Iklan Leaderboard

Selasa, 16 Oktober 2018

9 Pilih orang kau suka atau orang yang suka kau?

Dalam dunia ini akan hadir banyak pilihan dalam hidup kita. Dan apa yang kita pilih hari ini, pasti akan memberi kesan pada diri kita masa akan datang.

Maka kalau kau diberi pilihan, untuk memilih orang yang kau suka, atau orang yang sukakan kau, siapa yang akan kau pilih?



Ahad, 14 Oktober 2018

4 Bongkar teknik penipuan online scheduled payment

Kita biasa dengar kes peniaga online menipu pembeli di mana selepas pembeli membuat pembayaran duit ke dalam akaun penjual, penjual pun terus hilangkan diri dan tukar nombor telefon. Tapi macam mana kalau peniaga adalah jujur tapi pelanggan pula adalam scammer?

Pelanggan bagi je bukti resit pembayaran melalui email atau Whatsapp kepada penjual, kita pun dengan yakin dan selambanya terus pos barang. Sekali bila check balik akaun, duit tak masuk. Dulu orang edit resit tu pakai Photoshop, tapi cara tu ambil masa, perlukan kemahiran dan senang nak trace penipuan resit tu.



Khamis, 11 Oktober 2018

3 Bagaimana cara untuk menangani orang yang rumit?

Di sekeliling kita pasti akan ada orang yang rumit atau sukar untuk diurus atau ditangani, atau biasanya digelar difficult person. Orang yang rumit ini biasanya sering mempunyai masalah bila bergaul, berkomunikasi, berinteraksi dan berkerja dengan orang lain. Bak kata kalau mereka ada je, suasana akan jadi tak best. Mereka suka cakap besar, bodoh sombong, selalu nak menang, tak nak dengar pandangan orang lain, kuat menyindir, ambil mudah, sering menjatuhkan semangat orang lain dan lain-lain sikap negatif yang jelek dan menyakitkan hati orang lain.



Selasa, 9 Oktober 2018

6 Apabila negara sendiri tidak lagi dicintai

Masa 31hb Ogos 2018 tempoh hari, aku dan kawan aku pergi menyaksikan sambutan dan perbarisan Hari Kemerdekaan ke-61 di Putrajaya. Kebiasaannya sambutan Hari Kemerdekaan peringkat kebangsaan ini disambut di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, tapi tahun ini kerajaan baru membawa semula acara perbarisan dan perarakan Merdeka ini di Putrajaya selepas 13 tahun. Kali terakhir ia diadakan di Putrajaya adalah pada tahun 2005. Maka pada hari tersebut, Putrajaya dipenuhi dengan lautan manusia dan kenderaan yang menghadiri sambutan tersebut.



Ahad, 7 Oktober 2018

7 Ada masa diam di media sosial itu lebih baik

Sebagai netizen dan keyboard warrior yang bebas bersuara, tak salah untuk kita menyuarakan pandangan dan pendapat kita terhadap sesuatu isu. Namun ada masanya, adalah lebih baik jika kita menahan diri dari mengulas atau memberi komen pada sesuatu isu secara terbuka di media sosial.

Kalau rasa nak luahkan sangat, nak sembang, nak bincang, nak komen, nak bagi pendapat, nak kutuk, nak kecam, carilah kawan-kawan ajak lepak kedai mamak lepas tu bincang la sesama korang atau sembang je la dalam Whatsapp group kawan-kawan korang.

Terutama sekali apabila suatu isu itu melibatkan kemalangan atau musibah sehingga mengakibatkan kehilangan jiwa kerana hal ini melibatkan hati dan perasaan manusia terutama ahli keluarga dan orang terdekat.



Sabtu, 6 Oktober 2018

6 Video perkahwinan tular yang luar dari kebiasaan

Tular sudah video perkahwinan pasangan mempelai Hadi dan Farah yang dilihat sebagai terlalu amatur dan tidak profesional kerana mengandungi elemen-elemen luar kebiasaan video perkahwinan seperti ikon Whatsapp dan Twitter, animasi yang pelik-pelik seperti roket terbang, 3D word art kat sana sini, kartun Mickey Mouse, motor atas bumbung, diiringi lagu Metallica dan lain-lain lagu putus cinta dan sedih yang sangat tidak sesuai dan menjengkelkan.



Khamis, 4 Oktober 2018

3 Punca utama pekerja berhenti dan cari kerja lain

Pekerja masuk dan berhenti adalah perkara biasa dalam industri pekerjaan. Dalam pekerjaan tiada seorang pun yang akan kekal. Walaupun seseorang itu setia bekerja dengan syarikat atau majikan yang sama dalam tempoh yang lama, hakikatnya suatu masa nanti pasti akan meninggalkan pekerjaan tersebut apabila sudah tiba umur persaraan atau meninggalkan dunia ini.

Namun apakah punca dan faktor utama seseorang pekerja itu mengambil keputusan untuk berhenti bekerja dan mencari kerja lain?



Isnin, 1 Oktober 2018

6 Review Filem: Paskal The Movie

Minggu lepas aku tengok filem Paskal The Movie, satu lagi filem Astro Shaw berprofail tinggi yang boleh dikatakan dinanti-nanti ramai.

Sinopsis filem ini mengisahkan tentang Leftenan Komander Arman Rahmat, seorang anggota Pasukan Khas Laut (PASKAL) iaitu pasukan elit Tentera Laut Diraja Malaysia. Namun ibunya tidak merestui pekerjaannya kerana ayahnya juga seorang ahli PASKAL yang telah terkorban semasa menjalankan tugas.

Apabila rakan sepasukannya terkorban dan seorang lagi diberhentikan, Arman membuat keputusan untuk berhenti. Namun, dia terhimpit dengan misi terakhir yang perlu diselesaikan. Antara misi yang diinspirasikan dari kisah sebenar adalah misi merampas kembali kapal dagang MV Bunga Laurel daripada lanun Somalia di Teluk Aden.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...