Iklan Leaderboard

Khamis, 3 Januari 2013

103 Awek VS sahabat sejati

Suatu tengahari yang tak berapa nak indah, baru tengah nak rempit pergi KLCC, tiba2 motor bikin hal.

Call awek:


Call sahabat sejati a.k.a BFF:


Pernah mengalami situasi demikian? Takpe benda tu biasa lumrah dunia realiti kehidupan, bukan apa sebab biasanya kalau kereta/motor rosak tengah jalan kalau telefon awek pun kalau diorang datang pun memang tak boleh nak buat apa, melainkan kalau awek korang tu mekanik. Kalau telefon sahabat baik lelaki korang at least diorang boleh tolong tengok2kan enjin ke, tolong tolak ke, tolong tukar tayar ke, tolong runner cari spare part ke, tolong carikkan bengkel ke.

Tapi situasinya agak terbalik bila kenderaan awek yang rosak. Kalau telefon balak dia, confirm dengan sepantas kilat dia akan ke sana. Jangan kata balak, kalau dia telefon mana2 kawan lelaki yang lain pun dengan sepantas kilat mereka akan ke sana untuk membantu, terutama kalau awek tu cun. Itulah untungnya jadi wanita. Tapi kalau yang dah berkahwin tu off course la kena telefon suami dulu, takkan telefon orang lain dulu.

So buat lelaki di luar sana, hargailah sahabat sejati korang bila korang dah ada awek dan even lepas korang dah kahwin pun, sebab bila korang susah nanti diorang jugak yang sudi tolong dan bantu bila2 masa korang  perlukan pertolongan. Buat kaum wanita, bila dah kahwin nanti hargailah suami anda kerana bila ada apa2 masalah, merekalah yang akan membantu dan membimbing anda sampai anda mati. Buat kaum suami, hargailah isteri anda kerana bila anda perlukan ehem2, mereka juga yang anda cari.




tags: kartun komik awek teman hati kekasih girlfriend makwe vs sahabat sejati rakan kawan baik bff best friend forever true different between gf bf pakwe balak kenderaan kereta tayar rosak tayar pancit tengah jalan highway solution penyelesaian hantar bengkel workshop tow truck trak tunda tarik masalah kahwin rumahtangga hargai lelaki wanita

103 ulasan:

  1. yup, aku setuju sangat2.. sedih aku tengok sekarang ramai laki pentingkan awek dia.. sanggup buat ape saje kat awek malah x leh terima hakikat putus ngan awekk. aku ni pompuan tapi aku ni dah tengok dah camner laki camtu.. padahal aku tengok kawan2 dia la yang tolong dia, malah tolong free pulak tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. mohon jadi awek saya.....saya janji saya xkan pentingkan awak.....saya hanya akan pentingkan kawan dan keluarga saya saja......

      Padam
    2. Tak perlu salahkan mereka..
      Mereka jadi begitu sebab hati mereka..
      Rasa cinta dan sayang dalam hati mereka buat mereka lupa..

      Tapi sayangnya awek mereka belum tentu dapat tahu, hargai atau rasa apa yang ada dalam hati mereka. :)

      Doakan mereka supaya mereka sedar dan hati mereka baik bukan saja kepada keluarga awek bahkan orang disekeliling mereka.

      wallahualam

      Padam
    3. Sayangnya, tetap salah UMNO-BN jika putus cinta..

      Padam
    4. kuyakini terputusnya bekalan elekrik akibat panahan cinta dan sayang yang membuak2 ku terhadap mu.. ahh.. syg awak milah tebu

      Padam
    5. patut buat post tentang awek yang terlalu pentingkan boyfriend bila senang dan lupa kawan juga :)

      Padam
    6. Sama juga yea awek pon ada macam tu juga..
      Dunia mereka saja (hanya mereka bedua) :)
      Lupakan yang lain..

      Uhuk uhuk uhuk..

      Padam
  2. serius. situasi camni pernah berlaku kat aku. maka aku sangat hargai kawan2 baik aku even masing2 dah ada kerjaya sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko biar betul mecha.aku tgk setiap kali ada entry noob pasal awek,mesti kena je dgn kehidupan ko,mesti pernah berlaku pada ko.ko dgn noob ni mesti species yg sama,forever alone kakakakaka

      Padam
  3. lagi satu noob, untungnya ada kawan baik(lelaki) zaman aku belajar dulu, assignment pun boleh kawtim share kalau ada member tak sempat siap. buku rujukan,projek, nota exam, skema soalan, semua no hal berbanding dengan ppuan yang agak selfish(tak semua, tapi berdasarkan pemerhatian dan pengalaman memang begitulah).

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnye antara sedar atau tak setiap orang tu selfish

      Padam
    2. sel ikan?

      Padam
    3. sofi jikan?

      Padam
    4. miskin jehan?

      Padam
    5. inilah pentingnye english education

      Jual Ikan = Fishmonger

      bukannye sell fish lol XD.

      Padam
  4. ajak tengok wayang larut malam, ajak tengok bola awal pagi, ajak shopping jualan gudang, ajak ke kedai bundle, ajak lepak, ajak main game online sampai subuh, semua no hal. langsung takda alasan nak tolak. itulah sahabat aku dapat dulu. memang enjoy. satu kepala.

    BalasPadam
    Balasan
    1. "friends with 'benefits'".... anybody???

      Padam
    2. berlambak kot

      Padam
  5. kalau mati kang kawan baik jugakla yg tolong angkat bwk masok kubor... awek mana larat

    BalasPadam
  6. memang betul.. dulu lepas clash ngan cinta pandang pertama duk sedih je pastu merungut forever alone la tak laku2 la sampai terlupa sebenarnya kat sekeliling aku ni ada ramai member yg ada je 24 jam ngan aku.. so sekarang hidup aku dah tak sunyi dan tak boring lagi sbb baru skrg aku sedar hilang awek lagi bagus daripada hilang member!

    BalasPadam
  7. aku kalo tetiba keta wat hal n sangkut tgh jalan ka apa, aku call bengkel tros.. ada nombor bengkel yg provide on call service bila dpt call dari customer tak kira moto ka keta ka yg meragam, lagi bagos dan terjamin bro ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak payah cite pasal bengkel la bro. Nie cite pasal hal lain. Hadoi. Bengap la lu

      Padam
    2. kalau dekat2 area takpe kalau diluar kawasan pelu juga tanya sesiapa yang tahu dan boleh membantu..

      Padam
    3. aik? ada jugak yg butthurt ngan statement aku? aiseh.. aku nak cakap pasal practicality la dek non.. tu pon lu der masalah ke? (*3*)..

      Padam
    4. anon 3 jan, 7.52pg..

      call hotline insurans keta ko, bgtau je lokasi ko katne, die akan contact bengkel yg terdekat ngan lokasi ko, tggu jap, pstu ada orang bengkel akn smpai..

      aku malas nak susahkan kawan2, kalo aku perlu sgt minta tolong kawan2 baru aku call mana2 member yg berhampiran..

      p/s: aku tau entry ni pasal awek vs member, saja aku nak ckp psl bengkel.. x tau plak salah komen aku tu.. heh

      Padam
    5. plain.. anon 6:46 pgl ko bro la.. aku pernah pecah tayar kat plus. baru je keluar kereta, terus muncul plus ronda, pantas giler.. terus dorg je yg tlg tukarkan tayar kereta aku tu.. huhu

      Padam
    6. hahah.. nasib ko baik tu pizza sbb kejadian tu berlaku kat plus, mmg ada peronda/pemantau keselamatan jalan raya ^^

      Padam
    7. ok la lg peronda plus dtg.. ni aku tngk kutu2 jalanan tow keter dtg 'nak tolong'... pstu last2 lain plak citer, menyamar la, ape lah, dibantainya keter kite bnyk masalah (padahal takde maslaah sngt pn)

      Padam
    8. Noob citer pasal Motor rasa tak apply nak call hotline kecuali motor besar mungkin?

      Kalau Motor nak elakan pancit? pakai la tiubless berbaloi.. dia tak terus flat.. Kalau rosak lain kena ada contact mekanik terdekat gak le.. hotline? Ntah sepanjang aku pakai motor tak pernah pulak call hotline.. Motor ni mudah yang penting selengara servis kalau rasa lainmacam..

      Sama juga kereta kalau belasah je silap2 mati bukan apa air bateri kering la.. minyak kering dsb.. banyak kali bertemu orang ada masalah camni sebab tak selengara kereta mereka dengan baik..

      Memang betul takda cerita pasal bengkel hahaha tapi leh je share dah ada pasal motor rosak.. dan ramai bawak kereta rosak.. Isi pati Noob pasal awek yang boleh tolong tak boleh.. dan sahabat sejati yang sentiasa membantu.. tak kira masa..


      Padam
    9. tu yg aku takut kalau keluar rumah memalam sensorg.. klu tetiba kereta buat hal kat jalan.. adohai.. naya je rasanya

      Padam
  8. keta ko rosak lagi ke noob?

    BalasPadam
  9. Jom ehem-ehemm..

    BalasPadam
  10. Sahabat sejati? apa takrifan sahabat sejati mereka yang selalu tolong ko bila ko memerlukan?

    Awek tak dapat tolong? dah tu kenapa call mereka? hehe call mereka sebab hati kita concern dan harap concern dan kasih-sayang mereka dapat doakan kita kan?
    Bila hati kita tenang denagr sore awek so takda la serabut bila ada masalah :) leh carik jalan penyelesaian lain..

    Seriusly.. jangan sekali-kali fikir dan harap awek, kawan, sahabat sejati kaum keluarga dapat tolong kita.. sebab yang dapat tolong kita bukan mereka.. jadi kalau call awek, kawan dan siapa kita sangka dapat tolong kita tapi mereka tak dapat tolong jangan marah maafkanlah mereka sebab mereka memang betul tak dapat tolong kita... yang boleh dan dapat tolong kita bukan mereka.. kenapa aku cakap macam tu?

    Dulu bila aku tolong orang seriusly aku harap orang dapat tolong aku balik.. Rupanya aku silap dan aku lupa sebab walau sebaik mana pun mereka tak semestinya dapat tolong kita balik..Yang dapat tolong kita hanya Allah S.W.T.. Dia yang mengizinkan dan bukakan hati sesiapa saja untuk menolong kita.. tanpa izinNya sahabat sejati ke mak ayah kita pun takan dapat membantu kita..

    Jadi tolong lah orang kerana Allah sebab Allah tentu akan mudahkan dan tolong kita balik bila kita memerlukan dari sesiapa pon yang kita tak sangka-sangka.. Pernah kereta aku breakdown Uncle Cina yang tak kenal berenti tolong aku.. kawan aku ada gak datang tapi dia bukan makanik yang dapat tolong aku pun.. tapi alhamdullilah dia teman aku sampai uncle tu betulkan kereta aku.

    Jadi sebenarnye buatlah baik kerana Allah, jadi kawan dan sahabat kerana Allah.. dan berdoalah dan minta pertolongan kepada Dia mudahkan kehidupan kita dan bukakan hati orang sekeliling membantu kita. InSha'Allah.

    wallahualam..

    -Aku hanya menyampaikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. huh serius betul komentar ini.why so serious?

      Padam
    2. Neelofa (original)3 Januari 2013 8:58 PG

      baiklah ustaz.
      ustaz ni mohon baik la bile di realiti bukan skdar copi pes sahaja ye ustaz.

      Padam
    3. Bukan serius tapi itu la kebenarannya kita sering mengharap orang yang kita tolong akan tolong dan bantu kita. Bila mereka tidak dapat tolong maka timbul rasa tak puas hati dan menyesal tolong mereka dulu. Kita lupa hakikat sebenarnya.

      Sekadar mengigatkan diri, kawan dan sahabat tolonglah dengan ikhlas kerana Allah dan harap Allah permudahkan di masa kita susah esok.

      Saya bukan ustaz saya hanya menyampaikan.
      Saya bantu/tolong apa yang saya mampu selebihnya saya serahkan kepada yang maha kuasa. Saya menaip ini pun dengan izinNya jua.

      Padam
    4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    5. Bersatu lah kita atas nama ISLAM. PAS for ALL.
      Takbirrrr !!

      Padam
  11. kawan aku pernah cite, dulu pakwe dia rosak motor tgh jalan, then pakwe dia terus call dia.. pastu kwn aku tanya
    kawan: u call i kenapa? i bukan leh tlg repair moto u tu pun, u try la call kwn2 u yang pandai pomen
    Pakwe: i segan la nak susahkan kwn2 i
    kawan: owh susahkan i x segan la pulak ye..
    Pakwe: susahkan u tak pe, u kan syg kat i
    kawan: ok fine.. u kat mane?
    kawan aku pun mengalahlah.. dia pelik giler, ada gak lelaki yang segan nak minta tlg kat kwn lelaki gak eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak tengok awek care ke tak.. hik hik hik :P

      Padam
    2. gaya mcm ikhlas tak ikhlas je awek dia tu nolong eh :p

      Padam
    3. tu la nak test sayang ke idak kekekeke

      Padam
    4. korg ni taksub dgn drama2 samarinda. go home lah

      Padam
    5. ni kisah betul la.. mane de copy paste drpd samarinda, sinetron, akasia blablabla semua tu..

      Padam
    6. Aku segan mintak tlg dari kawan lelaki kot..malu dankecut perut.
      Nak taknak telepon kawan perempuan jer.

      Padam
    7. tepon keluarga. kalau dalam kesusahan tak ingat sape dah. call femily terdekat je lah.

      Padam
    8. aku kalau bab2 kete or motor rosak, mmg 1st laki aku je la yg aku call.. jauh2 pakwe aku dtg. time ni x kawen lg. hehe.. nak contact kwn2 perempuan, mmg confirm x kan dpt apa. memasing tak de transport nak tolong. nak minta tlg kwn lelaki, mcm cik len gak la, segan.. hahaha

      owh klu abg aku, dulu dia selalu cari aku klu ada prob. ambikkan dia kat tmpt kerja sbb moto hilang kena curi la, tangan patah x leh bwk moto, so minta tlg aku bwk kan ke hospital la.. tapi aku ok je.. abg sndr kan.. tp aku klu ada prob, confirm laki aku la jd mangsa :p

      Padam
  12. Salah konsep tu Noob

    Tepon orang terdekat - awek, mak dsb. walaupon diaorang tak dapat tolong tapi sebenarnye untuk update status mana la tahu kot motor rosak pastu orang kidnap kena rompak ke apa. so diaorang tahu kita kat mana leh report polis carik kita ke apa kalau 24 jam tak balik2 lagi.

    Tepon kawan yang boleh membantu untuk minta pertolongan.

    Kena faham konsep2 ni Noob. :)

    BalasPadam
  13. aku rasa awek tu akan gi la jugak kat bf tuh, teman je even though x reti nk repair

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ada yang risau akan keep update

      Yang boleh menolong mungkin akan buat seperti Puan Tanpa Nama3 Januari 2013 9:20 PG tu.

      Padam
  14. Hubby aku accident hari tu, terus call aku. Aku call bengkel, pergi tempat kejadian, bawak dia pergi report polis, pastu hantar dia pergi meeting. Pastu tolong uruskan dengan insurans. Awek/isteri pun boleh jadi best buddy ape...

    Ape la enche Noob ni...Perempuan boleh berfungsi much much more than ehem2 la. Kawin la cepat wehhhh!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Encik Noob memang tengah carik perempuan macam awak :D
      tu dia tulis kat atas tu. kalau ada sila la rekomen yea.

      Padam
    2. korang ni jangan la skema sangat.benda2 yg noob tulis ni selalunya benda kebiasaan yg selalu berlaku di sekeliling kita tapi tak semestinya semua mcm tu.dan dia dah tulis pun cerita tu lebih kepada awek,bukan bini.kalau dah jadi bini tu dah tentula kena tlg laki,dah nama pun duduk serumah.

      Padam
    3. dorang tak faham apa yang noob nak sampai. terang terang noob tulis awek vs sahabat sejati. kakakaka

      Padam
    4. Saya juga tak faham apa yang encik noob cuba nak sampaikan apabila terang2 dia tulis isteri dicari untuk ehem2. Ini bukan kenyataan beliau yang pertama. Analisis dibuat berpandukan entri2 beliau sebelum ini juga.

      Apakah ini cubaan encik noob untuk kelihatan gagah dan superior dengan mengangkat fungsi lelaki berbanding wanita yang pada pandangan beliau seharusnya duduk rumah, tak kerja, dependent, gedik dan mengangkang sahaja?

      Mohon pencerahan daripada encik noob sendiri atau kipas keras mati beliau.

      Padam
    5. Adakah beliau dah jumpa awek/isteri untuk ehem2?

      Padam
    6. Tak faham? Yela orang laki ni bila air dah naik kepala mesti nak cari bini untuk layan dia, dan bila bini dah sanggup layan suami walau diri sendiri penat bekerja, itu adalah pengorbanan terbesar isteri buat suaminya, so sebagai suami perlulah menghargai akan pengorbanan dan kasihnya kepada mereka, tak gitu?

      Btw anon kat atas, ehem2 hanya boleh dengan bini, awek harom ok.

      Padam
  15. x semua. Pakwe aku kol kalau rosak kereta @ motor, aku on jer.Siap tolong cari ikhtiar repair lg, Sebab kitorang dah best buddies lagi. So it's depend la. Perempuan normally mcm tu sbb they knw they are helpless so prefer x nk semak kepala. Lain la super-gf. Sebut je ape, boleh pnya settle. hahahaha

    BalasPadam
  16. haiya, apa susah, kalau pompuan tu kalau panjang akal nyer leh jer tolong... mcm call kwn2 dia(lelaki) and hulur duit skit pastu g amik bf kat workshop..

    kalau pompuan just biarkan bf mcm tu, nampak sgt tak nak tolong ( or selfish) ....

    cube pikir, pompuan skng ramai jer pakai kete, leh jer g amik and bantu..atleast bantu dari segi duit, time rosak kete/motor la byk nk pakai wang.

    BalasPadam
  17. ehem2 em terima kasih ats nasihat anda PON

    BalasPadam
    Balasan
    1. PON satu lagi adik beradik jgn dilupa gak kdg situasi mungkin bila mintak tolong adik beradik diorg akn dtg tolong, ak pernh jumpa adik2 beradik yg memang brotherhood punya....dia tak kol kwn2 tp adik beradik dia, dgn cepantas mungkin adik beradik dia dtg (tertakluk pada terma dan syarat2)

      Padam
  18. kalau takda wek super atau kawan sejati yang boleh buat semua benda maka carilah kawan banyak-banyak Noob. Setiap kawan ada fungsi unik dia sendiri

    Carik kawan makanik kalau rosak kereta
    Carik kawan karaoke untuk berkaraoke
    Carik kawan tukang jahit kalau nak buat baju
    Carik kawan tukang rumah kalau nak repair rumah
    Carik kawan cyberkafe untuk bermain online games
    Carik kawan merokok kalau nak geng merokok
    Carik awek untuk lelain hal

    p/s: awek ni pon banyak jenis so sesuaikan mengikut keadaan lol XD

    BalasPadam
  19. Wah... Tiada komen yg berunsurkan bangang.
    Keep it up

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah..tapi komen kau paling sampah skali. terlalu sebok hal org lain komen

      Padam
  20. awek gedik je camtu...
    cuba kalo awek yg panjang akal...
    tau lah apa dia nak tolong..

    BalasPadam
  21. Not applicable for me.
    Aku rosak kereta, member perempuan yang aku telefon.
    Dorang datang..bawa mekanik. XD

    Pakwe call, aku datang.. tolong amek jer.
    Hahah! (not applicable la sangat)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Owh dah ada pakwe? Jeng jeng jeng

      Padam
    2. Pakwe.. itu cuma contoh lepas2.

      XD

      Padam
    3. owh pernah ada pakwe lol :P

      Padam
  22. thanks kawan sejati..sobs sobs..jom futsal!

    BalasPadam
  23. Bersatu lah atas nama islam. PAS for ALL.
    Takbir !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua salah UMNO-BN aku tak dapat jadi PM! Cit!

      Padam
  24. jack (bukan nama sebenar)3 Januari 2013 12:28 PTG

    shit. moto aku rosak. ade sape2 boleh tolong aku. aku nk awek je

    BalasPadam
  25. hehe...awek dan kawan,dua2 ada peranan sendiri...lagi2 awek membawa keisteri...sokongan dorang mmg diperlukan...bestfren pun betul gak...mana mampu hidup tanpa 2 manusia ni...hmm...pandangan je...

    BalasPadam
  26. ehem2 tu batuk kne cari gamat, madu dan klapa afrika

    BalasPadam
  27. Kalau macam tu Abg Noob kawen ajer la ngan sahabat sejati abg Noob tu
    hik hik hik

    BalasPadam
    Balasan
    1. korang ni pun, 1st aku lukis kartun tu based on entry yang aku baca tu.

      2nd, aku tak cakap pun korang kena tinggalkan awek korang disebabkan sahabat korang, instead aku cakap janganla lupakan sahabat korang walau lepas dah ada awek atau dah kawin sebab sekarang aku tengok ramai je orang lepas ada awek terus lupakan kawan baik diorang.

      3rd, aku dah tulis di samping menghargai suami/isteri korang, hargailah juga sahabat baik korang.

      Padam
    2. dorang tak boleh nak fikir secara objektif sebab tu tak faham apa ko sampaikan. seolah olah kena pilih satu jer. macam sesetengah golongan yang jenis percaya kalau kebenaran di pihaknya, maka dipihak lain sebaliknya. sedangkan kebenaran tu boleh jadi 1, 2 ,3 dan seterusnya.

      Padam
    3. Mecha_praline - kipas keras mati PON :D

      Padam
    4. PON & Mecha sebenarnya forever alone yg BUTTHURT teruk dgn member member dorang yg kebanyakannya dah berumahtangga dan beranak pinak jek,ajak lepak karaoke ke futsal skali selalu dorang rejek sbb busy nak bercuti,berkelah dgn bini+anak2 masing masing..kesian gila losers nie huehuehue x dapek nak nolong laie.............

      Padam
  28. Apabila aku
    tamat pengajian sekolah menengah, aku mendapat tawaran
    belajar di universiti yang berdekatan dengan rumahku. Tidak ku
    sangka banyak benefit belajar di universiti yg dekat dengan
    rumah.bukan sahaja aku tak perlu menyewa rumah dengan
    member, makan minum pun parentz ku tanggung.
    Kebiasaannya mak aku akan masak breakfast extra utk aku makan
    waktu lunch. Sampai suatu ketika,mak aku cakap dia penat utk
    memasak breakfast dan dinner.so diorg mahukan pembantu
    rumah. Aku pada ketika itu buat acuh x acuh sahaja sebab
    bukannya kami tidak pernah mempunyai pembantu rumah suatu
    masa dahulu. Mak Som pernah menjadi pembant rumah kami
    selama 3 bulan sebelum dia pulang semula ke kampung kerana
    tidak dapat menanngung rindu terhadap anaknya di kampung.
    Dipendekkan cerita,beberapa bulan selepas itu pada suatu petang,
    mak & ayah aku pergi mengambil pembantu rumah baru kami di
    office agent pembantu rumah. Aku tidak mahu pergi sebab
    membayangkan yang aku terpaksa duduk di seat belakang
    dengan pembantu rumah, membuat aku jijik. No offence, tapi
    seingat-ingat aku, mak som dahulu selalu berbau busuk,
    badannya yang gempal mengeluarkan aura yang kurang
    menyenangkan. Entah mengapa pada ketika itu aku menyamakan
    pembantu rumah baru kami sama seperti mak som. Setibanya di
    rumah, hampir terjatuh gelas yg ku pegang apabila melihat
    pembantu rumah kami yang baru. Ning namanya. Badannya
    solid! Tempat pertama yg ku renung ialah buah dadanya.
    Sepadan dengan badannya, buah dadanya tidak begitu besar.
    Tapi bentuk bodynya mmg terserlah. Pinggangnya yg ramping,
    pinggulnya yg besar, membuatkan aku terus berfikir yg bukan2.
    Hari Pertama Mak dan ayah aku sudah ke pejabat. Aku sperti
    biasa bangun pukul 10am. Aku terus ke dapur utk melihat apa
    untuk dimakan. Setibanya di dapur, aku disapa Ning, 'selamat
    pagi tuan muda'. Dia pada ketika itu sedang melipat baju di bilik
    stor bersebelahn dengan dapur. Aku membalas 'ala Ning, cukup
    la panggil ayah saya je 'Tuan', saya ni awak panggil je
    'Di'' (singkatan dari nama Rozaidi). Lalu aku duduk di kerusi dan
    menjamah ala kadar bihun goreng yg digoreng Ning. Walaupun
    rasanya sedap, tapi aku tak dapat mengalihkan pandangan dari
    menjeling bodynya yg agak mengiurkan. Dia mengenakan t-shirt
    ketat yg menampakkan dengan jelas bonjolan buah dadanya dan
    jeans pendek sehinnga lutut. Kulitnya tak secerah kulit aku.tapi
    pada ketika itu dia kelihatan seolah2 seperti 'lauk' untuk diratah.
    Daripada perbualan antara kami, tahulah aku yang Ning
    sebnarnya baru berusia 19 tahun. Dia menipu umurnya di dalam
    borang sebagai 21 tahun supaya dapat bekerja sebagai pembantu
    rumah di Malaysia. Agak lama kami bersembang.aku dapat
    rasakan kemesraan antara kami. Tak seperti mak som dahulu,
    badan Ning berbau wangi. Agaknya dia orang muda, so, dia
    pandai menjaga badan. Setelah habis makan, aku duduk di ruang
    tamu sambil menonton rancangan kegemaran '24' di aXn. Aku
    lihat Ning juga sudah siap melipat kain dan sedang membasuh
    pinggan dan gelas yang ku gunakan untuk makan tadi. Aku lantas
    memanggil Ning dan mempelawanya duduk menonton tv. Pada
    mulanya dia menolak tapi selepas aku yakinkan dia yang sudah
    tiada kerja rumah yang perlu dibuat, akhirnya dia duduk
    bersimpuh atas karpet menonton tv.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa yg ko tempek ni Ahmad???

      Padam
  29. Saya rasa kena tengok jenis awek dan situasi Abg Noob

    Kalau dia jenis vulnerable rasanya call untuk update je bagitau takan nak suruh awek yang kita sayang tu datang jejauh bantu kita nanti dalam perjalanan jadi apa-apa tak ke gigit jari menyesal pulak?

    Kalau tengah malam buta / hujan lebat takan nak susahkan awek kesayangan kita pulak kita pon sedia maklum kondisi perempuan bagaimana.. Jadi minta bantaun pada yang berpadanan atau sesuai.

    Kita sebenarnye kena ada banyak kenalan dan rangkaian so kalau ada masalah kita tahu siapa kita nak cari. Kena kenal awek kita tu bagaimana kalau dia ada abang keje mekanik pon mungkin boleh minta tolong.

    So pada saya jangan la pandang negatif awek ramai yang baik sebenarnye cuma kadang keadaan yang tidak menyebelahi.. Mungkin penulis blog menceritakan kisah dia dengan aweknye yang mengimpikan aweknye berubah..

    So sebelum komplen pasal awek pasal kawan fahami keadaan awek dan kawan tu dahulu.. Kawan pon banyak jenis dan ragamnya.. Bukan semuanya boleh membantu kita di masa susah.. Walau digambarkan dalam kartun Abg Noob seolah2 kawan lelaki ni mudah aje nak mintak tolong.. Saya dah jumpa banyak kawan lelaki yang tak membantu langsung di kala saya susah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye semua awak tulis tu mmg betul. Tapi 1st sekali ini bukan kisah saya, dan saya dah nyatakan yang kartun saya merupakan ilham dari sumber yang dinyatakan di atas.

      Kedua, bagi saya apa yang tulis kat atas tu hanya gambaran dan kiasan sahaja berdasarkan kelaziman, kalau nak tulis semua kemungkinan dan kebarangkalian mmg tak habis la entry ni.

      Ketiga, entry ni bukan pasal komplen pasal awek atau kawan, tapi lebih kepada menceritakan realiti dan suruh kita lebih menghargai orang lain terutama suami, isteri dan sahabat baik kita.

      Keempat, ya memang kawan banyak jenis dan ragam, sebab tu entry ni saya fokus kepada sahabat sejati atau bff. Kawan memang ramai dan senang dicari tapi sahabat baik susah nak cari, dan kalau dah namanya sahabat baik dah tentu tak banyak ragam dan berkira. Kalau jenis yang banyak ragam, banyak alasan, berkira, itu bukan namanya sahabat baik tapi kawan biasa. Sebab tu bila dah ada sahabat baik, hargailah mereka sebaik2nya.

      Baca lagi kat sini : Nilai sebuah persahabatan

      Padam
  30. Hai if awek dgn balakz bjauhan mcm mna nak tolong menolong yer. xdpt nak buat apa pun. masing2 jauh. if ada masalah pandai2 kna setel sendiri. xbleh nak bgantung sgt dgn pakwe/aweks. hanya pesanan yg jd mampu dibuat.

    If perempuan. agak susah lah nk mntak tlg. laki skrg bkn leh pcaya sgt. byk yg xbtl dari yg btl. tlg pun ada makna. lagi2 if laki tu kita xkenal. kadang2 pertolongan tu jadi benda yg x d ingini mcm cabul culik dll.

    bg nefer. if ada breakdown keta ke motor beter mintak tlg dgn adik bradik/ayah atau kwn yg bleh dipercayai. never ambik pertolongan dari laki yg xdikenali. bkn sombong. hanya utk jga dri. sedangkan budak 13thn pun bleh rogol org. takut betul.

    BalasPadam
  31. Saudara Noob

    Pada saya la sejujurnye perempuan ni banyak sekatan perlu dijaga kalau nak ikut adab sebenar perempuan nak keluar kena ada muhrin kena ada bodyguard. Jadi sebagai lelaki Islam khasnya pakwe/suami jika anda sayangkan pasangan anda kena faham tentang adab ini. Ini adalah kerana perempuan secantik-cantik perhiasan di dunia yang kaum lelaki kena bertangungjawab dan jaga dari sebarang fitnah.

    Fitrahnya Allah sayangkan kaum wanita dari kecil ayah jaga tangungjawab ayah dah berkahwin mereka di bawah tangungjawab suami pula.

    Sebagai lelaki anda harus tunjukan kebijaksanaan anda dalam menguruskan situasi seperti ini kalau boleh tak payah la susahkan mereka sebab memang itu bukan tugas mereka. jangan angap dan harap perempuan itu sama dengan lelaki sebab sampai kiamat pon perempuan dan lelaki itu berbeza.

    Pandangan ikhlas dari saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg ni nefer setuju. pempuan tak patut di beban kan dgn kerja yg tak mampu diorg buat. If nak keluar pun mesti berteman. apatah lagi jika waktu malam gelap sunyi.

      Ibarat kata en. anon diatas, Akan ada sekatan bg wanita ketika diluar rumah. Semestinya berteman utk elak pkara yg xelok blaku.

      Padam
    2. ya ni saya pun setuju, dan saya tak cakap pun awek tu kena keluar tolong pakwe dia. apa yang cuba disampaikan lebih kepada hargailah sahabat baik korang, kalau pasal hukum hakam, tanggungjawab suami isteri, batas2 pergaulan lelaki perempuan tu semua dah tahu benda tu dan dah termaktub dalam agama, cuma nak tak nak ikut je.

      Padam
  32. aissshhhh,,, terasa lak aku,, so aku kena belajar baiki motor la nampaknya nih,, hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. x pe.. Ahmad sedia membantu :)

      Padam
  33. Salam kekawan yg juga sahabat
    saya terlewat namun belum trlambat
    bicara maya biarlah bermamafaat
    carilah sahabat yg menjadi obat!

    Awek vs sahabat sejati
    blog suka2 yg amat disukai
    dalam bicara sesuka hati
    usah diabai semunya akn mati
    dlm mengejar perihal duniawi
    Allah & akhirat yg kekal abadi!

    Mukadimah mgkin pemotong stim
    yg bercouple & yg masih intim
    d dunia ni semua boleh kawtim
    tiadalah maksud berlaku zalim
    hanya sekadar menyampai yg lazim..
    Dari ku salam takzim

    BalasPadam
  34. damn true.tapi yang tulah yang perempuan tak fahan especially wife.lelaki kena jaga relation antara wife n friends.kengkawan pun penting.

    BalasPadam
  35. klu saya , mcm mna pun saya sanggup dtg tlg walau saya tak tahu apa2 tapi sblum tu saya pikirkn solusi yg lebih baik contoh tlg call org2 yg tahu tntg repair2 , sbb klu saya dtg seorg tlg bg motivasi pun xmmbntu apa .lg mnyusahkn adela. tp klu xdpt kol sapa2 kol lah tukang repair dn saya pegilah amik die dgn cab.

    klu dia jauh dan saya tak mmpu hadir mmbntu , carilah jln lain . itu effort pada saya dan si dia pulak takkanlah bab moto keta rosak kol gf mintak pndapat atau suruh dtg repair, unless klu saya ni megan fox dlm citer transformers yg terer repair kete tu .

    klu saya llki saya akan kol gf saya utk bgtau situasi supaya apa apa hal dia tau dr tau at the end of the day , tidak pula saya mngharap die dtg dgn spanar dn spare tyre n stuff .kamon guys , be rational..haruslah kol mmbe2 atau kenalan yg tahu menahu psl repair2 .

    BalasPadam
  36. sayang awek tolong tangan-tangankan hahahaha tetiba

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...