Jumaat, 31 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Bos menyamar ketika temuduga

Antara kriteria pekerja yang sering dicari majikan adalah mempunyai hati yang mulia dan ikhlas. Jadi adakalanya bos akan menyamar jadi orang biasa untuk menguji tahap kemuliaan dan keikhlasan hati calon pekerja yang datang untuk temuduga di syarikatnya. Jom tonton video animasi ini.



Rabu, 29 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Terima kasih cikgu

Mengisahkan tentang seorang lelaki yang nakal dan sering gagal ketika zaman remajanya, namun kehidupannya berubah setelah bertemu dengan seorang guru di sekolahnya. Kini selepas 8 tahun, dia kembali mencari gurunya untuk mengucapkan terima kasih kerana telah mengubah hidupnya. Jom tonton video animasi ini.



0 TikTok dan penjawat awam harus dipisahkan

1. Baru-baru ini ada orang hantar screenshot kat aku gambar dari app TikTok ada cikgu, doktor, jururawat dan askar yang rata-rata adalah merupakan penjawat awam bermain TikTok dan dia minta aku ulas pasal hal ini. Untuk tidak memalukan siapa-siapa, aku kaburkan gambar dan tutup wajah mereka.

2. Sebelum itu sedikit pengenalan, sekarang ini TikTok adalah antara app yang sangat popular dan menjadi trend di seluruh dunia, dari orang biasa ke selebriti, dari orang dewasa ke budak-budak. Ada yang install app ini untuk buat video TikTok, ada juga yang sekadar mahu tonton video TikTok orang lain sahaja.



Selasa, 28 Januari 2020

4 Rakyat sudah tidak lagi taksub pada ahli politik

1. Satu perubahan baik yang aku nampak apabila kerajaan bertukar ada PRU14, adalah ketaksuban rakyat terhadap pemimpin dan parti politik semakin berkurangan.

2. Suatu ketika dulu, rakyat kita terlalu taksub dengan pemimpin dan parti politik. Bila ada pemimpin tinggi kena pecat, gerombolan rakyat turun berdemo mempertahankannya.

3. Bila PM nak letak jawatan, ramai orang menangis dan suruh dia tarik balik keputusan. Bila ada pemimpin kena tuduh atau dakwa atas apa-apa kesalahan, ramai orang buat kecoh pertahankan dia sambil laung Takbirrr!!

4. Bila pemimpin kerajaan ada isu yang tak menyenangkan, pemimpin pembangkang ajak tibai dan turun ke jalanan berdemo beramai-ramai. Lepas tu penyokong kerajaan pun turun jugak ramai-ramai nak counter lah. Siap ada baju lagi baju kuning lah, merah lah, hitam lah.



Isnin, 27 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Bila kawan ajak bermain

Bila kawan dah berjanji nak keluar bermain haruslah tepati bukan dicapati. Jom tonton video animasi ini.



Ahad, 26 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Tabahlah duhai hati

Sebuah cerita pendek yang mengisahkan tentang seorang perempuan bernama Sara yang kehidupannya tidak seperti orang lain kerana kesakitan yang telah dialaminya sejak kecil.



Sabtu, 25 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Setiap kali nak cuti sekolah

Bila setiap kali nak masuk cuti sekolah, mesti ada je yang buat spoil. Siapa yang buat spoil? Jom tonton video animasi ini.



1 Belasungkawa: Dayang Deno sahabat seni

Innalillahiwainnailaihirojiun
Allahummaghfirlaha warhamha wa 'afihi wa'fuanha.

Dukacita dimaklumkan, Dayang Deno telah kembali kepada Maha Pencipta pada hari ini.

Beliau merupakan seorang blogger, pengkarya seni doodle dan kartun yang diuji dengan penyakit SLE/Lupus sejak umurnya 12 tahun lagi. Malah tahun lepas beliau diuji lagi dengan kebakaran besar rumah keluarganya.



Jumaat, 24 Januari 2020

1 Buasir Otak TV: Tunggu sahaja dendam itu terbalas

Gejala buli sudah menjadi barah dalam masyarakat kita. Ada orang dibuli hanya kerana dia gemuk. Ada yang dibuli hanya kerana dia kurus. Ada yang dibuli hanya kerana dia pendiam. Ramai yang dibuli hanya kerana mereka berbeza dari orang lain.

Sehinggalah akhirnya ia membentuk suatu kitaran kebencian yang tidak sudah, di mana mangsa akan menyimpan hasrat untuk membalas dendam, atau turut berubah menjadi pembuli pada orang lain, atau sentiasa mendoakan keburukan pada pembulinya.

Adakah dunia seperti ini yang kita mahu bentuk? Jom tonton video animasi ini.



0 Ulasan buku komik Aku, Kau & Games

Zaman sekarang apabila disebut sahaja perkataan ‘games’, mesti kita akan terfikir tentang permainan video yang dimainkan di konsol, komputer, ataupun telefon pintar. Namun games itu sendiri sebenarnya lebih luas ruang lingkupnya di mana ia membawa maksud permainan.

Ini bermakna segala jenis permainan sama ada permainan tradisional, permainan papan, permainan kad, permainan elektronik dan sebagainya adalah termasuk dalam definisi games. Cuma dewasa ini sahaja kita sering mengaitkannya dengan permainan video memandangkan permainan lain sudah kurang dimainkan oleh kanak-kanak dan masyarakat.



Khamis, 23 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Kawan gila diskaun

Bila kau ada kawan yang hantu diskaun. Pantang nampak diskaun terus beli. Kalau takde diskaun pun sanggup dia mintak diskaun. Jom tonton video animasi ini



Selasa, 21 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Dia bukan anakku

Semua ibu bapa mahukan anak yang sihat dan sempurna tubuh badan serta akal fikiran. Namun ada yang diuji dengan dikurniakan anak yang istimewa. Usah malu, kecewa dan berputus harap, kerana sesungguhnya anak istimewa itu adalah anak syurga. Walaupun anak itu bukanlah yang sempurna, namun jaga dan sayangilah mereka dengan sepenuh hati.

Jom tonton video animasi ini yang mengisahkan tentang seorang ibu yang sukar menerima hakikat bahawa anaknya menghidap penyakit autisme.



Ahad, 19 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Kawan masuk sekolah asrama

Buka mudah nak masuk sekolah asrama. Bila ada kawan dapat 6A dalam peperiksaan UPSR dan dapat masuk SBP atau MRSM, kawan-kawan lain pasti tumpang gembira. Ketahui kisahnya dengan tonton animasi ini.



Jumaat, 17 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Kau nak apa budak?

Setiap orang ada impian, namun tidak semua mampu memperoleh apa yang mereka impikan. Andai kita gagal menggapai impian, jangan putus asa dan wariskanlah impian tersebut kepada generasi yang akan datang. Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 16 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Boyfriend tak boleh ada bestfriend perempuan

Girls jangan biarkan boyfriend uolls ada bestfriend girl, because lambat laun boyfriend uolls tinggal you and pergi dekat bestfriend girl dia because he's more comfortable with his bestfriend girl more than you. Ketahui kisahnya dengan tonton animasi ini.



Selasa, 14 Januari 2020

0 Main game sahaja boleh jana pendapatan lumayan?

(Game streamer, Youtuber, Instagrammer, Facebooker, TikTokers, Smulers, penyanyi, pemuzik, penulis, pelukis dan yang sewaktu dengannya harus baca)

1. Pernah dilaporkan dalam berita seorang suri rumah menjana pendapatan sehingga RM18,000 hanya dengan bermain game PUBG. Maka ramailah orang muda terutama anak-anak kita yang muda remaja nak aktif main game sebab nak jadi macam dia. Ada juga yang mula malas belajar atau bekerja dengan memberi alasan main game pun boleh buat duit.

2. Tak dinafikan kita memang boleh buat duit dengan game, sama seperti kita boleh buat game melalui Facebook, Instagram, Youtube, TikTok dan pelbagai lagi platform, namun ia bukanlah untuk semua orang dan tidak semudah itu.



0 Buasir Otak TV: Impian yang gagal

Setiap orang ada impian, namun tidak semua mampu memperoleh apa yang mereka impikan. Andai kita gagal menggapai impian, jangan putus asa dan wariskanlah impian tersebut kepada generasi yang akan datang. Jom tonton video animasi ini.



Isnin, 13 Januari 2020

0 Cara memperoleh 4,000 jam tontonan channel Youtube

1. Syukur Alhamdulilah, channel Buasir Otak TV semakin mendapat sambutan. Setakat ini sudah ada 1 video melebih 100K views, 2 video melebihi 50K views, 6 video yang melebihi 10K views dan 34 video yang melebihi 1K views.

2. Imbas kembali masa awal-awal buat channel Youtube ni dulu, aku risau juga yelah siapa lah yang nak tengok kartun yang buat sketsa lawak-lawak sengal. Tengok Subscriber dan views pun masa tu naik sikit-sikit je, tapi aku terus perbanyakkan content yang berdurasi pendek dalam 1 ke 3 minit supaya tak perlu ambik masa yang panjang untuk orang tengok video kita. Yelah, masa tu kan emas, bukan mudah kita nak curi masa orang untuk luangkan masa tengok video kita.



0 Nama dan logo komersial bagi channel Youtube

1. Aku perhati ramai orang dalam group FB Youtube Malaysia yang nak buat channel Youtube tapi masih ada beberapa kekurangan yang aku rasa boleh diperbaiki. Yang pertama adalah nama channel. Untuk channel Youtube pemula, penting untuk cipta satu nama atau jenama yang komersial untuk dijadikan nama channel.

2. Bukan tak boleh letak nama kita sendiri sebagai nama channel, tapi agak sukar untuk naik sebab orang tak kenal kita pun lagi, melainkan artis atau selebriti yang dah memang popular. Sebagai contoh kalau Elizabeth Tan atau Zizan Razak buat channel Youtube, diorang guna nama sendiri pun takpe sebab orang memang dah kenal. Kalau nama kita Abu Kamal Kadir lalu kita letak nama channel Abu Kamal Kadir juga bukannya tak boleh, cuma mungkin susah sikit untuk dapat perhatian dan menarik minat orang terutama yang tak kenal pun lagi kita ni siapa.



0 Sisi gelap tak perlu dikongsi pada ramai orang

1. Setiap orang mesti ada sisi luaran dan juga sisi dalaman. Sisi dalaman ni biasanya dark side atau sisi gelap seseorang. Dalam dunia ini, orang yang benar-benar tahu sisi dalaman seseorang, adalah diri sendiri, dan juga sahabat yang sangat-sangat rapat. Kadang-kadang ibu bapa, adik beradik dan suami/isteri kita sendiri pun tak tahu sisi dalaman seseorang.

2. Sisi luaran adalah wajah, sikap dan perangai yang kita tonjolkan pada umum, depan ibu bapa, adik beradik, saudara mara, depan cikgu, di pejabat, kenalan, orang asing dan sebagainya, yang biasanya lebih baik, sopan dan berhati-hati.

3. Sisi dalaman pula adalah pelbagai wajah, sikap dan perangai yang keluar hanya bila kita bersendirian atau bersama orang yang paling kita rapat. Pasangan hidup kita mungkin tahu dark side kita yang satu ini, tapi tak tahu dark side kita yang lain yang mungkin hanya kawan rapat kita sahaja yang tahu dan begitulah seterusnya.



Ahad, 12 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Parodi lagu lahanat pengantin baru

Bila kekasih ditinggalkan demi untuk berkahwin dengan orang lain,  lagu Pak Kodi pasti akan menghantui majlis perkahwinan. Ketahui kisahnya dengan tonton animasi ini.



Jumaat, 10 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Jangan lupakan aku

Tiada orang mahu dilahirkan dengan kekurangan. Namun tidak semua orang itu dilahirkan sempurna. Sebuah kisah tentang seorang kanak-kanak perempuan yang disisihkan kawan-kawan hanya kerana kakinya tempang. Jom tonton video animasi ini.



Khamis, 9 Januari 2020

0 Cara-cara video animasi Buasir Otak TV dihasilkan

Sempena channel Buasir Otak TV dah mencecah 500,000 views, kali ni aku nak berkongsi sikit macam mana aku hasilkan satu episod animasi versi amatur.

Waktu awal-awal aku start dulu memang susah sikit dan agak kelam kabut, tapi bila dah lama-lama aku dah ada langkah yang teratur untuk memudahkan aku hasilkan animasi.

Masa yang dinyatakan di bawah hanya anggaran untuk menghasilkan sebuah video animasi berdurasi 1 hingga 5 minit.



0 Buasir Otak TV: Izinkanku berkahwin dengannya

Sebuah animasi pendek mengisahkan tentang seorang lelaki berjumpa dengan bapa kekasihnya untuk memohon izin mengahwini anaknya.

Adakah lamaran lelaki ini akan berjaya, atau ditolak kerana perbezaan darjat?
Berapakah hantaran yang bakal diminta keluarga wanita?

Dapatkan jawapannya dengan menonton video animasi ini.



Selasa, 7 Januari 2020

4 Meraikan kejayaan pengkomen pertama media sosial

1. Manusia suka mendapat kedudukan pertama, kedua, ketiga dan seterusnya dalam banyak perkara. Sudah menjadi naluri manusia itu suka bersaing walaupun tanpa dia sedar.

2. Bila kita tengok kawan kita beli kereta baru, kita pun timbul rasa macam nak beli kereta baru. Bila kita tahu anak jiran dapat kedudukan baik dalam ujian, kita pun terdetik sedikit rasa cemburu bila anak kita dapat kedudukan lebih bawah. Bila kita masuk pertandingan, kita mesti rasa nak kalahkan orang lain dan jadi juara.

3. Sebab itu ramai orang cuba mengejar untuk jadi juara walau dalam sekecil-kecil hal pun, walaupun dia tahu kalau dia tempat pertama pun dia takkan dapat apa-apa, contohnya menjadi orang pertama yang komen.



0 Membina hubungan sihat sesama Youtuber Malaysia

1. Sejak aku mulakan channel Youtube Buasir Otak TV, aku join banyak group Youtube Malaysia kat Facebook untuk promote channel.

2. Ahli group ni boleh dikatakan semuanya memang ada Youtube channel, dan tujuan masuk group ni pun memang semata-mata nak promote channel masing-masing terutama Youtuber baru atau yang digelar sebagai Youtuber Pemula.

3. Jadi tak hairanlah apabila ada seseorang post kat group ini untuk promote channel dia, ramailah orang lain yang akan komen kat post dia untuk promote juga channel masing-masing.

4. Ada yang bagi komen membina sebelum promote channel, ada juga yang sekadar main spam je letak link tanpa bagi sebarang kata-kata pun. Ini semua disebabkan oleh budaya Sub4Sub.



Isnin, 6 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Berikan peluang kedua

Ada kalanya kita rasa benci dengan orang lain. Ada kalanya kita rasa kecewa pada diri sendiri. Ada kalanya kita rasa putus asa terhadap dunia. Namun, peluang kedua sentiasa ada. Jom tonton video animasi ini.



Ahad, 5 Januari 2020

0 Perjalanan channel Youtube Buasir Otak TV

1. Alhamdulillah, syukur pada Allah. Akhirnya pada hari ini channel Youtube Buasir Otak TV berjaya mencapai target 1K Subscribers dan 4,000 watch hours untuk melayakkan channel mendapat monetization selepas 4 bulan lebih dari ia mula ditubuhkan pada 25 Ogos 2019.



0 Buasir Otak TV: Perempuan complicated

Susah betul bila jumpa perempuan yang terlalu complicated ni. Jom tonton video animasi ini.



Sabtu, 4 Januari 2020

0 Teknologi Deepfake di Malaysia

1. Kalau dulu kita ada teknik super imposed di mana kita boleh tukar muka orang kat gambar dengan muka orang lain.

2. Sekarang ni kita ada teknologi Deepfake di mana kita boleh tukar muka orang kat video dengan muka orang lain.

3. Kalau teknik super imposed boleh dilakukan dengan pelbagai software dan app, namun pada hari ini belum ada lagi software atau app yang mudah digunakan untuk melakukan deepfake.

4. Malah nak buat video deepfake amat sukar, renyah, berkos tinggi dan mengambil masa yang lama di mana perlu gunakan komputer berkuasa tinggi untuk AI tools deepfake belajar wajah orang yang hendak diganti dan juga yang menggantikannya.



1 Buasir Otak TV: Ujian Tuhan buat manusia

Ujian Tuhan itu datang dalam pelbagai bentuk. Ada manusia diuji dengan kesenangan, ada manusia diuji dengan kesusahan. Walau apa pun ujian yang datang, bertabahlah, dan bersyukurlah. Jom tonton video animasi ini.



Jumaat, 3 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Bila perempuan terlebih perasan

Bila perempuan terlebih perasan ingat semua lelaki nak mengurat dia. Jom tonton video animasi ini.



Rabu, 1 Januari 2020

0 Buasir Otak TV: Misi mengubah dunia

Setiap dari kita memikul tanggungjawab untuk mengubah dunia menjadi lebih baik. Semoga tahun 2020 akan menjadi lebih baik buat diri kita dan juga dunia. Jom tonton video animasi ini.



1 Kenapa banyak filem tempatan dapat kutipan rendah?

1. Tahun 2019 sudah pun melabuhkan tirainya. Tahun 2019 adalah tahun yang bertuah dan malang bagi para penggiat filem tempatan. Ada filem yang berjaya meraih jutaan ringgit, namun banyak juga yang kutipannya tidak sampai 100 ribu pun.

2. Tahun 2019 juga tahun yang baik bagi industri animasi tempatan di mana kutipan 3 tertinggi diungguli oleh filem animasi tempatan iaitu Boboiboy Movie 2, Ejen Ali The Movie dan Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal. Filem lain yang turut memperoleh jutaan ringgit adalah Sangkar, Misteri Dilaila dan Bikers Kental. Data kutipan bagi beberapa filem seperti Wira dan Pusaka masih belum dikeluarkan FINAS memandangkan ia masih baru dan masih lagi ditayangkan di beberapa pawagam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...