Khamis, 25 Julai 2019

7 Kelebihan berkahwin awal dan berkahwin lambat

Bab kahwin adalah hal yang seringkali dibincang dan diperdebatkan, antaranya tentang kahwin awal, kahwin lambat, poligami, kahwin lelaki muda, kahwin perempuan tua, kahwin bawah umur, hantaran tinggi, hantaran rendah, kahwin pilihan sendiri, kahwin pilihan ibu bapa, bercinta sebelum kahwin, bercinta selepas kahwin, penceraian dan sebagainya.

Dari sudut hukum Islam pula, pernikahan boleh jadi wajib, sunat, harus, makruh dan haram, bergantung kepada keadaan.

Untuk kali ini aku nak kupas sedikit antara kelebihan berkahwin awal dan juga kelebihan berkahwin lambat. Kekurangannya pula boleh terbalikkan sahaja kelebihan masing-masing.



Rabu, 24 Julai 2019

3 Kisah benar isteri menyunting madu buat suami

Perkenalannya bermula melalui laman sosial namun dengan izin Allah SWT membuatkan hati seorang isteri terbuka untuk melamar kenalan terbabit yang juga ibu tunggal menjadi madunya.

Khuzatul Atiqah Abu Seman, 31, memilih untuk melamar Nur Fathonah Abdul Rahim, 30, sebagai isteri kedua suaminya, Samuel Dzul, 29, sebelum pasangan terbabit selamat diijab kabul, baru-baru ini.

Ia bukan sesuatu yang mudah namun bagi Khuzatul Atiqah yang sarat mengandung anak sulungnya kerana dia mahukan kehidupan suami tidak terabai serta mendapat layanan adil.

Lebih menggembirakan apabila mereka memilih untuk tinggal sebumbung di Shah Alam, Selangor yang bukan sahaja membolehkan mereka beribadah bersama-sama malah berkongsi kasih.



Isnin, 22 Julai 2019

7 Pakcik dan makcik pencen lubuk duit orang MLM

1. Ada seorang pakcik aku baru sahaja pencen beberapa bulan lepas. Aku takde la rapat sangat dengan pakcik aku ni, tapi aku hormatlah dia sebagai seorang adik kepada mak aku. Jumpa pun kadang-kadang setahun sekali masa raya.

2. Tiba-tiba ada satu hari dia Whatsapp aku, cakap dia jual produk supplement yang dikatakan boleh mengubati pelbagai jenis penyakit kronik. Lepas tu dia bagi la aku pamphlet, testimoni, video dan segala jenis material tentang produknya.



Ahad, 21 Julai 2019

1 Bahaya aplikasi FaceApp yang anda tidak tahu?

1. Sejak kebelakangan ini ramai orang main aplikasi FaceApp balik untuk ubah gambar muka sendiri jadi tua. Selain dari tua, ia juga boleh ubah muka jadi senyum, muda dan tukar jantina. Trend apps ni dah macam Beyblade pulak, pernah popular beberapa tahun lepas, tapi tiba-tiba sekarang dia jadi popular balik.

2. Namun dalam kegembiraan orang menggunakan apps tersebut, timbul kontroversi berkaitan privasi dan keselamatan apabila berdasarkan terms of service apps tersebut, gambar anda akan diupload di storan Cloud dan mereka berhak menggunakan imej anda untuk apa jua aktiviti tanpa royalti sampai bila-bila. Kontroversi ini dibangkitkan oleh laporan media dari US seperti Forbes, CQ dan TechCrunch.



Sabtu, 20 Julai 2019

0 Bawalah pulang ilmu dari luar negara ke tanah air

1. Sejak zaman tok nenek moyang kita lagi, kita macam ada satu kekaguman terhadap bangsa kulit putih. Sebab itu masa mereka datang Tanah Melayu, kita terima dan layan mereka dengan tangan terbuka, malah menjadikan mereka gabenor dan menguasai pentadbiran.

2. Zaman dulu biasanya golongan bangsawan dan hartawan yang berpeluang untuk menghantar anak mereka belajar ke luar negara atau belajar di sekolah Inggeris untuk mendapatkan pendidikan terbaik. Zaman sekarang pun mereka yang cemerlang akan diberi biasiswa melanjutkan pengajian ke luar negara.



Jumaat, 19 Julai 2019

1 Menjadi pengasas skim piramid dosa dengan troll

1. Aku memang suka menulis ulasan atau kritikan tentang isu politik, tapi bukan dengan kutuk, kecaman, hinaan, fitnah atau troll ahli politik. Kalau yang dah follow aku lama, sejak dari zaman BN jadi kerajaan lagi aku dah kritik kerajaan, tapi kalau ada pemimpin yang dijadikan bahan fitnah atau troll, aku akan beritahu benda tu tak betul dan tak baik.

2. Antara yang popular masa tu, ada orang edit akhbar Utusan Malaysia letak gambar isteri DS Najib dengan tajuk "Beli cincin sendiri guna duit menabung dari kecil - Rosmah". Sejak dari tu semua orang percaya dan troll Rosmah pasal menabung dari kecil sedangkan dia tak pernah pun cakap macam tu. Itu belum lagi bersepahnya gambar pemimpin politik yang diedit dengan hidung babi.



Khamis, 18 Julai 2019

1 Pelaksanaan PPSMI langkah mengundur ke belakang

1. Pemimpin politik ni tak habis-habis nak naikkan balik isu PPSMI. Isu ni sepatutnya dah tak patut dibangkitkan lagi untuk selama-lamanya. Benda ni simple je sebenarnya.

Kenapa kat Jepun murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jepun?
Kenapa kat Jerman murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jerman?
Kenapa kat Indonesia murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Indonesia?
Kenapa kat China murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa China?



Rabu, 17 Julai 2019

5 Tahap intelektual warga FB, Twitter dan Instagram


Mutakhir ini ramai warga FB menganggap budak Twitter dan bodoh berpisah tiada kerana posting warga Twitter dilihat banyak merepek dan tidak berilmiah. Warga Twitter pula menggangap warga FB acah-acah elitis tapi loser sebab selalu screenshot status kat Twitter bawa masuk ke FB.



Sabtu, 13 Julai 2019

1 Sikap anak-anak adalah cerminan ibu bapa

1. Baru-baru ini tular gambar dua orang murid perempuan bersekolah rendah sedang menghisap vape di tepi jalan. Dulu pun pernah tular video budak perempuan sekolah menengah hisap rokok dalam bas. Ada juga budak yang dengan selamba hisap rokok di kedai makan.

2. Kemudian ramai guru turut berkongsi cerita betapa ramai pelajar sekolah rendah terutama di kalangan darjah 4 - 6 sudah pandai menghisap vape. Ada yang turut membawa vape ke sekolah dan telah dirampas guru apabila dibuat spot check. Malah ada cikgu yang turut berkongsi ada murid membawa vape di asrama sekolah menengah, dan ia lebih sukar dikesan berbanding rokok sebab baunya wangi seperti buah-buahan, boleh jadi bau perfume.



Jumaat, 12 Julai 2019

1 Kategori orang kaya dan tahap respek masyarakat

Di Malaysia ramai orang kaya dan juga yang tak berapa kaya tapi acah-acah kaya. Orang kaya ini pula ada yang sangat low profile merendah diri sampai kalau orang tengok perwatakan dan imej dia kita tak tahu pun dia orang kaya, tapi ada juga yang jenis suka tayang segala bentuk kemewahan di media sosial, kalau boleh nak semua orang tahu yang dia kaya. Boleh jadi dia mahu orang lain mengiktiraf kekayaannya, mahu orang lain menjadikan dirinya sebagai ikon yang harus dicontohi atau dia memang perlukan publisiti kerana ia adalah sumber kekayaannya.


Berikut adalah jenis-jenis dan kategori orang kaya yang biasa terdapat di Malaysia dan 'respect level' mereka secara umum dari sudut moraliti dan juga di mata masyarakat.


Rabu, 10 Julai 2019

0 Membuang organ badan atas dasar hak asasi manusia

Lelaki lembut, itu biasa.
Wanita lasak, itu biasa.

Yang luar biasa apabila lelaki mahu merubah diri menjadi wanita, dan juga sebaliknya.

Doktor dan klinik/hospital (biasanya di luar negara) yang membantu mereka merubah jantina juga bagi aku suatu yang tidak beretika.



Selasa, 9 Julai 2019

1 Kesilapan apabila mendapat tahu masalah orang lain

Dalam hidup ini banyak perkara baik dan manis yang kita lalui, namun kita juga pasti tidak terlepas dari segala bentuk ujian, masalah, musibah dan sebagainya. Kalau tak kena pada diri kita, mungkin pada orang lain yang dekat atau yang jauh dari diri kita. Jadi dalam menempuh liku-liku kehidupan ini, amat penting untuk kita mempunyai sifat empati dan tidak menyakiti orang lain, agar dunia ini menjadi tempat yang aman dan harmoni untuk kita semua tinggal bersama.



Isnin, 8 Julai 2019

3 Orang yang sedang bersedih tidak perlukan hinaan

Ada sebuah perkongsian yang berlaku pada tahun lepas namun kembali tular di media sosial baru-baru ini. Kisah ini tentang seorang lelaki yang berjalan kaki berpuluh kilometer membawa diri dan tumpang tidur di kedai 7-Eleven akibat kecewa dimaki dan dimalukan isteri di depan keluarga isterinya.



Jumaat, 5 Julai 2019

3 Penderaan mental dan fizikal dalam hubungan toksik

1. Penderaan atau abuse dalam hubungan ini memang biasa berlaku di dalam masyarakat kita dan juga di mana-mana sekalipun. Penderaan boleh berlaku dalam bentuk penderaan fizikal dan juga penderaan mental/emosi.

2. Biasanya orang yang mendera ini orang yang dominan dalam suatu hubungan. Lelaki atau perempuan, kedua-dua boleh jadi mangsa dera dan juga pemangsa, cuma kebiasaannya orang lelaki yang lebih banyak jadi pemangsa kerana kelebihan lelaki dari sudut kekuatan fizikal serta hierarki kekeluargaan.



Khamis, 4 Julai 2019

2 Persatuan komuniti komik menindas pelukis komik?

1. Minggu lalu Persatuan Penggiat Komik Malaysia (Pekomik) membuka sumbangan orang ramai untuk menyumbangkan karya komik mereka untuk dicetak dalam sebuah kompilasi zine yang bertemakan Malaysia. Pelukis yang komiknya terpilih akan menerima senaskah zine tersebut dan juga sijil penyertaan.

2. Malangnya ada segelintir yang mendakwa dan mengecam Pekomik menindas pelukis komik apabila mahu pelukis melukis secara percuma dan tidak memberi gaji serta bayaran kepada pelukis komik yang terpilih.


Selasa, 2 Julai 2019

5 Kenapa ada orang tidak suka hadir reunion sekolah?

1. Biasanya setelah beberapa tahun tamat sekolah, bekas-bekas pelajar atau alumni sekolah tersebut mengadakan majlis perjumpaan semula atau reunion/gathering sekolah sama ada secara rasmi atau tidak rasmi. Kadang-kadang semudah berjumpa lepak di kedai mamak atau berkumpul untuk berbuka puasa bersama-sama.

2. Namun setiap kali ada reunion sekolah, terutama sekali bagi sekolah berasrama, tidak semua yang hadir, malah boleh kata ramai juga bekas pelajar sekolah itu tak hadir. Balik-balik orang yang sama je yang datang. Ajak lepak kedai mamak orang yang sama, majlis berbuka puasa orang yang sama, acara main futsal orang yang sama, reunion kat sekolah pun orang yang sama.


Isnin, 1 Julai 2019

5 Sisi cerah sekolah berasrama yang diketahui ramai

1. Selepas aku menulis tentang sisi gelap sekolah berasrama, ramai yang turut berkongsikan pengalaman yang sama. Pengalaman hitam yang pernah aku dan kawan-kawan aku lalui, ada juga yang pernah dilalui oleh orang lain. Aku yakin ramai yang yang turut pernah merasai titik hitam ini, namun tidak mahu menceritakan secara terbuka kerana mahu melupakannya terus atau tidak mahu dikecam, kerana ia seolah-olah membuka pekung di dada sendiri dan juga memburukkan nama sekolah.

2. Namun dalam ramai-ramai yang pernah melalui pengalaman sama, ada juga yang membantah dan mengatakan yang sekolah asrama lebih banyak kebaikannya. Mungkin sama ada mereka tidak pernah melalui pengalaman buruk dan tidak pernah duduk di pihak mangsa, atau pun mereka adalah pemangsa yang dominan di sekolah dahulu. Dan mereka suruh aku tulis pula sisi baik sekolah berasrama, jadi aku tulislah. Ya, tak dinafikan sekolah berasrama juga banyak sisi cerahnya, maka berikut adalah antara sisi cerah sekolah berasrama yang aku rasa ramai pun dah tahu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...