Isnin, 31 Disember 2018

9 Hall of Fame: Ahli politik paling popular 2018

Sebelum tahun 2018 melabuhkan tirainya, aku nak buat Hall of Fame (tidak menurut sebarang turutan) ahli politik yang terdiri dari pemimpin kerajaan dan pembangkang yang popular yang namanya sering tular dan disebut-sebut di berita dan juga media sosial pada tahun 2018 sama ada atas sebab yang baik mahupun yang mengundang kontroversi. Populariti yang sama ada semakin mengundang kesukaan mahu pun kebencian, yang semakin mendapat sokongan mahupun kemarahan rakyat.



Ahad, 30 Disember 2018

4 Antara warkah, tsunami dan restoran fast food

Hari ini baru sahaja pulang setelah bercuti seminggu. Dalam minggu ini juga ada macam-macam isu hangat yang aku hanya sempat baca di Facebook sahaja. Berikut antara sedikit ulasan tentang beberapa isu yang tular dalam minggu ini.



Jumaat, 21 Disember 2018

4 Kerajaan harus membaiki semula perpaduan rakyat

Antara isu yang semakin menjadi-jadi selepas jatuhnya kerajaan lama dan naiknya kerajaan baru adalah isu perpaduan. Tidak tahu di mana silapnya, tetapi perpaduan antara masyarakat majmuk dilihat semakin rapuh dengan berlakunya beberapa kes rusuhan dan pergaduhan yang dikaitkan dengan kaum dan agama, malah ada kes yang sehingga melibatkan kecederaan dan kematian.

Pihak berkuasa juga dilihat semakin sukar untuk menangani masalah yang melibatkan kaum dan agama. Apabila pihak polis menembak orang India yang mengancam keselamatan orang ramai, orang India bising. Apabila pihak polis menangkap orang Melayu yang merusuh, orang Melayu bising. Apabila pihak polis tidak mengambil tindakan apabila orang Punjabi mengamuk dengan pedang samurai dan pemadam api, pun masyarakat bising.



Selasa, 18 Disember 2018

6 Pemimpin bodoh lahir dari pengundi yang bodoh?

Pergi ke kedai buku tempoh hari, kelihatan banyak buku komik Sapuman Man of Steal karya Zunar diletak berderet di rak buku. Begitu juga dengan buku Billion Dollar Whale: The Man Who Fooled Wall Street, Hollywood, and the World tulisan Tom Wright dan Bradley Hope.

Buku seperti ini tidak mungkin boleh dijual malah diharamkan di zaman kerajaan lama, namun buku-buku yang isi kandungannya berkait rapat dengan bekas PM Malaysia DS Najib Razak, skandal 1MDB dan Jho Low ini kini boleh dijual secara terbuka di kedai-kedai buku arus perdana.

Namun kini, adakah orang masih lagi peduli?



Ahad, 16 Disember 2018

4 Trend lompat parti menganggu kestabilan politik

Ramainya pemimpin BN kini dilihat meninggalkan parti dan mahu lompat ke parti kerajaan terutamanya dari parti UMNO ke parti PPBM (Bersatu) dilihat sebagai suatu trend yang membimbangkan, bukan sahaja kepada parti pembangkang itu sendiri malah kepada iklim politik keseluruhannya.

Parti kerajaan sepatutnya menasihatkan pemimpin parti pembangkang selesaikan masalah dalaman mereka dan membaik pulih semula parti mereka, bukan menerima pemimpin pembangkang lompat masuk parti mereka.

Nak biar parti pembangkang hancur lingkup terlungkup terus ke macam mana?


Sabtu, 15 Disember 2018

5 Jenis perniagaan yang relevan sepanjang zaman

Berniaga atau membuat bisnes adalah suatu cabang pekerjaan yang sudah wujud sejak dahulu kala lagi. Dengan bekerja sendiri sebagai ahli perniagaan, seseorang dapat menjadi bos dan tidak terikat pada mana-mana peraturan syarikat, berbeza dengan orang yang kerja makan gaji. Malah hanya dengan berniaga sahaja seseorang boleh mengumpul kekayaan walaupun jalannya tidaklah mudah dan ada risiko untuk rugi.

Sebelum memulakan perniagaan, seseorang perlu tahu dan membuat perancangan tentang apakah jenis perniagaan yang dia mahu buat, apa barang dan produk yang ingin dijual, lokasi dan tapak bisnes, teknik jualan, pemasaran dan pengiklanan melalui surat khabar, media elektronik, Internet, telefon dan sebagainya.

Namun tak semua jenis perniagaan yang sentiasa relevan sepanjang zaman. Ada jenis perniagaan yang dahulunya menguntungkan kini sudah tenggelam, contohnya seperti kedai menjual kaset/CD muzik dan filem yang sudah merudum sejak kebangkitan industri digital. Ada juga bisnes yang tiba-tiba popular dan viral pada suatu ketika seperti kedai vape namun lama kelamaan semakin berkurangan.



Selasa, 11 Disember 2018

3 Alkisah tulisan jawi dan tulisan Melayu purba

Kelihatan seorang pemuda Melayu sedang memandu kereta untuk menuju ke sebuah tempat bersama seorang rakannya yang berbangsa Cina. "Lama lagi ke nak sampai kampung tu?", soal Lim. "Rasanya dah nak sampai dah ni.", balas Fazli.

Tiba-tiba Lim ternampak sebuah papan tanda dan berkata, "Ha cuba tengok dia tulis apa?".

Di papan tanda tersebut tertulis "كامڤوڠ تلاڬ مراك كايڠن".

"Apa benda yang dia tulis tu? You faham ke Fazli?", tanya Lim dengan wajah penuh keliru.

"Ha betul la kita dah nak sampai. Tu dia tulis Kampung Telaga Merak Kayangan.", kata Fazli.

"Waa really aa? Hebat lah you. Macam mana you boleh tau? You boleh baca ke itu tulisan?", kagum Lim.

"Itu cuma tulisan jawi maa, mestilah saya faham.", jelas Fazli pada Lim.

Lim berkata lagi, "Tulisan jawi? Saya macam pernah dengar la. Saya ingat itu tulisan sudah lama, sudah takde orang pakai."



Khamis, 6 Disember 2018

7 Review Filem: Polis Evo 2

Sudah masuk 2 minggu filem Polis Evo 2 keluar panggung. Polis Evo 2 ini antara satu lagi filem berprofail tinggi yang boleh dikatakan dinanti-nanti ramai selepas kejayaan filem Polis Evo terdahulu dan juga setelah ia dilanda dengan kontroversi sebelum penayangannya.

Sinopsis filem ini mengisahkan tentang sekumpulan pengganas telah menawan sebuah kampung dan menjadikan penduduk sebagai tebusan. Pasukan Khas dari Malaysia dan Indonesia telah ditugaskan untuk mengendalikan kes itu tetapi misi mereka gagal. Kini ia semua terserah kepada Inspektor Khai dan Inspektor Sani untuk menyelamatkan tebusan dan pada masa yang sama cuba untuk menumpaskan kumpulan pengganas itu.



Selasa, 4 Disember 2018

12 Sejarah ditulis pemenang dan sejarah yang hilang

Penulisan sejarah secara rasminya merupakan catatan dan rakaman pada peristiwa lalu, namun catatan sejarah ini juga boleh dilakukan secara terpilih oleh pihak yang memerintah atau berkuasa, bak ungkapan Winston Churcill, “Sejarah ditulis oleh orang yang menang”, mantan perdana menteri Britain paling terkenal di dunia.

Sepertimana yang berlaku sejak zaman dahulukala lagi, orang yang menang akan menulis semua yang baik-baik, hebat-hebat malah mungkin ditokok-tambah tentang diri mereka agar diri mereka dilihat dan dikenang sebagai orang hebat dan berada di pihak yang benar. Kerajaan yang berkuasa pada suatu ketika biasanya cenderung untuk melemah dan memburukkan kerajaan sebelumnya.

Catatan sejarah dari pihak yang kalah pula biasanya tidak direkodkan secara rasmi sebaliknya hanya disampaikan secara lisan dan catatan peribadi secara turun temurun melalui cerita, hikayat, puisi, buku dan sebagainya.



Isnin, 3 Disember 2018

1 Meraih publisiti murahan dengan aplikasi Tik Tok

Sekarang ini Tik Tok sudah menjadi trend dan kegilaan anak muda dan remaja bukan setakat di Malaysia malah satu dunia. Pada waktu ini ia dianggarkan mempunyai 500 juta pengguna di 150 negara. Apa benda sebenarnya Tik Tok ni?

Tik Tok merupakan sebuah aplikasi media sosial telefon di mana penggunanya boleh membuat perkongsian video pendek dengan memasukkan efek, muzik dan juga suara latar. Sebelum TikTok, ada beberapa aplikasi perkongsian video pendek yang popular seperti Musical.ly, Vines, Dubsmash dan sebagainya, namun kini TikTok telah pun menjadi aplikasi paling popular dalam kategorinya, menjadikan syarikat di sebalik TikTok kini bernilai lebih $75 bilion!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...