Iklan Leaderboard

Jumaat, 13 Januari 2012

4 Satu bangsa

Advertisement CNY ini banyak dishare di Facebook


Terharu? Nak nanges? Tapi sedarkah anda benda ni hanya berlaku dalam filem, iklan dan mimpi. Realitinya? Sangat jauh berbeza... Kalau nak tau kenapa semangat perpaduan dan patriotik org Indonesia lebih tinggi daripada org Malaysia?

Di Malaysia

Di Indonesia

Get it??? Faham tak apa yg aku cuba sampaikan? Lirik berikut adalah korus lagu Satu Malaysia

Kita satu bangsa, Kita satu Negara
Kita satu matlamat, oooo
Kita satu bangsa, satu Negara
Kita satu Malaysia


Lagu ini sangat tipu kerana di Malaysia tiada satu bangsa, malah disbbkan sentimen bangsa yg terlalu kuatlah semangat perpaduan susah wujud, kalau ada pun hanya di depan, di belakang saling mengutuk satu sama lain, betul?

Kita semua hipokrit yaay!


iklan chinese new year CNY tahun baru cina youtube perpaduan muhibbah kaum bangsa malaysia melayu cina india indonesia satu malaysia 1malaysia satu negara satu matlamat hipokrit

4 ulasan:

  1. yup~ agree~ biasanya melayu tak perasan benda ni~ klu ko bergaul dengan cina india banyak, akan terserlah kebodohan 1MALAYSIA tu~ satu bangsa, satu negara~ lagu melayu syok sendiri~ hahahaha~

    walaupon patriotisme indon lagi tinggi dari malaysian~ ak lebih suka malaysia~ bangsa indonesia whatever~ bangsa filipino(orang asli bajet latino) whatever~ bangsa celup ciptaan penjajah~ melayu adalah melayu, cina adalah cina, india adalah india, identiti telah berzaman ada di sini~ dan akan selamanya ada di sini~

    BalasPadam
  2. kalau nak malaysia nak jadi macam indonesia dari segi nak bentukkan bangsa, memang kena melalui banyak peristiwa berdarah la.

    BalasPadam
  3. better this way la kot...ras ras kaum akan terprlihara.....

    BalasPadam
  4. dekat indonesia mana ada perpaduan,sana sama2 satu rumpun austronesia pun rasis..

    kau taip lah kata "tiko"(gelaran orang cina kepada pribumi) dan "cokin" (gelaran pribumi kepada orang cina).

    kalau kau nak tau indonesia sangat rasis negaranya.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...