Khamis, 14 November 2019

1 Lambakan pelapis muda Instafamous untuk masa depan

1. Semalam nampak anak jiran darjah 6 kat depan rumah main tengah main phone sambil ulang-ulang lagu K-Clique, jadi aku pun sembang dengan dia.

2. Dia cakap dia suka betul dengan K-Clique, lirik lagu rap semua dia hafal. Siap dia tunjuk kat Instagram dia gambar dia dengan seorang ahli K-Clique jumpa kat mana ntah masa diorang buat show.

3. Pastu dia pun dok puji dan bangga-bangga dengan K-Clique. Walaupun aku agak cringe, tapi aku layankan je lah dah itu budak zaman sekarang minat. Karang sembang pasal scene muzik zaman 90-2000'an nanti kena "Ok Boomer" pulak walaupun aku sendiri pun early Millenials bukan Baby Boomers.

4. Kemudian dia bukak pulak cerita pasal Instagram, dia bangga K-Clique banyak followers. Dia cakap juga dia ada abang sepupu instafamous ada 400K followers kat IG. Lepas tu dia suruh aku follow IG dia.



Rabu, 13 November 2019

0 Budaya minta tolong orang lain buatkan kerja kita

1. Biasanya kalau nak minta kerja kerajaan, pemohon kena ambil ujian online dulu sebelum ke peringkat seterusnya atau dipanggil temuduga.

2. Peperiksaan online ini biasanya hal yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon seperti peperiksaan matematik, bahasa inggeris, psikometrik dan sebagainya.

3. Tujuan ujian-ujian ini adalah untuk menapis pemohon yang betul-betul sesuai dan berkelayakan untuk jawatan tersebut.

4. Malangnya, ada yang tidak jujur dengan meminta orang lain menjawabkan peperiksaan online tersebut bagi pihaknya. Jadi apabila pemohon tersebut dapat ke peringkat seterusnya, dia sebenarnya tidak layak kerana keputusan ujian tersebut bukanlah hasil titik peluhnya sendiri sebaliknya orang lain.



Isnin, 11 November 2019

0 Buasir Otak TV: Penampilan istimewa Upin Ipin, Boboiboy & Ejen Ali

Sambutan majlis keraian pasti meriah dengan kemunculan khas watak ikon animasi tempatan iaitu Upin Ipin, Boboiboy dan Ejen Ali. Betul betul betul! Terbaikkk. Jom tonton video animasi ini.



Sabtu, 9 November 2019

0 Buasir Otak TV: Pakar IT katanya...

Zaman sekarang nak cari kerja memang perlu lengkapkan diri dengan macam-macam pengetahuan dan kemahiran dalam bidang IT. Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 7 November 2019

2 Bila tujuan hidup hanya untuk mengutuk orang lain

1. Dulu masa awal-awal aku tulis blog masa tengah naif, antara modal penulisan aku adalah bahan orang. Ada ahli politik buat benda bangang, terus troll. Ada orang buat benda bodoh sikit kat media sosial, atau buat benda yang nampak poyo dan menjengkelkan, terus bahan.

2. Lepas tu masa zaman kebangkitan Facebook, muncul la macam-macam page yang modus operandinya cuma bahan, troll dan make fun pada orang sahaja macam KHK, Amran Fans dan sebagainya. Masa tu aku pun dah slow down bahan orang dan lebihkan penulisan bersifat pendapat dan ulasan yang lebih teratur.

3. Tak dinafikan cerita pasal orang ni memang laku. Nampak ahli politik menguap tak tutup mulut, troll kaw-kaw. Ada artis bercerai, jaja cerita dengan tajuk bukan-bukan. Ada perempuan suka artis K-Pop, kutuk gila-gila. Ada orang buat silap sikit, letak muka, letak video dia dan aibkan kat page untuk dibahan ramai-ramai.



Rabu, 6 November 2019

1 Basikal lajak tidak perlu wujud atas jalan raya

1. Kes tragedi basikal lajak 2 tahun lepas baru melabuhkan tirainya minggu lepas, apabila tertuduh dibebaskan dari tuduhan memandu melulu hingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak pada 18 Februari 2017.

2. Ramai yang dapat menerima keputusan itu, namun ramai juga yang tidak bersetuju. Ada juga yang mengaitkannya dengan politik dan isu perkauman. Aku sendiri nak kata setuju atau tidak, mahkamah dah buat keputusan, jadi suka atau tidak kita perlu hormat keputusan mahkamah.



1 Konsert reunion Butterfingers 2019 mengecewakan?

1. Konsert Butterfingers Sabtu lepas dapat sambutan hangat. Orang yang datang konsert rata-rata remaja lelaki 90-an yang pernah membesar dengan lagu Butterfingers.

2. Ahli Butterfingers alumni MCKK, jadi mereka memang terkenal di kalangan budak SBP tahun 90-an. Butterfingers bermula tahun 1991, dan album terakhir mereka tahun 2008. Kali terakhir buat show tahun 2009. Konsert Sabtu lepas adalah konsert reunion sempena rai 20 tahun album Transcendence.

3. Ramai peminat yang rata-rata berpuashati dengan konsert ini walaupun terdapat beberapa masalah teknikal dan isu yang tidak dapat dielakkan, namun ada juga yang tidak berpuas hati.Katanya Butterfingers tak bersedia nak buat konsert besar, sound teruk, showmanship macam gampang, lembik, show macam pundek dan sebagainya.



Selasa, 5 November 2019

0 Buasir Otak TV: Nak makan kat mana?

Soalan nak makan kat mana, nak makan apa ni, soalan SPM pun kalah tahap kesukarannya. Jom tonton video animasi ini.



2 Sekadar pengalaman biasa di hospital kerajaan

Sampai di parking hospital jam 7.45 pagi.
Beratur tunggu shuttle van 15 minit.
Sampai hospital jam 8.15.
Bagi kad temujanji jam 8.30.
Masa temujanji atas kad jam 9.


Sabtu, 2 November 2019

0 Buasir Otak TV: Cara paling berkesan dapat kerja

Dalam video ini diterangkan cara, kaedah dan panduan paling berkesan untuk memohon dan mendapatkan kerja serta tips pasti berjaya dalam menghadapi temuduga. Jom tonton video animasi ini.



Jumaat, 1 November 2019

3 15 Idea untuk gunakan semula telefon pintar lama

Zaman sekarang telefon pintar bukan lagi sekadar trend tapi sudah menjadi kemestian. Boleh dikatakan hampir setiap orang ada memiliki telefon pintar, dari yang muda sehinggalah yang tua. Malah kanak-kanak sekolah rendah pun ramai dah mempunyai telefon pintar sendiri, sama ada dibelikan oleh ibu bapanya atau mewarisi telefon lama ibu bapa atau abang kakaknya.

Setiap tahun pula pasti ada sahaja banyak model terbaru telefon pintar yang keluar di pasaran. Tahun ni model 5, 2 tahun kemudian dah model 7. Kalau kereta tu pakai 5 tahun masih boleh rasa macam baru pakai, tapi telefon ni baru pakai setahun dah rasa macam lama dan ketinggalan. Sebab tu kekerapan orang menukar telefon pintar ini agak tinggi.



Khamis, 31 Oktober 2019

3 Buasir Otak TV: Cinta luar biasa

Aku tak punya bunga
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu

Jom tonton video animasi ini.



Selasa, 29 Oktober 2019

4 Buasir Otak TV: Kehidupan umpama perlumbaan

Kenapa kita sering rasa dunia ini tidak adil?
Kenapa kita sering rasa kalah dengan orang lain?
Kenapa kita sering rasa nasib kita selalu malang?

Hidup ini umpama perlumbaan dan juga pertandingan.
Yang lambat akan ketinggalan, yang lemah akan kalah.

Benarkah?

Dapatkan jawapannya dalam animasi ini.



Jumaat, 25 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Ahli politik punya sembang

Perangai ahli politik ni dia punya sembang, 'beliau' pun boleh terbang. Jom layan animasi ini.



Khamis, 24 Oktober 2019

1 Genre yang dilupakan industri muzik tempatan

1. Muzik tempatan sebenarnya kaya dengan genre, dari rock, balada, pop, komedi, hip hop, rap, R&B, EDM, dangdut, irama Malaysia, tradisional, asli, klasik, blues, patriotik, world music, reggae, pop yeh yeh dan sebagainya. Cuma semakin lama ada genre yang mula dilupai kerana tidak ramai pemuzik baru nak buat.

2. Kebanyakan lagu pop dan balada mesti berkaitan cinta, susah nak sentuh topik lain, sebab lagu pop/balada bahasa Malaysia perlukan lenggok bahasa yang puitis, dan ia biasanya terhad pasal topik cinta. Cuba nyanyi lagu pop/balada tapi topiknya pasal mat rempit, susah nak masuk.



0 Kenapa industri komik negara tak maju?

1. Aku baru baca artikel yang dikongsikan oleh seorang kawan tentang "Kenapa Industri Komik Negara Tak Maju?". Aku rasa macam pernah tulis dulu pasal ni tapi itu lebih kepada "Industri komik semakin hilang identiti tempatannya".

2. Dalam artikel tersebut, antara contoh yang dihighlightkan  dengan kejatuhan industri komik tempatan adalah apabila terlalu banyak kemasukan dan pengaruh komik asing (Jepun, US, Korea Selatan), penutupan syarikat majalah komik Ujang dan Apo? serta penamatan penerbitan majalah komik Gempak dan sebagainya.

3. Namun pada padangan aku, sebenarnya industri komik tempatan masih maju je pun, cuma ia berubah dan berevolusi. Orang-orang dulu yang membesar tahun 90-an masih menjadikan tanda aras komik Malaysia adalah Gila-gila dan Ujang, manakala orang yang membesar tahun 2000-an masih menjadikan tanda aras komik Malaysia adalah Gempak.



Rabu, 23 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Bila orang suruh mengundi

Bila orang suruh mengundi sebab nak tambah sokongan pihak dia je, bila undi pihak lain kawan pun boleh putus. Jom layan animasi ini.



2 Dendam tak tentu hala tanda hati hitam dan busuk

1. Kita semua manusia. Manusia tidak sempurna. Ada ketika kita pasti terlakukan kesilapan dan kekhilafan kecil yang tidak disengajakan.

2. Atau adakalanya kita terlakukan sesuatu yang kita sendiri tidak perasan yang ianya salah, namun hanya sedar apabila orang lain menegur.

3. Apabila kita sedar yang ianya salah, kita merendahkan diri turunkan ego dengan meminta maaf. Itulah yang sewajarnya setiap orang buat.

4. Kesilapan kecil ini pula bukanlah sampai ke tahap jenayah pun seperti mencuri, membunuh, rasuah, membuli, merogol dan sebagainya pun yang memerlukan penghakiman pihak berkuasa, tetapi mungkin hanya kerana tersilap kata, terguris hati atau berbeza pandangan.



Selasa, 22 Oktober 2019

4 Tak perlu gelojoh kejar semua benda waktu muda

1. Kita selalu dengar pesanan orang suruh beli rumah masa muda, beli kereta masa muda, kahwin masa muda, sambung belajar ambil master/PhD masa muda, pergi travel masa muda dan sebagainya.

2. Aku cakap, belilah rumah, kereta, kahwin, sambung belajar dan sebagainya bila dah mampu. Macam mana nak mampu? Bergantung pada rezeki dan usaha.

3. Kalau memang rezeki ada ibu bapa jenis berduit, anak umur 25 dah boleh kahwin, ada rumah, ada kereta, ada master, siap boleh pergi travel lagi. Kalau takde, berusahalah cari rezeki sehingga ada kemampuan.

4. Selagi tiada kemampuan, tak perlu gelojoh kejar semua benda serentak dalam satu-satu masa sampai berhutang sana sini dan memberi kesusahan pada diri sendiri serta orang lain.



Isnin, 21 Oktober 2019

2 Buasir Otak TV: Lagenda Cikgu Suraya

Kisah sebenar lagenda cikgu Suraya versi animasi. Jom layan animasi ini.

* Tiada kaitan dengan video kontroversi Alieff Irfan.



2 Satu-satunya peluang untuk DS Anwar jadi PM

1. Aku rasa kalau kerajaan PH nak lakukan apa-apa perubahan, buatlah dengan cepat dalam tempoh 2 3 tahun ini kerana waktu inilah sahaja masa yang mereka ada.

2. Kalau DS Anwar nak jadi Perdana Menteri, jadilah PM cepat-cepat kerana pada aku masa ini sahajalah peluang yang dia ada untuk jadi PM. Dia pun bukannya muda lagi untuk tunggu lagi 10, 20 tahun.

3. Sebab melihat kepada iklim politik hari ini, aku tak dapat membayangkan yang PH akan dipilih lagi untuk jadi kerajaan semula pada penggal akan datang, dan mungkin untuk suatu tempoh yang lama. Kalau dia tak dipilih untuk jadi PM pada penggal ini untuk menggantikan Tun Mahathir, memang melepaslah peluangnya sampai bila-bila.



Ahad, 20 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Ada apa dalam Dybbuk Box?

Apa sebenarnya yang ada dalam kotak berhantu Dybbux Box yang dikatakan telah mengganggu ramai Youtuber?

Jom kita cuba rungkai misteri Dybbux Box dalam vlog seram ini.



Sabtu, 19 Oktober 2019

0 Komik propaganda politik dulu, kini dan selamanya

1. Dulu zaman BN, wujud komik propaganda BN dan ia diedarkan di merata-rata tempat termasuk sekolah, sehingga mendapat kecaman dari ramai orang termasuk pembangkang.

2. Hari ini zaman PH, muncul pula komik propaganda PH dan ia turut diedarkan di merata-rata tempat termasuk sekolah, lalu ia mendapat kecaman ramai orang termasuk pembangkang.

3. Ketahian apakah ini?



Jumaat, 18 Oktober 2019

2 Kebebasa bersuara bukan kebebasan menjadi bodoh

1. Setiap orang mempunyai hak untuk bersuara dan menyatakan pandangan. Nak protes tak salah, tapi tengok pada tempat, masa dan keadaan.

2. Majlis konvekesyen adalah hari gembira yang sangat bermakna untuk para graduan dan ibu bapanya. Merosakkan hari besar orang lain adalah hal yang sangat tidak beretika, kurang ajar dan biadap.

3. Amat malang bagi graduan yang mengambil skrol selepas mahasiswa biadap tersebut merosakkan gambar konvekesyen mahasiswa lain.

4. Kalau sekadar nak bantah VC, kau tunggu majlis habis, tunggu VC tu keluar lepas tu kau protes lah angkat placard kat pintu dewan atau kat sebelah kereta rasmi dia.



Khamis, 17 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Kerja tidak bermaruah

Tak salah bagi pandangan namun janganlah sampai gunakan istilah yang menghina dan memperlekeh pekerjaan orang lain. Jom layan animasi ini.



Rabu, 16 Oktober 2019

0 Pemenang Peraduan BO TV: Road To 1,000 Subscribers

Pada 9 September 2019 yang lepas, kami telah mengadakan Peraduan Buasir Otak TV: Road To 1,000 Subscribers sempena menghargai para subscribers.

Memandangkan subscribers channel kami telah mencapai 1,000 subscribers, pemenang akan diumumkan pada hari ini, Rabu, 16 Oktober 2019 pada jam 12 tengahari melalui video ini di bawah ini.



3 Peraduan Buasir Otak TV: Road To 1,000 Subscribers

Selepas 2 minggu, 10 video, Youtube channel Buasir Otak TV telah berjaya mencapai 500 Subscriber. Terima kasih buat semua yang sudi Subscribe, kami amat menghargai sokongan anda.

Dan untuk meraikan pencapaian kecil kami ini, kami akan mengadakan peraduan yang amat mudah untuk disertai.

Semua orang layak untuk sertai, sama ada Subscriber baru mahu pun yang lama. Caranya amat mudah:



Isnin, 14 Oktober 2019

2 Pekerja muda kurang pengetahuan dan disiplin

1. Elemen penting yang perlu dipupuk sejak dari kecil untuk mempersiapkan seorang menempuh dunia dewasa dan masuk ke alam pekerjaan adalah pengetahuan dan kemahiran bahasa, serta sikap, disiplin dan rasa tanggungjawab.

2. Aku bukan nak bitter atau salty pada generasi muda, namun hakikatnya benda-benda ni amat kurang pada generasi muda hari ini especially Gen-Y dan Gen-Z yang lahir tahun 90-an yang sekarang ini dah mula masuk alam pekerjaan. Aku tak cakap semua, yang bagus tu memang masih wujud, tapi kebiasaan yang aku jumpa banyak yang macam tu.

3. Pertama sekali kemahiran bahasa. Orang Malaysia harus tahu sekurang-kurangnya dua bahasa ini, iaitu Bahasa Malaysia sebagai bahasa komunikasi negara, dan juga Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantara dunia.


Ahad, 13 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Filem tempatan sampah

Asal filem tempatan je senang-senang je sampahkan. Jom layan animasi ini.



Jumaat, 11 Oktober 2019

1 Ringkasan dan rumusan intipati Belanjawan 2020

Belanjawan 2020 telah pun dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jumaat, 11 Oktober 2019  yang bertemakan "Memacu Pertumbuhan Dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama".

Untuk Bajet 2020, sejumlah RM297 bilion diperuntukkan secara keseluruhan (18.4% daripada GDP). RM241 bilion untuk perbelanjaan operasi dan RM56 untuk perbelanjaan pembangunan.

Berikut adalah ringkasan dan rumusan intipati Belanjawan 2020:



Khamis, 10 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Anime bukan kartun

Bila setiap kali orang cakap anime tu kartun. Btw siapa dah tengok kartun Kimetsu no Yaiba (Demon Slayer)? Jom layan animasi ini.



Isnin, 7 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali keluar lagu baru

Bila setiap kali ada lagu baru keluar tapi tak berapa popular, tak ramai yang peduli. Bila lagu dah popular, semua mengaku peminat. Jom layan animasi ini.



Ahad, 6 Oktober 2019

1 Menulis isu berat tidak sesuai ditulis pendek

1. Pelakon/Penyanyi Maya Karin menulis hantaran pendek di Twitter berkaitan pengalamannya di dalam satu acara di Terengganu dengan bertanyakan soalan mudah dalam Bahasa Inggeris namun gagal dijawab oleh seorang murid berusia 10 tahun.

2. Di dalam hantarannya juga beliau mengajak kita berfikir tentang hal itu dan diikuti dengan tag kepada Menteri Pendidikan Dr Maszlee dan Ahli Parlime Setiawangsa Nik Nazmi.

3. Namun hantaran twitter beliau telah dikecam teruk oleh ramai orang, yang rata-rata mendakwa beliau memperlekeh orang Terengganu dan memandang rendah Bahasa Melayu.



Jumaat, 4 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Entah apa yang merasukimu

Bila awek tiba-tiba minta putus tanpa sebab, mungkin kerana ada sesuatu yang telah merasukinya. Jom layan animasi ini.



Rabu, 2 Oktober 2019

0 Buasir Otak TV: Terlalu taksub dengan idola

Bila idola kau lebih penting dari mak bapak sendiri. Jom layan animasi ini.



Selasa, 1 Oktober 2019

1 Mohonlah kemaafan dari orang yang pernah kau buli

1. Seorang mangsa buli di sebuah SBP menang tuntutan saman lebih RM600,000 terhadap PKHEM, bekas pengetua sekolah, KP KPM, kerajaan Malaysia serta 5 orang pembulinya.

2. Kejadian buli itu berlaku di bilik asrama ketua pengawas sehingga menyebabkan mangsa buli mengalami trauma, tekanan perasaan dan hilang pendengaran.

3. Yang pembuli ni elok-elok lepas habis sekolah boleh sambung belajar, kerja, rancang masa depan, ni tak pasal-pasal kena cari duit sebab nak bayar junior yang pernah dibuli dulu.



Isnin, 30 September 2019

0 Buasir Otak TV: Anggaplah kita tak kenal

Kalau nak berjaya pun janganlah berlagak sangat sampai memperlekeh dan melupakan kawan. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 28 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali musim jerebu

Masalah jerebu memang tak pernah habis, setiap tahun ada je berlaku. Dah lah menyebabkan pencemaran udara, tahap kesihatan pun boleh terjejas. Jom layan animasi ini.



Rabu, 25 September 2019

0 Buasir Otak TV: Punca orang berhenti kerja

Apa sebenarnya punca terbesar yang menyebabkan orang nak berhenti kerja?

Kerja terlalu banyak? Tugas susah? Gaji kecik? Pejabat jauh? Persekitaran kerja tak best? Rakan sekerja perangai macam haram? Jom layan animasi ini.



Sabtu, 21 September 2019

2 Buasir Otak TV: Perempuan terlalu memilih rupa?

Susahnya nak cari pasangan hidup. Betul ke perempuan zaman sekarang hanya memilih rupa? Jom layan animasi ini.



Rabu, 18 September 2019

0 Buasir Otak TV: Orang Melayu teruk?

Macam ni lah orang Melayu, asal ada yang perangai teruk habis satu kaum kena kecam. Jom layan animasi ini.



Isnin, 16 September 2019

0 Perpaduan kita masih hanya pada permukaan sahaja

1. Masa zaman awal-awal buat blog dulu sekitar tahun 2012, aku dan rakan penulis lain begitu ghairah mengecam orang. Bila ada ahli politik buat benda merepek, kutuk. Bila berlaku suatu isu panas, kecam. Bila orang buat benda bodoh, viralkan.

2. Namun lama kelamaan, aku rasa macam takde arah, sebab apa yang kami buat cuma kutuk, kecam dan viralkan. Langsung takde solusi, langsung tak mengubah apa-apa. Itu yang aku menukar pendekatan penulisan aku dengan memberi kritikan serta idea dan cadangan.

3. Golongan yang selalu menjadi bahan kritikan, adalah orang Melayu. Sebab zaman tu, mengkritik orang Melayu adalah suatu yang sangat cool. Dari Tun Mahathir, penulis blog, warga Twitter dan Facebook, ramai orang lantang mengkritik sikap dan perbuatan buruk yang dilakukan oleh orang Melayu, sampai Melayu yang buruk tingkah laku ini diberi suatu gelaran yang sangat degrading iaitu "meleis".



Ahad, 15 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali minta hutang

Masa dia nak pinjam duit, sanggup dia merayu kat kita. Bila kita nak minta hutang, kita pula terpaksa merayu kat dia. Jom layan animasi ini.



1 Kisah persahabatan satu hala yang toksik

1. Amir dan Manaf berkawan baik sejak sekolah rendah. Kini masing-masing ada akaun media sosial.

2. Amir seorang yang extrovert dan sukakan perhatian, manakala Manaf seorang yang introvert dan tidak suka perhatian.

3. Amir suka mencari rakan dan followers baru di media sosial, manakala rakan dan followers Manaf hanya di kalangan kawan-kawan dunia nyata.

4. Bila Amir post status, Manaf akan Like dan bagi komen, begitu juga dengan Amir akan Like dan komen status Manaf.

5. Lama kelamaan bilangan friend dan follower Amir semakin ramai dan dia semakin popular. Sebagai kawan, Manaf tumpang gembira dan terus Like dan komen post kawannya tanda sokongan.



Sabtu, 14 September 2019

0 Manusia poyo acah-acah rebel di media sosial

1. Golongan Raja juga manusia biasa yang ada hati dan perasaan macam kita.

2. Mereka juga ada keinginan nak guna Internet dan media sosial macam kita juga.

3. Kalau tak suka dengan mereka, simpan dalam hati sudah atau sembang dalam private group. Pergi cakap kat Twitter memang mendapatlah.

4. Sebab celah mana pun, mereka Raja dan kau cuma rakyat biasa.

5. Ya, mereka memang mendapat elaun dan peruntukan dari kerajaan Malaysia. Sejak dulu dah termaktub dalam undang-undang mereka memang layak dapat atas jawatan dan tugas mereka, buat apa nak persoalkan?



Jumaat, 13 September 2019

1 Buasir Otak TV: Asal sembang tak nak kalah

Kita semua ada kawan yang dia punya sembang tak pernah nak kalah, asyik nak menang je. Jom layan animasi ini.



Khamis, 12 September 2019

2 Kaedah mudah bantu pengguna cari kedai Muslim


1. Bila orang sebangsa dan seagama dengan kita buat benda bodoh, perbuatan jahat, perkara jahil, orang kita mesti kecam. Namun bila ada orang cuba melakukan suatu hal yang baik untuk kaum dan agama, pasti ada juga orang kita yang kecam, kutuk, sindir, perli dan sebagainya.

2. Bila ada kes ustaz tahfiz cabul murid, habis dihinanya seluruh tahfiz. Bila ada isu lelaki Melayu curang, dikejinya seluruh lelaki Melayu. Bila ada orang nak boikot produk barat sebab isu Palestin, diperlekeh-lekehkan.

3. Apa sahaja yang dibuat oleh orang sebangsa dan seagama dengannya ada sahaja yang tak kena. Tapi bila kaum dan agama lain yang buat hal tiada pula nak kecam, malah pertahankan pula. Paling tidak pun masuk gua.

4. Macam isu umat Islam jalankan kempen utamakan produk muslim, mereka diperli dan disindir macam-macam. Tapi bila orang bukan Islam tunggang agama Islam dan kaum Melayu, buat produk guna nama Melayu dan Arab, guna istilah Islam dan tulisan Jawi untuk mengaburi mata orang kita, tidak cakap apa pula.



Selasa, 10 September 2019

0 Buasir Otak TV: Kawan perempuan luah perasaan

Kalau kawan perempuan yang kita suka tiba-tiba meluahkan perasaannya pada kita, mesti rasa bahagia je hidup kan? Jom layan animasi ini.



Ahad, 8 September 2019

0 Buasir Otak TV: Setiap kali bila peperiksaan

Setiap orang mesti pernah ada kawan macam ni setiap kali ujian/peperiksaan. Jom layan animasi ini.



Sabtu, 7 September 2019

0 Buasir Otak TV: Idea pekerja VS Idea boss

Bila kau bagi idea VS bos kau bagi idea. Diorang punya jilat memang tak ingat punya. Jom layan animasi ini.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...