Selasa, 25 September 2012

196 Racist freak yang fobia kaum lain

Ni aku nak cerita pengalaman aku seminggu lepas pergi ke satu program team building di sebuah hotel di tempat peranginan selama 3 hari 2 malam kerana dipaksa oleh bos aku. Dalam senarai yang aku dapat, bilangan peserta lelaki ada lebih kurang 20 orang, hanya ada seorang India dan seorang Cina, yang lain semua Melayu. Aku antara yang terawal sampai, so masa aku register tu aku check nama aku sebilik dengan seorang Melayu tapi dia tak sampai lagi, so aku ambik kunci bilik dulu dan terus masuk bilik nak cop katil. Setengah jam kemudian, roomate aku sampai, dan dia bukan seorang Melayu, tapi seorang India.


Then aku tanya kat dia, betul ke bilik dia sini. Dia cakap masa register tu nama dia asalnya satu bilik dengan seorang Melayu lain, tapi orang Melayu tu dah tukarkan nama dia dengan orang Melayu yang sepatutnya jadi roomate aku.


WUT DAFUQ MAN??? Why the racist u phreak fakap shit ??? Aku bukan marah kat orang India tu, tapi orang Melayu yang ada penyakit India-phobia atau Cina-phobia ke sampai sanggup tukar tak nak sebilik dengan mereka. Salah ke, hina sngat ke tinggal dengan orang India/Cina atau non-muslim?


Aku dah banyak kali pergi program/kursus team building ni, dan dah pernah 2 kali nama aku ditakdirkan satu bilik dengan non-melayu, Cina sekali dan non-muslim Sabahan sekali, dan aku tak kisah pun, even aku takde pun rasa nak tukar2 bilik dengan orang Melayu. Walau aku sebilik dengan non-muslim, tapi aku boleh je berkongsi tandas dengan dia, tanggal baju depan dia, malah boleh je solat kat bilik hotel, dia takde cakap apa pun malah orang India yang jadi roomate aku minggu lepas tu siap bagi aku mandi dulu sebab dia tahu waktu Maghrib dah masuk. So apa masalahnya?


Seriously I'm sick of this RACIST fuckin thing, cinafobia, indiafobia, melayufobia, kadazanfobia, ibanfobia, kelantanfobia, kedahfobia, islamfobia, kristianfobia dan lain2 bentuk fobia kepada bangsa, negeri dan agama bukan sahaja yang berlambak2 di Internet tapi sampai terbawa2 ke dunia nyata.

Baru je baca entry Melayu kian binasa kat TAUFIKING! ingat maleh nak maki2, tapi sikap bangang orang Melayu macam ni yang membuatkan aku terpaksa maki... sorry bro. Mungkin ramai yang rasa bangsa kita ni terlalu superior dari bangsa lain terutama PERKASA kerana yelah, bangsa Melayu kan berasal dari bani jawi yang berketurunan Nabi Ibrahim a.s dan juga Keturah seperti yang sudah tertulis dalam ALTER TERAHSIA BANGSA MELAYU.




tags: 1malaysia racist perkauman melayu cina india bumiputera kadazan murut iban melanau dayak dusun sabah sarawak islam muslim non-muslim faith fobia phobia takut freak racism xenophobia multiracial masyarakat majmuk racial berbilang bangsa mistisfiles mistisfiles.blospot.com sejarah asal usul bangsa melayu ibu melayu keturah keturrah hebrew bible old testament kitab perjanjian lama yahudi jew bani jawi mim tamim

196 ulasan:

  1. aku biasa jer..ramai jer kawan non-muslim..india cina..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko mesti Cindia kan kan kan?

      Padam
    2. aku rasa, kalau duduk dengan abngsa lain pun banyak jugak advantagenya..boleh improve BI..dari pengalam aku masa kat U lah..

      Padam
    3. sori potong trip..hahaa

      aku housemates ngan non-muslims pernah, roomate ngan indian penah time kursus (jd bespren aku lagi pstu, mmg x leh benti sembang mcm2 teori kuar mmg x bosan, n mmg mcm noob ckp la dia ni pon mangsa nama kne tukar2 n dibuat mcm bola kne pass from one malay to another), share khemah ngan chinese penah masa camping trip time study dlu, classmates skolah chinese, indians n siamese...pendek kata mmg idop aku akan geng ngan mcm2 kaum la, aku sndri pelik n x paham akan pemikiran manusia racist, sbb bg aku mmg rugi kalo x berbaik2 sama berbilang kaum..n yes aku juga ramai member2 malays..

      Padam
    4. Hey sex lady

      Program Perniagaan Menarik, KLIK IKLAN - DAPAT DUIT. Modal Rendah, Jana Pendapatan Mudah!

      Andai dahulu kita sering dalam dilema untuk melakukan tugas sebaran terhadap tawaran produk @ servis yang sedang kita lakukan. Tetapi zaman sekarang... pendekatan internet memberi 1001 ruang kepada anda pendatang baru mahupun yang lama. Memang kesan positif dapat jelas dilihat dari pendekatan program pengiklanan ini. Semestinya anda sekarang sedang berada di laman yang tepat, kiranya ingin menambah usaha promosi, lantas dapat menambah pendapatan!



      Berkonsepkan IKLAN INTERNET, Potensi Pendapatan RM60-RM1100 Sekalipun Tidak Menaja, Senang-Senang Je Dapat. Jom Join Kami

      Padam
    5. Kepala hotak ko sex lady. Nk iklan pun agak2la

      Padam
    6. Seperti segala pokok didunia ni dipecah2kan dari nama dan spesies tertentu oleh manusia,manusia ni juga dah dipecah belah oleh kaum,agama dan lain2.Namun dari segi pokok2 ni tidak memberi apa pun special untuk agama tertentu,tpi hanya oxygen untuk segala kehidupan didunia ni untuk bernyawa...Creation remains a unsolved mystery.We all go through the same cycle of life....So sad Malaysia.

      Padam
  2. erk..apeda..ini mcm pon ade..igt dulu mase keje kat genting..aku dpt bilik dok ngn dak cina..2 org cina n aku sorng melayu...tp dorng sgt ok...n menghormati aku...x mkn khinzir dlm bilik...kalau mabok,dorng tido jew kat bilik bf dorng..slalu kemas bilik..katil aku klau x lipat selimut pon dorng tolong lipatkn..in case klau aku bgn lmbat g keje lar :))...klau dorng balik shift mlm...n tgk aku tgh tido..x akan ade sebarng bunyi pon yg boleh mngganggu tido aku...dorng mmg baek...tp yg paling aku suke..dorng salu beli megi wat stok lam bilik..n mkn same2..hahaha...:p

    BalasPadam
  3. Pelik kan, dah besar-besar pun masih nak main geng.
    Cemana nak 1malaysia maju berjaya ni? *insert posing dengan BMW kat putrajaya*

    BTW, thanks for following me :)

    BalasPadam
  4. haha aku ramai kawan cina ngn india hehe

    BalasPadam
  5. haha..dulu member cina aku siap tnya aku "kawan,tu bukan org tengah azan asar ke?u takmau solat lagi ke?".Dengan lajunye aku pegi amik wuduk kat bilik air.dalam hati "ya Allah!aku insaf!".hahaha.

    BalasPadam
  6. sapo nk saing dgn kawe..kawe org kelate(nk tgk ada ke x kelantanfobia kt sni)

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu mu nak cari klntnfobia,mu seru la name zack.pahtu mu baloh la ngn dia..anti kelantn giler mamat tu.

      Padam
    2. zack who?huk aloooo..

      Padam
    3. Org kelantan mmg bangang.ckp je org lain kelantanfobia,tp sebenarnya org kelantan yg fobia dgn org negeri lain.nk lepak dgn geng kelantan je.kalau ada org negeri lain lepak dgn diorg,sanggup diorg tinggalkan kalau jumpa set2 kelantan,cam haram

      Padam
    4. skang ni ko nk kwn dgn aku ke x?aku org kelantan ni..kalo ko xnk,sape yg cam haram?

      Padam
    5. Oghe klate supo jakun tok gheti nok saing denge ore negeri laen..

      baso puok2 boddo oghe2 klate duk kebung nyor duk maen denge nate beruk lek semok.

      Padam
    6. yeahhhh!!!noob,sila wat topik pasal isu rasist berkaitan kelantanese.nak tgk sejauh mana "fire of hatred" ini merebak.

      Padam
    7. isu rasis kenegerian aku dah buat dulu kat entry Sentimen kenegerian melampau di negara merdeka, masa tu zaman2 Zack masih aktif lagi kat sini. nak kata hatred tu merebak sangat tu takde la jugak walau komen sampai 175, mungkin sbb tak ramai org kelantan baca Buasir Otak... tapi tujuan aku bukan nak menyebarkan hatred, tapi menyedarkan orang pasal racist kenegerian tu tak bagus dan merugikan negara... harap maklum ya...

      oh dan aku bukan anti kelantan

      Padam
  7. Wa terpaksa kondem lu balik..Bagi wa ok je soal blog ALTER TERAHSIA BANGSA MELAYU tu..coz nak buat anak bangsa celik sejarah..tak ada kaitan dengan propaganda politik.

    Wa tak paham apa kaitan Blog yg cuba nak buat anak bangsa celik sejarah dgn isi artikel lu?

    Tak payah cakap soal kenapa boleh wujud RACIST FREAK ni..lu tengok sekeliling lu..pergi ke kawasan perumahan..lihat sekeliling..pergi ke sekolah,lihat sekeliling..masing2 dengan group sendiri.

    Siapa yang ajar ni?Parti2 politik yg meneruskan DEVIDE ET EMPERA tinggalan British..

    BalasPadam
    Balasan
    1. giler la lu ni..pening kple aku bce komen lu..

      Padam
    2. Dah lu bangang sebab tu lu tak paham, miahahaha ~

      Padam
    3. lu pndai sngt ke?stkt tulis statement merapu cmtu..wah,pndai sngt.kalah org ada PHD.aku nak tulis merapu mcm lu pun boleh.

      you are hijo de puta. La concha de tu madre is a queen of poonta. People like you are cabron.Vete al infierno with your baboso.Tu madre es una estupida and that's why eres tan estupido como un perro. Chinga usted!

      Padam
    4. Google Translate

      Padam
    5. orang melayu mengaku berasal dari keturunan Nabi Ibrahim dan juga Keturah tu celik sejarah sangat ka? kitab mana ko rujuk? injil? taurat? dalam Al-Quran tak sebut pun pasal keturah, dan kalau disebut dalam kitab injil dan taurat masa kini yg seperti yg kita semua sedia maklum akan keasliannya, adakah dinyatakan perkaitannya dengan bangsa melayu?

      aku dah lama perhati blog2 asal usul melayu ni, macam2 teori mengarut keluar yg kita sendiri tak tahu akan kesahihannya tapi main percaya saja. melayu is melayu, tak perlu reka cerita semata2 nak angkat bangsa melayu tu tinggi2 seperti bangsa yahudi yang mmg selalu disebut dalam Al-Quran. cukup sekadar kita tahu yg semua bangsa di dunia ini pun berasal dari Nabi Adam dah cukup.

      lain2 korang boleh rujuk kat link ni atau google saja:

      http://perakbangkit.blogspot.com/2009/10/bangsa-melayu-bukanlah-berasal-daripada.html

      Padam
    6. Teori Nabi Ibrahim datang ke nusantara menikahi seorang perempuan hingga melahirkan bangsa Melayu hanya sekadar teori..seperti juga teori Bangsa Melayu berasal dari Yunnan dan Berasal dari iskandar zulqarnain..banyak versi soal asal usul bangsa Melayu..sebab itu orang kata KAJIAN.

      Blog ATBM tu lebih kepada mengajak berfikir,saya rasa anda hanya membaca soal Keturah itu sahaja,tidak membaca artikel yg lain.

      Anda kata benda yang tiada dalam Al-Quran adalah perkara yg tak wujud..so Adakah disebut Iman Mahdi dalam Al-Quran?Tak ada soal Iman Mahdi dalam Al-Quran..tapi Nabi cakap Iman Mahdi akan muncul..Tak ada dalam Al-Quran tak semstinya benda tu tak ada dan tak wujud.

      Sumber2 dari Bible dan taurat tak semestinya tak betul..Nilai2 sejarah dalam Taurat dan Bible masih boleh digunapakai..bagaimana sumber2 dalam bible dan taurat boleh digunakan pakai?iaitu menggunakan kaedah CROSSCHECK dengan pelbagai sumber data sejarah dari Arkib seluruh dunia..Tamadun Assyria dan pelbagai tamadun lain diketahui disebabkan rekod2 dalam taurat dan bible lah.

      Apa yg tidak boleh dipakai dalam taurat dan bible adalah dari sudut akidah,amalan2 dan kepercayaan..Bukankah cerita soal Nabi Isa dalam Bible telah dibenarkan dalam Al-Quran?Manusia yang lahir tanpa Bapa ni benar2 wujud! cuba kita pakai cakap anon 4.01 ni..iaitu hanya percaya apa yg ada dalam Al-Quran..so Kebetulan dalam Al-Quran tidak disebut kewujudan Nabi isa..adakah kita mahu mengatakan Nabi isa tidak wujud?

      Tiada dalam Al-Quran tidak semestinya benda itu tidak wujud..Al-Quran bukan buku sejarah.

      Buka minda tu skit,jangan nak kaitkan semua benda dengan agama..pandang lah dari sudut ilmu.

      Padam
    7. Bro Anon 4.01,Dinosour tidak disebut di dalam Al-Quran,adakah dinosour tak wujud?saya confius coz banyak betul tulang2 haiwan ni di seluruh dunia tapi dalam Al-Quran tak sebut plak soal dinosaur..nak percaya ke tidak ni soal Dinosaur ni coz Al-Quran tak sebut pun soal binatang ni?

      Adakah dinosaur adalah agenda zionis?

      Padam
    8. bodoh,'jgn kaitkan semua benda dengan agama'.ko ingt islam ni mcm agama kapir,hindu semua tu ke?islam bukan agama.islam ni ilmu kehidupan.islam merangkumi semua sudut.sains,ekonomi,politik,sejarah dan lain-lain.kalau bab kau cakap 'Tiada dalam Al-Quran tidak semestinya benda itu tidak wujud'tu memang betul.Contohnya nama-nama binatang tak semua disebut dalam Al-quran.tapi bila kau cakap jgn kaitkan semua benda dengan agama tu yg tak betul.'pandanglah dari sudut ilmu' taik kau.org eropah sana tu semua kaji Al-quran untuk tau segala benda yang berlaku kat alam semesta kita ni.teruk la kau,kau lebih yakin 'ilmu' kau tu..dengan ajaran islam sendiri pun tak yakin.sebenarnya kau tu yang ingt islam ni setakat blaja solat,tau hukum tajwib,zakat semua tu je.kau tak tau banyak lagi benda yang islam bagi pentunjuk.

      Padam
    9. kaitan artikel dengan Alter Terahsia Bangsa Melayu? kedua2nya sangat taksub pada bangsa melayu, itu sahaja... dan aku tak kutuk pun blog mistisfiles tu malah takde kaitkan pun dengan politik. ke sebab aku tulis PERKASA? oh mereka itu memang pejuang melayu sejati, bukan?

      Padam
    10. dah kontradiks,tadi cakap sejarah tak penting sekarang Islam dah merangkumi kesemuanya pulak?

      sebab tu aku kata,pandang dari sudut ilmu..bukankah islam menyuruh kita mencari ilmu?sekiranya kau bijak..kau akan buat kajian untuk membuktikan bangsa Melayu tiada kaitan dengan Nabi ibrahim dan membuktikan Bangsa Melayu hanyalah sekadar sebuah suku Austronesia yg berasal dari afrika yg mendarat di semenanjung ribuan tahun yg lalu.

      Tapi selalunya tipikal macam kau ni,ayat standard kembalilah kepada Al-Quran dan percaya manusia berasal dari Nabi adam..itu semua fakta am..orang dah tahu tak bagitahu pun tak apa.

      Kenapa tak buat satu kajian atau artikel ilmiah?kenapa2 ayat pemalas yg digunakan?

      Permasalahan orang macam kau ni adalah masalah ARABISASI,bukan masalah soal islam..kau terlalu mengARABkan diri kau..kau tanpa sedar sangat membanggakan2 sejarah,pencapaian yg dibuat oleh Arab2 islam ini dan sangat pantang kalau ada orang melecehkan Arab..kalau bangsa sendiri tak apa nak kondem.

      Kau sedar tak ko berbangga hanya atas KREDIT sebagai UMAT ISLAM?faktanya..kesemua kegemilangan islam itu dibuat oleh bangsa Arab,Turki,asia tengah,india dan Afrika..Kau membanggakan pencapaian yg dibuat oleh bangsa2 yg menjadi umat islam ni..Bangsa kau kemana?apa sumbangan dia kepada islam?bila ada orang buat kajian..ko perlekehkan mereka dan bangga dengan status ARABISASI kau tu kononnya ko akan lebih islam kalau mengarabkan diri ko..dasar orang yg tak ada identiti.

      itulah yg terjadi bila tak dapat nak membezakan ilmu dan akidah..kononnya dia lah paling ARAB dan paling ISLAM! ptuihhhh!

      Padam
    11. Kau salah Noob,sebab dorang tulis soal sejarah melayu terus kau cop mereka Taksub pada bangsa Melayu?so para arkeologi yg mengkaji sejarah mesir adalah pengTAKSUB bangsa Mesir lah?so jika seorang Ahli sejarah Cina menulis dan mengkaji sejarah bangsanya dia dicop sebagai taksub kepada bangsa cina lah?

      Ko sebenarnya sedang menghina INTELEKTUAL seseorang dan Komitmennya..ada Orang kita duk buat kajian macam tu?habis kuat kajian pemalas Bangsa Melayu sebenarnya berasal dari indonesia..kita kat semenanjung ni pendatang je..habis tu orang2 indonesia berasal dari mana pulak?itulah yg dinamakan kajian.

      Ko cakap soal Obses dan taksub,ko sendiri taksub..ko taksub pada anime,ada orang taksub pada politik..pokoknya jangan menghina..ko dah baca habis kesemua artikel di misticfiles tu?adakah salah niat penulis tu untuk menaikkan jati diri bangsa ini yg inferior tahap haramjadah?yg percaya bangsa dia adalah bangsa bangang yg tak reti buat sebatang jarum dan pemalas?

      Kau sendiri jawap..Nanti bila dah ada cakap ko pendatang baru ko gelabah nak cari hujah.

      Padam
    12. * grab popcorn *

      Padam
    13. fuh,mcm best je kat sini..wei,share popcorn sikit.

      Padam
    14. anon 8.25 dari ko makan pop corn sambil tengok dorang gaduh,bek ko blowjob my dick sambil tengok dorang bercakaran hew hew hew

      Padam
    15. This will be a long debate right? How come ko boleh label aku sebagai menghina intelektual orang lain? kat celah gigi mana aku menghina? Ok aku ada maki orang melayu yang racist dan fobia kaum lain kat entry aku, tapi ada aku cakap benda buruk pasal blog mistisfiles? Kau assume aku hina dia sebab cakap dia taksub? Ya memang dia taksub, sebab tu dia kaji dan keluarkan teori macam2 seperti dalam ATBM. Tapi adakah taksub itu sesuatu yang tidak bagus? Tak juga, ada je orang taksub dan passionate yang boleh beri kesan positif seperti seseorang yg taksub dengan arts akan cuba menghasilkan karya yang hebat walau apa pun orang cakap sampai berjaya, taksud dengan sukan badminton sampai dia sanggup buat apa saja demi menjadi seperti Lee Chong Wei.

      Dalam kes ATBM tu, aku takde apa2 nak diperdebatkan tentang isi kajian dan teori2 yang dibuat, cuma apa yang aku nak cakap, kajian dan teori2 ATBM antara faktor2 ada orang melayu ni yang menelan bulat2 info2 tu menjadikan mereka rasa terlalu superior dengan bangsa melayu, merasakan bangsa melayu terlalu istimewa dan lebih hebat dari bangsa lain sehingga memandang rendah bangsa lain sedangkan hakikatnya tidaklah se-gah seperti yang mereka sangkakan, malah ada pula yang menggunakan alasan bangsa melayu itu untuk kepentingan sendiri. Malah sampai ada pula yang terlalu taksub sehingga membuat benda yang tak masuk akal seperti kes serangan di JPM beberapa bulan yang lepas, boleh baca balik kat entry Ketaksuban yang membawa padah.

      Sama juga dengan kes agama Islam yang sekarang ini kita lihat penuh dengan lambakan hadith2 daif dan maudu', cerita2 rekaan yang hebat seperti Neil Armstrong masuk Islam, pelakon Harry Potter Emma Watson peluk agama Islam dan macam2 lagi... memang kalau kita tengok hadith2 palsu ni mungkin tujuannya baik, nak bagi orang rajin pergi solat tarawih, tak nak bagi orang tidur lepas asar, dan cerita2 rekaan berkaitan selebriti2 terkenal masuk Islam menunjukkan betapa hebatnya agama Islam itu, tetapi sebenarnya matlamat tidak menghalalkan cara, malah kita tak perlu pun mereka2 cerita untuk menunjukkan betapa besarnya Islam itu... Islam itu sendiri dah sangat agung tanpa cerita2 rekaan seperti itu. Sama juga dengan Melayu. Bagi aku kita tak perlukan macam2 teori untuk menunjukkan betapa hebatnya Melayu itu, kita tengok sahaja Melayu pada hari ini, kalau memang Melayu itu memang benar hebat maka secara automatiknya ia akan menjadi hebat dengan sendirinya dan terkenal seantero dunia seperti mana kita tahu kehebatan kaum Cina dalam perniagaan dan kehebatan orang Negro dengan tenaga dan fizikal yang kuat.

      Kalau ko terasa sangat dengan ayat taksub aku tu, aku minta maaf. Kau boleh cakap aku salah kerana pendirian kau, aku juga boleh cakap aku betul dengan pendirian aku. Dan kau nak cakap aku pendatang? Aku tak kisah pun, kerana aku tahu faktanya memang nenek moyang aku ada yang datang ke Tanah Melayu dari kepulauan Jawa, so apa masalahnya?

      Oh and 1 more thing. Kau cakap aku taksub pada anime, kau silap. Aku hanya suka, bukan taksub. Kalau aku taksub pada anime, aku tak buat blog ni, tapi aku buat blog yang hanya berkisarkan pengkajian aku pada anime, sejarah2 anime, asal usul anime, berita2 anime yang terkini, review anime2 yg aku tengok setiap episod dan sebagainya sampai tahap jadi NEET otaku. Aku tak pernah taksub pada apa benda pun kat dunia ni.

      Padam
    16. Nampak sangat pemikiran kau tak sekata,Ini adalah persoalan sejarah..orang yg berminat mengkaji sahaja memahaminya..seperti contoh..ko dilahirkan..tapi ko tak tahu sape mak bapak kau..bila ko besar mesti ko nak tahu mak bapak ko kan?macam tu dengan orang mengkaji sejarah..mereka ingin tahu dan tahu.

      Ko kaitkan persoalan ini dan buat tuduhan yg tidak benar dan selari dgn apa yg dikatakan oleh blog tu.

      Serius aku cakap,aku terkejut ko cakap bangsa melayu adalah bangsa superior..Bangsa Melayu lah bangsa paling inferior dengan bangsa dia sendiri,apatah bangsa lain.

      Dalam kes kau,ia tiada kaitan dengan sentimen superior,sebaliknya lebih kepada sentimen Agama..cuba kata india dengan cina adalah islam..SUMPAH aku cakap aku rasa orang2 melayu yg ko cakap superior ni nak sebilik dengan dorang.

      Bagi kau,ko rasa ko bukan asal dari tanah semenanjung ni..mungkin ko tak rasa sangat..bagi Penduduk asal tanah semenanjung..mereka terasa kerana dituduh berasal dari INDON.

      Ops,mungkin perasaan Kemelayuan kau tak kuat coz kau keturunan dari luar yg mendapat status Melayu pun disebabkan perlembagaan..kalau di negara asal keturunan kau..Jawa bukan Melayu,bugis bukan Melayu kerana di sana masyarakat disana dikelaskan dalam bentuk suku.

      Ko cakap tak taksub?taksub lah tu sampai buka blog,buat kajian,siap trace asal usul anime tu lagi..itu TAKSUB ler TU!!! aparraaa!

      Padam
    17. are we really need to continue on this? this argument will never end

      aku ckp ada yang rasa bangsa melayu tu superior, contohnya org2 umno dan perkasa, but that doesnt mean aku cakap semua rasa mcm tu, ada juga yg rasa bangsa melayu inferior. dan kau nak cakap kes aku tu kes agama? hahaha sedangkan ramai je india muslim a.k.a mamak yang selalu didiskriminasi oleh org melayu sendiri, nak cakap sentimen agama?

      dan aku lihat kau ni cepat sangat buat kesimpulan pada orang lain. aku tulis kat atas tu "nenek moyang aku ada yang datang ke Tanah Melayu dari kepulauan Jawa"... "ada yang datang", bukan bermaksud semua. my great grandfather orang jawa, datang tanah melayu kawin dgn orang melayu, itu pun hanya sebelah bapa sahaja, sebelah mak aku mmg orang melayu. dan apa aku ada kisah orang nak cakap aku pendatang ke apa, the past is past, dan aku tak hidup semata2 bersandarkan pada kenangan, dan aku hidup pada zaman ini sebagai warganegara malaysia, sama seperti bekas2 pendatang yang lain yg semuanya dah jadi warganegara malaysia juga samada melayu, cina, india dan lain2. aku tahu siapa diri aku, aku tak perlukan pengiktirafan dari orang lain utk menentukan siapa aku.

      dan satu lagi, tang part mana kau boleh buktikan aku buat blog khas pasal anime, buat kajian gila babi dan trace asal usul anime bagai nak rak padahal aku dah terangkan kat atas tadi? i don't know how u can come out with all those thing, but 1 thing for sure yg aku tahu, ko mmg suka terus buat assumption dan jump into conclusion.

      Padam
    18. Sebenarnya aku faham apa yang dikata kau tu apabila ada segelintir orang2 Melayu jadi taksub dan merasakan diri mereka berasal dari Nabi ibrahim,berasal dari lost tribe bangsa israel dan bakal menjadi bala tentera panji hitam dari timur yg bakal menyembelih yahudi di palestin..serius aku cakap..itu semua crap dan bahalol seperti golongan2 Melayu yg obses soal iluminati dan freemason.

      Tapi adakah kita adil dalam membuat tuduhan itu sebelum selidik terlebih dahulu terhadap Blog yg menjadi sindiran kita itu?Aku rasa Blog2 lain yg terlalu over soal tu.

      Persoalan soal iluminati dan soal bangsa melayu ni mula menjadi bahan polemik dan salah anggapan kerana wujudnya manusia2 fanatik dan taksub itu sahaja..inilah kelemahan bangsa melayu yg suka mengambil ilmu di tengah2 dan akhir.

      Sekarang ni cuba kau pergi baca satu2 artikel dorang..Aku suka membaca soal sejarah bagaimana sebuah peradaban itu wujud,dia berdagang dengan siapa,bagaimana geopolitik manusia2 zaman itu..dengan itu ko tahu..tok nenek moyang kau bukan bangsa yang main dengan monyet sebaliknya ko tahu nenek moyang kau dahulu seorang bisnesman berjaya bukan seorang yg malas kais pagi makan pagi(kau tak terasa bila orang cakap bangsa ko bangsa picisan sebaliknya faktanya tak begitu)..jangan perlecehkan sejarah..sejarah itu penting.."orang yang melupakan sejarah adalah orang yang akan mengulangi semula sejarah itu"..ini yg sedang diulangi semula bangsa ini.

      Padam
    19. itu dah masuk bab politik..sebab PERKASA dan UMNO terus ko nak cop bangsa Melayu bangsa superior?lepas tu ko kait plak dengan orang yg tak berkaitan dgn sentimen berbau politik?kami ni peminat sejarah terpinga2 jadinya..ok lihat sentimen yg anti mamak tu berbau politik atau sebab sentimen agama?serius yg anti mamak tu sebab politik(lihat bagaimana penyokong PR suka menghina keturunan mamak)..MAJORITI setiap hal yang berlaku dekat Malaysia tak kisah ler soal rasis ke hape pasti berbau politik.

      Aikk?ko ni cakap belit2 lah Noob..ko juga cakap "tapi aku buat blog yang hanya berkisarkan pengkajian aku pada anime, sejarah2 anime, asal usul anime, berita2 anime yang terkini, review anime2 yg aku tengok setiap episod dan sebagainya sampai tahap jadi NEET otaku." itu kata2 ko sendiri..no komen bila ko cakap berbelit2 dengan kenyataan sendiri.

      Dan ko sendiri jugak cakap kan kalau orang cakap ko PENDATANG ko tak terasa coz ko memang berasal dari luar dan ko terima hakikat tu..bagi kami yg berstatus Melayu jati ni terasa coz kami memang tak datang dari mana2 wilayah indonesia..ini tanah asal usul kami..setiap bangsa mempunyai tanah asal mereka sendiri..macam kau..datang dari pulau jawa..macamana ko rasa kalau tinggal kat pulau jawa tu dah berkurun lepas tu orang cakap ko pendatang ntah dari antartika mana..ko sentap tak?

      Pokoknya jangan kaitkan soal sejarah dengan sentimen politik atau apa2 hal yg tidak berkaitan dgn sejarah.

      Padam
    20. hmm i hope this my last comments for the day...

      aku tak pernah rasa tok nenek moyang aku main dengan monyet. apsal ko ada rasa ke? aku bukan percelehkan sejarah, tapi betulkah sejarah yg dikaji itu juga adalah sejarah2 yg sebenar2nya? sama juga seperti yang kau tulis di atas "Teori Nabi Ibrahim datang ke nusantara menikahi seorang perempuan hingga melahirkan bangsa Melayu hanya sekadar teori". ia sekadar teori kan? tidak ada kesahihankan? adakah teori2 ni dicipta utk menunjukkan betapa agungnya bangsa melayu ini satu ketika dahulu dan mahu bangsa melayu sekarang mengambil contoh daripada zaman kegemilangan melayu dahulu? boleh jadi juga, dan mungkin niatnya baik, tapi berbalik pada persoalan agama aku tadi dengan munculnya mcm2 hadith palsu dan cerita2 rekaan, matlamat tak menghalalkan cara.

      aku tak halang orang berteori, aku tak kisah orang nak mengkaji sejarah, tapi jgn sampai boleh menyebabkan orang lain yg membaca dan mengikutnya menjadi terlalu taksub dan mula berfikir macam2 dan keluar pula teori sendiri yang bukan2 sehingga menyebabkan kemudaratan diri.

      dan sekali lagi nak cakap aku pendatang aku sentap tak? tak... mampuslah orang nak cakap aku pendatang. apa aku ada kisah dgn kata orang, aku hidup bukan bersandarkan pada kata2 orang.

      dan aku sendiri malaslah ulang byk kali pasal anime tu. aku rasa orang lain semua faham, ko sorang je yg tak faham apa yg aku tulis. takpela aku tulis balik apa ayat aku kat atas tu - "Kalau aku taksub pada anime, aku tak buat blog ni, tapi aku buat blog yang hanya berkisarkan pengkajian aku pada anime, sejarah2 anime, asal usul anime, berita2 anime yang terkini, review anime2 yg aku tengok setiap episod dan sebagainya sampai tahap jadi NEET otaku."

      kan aku tulis "Kalau aku taksub, aku tak buat blog ni (Buasir Otak), tapi aku buat blog yang hanya bla bla bla...". aku ulang sekali lagi, "Kalau aku taksub"... "KALAU"... aku yg belit ke, atau kau yg mempunyai masalah pemahaman tatabahasa dan suka ambik benda separuh2? bak kata kau... inilah kelemahan bangsa melayu yg suka mengambil ilmu di tengah2 dan akhir. kau sendiri amik ayat aku kat tengah2 dan akhir, ayat aku awal2 ko tak nak ambil. kata pengkaji sejarah melayu, tapi takkan tatahabasa mudah bahasa melayu tu pun kau sukar nak faham?

      ok kita stop sekarang boleh? peace no war

      Padam
    21. My my this is getting oh so interesting *grabs popcorn n nescafe*

      Tanpa Nama yg ckp psl teori ARABISASI dan 'ada yg mengARABkan diri supaya jadi lebih islam'..I agree with you on this one ^^

      Padam
    22. kan aku dah cakap,jangan disebabkan ada manusia2 yg taksub dengan teori KETURAH tu habis ko nak libatkan pengkaji sejarah lain yg tak menerima langsung teori tu kau pun cakap semua bangang sebab nak naikkan prestige Bangsa melayu so buat teori palsu?adakah anda menegeralisasikan kesemua pengunjung Blog tersebut pendukung teori keturah?dah nama pun TEORI dan peringkat KAJIAN kan..ko faham tak ni noob Madsud "teori" tu?macam teori darwin lah..sampai sekarang tak dapat dibuktikan.

      Mungkin ko tak rasa Nenek moyang ko main dengan monyet tapi ko terkejut bila ada orang dari bangsa kau cakap tok nenek moyang dia dahulu kala bermain dengan monyet dan bertelanjang..tak gilo kau?lemah gila soal sejarah.

      Sekarang aku dapat rasa yang kau cuba nak tuduh Misticfiles yg menjadi penyebab si Jayanegara tu jadi tak waras kan?ko sebenarnya salah..dia terpengaruh dengan blog ABATASA bukan misticfiles..itu aku cakap kaji dahulu..disebabkan ada artikel soal freemason terus kau nak tapau.

      Ok lah,aku terima yg soal last tu salah aku..dan ingat..kalau tak tahu pokok pangkal tanya dahulu.

      Padam
    23. Ya gaduh lg gaduh lg.Freeshow ni (sikap org melayu suka jd batu api yearggh). Tp aku terpikir jg, ada melayu yg rasa melayu tu inferior,makanya diciptanya teori2 yg mcm sampai jd melayu ni keturunan nabi adam agar mereka tdk lg rasa inferior malah boleh menjadi superior pula

      Padam
    24. Ops terlupa nak ulas soal PENDATANG tu,sebenarnya dari gaya bahasa kau..aku tahu..ko sebenarnya TERASA..hehehe

      Ok Noob,KAU NI ASAL USUL KETURUNAN INDON,KO TAK LAYAK MENGAKU MELAYU DAN MENERIMA PELBAGAI KEISTIMEWAAN MENJADI SEORANG MELAYU DAN KO SESEKALI SEBENARNYA TAK LAYAK PUN NAK CAKAP SOAL MELAYU,ASAL USUL KO BUKAN DARI SINI..BLAH LA KAU BALIK INDON!!!

      OK..kejam gila kan ayat aku diatas?sebagai manusia kita pasti TERASA gila dengan ayat cacian macam tu..itu lah noob..aku minta maaf tapi jangan sesekali bohongi diri kau cakap tak terasa dengan cacian seperti itu.

      Padam
    25. Yg panasnya kt sini bukan pasal cina fobia ke, india fobia ke, kafir fobia ke, kelantan fobia ke,tp pasal sejarah melayu.lawak betul la.cuma kali ni aku harap zack ada kasi taruk cili kasi terbako lg,xtau samada dia akan memihak kpd noob atau tanpa nama si pengkaji sejarah

      Padam
    26. zack merajuk dengan kita sbb tu tak nak datang komen kat sini dah....zack butthurt lah tu dgn kita.....apalah itu pun nak merajuk....

      zack ku seru nama mu..........kembali lah wahai toyol ku.....

      Padam
    27. dah la wei,jgn seru.kang siap boleh terbit buku lak kang hasil dari perdebatan ni.haha..benda dah pedas,lagi mau taruk cili padi..meletup kang.

      Padam
    28. Sapa2 yg tera dan celik sejarah melayu kat sini, boleh bgtau aku x, ada x melayu pernah cipta apa2 bentuk sistem tulisan sendiri, maksud aku bukan tulisan rumi yg diambil dari barat mahupon jawi yg diadaptasi dari arab? Sbb aku x pernah jumpa apa2 hasil atau bentuk tulisan/character original yg boleh dikatakan berasal dari bangsa melayu 100%...pernah korang terpikir x? Jgn mengamuk ngan aku, aku tanya saja...

      Padam
    29. ada,Tulisan Rejang(lebih kurang macam cuneiform)..kalau bahasa pulak bahasa Melayu kuno..Bahasa Melayu kuno adalah bahasa yg tidak ada kaitan langsung dengan bahasa sanskrit..satu2nya suku kaum yg masih mengamalkan bahasa melayu kuno adalah suku bajau di sabah.


      Kau boleh search di google soal Tulisan Rejang.

      Padam
    30. wahai adinda plain,seingat hamba..dulu Sultan pernah menceritakan bahawa kita menggunakan tulisan jenis Sanskrit..itulah yg paling tertua.tetapi,pada kurun ke-17..pupus sepenuhnya.Maafkan hamba,hamba pun kurang arif.maklumla,hamba sibuk bersilat.Minta diri dulu ya,hamba pergi bersilat sebentar.

      Padam
    31. ohoi...pintar tanpa nama diatas.Tulisan rejang..ya adinda plain,tanpa nama tersebut lebih arif barangkali.Hamba mahu bersilat sebentar..hiyarkkhh

      Padam
    32. Terima kasih wahai tuan hamba TanpaNama 26 September 2012 2:17 PG, tenteram sejenak hati dinda setelah persoalan yg sering berlegar2 dlm jiwa dinda ini terjawab setelah sekian lama dinda mempersoalkannya..izinkan dinda bertanya lg 1 soalan, bunyinya seakan-akan 'kertas kajang', adakah perkataan 'kajang' dan 'rejang' itu berkaitan antara satu sama lain? Jgnlah pula tuan hamba membuat lawak satay kajang, dinda di sini benar2 ingin tahu..

      Hang Tuah, terima kasih juga atas usaha tuan hamba utk menjawab soalan dinda, tulisan sanskrit mmg dinda tahu ianya bukan Melayu yg punya..

      Padam
    33. sepengetahuan kanda tidak lah kanda tahu kenapa ia dipanggil Rejang,persoalan yg sama berlegar dalam pemikiran kanda kenapa tulisan sanskrit dipanggil tulisan sanskrit?adakah dinda tahu kenapa ia bernama begitu?janganlah dinda buat lawak cakap soal limau sunquick pulak ye hehehe.

      Iya,sebab itu dinda harus banyak membaca bukan hanya sekadar mendengar k-pop bergangnam style..itu tarian yahudi ye.

      Padam
    34. Setelah dinda bergoogle search dan image, dinda mendapat tahu akan kewujudan dan rupa bentuk aksara rejang, aksara rencong dan aksara kerinci yg dikatakan tulisan Melayu kuno. Sungguh menarik hati dinda akan bentuk2 tulisan yg mempunyai karektor2 tersendiri yg ringkas dan mewakili suku2 kata asas seperti 'ka','ga','ta'..seperti sistem hiragana dan jawi, tidak seperti rumi yg mana abjad mewakili huruf a,b,c seperti yg kanda dan dinda aplikasi sekarang...perbualan ini amat bermakna bg dinda..

      Isssh kanda TanpaNama ni, dinda tidak gemar akan k-pop apatah lagi oppa gangnam yg menyakitkan mata dan telinga dinda..dinda juga banyak membaca, tatapi dlm bidang cabang ilmu yg lain selain sejarah. Terima kasih dinda ucapkan. Maaf asal usul perkataan sanskrit juga dinda tidak tahu asal usulnya, ada teori menyatakan telah ada penjajah dari barat yg menggelarkannya sedemikian rupa. Wallahualam...

      Padam
    35. ia benar,sebenarnya tulisan2 huruf rejang,rencong dan kerinci ini sudah hampir pupus...

      Ia diketahui wujud pun selepas seorang Australia menjumpai tulisan2 ini di pendalaman sumatra.

      Tulisan ini dipercayai adalah huruf asal di nusantara,pengaruh hindu dan sanskrit benar2 mengancam tulisan ini,selepas itu..huruf2 arab pula memupuskan tulisan sanskrit..selepas itu huruf2 roman pula memupuskan huruf2 jawi.

      Lihat,bangsa melayu ni tak reti setia pada yg satu lah..kalau tak kita pun ada huruf sendiri macam bangsa jepun kan dinda?

      Padam
    36. Orang Melayu adalah keturunan Saiya..bangsa Jepun ambil tulisan melayu..jadilah Kanji dan katagana , Bangsa paling hebat dalam dunia adalah bangsa Melayu..eh ,,,silap.....nombor dua...sebab bangsa paling superior adalah bangsa indonesia.... Pendek kata, semua hebatlah lah orang MElayu ini...satu konklusi..

      1. BODOH

      Padam
    37. masih hangat lagi pasal benda ni, ingatkan dah habis lepas aku tido semalam.

      "Ok Noob,KAU NI ASAL USUL KETURUNAN INDON,KO TAK LAYAK MENGAKU MELAYU DAN MENERIMA PELBAGAI KEISTIMEWAAN MENJADI SEORANG MELAYU DAN KO SESEKALI SEBENARNYA TAK LAYAK PUN NAK CAKAP SOAL MELAYU,ASAL USUL KO BUKAN DARI SINI..BLAH LA KAU BALIK INDON!!!

      OK..kejam gila kan ayat aku diatas?sebagai manusia kita pasti TERASA gila dengan ayat cacian macam tu..itu lah noob..aku minta maaf tapi jangan sesekali bohongi diri kau cakap tak terasa dengan cacian seperti itu."

      haah aku mmg aku ada nak balik indon hari tu tapi diorg tak bagi aku duduk sana sbb aku warganegara malaysia, mereka bilang aku ini maling dong. dr. mahathir juga ada nak balik india negara asal tuk nenek moyang dia tapi negara india tak bagi sbb dia org malaysia kahkahkahkah...

      betullah ko ni jenis org yg suka buat assumption, ko pulak boleh tahu aku terasa atau tak? ko ni ahli nujum kot. ko nak ckp aku terasa dgn ayat kat atas tu? seriously pathetic gila... aku tak terasa apa2 pun, malah aku gelak lagi ada la. samalah seperti org indon yg suka ckp malaysia maling miskin budaya, aku tak terasa apa pun dan aku peduli apa, sebab hakikatnya ramai org2 indon yg bekerja cari makan kat sini. sama juga bila ko cakap aku pendatang ke balik indon ke, buat apa aku nak kisah kerana hakikatnya kini dalam IC aku orang melayu, sama seperti pendatang2 melayu yg lain dari indon ke bugis ke pattani ke india ke, dan aku still bebas mencari rezeki kat bumi tuhan ni. kata2 orang lain takde effect pun pada aku, seperti yg aku cakap sebelum ni, aku tak perlukan kata2 dan pengiktirafan org lain utk aku tahu siapa diri aku.

      oh ya, kalau ikut teori, indon juga satu rumpun dengan melayu kan, berasal dari keturah juga kan? so apa masalahnya?

      Padam
    38. Noob INDONNNNNNN rupanya!!!

      Hai pak? happy ngak tinggal di Malisia?makannya cukup rumahnya gede?

      wah!!! amit2 ketahuan lumayan ya jadi warganya malaysia..xixixixi

      Padam
    39. Noob indon,jaga2 nanti dia ganyang kita balik sebab sedara2 dia kat indon tu dah gatal tangan nak ganyang kita!

      mungkin noob akan menjadi talibarut sedara2 dia di seberang tu tuk ganyang kita.

      Padam
    40. happy bangat deh... kerana nenek moyangku datangnya dari jawo ke sini kahwin samanya orang kelantan, makanya gue ada darah orang jawo-kelate, kemudie atuk2 kawe pulo ado yang nikoh hok denge ore perak, makanya teman juga ada berdarah peghak. makannya disini pun memang sangat cukup lumayan dong, boleh aja beli mobil dan rumah di sini...

      Padam
    41. Noob mula menonjolkan keindonan beliau setelah menyedari beliau adalah seorang indon.

      lihat mesra betul beliau dgn saudara indonnya.

      Padam
    42. ko ni serius ada masalah. gila freak dengan MELAYU. dok sibuk pong pang pong pang melayu itu ini dari keturunan nabi la hebat berniaga la apa la, tapi hakikatnya cuba tengok melayu kat sekeliling kau.jgn ingat kau seorang saja yg melayu.aku juga melayu,tp segelintir org melayu skrg membuatkan aku malu dgn org melayu.dan aku juga islam,tp sikap segelintir umat islam skrg membuatkan aku malu dgn kewujudan org2 islam mcm tu.dan yg paling aku kesian,bila noob buat lawak relaks je,ko pula yg ambik serius dan menghina lebih2.cermin diri sendiri dulu sblm nak judge org lain

      Padam
    43. bukan zack,ko juga diketahui berketurunan indon,mungkin juga benggali yg mengaku Melayu sebab nak menikmati keistimewaan sebagai bangsa melayu.

      korang ni umpama duri dalam daging.

      Padam
    44. ehhhh... macarena... ul dispagal macarena... ooooo.. macarena

      Padam
    45. ku suka singkong,kau suka keju ooooo whoaa whoa ooo

      Aku ini orang indonesia,kalau ilmu tidak cukup di dada,kagak nyampei gw di gunung everest!

      Padam
    46. kau ni bukan sahaja dah racist pada kaum lain, malah racist dengan kaum kau sendiri...dengan bangsa sendiri pun kau nak membeza2kan etnik dan suku kaum,melayu-bugis,melayu-jawa,melayu-minang,melayu-benggali,melayu-india muslim,melayu-siam,melayu-banjar,dll...kaulah org melayu plg racist pernah aku jumpa.tahu x negara kita dulu dibgn dan dimodenkan hasil usaha tun mahathir,seorg melayu-india muslim.habis tu kau nk ckp dia duri dlm daging?kau pula melayu dari mana yg tersgt2 pure melayu sejati tu?melayu dari ibu keturah?ko konfirm ke susur galur tok nenek moyang kau langsung tiada percampuran dgn etnik2 melayu nusantara lain?apa yg aku tahu bila dalam kubur nanti malaikat tak tanya kau bangsa melayu ke,indon ke,bugis ke,pattani ke,yahudi ke,dia hanya akan tanya agama kau dan amalan kau sepanjang kau hidup dunia,biarlah kau tu seorg melayu sejati atau melayu-benggali yg kau dok hina2 tu...

      Padam
    47. bukan zack,ko pergilah buka wikipedia cari perbezaan MELAYU JATI dan MELAYU ANAK DAGANG.

      coz aku dah lihat benda ni dah lama,Orang2 Melayu dari keturunan indon inilah yg suka membusukkan Nama baik bangsa Melayu..kalau tengok kat tempat asal usul korang datang..memang perangai cam haram sekor2 keturunan melayu indon ni.

      Aku bukan rasis,aku ungkapkan fakta!!!

      Padam
    48. ok ko tulis perbezaan MELAYU JATI dan MELAYU ANAK DAGANG aku boleh terima sebagai fakta.

      tp ko tulis - Orang2 Melayu dari keturunan indon inilah yg suka membusukkan Nama baik bangsa Melayu..kalau tengok kat tempat asal usul korang datang..memang perangai cam haram sekor2 keturunan melayu indon ni. = ini rasis!

      dan satu lg kesilapan kau,kau memandang rendah dan merasakan melayu campuran ni adalah busuk,perangai haram dan lain2 keburukan sedgkn kau angkat bangsa melayu jati tu seperti bangsa yg dipilih tuhan sebagai bangsa yg paling suci...apa beza kau dgn bangsa yahudi?mereka jg amat ego dgn bangsa mereka kerana kebanyakan Nabi adalah dikalangan mereka,merasakan mereka adalah bangsa yg superior yg dipilih tuhan,memandang rendah pada bangsa2 lain di dunia ini sehinggalah Allah melaknat bangsa mereka spt yang byk disebut dlm Al-Quran.

      oh kau melayu jati ya... mesti kau tiap2 hari pakai baju melayu je kan?t-shirt,kemeja,seluar jeans,mana ada kau pakai kan...semua tu pakaian barat,tak melayu...makanan pula mesti kau hanya mkn nasi dan lauk2 melayu je kan.mee,kue teow mana boleh makan...tu makanan dari china..roti,burger pun tak makan,tu semua makanan berasal dari barat...tomyam?eh tak boleh jugak,itu dari siam,tak melayu tak melayu...makanan dari indonesia tok sah cerita la,mee jawa,mee bandung,begedil,rendang,dll...lagi la tak makan ye tak...mana layak makanan yg dibuat oleh bangsa2 hina ni dimakan oleh bangsa melayu jati yg agung ni makan...betul tak? eh terlupa lak,mesti kau pergi mana2 jalan kaki je kan...mana boleh naik kereta...kereta tu dicipta oleh henry ford,seorang yg bukan melayu...ke atau ko ada kuasa sakti yg boleh mengapungkan dan mengghaibkan diri utk pergi ke mana2?

      Padam
    49. ujian berjaya hehehe,ingatlah wahai umat Melayu..sengaja ku bikin panas begini untuk menguji kalian,Aku tersentap bila mendengar pengakuan si Noob yg mengatakan yg dia tidak kisah digelar pendatang kerana berasal dari indon..sedarlah..kalian bukan pendatang dari mana2 pun..tok nenek moyang kita adalah pemilik nusantara ini.

      Sengaja aku membuat provokasi untuk menguji sejauh mana 'KEMELAYUAN" kalian..hahaha baguslah kalian sedar..Kalian marah jika dituduh pendatang dan merempat di bumi semenanjung ini.hahaha

      Melayu itu sendiri tidak berasal dari mana2,ia datang dari seluruh pelusuk Nusantara ini..sebab itu aku cakap kaji dan kajilah..lihat baru kena provoke dah masing2 gelabah hahahaha ..

      Padam
    50. ko sentap? oooooo ko yg sentap... aku tak sentap dan menggelabah pun... ko je yg lebih2... aku tak kisah pun aku datang dari mana... orang nak label aku sebagai apa ke, aku tak peduli. ko je yg sibuk2 nak judge orang.

      but seriously ko rasa melayu tu mmg bangsa terpilih ke? ko jadi melayu pun hanya kerana Allah taala dah takdirkan kau jadi melayu, kalau kau ditakdirkan dilahirkan dari perut seorang wanita india ke, jepun ke, yahudi ke, jerman ke, venezuala ke, nigeria ke, adakah kau akan rasa kecil hati kerana tidak dilahirkan sbg melayu? bangsa itu hanya bangsa, aku cuma bersyukur dilahirkan sebagai Islam walau ku tahu ilmu agama ku masih banyak yg perlu ku dalami... sekian

      Padam
    51. yg ko merapu bangsa terpilih bangsa terjungkit apa hal??ada ke aku cakap macam tu?aku kaji sejarah mengikut disiplin sejarah..tak ada unsur sebarang tahyul ke khurafat..jenis otak pesimis macam ko je suka pandang rendah dekat orang.

      Serius aku cakap..ko mungkin boleh bohong orang..tapi ko tak boleh tipu diri sendiri..itu ko jawap sendiri lah.

      Hello,aku nak tanya?BANGSA tu bukan ciptaan Tuhan ke?apa Tuhan kata pada hambanya bila memerhati ciptaannya?

      serius aku cakap,bukan seorang dua aku jumpa jenis Melayu macam kau..kalau kau tak berbangga jadi melayu ke apa ke..jangan nak merendahkan orang dan JUDGE orang mengikut pemerhatian singkat kau.

      Aku dah cuba buat cara baik..dan nampaknya kau hanya mengiakan kau hanyalah seorang pendatang dari indon yg tak sedar diri mengaku melayu di malaysia..aku dah cuba yg terbaik untuk menguatkan jati diri kau..tapi tak berjaya,kau hanyalah seorang indon yg datang ke Malaysia menikmati segalanya sebagai Melayu tapi tak ada sedikit pun jati diri kau sebagai melayu..salam..

      dan ingat,kau tak boleh nak jadi islam kalau kau tak berbangsa dahulu..Tuhan tak jadikan setiap bangsa di dunia tidak bersebab..ada sebab setiap ciptaannya dijadikan.

      Padam
    52. hmm u never give up do u? first sekali sape yg start attack dan kondem org dgn memulakan provokasi2 ni? aku ke ko? (hints: rujuk pemula thread komen ni)

      kedua: adakah aku mengiyakan aku pendatang? siapakah yg start label aku pendatang indon? ko ke aku... sekali lagi cuba refer komen ko pada 26 September 2012 12:25 PG... dan cuba cari kat mana satu ayat yg aku nyatakan, "Ya. Aku memang pendatang Indon". aku kata aku tidak kisah orang nak label apa2 pada aku, ada aku kisah? pergi mampos sama diorang... diorang ke yg bayar gaji aku, diorang ke yg bagi rezeki kat aku? kenapa ko perlu peduli sangat pada orang yang mengata kau?

      ketiga: celah gigi mana ko cakap aku merendah dan judge orang cuba cakap? sapa yg judge org lain sbg pendatang, aku ke kau? siapa yg mula bersikap rasis dengan judge bangsa melayu campuran ni bangsa yg selalu buat busuk pada bangsa melayu jati? lepas tu konon2 nak cover balik cakap la ujian la, saja provoke nak test la, nak uji sejauh mana kemelayuan orang lain la... kau siapa nak uji2 orang? cikgu sekolah? hakim? pegawai peperiksaan? aku tak perlukan sesiapa2 utk uji kemelayuan aku

      keempat: kau siapa yg tiba2 sahaja datang berlagak sebagai seorang utusan yg nak judge dan label orang macam2? untuk pengetahuan kau, aku tidak perlukan sesiapa utk tentukan siapa aku, aku tak perlukan pengiktirafan kau untuk tentukan jati diri aku.

      kelima: bila dah takde modal, mula la serang aku spam dgn komen2 pendatang la indon la... aku sedikit pun xpeduli. sorry but ia hanya menampakkan ketidakmatangan kau. kau terlalu beremosi... dah la amik ayat sekerat2, pastu terus buat tuduhan melulu seperti di komen 25 September 2012 10:53 PTG... mungkin ko kena dalami lagi kuasa sakti "READ BETWEEN THE LINES"

      Padam
    53. wahai austronesian yang ber'Tanpa Nama', mohon daftar diri anda. paling koman pun, balas sebagai 'Name/Url' .
      susah kami bezakan tanpa nama ini sama dengan tanpa nama itu tak..
      kadang kala tak tahu komen anda tuju kat noob atau tanpa nama yang lain.

      hah , utk org 'Tanpa Nama 25 September 2012 4:50 PTG' mohon sesangat daftar diri anda. ku rasa hang nih mmg seorg pengkaji yang tahu disiplin ilmu sejarah. perkataan 'crosscheck' tu mmg buat aku kagum kehairanan sikit.

      Padam
    54. dan aku masih menunggu org kat sini bentangkan teori bahawa orang melayu datang dari pulau yang mana sekarang ini dikenali sebagai Taiwan.


      filem Seediq Bale mungkin buat korg rasa sedikit setuju dengan teori yang aku telah katakan.

      Padam
    55. Noob kau indon,tak ada guna aku bercakap dgn INDON..ko meroyanlah jauh2 sorang2..ok?

      Biskut..teori out from taiwan masih kekal sebagai teori kerana teori ni against teori out from borneo..kelemahannya teori out from taiwan,teori out from borneo,teori out from sunda adalah mereka adalah tempat berpulau..rasional paling senang..Manusia berasal dari pulau atau Manusia berasal dari daratan? fikir.

      Aku memegang teori out from afrika iaitu teori Austronesia..teori ini Manusia berasal dari Afrika,singgah di india selatan sebelum berpecah mendarat ke semenanjung,sumatra,pulau jawa dan borneo..

      dari semenanjung atau borneo..mereka mendarat di kemboja dan vietnam sebelum merebak ke taiwan dan jepun.

      itu semua teori,dan teori paling lapuk adalah teori Yunnan dan asia tengah..kalau berpegang kepada kisah Nabi Nuh..teori from central asia paling tepat.

      Mohon melawat Blog berbentuk sejarah untuk berdebat lebih panas..sebarang soalan lebih baik ditanya disana..click link di entry tu..ATBM.

      Ini last aku berada disini..salam..

      Padam
    56. dah la noob ko xpyh la nk layan sgt geng2 teori konspirasi tu,diorg semua tu jenis org2 yg syok sendiri yg hanya pandai berteori,berhalusinasi dan berfantasi,kalau ikut mereka,mereka saja yg betul, bila kena jentik skt terus melenting dan jadi emo xtentu pasal.kau tgk saja lah jawapan dia pd biskut tu,bla bla bla masih kekal teori,aku memegang teori bla bla bla,bla bla teori paling lapuk,alih2 itu semua teori.kalau semua TEORI mana satu yg bukan teori?mana satu sejarah yg telah dibuktikan kesahihan?setakat cipta teori sapa2 pun boleh,even darwin pun berteori manusia dtg dari beruk.golongan2 teori ni la yg byk mempengaruhi minda2 org melayu sampai ada yg terlalu taksub sehingga sesat.korg baca jela blog2 yg si tanpa nama tu ckp & yg seangkatan,penuh dgn benda2 tahyul & khurafat,siap ada yg percaya kita semua hidup dlm dunia matrix mcm dlm filem matrix tu.satu je aku nk ckp..BODOH

      Padam
  8. dulu aku penah bawak member cina datang rumah aku.aku pnggil dia Li.bila jumpa keluarga aku terus dia ucap "selamat sejahtera makcik pakcik,mudanya lagi muka".aku dah tergelak dah.lepas tu dia pergi kat balkoni..."wah,tinggi giler la..lu tak tkut ke duduk tinggi-tinggi ni..prut saya pun sudah masuk angin".rumah aku tingkat 15.hahahaha..klakar la kau ni Li.Skrang dia dah kwin,anak dah sorang.time raya baru ni dia dtg bawak family dia.kuarga aku masak lontong.pedas la sikit.Li makan sampai muka merah.hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Li Chong Wei?

      Padam
    2. Shilla amzah?

      Padam
    3. Malai-syi-yia?

      Padam
    4. Stephen chow?

      Padam
    5. c-c-c-combo breaker-r-r-r-r.

      Padam
    6. ahahaha 'berserk the innocent' kna attack x pasal2...XD

      Padam
    7. plain83:takpe la beb..sekurang-kurangnye ada jugak org reply komen saya.trima kasih wahai tanpa nama walaupun mungkin sorang je sebenarnye tnpa nama yang komen tu sbb jarak masa selang 1 minit setiap komen.huhu

      Padam
    8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  9. worr...rilek there..hahah XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. there je rilek.sini tak rilek.sini buasir otak.tempat giler2.bukan tempat rilek.

      Padam
  10. kursus teambuilding best la, Kalo kat opis aku Kursus Integriti untuk bebudak masalah (dan org tua)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak dia nak cakap dia pernah gi kursus lah..

      Padam
    2. alamak,dia nak cakap dia keje opis lah

      Padam
    3. atau dia ckp, dia ada masalah integriti dlm kerja, so kna attend kursus integriti? ha...parah tu

      Padam
    4. atau nama dia sebenarnye En.Integriti?disebabkan itu orang asyik suruh dia attend kursus integriti?

      Padam
    5. ape? pau tkde inti?

      Padam
    6. Nanyang siang pau?

      Padam
  11. baru aku tahu yg PON ni not a full time blogger. what the heck with so called Superior di kalangan Melayu kalau dah racist? Aku Melayu. Aku Sarawakian. Aku fluent in English. And more over aku TIDAK RACIST. so fuck up to all racist. go jump off from a cliff and die.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak nak cakap kata dia terrer English lah..

      Padam
    2. oh my english!!!

      Padam
    3. diam ar lanziou Tanpa Nama 25 September 2012 2:31 PTG
      brengsek

      Padam
    4. butthurt detected wawawawawawa

      Padam
    5. kalau jadi full time blogger tak makan nasik la aku... aku tulis blog ni just untuk berkongsi pendapat dan pandangan aku bersama orang lain... itu je, belum sampai tahap mendapat pendapatan hanya bergantung pada blog semata2 seperti full time blogger lain mcm beautifulnara, blogserius, amanz, papagomo dan lain2 cybertrooper.

      Padam
    6. POB.. may the force be with you my young padawan..

      Padam
    7. noob....aku datang sini setelah tak tahan lihat tapak sulaiman mengomen di blog sana sini...aku ke blog obe kau ada...aku ke blog Mazidul...pun kau ada...blog politik...kau merata-rata...aku agak beautifulnara kau ada jugak tapi tak dapat nak trace...entah-entah blog mat gebu pun kau jengah.
      akhirnya aku give up...datang membuasirkan otak aku kat sini...

      Padam
  12. melayu..melayu..tivi, surat khabar smua cerita pasal melayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak kan nak cerita soal indon plak? goblok komen nko ni..hahaha

      Padam
    2. ngapa ngak diceritain berkenaan indonesia?..indonesia itukan grand banget gitu.ngak seperti malaysial..udah la sial,trus sial smpi kapan pun.

      Padam
    3. kerna indon ngak dianggap sama Malaysia,indon khan bangsa gembel low class di sea ini.. jiakakakakak

      Padam
    4. gimana bisa jadi low class?kami bersatu padu.ngak seperti malaysial..tidak bersatu.bisakan melayu,cina dan india boleh berbaik..melayu sama melayu pun udah berantakan.lihat saja di blog ini.nah kan,udah ada buktinya.

      Padam
    5. Ah di indon aja sering bentrok ras dan agama,sok alim sok malaikat lu!

      Siapa yg koar2 soal TIKO?

      Siapa yg koar2 soal COKIN?

      Mahu gw lanjutkan lagi gan? ckckckckckck

      Kalau gw dedahkan masalah SARA antar suku di indonesia..bisa nangis lu! hihihihi

      Padam
    6. tegarnya kau menari di atas tangisanku..kau permainkanku sesuka hatimuuuuu..oooooooo..sudah cukup cukup sudah...cukup sampai disini saja.

      Padam
    7. Sape Melayu2 kat sini yg ada darah Indon harus balik indon..pulanglah kembali ke asal usulmu..datang mu kemari hanya mencemar nama baik bangsaku kerana berselindung di balik nama Melayu.

      haiyarkh! ku bersilat dihadapan Melayu2 celup ini..Melayu yg berdarah indon,Melayu yg berdarah keling,Melayu yg berdarah arab! celakalah kamu!

      datang mu tak diundang,tapi kalian sering menghina bangsa ini tapi kalian tidak malu berpayung dibawahnya..haiyarkh!

      Nyah kalian!

      Padam
    8. MElayu berdarah Indon ? Hang Tuah kan dari mana ? Bintan kan ? Bukan ke Indonesia ? Bila kata Melayu bodoh ...marah pula....

      Padam
    9. Bodoh lah kau Pop soul,tu ler bengap sejarah..Kepulauan Riau tu milik Empayar Johor lama(johor lama diasaskan Sultan Melaka),dipecahkan menjadi milik indonesia disebabkan perjanjian British-Belanda yang membahagikan wilayah2 di nusantara sesama mereka.

      So apabila Indon merdeka dari Belanda,mereka memakai peta wilayah kekuasaan belanda yg menguasai sebahagian besar nusantara itu.

      Tu ler,nak tunjuk hebat kang nampak tolol balik..hiyarkh!! ko indon ke pop-soul??

      Padam
    10. Bodoh sungguh ...Johor - Riau asal dari kesultanan mana? Melaka kan ? Melaka asal dari mana ? Rumah bapak kau ? Riau sekarang dalam Republik Indonesia..lepas tu kau nak mengaku Melayu apa? Melayu Malaysia ? Abis..Kalau Bugis, Banjar ,Jawa ,Minang semua dari Indonesia..kau nak mengaku kau Melayu mana? Stupid Ass...Kecik-kecik tak nak mampus...besar-besar nak tunjuk pandai..tapi takde nama..

      Padam
    11. itulah kau bodoh,itu ler kali banyak membaca dan mengkaji..asal usul kerabat2 Diraja(Kerabat DiRaja sahaja bukan tentang rakyatnya) Nusantara.

      Kerabat Diraja Nusantara bermula dan berasal dari Kedah tua,dari kedah(lebih kurang abad ke-2 hingga abad ke-3)..Kerabat merong mahawangsa bernama kaundiya pergi ke kemboja mengahwini seorang putri Khmer bernama Soma.

      Dari situ,Empayar Funan ditubuhkan di indochina..pergolakkan perebutan kuasa terjadi diantara sesama kerabat Diraja Funan..seorang putera Funan yg menikahi seorang puteri dari negara bernama chenla menyerang funan kerana perebutan kuasa dengan kerabat diraja yg lain.

      Dari situ,para kerabat diraja Funan yg kalah melarikan diri ke chaiya(segenting kra)..lepas berjaya mencipta sedikit kekuatan..mereka berhijrah ke sumatera untuk membina kembali Empayar mereka.

      Dinasti Sriwijaya ditubuhkan di Sumatera yang didirikan oleh seorang Kerabat diraja Funan bernama Dapunta Hyang sri jayanasa.

      Sriwijaya menguat..Sriwijaya menghantar seorang kerabatnya bernama Sailendra ke pulau jawa..Dinasti sailendra menjadi sebuah kota peradaban..(asal usul keturunan2 Raja Majapahit berasal dari keturunan inilah iaitu sailendra,Hanya Raja sahaja..bukan Rakyatnya)

      Hegemoni Majapahit menguat,pewaris Sailendra ini bertindak mahu menguasai Empayar Sriwijaya yg nyawa2 ikan..ditentang pewaris srwijaya bernama Parameswara..parameswara kalah dan lari ke Melaka.

      Parameswara menjadi Raja melaka dan melaka menjadi Empayar terbesar nusantara sebelum jatuh ke tangan Portugis.

      Tamat..itulah bila orang suruh belajar cakap orang bodoh..kang ko kena bodonya balik hahahahaha...

      Itulah bangang! gelabah kau bila ada orang pertikai asal usul kau..hahaha..sekali kena cop INDON/pendatang terkumat kamit nak Klaim kita semua berasal dari Rumpun yg sama iaitu Rumpun Melayu.. kahkahkah

      tipikal Melayu berdarah indon bangang hahaha

      Padam
    12. Datang dah ..sorang lagi..kata Melayu datang dari Funan...mesti baca blog Melayu dari Kedah tu kan? Maknanya kau Funan dari China lah? Menggelabah ? Abis Kau Melayu China lah? Melayu Rasis...kalau aku pendatang dari indon ? Kau pendatang dari China..

      Padam
    13. bodoh piang,bila aku cakap Melayu dari Funan?aku cakap Melayu dari Kedah..itu lah baca betul2..kihkihkih

      Kerabat KEDAH tua pergi ke ke kemboja menikahi seorang Putri khmer..ko gelabah cepat sangat nak bantai aku der...hihihhi

      Tak pernah aku cakap aku berasal dari china..alamak lu gelabah lah der..itu ler..lain kali banyak membaca...hihihih baru tak gelabah..

      dan dari awal2 aku dah cakap kan,aku tak cerita soal asal usul rakyat,aku cerita soal BLOODLINE Raja2 Nusantara coz ko sebut soal Raja Melaka,aku jelaskan jalur keturunannya.

      dan aku tak baca pun BlogSejarahKedah sebab itu adalah Blog Karut! lagi soalan dari Melayu indon? heheheeh

      Padam
    14. maaf kalau mencelah, cuma mahu bertanya apa gunanya mengkaji benda2 sejarah secara keterlaluan yg kita sendiri tak tahu pucuk pangkal dan kesahihannya? kan lebih baik jika masa kita digunakan utk mendalami ilmu2 agama buat bekalan di akhirat dan kuasai ilmu2 sains dan teknologi agar dapat memajukan umat melayu dan islam itu sendiri, dan at least dapat juga digunakan utk sesuap nasi cari rezeki. ini tidak kita dok sembang2 sana sini pasal teori itu ini tapi kehidupan kita mcm tu juga, melayu tak boleh juga nak hasilkan smartphone sendiri pun.

      Padam
    15. Aku memang nak bantai kau..Sebab kau letak fakta yang ko dapat dari mana ? Kajian abah kau ? Kau percaya sejarah yang versi Teori korang ? Betul tanpa nama 428.,,,Tak faham jangan main letak fakta jer, Khmer tue asal dari mana pulak ? China kan ? Habis dah kalau kau claim Melayu asal dari Kedah Tua, dan asimilasi dengan puteri Khmer, Tak ke dah Melayu Kemboja atau Melayu China ? Pure Blood konon....pastu dah bawa ke Sailendra dengan Sriwijaya..What an ass...Kau Melayu Kedah tua dan Khmer dan Sriwijaya dan Sailendra sebab tu kau Tanpa Nama kan ? Melayu Jati konon..Kau dapat info dari mana ? Hikmat Tunnelling through time ? Habis Iskandar Zulkarnain macam mana pulak ? Macedonia ? Kita nie dari Yunanai lah pulak...lepas nie ada yang claim kita dari keturunan alien yang letak puncak piramid..kan? Ehh..bukan ke orang Mesir asal dari Melayu jati macam ko jugak...

      Padam
    16. habis tu silakan bawakan kajian ko kesini,setakat komplen abah ko yg mengaji sekolah tak habis pun pandai komplen kihkihkih

      itu aku cakap,kau bodoh sombong dan cepat gelabah..

      Baiklah,aku beri sedikit pelajaran buat kau..Bangsa Khmer yang terdapat di Kemboja adalah berasal dari Ras Austroasiatic..pendatang gelombang kedua dari india ke indo-china..dan itu aku cakap..kaji..Bangsa cina sendiri berasal india sebelum berhijrah ke china..jangan gelabah beb.

      Orang2 kedah,kelantan atau seluruh Nusantara ini adalah dari Ras Austronesia..dan ,kau tahu siapa penduduk pertama indochina?mereka adalah dari Bangsa CHAMPA penduduk asli pertama indochina dari ras Austronesia yg sekarang kita di semenanjung membentuk orang2 melayu terengganu..jangan angkuh dan inferior bhai..sejarah bangsa kau seronok dikaji.

      pendatang2 bermata sipit yg sekarang menjadi penduduk majoriti thailand,laos dan vietnam adalah pendatang dari china..Bangsa asal indochina hanyalah bangsa khmer dan bangsa champa.

      Tiada kaitan berasal dari china..dan jangan campur aduk mitos2 yunani seperti mecedonia or zulkarnain kejadahnya itu..ini sejarah..kalau tak tahu bertanya..jangan bodoh sombong hehehe..tapi sebenarnya jgn salah sangka..sebenarnya aku nak menguji korang je..sebab tu aku provok coz nak ajar korang sejarah tu penting..kang bila orang ckp ko Melayu indon pendatang merempat kat semenanjung ko tak gelabah beb! itu baru aku sebagai sebangsa dengan korang..kalau bangsa lain korang nak jawab apa?cakap kat dorang sejarah tak penting kami minat bergangnam style je ahahahah..

      Padam
    17. Ok lah,aku malas nak provoke lebih2..kesian plak aku mempermainkan emosi dan minda korang.

      Kita sebangsa..tak ada istilah Melayu indon Melayu jati..Check DNA 100 percent sama..tak ada kurang tak ada yg lebih..yg bezanya tok nenek moyang masing2 yg membina penempatan di lain2 tempat.

      keluarga ini di semenanjung,keluarga itu di pulau jawa,keluarga tu plak di borneo..dan masing2 membiak dan menjadi pemilik tempat2 yg mereka bermaustatin.

      sejujurnya..aku nak umat Melayu di Malaysia ini tidak pernah mengaku mereka pendatang..Nusantara ini adalah tempat bermain bangsa melayu..dipisahkan hanya disebabkan faktor geo-politik moden..tapi darah tidak.

      Padam
    18. Oh ye ke? Bagi aku reference kau yang notable.Aku tak arif sejarah bangsa aku. Apa kata kau bagi reference yang bagus? Bukan setakat aku jer terbuka minda..tapi ramai orang lagi? Atau kau baca ATBM ,kau terus conclude ikut blog tu?

      Padam
    19. Mahu tahu lebih lanjut?tak kan semua nak kena suap?dijemput hadir ke gelanggang Misticfiles atau blog Melayu Nusantara..disana anda boleh protes dan mempertikaikan segala yg anda ingin protes..anda boleh mempertikaikan apa sahaja termasuk kredibiliti penulis blog.

      Tanyakan..ramai yg boleh tolong menjawap..jika anda benar2 ingin berdebat secara ilmiah.

      Blog ini bukan gelanggangnya..boleh?berani? dari anda mempertikaikan dari jauh..baik jumpa terus dengan ownernya.

      Padam
  13. Ntah2 dia tuka sbb nk sebilik ngn kwn dia

    BalasPadam
    Balasan
    1. actually bukan masalah kawan ke tak, sbb aku dah byk kali jumpa macam ni... dah selalu sangat asal aku pergi training apa2 ke yg majoritinya melayu, bila aku tengok kat kertas pendaftaran nama tu, asal kalau ada nama bukan melayu je mesti nama dia byk anak panah kena tolak sana sini... kadang2 kesian pun ada sbb semua orang tak nak bilik dengan dia...

      senang cerita cuba yg nama kena campak kiri kanan tu kita, masa kita register tu kita tgk nama kita byk gila anak panah kena pindah2, apa perasaan kita?

      Padam
    2. sedih la Noob..
      aku kerja dengan cina selalu jer pun kena macam tu..terus wa rasa MELAYU inferior sanagt.
      takder cina nak backing aku pun,,,bagi nasihat cina lain supaya jangan racst dengan MELAYU.

      serius wa kerja ddengan CINA yang rmai sanagt...melayu kat situ ada la 10%...

      cubalah rasa jadi minoriti...

      Padam
  14. aku pernah travel ngam budak india. dia yang memandu so aku ambil peluang tido sekejap. alih2 dia brenti kat R&R dan kejutkan aku. mulanya aku ingat dia nak pegi buang air ke atau minum ka. bila aku tanya selamba je dia cakap "dah waktu zohor nie, ko pergi smayang dulu aku tunggu". bagus punya kawan walaupun berlainan kaum dan agama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku ingat india tu dah Toron jubor ko,baguslah dia kejutkan ko semayang..

      Padam
    2. Aku pun pernah juga dengan budak Cina pompuan. Elok je dia parking kat depan surau R&R. Dan lagi satu, bini aku pun bukan Melayu, Non-Malay, Non-Chinese dan Non-Indian. Okay je, dah 7 tahun kahwin, keluarga dia yang non-muslim pun okay, tak dak masalah pun.

      Padam
  15. aku pun tak phm dgn melayu mcm ni...macam bagus je...
    malu beta yg melayu baik ni..HAHAHAHA

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko bukan Melayu lah,ko ntah pendatang dari indon mana datang Malaysia mengaku melayu hehehe

      Padam
    2. Tuanku...patik pacal yang hina...minta ampun

      Padam
  16. tak tahu nak cakap apa. sometimes i agree with you, but at some part, i prefer to be racist.

    BalasPadam
    Balasan
    1. perempuan racist detected

      Padam
  17. Ni yg nak jd geng ni. aku non-muslim kot..
    aku pantang betul tgk orang racist. bukankah agama tu menggalakan kita mengasihi sesama manusia? agree dgn admin. follow u.

    BalasPadam
  18. Time2 nilah semua pakat tak mengaku RASIS,ada banyak kawan dari bangsa lain dan semangat 1 Malaysia.

    Padahal...lu sendiri pikir lah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan semua,kebetulan saja.ada pengalaman kawan dengan kaum lain,maka barulah nak diceritakan.macam bnyak je 'semua' kau tu.baru berape kerat je yang tak rasis.tu la,kalau kau hidup penuh rasis,jgn la kaitkan org lain pun sama mcm kau jugak.lain org,lain kehidupannye.dah bangsat,jgn la tuduh org lain bangsat jugak.

      Padam
    2. ko memang bangsat pun anon 7.22

      Padam
    3. kalau aku bangsat,kau pun bangsat juga anon 8.08.Sbb anak aku.aku penah tido dengan mak kau

      Padam
    4. Mak aku sebenarnya adalah Mak kau,aku sejak lahir anak yatim..iyarkh!! ko tido dengan mak ko sndiri! yarks!!

      Padam
    5. cis,anak yatim tp perangai macam anak haram.

      Padam
    6. semangat 1Malaysia
      gagasan 1Malaysia
      Keldai 1Malaysia
      Menu 1Malaysia

      NAJIB memang hebat.....tak racist pun.

      Padam
  19. aku sbg pmpuan, kalo lelaki muslim tinggal dgn non-muslim, boleh la kontrol aurat lagi. tp kalo pmpuan payah skit, sepanjang masa kena bertudung/tutup kepala dan semua sebab nak jaga aurat pnyer pasal. so most of the time kt mesia ni mmg dorang akan samakan rummet dgn sumer muslim dulu utk yg pmpuan, mngkin kalo dah takde pilihan, baru dia rumetkan dgn non-muslim. kalo kt mesia, boleh la buat mcm tu, tp kalao kt luar negara? kalo org atasan dah putuskan rumet kiter non-muslim, terpaksa la tinggal dgn dorang. haa kira darurat la tu.. so sape tiingkatkan iman jaga aurat penuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak cakap dia pernah belajar kat obersea lewtew.

      Padam
    2. takpe la dia nak cakap blaja kat oversea pun,dia guna tanpa nama (mcm kita jugak).dia tak amik kredit pun.lain la dia guna adress terpampang muka dia trus.

      Padam
    3. aku faham pasal2 aurat apa semua tu, tapi cuba kalau ditakdirkan nama kita mmg dah kena sebilik dgn non-muslim, sbb kita ni nak jaga aurat kita apa semua kita pun tukarkan bilik dia atau tukar bilik kita ke bilik lain yg resultnya non-muslim tu duduk pula dgn roomate lain yg juga MUSLIM...

      yes we care about our aurat, tapi adakah kita ingat orang lain tak care about their aurat, hanya kita sahaja yg care? kita nak jaga diri kita, tapi korbankan orang lain... how selfish did we become?

      Padam
    4. well,very selfish..if you ask.Sooooo selfish that it's nearly become jellyfish..or just a fish.

      Padam
    5. Errk... gua tak paham... kenaper kalu dengan bukan muslim.. aurat dier lain ker....

      Setahu gua... ayat Al Quran citer pasai aurat lelaki sama dengan lelaki dan perempuan sama dengan perempuan... rasanyer takder la citer pasai aurat lelaki muslim dengan lelaki kafir atau perempuan muslim dengan perempuan kafir...

      Ker gua tersilap baca versi Al Quran nih....

      Padam
    6. saya setuju dengan pandangan c++.

      korang semua kena bezakan ayat2 al-quran itu sama ada untuk lelaki, perempuan, orang musyrikin, muslim atau secara general iaitu manusia.

      kalau ikut surah baqarah ayat 30 "Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat:”Sesungguhnya Aku hendak mencipta seorang kalifah di muka bumi” Adakah ayat ini terhad untuk orang islam sahaja?

      apa2 pun encik C+++, ada khilaf utk batasan aurat orang muslimah dengan orang bukan islam. nah ini linknya : http://mufti.perlis.gov.my/soal-jawab/197-batas-aurat-wanita-muslimah-di-hadapan-wanita-bukan-islam

      ayat al quran tuh membuatkan para ulama berbeza pendapat tapi ada satu hadis tuh mcm bule override je.

      p.s : gosh, aku bagi link mufti perlis pula, harap tidak mengundang kontroversi.

      Padam
    7. Ikut pemahaman aku batasan aurat perempuan dgn perempuan sama saja bg sesama islam atau dgn non-muslim perempuan. Tak ada masalah...awat takut depa cenderung jd lesbian bleh tertarik kat ko ka kalau tengok rambut ko yg stylo tu? Spanjang aku berhousemates sama non-muslims (singh n chinese sabahan), x dak plak insiden depa buang tebiat gi tertarik or ada crush kat aku? Taaapi, yg muslim pompuan bertudung pulak (3 org sepanjang idop aku) bleh buang tebiat tertarik kat aku masa zaman study dulu, jenuh gak aku mengelak geng tu, tobat aku x mungkin stay serumah ngan depa dlm apa jua keadaan skalipon LoL! Jiwa kacau XD

      Padam
    8. plain83.... err hang nih membuat aku berbisik dalam hati "boleh tahan laku/poyo jugak minah nih, patut lah berserk dan zack mcm suka dan mencari2 minah nih"

      Padam
  20. Jenis bangsa yg rasa bangsa dia hebat superior dari bangsa lain ni sama la jenis ngan bangsa bani israel... rasullah sediri tak suka sifat berpuak2 ni.. takda satu bangsa pun yang hebat yang tinggi darjat.. yang mulia tu umat manusia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko cakap ler kat bangsa Arab,kalau ko tahu bangsa Arab ni lagi rasis dari bangsa Melayu,cina,india dekat Malaysia ni.

      Padam
    2. dlm Al-Quran pon ada sebut..sbb tu Al-Quran diturunkan di tanah Arab, dan sbb tu jugak la ianya dlm bahasa Arab...

      Padam
    3. yang betul-betul super sebenarnye adalah superman.

      Padam
    4. sliparman?

      Padam
    5. sependerman?

      Padam
    6. rubiah suparman "drama naik tangga turun tanggan time bulan posa?

      Padam
  21. owh patut terasa macam terlepas bas
    btw aku jeles dgn noob sebab ada kursus dengan non muslim

    aku ni hampehnya asyik2 muka melayu saja yg jumpa bila p kursus
    kadang2 teringin jugak aku nk kenal2 dgn non muslim ni

    tapi aku tetap rasa ada hikmahnya aku sentiasa dibayangi oleh bangsa Melayu
    dari zaman aku sekolah rendah, menengah, masuk u, keja dua tiga kali tukar dah
    masih setia sungguh aku dgn melayu

    memang diakui Melayu ni terasa depa lebih superior
    mungkin sebab memang diajar utk kurang hajarkan bangsa lain

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku tak rasa bangsa Melayu merasa Superior,sebaliknya bangsa Melayu adalah bangsa yang sangat INFERIOR.

      Aku rasa kes yang terjadi ni lebih kepada faktor agama..mereka takut mereka jadi tak bersih Al-maklumlah Non-muslim kan makan babi,pegang anjing dan tak "BERSIH"(madsud aku berak kencing tak basuh).

      Sentimen Agama adalah faktor paling kuat untuk menjelaskan kenapa hal2 seperti ini berlaku selain faktor sosio-politik Malaysia.

      Padam
    2. bla...bla..superior..bla..bla..inferior..bla..bla..bersih..bla..bla..ayat nak power,idea nak bnyak.last-last tido,esok bangun pegi keje,dapat gaji...byr hutang..sedar-sedar dah tua.

      Padam
    3. kalau ko dah sedar ko tu dah tua,itu tandanya ko dah nak mati..cepat2lah beramal anon 2.01..

      Padam
    4. kalau ko dah dok dalam kubur,tak payah la nak komen kat buasir otak ni wahai anon 2.45.siap bawak modem lagi masuk kubur.dah mati buat la cara dah mati ya ahli kubur

      Padam
  22. biasa la tu..mmg ade orang fobia ngan kaum2 lain.even ahli politik pon same.mase ceramh je mesra

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. TLDR~ aku syok lagi dok ngan kaum lain~ kalau dorang smoking, dorang sendiri tau smoking kat luar~ orang kita ?? yang tak smoking 'dihalau keluar', habis segala baju, seluar, towel, cadar semua bau busuk rokok tu~

    walaupon time aku belajar dulu, asyik terperap je dengan bangsa sendiri~ alhamdulillah la~ bila dah kerja, dah terperap dengan bangsa lain pulak~ hahahaha~ nak kate aku tak racist, aku cuma belanja budak2 melayu je makan ke main ke~ budak2 kaum satu lagi 1 pon aku tak pernah belanja pasal dorang ni ada 1 kepercayaan yang lain~ bagi dorang, kalau aku belanja dorang sekali, dorang mesti balas balik perbuatan baik kita~ kalau kita tak sengaja buat jahat pon, dorang mesti balas balik perbuatan kita tu~ so, dorang suka maintain 0-0, 1-1, 2-2, balance macam tu~ tak suka rasa 'terhutang' bezanya kita yang muslim, kita niat bersedekah, bagi la orang apa pun, tak ada mintak balasan~
    so, bukannya aku tak nak belanja dorang yang baik dengan aku, tapi sebab kepercayaan dorang sendiri yang menjadi penghalang~ seriously, aku amat benci apabila aku nak belanja, orang tolak pelawaan aku~ kalau kecik offer aku, cakap kecik, aku boleh upgrade, tak ada masalah yang tu~ tapi kalau tolak pelawaan aku seolah2 aku ni "tak layak belanja kamu kerana aku terlalu miskin"~
    bagi aku, aku tak fobia dengan mana2 bangsa pon pasal masing2 ada kepantatan masing2~ hahaha~

    BalasPadam
    Balasan
    1. ceh,nak kawan dengan org yang de pan**t je.

      Padam
    2. Alamak nak cakap dia kaya lah tu

      Padam
    3. Alamak nak cakap dia suka pantat lah tu

      Padam
    4. alamak nak cakap dia suka doggy lah tu

      Padam
    5. hey kurosagi, raise your offer....

      Padam
    6. @biskut~ OK, i should try that~ :D

      @tanpa nama~ kalau aku kaya pun, bukan aku punya semua tu, pinjaman je semua tu~ tanggungjawab aku pulak, belanjakan ke jalan yang benar, bukan membazir/bangga diri dengan orang sekeliling~ melayu kalau kaya, bukan kaya mana pon, majoritinya memilih untuk sombong & bangga diri~ tapi bangsa lain tak, tu yang aku suka campur dengan dorang, nak memantat ke nak mendoggy pon senang~ hahaha *double profit*~ XD

      Padam
  25. Bhai Noob...

    Gua pernah maki geng-geng nih... geng-geng racist tak bertempat nih... gua cakap kat diorang... kalu macam ini la perangai... jangan la teringin nak pergi belajar ker kerja ker kat oversea... duduk jer dalam Malaysia... hahaha... bodoh...

    Allah Taala pon tak tengok ko berbangsa India ker... Cina ker... Melayu ker... yang Allah tengok.. iman dan amal ibadat...

    Kalu lu nak tau la bhai... GENG RUSILA memang kuat perangai macam nih... hahahaha.... pasai tue la diorang cukup marah ngan gua... hahaha... sebab diorang nih racist tak bertempat...

    BalasPadam
  26. Muniandy Karupiah26 September 2012 9:06 PG

    SAYA RUMA TADA..! TINGGA DUDUK SIBILAH KANDANG LIMBU SAYA PUNYA ANAK KAWAN JUGA…! ADA BAYAR SEWA 80 RINGGIT SIBULAN…SAYA KIJA KIRAJAAN..ADA KERIJA JAGA KONTRAK JUGA..
    DULU..SAYA ADA MAU BILI..ITU PPRT..SAYA ADA NAMA DALAM SINARAI…ADA MASO NAMA ITU MIC PUNYA WURANG ADA KUAT JUGA TOLONG..
    TAPI BILA INI PR SUDA AMBIL MIC PUNYA WURANG ADA DUDUK PRINTA SAYA PUNYA KAWASAN…ITU SAYA PUNYA NAMA SUDA HILANG DARI FAIL DALAM…
    SAYA HATI ADA SANGAT MARA SAMA PR…MIC PUNYA WURANG CAKAP DIA WURANG SUDA KASI POTONG SAYA PUNYA NAMA UTK DAPAT PPRT…
    SAYA HATI BANYA SAKIT…SIRUPA MAU PICAH INI HATI…
    INIKALI JIKA MAU PULIHANRAYA ..SAYA ADA FIKIR MAU KASI PANGKAH ITU PARTI KOMINIS JUGA…ITU PUN KALO ITU PARTI ADA…TADA KALO SAYA NANGIS JUGA…
    SIBAB. ! SILAIN NANGIS…APA SAYA BLE BIKIN…?

    BalasPadam
    Balasan
    1. encik karapoley diminta berpindah ke indon kerana indon diketahui suka memberi PPRT kepada setiap rakyatnya.

      semoga incik berbahagia bila bertukar warganegara.

      Padam
    2. cis berbelit lidah aku...

      Padam
    3. ko cuba bgtahu yg ko keturunan ular ke?

      Padam
  27. tapak suleiman dah marah.....

    BalasPadam
  28. I am really inspired together with your writing skills and also with the layout for your weblog.
    Is this a paid topic or did you customize it your self?
    Either way keep up the nice high quality writing, it's uncommon to see a great blog like this one today..

    my web page :: cahybra.com

    BalasPadam
  29. This piece οf wrіtіng is actually a pleasant onе
    it assists new ωеb viѕіtoгs, who
    are wishіng іn favor of blogging.

    mу web-site ... payday loans

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...