Iklan Leaderboard

Rabu, 28 November 2018

2 Cara meredakan ketegangan insiden kuil Seafield


Insiden yang melibatkan kuil Sri Maha Mariamman di Seafield nampaknya semakin hari semakin panas. Walaupun pada mulanya kuil diserang oleh sekumpulan individu yang dikatakan diupah oleh pemaju yang juga tuan tanah tapak kuil tersebut, namun kini ia sudah menjadi seperti pergaduhan antara dua kaum.

Pergolakan ini berubah menjadi isu perkauman apabila awal-awal lagi ada pemimpin, ahli politik dan pihak berkuasa memberi kenyataan salah dengan menuduh dan mendakwa ia dilakukan oleh sekumpulan kaum dan agama tertentu. Lepas dah kena kecam baru menggelabah edit tukar kenyataan.



Selasa, 27 November 2018

1 Media dan ahli politik henti melagakan rakyat

Isu-isu perkauman, keagamaan dan kenegerian di negara Malaysia memang tak boleh dipisahkan dari rakyat Malaysia sebab naluri manusia hidup berpuak-puak.

Ada yang sentimen puaknya sangat tebal sampai membenci dan prejudis terhadap puak yang lain, ada pula yang sentimen puaknya tidak kuat dan boleh je bercampur dan "get along" dengan puak yang lain.



Isnin, 26 November 2018

3 Kerajaan perlu menubuhkan Jabatan IT Negara

Dalam bidang Teknologi Maklumat, walaupun negara Malaysia ini boleh dikatakan sudah agak maju dan terkehadapan, hakikatnya bidang IT ini di negara kita ini masih di tahap negara pengguna, bukan negara pencipta.

Kita masih banyak menggunakan perisian, perkakasan, peralatan, perkhidmatan web, permainan digital dan lain-lain produk ICT dari negara luar seperti Google, Facebook, Microsoft, iPhone, Samsung, HP, Sony Playstation, Grab dan sebagainya, berbanding produk ICT keluaran tempatan. Ia sama ada sangat sedikit atau tiada langsung produk IT tempatan.

Ada tak komputer berjenama tempatan? Masih adakah telefon pintar jenama tempatan? Wujudkah konsol permainan video jenama tempatan? Berapa ramai orang main permainan digital yang dihasilkan syarikat tempatan?



Sabtu, 24 November 2018

4 Bagaimana masyarakat maskulin menilai kaum wanita

Ramainya isteri meminta cerai sebagai petanda akhir zaman, ramainya suami abai nafkah tidak mengapa.

Ramai isteri tidak mahir memasak sebagai petanda akhir zaman, ramai suami tidak mampu menjadi imam solat tidak mengapa.

Ramainya ibu 'suka' berada di lapangan awam kerana bekerja berbanding berada di rumah sebagai petanda akhir zaman, ramainya suami 'tidak suka' bekerja tidak mengapa.

Ramainya ibu tunggal meninggalkan anak-anak sendirian di rumah kerana bekerja sebagai petanda akhir zaman, ramainya para wali enggan bertanggungjawab tidak mengapa.



Jumaat, 23 November 2018

2 Persediaan dalam menghadapi kematian pasangan

Pernahkah kita terbayang suatu hari setiap kali kita bangun dari tidur, orang yang kita sayang tiada lagi di sisi. Setiap kali kita nak makan, orang yang kita saya tiada lagi bersama kita. Setiap kali kita nak keluar berjalan, orang tersayang tiada lagi duduk di sebelah kita.

Setiap yang bernyawa pasti akan mati, termasuk juga pasangan hidup kita. Kita perlu bersedia dalam menghadapi kematian pasangan. Maka apa yang persediaan yang harus kita lakukan ketika kita dan pasangan masih hidup? Baca perkongsian di bawah...

Pengalaman kehilangan ‘my other half’ membuatkan saya ingin berkongsi beberapa perkara sebagai persediaan anda menghadapinya nanti. Sesuatu yang PASTI berlaku. Ianya samada kita ditinggalkan atau kita yang meninggalkan...



Khamis, 22 November 2018

2 Ibu bapa usah rasa malu dan putus asa pada anak

Minggu ini merupakan minggu terakhir sesi persekolahan. Dalam minggu ini banyak sekolah mengadakan majlis penyampaian hadiah bagi pelajar yang cemerlang. Pelajar yang tidak mendapat hadiah biasanya direhatkan dan tidak perlu hadir ke sekolah. Pasti ada ibu bapa yang gembira apabila anaknya mendapat hadiah dan anugerah, namun ada ibu bapa yang kecewa dan malu kerana anaknya tidak pernah mendapat apa-apa anugerah di sekolah.


Selasa, 20 November 2018

4 Cadangan penyelesaian isu pemandu Teksi VS Grab

Isu ini mungkin dah lama namun ia sentiasa menjadi bualan ramai sehingga hari ini iaitu isu Grab VS Teksi. Sejak perkhidmatan e-hailing bertapak di Malaysia seperti Grab, Uber (kini sudah tiada di Malaysia), MyCar, Riding Pink, Dacsee dan sebagainya, ia sering menjadi sasaran kemarahan pemandu teksi yang rata-rata membantah perkhidmatan tersebut kerana dikatakan telah mengganggu dan menggugat periuk nasi mereka.

Syarikat teksi dan pemandu teksi pernah meminta kerajaan agar menyekat perkhidmatan e-hailing seperti Grab di Malaysia, malah pernah membuat mogok, protes dan demonstrasi di hadapan bangunan Kementerian Kewangan di Putrajaya dan lapangan terbang KLIA pada bulan lepas kerana membantah rancangan kerajaan untuk menjadikan Grab sebagai kenderaan di stesen MRT.



Ahad, 18 November 2018

3 Malaysia kini dalam Fasa Pembersihan dan Kesedaran

Ada orang menganggap Malaysia kini berada di Fasa Kemunduran dan Kerosakan selepas kerajaan berubah.

Ada orang menganggap Malaysia kini berada di Fasa Membaik Pulih dan Progresif selepas kerajaan berubah.

Bagi aku pula perubahan kerajaan ini perlu untuk Fasa Pembersihan dan Kesedaran demi membuka mata rakyat Malaysia yang selama ini mengamalkan politik kepartian dan kemacaian.



Jumaat, 16 November 2018

11 Banyak cakap, pendiam, bijak atau tidak berilmu

Ketika di zaman belajar di sekolah, universiti dan juga alam pekerjaan, ada macam-macam jenis orang yang kita akan biasa jumpa, antaranya orang yang banyak cakap, yang pendiam, yang rajin, yang malas, yang bijak, yang kurang bijak, yang ada banyak ilmu, yang kurang ilmu, yang otak pick up, yang lambat pick up, yang introvert, yang extrovert dan sebagainya. Kita sendiri juga mungkin ada salah satu dari ciri-ciri tersebut.

Berikut adalah 4 jenis orang yang sering kita jumpa itu:



Isnin, 12 November 2018

8 Filem Polis Evo 2 belum tayang sudah diajak boikot

Polis Evo 2, filem aksi yang bakal keluar di pagawam pada 22 November 2018.

Belum pun tayang lagi, tak sangka dengan poster dan trailer je orang dah boleh buat kesimpulan pasal filem ni macam dah tengok habis sampai suruh boikot dan gelarkannya filem sampah.

Apa yang aku nampak filem ni mengisahkan sekumpulan penunggang agama yang sudah sesat nak bunuh ramai orang sehingga mengancam kedaulatan negara Malaysia, sebuah negara yang pemimpinnya orang Melayu dan agama persekutuannya agama Islam.



Ahad, 11 November 2018

5 Anda ada Trypophobia atau ketakutan pada lubang?

Pernah tak anda tengok apa-apa objek atau gambar yang ada banyak lubang-lubang sampai rasa takut, geli, loya, jijik, runsing, terganggu dan meremang sampai nak muntah?

Kalau ya, mungkin anda mempunyai Trypophobia.

Apa dia Trypophobia?



Khamis, 8 November 2018

5 Gunakan kentang untuk menggantikan bateri

Tahukah anda, kentang boleh menghasilkan tenaga elektrik dan boleh dijadikan bateri? Kalau tengok kat Youtube, ramai orang telah menghasilkan video eksperimen tentang bateri kentang boleh menyalakan lampu, malah

Persoalannya betul ke boleh kentang boleh hasilkan tenaga elektrik?

Betul ke kentang boleh menyalakan mentol lampu?



Sabtu, 3 November 2018

9 Suatu ulasan dan respon terhadap Belanjawan 2019

Belanjawan 2019 telah pun dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jumaat, 2 November 2018 yang lepas, yang bertemakan "Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera".

Ia mencatat sejarah apabila menjadi bajet persekutuan pertama dibentangkan di Parlimen oleh sebuah kerajaan baharu sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957.

Boleh baca ringkasan dan rumusan intipati penuh di sini.



Jumaat, 2 November 2018

4 Ringkasan dan rumusan intipati Belanjawan 2019

Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng telah pun membentangkan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat pada hari ini, Jumaat, 2 November 2018 bermula jam 4 petang tadi. Belanjawan 2019 kali ini bertemakan Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera.

Ia mencatat sejarah apabila menjadi bajet persekutuan pertama dibentangkan di Parlimen oleh sebuah kerajaan baharu sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957.

Guan Eng baru-baru ini berkata, bajet 2019 akan menjadi bajet yang sukar kerana kerajaan perlu mengurangkan hutang negara berjumlah RM1 trilion untuk membawa ekonomi kembali ke landasan yang betul secara fiskal dalam masa tiga tahun.



Khamis, 1 November 2018

12 Zaman Ketuanan Melayu berakhir sebelum bermula

Baru-baru ini timbul semula satu isu yang sensitif di kalangan orang Melayu iaitu berkaitan "Ketuanan Melayu" apabila Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menegaskan zaman ketuanan Melayu telah berakhir dan Malaysia sedang bergerak ke arah fasa baharu yang memperjuangkan kesaksamaan.

Syed Saddiq yang juga Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu berkata, perkara tersebut turut menjadi agenda yang akan diperjuangkan parti itu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...