Isnin, 20 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 17 - Ramadan 15: Ketenangan

Diari Ramadan BO 17
Cabaran Inkramadan
Ramadan 15: Ketenangan


Ahad, 19 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 16 - Ramadan 14: Bekerja

Diari Ramadan BO 16
Cabaran Inkramadan
Ramadan 14: Bekerja


Sabtu, 18 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 15 - Ramadan 13: Hati-hati

Diari Ramadan BO 15
Cabaran Inkramadan
Ramadan 13: Hati-hati


Jumaat, 17 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 14 - Ramadan 12: Berkongsi

Diari Ramadan BO 14
Cabaran Inkramadan
Ramadan 12: Berkongsi


2 Apabila lelaki tak guna diangkat jadi Hero

Lelaki arrogant, playboy, baran, lelaki yang kasar dengan isteri/perempuan, layan isteri/perempuan dengan teruk, yang suka buli isteri/perempuan, patriaki, pukul isteri/perempuan, herdik isteri/perempuan, layan isteri macam orang gaji, kahwin paksa, menyamar, menipu, kahwinkan perempuan baik dengan lelaki tak guna dengan harapan lelaki tu berubah, pasrah/sabar dengan suami/lelaki tak guna, rogol, dan berbagai lagi tipikal dan kebiasaan jalan cerita novel sampah dan drama sampah bukanlah sesuatu yang manis dan patut diangankan.

Semua itu bukan sweet ya tuan-tuan dan puan-puan. Semua itu adalah satu bentuk penindasan terhadap wanita.


Khamis, 16 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 13 - Ramadan 11: Keamanan

Diari Ramadan BO 13
Cabaran Inkramadan
Ramadan 11: Keamanan


0 Remaja bunuh diri disebabkan undian Instagram?

1. Dua hari yang lepas dilaporkan dalam berita tentang kes seorang remaja perempuan membunuh diri dengan terjun bangunan di Kuching, Sarawak.

2. Dilaporkan juga sebelum mangsa membunuh diri, mangsa telah membuat poll di Instagram dengan catatan 'Really important, help me choose D/L'. 69% rakan Instagram mangsa memilih D. Mangsa turut memuat naik status 'WANNA QUIT F**KING LIFE I’ M TIRED' dalam Facebooknya, serta menulis status WeChat yang mengucapkan sayang kepada kawan-kawannya, yang ditulis dalam bahasa Cina.

3. Polis melaporkan bahawa remaja tersebut dipercayai tertekan selepas bapa tirinya berkahwin dengan wanita Vietnam di Singapura dan jarang pulang ke rumah mereka.

4. Aku sebenarnya tak nak ulas isu ni memandangkan ia agak sensitif, malah akhbar pun tak melaporkan siapa mangsa tersebut. Namun bila sebuah akhbar mendedahkan identiti mangsa, dan ramai pula yang nak acah-acah jadi hero, aku terpaksa juga menulis sesuatu.



Rabu, 15 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 12 - Ramadan 10: Ekonomi

Diari Ramadan BO 12
Cabaran Inkramadan
Ramadan 10: Ekonomi

Selasa, 14 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 11 - Ramadan 09: Rezeki

Diari Ramadan BO 11
Cabaran Inkramadan
Ramadan 09: Rezeki


Isnin, 13 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 10 - Ramadan 08: Manfaat

Diari Ramadan BO 10
Cabaran Inkramadan
Ramadan 08: Manfaat


Ahad, 12 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 09 - Ramadan 07: Kenangan

Diari Ramadan BO 09
Cabaran Inkramadan
Ramadan 07: Kenangan


Sabtu, 11 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 08 - Ramadan 06: Sabar

Diari Ramadan BO 08
Cabaran Inkramadan
Ramadan 06: Sabar


Jumaat, 10 Mei 2019

1 Ulang tahun pertama Kerajaan PH suatu penilaian

1. Semalam merupakan hari ulang tahun pertama Pakatan Harapan menjadi kerajaan Malaysia selepas memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018, dan juga ulang tahun pertama Barisan Nasional menjadi pembangkang selepas kalah pilihan raya buat pertama kali.

2. Tiga faktor utama yang menjadi asas kepada titik perubahan setahun yang lepas adalah faktor isu yang berkaitan DS Najib, faktor nostalgik Tun Mahathir dan faktor janji-janji PH.

3. Sebaik kekalahan BN pada PRU14, mereka terduduk dan buntu dalam beberapa bulan. Namun kini BN kembali popular, bukan disebabkan oleh BN dan UMNO itu sendiri tetapi kerana faktor Najib dan sokongan PAS.

4. Tun Mahathir pula, yang sebelum ini ramai orang simpati atas segala tindakan yang dikenakan kepadanya oleh kerajaan Najib, tambahan pula ramai yang menggamit kenangan dan bernostalgia rindu zaman Tun M, kini menunjukkan belangnya sama seperti ketika beliau menjadi Perdana Menteri ke-4.



0 Diari Ramadan BO 07 - Ramadan 05: Nikmat

Diari Ramadan BO 07
Cabaran Inkramadan
Ramadan 05: Nikmat


Khamis, 9 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 06 - Ramadan 04: Ujian

Diari Ramadan BO 06
Cabaran Inkramadan
Ramadan 04: Ujian


Rabu, 8 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 05 - Ramadan 03: Syukur

Diari Ramadan BO 05
Cabaran Inkramadan
Ramadan 03: Syukur


Selasa, 7 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 04 - Ramadan 02: Rahmat

Diari Ramadan BO 04
Cabaran Inkramadan
Ramadan 02: Rahmat


Isnin, 6 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 03 - Ramadan 01: Permulaan

Diari Ramadan BO 03
Cabaran Inkramadan
Ramadan 01: Permulaan


Ahad, 5 Mei 2019

0 Diari Ramadan BO 02 - Syaaban 29: Sedia

Diari Ramadan BO 02
Cabaran Inkramadan
Syaaban 29: Sedia


Sabtu, 4 Mei 2019

1 Diari Ramadan BO 01 - Syaaban 28: Azam

Diari Ramadan BO 01
Cabaran Inkramadan
Syaaban 28: Azam




Jumaat, 3 Mei 2019

1 Kata-kata yang sama, penutur yang berbeza

1. Ibuku pernah berpesan, bila dah ada duit tu berjimatlah sikit dalam berbelanja dan buatlah simpanan untuk masa depan.

2. Guruku pernah berpesan, syukurlah dengan apa yang ada, jika kita rasa susah pasti ada yang jauh lebih susah dari kita.

3. Kawanku pernah berpesan, biarlah gaji kecil asalkan ada pekerjaan dan dapat peroleh rezeki yang halal.

4. Seorang pakar motivasi pernah berkata, selepas tamat belajar jangan memilih sangat kerja, sebaliknya buatlah kerja apa-apa pun dulu untuk cari rezeki dan timba pengalaman.



Selasa, 30 April 2019

3 Sisi gelap Avengers Infinity Wars dan Endgame

(Amaran: Mengandungi spoiler)

1. Filem Avengers Endgame (EG) telah pun melabuhkan tirainya. Segala persoalan dalam filem Avengers Infinity Wars (IW) telah pun selesai dan terjawab. Ramai orang meraikan kemunculan semula adiwira yang sebelum ini menjadi debu, begitu juga yang menangisi pemergian beberapa adiwara yang telah gugur dalam misi menghidupkan semula mereka yang menjadi debu dan mengembalikan keamanan dunia.

Aku tidak mahu mengulas atau memberi rating pada filem ini memandangkan ramai pun sudah bagi rating, malah cerita ini tiada apa yang perlu diulas sangat kerana ia adalah pelengkap dan kesimpulan kepada dunia filem MCU, sebaliknya aku cuba menyingkap sisi gelap di sebalik jalan cerita karya epik ini.



Ahad, 28 April 2019

1 Konsep pengembaraan masa dalam cerita fiksyen

Banyak karya berbentuk sains fiksyen di dalam novel, drama dan filem berkisarkan tentang pengembaraan masa atau 'time travel' dengan pelbagai kaedah seperti mesin masa, terowong masa, magik, keajaiban, kapal angkasa, lubang cecacing, alam kuantum dan lain-lain lagi.

Namun bagi aku 'time travel' itu sendiri sangat mustahil tak kiralah betapa majunya kemajuan sains yang bakal kita kecapi pada masa akan datang. Ini kerana teori pengembaraan masa itu sendiri sangat tak masuk akal dan melangkaui hukum alam serta qada' dan qadar.

Pergerakan masa ini cuma berlaku sekali sahaja iaitu masa yang sedang kita alami sekarang. Andai kata pengembaraan masa itu wujud, tahun 2050 telah pun berlaku bagi orang yang sedang hidup pada tahun itu, manakala tahun 1950 pula masih ada orang yang sedang mengalaminya bagi orang yang sedang hidup pada zaman itu.



Khamis, 25 April 2019

1 Cara undang artis K-Pop tanpa undang kecaman

1. Usaha Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman melalui kementeriannya mahu membawa kumpulan K-Pop terkenal BTS sempena kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 menerima kecaman hebat di media sosial.

2. Pertama, beliau dikecam kerana kerajaan dilihat lebih mementingkan hiburan berbanding menunaikan janji manifesto yang masih tertunggak.

3. Kedua, ia dilihat bersifat pilih kasih demi untuk meraih sokongan dan mengambil hati para peminat K-Pop yang ramai, sedangkan peminat muzik genre lain terpinggir.



Rabu, 24 April 2019

6 Doraemon sebenarnya berasal dari Malaysia

1. Dua hari lepas keluar di akhbar berita tentang Balai Seni Lukis Negara bercadang untuk mengadakan pameran lukisan bertemakan Doraemon sempena Tahun Melawat Malaysia 2020.

2. Kalau orang biasa baca berita itu mungkin macam takde apa-apa isu pun, sehinggalah page Les' Copaque iaitu pembikin animasi tempatan Upin Ipin menyindir berita tersebut dengan menulis 'Benda boleh pakai animation luar untuk promote Malaysia, buat apa pakai animation Malaysia sendiri'.



Isnin, 22 April 2019

3 Gaya hidup songsang mengganggu keseimbangan fitrah

1. Banyak negara bukan Islam terutama negara barat telah mengiktiraf GLTB atas dasar hak kemanusiaan.

2. Bagi mereka jantina bukan sekadar lelaki dan perempuan, malah ada lebih 60 jantina yang diklasifikasikan sebagai non-binary gender.

3. Antaranya lelaki maskulin straight, lelaki maskulin gay, lelaki lembut straight, lelaki lembut gay, perempuan feminin gay, perempuan maskulin straight, perempuan maskulin gay dan sebagainya.



Khamis, 18 April 2019

0 Haruskah projek ECRL diteruskan semula?

1. Sejak kerajaan PH mengumumkan untuk meneruskan projek ECRL yang sebelum ini ditangguh dengan beberapa perubahan laluan dan stesen atas alasan seperti penjimatan kos, memelihara tapak warisan dunia dan sebagainya, ramai orang dari blok pro-kerajaan mahu pun pro-pembangkang telah memberi pandangan dan ulasan. Kalau nak baca maklumat dan analisa terperinci, boleh baca pandangan-pandangan mereka. Aku hanya mahu mengulas dari kaca mata seorang 'layman' tanpa pelbagai angka, statistik dan jargon yang rumit.

2. Jajaran ERCL dari pantai barat ke pantai timur semenanjung Malaysia diubah sedikit laluannya. Kalau dulu dari Port Klang ia lalu utara Lembah Klang melalui Puncak Alam, Kapar, Puncak Alam, Serendah, Gombak, kemudian merentasi banjaran Titiwangsa hingga ke Bentong, Mentakab dan seterusnya ke negeri Terengganu dan Kelantan, kali ini ia lalu selatan Lembah Klang dari Port Klang terus ke Putrajaya, Bangi/Kajang, Kuala Klawang, Jelebu, Mentakab dan seterusnya ke negeri Terengganu dan Kelantan.



Selasa, 16 April 2019

7 Gaya lukisan komik bukan identiti negara

1. Dalam dunia kartun/komik tempatan, antara isu yang sering menjadi pertikaian dan perbalahan adalah jenis stroke atau gaya lukisan. Komik ini lukisannya tiru stroke Jepun, kartun itu lukisan terlalu Melayu, komik sana gaya lukisan ketinggalan zaman, komik sini tiada identiti Malaysia, sehinggakan timbulnya puak-puak dan diskriminasi di kalangan penggiat komik tanah air. Jadi di sini aku nak merungkai sedikit isu ini, diharap semua dapat baca dengan lapang dada tanpa sebarang skeptikal. Semoga ia dapat membuka mata semua orang dan tiada lagi seteru di antara pelukis komik yang mempunyai gaya lukisan yang berbeza.



Isnin, 15 April 2019

6 Kartun tempatan bakal pupus ditelan zaman

1. "Kartun tempatan bakal pupus, kerajaan harus peduli keluhan kartunis". Begitulah tajuk artikel hasil wawancara wartawan dengan kartunis lagenda Gayour. Samada ada beliau yang cakap atau wartawan sendiri yang menulis tajuk seperti itu, aku tak pasti.

2. Apa yang aku pasti, kartun tempatan tidak akan pupus, cuma ia berubah dan berevolusi mengikut zaman, masa dan generasi.

3. Tak dinafikan sekarang ini sudah kurang kartun tempatan yang dilukis mengikut gaya lukisan majalah komik dulu, dengan mata bulat, hidung kembang, mulut besar, gigi terkeluar. Gaya lukisan kartun tempatan zaman sekarang dikatakan lebih banyak menyerupai gaya komik Jepun.

4. Bagi aku gaya lukisan ini subjektif dan memerlukan perbahasan yang lebih panjang, namun pada aku selagi sesebuah karya itu dihasilkan oleh orang Malaysia, diterbitkan di Malaysia, ada unsur-unsur masyarakat Malaysia dalam kartun, ia masih lagi kartun atau komik tempatan.



Khamis, 11 April 2019

8 Benda boleh gaduh buat apa bincang?

1. Masyarakat di Malaysia ni ada pelbagai kaum, agama, negeri dan status.

2. Walaupun kita banyak perbezaan, ada ego masing-masing, selalu bergaduh sampai tahap macam boleh putus saudara, tapi sebenarnya kita ini baik, dan saling memerlukan antara satu sama lain.

3. Ada banjir di Kelantan, satu Malaysia turun bantu. Ada pencerobohan di Sabah, satu Malaysia turun bantu. Ada pencemaran di Johor, satu Malaysia turun bantu. Ada orang hilang di Perak, satu Malaysia turun bantu.

4. Kalau tak bantu dengan tenaga fizikal pun, pasti akan menghulurkan sumbangan wang ringgit dan barang kelengkapan harian serta doa. Perbezaan negeri semua letak ketepi, yang penting masalah dapat selesai.



Rabu, 10 April 2019

3 Kerajaan PH bakal kerajaan sepenggal suatu analisa


1. Suatu ketika dahulu, aku pernah menulis bagaimana PH boleh terus kekal berkuasa dalam tempoh yang lama selepas memenangi pilihan raya. Namun tatkala usia kerajaan PH semakin hampir menyambut ulang tahun yang pertamanya, aku yakin kerajaan PH akan kalah pada PRU15 dan bakal menjadi kerajaan sepenggal sahaja.

2. Pandangan aku ini bukanlah bermaksud aku menyokong parti pembangkang BN atau PAS, sebaliknya hanya suatu pemerhatian dan analisa aku terhadap lanskap politik sejak kebelakangan ini.



Selasa, 9 April 2019

2 Parkir rumah flat bukan milik bapa sesiapa

Lagi beberapa bulan kita nak masuk tahun 2020. Tahun yang sepatutnya negara kita telah mencapai Wawasan 2020 dengan pelbagai kemajuan infrastruktur serta mentaliti kelas pertama. Malangnya, mentaliti kita masih tertinggal 30 tahun di belakang. Kita masih lagi kurang sifat empati dan masih banyak lagi sikap pentingkan diri. Tengok sahaja di rumah-rumah flat, apartment dan teres, masih banyak orang ingat tempat letak kereta awam di kawasan perumahan macam bapak mereka yang punya.

Mereka ingat mereka beli kondominium beli rumah dapat lot parking sekali. Mereka tak faham ke rumah flat ini statusnya srata. Tiada kawasan tanah yang boleh dimiliki mana-mana penghuni. Kalau kawasan rumah tu 850 ft, maka 850 ft jelah yang dia miliki. Malah kalau rumah bawah ada tempat letak kereta depan rumah sekalipun, dia tak boleh klaim parking depan rumah tu hak dia.



Khamis, 4 April 2019

1 Nak jadi Youtuber atau atlet e-Sukan? Fikir semula

PENGENALAN

1. Bidang pekerjaan bagi aku ada dua kategori, iaitu pekerjaan konvensional dan bukan konvensional.

2. Pekerjaan konvensional ini lebih kurang macam kerja makan gaji, sama ada berstatus tetap atau kontrak, tak kisahlah sama ada kerja peringkat bawahan atau pun atasan, bidang profesional atau sebaliknya. Biasanya kerjaya makan gaji ni gaji dah tetap, gaji akan dibayar setiap hujung bulan serta ada caruman KWSP atau pencen dari majikan.

3. Antara pekerjaan konvensional ini adalah guru, doktor, jurutera, arkitek, pengaturcara, pegawai kerajaan, polis, tentera, operator kilang, kerani dan lain-lain jawatan yang dibayar gaji bulan oleh majikan.

4. Manakala pekerjaan bukan konvensional adalah kerjaya bukan makan gaji atau kerja sendiri. Pendapatan yang diperolehi tidak tetap, bergantung pada situasi.



Isnin, 1 April 2019

2 Restoran makanan segera bukan tempat belajar

1. Dulu kat restoran boleh hisap rokok. Jadi bila orang hisap rokok kat meja makan sebelah bayi pun, walaupun dari sudut moral dan etika itu buruk, tapi dari segi undang-undang ia tidak salah. Jadi paling tidak pun orang cuma boleh tegur dan viralkan sahaja, tapi kalau nak ambil tindakan undang-undang tetap tak boleh.

2. Kini orang dah tak boleh hisap rokok di restoran sebab ia dah jadi peraturan kerajaan, jadi bila ada orang merokok di kedai makan, ia bukan sahaja buruk dari sudut moral dan etika, malah ia sudah salah di sisi undang-undang. Pelaku sudah boleh dikenakan tindakan undang-undang kalau kantoi oleh penguatkuasa atau orang lapor.

3. Kita ada banyak lagi sikap dan tabiat yang buruk, yang walau ditegur dan diviral sekalipun pun, ia susah untuk diubah dan masih banyak berlaku di mana-mana. Jadi satu-satunya cara nak mengubah mentaliti dan budaya sikap buruk ini adalah menjadikan ia sebagai suatu peraturan dan larangan.

4. Antara contoh sikap buruk yang sering juga berlaku di restoran terutama restoran fast food selain dari merokok,  adalah belajar dan buat kerja di restoran terutama pada waktu puncak.


Sabtu, 30 Mac 2019

3 Prototaip kereta terbang yang belum boleh terbang

1. Prototaip kereta terbang yang diperkenal menteri PH di pameran LIMA menjadi bahan jenaka dan troll.

2. Pada awalnya diperkenal sebagai 'prototaip' namun ditukar menjadi 'model' setelah menerima kecaman netizen.

3. Tak pasti sama ada prototaip sebenar sudah mula dibina atau belum. Difahamkan pelaburan untuk membina prototaip lebih kurang RM1 juta.



Rabu, 27 Mac 2019

9 Berniaga jangan layan pelanggan macam haram

1. Baru-baru ini aku ke pantai timur untuk menghadiri majlis perkahwinan. Masa berhenti di sebuah R&R di LPT2 aku perasan tayar kereta aku merekah.

2. Aku ambil keputusan singgah di Kuala Terengganu untuk tukar tayar alang-alang dah dekat. Tapi memandangkan aku tak tahu langsung selok belok di sini, maka aku buat carian 'kedai tayar' di Google Maps.

3. Lalu banyaklah kedai tayar yang disenaraikan dalam Google Maps. Ada yang banyak bintang, ada yang kurang bintang, ada yang banyak review bagus, ada yang banyak review tak bagus, ada yang tak pernah orang review langsung.


Jumaat, 22 Mac 2019

0 Tak payah bersedekah jika sekadar mahu menunjuk

1. Kita biasa dengar, kalau nak buat baik, nak bersedekah, kena buat senyap-senyap, kena sembunyikan amal jariah kita, bak kata pepatah apabila tangan kanan memberi, jangan sampai tangan kiri tahu, kerana dikhuatiri mengundang riak dan ujub dalam diri pemberi sedekah.

2. Lalu apabila ada orang buat kebaikan secara terbuka dan terang-terangan, ada yang kecam kalau buat baik setakat nak menunjuk baik tak payah buat.

3. Malah pernah juga aku terdengar pesanan khidmat masyarakat semacam ini keluar di radio, di mana selebriti tersebut berpesan lebih kurang begini, "Kalau buat baik setakat nak menunjuk baik tak payah, nak buat baik kena ikhlas okay".



Khamis, 21 Mac 2019

2 Hala tuju jika keputusan SPM tidak memuaskan

1. Lepasan SPM yang keputusan tak berapa cantik biasanya susah untuk mendapat kursus pilihan mereka di peringkat ijazah sarjana muda (degree).

2. Dalam borang UPU pemohon boleh isi beberapa kursus yang dia nak mohon, 8 kalau tak silap.

3. Biasanya pemohon akan pilih jurusan yang dia minat di atas dan letak jurusan yang dia tak berapa minat kat bawah sekadar untuk penuhkan borang pilihan.



Rabu, 20 Mac 2019

0 Bergaduh hanya kerana perkara remeh temeh

1. Di sebuah sekolah, pelajar-pelajarnya ada banyak klik, antaranya klik budak bola dan satu lagi klik budak nerd.

2. Geng budak bola ni memang hebat main bola, ada yang wakil sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan, malah tahu macam-macam selok belok pasal bola sepak. Manakala geng budak nerd ni pula ada lah aktiviti diorang sendiri tapi tak tahu sangat pasal bola dan tak pandai main bola pun.



Selasa, 19 Mac 2019

1 Keputusan cemerlang dalam SPM tidak penting?

1. Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018 baru keluar minggu lepas dengan mencatatkan pencapaian yang lebih baik dengan Gred Purata Nasional (GPN) 4.89 berbanding 4.90 pada 2017. Seramai 230,465 calon lulus sekurang-kurangnya semua mata pelajaran yang diduduki pada tahun 2018 dengan 8,436 calon mendapat gred A+, A dan A- untuk semua mata pelajaran. Seperti biasa, media sosial dilambakkan dengan slip peperiksaan dan ayat-ayat perangsang dari orang dewasa.



Isnin, 18 Mac 2019

4 Hubungkait game PUBG dengan tragedi New Zealand

1. Sejak berlakunya tragedi berdarah di New Zealand, ramai orang mula mengecam sebuah game popular yang boleh dimainkan di komputer atau telefon bimbit iaitu PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

2. Game PUBG ini dikatakan boleh mendorong pemainnya melakukan keganasan dan juga dikatakan mempunyai unsur hina Islam apabila terdapat objek yang seakan-akan sejadah di dalam game tersebut. Malah rakaman video yang dilakukan oleh pengganas kulit putih itu juga dikatakan dirakam menyerupai game PUBG.



Jumaat, 15 Mac 2019

3 Bongkar motif tragedi berdarah masjid New Zealand

1. Jumaat, tanggal 15 Mac 2019, insiden tembakan rambang berlaku di masjid Al Noor dan masjid Linwood di Christchurch, New Zealand ketika umat Islam mahu menunaikan solat Jumaat. Dianggarkan lebih 40 orang terkorban dan lebih 20 orang cedera. Terdapat juga warga Malaysia yang turut menjadi mangsa dalam insiden tersebut. Takziah buat seluruh mangsa yang terlibat.

2. Penyerang yang sangat kejam dan tidak berhati perut ini adalah seorang lelaki warga Australia berkulit putih berusia 28 tahun, menggunakan nama Brenton Tarrant di media sosial, turut menyiarkan serangan itu secara langsung di Facebook.



Khamis, 14 Mac 2019

2 Sikap bangsat manusia punca krisis pencemaran gas

1. Sekolah di Pasir Gudang banyak dah ditutup setelah ramai pelajar jatuh sakit akibat terhidu gas beracun kesan dari pembuangan sisa toksik secara haram di Sungai Kim Kim oleh manusia bangsat. Semua guru dan pekerja sekolah juga telah diarahkan bercuti hingga diberitahu.

2. Ramai kakitangan kesihatan, keselamatan dan pembersihan bertugas bertungkus lumus siang malam untuk menyelamatkan mangsa dan memulihkan semula keadaan.



Selasa, 12 Mac 2019

1 Ulasan terhadap tuntutan di perarakan Hari Wanita

Sempena Hari Wanita Antarabangsa pada Sabtu lalu, lebih 300 orang berhimpun dan berarak di ibu kota Kuala Lumpur bagi menyambut Hari Wanita. Perarakan yang bertemakan "Hentikan Keganasan, Hormati Perempuan" dianjurkan oleh para aktivis wanita bertujuan untuk membuat beberapa tuntuan berkaitan wanita. Malangnya perhimpunan ini turut dicemari oleh golongan LGBT, aktivis yang menuntut benda pelik-pelik seperti kebebasan pekerja seks, free nips dan sebagainya yang mengambil kesempatan seperti parasit untuk memperjuangkan agenda songsang mereka.

Tidak mahu menyentuh panjang tentang pejuang LGBT dan aktivis-aktivis merepek lain, aku hanya mahu mengulas sedikit tentang tuntutan utama yang dibuat oleh sempena perhimpunan ini.


Jumaat, 1 Mac 2019

6 Alkisah doula, anti vaksin dan bumi rata

1. Beberapa kebelakangan ini, isu doula, anti vaksin dan bumi rata hangat diperkatakan lebih-lebih lagi setelah ia mendapat tempat dan ruang di rancangan TV arus perdana dan juga didokong oleh selebriti tertentu.

2. Ada yang bersetuju topik ini diperbahas dan didebatkan secara terbuka di kaca TV agar orang ramai boleh mendengar sendiri dari mulut golongan yang pro dan anti, namun ada juga yang tidak bersetuju kerana perbahasan ini mengaibkan individu dan hanya membuatkan orang ramai bergaduh dan bertelagah.



Isnin, 25 Februari 2019

6 Sisi negatif bantuan secara tunai dari kerajaan

1. Suatu ketika dahulu kerajaan memberi banyak bantuan kepada rakyat dalam bentuk subsidi pukal di mana subsidi disekalikan dalam harga barang atau perkhidmatan.

2. Antara contoh subsidi pukal dalam harga barang adalah subsidi minyak kenderaan, gula, tepung, beras, minyak masak, LPG dan sebagainya, manakala subsidi pukal dalam perkhidmatan adalah subsidi pendidikan di sekolah dan universiti awam, subsidi kesihatan dalam mendapatkan rawatan dan perubatan di klinik/hospital kerajaan dan sebagainya. Dengan subsidi pukal ini, rakyat dapat membeli barangan serta mendapatkan perkhidmatan tertentu dengan harga yang lebih rendah dari kos sebenar.



Jumaat, 22 Februari 2019

9 Jumlah penjawat awam perlu dikurangkan?

Jumlah penjawat awam seramai 1.7 juta terlalu besar dan perlu dikurangkan, tegas Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut Perdana Menteri, jumlah berkenaan meningkat dengan mendadak sejak beliau meninggalkan pentadbiran negara pada tahun 2003.

“Apabila saya letak jawatan jumlah anggota pentadbiran hanya satu juta sahaja sekarang sudah meningkat kepada 1.7 juta, peningkatan sebanyak 700,000 lagi.

“Saya berpendapat bahawa saiz pentadbiran kita itu terlalu besar, sebaliknya dengan menggunakan teknologi maklumat, komputer dan sebagainya kita boleh kurangkan saiz ini,” katanya dalam sesi soal jawab ketika mengadakan lawatan ke Kementerian Pertahanan, di sini pada Khamis.



Selasa, 19 Februari 2019

3 Rupa pelik janggut bila dilihat dari bawah

Kita biasa melihat wajah lelaki yang mempunyai janggut dan jambang yang lebat. Namun cuba bayangkan pula bagaimana rupa janggut jika dilihat dari bawah?

Boleh kata pelik, kelakar, dan juga menyeramkan sampai terbawa-bawa dalam mimpi.



Isnin, 18 Februari 2019

2 Is life a competition? Is life really a race?

Since we were children we are taught to compete. Day after day the habit of competing with others is shaped. When we less expect it that habit is created, and our whole life becomes a competition, a competition where we need to beat others in order to be successful.

But is life really a competition?
Is life really a race?
Do we need to compete in order to be successful?
It is the act of competing with others what give us true victory?
Can the result of a competition really define a human being?



Rabu, 13 Februari 2019

15 Blog politik popular sebelum zaman kejatuhan

Sebelum media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter menjadi wadah utama dalam menyampaikan maklumat berkaitan politik, wujudnya banyak blog dan portal berkaitan politik pada awal 2000-an sehingga 2015.

Pada waktu itu biasanya blog dan portal politik ini dikendalikan oleh penyokong politik, cybertrooper dan individu bebas, tidak seperti hari ini di mana kebanyakan ahli politik sudah mempunyai akaun media sosial sendiri.

Blog dan portal inilah tempat tumpuan para netizen terutama peminat politik sehingga menjadi sarang untuk mendapatkan maklumat, berdebat dan bergaduh di ruangan komen dan forum.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...