuatan fizikal serta hierarki kekeluargaan.



Khamis, 4 Julai 2019

2 Persatuan komuniti komik menindas pelukis komik?

1. Minggu lalu Persatuan Penggiat Komik Malaysia (Pekomik) membuka sumbangan orang ramai untuk menyumbangkan karya komik mereka untuk dicetak dalam sebuah kompilasi zine yang bertemakan Malaysia. Pelukis yang komiknya terpilih akan menerima senaskah zine tersebut dan juga sijil penyertaan.

2. Malangnya ada segelintir yang mendakwa dan mengecam Pekomik menindas pelukis komik apabila mahu pelukis melukis secara percuma dan tidak memberi gaji serta bayaran kepada pelukis komik yang terpilih.


Selasa, 2 Julai 2019

6 Kenapa ada orang tidak suka hadir reunion sekolah?

1. Biasanya setelah beberapa tahun tamat sekolah, bekas-bekas pelajar atau alumni sekolah tersebut mengadakan majlis perjumpaan semula atau reunion/gathering sekolah sama ada secara rasmi atau tidak rasmi. Kadang-kadang semudah berjumpa lepak di kedai mamak atau berkumpul untuk berbuka puasa bersama-sama.

2. Namun setiap kali ada reunion sekolah, terutama sekali bagi sekolah berasrama, tidak semua yang hadir, malah boleh kata ramai juga bekas pelajar sekolah itu tak hadir. Balik-balik orang yang sama je yang datang. Ajak lepak kedai mamak orang yang sama, majlis berbuka puasa orang yang sama, acara main futsal orang yang sama, reunion kat sekolah pun orang yang sama.


Isnin, 1 Julai 2019

5 Sisi cerah sekolah berasrama yang diketahui ramai

1. Selepas aku menulis tentang sisi gelap sekolah berasrama, ramai yang turut berkongsikan pengalaman yang sama. Pengalaman hitam yang pernah aku dan kawan-kawan aku lalui, ada juga yang pernah dilalui oleh orang lain. Aku yakin ramai yang yang turut pernah merasai titik hitam ini, namun tidak mahu menceritakan secara terbuka kerana mahu melupakannya terus atau tidak mahu dikecam, kerana ia seolah-olah membuka pekung di dada sendiri dan juga memburukkan nama sekolah.

2. Namun dalam ramai-ramai yang pernah melalui pengalaman sama, ada juga yang membantah dan mengatakan yang sekolah asrama lebih banyak kebaikannya. Mungkin sama ada mereka tidak pernah melalui pengalaman buruk dan tidak pernah duduk di pihak mangsa, atau pun mereka adalah pemangsa yang dominan di sekolah dahulu. Dan mereka suruh aku tulis pula sisi baik sekolah berasrama, jadi aku tulislah. Ya, tak dinafikan sekolah berasrama juga banyak sisi cerahnya, maka berikut adalah antara sisi cerah sekolah berasrama yang aku rasa ramai pun dah tahu.


Ahad, 30 Jun 2019

7 Sisi gelap sekolah berasrama yang jarang diketahui

1. Kali ini aku nak cerita sedikit pengalaman dan pandangan peribadi aku, tentang sisi gelap sekolah berasrama. Sekolah berasrama ini ada kebaikan dan ada keburukan, namun secara peribadi, bukan untuk mempengaruhi sesiapa, tapi kalau aku ada anak yang dapat keputusan cemerlang dalam UPSR sekali pun, aku tidak akan masukkan dia dalam sekolah asrama, tidak kisah sama ada asrama sekolah harian biasa atau sekolah berasrama penuh. Aku tak mahu dia lalui apa yang bapa dia pernah lalui suatu ketika dahulu.

2. Aku masuk sekolah asrama sejak Tingkatan 1, masa tu dalam sekitar tahun 90-an. Berbekalkan keputusan UPSR yang baik, aku ditawarkan masuk ke salah sebuah sekolah berasrama penuh (SBP). Untuk makluman, SBP ada 2 jenis iaitu SBP satu jantina (lelaki atau perempuan sahaja) dan SBP dua jantina (campuran lelaki dan perempuan). Biasanya SBP satu jantina ini sekolah yang lebih elit berbanding SBP campuran, contohnya seperti MCKK, STAR, SDAR, SAS, TKC, SSP dan STF. Aku pula masuk SBP campuran di kawasan luar bandar.



Jumaat, 28 Jun 2019

1 Jamuan raya di jabatan kerajaan susahkan rakyat

1. Baru-baru ini Mufti Perlis ada meminta kerajaan melihat semula keperluan jabatan kerajaan mengadakan jamuan hari raya Aidilfitri setiap kali tiba bulan Syawal.

2. Beliau berkata program jamuan raya yang dianjurkan oleh sesebuah jabatan kerajaan biasanya melibatkan penyertaan sebahagian besar kakitangannya untuk menampakkan kemeriahan, sehingga menjejaskan operasi dan menyukarkan rakyat untuk berurusan kerana ketiadaan kakitangan berkaitan di pejabat.

3. Kemudian TPM menolak tanggapan yang melihat penganjuran jamuan Aidilfitri oleh jabatan-jabatan kerajaan pada waktu pejabat menjejaskan operasi kerajaan, sebaliknya, ia dapat menjimatkan masa dan wang. Malah dimaklumkan ada pihak bergilir jaga kaunter jamuan raya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...