Iklan Leaderboard

Selasa, 11 Mac 2014

45 Budaya mengemis perhatian sudah bertahap kronik

Budaya mengemis perhatian dan Like di media sosial di kalangan budak dan remaja baru nak up sudah menjadi biasa pada masa kini. Dahulu siapa yang berpakaian paling stylo dan lepak kat pavi tanpa hala tujuan akan menjadi hot stuff dan mendapat ramai pengikut dan Like di Facebook. Kemudian, mereka mula menagih Like dengan gambar2 kesusahan orang lain serta status2 berbentuk keagamaan. Sekarang budaya mengemis perhatian sudah sampai ke tahap paling kronik bila ada yang ambil kesempatan atas kesedihan orang ramai terhadap tragedi MH370.


Mula2 ini...


Kemudian ini...


Kemudian viral masuk berita kat TV dan merata Internet...


Kemudian 1Malaysia sedih, malah satu dunia juga sedih...

Tiba2, ada orang lain klaim tu gambar dia...


Dan budak yang menagih perhatian yang menggunakan nama Jasmine Johari tadi mengaku yang apa yang dia tulis itu adalah fake...


Hanya kerana nak mencuba menjadi top...

Sumber

WTF???

Serius, budak2 baru nak up yang bangang2 macam ni memang takde perasaan ke? Dah memang takde kerja lain ke selain nak kejar pengikut dan Like? Mak bapak diorang memang takde ajar apa2 ke? Dari kecil hidup memang tak pernah rasa susah ke sampai kesedihan dan kesusahan orang lain di buat main2? Memang rasa seronok ke menipu dan mempermainkan perasaan orang ramai?




tags: budaya mengemis jasmine johari @jasminejohari rintihan sentuh perasaan cry sedih palsu tipu kronik masuk tv kantoi akaun twitter mesej whatsapp kurang ajar badigol bangang budak2 baru nak up hotstuff budak batak like mengemis penagih perhatian

45 ulasan:

  1. Dia mempergunakan kelebihan diatas kebodohan2 masyarakat bebal yg selalu diperkuda-kudakan..At least he/she has a point there...

    BalasPadam
  2. gurau pun biar bertempat

    btw ini untuk dia :

    http://amirkhalis.blogspot.com/2014/03/pencelaru-hari-si-penunggu.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. sini bukan tempat nak promote blog bodoh ko tu ngok.

      Padam
    2. haramjadah punya blogger. nak mengemis perhatian jugak mcm tajuk entry ni.

      Padam
    3. Konspirasi UMNO-BN. UMNO-BN semakin berkuasa. China & USA berpakat dalam konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim dari menjadi pemimpin hebat dunia. China & USA tunduk kepada UMNO-BN.

      Padam
  3. mmg budak2 remaja & nak up mmg mcm 2..zaman dulu nak perhatian nak kena ada balak, x kisah x x hensem janji nak perhatian even sebagus mana parent mereka menjaga mereka.

    Zaman skrg budak high tech sikit, nak perhatian kat FB pulak...terutama nak LIKE and comment beribu2 masuk kalau boleh. Media sosial zaman skrg sgt susah dikawal...spt sy pernah dgr dr budak2 sekolah menengah, kalau xde FB xde life...kalau x baca Al-Quran 1 tahun xpe pulak.

    Para ibubapa, pantau la account anak2 anda x kira FB, twitter, personal blog...anda pasti terkejut. Kali ni nak buat maksiat x perlu cari port kat luar, dlm internet spt chat room atau video sharing pun dah cukup.

    BalasPadam
  4. Hahahaharam jadah.perangai mcm sial.drama menipu isu serius camni.dah siap masuk tv, 'im fake'. Wat the hell? Gile mental nak mampus budak ni. Ni dah patut g jumpe pakar psikologi

    BalasPadam
  5. Tangkap je bebudak macam ni. Masukkan dalam lokap sehari dua. Dapatlah jadi glamour sikit.

    BalasPadam
  6. Aku rasa nak cincang2 aja budak ni.Otak letak kat mana seyh!Grrrr.

    BalasPadam
  7. KEBELAKANG!!!

    BalasPadam
  8. Dah yg tukang komen pun sama bodoh. Nk buat mcm mana.

    BalasPadam
  9. ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

    BalasPadam
  10. soldier of christ10 Mac 2014 8:48 PTG

    1. human traffic is a big business. that's why usa suruh warga us hati-hati jika ke malaysia. mungkin rakyat malaysia tak tahu/tak sedar melainkan ada rakan-rakan dari us yang pernah datang ke malaysia. menaiki train pada waktu malam di malaysia pun di anggap tidak selamat. itu train. yang jarang sangat kita dengar ada masalah.

    2. datang ke east malaysia if u wanna know what is a real smuggling and human traffic. this one the Dewa M masih tidak mengaku kesalahan kononnya nak jatuhkan parti berjaya but the truth is nak ramaikan orang islam di sabah.

    3. Kristian dan Muslim di Sabah pada tahun 60an sama banyak. Kini, jumlah Muslim 3x ganda Kristian. Ketua menteri juga kekal di tangan muslim tidak seperti perjanjian asal kerusi pusing dulu. Apakah nasib Sabah selepas ini jika masih di bawah BN? Negara muslim Sabah? Minta dijauhkan. PR harus cepat bertindak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. huyoooo
      so scared..
      wanna legalize sodomization gay just like anwar ?

      Padam
    2. stupid fuckers....kalau negara islam sabah kenapa?? dulu pun tanah sabah ni milik kesultanan melayu islam brunei...selepas itu, diberikan kepada pemerintah sulu islam lalu mewujudkan kesultanan sulu islam....jadi apa masalah tanah sabah di bawah islam?? sudah menjadi tradisi tanah sabah dipimpin oleh pemimpin islam....kristian masih bebas menjalankan ibadah dan aktivti keagamaan lain......and those people you call "pendatang asing" are the real owner of this northern borneo land...

      -ahmad sabahan-muslim-

      Padam
  11. Budak2 tahi is everywhere..

    BalasPadam
  12. bila cikgu marah tibai pakai rotan kat tangan bebudak kurang ajar camni,famili budak pi serang cikgu konon dera anak dia...

    kementerian pendidikan pun main ikut je mak pak perasan hebat ni.
    sekali bila jadi camni...baru tau betapa teruknya generasi parent sekarang dalam mendidik anak dia

    hamik ko

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini tak boleh salahkan ibu bapa sepenuhnya. Kerajaan kita hanya tahu sediakan bangunan sekolah yang cantik-cantik tetapi bagaimana dengan kualiti guru-gurunya? Kadang-kadang tidak masuk akal pula bila guru yang hendak membimbing murid-murid skor UPSR mereka sendiri tak skor UPSR. Jadi nak datang kecemerlangan dari celah mana? Begitu pula dengan GPI yang dulu di sekolah tak pernah cemerlang pergi kuin dan timur tengah untuk senang masuk KPM jadi bagaimana hendak menjadi contoh teladan kepada murid? Ibu bapa harus bersikap proaktif dengan mengusulkan supaya tenaga pengajar mempamerkan result UPSR dan SPM mereka di papan kenyataan sekolah bagi memberi motivasi kepada murid-murid demi kebaikan bersama.

      KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am)

      Padam
    2. sebelum ni aku jarang dengar degree2 ni.tp semenjak kemunculan presiden kedepan, asyik2 degree je. org main degree ag ke zaman sekarang? org dah target level master dan PhD zaman sekarang ni. target keje besar2 guna degree je tu zaman mak bapak kita. zaman sekarang ni even cikgu pun ramai amik master. bagi aku la, better than ko asyik fight degree2 ni, apa kata ko gi sambung blajar sampi dapat PhD. ko buat kajian pasal ketelusan sistem pendidikan negara kita ni dan kaitannya dengan peluang pekerjaan. bila kajian ko dah terbukti, satu malaysia ni akan tau apa sebenarnye yang berlaku.

      Padam
    3. Aku sokong KEDEPAN ni sebab dia stress on quality, betul juge WTF klu ada degree tpi spm 3A??? WTF klu master or phd tapi berasaska wang??? Gomen skang mahu ramai ade degree tanpa memandang quality sbb itu ramai graduan klua x boley berdikari, bila grad either kerja gomen sehina kaki tgn sokongan berijazah pun xpe or menganggur.. hidup KEDEPAN!

      Padam
    4. aku pun dah rasa mula menyokong KEDEPAN... mmg ada logiknya apa yg cuba diperjuang oleh presiden KEDEPAN... dlm masa yg sama dpt mengurangkan lambakan warga asing di malaysia. apa kata presiden KEDEPAN buat fanpage kat Facebook & kita promote ramai2 tgk berapa byk org akan sokong

      Padam
    5. Minggu depan fb itu akan mula beroperasi, sila tunggu.

      Padam
    6. Holy shit..aku pun rse nak join kedepan.xtau npe.

      Padam
    7. Betul juge our gomen stress on quantity ramai org ade degree, tapi ape guna klu spm serendah 3A kan?

      Padam
    8. HIDUP KEDEPAN!!! HIDUP KEDEPAN!!!

      Padam
    9. aku join la kedepan. hahaha.presiden..sila buat FB khas dan jgn lupa logo.penting tu.hehe

      Padam
    10. Sah sapa joint kedepan nih ada degree tapi gaji mcm SPM... x pun sakit ati ngan bdk SPM tapi gaji kalah degree... hehehe...

      takat SPM 10a pun belum tentu korang tu leh abis degree.. kalo takat degree x de value jgn marahkan bdk SPM...

      Aku sampai Master pun still ada bdk SPM gaji lg tinggi dari aku... rezeki die... x puas hati... korang buat le keje die...

      Mesti Presiden KEDEPAN nih ex MRSM Taiping geng Suhana Jaafar tu... hehehe

      Padam
    11. Sah sape joint. . Ini contoh ayat bdk master tidak berasaskan kepandaian.

      Padam
    12. Tanpa nama5:26..aku keje ok je bro.dah lebih dari cukup. Tak semestinya yg sokong kedepan ni gaji kecik mcm ko ckp. Aku cuma rse idea mamat kedepan itu ada jugak betulnya.kita boleh sokong apa sahaja yg kita rse tak salah kalau sokong walaupun takde kaitan dengan kita

      Padam
  13. semua penemuan terbaru, langsung tak ada petunjuk esok diorg akan perluaskan lagi kawasan, Subhanallah... takda langsung lagi apa2 bukti smpi sekarang...prayhforMH370

    BalasPadam
    Balasan
    1. berhenti2 lah org2 malay ulang teori2 konspirasi tu , memang pihak2 berwajib diorg akan perlu update benda ni sentiasa dan takda nak nyorok pape sebb benda ni melibatkan antarabangsa bukan org malaysia je... doa kan yg terbaik je la...

      Padam
  14. memang tak pernah la kot rasa susah dr kecik.. dh sejak kecik pn dah dapat smartphone and tab...pstu dh remaja pn senang je dpt smartphone. kang kalo bg phone cokia baling anjing tu dikatakan kita ni parents yg ketinggalan zaman. mak bapak pn sbb sayang anak, beli je smartphone yg paling murah. janji boleh snap gmbar dn upload ke instagram/fb.

    BalasPadam
    Balasan
    1. btul tu. aku tgk adik2 saudara ngan anak2 saudara.kecik2 lagi dah abiskan masa kat gadget diorang. pastu post benda pelik2 kat FB. kena marah dgn mak bapak je trus post kat FB. kat wechat..apa pun tak boleh.

      Padam
  15. zaman aku belajar kat U budak 'fake' aku jumpa ialah dia pura2 sakit kronik time minggu orientasi- masa tu tgh world cup.... abis orientasi terus sihat, dia sendiri mengaku pura2 sakit supaya boleh tgk bola... tapi sekarang dia dah keje jadi PTD... hebat kannnn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. well..he is genius.

      Padam
    2. Dan senior2 havoc gle lak keje level bawahan... hebat kannn...

      Padam
  16. Macam bangang je mempermainkan keluarga mangsa.

    BalasPadam
  17. Budaya ketagih perhatian ni dh lama. Kt fesbuk berlambak org post gambar2 kesengsaraan (x kira yg betul atau palsu) lepas tu suruh share dan like dgn menggunakan matawang 1share= 1doa. Kejadah ajaran mcm tu?

    Imho, org2 yg share benda2 demikian bukan nak berdoa pun tp hanya nak tgk berapa ramai org share dan like post mereka.

    Sungguh keji perangai org yg menggunakan kesengsaraan manusia lain utk kepuasan diri sendiri.

    BalasPadam
  18. RASA NAK LEMPANG JE SPESIS MCM NI!!!

    BalasPadam
  19. langsung la ni tak da langsung 1 penunjuk... ujian apa ini Allah S.W.T. beri ni!? konfius makin rmi cari makin lagi tak jumpa...Subhanallah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. surah yaasin (surah ke 83)..ayat 41-42

      Padam
  20. terserlah budaya org malaysia yg suka menagih like,follower,whatsoever masa skarang

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku rase bagus gak update status pastu #prayformh370..tapi kalau xde kene mengene tu aku rase mcm saje je nk menagih like..atau mmg btl diorang nk ingatkn kite supaya berdoa utk mh370 itu aku x tau lah...

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...