Sabtu, 30 Mac 2019

3 Prototaip kereta terbang yang belum boleh terbang

1. Prototaip kereta terbang yang diperkenal menteri PH di pameran LIMA menjadi bahan jenaka dan troll.

2. Pada awalnya diperkenal sebagai 'prototaip' namun ditukar menjadi 'model' setelah menerima kecaman netizen.

3. Tak pasti sama ada prototaip sebenar sudah mula dibina atau belum. Difahamkan pelaburan untuk membina prototaip lebih kurang RM1 juta.



Rabu, 27 Mac 2019

9 Berniaga jangan layan pelanggan macam haram

1. Baru-baru ini aku ke pantai timur untuk menghadiri majlis perkahwinan. Masa berhenti di sebuah R&R di LPT2 aku perasan tayar kereta aku merekah.

2. Aku ambil keputusan singgah di Kuala Terengganu untuk tukar tayar alang-alang dah dekat. Tapi memandangkan aku tak tahu langsung selok belok di sini, maka aku buat carian 'kedai tayar' di Google Maps.

3. Lalu banyaklah kedai tayar yang disenaraikan dalam Google Maps. Ada yang banyak bintang, ada yang kurang bintang, ada yang banyak review bagus, ada yang banyak review tak bagus, ada yang tak pernah orang review langsung.


Jumaat, 22 Mac 2019

0 Tak payah bersedekah jika sekadar mahu menunjuk

1. Kita biasa dengar, kalau nak buat baik, nak bersedekah, kena buat senyap-senyap, kena sembunyikan amal jariah kita, bak kata pepatah apabila tangan kanan memberi, jangan sampai tangan kiri tahu, kerana dikhuatiri mengundang riak dan ujub dalam diri pemberi sedekah.

2. Lalu apabila ada orang buat kebaikan secara terbuka dan terang-terangan, ada yang kecam kalau buat baik setakat nak menunjuk baik tak payah buat.

3. Malah pernah juga aku terdengar pesanan khidmat masyarakat semacam ini keluar di radio, di mana selebriti tersebut berpesan lebih kurang begini, "Kalau buat baik setakat nak menunjuk baik tak payah, nak buat baik kena ikhlas okay".



Khamis, 21 Mac 2019

2 Hala tuju jika keputusan SPM tidak memuaskan

1. Lepasan SPM yang keputusan tak berapa cantik biasanya susah untuk mendapat kursus pilihan mereka di peringkat ijazah sarjana muda (degree).

2. Dalam borang UPU pemohon boleh isi beberapa kursus yang dia nak mohon, 8 kalau tak silap.

3. Biasanya pemohon akan pilih jurusan yang dia minat di atas dan letak jurusan yang dia tak berapa minat kat bawah sekadar untuk penuhkan borang pilihan.



Rabu, 20 Mac 2019

0 Bergaduh hanya kerana perkara remeh temeh

1. Di sebuah sekolah, pelajar-pelajarnya ada banyak klik, antaranya klik budak bola dan satu lagi klik budak nerd.

2. Geng budak bola ni memang hebat main bola, ada yang wakil sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan, malah tahu macam-macam selok belok pasal bola sepak. Manakala geng budak nerd ni pula ada lah aktiviti diorang sendiri tapi tak tahu sangat pasal bola dan tak pandai main bola pun.



Selasa, 19 Mac 2019

1 Keputusan cemerlang dalam SPM tidak penting?

1. Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018 baru keluar minggu lepas dengan mencatatkan pencapaian yang lebih baik dengan Gred Purata Nasional (GPN) 4.89 berbanding 4.90 pada 2017. Seramai 230,465 calon lulus sekurang-kurangnya semua mata pelajaran yang diduduki pada tahun 2018 dengan 8,436 calon mendapat gred A+, A dan A- untuk semua mata pelajaran. Seperti biasa, media sosial dilambakkan dengan slip peperiksaan dan ayat-ayat perangsang dari orang dewasa.



Isnin, 18 Mac 2019

4 Hubungkait game PUBG dengan tragedi New Zealand

1. Sejak berlakunya tragedi berdarah di New Zealand, ramai orang mula mengecam sebuah game popular yang boleh dimainkan di komputer atau telefon bimbit iaitu PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

2. Game PUBG ini dikatakan boleh mendorong pemainnya melakukan keganasan dan juga dikatakan mempunyai unsur hina Islam apabila terdapat objek yang seakan-akan sejadah di dalam game tersebut. Malah rakaman video yang dilakukan oleh pengganas kulit putih itu juga dikatakan dirakam menyerupai game PUBG.



Jumaat, 15 Mac 2019

3 Bongkar motif tragedi berdarah masjid New Zealand

1. Jumaat, tanggal 15 Mac 2019, insiden tembakan rambang berlaku di masjid Al Noor dan masjid Linwood di Christchurch, New Zealand ketika umat Islam mahu menunaikan solat Jumaat. Dianggarkan lebih 40 orang terkorban dan lebih 20 orang cedera. Terdapat juga warga Malaysia yang turut menjadi mangsa dalam insiden tersebut. Takziah buat seluruh mangsa yang terlibat.

2. Penyerang yang sangat kejam dan tidak berhati perut ini adalah seorang lelaki warga Australia berkulit putih berusia 28 tahun, menggunakan nama Brenton Tarrant di media sosial, turut menyiarkan serangan itu secara langsung di Facebook.



Khamis, 14 Mac 2019

2 Sikap bangsat manusia punca krisis pencemaran gas

1. Sekolah di Pasir Gudang banyak dah ditutup setelah ramai pelajar jatuh sakit akibat terhidu gas beracun kesan dari pembuangan sisa toksik secara haram di Sungai Kim Kim oleh manusia bangsat. Semua guru dan pekerja sekolah juga telah diarahkan bercuti hingga diberitahu.

2. Ramai kakitangan kesihatan, keselamatan dan pembersihan bertugas bertungkus lumus siang malam untuk menyelamatkan mangsa dan memulihkan semula keadaan.



Selasa, 12 Mac 2019

1 Ulasan terhadap tuntutan di perarakan Hari Wanita

Sempena Hari Wanita Antarabangsa pada Sabtu lalu, lebih 300 orang berhimpun dan berarak di ibu kota Kuala Lumpur bagi menyambut Hari Wanita. Perarakan yang bertemakan "Hentikan Keganasan, Hormati Perempuan" dianjurkan oleh para aktivis wanita bertujuan untuk membuat beberapa tuntuan berkaitan wanita. Malangnya perhimpunan ini turut dicemari oleh golongan LGBT, aktivis yang menuntut benda pelik-pelik seperti kebebasan pekerja seks, free nips dan sebagainya yang mengambil kesempatan seperti parasit untuk memperjuangkan agenda songsang mereka.

Tidak mahu menyentuh panjang tentang pejuang LGBT dan aktivis-aktivis merepek lain, aku hanya mahu mengulas sedikit tentang tuntutan utama yang dibuat oleh sempena perhimpunan ini.


Jumaat, 1 Mac 2019

6 Alkisah doula, anti vaksin dan bumi rata

1. Beberapa kebelakangan ini, isu doula, anti vaksin dan bumi rata hangat diperkatakan lebih-lebih lagi setelah ia mendapat tempat dan ruang di rancangan TV arus perdana dan juga didokong oleh selebriti tertentu.

2. Ada yang bersetuju topik ini diperbahas dan didebatkan secara terbuka di kaca TV agar orang ramai boleh mendengar sendiri dari mulut golongan yang pro dan anti, namun ada juga yang tidak bersetuju kerana perbahasan ini mengaibkan individu dan hanya membuatkan orang ramai bergaduh dan bertelagah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...