Jumaat, 6 November 2015

144 Kisah graduan baru ditipu syarikat pelaburan Forex

Kisah #1: Awas Fresh Grads Jangan Terpedaya!

Selepas beberapa bulan habis belajar, aku mendapat beberapa panggilan job inteview. Aku berharap untuk bekerja di sekitar KL/Selangor pada masa itu. Pada suatu hari, aku dapat panggilan interview. Mereka kata mereka dapat resume aku daripada jobstreet sedangkan aku tak mohon pun. Sebagai fresh grads yang tak ada pengalaman, itu suatu berita gembira untuk aku. Aku tanya ini company apa, mereka kata mereka servicing company. Okay, aku yang dungu ni pun pergi interview sebab ada interview lain di Bangsar.


Pada hari interview, aku call company untuk minta tunjuk arah ke company. Kedudukan lokasi company di Tingkat 7, Blok 2A Plaza Sentral berdekatan Menara UEM, Stesen Sentral (Kl Sentral). Bila sampai di bangunan tu, aku cari direktori nama company yang ada di blok itu. Aku jumpa 3i Infotech. Tapi aku interview bukan company tu. Soalan interview cukup senang sebab mereka cuma bertanyakan mengenai family background je. Aku memang doa supaya dapat tempat kerja yang senang nak pi boleh baik public transport. Allah makbulkan dan dapat kerja.

First day datang kerja, satu batch yang masuk sama dengan aku duduk dalam bilik meeting. Manager dan assistant manager yang begitu ramah bagi briefing pasal company. Dia kata first week adalah training dan untuk first week company tak bayar gaji. Btw dia tawarkan gaji dari RM 2000-RM2800. Aku minta RM2500, dapat dengan position as Admin Executive. Manager, Emy kata company adalah menjalankan currency exchange investment (senang cerita forex investment). Hari2 aku disitu akan print graph, tanda graph 'High', 'Low', garis2, kena tahu theory sell and buy.

Ms Emy kata kerja kami adalah assist manager dan tak akan jumpa client. Kami kena sediakan proposal, come out with strategies. Selepas beberapa hari disitu, para manager akan push orang baru untuk kononnya tolong orang terdekat dengan mereka (ibu bapa, adik beradik, kawan rapat) secara financially dengan buat investment ni. Disebabkan kononnya kami ni company yang bekerja sbg customer service untuk HSBC Hong Kong (jual produk HSBC HK), bila kami yang handle account (ada orang buat investment dan kita handle investment tu), staff akan dapat Transaction Fee (baca:komisen) Konon minimum TF boleh dapat sebulan RM4000.

Part lawak bila kata gaji staff dibayar oleh Microsoft sebab untuk buat sell/buy dalam investment ni guna Microsoft Silverlight. Padahal sebenarnya Microsoft Silverlight untuk buat editing amenda ntah. Tak ada kena mengenai dengan investment tu. Kita orang dipush dan di-psycho gila2 untuk ada client. Untuk buat investment dengan harga staff (konon kita orang staff), RM 100,000. Manager akan tolong beri solution untuk kita untuk dapatkan client. Bila manager ni tak dapat membantu, manager lain datang kat kita bagi solution lain.

Setiap malam manager akan call tanya update kita sama ada kita dah berjaya dapat client ke belum. Waktu cuti pun call, mesej. Aku yang selalu tak ada credit ni tak reply mesej. Fon pun buat hal masa tu, aku pernah angkat sekali je. Malam2 lain aku sengaja tak angkat sebab rasa menyampah yang amat. Waktu lunch hour, aku tak dibenarkan berbual2 dan jalan2 sama dengan satu batch masuk dengan aku. Kebetulan awal2 dulu kita orang sempat kenal2. Kita orang ada kwn yang sama. Btw kat situ, orang baru memang tak dibenarkan untuk contact sesama sendiri.

Kawan aku call aku mengadu stress kerja kt situ. Rupanya bukan dia je stress, aku pun! Kita orang ragui banyak benda dengan company ni sebab sampai kita orang berhenti kerja, kita orang tak tahu nama company tu apa. Serius! Kita orang selalu diugut, ingat kita orang boleh kerja ke kat situ kalau tak ada account. Senior staff kat situ konon semua ada account dan tolong family dia orang banyak. Depa selalu cerita beli barang mahal2, shopping ribu2. Akhirnya aku decide berhenti.

Hari terakhir aku kat situ, aku baru tau classmate degree pun kerja kat situ tapi kita orang tak sempat cakap pape. Sampai satu masa, classmate aku tu whatsapp aku cakap stress kerja situ. Dia tanya manager kat situ mana aku, dia orang kata aku dah handle account, sebab tu tak ada kt office. Gila Menipu! Celah mana aku nak dapat rm100000? Walaupun aku hampir menjerumuskan seseorang dan siap minta buat loan weh! Gilaaaa! Lepas balik Johor, aku baru tahu nama sebenar scam company ni sebab classmate aku tu bagitau, dia baca daripada blog. Nama company ni tukar2, Pro Infinity la, Binary Indulgence la.

Bila aku fikir2 balik, ni memang pengalaman untuk aku. Kebetulan masa tu, fon aku rosak sebenarnya, aku tak boleh nk google lebih2 pasal company ni masa tu. Harapnya bilangan mangsa penipuan tak bertambah terutamanya dalam kalangan fresh grads. Cukuplah aku dah rasa, korang tak payah!

Dibawah gambar staff yang banyak mempermainkan perasaan orang terutamanya fresh grads.ciskek.huhu (*btw gambar ambil dari blog).

Mohon sebarkan kepada semua supaya tidak terperangkap dengan scam company. Jazakumullahu khairan.

Sumber FB Apa Abdul Aziz.


Kisah #2: Binary Indulgence Penipu!

Family kami ditipu in total RM 187000. Modus operandi sama. Start dengan akak dapat peluang interview dengan syarikat BINARY INDULGENCE di KL Plaza. Masa interview ada soalan tentang background family. Ayah cikgu mak baru pencen cikgu. Memang target dorang.

Akak mula kerja kena mental psycho, tak boleh berinteraksi sesama pekerja. Tak boleh bertukar nombor handphone. Manager and pihak atasan monitor tingkah laku. Pekerja baru seperti akak saya akan ditawarkan dengan janji janji lumayan seperti jika berjaya dapatkan client secepat mungkin dalam waktu waktu tertentu akan diberi insentif sehingga 8K. Di pujuk supaya menarik family terdekat untuk melabur dengan jumlah minimum. Family mula terpengaruh dengan melabur 50K USD ataupun waktu itu RM 160K.

To cut the story short mula mula ada la untung sikit sikit 2-3K and client pun syok. Sehingga last sekali account tak dapat diselamatkan dan untuk active balik account client kena tambah at least 60K dalam masa hanya beberapa hari atau broker akan close account and duit lebur. Itu la terjadi pada family. Tak ada duit lagi untuk ditambah, account lebur macam tu. Konon HQ hong kong yang uruskan. Company tak boleh buat apa apa. Tapi bila disemak semua scam!!!

Report telah dibuat pada polis, security comission and bank negara. Surprisingly pihak pihak berwajib ni pun cakap susah nak dakwa sindiket ni sebab tak ada undang undang yang betul betul relate dengan dorang. But polis semua bagi jaminan mereka akan tetap siasat. Kami sempat sekeluarga pergi bambu geng geng ni tapi macam orang tak bersalah je anjing anjing ni cakap.

And beware target depa mostly from my sister observation is fresh graduate yang berlatar belakang kan family government servant especially yang ada pencen ada duit pampasan and all that. Too sad most yang kena melayu islam!!! Hopefully kurang orang yang akan tertipu dengan puak puak ni lepas ini. If you ever encounter one of the pig in the photo, beware and immediately keep yourself far far far away...

Sumber blog Farah Doodles.


Kisah #3: Scammed Company: Beware!

Assalamualaikum wbt

Aku saja buat blog sebab nak share dengan korang pasal pengalaman berkenaan scammed company. Benda ni dah banyak terjadi dah dekat orang awam cuma pada awalnya ramai yang tak sedar. Aku pun biasa dengar benda ni dari member-member aku cuma biasanya aku tak amek port sampai la benda ni terjadi dekat kakak aku sendiri.

Yang kakak aku kena ni pasal forex investment la. Kakak aku apply job dekat Jobstreet then ada satu hari tu sorang perenpuan ni call minta datang interview dekat Plaza Sentral KL. Position yg ditawarkan pulak admin exec. Hah memang sesuai la dengan kakak aku yg study business admin masa degree dulu. Yang dia ni pun pergi la gigih drive dari JB ni KL sana semata-mata nak pergi interview. Before pergi interview tu ada la search pasal company ni tapi tak jumpa info. Bila email minta company details, pun tak dibagi. Perghh dah pelik dah kat situ.

So tak lama lepas interview tu dlm masa seminggu kakak aku dpt panggilan kononnya dia dpt job tu. Punya la suka, sebab ni first time dia pergi interview and terus dpt kerja. Korang tahu tak perasaan bila korang dah banyak kali pergi interview kerja sana sini and end up korang tak dpt pun job tu and tetiba interview yang ni korang lulus pulak. faham tak? Mesti la excited gila kan. So kakak aku pun pergi la. Dia duduk rumah cousin kitorang dekat Setiawangsa, kira senang la nak pergi kerja naik LRT je.

 1st day masuk kerja dia kata ada training 3 hari tanpa elaun. Bila dah 3 hari training kononnya kena tambah lagi sampai 8 hari. And offer letter hanya akan diberi bila kau dah tamat training. And yg paling tak bestnya masa training tu takde elaun pun. Mak aku power la jugak pasal hal-hal admin ni, cakap tak patut la buat macma tu sebab company wajar bagi elaun or sediakan makan ke apa. Tapi kakak aku ni redha je nak kerja jugak. Sampai la dia terbaca satu blog ni pasal foreign exchange scammed and nama company dia ada disebut-sebut dalam comment dekat blog tu. Lepas tu kakak aku terus berhenti lepas dah 5 hari training. Pagi tu manager dia call kenapa tak dtg office, kakak aku ckp je dia nak berhenti and manager dia relax je.

Based on kakak aku punya story, dia cakap kerja yg dia buat tu takde kena mengena langsung dgn ilmu admin yg dia belajar. 1st day masuk kerja dah kena analyse graph. Kononnya syarikat ini buat forex consultancy la, so kakak aku kena tahu pasal graph ni semua so that nanti senang nak consult client. Trainee pulak semua disogok dgn peluang kenaikan gaji yg tinggi la, office trip ke oversea la, bonus tinggi la. Sapa tak kagum oii! So kerja je la even rasa pelik kan.

Pastu based on manager dia, kakak aku tak payah cari client pun. Just stay dalam company and client tu nanti terdiri drpd family member pekerja dlm company tu jugak. Ye la mana taknya, setiap hari call, message tanya ada tak bgtau pasal forex dekat family member semua. Diorang berminat tak nak join. Siap tanya parents kerja apa. Pernah buat gov loan dgn bank tak. Cousin aku kerja apa. Stay dekat mana. Kejadah woiii!!!

And yg paling tak menahan sekali bila masa kerja trainee masing-masing diguide oleh manager. So takde kesempatan nak tukar no phone, FB, Twitter semua. Nak ke toilet pun kena iring. Kau hado? Bila nak balik pulak, asing-asing. Sorang-sorang kena panggil masuk dlm bilik manager lagi satu, then bila dah habis terus je balik. So takde kesempatan la nak tegur menegur dgn kawan-kawan yg lain ni. Plus, bila makan pun manager ni duduk sekali. Lepas tu dok story pasal family dia yg berjaya dlm forex ni konon and minta kakak aku join or cari client cepat. Kiranya kalau takde client takkan dibayar gaji. Kejam tak?

Company yg kakak aku kena ni Binary Indulgence / B Indulgence dekat Suite 2A, Tingkat 7, Plaza Sentral. Byk je company lain yg buat kes macam ni contohnya Real Ingenious, Dynamic Wise, Titan Benchmark. And yg tak bestnya, mangsa penipuan ni kebanyakkannya MELAYU. Tapi aku rasa la Melayu je kot yg kena. Tak pernah pulak aku baca ada kaum lain yg tertipu dgn kes-kes macam ni.

So aku harap korang yg dekat luar sana tu jgn la excited sgt bila dpt kerja tu. Buat research sikit pasal company tu. So that tak jadi macam kakak aku ni. Sekarang dah menganggur balik. Aku harap dia cepat-cepat la dapat kerja.

Sumber blog Amir Mohd Adham.



tags: kisah graduan baru siswazah lulusan universti fresh grad graduate tipu scam scammer syarikat pelaburan forex

144 ulasan:

  1. yg sedih nyer org dlm company tu terdiri drpd bangsa kita juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Psl tu street smart sgt penting , ianya 'mahal' krn selalunya menghukum dulu then baru kita boleh belajar. berbeza dgn sekolah / pusat pengajian, kita diajar dulu baru diberi ujian. Klu gagal pun belum tentu dihukum.ada bermacam tipu daya di luar sana sebab tu KBAT sgt berguna utk persiapan awal supaya tak terjebak. Jangankan fresh grad, golongan professional yg dh establish pun ramai kena tipu oleh scammer yg x berapa educated pun tapi bijak dlm hidup kt luar/ jalanan.

      Padam
  2. aku lupa la nama company yang aku pernah interviewed dulu. dah pergi interviewed, aku mintak rm2.8k dia bagi tanpa persoal. padahal admin exec je. xpernah lagi la company cina nak bg org melayu gaji byk tu. blk tu aku google. jumpa satu blog ni beratus-ratus komen ckp psl company yg aku interview tu. masa tu company beroperasi dekat Northpoint MidValley.

    Esoknya dia call cakap aku diterima. Aku cakap je ok. Esok lagi dia akan call nak confirm tarikh, dia call aku x angkat. Kesian dgn yang terkena..lagi-lagi yang dah terlabur duit. Tak boleh amek tindakan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. company front ad ke? aku pn ada dpt jgk interview dkt narea midevalley tu. tapi aku tak pergi sbb dah baca dari blog

      Padam
  3. kentut xpernah menipu prooooooooooOoOooOooOoOoTTTTTT~~~~ argh lega bak hang nohhhhh sedap hidu? haha buruk tul perangai haha

    BalasPadam
  4. Lepas niy kena lebih hati-hati yer..

    BalasPadam
  5. semoga dijauhkan perkara yang tak diingini dari keluarga kita..Aamiin!

    BalasPadam
  6. Haha.. tak silap aku.. 4x aku terkena dgn kompeni scam gini.. slps graduate pun aku terkena kat Menara Yap Kwan Seng (Sblh Marriot Hotel Bukit Bintang). Masuk interview 8am trus dpt kerja jadi manager dan trus boleh start keje serta merta. Sapa x syok, post pulak boleh otter dan minta dan boleh tulis sendiri apa yg kita nak. Gile ko..baru graduate dgn degree.. trus dpt keje dgn gaji 5800.. tahun 1995 tuh..

    Alkisahnya syok punyer syok.. aku dimasukkan dlm satu bilik bersama2 kira2 6 orang yg juga berjaya dlm interview yg sama x sampai 5 minit. Mula2 dia tanya post apa ko nak.. kendian isi particular.. nego gaji.. trus dpt keje..sumer dlm 5 minit..

    Paling syok.. lps lulus.. duduk melahu dlm bilik bersama 6 org lagi.. sembang x dibenarkan.. ada 5-6 super manager melayu kehulu kehilir mengawal "manager2 baru"..haha.. sekali sekala kami curi2 sembang.. mcm sembang curi2 masa exam.. tanya khabaq hang aku..

    Bila melayan senyap2.. semua staff baru cakap2 serius ja.. rupanya kena cari pelabur.. kami kemudian diajar call dgn list nama org dan telefon rumah...call utk melabur.. mmg la.. baru dpt keje.. pulun la.. makan tgh hari disediakan boss walau sekadar burger mcdonald dan nasi bungkus.. gila u.. terperuk dlm bilik seharian..barulah terpikir.. kompeni scam... nak kluar gi tandas pun ada super manager ikut punggung.. ada sorang cina lelaki syaff baru.. dia nak blah..tapi dihalang super manager.. namun beliau berjeras utk keluar jugak..berjaya.. aku x berani sgt..

    Kali kedua aku terkena kat Ampang Park.. jadi manager jugak.. gaji 2500.. mmg loklaq sungguh depa ni..

    Kali ketiga.. x ingat.. area bus stand kelang...

    Kali keempat.. kat Sentul.. kesemuanya aku kene scam seawal karier dulu..mmg sial betul.. aku x nampak jalan yg bisnes ni terus berleluasa sehingga skrg..20 tahun dah uuu..

    Sampai bila kompeni ini terus begini.. kekadang aku melawat juga tempat2 scam ni.. masih operasinya sama.. xder apa2 pun tindakan..mungkin xder laporan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. 5800! banyak tu, mesti ko cun-melecun, aku fresh grad pun ditawarkan gaji RM 3,500 je..

      Padam
  7. Ini macam gores dan menang jugak la ni..

    BalasPadam
  8. http://infojelita.blogspot.my/2013/08/syarikat-forex-penipu.html?m=1

    Refer web ni.. sama mcm diatas..info tambahan..

    BalasPadam
  9. Bagi saya, tak kisah bangsa apa. Kita cuma perlu jadi bijak .Kalau dapat interview jangan la terus pergi. Check la dulu info pasal company tu di Google. Tapi tulah, ramai yang malas dan terlalu teruja lagi2 fresh grad. Company yang memang serious dengan biz dia akan nyatakan service yang diorang buat dan serba sedikit maklumat syarikat untuk buat orang yakin berurusan dengan company dia.

    Saya ada google ttg company scam ni .. cthnya http://www.thebinaryindulgence.com/ ..Sekali pandang, website dia pun dah meragukan. Apa biz yang dia buat pun tak tau.

    Tapi ye lah.. Fresh Grad. Pengalaman kurang.
    Ape2 pun hati-hati lah

    Good Luck.

    BalasPadam
  10. ermm cemana la. nak kata tak pandai, ermmmm tak baik plak. baru baca starting cite
    pon dah ragu2 adehai

    BalasPadam
  11. ermmmm dah jom tido

    BalasPadam
  12. Xnk ke kj tmpt yg d jamin btul dn biasa2 dulu brsyukur trima gji seadanya dlu smbil cr kj sm dgn bidang.doang nk game org ltak gji tngi2 cam kj kt petronas tower plk

    BalasPadam
  13. Kesian gak kpd fresh grad...dah la baru masuk alam pekerjaan, xde pengalaman pasal tipu daya setan ni......tp kalau stail sy, noth is suddenly very easy, always something fishy...tiba2 bagi jawatan manager gaji beribu2 sedangkan xde pengalaman atau 1-2 tahun kerja, mesti ada benda yg x betul.

    Latest, kan byk promosi depan bank yg suruh tandatangan je satu petisyen....pada mula sy x pernah layan, smpi satu tahap maybe mood baik sbb dpt gaji, sy layan je la...mula2 suruh sign je, pas2 kata bg 2 minit utk dia bgtau pasal isu kepupusan alam semulajadi..last2 rupa2nya mintak kita 'derma' kat organisasi dia untuk dana selamatkan organisasi...even x byk mcm less rm100, tp lepas suruh sign satu dokument siap mintak account no, maknyanya akan berlaku transaksi setiap bulan potongan....nasib baik buat muka poker face n sign....

    Paling x suka kena tipu, lagi2 kaum sendiri.

    BalasPadam
  14. salam sehati serasuah 2.6,

    5 cara mudah tipu Melayu, guarantee success.

    1. jual buku buat duit guarantee penulis tu kaya dulu
    2. skim cepat kaya guarantee upline kaya dulu.
    3. buku cara mudah buat sesuatu guarantee penulis tu buat duit cara mudah.
    4. anjur seminar kaya cepat guarantee penganjur kaya cepat.
    5. melabur skim emas, forex atau apa ja yang cina kelentong, guarantee bos cina kaya dulu.

    susah payah tak nak, semua nak shortcut dengan harapan senang cepat.

    #KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian) spm > 5A degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am. adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya.heee

    BalasPadam
  15. jadi unit trust consultant lg bagus..

    BalasPadam
  16. Hi all, I'm Killa! Please be reminded they have changed their comp's name to global services. Let's make this viral & save our young generations especially fresh grads as they actively hunting for fresh grads yang desperate nak kerja! Jangan biarkan lebih ramai jadi mangsa mereka.

    BalasPadam
  17. Hai..I'm wanie..I da terkena baru je.. name company dia Hsbc global service...memang tertipu gler..korang Kat luar hati2...cari. kije

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Saye pun bulan yg sama... mybe kite sama2 kenal..

      Padam
  18. Hi guys! Thanks for this article. Kalau tak I taktau. I baru terkena and yg kononya"Manager Baizura" tu asyik call je I sbb I takdtg kerja dah. Dgn Ms Emilia tu korg kena berhati hati k.

    BalasPadam
  19. Oh yeah. Company skrg nama dia HSBC Global Services

    BalasPadam
  20. Haiiiiii. I mangsa. Beware dgn company yg bernama global service delivery. Alamat dia plaza malakof suite 2A tingkat 7 plaza kl sentral. May all the staff there get the punishment.

    BalasPadam
  21. damn.. i pn slh sorg victim.. baru 1st day keje td 18/8/16. nsib smpt gtao sorg lg batch yg sm.. sbb smpt tuka num phone tym blk. yg lg 3 org x smpt gtao sbb x dan nk jmpe.. sial pnye amilia. ptot la ms mula2 masok keje pg tu rasa mcm pelik jek, x leh nk communicate each other. kitorg 2org da pakat xnk g keje esok. alhmdulillah, tp best jgk dpt experience sndiri mnde mcm ni.

    BalasPadam
  22. beware guys GLOBAL SERVICE DELIVERY tu penipu. okay same with my experience there, they have one staff nama amilia. berambut pendek, kurus keding,pakai blazer,cakap confident gila, mcm bagus, puihhhhh.. office dia x de signboard. ade meja reception dekat depan, then u all akan ditempatkn dibilik2 kecil yg hanya half blur cermin yg boleh nmpak kaki sahaja bila org lalu .oooo ye..that no calling me for attend interview 03 22733522

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy num lain.. 03 2273 3184 / 03 2273 0364. nasib baik sahari jek keje sn. wasted time.

      Padam
    2. Im one of the victim. Baru je no ni lpas call sbb sy dh xdtg ofis ari ni

      Padam
  24. If syarikat ManPower Malaysia ade yang tahu menipu ke tak..? Sy dpt intrview kt sana..

    BalasPadam
  25. Baru lepas terkena..dah 4 hari sy training kat situ dan hari ni spatutnya hari ke 5.. betul2 syarikat ni kat Plaza sentral level 7.. mmg same terkena dgn yg sy baca kat atas..mmg sebijik.. sy dh pelik knp jawatan admin tp ari2 duk analyse garis high/low graft jer..sy dh rase xsedap hati..sy google terjumpa la post ni.. org2 dlm gmbr tu pn org yg sama sy knal kt company tu..hari ni sy terus x dtg ofis.. sy tkut jgk sbb first day sy dh sign offer letter. Sy tkut ade effect.. ade effect ape2 x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenapa dengan org melayu kita ni. Nk makan duit haram pun agak2 la. Sampai bila dia nk buat keje menipu menganiaya bangsa sendiri mcm ni. Takutnyee kalau terkena jugak. �� kt tempat lain ade ke ek yg kena mcm ni. Selain kt tempat tu. Takut jugak ni.

      Padam
    2. Kenapa dengan org melayu kita ni. Nk makan duit haram pun agak2 la. Sampai bila dia nk buat keje menipu menganiaya bangsa sendiri mcm ni. Takutnyee kalau terkena jugak. �� kt tempat lain ade ke ek yg kena mcm ni. Selain kt tempat tu. Takut jugak ni.

      Padam
  26. Saya pon baru terkena.. Dpt call dari no 0322730364 dgn 0322733522 on monday and harini pon dia call.. Tawarkan position admin exec dkt global service delivery at kl sentral.. Nasib terjumpa blog post ni.. TQ utk informationnya

    BalasPadam
  27. omg saya baru je ada org call dari global service delivery dkt kl sentral. lepastu saya search company ni sbb takde apply pn. then syukur sgt terbaca blog ni

    BalasPadam
  28. Saya pun pelik bila:
    1.tidak diberi alamat lengkap utk sesi interview (dtg dulu kat kl sentral,baru diberi direction)
    2.tidak perkenalkan nama syarikat dia awal panggilan.
    3.Diberitahu, Lina jobstreet yang recommendkan resume saya.Puas saya memerhatikan satu persatu jawatan dan nama company yang pernah saya apply,namun tiada carian yang sepadan dgn nama syrkt y diberitahu.
    4.Bila saya telefon balik,utk confirmation nama sykt,dia,teragak2 menjawab dan mmpersoalkan mgapa.
    5.Saya google nama syarikat,namun tiada padanan..

    Pihak berwajib,Tolonglah..Ambil Tindakan keras sekeras2nya dengan segera..Benda ni dah lama terjadi..dan terus menerus terjadi..Dari dulu,sampai skrg,bila kantoi,then tukar nama..perangi hingga akar umbi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pon kene situasi mcm awak ni..n esok kene pegi interview tp kat Midvalley..Nama company tu strategic solution sdn bhd..Xtau la nak pegi ke tak ni..tolonggg

      Padam
    2. JANGAN PERGI! saya dh kena. dn bru blah dri situ 2 minggu lepas.. dy akan paksa utk invest.. smua penipu

      Padam
  29. Strategic solution tu forex scam company

    BalasPadam
  30. ada x sapa2 tau pasal company nama Profit Point? inter TT consultancy sdn bhd?

    BalasPadam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  32. They changed their name to Strategic Solution sdn bhd. Office at Mid Valley Southpoint level 13. I already attend 3 days training(rubbish... konon boleh analyse trend based on history yg semalam2). Well now yg rambut pendek confuse between she is a malay or chinese tu nama dia elina as for now lah. Might be change soon I guest. Yg I kenal senior manager(stated by them) is miss elina, miss linda. My manager is faz.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Da start tukar nama da tu.dulu mase sy masuk x de nama linda

      Padam
    2. sama mcm yg saya kena.. manager dia KAK FAZ, senior manager dy ELINA. xde signboard nama company.. sebelah syarikat MPH, tak bagi kite interaksi dgn org lain. and i dh blah dr tmpt tu 2 minggu lepas. and i just 2minggu kt situ. and my manager pun FAZ

      Padam
    3. Guys..perlukan contact korg semua..keluarga saya baru sahaja terjerat RM350K dgn company ni..tgh down sgt2 :'(

      Padam
    4. Saya pon dah terkena Luth Arsha. Baru je terkena. Boleh dapatkan num fon awak utk kita ambil tindakan mahkamah. Saya tgh usaha nak lingkupkan diorg. Tp xleh buat sorg2. �� Btw ni num contact sy. Kalau awak baca komen sy, just contact. 0172342039.

      Padam
    5. Guys.. pliz reply dkt email sy no phone korg dkt znurkasih@gmail.com sy ad cube solution lain

      Padam
    6. Hai nak tnya..kalau kita dh sign kontrak ada apa2 masalah tak kalau kita blah cmtu je?sbb saya bru je dpt jd staff situ..tp td time dorg explain macam pelik and sama mcm cerita2 kat atas tu..jd nk tnyala..xpe ke saya blah mcm tu je tp dh sign kontrak?

      Padam
    7. Hai, saya pun rasa dah kena game. Yess sekarang dah tukar nama, Golden International, northpoint centre southgate level 13, sebelah mph office. Saya cam muka muka dia atas, tudung merah mira, free hair tu ellina, cina lelaki tu memang ad kt office tu, cina perempuan pun sama

      Padam
    8. Hi saya pun dah terkena. Company dah tukar nama Global Infinity. btw company dorang still kat level 13, northpoint midvalley and berdepan dengan MPH group company. Orang yang sama ada dalam entri ni Miss Elina , Mira , Pempuan Cina ( Joyce) yg dekat dengan mira tu and Lelaki (Ivan) tu still org yang sama. I dah decide bla jer tanpa notis. Sebab nyer ade yg dtg first meeting dengan i pastu dlm masa 2 minggu i keje dah x muncul dah. Kenapa la orang melayu macam tu eh. Dia siap cerita yg ayah dia pun invest la. Kesian la kat mak n bapak die. C mira tu cakap dia konon nye budak sains pastu dpt Offer keje dari company. Ya Allah pakai tudung hati buruk. Ksian yg still kat situ tak tau ape2.

      Padam
  33. Saya pun penah kena tahun lepas bulan 9/10 2016 gitu..masa tu nama company Global Service Delivery lg..kt plaza sentral..experience dia sebijik macam yg writer ni tulis.. at last lps habiskan training manager yg nama Farah tu call ckp sy dpt twrn bkn stkt admin exec biasa tp dpt peluang uruskan 1 akaun dgn dpt imbuhan TF (kononnyala) bila sy tnya klau xnk uruskan akaun boleh x sbb sy xnk kerja melibatkan cri duit modal besar2 ni.. dia ckp klau xnk
    tmpt ni bkn rzeki awk utk bkrja lah, dat time rasa agak frust la sbb xblh teruskan kerja.. tp akhrnya bru dpt tahu psl cerita ni kt blog2.. mmg bersyukur sgt Allah tetapkan hati jgn pilih duit utk bkeja (sbb diorg keep telling klau dpt TF mmg lumayan gaji) sorry la k sy bkn mata duitan. ckupla gaji dgn kelayakan sy lg2 masa tu fresh grad. smpai skrg rasa xblh maafkan diorg bila dpt tahu company ni scam..semuanya lakonan semata (entah ye entah x diorg btl2 kaya, mntk manager belanja air pun xkasi pdhal time tu dh kt kafe dgn ahli group dia cuma keluarkan RM5 je utk blnja hahahaha kelako bila ingat blk, kaya laa sgt kannn tuu๐Ÿ˜‚)

    BalasPadam
  34. Saya pun penah kena tahun lepas bulan 9/10 2016 gitu..masa tu nama company Global Service Delivery lg..kt plaza sentral..experience dia sebijik macam yg writer ni tulis.. at last lps habiskan training manager yg nama Farah tu call ckp sy dpt twrn bkn stkt admin exec biasa tp dpt peluang uruskan 1 akaun dgn dpt imbuhan TF (kononnyala) bila sy tnya klau xnk uruskan akaun boleh x sbb sy xnk kerja melibatkan cri duit modal besar2 ni.. dia ckp klau xnk
    tmpt ni bkn rzeki awk utk bkrja lah, dat time rasa agak frust la sbb xblh teruskan kerja.. tp akhrnya bru dpt tahu psl cerita ni kt blog2.. mmg bersyukur sgt Allah tetapkan hati jgn pilih duit utk bkeja (sbb diorg keep telling klau dpt TF mmg lumayan gaji) sorry la k sy bkn mata duitan. ckupla gaji dgn kelayakan sy lg2 masa tu fresh grad. smpai skrg rasa xblh maafkan diorg bila dpt tahu company ni scam..semuanya lakonan semata (entah ye entah x diorg btl2 kaya, mntk manager belanja air pun xkasi pdhal time tu dh kt kafe dgn ahli group dia cuma keluarkan RM5 je utk blnja hahahaha kelako bila ingat blk, kaya laa sgt kannn tuu๐Ÿ˜‚)

    BalasPadam
  35. hi, saya dah dua minggu berhenti kerja, sebelum tu saya training dekat satu syarikat kat tinggal 13 northsouth kat midvalley, syarikat tu sebelah syarikat MPH. dan dia x letak nama syarikat pun kat situ, and aq masuk kt situ interview dy just bgthu position in Admin jer. and x bgthu secara specific syarikat tu buat apa smua. sbb aq check kat internet x jumpe langsung nama syarikat tu. mse first day masuk, ada lg 3 org msuk saing aq, nama manager tu miss Airin. punyala dia sembang gempak pasal gaji yg akan dapat and kerja apa yg nak dibuat. chinese lady. and petang tu pompuan melayu nama dia Miss Fazlin umur 25 tahun. baik gila dia caring nak mampus.. dalam masa 3hari analysis pasal forex je,. turun naik harga USD. and dia ckp syarikat tu bekerja under HSBC HONGKONG. dan guna product international. seminggu kerja situ dia offer aq untuk invest, harga asal USD75,000 ( RM350,000.00 ) dan aq kononnya dpt privilage staff (RM203,000.00) wey dia punya push aq dgn mcm2 cara, surh family invest, babitkan kemiskinan keluarga bagai. seminggu hidup aq x tenang bhai, pastu dalam masa training aq x sempat langsung berbual dengan budak2 yg sama training ngn aq.. bila nak berbual je nnti ada manager lain sibuk menyampuk taknak bagi training berbual sama2. and stiap hari dia kaburkan mata aq dgn duit yg dy dpt every month. 1 transaction 50USD. and dia nak aq buat investment tu ASAP, sbb konon aq di offer jawatan lbih bagus dr training lain. and staff dlm tu lebih kurang 20 org. and semua staff tu ada 1 client dan client dieorg family dieorg sendiri. dan 2,3 ekor je yg cina. yg lain semua melayu perempuan yg bertudung! dah lah tak solat semua! konon ckp pakai kerja HONDA CIVIC lah, RUMAH sebijik lah. aq ckp fmly aq x mampu semua,, dy push aq supaya fmly aq buat loan bank. kepala hotak dia pakse aq smpai parents aq pressure siak. smpai uncle aq dh xnk ckp dgn aq sbb aq keep call dy time dy kerja. dan stiap traine ade manager sendiri turun bawah naik atas lunch semua ada manager teman, naik office kene ada private pass. masa lunch pun dy keep story about their life.. yg kononya dulu family toreh getah bapak dah mati berhijrah dri melaka bhai! and lepas 2 minggu aq dah tak tahan aq jumpe manager aq personal,, aq nak berhnti buat muka sedih sbb aq dpt offer sambung degree. and dy pun bagi aq berhnti TANPA GAJI! dy siap ckp aq mmg xde benefit utk kerja situ sbb tu aq kne smbung degree padahal aq nak cri kerja lain.. sebelum aq berhnti aq solat hajat menangis2 supaya aq diberi petunjuk. and pagi before berhnti tu aq bgtwu ayah aq nk berhnti ayah pun support aku sbb ayah pun tahu family aq x mampu invest and byk lagi kerja lain boleh dpt. lepas je aq keluar dr situ betapa aq happynya mcm bru habis SPM, aq trus buang contact KAK FAZ tu.. alhamdulillah berkat doa ayah ibu berkat solat hajat Allah jauhkn aq drpd bende yg mcm tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saya dapatkan contact awak?
      Keluarga saya dah terjerat dgn company ni!! RM350K

      Padam
    2. Tadi pegi training dia..dia cakap company dorg kerjasama dgn citybank pulak

      Padam
    3. boleh nak nombor awak tak hadirah fakira? or awak contact sya d nombor 0169380309
      sebab saya rasa saya sekali dengan awak

      Padam
  36. Salam semua, saya salah seorang mangsa syarikat ni. Sempat saya keje dalam 3 minggu. Masa tu syarikat ni nama Humar Group. Salah saya, saya tak dapat berfikir dengan 'waras' masa tu. Sepanjang saya keje kat situ, memang hati rasa tak sedap. Entah kenapa saya terus keje kat situ walaupun dapat rasa something is wrong. Ibubapa saya kerugian 30k. Saya menyesal sangat². Saya tak tau la macam mana syarikat ni masih bertahan sampai sekarang. Saya harap anda semua yang pernah menjadi mangsa, ataupun tidak, kita doakan supaya sindiket mereka ni akan ditumpas satu hari nanti. Cukup² lah dengan mangsa² yang ada ni. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy tgh fight utk lingkupkan company strategic solutuion ni. Pls cntct 0172342039

      Padam
  37. eToro is the ultimate forex trading platform for new and established traders.

    BalasPadam
  38. Saya baru seminggu masuk keje kt strategic solution level 13 centrepoint midvalley. Saya jumpa blog ni sebab makcik jumpa dulu..dy search for forex..2 3 hari ni saya perasan ada tak kene manager saya selalu push suruh yakinkan family untuk invest..tiap kali lepas buat kol dengan famili saya perasan manager-manager ni mundar mandir duk kawal..saya pelik offer letter pon tak dapat lagi ni..aduhai saya tengah terdesak perlu kerja sekarang mak ayah dah hepi sangat saya dapat keje ni..dah la hari tu tak lepas roll play kat uts marketing ni kena tipu plak..peningnya kepalaaaa

    BalasPadam
  39. Saya baru seminggu masuk keje kt strategic solution level 13 centrepoint midvalley. Saya jumpa blog ni sebab makcik jumpa dulu..dy search for forex..2 3 hari ni saya perasan ada tak kene manager saya selalu push suruh yakinkan family untuk invest..tiap kali lepas buat kol dengan famili saya perasan manager-manager ni mundar mandir duk kawal..saya pelik offer letter pon tak dapat lagi ni..aduhai saya tengah terdesak perlu kerja sekarang mak ayah dah hepi sangat saya dapat keje ni..dah la hari tu tak lepas roll play kat uts marketing ni kena tipu plak..peningnya kepalaaaa

    BalasPadam
  40. Saya salah 1 mangsa..sy start keje sana awal bulan 12 dan dah kerugian 150k. Semua tu duit adik bradik sy. Habis semua lebur.. klau nk crita apa2 leh contact sy 0175129139

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke..kesiannya..hbs tu cmne ngn duit tu?? dh report ke

      Padam
    2. saya pon salah seorang mangsa ,dan saya dah pun buat report polis dan PPIM , tp pihak PPIM mahu saya kumpul seberapa ramai mangsa yang bolehuntuk diambil tindakan terhadap mereka. Minta tolong sesiapa yang dah jadi mangsa email saya di: kirinyoo93@gmail.com
      kita mesti tegakkan hak kita, jangan biarkan lebih ramai kene tipu dengan SI PENIPU BESAR ni !!!

      Padam
  41. Fresh grad beware this kind of company..before go to any interview pleaseee pleaseee check the company background first before you end up at the wrong place...not even scammer forex there might be else to exploit the fresh grad!

    BalasPadam
  42. company strategic solution ni ade 2 org melayu yg free hair. sorang tu chinese look lagi sorang melayu suka pakai eye shadow colour2 perasan lawa. nama samaran tasha (dah tukar kot skrg). nama sebenar nur baizura binti mohamad. diorang akan paksa korang convince family utk invest sebanyak yg boleh.. hati2 la.. takkan ada pekerjaan luar sana yg suruh kita melabur atau letak duit. itu semua scammer

    BalasPadam
  43. saya pon salah seorang mangsa ,dan saya dah pun buat report polis dan PPIM , tp pihak PPIM mahu saya kumpul seberapa ramai mangsa yang bolehuntuk diambil tindakan terhadap mereka. Minta tolong sesiapa yang dah jadi mangsa email saya di: kirinyoo93@gmail.com
    kita mesti tegakkan hak kita, jangan biarkan lebih ramai kene tipu dengan SI PENIPU BESAR ni !!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nama sy fatin. Sy dh 5 hari training kt situ. Semalam sy buat urusan bank utk pinjm loan. Tpi nasib baik ad sorang kwn sy selamat kn sy. Syukur. Tpi kwn sy y lain2 dlm tu xtahu nk selamat kn diorg mcm mne sbb kami xde peluang langsung utk berhubung sesama sndri. Skg nama company diorg :Bright Value International. Org2 g dlm gmbr tu masih org y sama keja. Tpi skg dekat mid valley, 13 floor. Manager sy, perempuan melayu. Nama kak rina or dia biasa gelarkn kak rin. Dia suka pakai tudung duck scarf and mekup eye shadow.Dulu dia xpakai tudung. Skg dh pakai tudung.Ni no contact dia skg :014-3276158. Sape2 y pernah kena tipu dgn dia boleh kejar dia smpai mampus. Dia duduk dkt setiawangsa. Rumah area lrt sana. Ada 2 org anak. Kalu nk hunbungi sy, wasap no sy 010-9051844.

      Padam
  44. Hai...ada orang tahu apa2 pasal investment company ni..first service sdn bhd..dekat mid valley jgk. Any info. My wife dpt job dekat sana. Besok start training dia cakap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan percaya..klau dia cerita psl FOREX tu semua mmg scammer. jgn terpedaya dgn cerita2 manis klau taknak pengakhiran jd macam mangsa di atas. Buang masa nnt pergi training tanpa gaji. klau company yg betul, spttnya training msti bergaji atau buat on job training je. Jangan simply percaya pd investment company. nnt dia paksa kita buat investment secara halus wlupun dia bg position yg spttnya xde kaitan dgn sales.

      Padam
    2. yg penting klau dapat offer.. buat research dulu study pasal company..klau xde company website mmg sah2 scammer

      Padam
    3. first service tu tipu jugak ke?

      Padam
    4. Wife encik dah start keje situ ke? Ada apa2 info? Saya nak tahu juga pasal first service ni..

      Padam
  45. Alhamdulillah jumpa blog ni.. dorang dah tukar nama jadi Golden International youuuuu.. baru dpt call tadi dari "Ms. Elina".. saya suruh hantar email utk iv invitation dorg x nak, alasan HR dorg cuti bersalin x da org hantar email.. mmg something wrong.. search nama company x wujud.. search kat jobstreet pun xda.. lokasi kat midvalley..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama macam saya , baru dapat call tadi dr orang yang sama nama Elina . Nasib baik terjumpa blog ni .

      Padam
    2. Baru je pegi interview dkt company Golden International. Location at level 13 centrepoint south @ mid valley. Mmg suspicious sgt. Masa dpt call, mintak email, suruh respond kat jobstreet apa semua, mcm2 alasan. Turun building tu terus google address company, nahhh betul2 scam company

      Padam
    3. like seriously lar ada lagi cilaka2 ni... ingat lagi..last year awal bulan 4.. dapat call..and aku tak tahu asal aku boleh percaya dengan dorang ni..aku syak..dorang ni ada guna2..kebal gila... smooth je..semua ikot je.. yess..family invest almost 90k..and rasa sedih..susah payah kumpul semua tu..ingat nak tolong family..sekali kena tipu...tapi alhamdulillah.. ada ramai sangat hamba allah yang tolong dapat kan balik duit tu..dapat balik 60k something..bayangkan time tu puasa..kau dapat tahu company scam.. salah sendiri sebab percaya sangat.. report polis semua..polis , aku tak tahu lar dorang ambil tindakan apa..sampai sekarang senyap..then terpaksa buat tindakan sendiri..siasat.. cari balik mangsa2 2014 semua..mangsa yang sama cilaka2 ni tipu.. yess..dorang sangat membantu..terima kasih akak sekalian... semoga allah balas jasa anda semua dunia akhirat..and kepada manager yg tak layak pun dipanggil manager ni..family aku haramkan semua duit kau tipu..gaji yg kau tipu..air mata family aku.. and to all mangsa..ingat..what ever masalah..ingat allah.. allah tu ada..doa orang teraniaya ni sangat lar makbul..believe me.. waktu baru tahu kena tipu.. yess.. doa tu sangat lar bermakna..memang allah tolong hamba dia.. and semoga allah balas segala apa yg dorang buat ni..bukan dekat dunia..dekat akhirat... ingat..mangsa kau pernah tipu dari 2012 sampai sekarang..berapa banyak kau dah tipu..berapa banyak orang tak halalkan semua duit tu.. kau takkan aman di dunia akhirat...

      Padam
    4. hi, boleh saya tahu mcm mana awak boleh dpt balik duit tu ye? sbb sy pon terkena jgk bln 2 tahun ni

      Padam
  46. Hai, saya rasa saya dah kena game dengan scam company ni. Company ni namanya Golden International yang katanya bekerjasama dengan citibank hongkong. Lokasi di northcentre point southgate level 13 bersebelah dengan mph. Orang yang interview saya Miss Ellina dan yang guide saya masa training Miss Rina. Saya cam muka muka seperti di bawah. Saya harap awak boleh fight untuk lingkupkan mereka. Alhamdulillah saya tak sampai tahap kene tipu dan dipaksa untuk family invest. Saya boleh bagi this contact number yang claim die miss Rina dia salah seorang staff forex ni 0197951721. Kadang kadang dia akan contact guna private number

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huda company ni sekarang dah tukar nama Global Infinity. Level yg sama n orang2 dalam entri tu masih sama. Manager sy kak miraaa penipuuuuuuu. Sy baru jer 2 minggu. Lepas saya dpt blog ni semalam. Sy dah decide untuk bla macam tu jer. sy masuk on 2nd April. kak rina penipu tu pun ade. Org dlm entri tu still org yg sama. Kesian yg kat dalam tu x tau. Nak bgtau x boleh sbb sy xdw nombor utk kekawan dalam tu.

      Padam
  47. Boleh tak korang explain dgn saya mcm mana dia boleh tipu dan dapat duit kita sedangkan kita kena buat semuanya sendiri untuk masukkan duit dalam citibank hongkong dan yg click nak jual and nak beli tu kita dari software silverlight yg citibank hk provide kan. ?

    BalasPadam
  48. awak nurul huda.. boleh tak call or mesej saya di talian 0169380309.. saya mangsa seperti awak.. bru harini saya sedar semuanya.. saya prlu bercakap dengan awak.

    BalasPadam
  49. hi..sy bru pergi training 1hari..tq for advise.sama terkena dgn scam ni jgak.nama dia miss elina sma jgk which is dkt midvalley level 13 bhadapan mph office.cakap soft spoken gila nk mmpus.aku pulak dok cakap dlm hati mak aii baik nya manager ni.malam pulak terdetik nk seach no fon dia@nama company.nasib x terkena lagi lama.btw baru satu hari training.siap sruh beli fail la.tukar duit currency us dollar la nk bg senang lagi diorang nk ajar pasal job scope.sruh ambk tt form kt bank la.ilmu menipu diorang rasanya dasyat jgak.tak leh nak expect langsung ni scam.ok second day xpyh pergi dh sbb dh thu.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai.. kes sama jadi kat saya.. nama syarikat Golden International Sdn Bhd..saya perasan ramai yang datang iv. lepas satu@ dua hari dapat call yang saya diterima kerja dan kena datang office untuk discussion. masa tu ada seorang lagi yang dapat offer ni..mungkin orangnya ada dalam komen ni.. kes yang sama, hari pertama discussion diorang minta beli fail (untuk memudahkan letak info2 pasal forex), tt form, tukar duit usd (masa tu dah la xda duit), dan ada inform nanti boleh bawa laptop sendiri (sebab lagi senang nak buat kerja guna laptop sendiri katanya).. dia ada cerita pasal syarikat dia blablabla.. offer gaji RM2000-2800.. then dia offer gaji basic macam yang saya minta lah dalam masa tempoh probation dan akan dinaikkan lepas 3 bulan.. cam wow.. huahua.. dia minta datang esoknya untuk further discussion.. actually dari awal memang tak sedap hati sangat sebab macam kes rare juga la xda info company langsung kan.. esoknya datang ke office tu borak dgn ms rina @ elina (bunyi lebih kurang cam tu).. borak2 kosong je sementara nak tunggu lagi seorang rakan staf baru saya tu datang..dah alang2 borak kan.. saya tanya la soalan ' website company ni apa ye?' sebab semalam dia explain skop keje saya akan angkat call customer juga..so saya pun tertanya kalau customer tanya pasal maklumat company tu nak dapat dari mana.. biasanya boleh google je kan.. dia jawab semua soalan saya dengan soalan dan tak masuk akal..tu syak pertama.. lepas tu, saya tanya company ni dah 5 tahun kan kat sini, (sebab semalam dia ada explain pasal company dia) kenapa tak ada sign board nama company ye? dia akan balas dengam soalan..seperti kenapa nak kena ada signboard ye.. saya jawab la supaya orang lain or customer boleh cari kita.. tahu lokasi kita.. baru boleh nak bagi servis kat customer.. then saya cerita hari saya interview sebelum tu saya dah sampai depan office antara MPH dengan satu lagi office yang tak ada nama, so saya nampak ada orang kat meja receiptionis MPH.. saya masuk dan tanya kat mana company Golden International Sdn Bhd tu.. staf tu cakap TAK TAHU.. suspicious kat situ.. dah 5 tahun kot kat office midvalley tu.. ms rina@ elina tu cakap oo, kami kat sini memang tak bergaul..buat hal masing2.. pastu saya tanya pasal company berdaftar.. jawapan yang dia bagi bertambah suspicious.. lepas tu pasal offer letter. sata dah sign offer letter su sehari sebelum.. tapi salinan saya tak dapat.. saya tanya kenapa saya tak dibagi salinan.. dia tanya balik, kenapa nak kena bagi offer letter tu kat pekerja baru..dia cakap biasanya dorang ni nak guna offer letter untuk apply loan.. tapi bank tak akan approve loan tu kalau baru bekerja..so macam tak perlu pun bagi salinan offer letter tu.. then dah alang2 suspicious dari awal saya cakap je la. incase la ye kalau company ni tak bayar gaji, at least ada paper black and white.. dia boleh cakap 'akak dah kerja kat sini 5 tahun, takkan company tak bayar' which is bukan tu jawapan yang saya nak dengar.. haha..

      Padam
    2. memandangkan saya pun baru lagi mencari pekerjaan, so x reti dah bahas balik.. saya cuma cakap kebiasaanya kita akan dibagi salinan dan satu lagi untuk company..dia cakap tak semestinya, dulu dia keje manager kfc lepas permenent bary dapat offer letter.. then saya cakap, yeke saya tak tahu la tu.. sebelum ni saya keje pun dapat offer letter.. dalam tempoh probation pun still akan dapat offer letter and bila dah serap dia bagi comfirmatiin letter.. dia cakap depends on company nak buat cam mana.. lepas tu saya asyik pandang pintu masuk je tunggu partner baru tu datang. saya tanya akak tu yang sorang lagi tu tak datang ke.. dia cakap dia datang lambat sikit.. lepas tu dia nampak saya tak duduk diam..dia cakap saya nampak doubt sangat kat company tu masa tu (saya ada record voice masa ni sebab curiga sangat2). saya cakap saya okay.. then dia minta saya review balik apa yang dah bincang semalam.dia nak pergi masuk bilik ambil documents.. lepas 10 minit dia masuk dan cakap saya nampak awak macam tak boleh focus harini.. so, TADI SAYA DAH BINCANG DENGAN PIHAK MANAGEMENT KAMI BAGI AWAK MASA UNTUK BALIK UNTUK TENANG DULU DAN PIHAK KAMI PUN AKAN CONSIDER BALIK'.. saya balas, takpa kak, saya boleh je focus untuk discussion harini.. dia bangun angkat mug dia,and cakap awak balik dulu..kami bagi masa untuk berfikir..(saya syak dia halau sebab saya dah dapat hidu something wrong dgn company ni).. sebeluk keluar saya tanya lagi.. bila next discussion? (saja je seban tengok dia macam cepat2 nak saya keluar) haha.. nampak muka dia berubah macam orang nak tutup dari buat salah.. dia cakap nanti kami call.. keluar dari midvalley tu terus call kawan dan bos lama untuk minta pandangan.. dorg pun syak company ni scam berdasarkan cerita yang saya bagitau tu.. lepas seminggu saya call miss rina @'elina tu (saja je nak tengok kesudahan episod sebab yang last2 tu nampak dia takut) call dua kali tak angkat..haha.. padahal offer letter dah sign��.. owh ya, masa discussion tu saya tanya owner company ni siapa.. miss rina @ elina tu ckp dorg pun tak tahu which is saya terkejut dengan jawapan tu.. then sorang lagi staff free hair cepat2 cover cakap kalau kat cni dia la yang in charge korang (saya dengan partner baru tu).. pelik kan..dah kerja 5 tahun tapi tak tahu siapa owner company.. end of story.. so guys,jadikan pengajaran dan hati2 dengan apa je yang kita nak buat.. make sure buay research dulu sebelum pilih company ni.. have a good day!

      Padam
    3. file, tt form, duit usd semua dah ada..cuma tinggal kenangan๐Ÿ˜…

      Padam
  50. nama company Global International.midvalley/north point level 11.nama miss elina.cakap jawatan admin.kerja assist manager.1st day dh kena blaja analisis graph padahal mcm x berkaitan dgn admin job.dlm office suasana sunyi sgt mcm xde pkerja.tp sembang byk sbb pkerja ramai cuti .sbb tu office kosong. alasan dia sgt x munasabah

    BalasPadam
  51. Same story here. I got an interview at northcentre midvalley level 13. Depan or sebelah MPH office. Dorang dah tukar nama dah (GLOBAL INFINITY). As usual position admin executive,RM2000-RM2800. Tak banyak tanya masa iv , tanya benda basic sangat and next week nya dapat call boleh masuk kerja terus esoknya.bersyukur sangat terjumpa cerita macam ni. Thank you so much for sharing!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nama pun dah tukar, namanya Cik amira. Google nama company tak jumpa. Ciik amira ni tinggi, kurus , free hair selalu ikat rambut. Dia yang receptionist dia jugaklah yang iv kita. Num office pun selalu bertukar

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Haha aku terkena.babi elina!! yes,diorg masih lagi guna nama company global infinity.position admin executive,rm 2000-2800.
      Regards,
      Farah yang naif,14/8/2018

      Padam
    4. Ehhh..mungkin kita sama batch... I pon masuk ogos..babi punya miss EL.. Kak rin.. Siall laa..

      Padam
    5. Aku pun terkena we, baru 2 hari training, harini plk raya haji cuti mmg aku search sungguh2 sekali jmpa korg smua kt sini alhamdulillah dpt petunjuk dri allah, esk hari ke 3 training so mmg tkla aku nk dtg, dorg mlm2 pun nk mcj bgtau esok dtg kul 930am smpai kt lobi tu call dorg, aku pelik knp dorg tknk bg access kad dkt kte, alasan dorg sbb jaga tk bg even kte staff ofis situ, kau fikir logik la we, tk masuk akal lngsung, shittt si rina and elina ni, mmg tk berkat la hidup dorg buat mcmnk

      Padam
  52. Boleh tahan kebal jugak scammer2 ni lapar duit sangat. Barua yang sama keje situ company je asyik tukar nama. Untuk pengetahuan korang barua2 ni memang pantau blog ni. Kantoi je dorg tukar nama company. Office mengadap MPH tingkat 13 northcentre midvalley. TOLONG JANGAN PEGI DAN TOLONG SIASAT LATAR BELAKANG SYARIKAT DAHULU SEBELUM TERIMA TAWARAN KEJE.

    BalasPadam
  53. Hai, saya pon pernah kena tahun lepas..And yes, memang ada nama Elena..Dulu supervisor saya "Kak Rina/Rin" ..And ada jugak la staff yang lain contoh macam "Ili, Amirah" ..Nama ni tak tahu la betul ke tak..Tapi mostly semua bertudung..Elena tu je tak..Melayu pulak tu..Memang dia iv org perempuan je rasanya..Sebab org lelaki kan senang nk detect scammer or tak..Kalau org perempuan mcm kita ni, bendul sikit..Alhamdulillah, nasib tak invest duit..Kerja dekat sini seminggu je..Sebab dapat detect yg ni scammer pon by my senior..Nasib Allah tunjukkan ๐Ÿ™ ..Siapa yg nak tahu details, bole pm sy 0146828938

    BalasPadam
  54. SALAM SEMUA, INI ADALAH INFO DARI BANK NEGARA MALAYSIA SEBAB SAYA ADA EMAIL MEREKA BERKENAAN ISU NI. YANG TERKENA BOLEH LAH HANTAR MAKLUMAT TERPERINCI KEPADA BNM. THANK YOU


    Kami merujuk e-mel puan bertarikh 26 Februari 2018 dan mengucapkan terima kasih di atas maklumat yang diberikan.


    Kami ingin memaklumkan bahawa di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan (APK) 2013, adalah menjadi suatu kesalahan untuk seseorang individu di Malaysia membeli atau menjual mata wang asing (forex) atau melakukan apa-apa tindakan yang melibatkan, berhubung dengan, atau persediaan untuk, membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, selain daripada peniaga yang dibenarkan (authorised dealer). BNM hanya memberi lesen kepada semua bank, institusi kewangan dan pengurup wang yang berdaftar untuk menjalankan urusniaga dalam matawang asing.

    Senarai peniaga dan institusi kewangan yang dibenarkan oleh Pengawal Pertukaran Wang Asing untuk membeli atau menjual mata wang asing boleh didapati di laman sesawang BNM di pautan:
    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=fs&pg=fs_mfs_list&ac=118&lang=en

    Dengan kata lain, individu yang terlibat dalam pelaburan matawang asing dengan syarikat yang tidak mempunyai lesen yang sah harus menanggung risiko kerugian jika sesuatu berlaku kepada syarikat berkenaan. Oleh itu, kami ingin menasihati puan supaya berhati-hati dan tidak menyertai mana-mana pelaburan matawang asing haram (termasuk atas talian) yang ditawarkan oleh individu atau syarikat domestik mahupun luar negara.

    Menurut akta di bawah APK 2013, adalah menjadi satu kesalahan untuk seseorang itu membantu atau bersubahat dengan orang lain untuk membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, kecuali orang tersebut ialah peniaga yang dibenarkan.

    Untuk maklumat lanjut berhubung dengan pelaburan matawang asing haram, sila layari laman sesawang seperti yang tertera di bawah:

    Pelaburan matawang asing haram http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/0203_forex.htm
    Amaran penipuan kewangan
    http://fraudalert.bnm.gov.my
    Peringatan kepada semua pengguna kewangan
    http://www.bnm.gov.my/index.php?lang=en&ch=en_financialconsumeralert
    Jika syarikat itu tidak disenaraikan dalam senarai laman web kami, ia bermakna syarikat tersebut tidak diberikan lesen atau diluluskan oleh BNM untuk menawarkan apa-apa perkhidmatan atau produk kewangan.

    Puan juga boleh merujuk kepada pautan berikut untuk senarai Akta dan Perundangan di bawah bidang kuasa BNM:
    http://www.bnm.gov.my/index.php?lang=en&ch=en_legislation

    Sekiranya puan mempunyai maklumat berkenaan pengambilan deposit secara haram ataupun urusniaga wang asing secara haram, atau mangsa kepada aktiviti atau penipuan tersebut, hantarkan maklumat terperinci atau aduan beserta dokumen-dokumen sokongan ke BNM di alamat berikut:

    Jabatan LINK & Pejabat Wilayah
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato' Onn
    50480 Kuala Lumpur
    Faks: 03-21741515
    E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my


    Harap maklum.






    Kamarul Aini Hashim

    BNMTELELINK
    Bank Negara Malaysia
    No Tel : 1-300-88-5465
    No Faks : 03-21741515
    Emel: bnmtelelink@bnm.gov.my

    BalasPadam
  55. Jom lah gais, kita ramai2 berkumpul. Mogok kt cmpany scammer tu bawa polis semua saman, biar tahu rasa. Buat group mangsa scammer terus!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hamidzabaharum91@yahoo.com11 Julai 2018 5:21 PTG

      Yg ni saya sokong. Sbb pk balik muka2 penyangak tu aduhaiiii

      Padam
    2. dorg org yg sme ke?

      Padam
    3. Nurulhuda... Kena buat group WhatsApp... Bleh kumpul ramai2 tuk serang ini company.

      Padam
  56. Sy pon pernah kena awal tahun 2017 dgn company atas nama Strategic Solution..sempat 3 hari je training lepas tu blah sbb kwn bgtau ni company scam..kita sbgai mgsa yg pernah kena tipu wlupon ada yg blom sempat invest boleh buat report ppim ramai2..klo ramai2
    report jln..yg dah terinvest makesure ada bukti..senang

    BalasPadam
  57. now da 2018...stil ade lg org kena tipu dgn company tu..sy tumpang simpati pd mangsa2 as i m also 1 of it..blom sempat invest tp managed to open an account 20k..byk perkara mhalang utk continue..alhamdulillah kuasa Allah..manage to get it back setelah berusaha sebaik munkin..berdoa lah korang..e2 yg terbaik n in the same time berusaha klu nmpk jalan

    BalasPadam
  58. Guys. Sy pun terkena jugak ni. Patut malam ni hati tetiba rasa macam nak check nom and pasal company ni. Tak sangka. Nampaknyaa saya akan blah je dari company ni. Anyone boleh contact sy 0124537795 untuk share experience.

    BalasPadam
  59. hamidzabaharum91@yahoo.com11 Julai 2018 5:20 PTG

    Saya dah terkena dengan group ni. Yang sedihnya bangsa melayu kot jatuhkan bangsa sndri. Manager all the time main fon cakap nak gebang je lebih pandai buat duit lah.Masa iv cakap best je. Bila dh masuk training habis dia polish suruh family join. Nama manager tu rina or sy panggil kak rin. Sorng staff cakap nama dia elina cakap nama company Global Entity. Sampai mampus weh ko google xkan jumpa����Sy google nombor dia terus keluar cerita pasal si muka penipu. Cakap sy mental block sbb xdpt kepercayaan dri keluarga utk invest 350k. Bitcoin lah apa lah. Mmg muka asshole ja suma. Bazir duit minyak tol ulang alik dari rumah. Dah ler kena sacrifice tido sbb gerak ke office dorng kat Mid valley tu jam 6.15 am������

    BalasPadam
    Balasan
    1. hamidzabaharum91@yahoo.com... saudara pergi iv nama cmpany global entity tingkt 13, mid valley ke?

      Padam
  60. salam.cmpny dorg dh pndah ek?sy slh sorg mgsa mreka yg krugian 221k.anything boleh wsap sy di 0135825281

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada lagi awk,saya baru je kena.Esok elina sruh masok keje,tapi tergerak hati nak google..Alhamdulilah,Allah nak selamat kan

      Ni no telifon baru elina aka global entity tu 03-22800452 atau 03 -22800449

      Hati hati korg

      Padam
    2. Baik buat laporan polis kalau dah terkena tu... Sekarang mmg polis tgh buat siasatan kes ni... Tp masih mnunggu bukti2 baru... Sampai sekarang company ni masih beroperasi.. Baik kita viral kn... Sian fresh grad kna tipu..

      Padam
  61. Ada lagi.. Nama amelia aka global amenities, phone nmber dia still sama..

    Siasat dulu korang.. Hati2..

    BalasPadam
  62. Hi. Saya baru terkena dengan penipu2 ini semua! Nama company dia skrg GLOBAL NTT, yang pakai tudung merah tu nama dia Meera and rambut pendek tu Miss EL. Orang dalam gmbr tu semua masih ada. Saya dah kerja sebulan dekat sini, semalam baru saya tahu company ni scammers. Saya kena tipu hidup2 dgn dorg ni disbbkan saya ni fresh graduate and terdesak nak cari kerja. Paling menyedihkan saya dah start melabur 23k saya rugi 23k. and dorg kata akan bagi gaji besar kalau saya dpt tarik org utk cukupkan 180k!
    first day masuk kerja saya dah pelik kenapa company ni tkda sign nama company dorg and tmpt dorg senyap je. Then dia bawak saya yg saya nmpk semua muka penipu2 ni, mula dari haritu dia mcm2 smpai skrg dorg masih desak saya untuk cukupkan amount rm180k tu.

    Saya nk bertegur each other mmg tak boleh, kitorg mmg akan diikut ke mana sahaja.

    Alhamdulillah saya dapat tahu benda ni skrg, menangis tak berlagu sbb dah melabur. Tapi takpe org mcm ni hidup mmg tak akan tenang!!!!


    saya baru dpt tahu semalam so ni details yg sama boleh bg.

    Nama company: GLOBAL NTT
    No company: 0322800449
    Miss El rambut pendek tu dia selalu ikat rambut dia, kak meera tudung merah.


    please berhati-hati kalau company ni ada call korang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pon pernah try amount 20k..bila da masuk br rasa x sedap hati...mmg byk halangan masa nak join..last2 sy decide nak refund sbb amount yg dorg offer x cukup...time tu dorg da start ignore sy...mcm2 alasan dorg bg...tp sy stil try utk convince dorg..Allahuakbar!!!! setelah beberapa lama. dorg refund semula duit tu...duit tu duit mak sy nak p haji...

      Padam
  63. Yeke cerita semua ni mcm tak percaya. Ayah sy hampir nak laburkan rm170k. Skrg company ni nama dia GLOBAL AMITY. Patut la sy rasa x sedap hati.. Orang2 yg dlm gambar tu semua nya masih ada dlm company tu. Yg tudung merah tu nama dia meera. Sy da 1 mggu keje kat situ. Miss Elina tu asyik push sy je suruh ayah sy labur duit. Muka je cantik tp menipu org je.. Skrg ni sy kesian kat colleague yg sama batch ngan sy ni. Da la sy x kenal diorg, apa yg sy tahu diorg ni org susah dtg dr jauh semata mata nk cari keje.. Terima kasih bg sesiapa yg bg maklumat psl company ni. Da lama mencari, akhirnya terbongkar juga siapa sebenarnya diorg ni. Tapi yg pelik nya mcm mna diorg menipu duit org sbb diorg kata duit yg kita labur tu dlm bank kat Hong-Kong?

    BalasPadam
  64. Diorg ckp investment yg diorg suruh kita buat tu bitcoin. So hari2 la sy kena tgk movement market. Kena buat weekly report laa. Tapi yg peliknya pekerja yg senior ni diorg mcm relax je asyik dok perhatikan kita. Mcm diorang ni x de keje ke nak buat?

    BalasPadam
  65. Hai.. boleh dpt no phone atau email? Nak tanya sikit berkenaan dgn global amity ni

    BalasPadam
  66. sy dpt iv company integrity services kt mid valley . org yg sama call nama elina . scammer jugak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya yakin tu scammer yg sama. Kalau dia invite iv kat mid valley atau dia ckp kat garden, sah tu org yg sama. Tak guna ameera!! Yg si elina tu, kau tak kesian ke anak kau membesar dgn hasil duit haram.. Kalau korang stil tak tertangkap, suatu hari nnti kalau anak kau dh besar n jumpa blog ni, sure dia rasa HINA ada mak mcm kau! Haram jadah betul!

      Padam
    2. betul weyh ..aku dapat manager si ameera dan si elina mulut puaka weyh dia dok memaksa untuk tarik family masuk juga invest. dia igt aku bodoh ke nak suruh family aku invest around rm170k tu ke company dorg .. harap2 dorg kena tangkap lah atas penipuan duit org mcm ni.

      Padam
  67. Yes company tu dah tukar nama integriti services!! Dah kena awal Disember haritu. Datang iv diorang just tanya family background je. And diorang bagitahu bila dah kerja nanti baru diorang terangkan pasal syarikat. And now diorang consult bitcoin. Sempat datang sehari je and study pasal graph?! Esoknya rasa berat hati nak pergi kerja. Family pun kata takpayah terlibat dengan company macam tu. Terus resign, cakap dapat offer lain. Sedih sebab yang tipu melayu sendiri. Be careful fresh grad!

    BalasPadam
  68. guys please hati2 sekarang nama dorang intergrity services masih aktif lagi hari2 ada bdk baru yg masuk masih dia mid valley tingkat 13 kalau dorg call x nak bagi tau location just bagi direction tnggu kat starbuck ke lupakan laa penipu ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes. Saya baru terkena. Nama latest dia pakai Intergrity Solution. Saya tanya registered company number dia tak nak bagi. Email company and alamat company pun taknak bagi. Elina, Rina nama yang sama. Nasib baik bincang dengan husband and family sepakat kata ada something tak kena dengan company ni. Sepatutnya start esok but I already declined the offer. Kita patut sama2 lapor hal ni supaya orang lain tak tertipu.

      Padam
  69. Ye saya pun dah terkena. Paling latest dia pakai nama Intergrity Services. Location dia dekat Mid Valley Level 13. Ms Elina yg call. Bila saya tanya registered company number dia taknak bgtahu. Minta email pun tak bagi. Macam yg lain, iv just tanya background family. Bila discussed dengan husband and family members rasa macam fishy je company ni. Ms Elina tu cakap dah diterima kerja and esok boleh start. Nasib baik jumpa blog ni. Boleh declined. Somehow macam mana ye nak report. Sebab macam dah lama company ni menipu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. report PPIM kot.. sy pon mangsa mcm awak ๐Ÿ˜ข

      Padam
    2. Sy dapat tawaran kerja di integrity services , so nama dia mmg dh brtukar ye dri global ke integrity service?

      Padam
    3. Sy dapat tawaran kerja di integrity services , so nama dia mmg dh brtukar ye dri global ke integrity service?

      Padam
  70. nk tye siapa yg kerja sini dah sebulan? dy ad dpt gaji tak??? utk sebulan tu?? sy mangsa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak dapat .saya kerja sebulan terus berhenti

      Padam
  71. saya pun kena .. dorg pakai nama intergrated services. location dekat mid valley level 13. saya bertahan kerja disitu 2 minggu je sebab tak tahan kena tekan dgn manager pasal suruh family invest dalam investment bitcoin. sumpah menyesal datang company tu bazir gila duit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku baru cau dr company penipu tu.. Skrg nama dia integrity services dkt centerpoint midvalley level 13, still ada miss elina yg rambut pendek tu then kak rina @ rin pun ada lagi... Sibuk push2 suruh cerita dekat family abg kakak buat invest. Bitcoin ni.. Aku dh ckp family aku tknk buat.. dia boleh ckp mcm mana aku nk pickup call client kalau family sendiri pun aku tk boleh nk yakinkan pasal invest. Ni... Baik aku benti kerja je kalau mcm tu... Mmg kaki psiko semua org kt situ... Lepastu lelaki cina n perempuan cina tu pun still ada... Lepastu semua dok acah2 busy ngadap laptop lah apa lah.. Ada yg study uk lahhh mcm gampang

      Padam
    2. Huh sama la .saya masuk minggu kedua puasa .

      Padam
  72. company bluebell management scammer ke

    BalasPadam
  73. Saya pon dapat call untuk interview ni.. Nama company integrity services yg call nama amira,bila sruh email detail dia sruh ambil kertas untuk tulis info. Jawatan admin executive area midvalley tp nnti time nk dtg interview call no office ni +60322800457 pergi dekat the garden mall tingkat 2 dekat starbuck nnti dia dtg pick up sbb kena guna access card. So hati² dgn scammer ni

    BalasPadam
  74. Saya pun ada dpt call utk dtg iv kt company nama integrity services ni.. nasib dtg tgk tempat company dia dulu sblm keesokan hari tu utk iv dgn dia.. sy sempat tanya dekat customer service kt bwh tu.. dia ckp memang dh ramai dtg iv utk company ni and staff diaorg memang kalau blh xnk kite bercakap dgn customer service tu sbb nnti bila dh sampai kt office dia tu nnti staff dia akn turun ambik kite bwk naik ke office dia.. masa tu aku rasa mcm pelik dh.. company ni dh lh bila tanya alamat xnk bg tahu.. dia just call and then bg direction ckp u msk kt garden mall level 2 tepi starbuck tu ada lorong msk situ.. bila dh sampai call i nnti i turun ambik u sbb nk msk situ kena ada access card.. memang btl kena access card kalau nk msk.. sblm ni pun aku ada try google no fon dia memang ramai ckp no tu scammer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah. Nasib baik dpt jumpa blog ni dan komen korang semua. Saya baru je dapat call tadi dari +60 3-2280 0457 tapi dia kata Amira daripada Indemnity Services.. katanya kena pergi The Gardens Mall tingkat 2 tunggu dekat Starbucks. Ya Allah scary nyaaa. Terima kasih sangattt sebab mention no phone tu senang nak rujuk ๐Ÿ˜ญ so saya nak block lah no tu sebelum dia call ke ape ke kannn. Kononnya interview hari Jumaat ni. Hm saya terdetik nak search pasal no phone ni sebab dekat TrueCaller apps kata scammer. Saya just nak double confirm je and i found this blog.

      Padam
  75. saya baru dapat dengan conpany ni dan masih dengan orang yang sama el dan mira tu tapi saya dah sign satu kertas jumaat lepas macam mana eh apa patot saya buat

    BalasPadam
  76. Baru dpt call dari +603-22800227 Amira. Sruh dtg iv dekat the garden position admin executive. Nama company INDEMNITY SERVICE. dia ckp company ni related to finance. Suruh dtg the garden tunggu dkt starbucks level 2 nanti ada org akan guide sbb nak masuk kena access card. Dah suspicious sbb bila minta email invitation iv dia ckp dia pngil iv thru phone ja. Nasib baik jumpa blog ni klau x sia2 pergi iv tu.

    BalasPadam
  77. Paling latest lagi, utk tahun 2020, nama syarikat bertukar kpd Bright Value International. Pejabat di tgkt 13 di the garden kL. Tggu di lobi south tower dan akn di assist utk ke tgkt 13. Pekerja menggunakan nama samaran hidayah dan amirah. No tel pejabat : 03-22800234.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

* Word verification terpaksa diaktifkan berikutan terdapat begitu banyak spam judi di ruangan komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...