Isnin, 10 September 2012

27 Kenangan manis di tandas awam

Berikut merupakan antara kenangan2 manis gua di tandas2 awam yang sukar untuk dilupakan...


Eh bukan kenangan skodeng toilet wanita atau buat projek video 3gp dalam jamban, tapi kenangan melihat pelbagai nukilan dan hasil karya pengunjung2 di pintu dan dinding2 tandas. Ada lukisan bentuk figura manusia, ada nombor telefon cari teman, buat cerpen, ada yang kutuk2 bangsa orang lain, pasal politik, macam2. Kadang2 baca rasa lawak pun ada. Dulu boleh dikatakan 90% tandas awam lelaki kat Malaysia ni mesti ada hasil seni yang sangat artistik ini, kat tandas perempuan tak sure sebab tak pernah masuk. Sekarang ni tak pasti adakah masih banyak lagi hasil2 seni ini di pintu dan dinding tandas2 awam.


Tapi kat public toilet ini samada kat tempat2 awam atau kat pejabat2, aku perasan kalau kat tandas lelaki tu makcik2 cleaner akan selambanya masuk dan cuci tandas biarpun ada orang tengah kencing ke tengah membuat pelaburan ke. Aku pun pernah banyak kali kena, yelah walaupun makcik2 cleaner tu kebanyakannya orang tua, tapi masih lagi perempuan. Sangat mengganggu aku nak selesaikan hajat. Ni bukan lagi ke kenangan manis tapi dah kenangan pahit, masam, masin. Tak boleh ke mereka tunggu tandas tu clear dulu sampai takde orang lepas tu kunci la tandas tu selama 5 minit untuk kerja2 pembersihan.


Tapi yang aku pelik kalau tandas perempuan takde pulak abang2 cleaner boleh masuk sesuka hati mereka waktu ada orang kat dalam bilik tandas tu. Kalau ada mau melompat menjerit sorang2.

Satu lagi kenangan yang paling sial yang mungkin kenangan ini akan berulang banyak kali lagi di masa akan datang adalah bila time perut tengah memulas gila babi sisa makanan yang telah diproses pun dah kat hujung2 nak keluar, punya la berlari2 pergi cari toilet, masuk je kat jamban sekali siapalah yang celaka sangat tinggalkan harta karun diorang tak flush dan tak cuci kat mangkuk jamban? Nak tengok gambar jugak ke? Tak payah la, karang nanti korang muntah pulak. Tengok je gambar ular kat mangkuk tandas ni lepas bayang je la benda tu harta karun. Tapi dari jumpa ular baik jumpa harta karun lagi.


Oh ya, jamban kat atas tu nak guna kena duduk ya, bukan cangkung kat atas tu. Mungkin kerajaan kena buat satu kempen baru - Kempen Kesedaran Kepenggunaan Tandas Dengan Cara Yang Betul.




tags: kenangan manis pahit masam manis pedas tandas jamban awam public toilet loo washroom pejabat shopping mall complex kompleks membeli belah r&r rehat dan rawat highway lebuhraya stesyen bas sekolah vandalism gangsterism graffiti conteng dinding pintu tulis tinggal nombor telefon gay boy kisah politik cerpen lukisan bogel lelaki perempuan batang kote konek tetek payudara kantoi main romen skodeng video melayu 3gp awek pak lebai mangkuk duduk cangkung ada tahi taik shit jumpa ular tak flush cuci basuh lubang bontot asshole pecah luka darah cedera kencing berak buang air besar kecil makcik pakcik abang kakak cleaner tukang cuci indon indonesia ganggu lawak lucu

27 ulasan:

  1. gambar last tu nightmare =..=

    BalasPadam
  2. lebih kurang je karya kratif perempuan dengan lelaki :P

    BalasPadam
  3. kalau cleaner tu awek cun, tak kesah klu dia masuk... hehehe...
    sebab buang air bukan kat mangkuk berdiri tuh...

    BalasPadam
  4. aku penah menyaksikan 2 org remaja pompuan, berlari laju smbil gelak2 masuk dlm tandas awam, pstu 2 org tu jatuh terseret mcm aksi touch down dlm game baseball kat dpn deretan pintu tandas2, pstu masing2 dgn lajunya masuk tandas..masa tu aku tgh kat sinki luar, terkelip2 mata aku menafsir keadaan semasa...hahahaha apakahh?? - true story

    BalasPadam
    Balasan
    1. ghahahaha.... ini cerita kelakar nih... mohon buat filem pendek. aku tak dapat bayangkan 2 pompuan jatuh depan pintu tandas.

      Padam
    2. kahkahkah..ada masa aku buat komik pendek XD

      Padam
  5. "aku perasan kalau kat tandas lelaki tu makcik2 cleaner akan selambanya masuk dan curi (<---)tandas biarpun ada orang tengah kencing"


    kalau tengah berak ada orang curi tandas acaner tu encek noob?hehe

    typo detected on 2nd paragraph..
    prove that i never fail to read buasir article till the bottom!:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya aku nak tulis apa ye... oh cuci tandas... kalau tandas kena curi mau melopong aku sorang hahaha

      Padam
  6. perghhh..gambar yg last tu..kalo kena patuk rasanye trauma nak masuk tandas da..nak pegi hospital pun malu jugak..hahah

    BalasPadam
  7. Lagi satu pada yang hisap rokok, tolong jangan buang puntung rokok n kotak sesuka hati..paling aku geram, dalam tangki flush pun ada..abih air bau tembakau..hampeh tul..

    Lagi hampeh jenis xreti nak siram..nak kata air xde, baldi penuh air..susah sangat ke nak siram..

    BalasPadam
  8. hasil seni kreatif tu tak boleh belah betul.hahaha.

    kejadian di tandas hari tu, hm..empat gadis tengah tangkap gambar dalam tandas sambil muncung bibir, kembung pipi, buat gaya comel. aku ni daripada nak membuang, terus jadi nak termuntah. ish ish.

    BalasPadam
    Balasan
    1. "sape conteng lg dia bodoh" -> "kah2 kau bodoh" ...mmg x bley blah..yg gi balas 'kah2 kau bodoh' tu pon same la jugak khahahaaa XD

      Padam
  9. mohon tidak dianak-tirikan JAMBAN CANGKUNG..ianya begitu hebat sekali membantu pemberakan yang lawas serta menangani sembelit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul...ada kajian medikal yg menyatakan sebegitu rupa, aku pernah terbaca somewhere...

      Padam
  10. Pasal berak pun boleh jadi entry ka.. haiyooo...

    BalasPadam
  11. cukup anti bab tinggal harta karun tu..

    BalasPadam
  12. mmg lawak.kira pintu tandas jadi papan iklan free.haha.yg paling best siap ada sesi soal jawab pulak kan.mcm ape je..haha

    BalasPadam
  13. Duduk diam2 baca tulisan kau ni buat aku lupa aku punya kerja tak siap lagi (-__-")

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. yg call tu sape? gay eh? xkan pmpn plak yg masuk tndas laki..

    BalasPadam
  16. Bhai Noob...

    Satu mender yang gua paling tak tahan tengok biler banyak pintu tandas yang diperbuat daripada plastik tue berlubang pasai dicucuh dengan puntung rokok... aper daaa... no privacy lar.... hampeh..

    Paling tak best aderlah tandas macam kat KLCC... jenis yang takder host air.. ader pancutan kecik air jer dari hujung mender tah kat dari dalam mangkuk tandas... geli aaa... kotor betul lar...

    BalasPadam
  17. Aku kalau boleh memang elak sangat-sangat lah masuk public toilet nie. AKu memang dah boleh agak dah bau macam mana, kondisi macam mana tandas tu. Buweekkk

    BalasPadam
  18. Gambar no 3 tu berlaku kat jepun kan? Hahaha

    BalasPadam
  19. aku paling benci kalau perut tgh nak crit pastu ada shaiton tgglkn taik dia. agknya kt ruma cmtu gk kot, berak besepah2 . lg2 bru lepas makan.adehhh.... shaitonn shaitonn

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...