Iklan Leaderboard

Jumaat, 6 November 2015

61 Kisah graduan baru ditipu syarikat pelaburan Forex

Kisah #1: Awas Fresh Grads Jangan Terpedaya!

Selepas beberapa bulan habis belajar, aku mendapat beberapa panggilan job inteview. Aku berharap untuk bekerja di sekitar KL/Selangor pada masa itu. Pada suatu hari, aku dapat panggilan interview. Mereka kata mereka dapat resume aku daripada jobstreet sedangkan aku tak mohon pun. Sebagai fresh grads yang tak ada pengalaman, itu suatu berita gembira untuk aku. Aku tanya ini company apa, mereka kata mereka servicing company. Okay, aku yang dungu ni pun pergi interview sebab ada interview lain di Bangsar.


Pada hari interview, aku call company untuk minta tunjuk arah ke company. Kedudukan lokasi company di Tingkat 7, Blok 2A Plaza Sentral berdekatan Menara UEM, Stesen Sentral (Kl Sentral). Bila sampai di bangunan tu, aku cari direktori nama company yang ada di blok itu. Aku jumpa 3i Infotech. Tapi aku interview bukan company tu. Soalan interview cukup senang sebab mereka cuma bertanyakan mengenai family background je. Aku memang doa supaya dapat tempat kerja yang senang nak pi boleh baik public transport. Allah makbulkan dan dapat kerja.

First day datang kerja, satu batch yang masuk sama dengan aku duduk dalam bilik meeting. Manager dan assistant manager yang begitu ramah bagi briefing pasal company. Dia kata first week adalah training dan untuk first week company tak bayar gaji. Btw dia tawarkan gaji dari RM 2000-RM2800. Aku minta RM2500, dapat dengan position as Admin Executive. Manager, Emy kata company adalah menjalankan currency exchange investment (senang cerita forex investment). Hari2 aku disitu akan print graph, tanda graph 'High', 'Low', garis2, kena tahu theory sell and buy.

Ms Emy kata kerja kami adalah assist manager dan tak akan jumpa client. Kami kena sediakan proposal, come out with strategies. Selepas beberapa hari disitu, para manager akan push orang baru untuk kononnya tolong orang terdekat dengan mereka (ibu bapa, adik beradik, kawan rapat) secara financially dengan buat investment ni. Disebabkan kononnya kami ni company yang bekerja sbg customer service untuk HSBC Hong Kong (jual produk HSBC HK), bila kami yang handle account (ada orang buat investment dan kita handle investment tu), staff akan dapat Transaction Fee (baca:komisen) Konon minimum TF boleh dapat sebulan RM4000.

Part lawak bila kata gaji staff dibayar oleh Microsoft sebab untuk buat sell/buy dalam investment ni guna Microsoft Silverlight. Padahal sebenarnya Microsoft Silverlight untuk buat editing amenda ntah. Tak ada kena mengenai dengan investment tu. Kita orang dipush dan di-psycho gila2 untuk ada client. Untuk buat investment dengan harga staff (konon kita orang staff), RM 100,000. Manager akan tolong beri solution untuk kita untuk dapatkan client. Bila manager ni tak dapat membantu, manager lain datang kat kita bagi solution lain.

Setiap malam manager akan call tanya update kita sama ada kita dah berjaya dapat client ke belum. Waktu cuti pun call, mesej. Aku yang selalu tak ada credit ni tak reply mesej. Fon pun buat hal masa tu, aku pernah angkat sekali je. Malam2 lain aku sengaja tak angkat sebab rasa menyampah yang amat. Waktu lunch hour, aku tak dibenarkan berbual2 dan jalan2 sama dengan satu batch masuk dengan aku. Kebetulan awal2 dulu kita orang sempat kenal2. Kita orang ada kwn yang sama. Btw kat situ, orang baru memang tak dibenarkan untuk contact sesama sendiri.

Kawan aku call aku mengadu stress kerja kt situ. Rupanya bukan dia je stress, aku pun! Kita orang ragui banyak benda dengan company ni sebab sampai kita orang berhenti kerja, kita orang tak tahu nama company tu apa. Serius! Kita orang selalu diugut, ingat kita orang boleh kerja ke kat situ kalau tak ada account. Senior staff kat situ konon semua ada account dan tolong family dia orang banyak. Depa selalu cerita beli barang mahal2, shopping ribu2. Akhirnya aku decide berhenti.

Hari terakhir aku kat situ, aku baru tau classmate degree pun kerja kat situ tapi kita orang tak sempat cakap pape. Sampai satu masa, classmate aku tu whatsapp aku cakap stress kerja situ. Dia tanya manager kat situ mana aku, dia orang kata aku dah handle account, sebab tu tak ada kt office. Gila Menipu! Celah mana aku nak dapat rm100000? Walaupun aku hampir menjerumuskan seseorang dan siap minta buat loan weh! Gilaaaa! Lepas balik Johor, aku baru tahu nama sebenar scam company ni sebab classmate aku tu bagitau, dia baca daripada blog. Nama company ni tukar2, Pro Infinity la, Binary Indulgence la.

Bila aku fikir2 balik, ni memang pengalaman untuk aku. Kebetulan masa tu, fon aku rosak sebenarnya, aku tak boleh nk google lebih2 pasal company ni masa tu. Harapnya bilangan mangsa penipuan tak bertambah terutamanya dalam kalangan fresh grads. Cukuplah aku dah rasa, korang tak payah!

Dibawah gambar staff yang banyak mempermainkan perasaan orang terutamanya fresh grads.ciskek.huhu (*btw gambar ambil dari blog).

Mohon sebarkan kepada semua supaya tidak terperangkap dengan scam company. Jazakumullahu khairan.

Sumber FB Apa Abdul Aziz.


Kisah #2: Binary Indulgence Penipu!

Family kami ditipu in total RM 187000. Modus operandi sama. Start dengan akak dapat peluang interview dengan syarikat BINARY INDULGENCE di KL Plaza. Masa interview ada soalan tentang background family. Ayah cikgu mak baru pencen cikgu. Memang target dorang.

Akak mula kerja kena mental psycho, tak boleh berinteraksi sesama pekerja. Tak boleh bertukar nombor handphone. Manager and pihak atasan monitor tingkah laku. Pekerja baru seperti akak saya akan ditawarkan dengan janji janji lumayan seperti jika berjaya dapatkan client secepat mungkin dalam waktu waktu tertentu akan diberi insentif sehingga 8K. Di pujuk supaya menarik family terdekat untuk melabur dengan jumlah minimum. Family mula terpengaruh dengan melabur 50K USD ataupun waktu itu RM 160K.

To cut the story short mula mula ada la untung sikit sikit 2-3K and client pun syok. Sehingga last sekali account tak dapat diselamatkan dan untuk active balik account client kena tambah at least 60K dalam masa hanya beberapa hari atau broker akan close account and duit lebur. Itu la terjadi pada family. Tak ada duit lagi untuk ditambah, account lebur macam tu. Konon HQ hong kong yang uruskan. Company tak boleh buat apa apa. Tapi bila disemak semua scam!!!

Report telah dibuat pada polis, security comission and bank negara. Surprisingly pihak pihak berwajib ni pun cakap susah nak dakwa sindiket ni sebab tak ada undang undang yang betul betul relate dengan dorang. But polis semua bagi jaminan mereka akan tetap siasat. Kami sempat sekeluarga pergi bambu geng geng ni tapi macam orang tak bersalah je anjing anjing ni cakap.

And beware target depa mostly from my sister observation is fresh graduate yang berlatar belakang kan family government servant especially yang ada pencen ada duit pampasan and all that. Too sad most yang kena melayu islam!!! Hopefully kurang orang yang akan tertipu dengan puak puak ni lepas ini. If you ever encounter one of the pig in the photo, beware and immediately keep yourself far far far away...

Sumber blog Farah Doodles.


Kisah #3: Scammed Company: Beware!

Assalamualaikum wbt

Aku saja buat blog sebab nak share dengan korang pasal pengalaman berkenaan scammed company. Benda ni dah banyak terjadi dah dekat orang awam cuma pada awalnya ramai yang tak sedar. Aku pun biasa dengar benda ni dari member-member aku cuma biasanya aku tak amek port sampai la benda ni terjadi dekat kakak aku sendiri.

Yang kakak aku kena ni pasal forex investment la. Kakak aku apply job dekat Jobstreet then ada satu hari tu sorang perenpuan ni call minta datang interview dekat Plaza Sentral KL. Position yg ditawarkan pulak admin exec. Hah memang sesuai la dengan kakak aku yg study business admin masa degree dulu. Yang dia ni pun pergi la gigih drive dari JB ni KL sana semata-mata nak pergi interview. Before pergi interview tu ada la search pasal company ni tapi tak jumpa info. Bila email minta company details, pun tak dibagi. Perghh dah pelik dah kat situ.

So tak lama lepas interview tu dlm masa seminggu kakak aku dpt panggilan kononnya dia dpt job tu. Punya la suka, sebab ni first time dia pergi interview and terus dpt kerja. Korang tahu tak perasaan bila korang dah banyak kali pergi interview kerja sana sini and end up korang tak dpt pun job tu and tetiba interview yang ni korang lulus pulak. faham tak? Mesti la excited gila kan. So kakak aku pun pergi la. Dia duduk rumah cousin kitorang dekat Setiawangsa, kira senang la nak pergi kerja naik LRT je.

 1st day masuk kerja dia kata ada training 3 hari tanpa elaun. Bila dah 3 hari training kononnya kena tambah lagi sampai 8 hari. And offer letter hanya akan diberi bila kau dah tamat training. And yg paling tak bestnya masa training tu takde elaun pun. Mak aku power la jugak pasal hal-hal admin ni, cakap tak patut la buat macma tu sebab company wajar bagi elaun or sediakan makan ke apa. Tapi kakak aku ni redha je nak kerja jugak. Sampai la dia terbaca satu blog ni pasal foreign exchange scammed and nama company dia ada disebut-sebut dalam comment dekat blog tu. Lepas tu kakak aku terus berhenti lepas dah 5 hari training. Pagi tu manager dia call kenapa tak dtg office, kakak aku ckp je dia nak berhenti and manager dia relax je.

Based on kakak aku punya story, dia cakap kerja yg dia buat tu takde kena mengena langsung dgn ilmu admin yg dia belajar. 1st day masuk kerja dah kena analyse graph. Kononnya syarikat ini buat forex consultancy la, so kakak aku kena tahu pasal graph ni semua so that nanti senang nak consult client. Trainee pulak semua disogok dgn peluang kenaikan gaji yg tinggi la, office trip ke oversea la, bonus tinggi la. Sapa tak kagum oii! So kerja je la even rasa pelik kan.

Pastu based on manager dia, kakak aku tak payah cari client pun. Just stay dalam company and client tu nanti terdiri drpd family member pekerja dlm company tu jugak. Ye la mana taknya, setiap hari call, message tanya ada tak bgtau pasal forex dekat family member semua. Diorang berminat tak nak join. Siap tanya parents kerja apa. Pernah buat gov loan dgn bank tak. Cousin aku kerja apa. Stay dekat mana. Kejadah woiii!!!

And yg paling tak menahan sekali bila masa kerja trainee masing-masing diguide oleh manager. So takde kesempatan nak tukar no phone, FB, Twitter semua. Nak ke toilet pun kena iring. Kau hado? Bila nak balik pulak, asing-asing. Sorang-sorang kena panggil masuk dlm bilik manager lagi satu, then bila dah habis terus je balik. So takde kesempatan la nak tegur menegur dgn kawan-kawan yg lain ni. Plus, bila makan pun manager ni duduk sekali. Lepas tu dok story pasal family dia yg berjaya dlm forex ni konon and minta kakak aku join or cari client cepat. Kiranya kalau takde client takkan dibayar gaji. Kejam tak?

Company yg kakak aku kena ni Binary Indulgence / B Indulgence dekat Suite 2A, Tingkat 7, Plaza Sentral. Byk je company lain yg buat kes macam ni contohnya Real Ingenious, Dynamic Wise, Titan Benchmark. And yg tak bestnya, mangsa penipuan ni kebanyakkannya MELAYU. Tapi aku rasa la Melayu je kot yg kena. Tak pernah pulak aku baca ada kaum lain yg tertipu dgn kes-kes macam ni.

So aku harap korang yg dekat luar sana tu jgn la excited sgt bila dpt kerja tu. Buat research sikit pasal company tu. So that tak jadi macam kakak aku ni. Sekarang dah menganggur balik. Aku harap dia cepat-cepat la dapat kerja.

Sumber blog Amir Mohd Adham.



tags: kisah graduan baru siswazah lulusan universti fresh grad graduate tipu scam scammer syarikat pelaburan forex

61 ulasan:

  1. yg sedih nyer org dlm company tu terdiri drpd bangsa kita juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Psl tu street smart sgt penting , ianya 'mahal' krn selalunya menghukum dulu then baru kita boleh belajar. berbeza dgn sekolah / pusat pengajian, kita diajar dulu baru diberi ujian. Klu gagal pun belum tentu dihukum.ada bermacam tipu daya di luar sana sebab tu KBAT sgt berguna utk persiapan awal supaya tak terjebak. Jangankan fresh grad, golongan professional yg dh establish pun ramai kena tipu oleh scammer yg x berapa educated pun tapi bijak dlm hidup kt luar/ jalanan.

      Padam
  2. aku lupa la nama company yang aku pernah interviewed dulu. dah pergi interviewed, aku mintak rm2.8k dia bagi tanpa persoal. padahal admin exec je. xpernah lagi la company cina nak bg org melayu gaji byk tu. blk tu aku google. jumpa satu blog ni beratus-ratus komen ckp psl company yg aku interview tu. masa tu company beroperasi dekat Northpoint MidValley.

    Esoknya dia call cakap aku diterima. Aku cakap je ok. Esok lagi dia akan call nak confirm tarikh, dia call aku x angkat. Kesian dgn yang terkena..lagi-lagi yang dah terlabur duit. Tak boleh amek tindakan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. company front ad ke? aku pn ada dpt jgk interview dkt narea midevalley tu. tapi aku tak pergi sbb dah baca dari blog

      Padam
  3. kentut xpernah menipu prooooooooooOoOooOooOoOoTTTTTT~~~~ argh lega bak hang nohhhhh sedap hidu? haha buruk tul perangai haha

    BalasPadam
  4. semoga dijauhkan perkara yang tak diingini dari keluarga kita..Aamiin!

    BalasPadam
  5. Haha.. tak silap aku.. 4x aku terkena dgn kompeni scam gini.. slps graduate pun aku terkena kat Menara Yap Kwan Seng (Sblh Marriot Hotel Bukit Bintang). Masuk interview 8am trus dpt kerja jadi manager dan trus boleh start keje serta merta. Sapa x syok, post pulak boleh otter dan minta dan boleh tulis sendiri apa yg kita nak. Gile ko..baru graduate dgn degree.. trus dpt keje dgn gaji 5800.. tahun 1995 tuh..

    Alkisahnya syok punyer syok.. aku dimasukkan dlm satu bilik bersama2 kira2 6 orang yg juga berjaya dlm interview yg sama x sampai 5 minit. Mula2 dia tanya post apa ko nak.. kendian isi particular.. nego gaji.. trus dpt keje..sumer dlm 5 minit..

    Paling syok.. lps lulus.. duduk melahu dlm bilik bersama 6 org lagi.. sembang x dibenarkan.. ada 5-6 super manager melayu kehulu kehilir mengawal "manager2 baru"..haha.. sekali sekala kami curi2 sembang.. mcm sembang curi2 masa exam.. tanya khabaq hang aku..

    Bila melayan senyap2.. semua staff baru cakap2 serius ja.. rupanya kena cari pelabur.. kami kemudian diajar call dgn list nama org dan telefon rumah...call utk melabur.. mmg la.. baru dpt keje.. pulun la.. makan tgh hari disediakan boss walau sekadar burger mcdonald dan nasi bungkus.. gila u.. terperuk dlm bilik seharian..barulah terpikir.. kompeni scam... nak kluar gi tandas pun ada super manager ikut punggung.. ada sorang cina lelaki syaff baru.. dia nak blah..tapi dihalang super manager.. namun beliau berjeras utk keluar jugak..berjaya.. aku x berani sgt..

    Kali kedua aku terkena kat Ampang Park.. jadi manager jugak.. gaji 2500.. mmg loklaq sungguh depa ni..

    Kali ketiga.. x ingat.. area bus stand kelang...

    Kali keempat.. kat Sentul.. kesemuanya aku kene scam seawal karier dulu..mmg sial betul.. aku x nampak jalan yg bisnes ni terus berleluasa sehingga skrg..20 tahun dah uuu..

    Sampai bila kompeni ini terus begini.. kekadang aku melawat juga tempat2 scam ni.. masih operasinya sama.. xder apa2 pun tindakan..mungkin xder laporan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. 5800! banyak tu, mesti ko cun-melecun, aku fresh grad pun ditawarkan gaji RM 3,500 je..

      Padam
  6. Ini macam gores dan menang jugak la ni..

    BalasPadam
  7. http://infojelita.blogspot.my/2013/08/syarikat-forex-penipu.html?m=1

    Refer web ni.. sama mcm diatas..info tambahan..

    BalasPadam
  8. Bagi saya, tak kisah bangsa apa. Kita cuma perlu jadi bijak .Kalau dapat interview jangan la terus pergi. Check la dulu info pasal company tu di Google. Tapi tulah, ramai yang malas dan terlalu teruja lagi2 fresh grad. Company yang memang serious dengan biz dia akan nyatakan service yang diorang buat dan serba sedikit maklumat syarikat untuk buat orang yakin berurusan dengan company dia.

    Saya ada google ttg company scam ni .. cthnya http://www.thebinaryindulgence.com/ ..Sekali pandang, website dia pun dah meragukan. Apa biz yang dia buat pun tak tau.

    Tapi ye lah.. Fresh Grad. Pengalaman kurang.
    Ape2 pun hati-hati lah

    Good Luck.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hoi sirosli proot

      Padam
  9. ermm cemana la. nak kata tak pandai, ermmmm tak baik plak. baru baca starting cite
    pon dah ragu2 adehai

    BalasPadam
  10. ermmmm dah jom tido

    BalasPadam
  11. Xnk ke kj tmpt yg d jamin btul dn biasa2 dulu brsyukur trima gji seadanya dlu smbil cr kj sm dgn bidang.doang nk game org ltak gji tngi2 cam kj kt petronas tower plk

    BalasPadam
  12. Kesian gak kpd fresh grad...dah la baru masuk alam pekerjaan, xde pengalaman pasal tipu daya setan ni......tp kalau stail sy, noth is suddenly very easy, always something fishy...tiba2 bagi jawatan manager gaji beribu2 sedangkan xde pengalaman atau 1-2 tahun kerja, mesti ada benda yg x betul.

    Latest, kan byk promosi depan bank yg suruh tandatangan je satu petisyen....pada mula sy x pernah layan, smpi satu tahap maybe mood baik sbb dpt gaji, sy layan je la...mula2 suruh sign je, pas2 kata bg 2 minit utk dia bgtau pasal isu kepupusan alam semulajadi..last2 rupa2nya mintak kita 'derma' kat organisasi dia untuk dana selamatkan organisasi...even x byk mcm less rm100, tp lepas suruh sign satu dokument siap mintak account no, maknyanya akan berlaku transaksi setiap bulan potongan....nasib baik buat muka poker face n sign....

    Paling x suka kena tipu, lagi2 kaum sendiri.

    BalasPadam
  13. salam sehati serasuah 2.6,

    5 cara mudah tipu Melayu, guarantee success.

    1. jual buku buat duit guarantee penulis tu kaya dulu
    2. skim cepat kaya guarantee upline kaya dulu.
    3. buku cara mudah buat sesuatu guarantee penulis tu buat duit cara mudah.
    4. anjur seminar kaya cepat guarantee penganjur kaya cepat.
    5. melabur skim emas, forex atau apa ja yang cina kelentong, guarantee bos cina kaya dulu.

    susah payah tak nak, semua nak shortcut dengan harapan senang cepat.

    #KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian) spm > 5A degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am. adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya.heee

    BalasPadam
  14. jadi unit trust consultant lg bagus..

    BalasPadam
  15. Hi all, I'm Killa! Please be reminded they have changed their comp's name to global services. Let's make this viral & save our young generations especially fresh grads as they actively hunting for fresh grads yang desperate nak kerja! Jangan biarkan lebih ramai jadi mangsa mereka.

    BalasPadam
  16. Hai..I'm wanie..I da terkena baru je.. name company dia Hsbc global service...memang tertipu gler..korang Kat luar hati2...cari. kije

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Saye pun bulan yg sama... mybe kite sama2 kenal..

      Padam
  17. Hi guys! Thanks for this article. Kalau tak I taktau. I baru terkena and yg kononya"Manager Baizura" tu asyik call je I sbb I takdtg kerja dah. Dgn Ms Emilia tu korg kena berhati hati k.

    BalasPadam
  18. Oh yeah. Company skrg nama dia HSBC Global Services

    BalasPadam
  19. Haiiiiii. I mangsa. Beware dgn company yg bernama global service delivery. Alamat dia plaza malakof suite 2A tingkat 7 plaza kl sentral. May all the staff there get the punishment.

    BalasPadam
  20. damn.. i pn slh sorg victim.. baru 1st day keje td 18/8/16. nsib smpt gtao sorg lg batch yg sm.. sbb smpt tuka num phone tym blk. yg lg 3 org x smpt gtao sbb x dan nk jmpe.. sial pnye amilia. ptot la ms mula2 masok keje pg tu rasa mcm pelik jek, x leh nk communicate each other. kitorg 2org da pakat xnk g keje esok. alhmdulillah, tp best jgk dpt experience sndiri mnde mcm ni.

    BalasPadam
  21. beware guys GLOBAL SERVICE DELIVERY tu penipu. okay same with my experience there, they have one staff nama amilia. berambut pendek, kurus keding,pakai blazer,cakap confident gila, mcm bagus, puihhhhh.. office dia x de signboard. ade meja reception dekat depan, then u all akan ditempatkn dibilik2 kecil yg hanya half blur cermin yg boleh nmpak kaki sahaja bila org lalu .oooo ye..that no calling me for attend interview 03 22733522

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy num lain.. 03 2273 3184 / 03 2273 0364. nasib baik sahari jek keje sn. wasted time.

      Padam
    2. Im one of the victim. Baru je no ni lpas call sbb sy dh xdtg ofis ari ni

      Padam
  23. If syarikat ManPower Malaysia ade yang tahu menipu ke tak..? Sy dpt intrview kt sana..

    BalasPadam
  24. Baru lepas terkena..dah 4 hari sy training kat situ dan hari ni spatutnya hari ke 5.. betul2 syarikat ni kat Plaza sentral level 7.. mmg same terkena dgn yg sy baca kat atas..mmg sebijik.. sy dh pelik knp jawatan admin tp ari2 duk analyse garis high/low graft jer..sy dh rase xsedap hati..sy google terjumpa la post ni.. org2 dlm gmbr tu pn org yg sama sy knal kt company tu..hari ni sy terus x dtg ofis.. sy tkut jgk sbb first day sy dh sign offer letter. Sy tkut ade effect.. ade effect ape2 x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenapa dengan org melayu kita ni. Nk makan duit haram pun agak2 la. Sampai bila dia nk buat keje menipu menganiaya bangsa sendiri mcm ni. Takutnyee kalau terkena jugak. �� kt tempat lain ade ke ek yg kena mcm ni. Selain kt tempat tu. Takut jugak ni.

      Padam
    2. Kenapa dengan org melayu kita ni. Nk makan duit haram pun agak2 la. Sampai bila dia nk buat keje menipu menganiaya bangsa sendiri mcm ni. Takutnyee kalau terkena jugak. �� kt tempat lain ade ke ek yg kena mcm ni. Selain kt tempat tu. Takut jugak ni.

      Padam
  25. Saya pon baru terkena.. Dpt call dari no 0322730364 dgn 0322733522 on monday and harini pon dia call.. Tawarkan position admin exec dkt global service delivery at kl sentral.. Nasib terjumpa blog post ni.. TQ utk informationnya

    BalasPadam
  26. omg saya baru je ada org call dari global service delivery dkt kl sentral. lepastu saya search company ni sbb takde apply pn. then syukur sgt terbaca blog ni

    BalasPadam
  27. Saya pun pelik bila:
    1.tidak diberi alamat lengkap utk sesi interview (dtg dulu kat kl sentral,baru diberi direction)
    2.tidak perkenalkan nama syarikat dia awal panggilan.
    3.Diberitahu, Lina jobstreet yang recommendkan resume saya.Puas saya memerhatikan satu persatu jawatan dan nama company yang pernah saya apply,namun tiada carian yang sepadan dgn nama syrkt y diberitahu.
    4.Bila saya telefon balik,utk confirmation nama sykt,dia,teragak2 menjawab dan mmpersoalkan mgapa.
    5.Saya google nama syarikat,namun tiada padanan..

    Pihak berwajib,Tolonglah..Ambil Tindakan keras sekeras2nya dengan segera..Benda ni dah lama terjadi..dan terus menerus terjadi..Dari dulu,sampai skrg,bila kantoi,then tukar nama..perangi hingga akar umbi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pon kene situasi mcm awak ni..n esok kene pegi interview tp kat Midvalley..Nama company tu strategic solution sdn bhd..Xtau la nak pegi ke tak ni..tolonggg

      Padam
    2. JANGAN PERGI! saya dh kena. dn bru blah dri situ 2 minggu lepas.. dy akan paksa utk invest.. smua penipu

      Padam
  28. Strategic solution tu forex scam company

    BalasPadam
  29. ada x sapa2 tau pasal company nama Profit Point? inter TT consultancy sdn bhd?

    BalasPadam
  30. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  31. They changed their name to Strategic Solution sdn bhd. Office at Mid Valley Southpoint level 13. I already attend 3 days training(rubbish... konon boleh analyse trend based on history yg semalam2). Well now yg rambut pendek confuse between she is a malay or chinese tu nama dia elina as for now lah. Might be change soon I guest. Yg I kenal senior manager(stated by them) is miss elina, miss linda. My manager is faz.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Da start tukar nama da tu.dulu mase sy masuk x de nama linda

      Padam
    2. sama mcm yg saya kena.. manager dia KAK FAZ, senior manager dy ELINA. xde signboard nama company.. sebelah syarikat MPH, tak bagi kite interaksi dgn org lain. and i dh blah dr tmpt tu 2 minggu lepas. and i just 2minggu kt situ. and my manager pun FAZ

      Padam
    3. Guys..perlukan contact korg semua..keluarga saya baru sahaja terjerat RM350K dgn company ni..tgh down sgt2 :'(

      Padam
    4. Saya pon dah terkena Luth Arsha. Baru je terkena. Boleh dapatkan num fon awak utk kita ambil tindakan mahkamah. Saya tgh usaha nak lingkupkan diorg. Tp xleh buat sorg2. �� Btw ni num contact sy. Kalau awak baca komen sy, just contact. 0172342039.

      Padam
  32. Saya pun penah kena tahun lepas bulan 9/10 2016 gitu..masa tu nama company Global Service Delivery lg..kt plaza sentral..experience dia sebijik macam yg writer ni tulis.. at last lps habiskan training manager yg nama Farah tu call ckp sy dpt twrn bkn stkt admin exec biasa tp dpt peluang uruskan 1 akaun dgn dpt imbuhan TF (kononnyala) bila sy tnya klau xnk uruskan akaun boleh x sbb sy xnk kerja melibatkan cri duit modal besar2 ni.. dia ckp klau xnk
    tmpt ni bkn rzeki awk utk bkrja lah, dat time rasa agak frust la sbb xblh teruskan kerja.. tp akhrnya bru dpt tahu psl cerita ni kt blog2.. mmg bersyukur sgt Allah tetapkan hati jgn pilih duit utk bkeja (sbb diorg keep telling klau dpt TF mmg lumayan gaji) sorry la k sy bkn mata duitan. ckupla gaji dgn kelayakan sy lg2 masa tu fresh grad. smpai skrg rasa xblh maafkan diorg bila dpt tahu company ni scam..semuanya lakonan semata (entah ye entah x diorg btl2 kaya, mntk manager belanja air pun xkasi pdhal time tu dh kt kafe dgn ahli group dia cuma keluarkan RM5 je utk blnja hahahaha kelako bila ingat blk, kaya laa sgt kannn tuu😂)

    BalasPadam
  33. Saya pun penah kena tahun lepas bulan 9/10 2016 gitu..masa tu nama company Global Service Delivery lg..kt plaza sentral..experience dia sebijik macam yg writer ni tulis.. at last lps habiskan training manager yg nama Farah tu call ckp sy dpt twrn bkn stkt admin exec biasa tp dpt peluang uruskan 1 akaun dgn dpt imbuhan TF (kononnyala) bila sy tnya klau xnk uruskan akaun boleh x sbb sy xnk kerja melibatkan cri duit modal besar2 ni.. dia ckp klau xnk
    tmpt ni bkn rzeki awk utk bkrja lah, dat time rasa agak frust la sbb xblh teruskan kerja.. tp akhrnya bru dpt tahu psl cerita ni kt blog2.. mmg bersyukur sgt Allah tetapkan hati jgn pilih duit utk bkeja (sbb diorg keep telling klau dpt TF mmg lumayan gaji) sorry la k sy bkn mata duitan. ckupla gaji dgn kelayakan sy lg2 masa tu fresh grad. smpai skrg rasa xblh maafkan diorg bila dpt tahu company ni scam..semuanya lakonan semata (entah ye entah x diorg btl2 kaya, mntk manager belanja air pun xkasi pdhal time tu dh kt kafe dgn ahli group dia cuma keluarkan RM5 je utk blnja hahahaha kelako bila ingat blk, kaya laa sgt kannn tuu😂)

    BalasPadam
  34. hi, saya dah dua minggu berhenti kerja, sebelum tu saya training dekat satu syarikat kat tinggal 13 northsouth kat midvalley, syarikat tu sebelah syarikat MPH. dan dia x letak nama syarikat pun kat situ, and aq masuk kt situ interview dy just bgthu position in Admin jer. and x bgthu secara specific syarikat tu buat apa smua. sbb aq check kat internet x jumpe langsung nama syarikat tu. mse first day masuk, ada lg 3 org msuk saing aq, nama manager tu miss Airin. punyala dia sembang gempak pasal gaji yg akan dapat and kerja apa yg nak dibuat. chinese lady. and petang tu pompuan melayu nama dia Miss Fazlin umur 25 tahun. baik gila dia caring nak mampus.. dalam masa 3hari analysis pasal forex je,. turun naik harga USD. and dia ckp syarikat tu bekerja under HSBC HONGKONG. dan guna product international. seminggu kerja situ dia offer aq untuk invest, harga asal USD75,000 ( RM350,000.00 ) dan aq kononnya dpt privilage staff (RM203,000.00) wey dia punya push aq dgn mcm2 cara, surh family invest, babitkan kemiskinan keluarga bagai. seminggu hidup aq x tenang bhai, pastu dalam masa training aq x sempat langsung berbual dengan budak2 yg sama training ngn aq.. bila nak berbual je nnti ada manager lain sibuk menyampuk taknak bagi training berbual sama2. and stiap hari dia kaburkan mata aq dgn duit yg dy dpt every month. 1 transaction 50USD. and dia nak aq buat investment tu ASAP, sbb konon aq di offer jawatan lbih bagus dr training lain. and staff dlm tu lebih kurang 20 org. and semua staff tu ada 1 client dan client dieorg family dieorg sendiri. dan 2,3 ekor je yg cina. yg lain semua melayu perempuan yg bertudung! dah lah tak solat semua! konon ckp pakai kerja HONDA CIVIC lah, RUMAH sebijik lah. aq ckp fmly aq x mampu semua,, dy push aq supaya fmly aq buat loan bank. kepala hotak dia pakse aq smpai parents aq pressure siak. smpai uncle aq dh xnk ckp dgn aq sbb aq keep call dy time dy kerja. dan stiap traine ade manager sendiri turun bawah naik atas lunch semua ada manager teman, naik office kene ada private pass. masa lunch pun dy keep story about their life.. yg kononya dulu family toreh getah bapak dah mati berhijrah dri melaka bhai! and lepas 2 minggu aq dah tak tahan aq jumpe manager aq personal,, aq nak berhnti buat muka sedih sbb aq dpt offer sambung degree. and dy pun bagi aq berhnti TANPA GAJI! dy siap ckp aq mmg xde benefit utk kerja situ sbb tu aq kne smbung degree padahal aq nak cri kerja lain.. sebelum aq berhnti aq solat hajat menangis2 supaya aq diberi petunjuk. and pagi before berhnti tu aq bgtwu ayah aq nk berhnti ayah pun support aku sbb ayah pun tahu family aq x mampu invest and byk lagi kerja lain boleh dpt. lepas je aq keluar dr situ betapa aq happynya mcm bru habis SPM, aq trus buang contact KAK FAZ tu.. alhamdulillah berkat doa ayah ibu berkat solat hajat Allah jauhkn aq drpd bende yg mcm tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saya dapatkan contact awak?
      Keluarga saya dah terjerat dgn company ni!! RM350K

      Padam
  35. Salam semua, saya salah seorang mangsa syarikat ni. Sempat saya keje dalam 3 minggu. Masa tu syarikat ni nama Humar Group. Salah saya, saya tak dapat berfikir dengan 'waras' masa tu. Sepanjang saya keje kat situ, memang hati rasa tak sedap. Entah kenapa saya terus keje kat situ walaupun dapat rasa something is wrong. Ibubapa saya kerugian 30k. Saya menyesal sangat². Saya tak tau la macam mana syarikat ni masih bertahan sampai sekarang. Saya harap anda semua yang pernah menjadi mangsa, ataupun tidak, kita doakan supaya sindiket mereka ni akan ditumpas satu hari nanti. Cukup² lah dengan mangsa² yang ada ni. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy tgh fight utk lingkupkan company strategic solutuion ni. Pls cntct 0172342039

      Padam
  36. eToro is the ultimate forex trading platform for new and established traders.

    BalasPadam
  37. Saya baru seminggu masuk keje kt strategic solution level 13 centrepoint midvalley. Saya jumpa blog ni sebab makcik jumpa dulu..dy search for forex..2 3 hari ni saya perasan ada tak kene manager saya selalu push suruh yakinkan family untuk invest..tiap kali lepas buat kol dengan famili saya perasan manager-manager ni mundar mandir duk kawal..saya pelik offer letter pon tak dapat lagi ni..aduhai saya tengah terdesak perlu kerja sekarang mak ayah dah hepi sangat saya dapat keje ni..dah la hari tu tak lepas roll play kat uts marketing ni kena tipu plak..peningnya kepalaaaa

    BalasPadam
  38. Saya baru seminggu masuk keje kt strategic solution level 13 centrepoint midvalley. Saya jumpa blog ni sebab makcik jumpa dulu..dy search for forex..2 3 hari ni saya perasan ada tak kene manager saya selalu push suruh yakinkan family untuk invest..tiap kali lepas buat kol dengan famili saya perasan manager-manager ni mundar mandir duk kawal..saya pelik offer letter pon tak dapat lagi ni..aduhai saya tengah terdesak perlu kerja sekarang mak ayah dah hepi sangat saya dapat keje ni..dah la hari tu tak lepas roll play kat uts marketing ni kena tipu plak..peningnya kepalaaaa

    BalasPadam
  39. Saya salah 1 mangsa..sy start keje sana awal bulan 12 dan dah kerugian 150k. Semua tu duit adik bradik sy. Habis semua lebur.. klau nk crita apa2 leh contact sy 0175129139

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke..kesiannya..hbs tu cmne ngn duit tu?? dh report ke

      Padam
  40. Fresh grad beware this kind of company..before go to any interview pleaseee pleaseee check the company background first before you end up at the wrong place...not even scammer forex there might be else to exploit the fresh grad!

    BalasPadam
  41. company strategic solution ni ade 2 org melayu yg free hair. sorang tu chinese look lagi sorang melayu suka pakai eye shadow colour2 perasan lawa. nama samaran tasha (dah tukar kot skrg). nama sebenar nur baizura binti mohamad. diorang akan paksa korang convince family utk invest sebanyak yg boleh.. hati2 la.. takkan ada pekerjaan luar sana yg suruh kita melabur atau letak duit. itu semua scammer

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...