Ahad, 9 September 2012

75 Ambil pengajaran dari orang Cina

Apa yang kita boleh belajar daripada kaum Cina?


Beberapa hari lepas ada cerita pasal amoi yang juga seorang model yang datang menyerah diri di balai polis sebab pijak gambar Najib telah kena gari dengan lembut dan kat laporan berita tu dipaparkan juga gambar kesian amoi tersebut kena gari. Amoi tu juga ditemani oleh pemimpin2 DAP. Sungguh kesian mukanya... kena gari je kot... bukannya kena buang kolej dan tarik PTPTN pun.


Tapi tidak lama selepas tu, timbalan menteri Belia dan Sukan, Gan Ping Sieu yang juga naib presiden MCA membantah tindakan polis yang menggari remaja tersebu dan meminta agar polis semua prosedur operasi standard (SOP) membuat tangkapan, terutamanya terhadap wanita, remaja, suspek yang tidak ganas dan pihak yang tampil menyerah diri.


Apa yang kita boleh belajar daripada berita kat atas? Cuba kalau yang digari secara lembut tu perempuan melayu, adakah ada pemimpin cina bersuara dan membantah tindakan polis? Walau timbalan menteri itu pemimpin MCA, pemimpin BN, tapi bila ada apa2 isu yang kena pada batang hidung bangsa mereka, mereka semua akan bersatu dan back-up sama sendiri tanpa mengira ideologi politik...


Orang Melayu tak payah cakap la... kalau pasal politik, jangan kata yang berlainan parti pun bergaduh, dalam parti sendiri pun boleh kena tikam hanya kerana perbezaan pandangan, serupa tade tamadun punya orang. Orang melayu bagi tazkirah dalam masjid pun kena baling selipar oleh orang melayu. Gambar pemimpin melayu sendiri dipijak2 dan dikencing2 oleh orang melayu. Lepas tu bangsa lain pijak gambar orang melayu kita takde rasa apa pun boleh bergelak ketawa lagi. Cuba kalau orang melayu pijak gambar bangsa lain? Terus jadi isu perkauman... RACIST!



Orang cina amalkan smart politic, tapi kita dirty & violent politic. Tu baru cerita pasal politik, belum pasal perniagaan atau benda2 lain... Korang fikirlah sendiri...


Baca kisah menarik Dakyah Penghulu Parti Syaitan dari blog APA atau dari penulis asal Sakmongkol.
Dan kalau rajin boleh juga melawat blog Selendang Kuning, banyak penulisan yang begitu puitis dengan bahasa yang begitu tinggi dan indah. Kalau yang dah lama mengikuti Buasir Otak pasti kenal siapakah penulisnya.



tags: gadis cina amoi ong sing yee model cun cute kena tangkap tahan serah diri balai polis johor bahru dang wangi gari cara lembut kata ketua polis kuala lumpur datuk mohmad salleh prosedur tangkapan sop demonstrasi himpunan janji bersih demokrasi malam merdeka kes pijak gambar najib razak pm teman pemimpin dap ahli parlimen bakri er teck hwa timbalan pengerusi negeri norman fernandez gan ping sieu mca senator timbalan menteri belia dan sukan naib presiden dap bantah gari remaja blog apa aku peduli sakmongkol ak47 umno politik ganas kotor pintar bijak annur selendang kuning tanya sama itu hud-hud  innocent chinese girl milk tea girl zhang zetian facebook

75 ulasan:

  1. Bhai Noob...

    Lu masih tak tau ker... Wei Bhai.. orang Melayu mana suka amik pengajaran kat bangsa lain... Bangsa Melayu nih bangsa superior lar... hahaha...

    Sebab tue la Bangsa Melayu nih ader PHD.... hahahaha ... free-free dapat jer kalu jadi Bangsa Melayu...

    Hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan melayu je ade... semua kaum ade sifat PHD la... dasar bengap

      Padam
    2. yang cakap cina ni bersatu cuma melayu yang tak pernah berkawan dengan cina je

      Padam
    3. semua kaum ada sifat PHD... orang Cina pun ada yg gaduh juga... tapi kat public, kat arena politik, perniagaan diorang pandai cover dan backup sama sendiri...

      melayu? depan belakang sama sahaja, lagi kecoh lagi bagus... tapi juga tidak semua orang melayu mcm tu tapi kebanyakkannya mmg macam tu...

      Padam
    4. tak tau banyak mana orang melayu yang suka buat bising, tapi ada sekelompok tertentu misalnya PERKASA, ketua UMNO bukit bendera, anwar ibrahim, bung mukhtar, ketua pemuda 1malaysia dan sesetengah kumpulan mamak suka buat bising dan terlalu vocal, menyebabkan imej melayu tercemar. kenapa mereka pulak yang menwakili imej atau identiti melayu?

      aku lebih suka kalau identiti melayu diwakili oleh orang2 macam dr.mahathir (india-melayu), nik aziz (indochina-melayu), ungku aziz (darah turki 100% tapi dibesarkan dengan budaya melayu) syed mukhtar al bukhari (arab yaman-melayu). aku nak orang-orang baik yang menwakili melayu. bukannya gangster...

      Padam
    5. memang bagus jika berlaku seperti apa yang dimahukan oleh biskut,tp biskut..nak buat bagaimana,malaysia kita ni penuh dengan pihak-pihak samseng boroi.golongan melayu cerdik pandai mendiamkan diri,sedikit sahaja yang berani bersuara..lebih ramai gunakan ilmu untuk sara diri,daripda digunakan untuk membela.yg kuat bersuara..itulah,pihak yang slalu menimbulkan kekalutan dan muncul di media.kita semua pun boleh kenal siapa mereka.pendidikan tak tinggi..ilmu agama tak tinggi,tp jadi org besar.akhirnya bila golongan ilmu bersuara,dikatakan bodoh.bila alim-ulama menasihati,dikenakan caci-maki.

      Padam
    6. la baru tau perangai cina bhai....aku dah lama tau
      benda jahat baik...hanya untuk bangsa diaorang
      malaiyu jangan sibuk...jangan kacau kami
      diaorang ada gaduh dan tak puas hati sesama sendiri, tapi biar diaorang setel sendiri, bangsa lain (terutama Melayu) jangan sibuk2
      wa cikgu sekolah cina dah 5 tahun bhai...nak pindah tahun depan kot dapat...susah nak makan kat sini...asyik makan nasi lemak bungkus tepi jalan...buhsan dah....my racisisme level maikin tinggi selepas datang sini.(.wa ingat wa akan jadi Najib IMalaysia)wa salah..tp bhai kat sini yang bagus cikgu2 melayu 2 3 kerat bersatu hati..tadak main puak2 tadak dengki2..semua sehati sejiwa.walau berlainan parti..yerlah dah jadi minoriti...

      Padam
    7. wa ada kisah nak kongsi...cina dididik untuk protect bangsa mereka sendiri..mereka ibarat sekumpulan lebah yang bersemangat esprit de corp
      ..wa ada jumpa video "pendidkan jasmani- mari meregang otot" seorang budak cina..wa ugut nak bawa ke disiplin...budak cina ni baru jer tukar sek situ..jadi budak2 yang lain tak berapa kenal...dia duduk belakang diam2 jer...wa memamng suka proses beg budak
      perkara menakjubkan terjadi...
      selepas wa cakap nak serah video tu kat pihak disiplin...hampr satu kelas minta wa jangan hantar..suruh kasihan dengan budak baru itu(sambil buat muka @#$%%&)...sebab terlalu kagum dengan semangat 1Cxxx itu wa terus jer proceed mengajar..video tu wa ambik...ajaib tak????

      wa nak kongsi...ada budak lelaki melayu kat sekolah cina tu sorang pun tak semayang jumaat...sekolah cina hari jumaat tak balik awal...
      wa sedih...wa ajak pergi semayang dia lagi suka nak belajar takut ketinggalan silibus...

      ni semua salah U#$O...

      Padam
  2. kalau yang tunjukkan bontot tu orang cina, pun menteri2 cina akan back up jugak..

    kes namewee hina negaraku...aku takkan lupa..
    banyak menteli cina back up ma..

    tak kena apa-apa + boleh buat filem untung jutat juta sikalang..jemput artis-artis melayu berlakon sekali meh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. siap dapat jumpe menteri..menteri pun respect maaa,itu olang kabel kuat punya.kalau dia buat movie tajuk "pergi mati melayu" sekalipun,menteri akan cakap.."apa yg dikatakannya agak munasabah,ia adalah realiti..semua org akan mati,namewee tu berpandangan luas".

      Padam
    2. aku bnci cina..i'm not racist but this is true fact..cina ni mkin lme mikn nk pijak bgsa melayu..so, melayu2 sekalian,please beware..musuh depan mata j skang ni..

      Padam
  3. Balasan
    1. Alhamdulilah..Nasib baik Tuhan tak jadikan kau Melayu..kalau Tuhan jadikan kau Melayu..mesti jenis pengkhianat Bangsa ni.

      Padam
  4. ada ke pergi gari pmpn cina tu..patutnya sewaktu dia menyerah diri,polis patut belanje dia makan..ajak pergi karok..tgk wayang..bagi duit untuk shopping dan meminta maaf sbb 'tertangkap' dia setelah dia 'terpijak' gambar pemimpin.lain la kalau yang pijak tu pmpn melayu..kalau stakat kena gari je..lepas tu ada pihak bersuara "tindakan menggari suspek adalah sesuatu yg tidak tegas..sepatutnya pengajaran yg diberikan harus lebih berat"

    BalasPadam
  5. Malaysia ni mmg banyak bullshitnya,kalu SOP pun nak tukar.kalu aku jadi penjenayah aku wat2 la baik dan x ganas,dalam kereta peronda tu aku rampas pistol polis tu aku tembak muka dia,jangan la jadi bodoh nak tukar SOP,bendera nak tukar,kerajaan nak tukar,lepas ni aku x terkejut pun kalu ada pihak yang nak tukar agama rasmi,nak tukar lagu negaraku,nak ganti yang di pertuan Agong,jangan sampai kita ni jadi Republik,menteri yang lembot ni patut berhenti je daripada jadi lembu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ape point ko? ko ni spesis disuruh angguk, angguk dan disuruh geleng, geleng ker? kita x bole lontarkan pendapat? x bole menegur kalu nmpk ade yg x kena? bukan semua perkara perlu diubah dan bukan semua perkara patut dikekalkan selagi ia dicorak oleh akal dan tangan manusia. Jebat Derhaka kerana Kebenaran. Tuah setia kerana kebodohan!! ko mesti spesis Tuah kan..

      Padam
    2. bodoh.baca utusan tapi tak baca part luar negara.dasar bodoh tegar.
      eventhough utusan banyak karut2 dan juga unsur fitnah.but still bahagian luar negara boleh di baca.

      Padam
    3. regimetone,
      Abis berita orang mati eksiden tu utusan reka jugak ke? Fitnah UMNO jugak ke? Ke memang konsprirasi UMNO menjatuhkan Anwar Ibrahim, so buat2 la berita orang mati eksiden kat paper.. mcm tu?

      Padam
    4. Sudah2,jgn bergaduh..I mengaku I yang salah.I jeles sebenarnya dengan pak nuar tu,dulu I kalah pertandingan karok dengan dia.Suara dia memang sedap,macam amy search.

      Padam
    5. aa baru citer bab cine.. tgk melayu yg rasa diri die pandai di atas ni dah mula membodohkan org.. ish ish.. dasar PHD tol! bertaubat la weii... menyakitkan hati sesama insan tu tak dpt pahala tau.. dpt dose tau..

      Padam
  6. setuju sangat...bangsa melayu nie memang... hasad dengki banyak...tak boleh pikir kee?? pasal politik sesama bangsa nak bergaduh...tu baru tujukan bangsa...cuba kalau tujukan agama?? harap agama dalam ic je... tp agama dalam diri takde...islam sesama islam nak menjatuhkan orang lain disebabkan politik...bangsa lain memang akan back up kaum die...sebab dia sayang dengan bangsa dia...bukan macam orang melayu...asek nak menjatuhkan orang lain jee terutama nak menjatuhkan bangsa sendiri...akal xde...jangan samakan orang melayu yang beragama dengan yang tak beragama... orang melayu dengan orang islam berbeza..fikir2kan lah...

    sorry, terpanjang pulak ceramah disini...hahaha ^_^

    BalasPadam
  7. mmg.orang kita kalau tak bersatu mmg kelaut la jawabnya...lama2 jadi bangsa lap kasut dorang kasi licin,dapatla sesen dua...dorang naik sbb rasis.dan guna senjata ekonomi.tak dinafikan dorang rajin.bab kelebihan rajin ni dorang pulun abis2.kita melayu terer kreatif.kalau kita pulun tang ni smpai licin,tak dinafikan melayu mampu naik.dgn syarat bersatu.berlainan pendapat itu bagus.tapi akhir sekali mesti bersatu.jgn gaduh smpai bila2.mmg kelaut la jawabnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apede hal...ke laut jadi nelayan..

      Padam
    2. kelaut,kelaut,kelauttttt wehhhhhh.moh blake..derahhhh..derahhh..

      Padam
  8. cina amal cara pro..melayu standart kampung pun x lepas..

    BalasPadam
  9. Setuju sangat-sangat, orang Melayu bila dah terlampau taksub dengan sesuatu benda semua pun lepas, semua pun okay sampai sanggup bergaduh sesama sendiri.

    BalasPadam
  10. apapun,thanx noob tag selendang kuning utk post kali ni...:)

    BalasPadam
  11. Aku dlu masuk form 6 sains, semua chinese kecuali 4 orang (2 malays + 2 indians). Aku masuk category malay (walopon aku ecceli mixed hahhhahaa). Dorang chinese ada ja gaduh2 n bajet bagos sama sndri, tp x serious la. Yg aku suka depa ni x kedekut ilmu bila time group work n sampling utk siapkan lab. Ada yg offer ajar aku mandarin, pstu aku ajar depa english n study utk muet sama2, tukar2 buku..ahh those were the days..smpai skang ada yg still keep in touch ngan aku ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. pengalaman hang nih mmg serupa ngan pengalaman aku. serba salah jugak aku camna nak balas budi diaorg, so aku bagi makanan kat diaorg.

      aku ingat lagi minta satu otai gitar melayu ajar solo lagu rock omputih, kedekut gila nak mampus. tapi dalam situasi lain, kawan aku minta org cina yang haram langsung tak kenal kat satu taman permainan, ajar teknik folk guitar, terus ajar tanpa banyak dalih atau soal siasat kawan aku yang melayu tuh.

      aku rasa banyak je orang melayu sudi beri ilmu secara percuma, tapi segelintir org yang berasa dah berilmu , terus nak sombong. benda ni berlaku dalam ahli keluarga ku sendiri.

      Padam
    2. @biskut: Haha aku bg dorang makanan jugak, kuih raya bila dorng mai beraya kat umah aku. Teknik folk guitar? hebat...time kat uni dlu ada 3 org mtk aku ajarkan main guitar kapok (mohon jgn cop aku douchebaguette dgn statement ini, skadar kongsi pengalaman hahaha), genre J-pop/alternative n indie skit2 bleh la layan..

      @berserk: ya, chindian+malay+arabic+jawa (menurut parents aku la)..got a problem? trolololololo XD

      Padam
    3. why should it be a problem?of course not.I'm just amazed than before.hehehe.I'm also mixed,but thai+malay.so muka xde la ala2 mixed pun.tetap rupa melayu sejati.hahaha

      Padam
    4. sawwadikha..kob kun kha~
      kun pai nai?
      medai medai..XD

      Padam
    5. ada perbezaan tu diantara siam,melayu dan Thai..aku tak rasa ko kacukkan siam berserk..ko ni kacukkan Melayu Pattani.

      Kat Thai ni pun banyak juga bangsanya...

      Padam
    6. btul jugak ckp ko tanpa nama.acceptable.

      plain83:amboi..smpi ckp siam trus ngn aku.hahah..

      Padam
  12. Teringat masa blaja kat U dl..kos yg kire idaman stiap orang la..budak stpm dari sebelah "situ" yg top dalam msia akan dilobi masuk kos tu and mereka akan dibasuh untuk tidak berkongsi ilmu untuk kejayaan dalam exam dgn orang kita, sampai fotocopy notes n soalan exam pun sanggup p kat kedai mereka untuk x nak bagi jatuh kat tangan kita..dgn alasan mereka masuk kos tu atas dasar meritokrasi dan penat usaha nak dapat masuk kos tu..dan kalau ada dari orang mereka sendiri yg tentang cara basuhan tu..senior n junior dari belah situ akan boikot org mereka sendiri..punya truk nya dendam mereka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmm hang punya pengalaman lain la.. orang dari sebelah 'situ' pun ada program BTN jugak ke?


      kos apa yang dikire idaman setiap orang tuh? perubatan ka?

      Padam
    2. Ye..medic la..apa lg..kita punya BTN takat seminggu ja..yg depa punya sampai sebulan..ada penah 6 orang depa boikot BTN depa tu..terus kena pulau..tapi aku respek 6 org tu..coz depa banyak tolong orang kita sebab ilmu depa ckup tinggi..yela..hang nanti nak treat patient macam mana kalau masa blajar pun dah beza2 macam tu..so kita boleh agak la treatment yang macam mana akan diberikn oleh mereka kat orang kita..tapi tu hanya segelintir ja dari ramai2 pengamal prubatan kat msia ni..aku yakin yang lain x macam tu..tapi kalau dah tiap2 taun macam tu..brapa banyak product yang telah dihasilkn? Fikir2 kan la..

      Padam
    3. medic = kos yg kire 'idaman setiap org'?? LoLoL! That is sooo over-rated...

      Padam
    4. wah..medic ye rupenye kos idaman setiap org..patutla mase kecik-kecik dulu semua org dok cakap, "kami semua mahu anak kami amik medic".kwn2 aku semua dak medic,jiran aku medic,sedara aku pun amik medic.yg jadi lecturer,jadi engineer,jadi businessman..semua cakap "aku sbnrnya nak amik kos medic,tapi tak dapat.rugi..rugi".Medic is da best!!!!.

      Padam
    5. hmmm..sebenarnye betul apa yg dikatakan.medic memang bagus.semenjak saya kecil lagi,mak saya selalu menerapkan nilai kemedickan dalam hidup saya.semua benda ada medicnya.seperti nasi goreng medic,sabun medic,jus medic,buah medic,kopi medic 3 dalam 1 dan lain2 lagi..syukur,skarang bukan sahaja saya jadi doktor,malah nama pun dah ditukar menjadi medic.

      Padam
    6. sekrang mari kita lihat contoh perangai melayu dengan sampling komen-komen di atas....

      macam mana nak maju?....budak ambik medik pun dah kena hentam

      pehal jeles ke???dengki ke? ke ko tadak pencapaian dalam hidup?

      medik memang salah satu course idaman budak2 pre-u....dia nak cerita pengalaman dia jer...tu pun dengki

      Padam
    7. tanpa nama di atas terlalu benak untuk faham maksud tersirat yang amat penting dalam mencapai kejayaan sebenar dalam kehidupan.. tidak mengapa, belajarlah lagi ye adik..

      Padam
  13. Penyokong Anwar vs Penyokong Najib bertekak & bertempur; yang untung Cina DAP-MCA.. Bodo punya melayu.. Nasib aku bukan melayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulilah kau bukan melayu..jika kau Melayu..pasti bertambah busuklah Nama Melayu yg dah dibusukkan oleh orang2 najib dan anwar ni.

      Padam
    2. ko bukan melayu,bukan cina,bukan india..jugak bukan mana-mana bangsa kat muka bumi ni.sebab ko alien.alien pun leh tau citer pasal anwar dan najib..hebat btul alien ni.

      Padam
    3. haiyaaa..mana ada untung ma,wa talak untung apa pun.chibai la,DAP pun talak kasi itu chance la sama wa.

      Padam
  14. Ini buat aku kecewa ngam politik melayu Bhai Noob. aku tengok MCA, Gerakan atau DAP dorang selalu bersatu kalu melibatkan kaum cina. bukan takat kes nie je. dalam tuntutan lain cam tu gak.

    cam kes kerajaan negeri P.Pinang skrang pun aku tengok jarang Gerakan atau MCA duk kutuk. tapi kalu kerajaan Negeri kelantan atau Kedah, peh... usahkan parti politik NGO Melayu ntah dari mane asal usul pun ari2 duk hentam.

    BalasPadam
  15. bangsa munafik~ enough said~ the most funny thing is their youngsters still believe namewee is a hero~ LOL~
    mengaku salah/menyerah diri la pasal semua orang dah nampak muka kau~ :p
    kalau tak nampak muka, sampai mati pun sorok~ :p
    dalam hati mereka, aku takkan percaya wujudnya "ah~ secara ikhlasnya saya ingin memohon maaf & menyerah diri"~ PEGI MAMPOS dengan semua DRAMA tu~ hum ka chan~

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam aku kenal la kau ni.masuk mrsm sama tahun mcm aku.muka pun aku macam kenal.aku rasa aku tau la nama kau sape..kot2 la kau member aku masa sekolah dulu.

      Padam
    2. "muka pun aku macam kenal"
      dol~ muka aku takde dalam internet~ mana jumpa ni ??

      Padam
    3. la..silap org la ni,sory2.aku takde member hensem macam ni,member aku semua tak hensem.hahaha..

      Padam
  16. Bangsa melayu kan bangsa yang sangat super. Siap ada alter terahsia bangsa melayu lagi. So buat apa kita nak belajar dari bangsa lain. Bangsa lain yang patut belajar dari kita. Yelah kita kan ada alter terahsia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko tak malu ke mengaku Melayu? ko ni Indon! balik indon la woi! kihkihkih

      Padam
    2. Cisss!!sejak zaman hamba dulu,belum pernah hamba dengar alter terahsia melayu!.semua ini palsu belaka.

      Padam
    3. Melayu bangsa yang paling hebat! Alter terahsia menjadi bukti kehebatan melayu. Sepatutnya semua pemimpin dunia ni berbangsa melayu! 1Melayu! -,-

      Padam
  17. Aku dulu exchange ilmu dengan sorg cina ni. baru2 jgak kenal. Aku ajar dia main gitar, dia ajar aku main basketball xD Dia main lagu lestari - mahligaimu dari airmata ku. siap hafal lirik kot!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aik?ini ahmad ka?haiya,ni wa la,ah yap..wa ingt lagi lu ajar wa itu lagu maligai mataku airmu.apa macam?lu sudah pandai main itu baceketboll ka?nnt wa ajar lu main takalaw pulak.

      Padam
    2. seekor lebah sepet main gitar lagu melayu.....
      berjuta-juta lebah lagi main lagu lee hom......tak signifikan pun..kita berbincang tentang jemaah cina...

      ( aku tau mata lebah tak sepet pun)

      Padam
  18. hmm..lain kali klu org cmtu serah diri..sambut dgn paluan kompang..pastu buat persembahan silat gayung ka hapa ka depan dia cm belarak pengantin baru tu ha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. orang suruh tukar SOP sebab x adillah...perempuan tu serah diri kena gari,kesalahan dia setakat pijak gambar sj. orang yg terang-terang pengkhianat negara (laki sharizat songlap 250 juta, ex menteri pengangkutan songlap berbilion) x kena gari pun

      Padam
  19. Dikala orang lain membuka kedai pada jam 10, dia akan membuka kedai jam pada 9 pagi.

    Dikala orang melayu menjual nasi lemak untuk sarapan, org cina menjual nasi lemak & lauk-pauk tengahari di pagi hari.

    Dikala kedai melayu menutup kedai pada jam 10 malam,org cina melajakkan sehingga 11 malam.

    Mereka berjaya kerana terkedepan dalam banyak hal.

    everything in advance!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di kala org melayu berniaga sama ada sarapan, makan tengahari atau malam sahaja, kedai mamak buka 25 jam sehari. Ada ke restoran melayu yg sanggup buka 24 jam sehari?

      Padam
    2. buat masa ni tak jumpa lagi.bangsa lain selalu kedepan.serius!

      Padam
    3. pengajaran juga buat kita disini

      Saya merayu, bunuhlah kami dengan pistol.

      http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/10/nauzubillah-mayat-kanak-kanak-ini-jadi.html

      Padam
  20. i'm just a little boy that plays with his dick when nervous...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...