Khamis, 31 Januari 2013

60 10 hari tak makan nasi

Marilah kita bersedekah...


Penulis: Aku / Pelukis: Nazha Anua

Camana ni? Beliau tak tipu dan bercakap benda yang betul, cuma tak bagitau benda yang disebaliknya. Ni kira tipu jugak ke? Korang rasa2 macam mana, pernah ke buat benda2 macam ni? Atau pernah ke korang kena tipu di sebalik kata2 benar?

Macam mana pula kalau macam ni:
Saya berani bersumpah, والله saya takde cincin itu di tangan saya langsung. Memang cincin itu masuk tapi untuk dipamer kepada orang yang ada duit. Saya takde duit saya tengok saja "very nice very nice" habis cerita.
Maksudnya cincin tu rupa2nya memang wujud cuma bukan dia punya, ingatkan cerita rekaan pihak lawan sahaja.

Kadang2 permainan ayat dan kata2 ni boleh membuatkan kita berasa;






tags: kartun komik pengemis peminta minta mohon sedekah sumbangan amal jariah 10 hari tak makan nasi setiap hari makan burger mcdonald's kena tipu bijak pandai kesian sindiket rosmah mansor mengaku sumpah bersumpah tiada cincin itu di tangan saya cincin masuk wujud untuk pameran duit very nice video

60 ulasan:

  1. wah lawa noob lukis! (ayat2 buka kuda-kuda)

    BalasPadam
  2. Cincin xda ditangan tapi mungkin disimpan ditempat lain. dan akan dikeluarkan jika ada org dtg rumah n nak tgk cincin tu. hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cincin mahal dapat pelepasan cukai simpan la elok2
      lagipun terlampau besar nak dipakai

      Padam
  3. hahaha... okey xnak da percaya org mcm tu..

    BalasPadam
  4. bersumpah tu tanda2 orang munafik~ kalau hang memang cakap benar, kenapa nak bersumpah ? bersumpah pasal sendiri pun tak yakin benda tu betul, tapi pasal nak yakinkan jugak kat orang lain yang benda tu betul, bersumpah lah~
    bersumpah ayat "cincin tiada di tangan saya"~ ape lancau weh, ingat kita budak sekolah ke nak tipu~ bersumpah lah "aku tidak memiliki cincin jutaan ringgit itu"~ amacam ?

    http://www.youtube.com/watch?v=uEMcKYo52VM

    BalasPadam
    Balasan
    1. apapun, sedekah jangan kita persoal dia nak guna untuk apa~ kalau was-was, jangan bagi terus~ kalau dia tipu, dia lah yang menjawab kat sana, nak kena cari kau balik nak mintak maaf~ rezeki datang dari Allah, biasa je aku kena tipu, tapi relax lah, niatkan dalam hati halalkan je, esok lusa memang dapat balik~ walaupun dia makan MCD dengan wang sedekah korang, tak berkat, dan disebabkan tak berkat tu, dia makan apa pun tak rasa puas~ wang berkat & wang tak berkat jauh rasa nikmat dia bai~
      hahax, tak perasan video(link) banyak iklan~

      Padam
  5. sy dah lama tak mkn beger mekdi.. hihik

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi biasa makan burger McDonald?

      Padam
  6. saya bersumpah cincin takde ditangan saya,sbb saya dah tertelan.tunggu saya berak dulu.nanti saya tunjuk.

    BalasPadam
  7. jangan suka bersumpah, nanti sumpah makan diri... atau nanti jadi sesumpah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. harap saudara nazha Anua lukis gambaran sumpah makan diri atau mereka yang bertukar jadi sesumpah.

      Padam
    2. wah,klakarnyee.hahaha

      Padam
  8. ape cibai? pelik orang sekarang nih...

    BalasPadam
  9. tipu 100%, cakap sebahagian benar sebahagian didiamkan atau bohong, cakap berbelit2 atau x straight to the point tu semua kira tipu dan bohong la tu.

    BalasPadam
  10. Tu namanya diplomasi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. atau memutarbelit

      Padam
    2. Atau UMNO... <------- point org pkr yg babi bangsat x kene motif..

      Padam
  11. saya menabung nak beli cincin itu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye menabung sejak lahir wehehe.

      Padam
    2. saya menabung untuk tampung masa depan. :D

      Padam
  12. Mungkin tidak menipu tetapi ianya dikira menyembunyikan fakta untuk mengelirukan dikira memperdaya. Dalam mahkamah ini dipangil circumstantial evidence.

    Allah itu maha adil dan maha bijaksana kita perdayakan orang satu masa nanti Allah akan balas balik dengan memperdayakan kita.

    BalasPadam
  13. wekdi la noob, bukan mekdi..kan "W" tu..:D

    keh keh keh..

    tapi memang "emmmmm" betul sumpahan tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nazha thumbs ups! (hand gesture)

      Padam
    2. nazha anua ni jantan ke betina?

      Padam
    3. jantan~ sah, nazha anua itu jantan~ (^_^)v

      Padam
  14. salam
    Terima kasih atas doa anda.amin amin amin

    BalasPadam
  15. Papepun....x perlu buruk sangka..kita org melayu kuat sgt buruk sangka. Nanti hati jd hitam, pasni dgn semua org pun buruk sangka.

    Pasal cincin 2....APA KU KISAH?! Nak beli cincin ke,lipstik ke, pinggan ke xde kene mengena dgn hidup aku. Paling penting duit masuk bulan2 and hidup aman damai. Buang masa cari kesalahan org lain.

    Walaupun pd hakikatnya mmg x berapa minat dgn si R ni..tp asalkan x gangu hidup aku buat la apa dia nak. Betul ke x hanya dia n Allah je tau. Kalau apa kita perkatakn 2 semamangnya tidak benar..kita tanggung dosa sbb mengutuk org lain. X perlu sibuk nak tambah dosa yg kini banyak x tertanggung ke akhirat kelak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul. sebenarnya bukan ko jer, ramai lagi rakyat 1malaysia don't give a shit!(bak kata ibrahmi ali) dengan rosmah ni. dia bukan sape sape pun. bukan pemimpin tertinggi umno, bukan ketua wanita umno, bukan menteri kabinet, cuma seorang isteri kepada PM. tapi acting mengalahkan isteri agoung.


      Padam
    2. Bukan isteri agoung tapi All rounders.. menteri kanan habis semua kementerian dia sapu dari wanita, pembangunan, pendidikan pertahanan ..

      Padam
    3. antara faktor umno akan hilang undi sebab kak mah ni la. 2008 dulu menantu ayah buat hal. sekarang bini buat hal. rosak periuk nasi laki(dato najib)

      Padam
    4. Pandai mecha buat ramalan macam nujum pak belang pulak. Teruskan tugas anda....

      Padam
  16. teringat dulu ada pakcik cita Rasulullah berjenaka ngan makcik tua, "takde org tua dlm syurga" makcik tu menangis tapi Rasullullah terangkan kat makcik tu...

    jd camna tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu bkn tipu...sbb slpas ayat tu, ade penerangan laen yg tidak berputarbelit dan makcik tuh pon tidak memutar2 kan kepala utk memahami......mmg syurga xde org tua........

      Padam
    2. adakah ko nak kata Nabi saw menipu? atau nak kata rosmah mengikut cara Nabi saw?

      har har har

      Padam
    3. hah mecha dia mungkin maksudkan si rosmah berjenaka lol. :)
      adakah buku rm150 dia telah menjawab persoalan ini?

      azlinayub eh dia kata Rasulullah berjenaka bukan tipu..

      memang takda orang tua dalam syurga.

      Diriwayatkan umur lelaki 30 an dan wanita belasan tahun semasa di syurga. kerana di usia ini la lelaki dan wanita berada dalam tahap matang.

      Huh korang taknak ke awet muda macam tu :) Sila-sila la beramal bersunguh2 yea.

      Padam
    4. agree dengan tanpa nama~ ketuaan & masa tiada dalam syurga~ orang menjadi tua adalah kerana masa & apabila masuk syurga, kita berada di dalam keadaan tiada masa, tiada penyakit (ilusi masa), tiada umur(kerana tiada masa), tetapi dalam keadaan serba sempurna (macam usia kita mencapai kematangan di bumi)~ banyak hijab antara kita dan penciptanya, salah satu ialah masa, di syurga lebih banyak hijab akan terbuka & segala nikmat adalah kekal selama2nya kerana masa bersifat sementara sudah tidak ada~
      (^_^)v
      kalau ada salah, betulkan ye, dah lama tak bukak kitab syurga ni~

      Padam
  17. ada beberapakali aku diperdaya atau mungkin ditipu lebih2 lagi bila disetesen bas.. Biasanya mudah orang buat cerita takda duit nak makan nak balik nak beli tiket bas takda duit.. kena rompak etc..

    kalau aku biasanya jenis camni pi beli makanan bagi je dia.. :) atau bawak pi kaunter tiket belikan tiket (kalau jenis kata takda duit nak beli tiket) kalau banyak alasan dia bagi.. itu ini.. memang sah menipu

    Ada juga jenis kata jual barang murah seludup ke apa then mintak deposit dulu dia ank ambik barang etc ni memang sah menipu. jangan bagi duit in advance sebab lepas tu dia akan lesap..






    BalasPadam
    Balasan
    1. aku pun penah ada sorg budak ni.. minta 2ringgit nak beli tiket bas balik rumah. aku mcm kesian giler tgk dia.. tp bila fikir balik, duit aku dlm dompet, kalau tetiba direntapnya dompet aku, tak ke naya dibuatnya. then aku terpaksa cakap, sorry tak de duit kecik dgn hati yang agak berat. pastu budak tu terus jawap.. tak pe.. terima kasihnya.. wahhh aku rasa tak sedap pulak, tapi aku pun tak berani nak ambik risiko, aku just pergi then memdoakan supaya ada insan lain yg sudi tlg dia

      -p-

      Padam
    2. btul2, kdg2 kite rase nak je belikan makanan atau barang yg dia nak tu dr bg duit trus sbb was2 sindiket. skurang2nya kalo was-was pn, tp dpt menderma dr segi lain (makanan/beli tiket) pn puas hati la, biar la kalo die menipu pn.

      Padam
  18. klo niat kite nk bersedekah.. bg la bape pun..
    terpulang la kt die nk wat ape duit tu..

    BalasPadam
  19. gua x kisah langsung rosmah nak beli cincin ke, nak beli rumah ke, asal dia x sentuh budak2 gua.........

    BalasPadam
    Balasan
    1. lu memang la tak kesah..lu mental retarded.

      ada duit nak makan?


      har har har

      Padam
    2. dah mcm 2 beradik aku tengok gelagat 2 manusia ni.....har har har

      Padam
  20. gua x kisah langsung rosmah nak beli cincin ke, nak beli rumah ke, asal dia x sentuh budak2 gua.........

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala,jgn risau la.sape pun tak boleh sentuh budak2 lu.kan semua duduk dalam hospital bahagia.buat pe rosmah nak gi sentuh org gila pulak.lu dengan budak2 lu teruskan hal korang sendiri je..menari,melompat,bertelanjang,makan taik kucing tepi jalan..dan lain2 aktiviti yg biasa korang lakukan.org tak kacau lu punya lah.

      Padam
    2. Gua memang tak puas hati harga kereta gua yang cuma beberapa puluh ribu dipasaran antarabangsa pun kena cukai sampai jadi ratusribu ini cincin berjuta tak kena cukai sesen pun.

      Ini ke yang dikatakan rakyat didahulukan?

      Padam
  21. Lots Of The Ring.... hahaha... bukannya Lords Of The Rings

    BalasPadam
  22. kira x tipu la tu kalo btol dah 10 ari dia x makan nasi sbb mkn mcdonald memanjang.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...