Selasa, 4 September 2012

25 Cara mudah cipta rekod di Malaysia

Pelbagai cara yang dilakukan oleh rakyat Malaysia demi untuk menempatkan diri dalam Buku Rekod Malaysia atau Malaysian Book of Records. Ada yang dilakukan secara berkumpulan, ada yang dilakukan secara individu, namun ramai di antara mereka yang berusaha dengan begitu gigih, sanggup bersusah payah dan mengerah keringat selama bertahun2 hanya untuk mencipta rekod baru dalam Malaysia dan juga luar negara hanya untuk mengejar kejayaan dan mendapat pengiktirafan.



 Ada yang sanggup mendaki Gunung Everest berhari2 bertarung nyawa untuk sampai ke puncak dan terjumpa Yeti...

 Ada yang sanggup mengambil risiko berenang merentasi Selat Inggeris selama berjam2...

 Ada yang sanggup bertarung dengan kesejukan salji semata2 untuk menjelajah Kutub Utara dan terjumpa Santa Claus...

Ada yang sanggup alone forever berada di lautan selama berbulan2 demi untuk mengelilingi dunia secara solo...

Ada yang sanggup menghabiskan suku daripada hayatnya berlatih di kala teman2 lain menghabiskan masa muda remaja mereka berpoya2 hanya untuk mencatat rekod mengimbang bola paling lama menggunakan kepala...

Dikala kanak2 sebaya yang lain masih lagi sibuk tengok kartun, ada budak yang berumur 6 tahun yang tak masuk sekolah rendah lagi pun bersusah payah menarik kereta dengan badan hanya untuk mengukir nama dalam Malaysian Book of Records...

 Ada yang sanggup menghabiskan masa beramai2 untuk membentuk garisan terpanjang dengan hanya menggunakan susunan syiling...

Ada yang sanggup bangun pagi awal2 dan menghabiskan masa lapang mereka untuk menyertai program tanam pokok beramai2 untuk mencatat rekod penanaman pokok paling banyak dalam masa 1 minit.


Namun ada cara yang lagi senang dah mudah untuk mencipta rekod malah mendapat pengiktirafan daripada Malaysian Book of Records... tak perlu usaha yang gigih, tak perlu kerja keras, tak perlu ambil risiko, tak perlu bertarung nyawa, tak perlu keluarkan peluh, tak perlu libatkan ramai orang dan paksa orang pergi hadiri apa2 acara (oh tidak... ini mungkin perlu), tak perlu... semua tak perlu... Apa yang anda perlu hanya gunakan software yang boleh create beribu2 akaun Twitter dan spam mesej Twitter dengan mesej yang sama berjuta2 kali...



Dan hasilnya, bukan 1 malah 2 pengiktirafan Malaysian Book of Records anda boleh dapat.


Gila... apa masalahnya sampai perlu menipu semata2 nak pecah rekod? Di zaman2 orang semua celik IT (bukan tahap celik lagi dah, dah tahap makan minum tidur semuanya ITlah) pun takkan masih nak menipu lagi? Dan takkan Malaysian Book of Records terpaksa merendahkan tahapnya hanya kerana Najib Razak yang nak pecahkan rekod? Di mana letaknya kredibiliti dan maruah Malaysian Book of Records sampai benda yang menipu pun boleh masuk rekod?

Tengok je kat 3 akaun Twitter Melayu, Cina dan India (1Malaysia) ni, takkan guna Twitter hanya pada Hari Merdeka je? Langsung takde tweet sebelum dan selepas 31 Ogos 2012. Dah la tweet semua benda yang sama je lawak betul la cam cibai.
  1. Akaun twitter orang Cina : https://twitter.com/TANCHORKHAI
  2. Akaun twitter orang India : https://twitter.com/NADARAJA9
  3. Akaun twitter orang Melayu : https://twitter.com/MANSORNOR
Ia boleh diibaratkan seperti kita mengiktiraf kejayaan atlet yang memecah rekod kebangsaan yang mengambil steroid dan doping, mengiktiraf seorang penyanyi yang mempunyai vokal terhebat namun sebenarnya ia adalah auto-tune. Kalau Guiness World Book of Records tahu diorang gelak je kat orang2 Malaysia ni. So bila dah jadi macam ni, ia sebenarnya bukanlah satu kejayaan yang boleh dibanggakan tapi ia hanyalah SYOK SENDIRI.... takde sapa2 rasa malu ke? Apa salahnya biarlah tweet #merdeka55 tu tak sampai angka 3 juta tapi at least ia genuine, original dan tulen, bukannya fake, palsu dan cetak rompak.

Sumber dari Berita Semasa dan Malaysiakini.




tags: hari merdeka 2012 janji ditepati apa faedahnya tweet #merdeka55 najib razak rais yatim mengapa perlu menipu angka kejayaan firma kajian mungkin dihasilkan bot twitter spam tweetdeck fake palsu cetak rompak tidak original genuine tulen tipu cara mudah iktiraf cipta pecah rekod kejayaan malaysian book of records mbr 2 rekod baru kesian malu syok sendiri ekspedisi daki gunung puncak everest orang pertama warganegara malaysia perenang merentas selat inggeris abdul malik mydin  zahra masoumah abdul halim jelajah kutub utara north pole datin paduka sharifah mazlina syed abdul kadir pelayaran secara solo mengelilingi dunia  datuk azhar mansor imbang bola terpantas paling lama low yee ming tanam pokok terbanyak bawah 1 minit millennium tree planting' susun syiling terpanjang world wildlife fund malaysia and dumex sdn bhd at dataran merdeka tarik kereta mercedes benz e-class santhosperumal a/l thiagu termuda

25 ulasan:

  1. nI semua otak si Rais yatim tu ler,tengok apa dia buat mesti FAILED!

    BalasPadam
  2. Janji tweet!Janji tweet!Janji tweet!

    1!tweet!1!tweet!1!tweet!
    janji sudah ditepati,sekarang masa untuk tweet..

    BalasPadam
  3. OMG...seriously? Wow begitu low skali level yg depa sanggup pegi...kalo betul mcm yg hang ckp kat sini noob...damn low man...damn low...

    BalasPadam
  4. lawak la dieorg ni.. desperate sgt weh.trus xde mood nak tweet bila pikir muka najib ni =.=

    BalasPadam
    Balasan
    1. thats why i dont really trust the system.one day i might backstabbed us without notice.ahaks!assalam.apa khabar awak?

      Padam
    2. wow cik belog very the rebel r u...jarang jumpa org pompuan xsuka abg najib

      Padam
    3. Wsalam.. alhamdulillah baik.. :D

      Tanpa nama : bukan xsuka najib je, tak suka jugak pemimpin2 yg cakap xserupa bikin, desperate dan ntah pape. errr.. malas nak taip lebih2 kang femes tak pasal2.. hahaha

      Padam
  5. Bhai Noob...

    iPhone 4S nampak.... hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. dr pkul 1120 ke 1150.. betry dr 36% ke 15%.. memang cpt kong ke pkai iphone.. xjd la beli iphone..

      Padam
    2. bukak intenet..memang cepat kong la betry

      Padam
    3. tu bukan iphone aku la, tu aku amik dari beritasemasa... aku androidfags...

      ikhlas dari ex-nokiafags

      Padam
    4. android ke iphone ke apa2 pon kalo layan tenet straight, main game straight or play mp4/mp3 straight mmg bateri cpt kong nyer...

      Padam
  6. Bagi aku tweet ok lg kot, sbb leh create acc twitter bnyk2... but i really cant brain on this one..

    [http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0507&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_03.htm]

    in the end, these both thingy give me :

    [http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/20444160.jpg]

    BalasPadam
  7. Himpunan pengguna twitter terbesar di DUNIA sapa yg iktiraf?MBOR or Guiness Book of record?Kalo MBOR,mmg sah le syok sendiri.Kesian.

    BalasPadam
  8. Dengan nada garau saya melaungkan,
    SAAAATTTUUUUUUUU.....
    TTTUUUUUUUUWWWWWIIIIIITTTTTTTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  9. ini kelakar. semata-mata nak buat rekod baru. SAD. heh.

    BalasPadam
  10. uih..desperato betul..aneh-aneh je nak buat..

    BalasPadam
  11. tak tahulah nak cakap apa... macam layan budak2 dah bila layan pemimpin ni.. kesian pun ade gak... haihhh.. macam budak2 nak gula2 tak dapat tak puas hati, kite pon bagi jelah gula2 pastu suh main jauh2... bagi jelah... bagi semua bagii... tgok PRU nanti

    BalasPadam
  12. yang tang cina india pun di alhamdulillah kan..aku harap twitter ni akan mampus macam myspace

    BalasPadam
  13. Mungkin memang Najib Crew yang create akaun twitter tu. Mungkin juga PR crew yang create untuk jadikan isu. Kita bukan Tuhan untuk nampak semuanya. Dalam hidup apa yang kita pandang tidak semestinya apa yang benar2 terjadi. Apatah lagi politik. Dengar bole, percaya jangan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Andai kata ia sabotaj dari pihak PR pun, Malaysian Book of Records kena buat audit semula untuk sisihkan semua tweet yang dijana dgn bot dan kemudian sahkan berapa jumlah tweet yg genuine... kalau tweet yg genuine mungkin 1 juta sahaja tak sampai pun 3 juta, just rekodkan sahaja tweet merdeka55 pecah rekod 1 juta... kalau tidak kredibiliti MBR boleh dipertikaikan

      Padam
  14. Apa punya blog da..kemaruk politik admin ni..sokong la PR ok..dah la buang jauh politik.org ni rest la..sucks

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...