Iklan Leaderboard

Isnin, 3 Mac 2014

62 Kenapa Malaysia kekal sebagai negara membangun?

Negara kita ni kalau nak kata teruk sangat tu tidaklah. Malah, kalau dibandingkan dengan negara2 dunia ketiga dan negara yang membangun yang lain seperti Zimbabwe, Nigeria, Kenya, Vietnam, Indonesia, Filipina, Thailand, Myanmar, Bangladesh dan lain2, sebenarnya masih agak boleh dibanggakan. Namun negara kita sudah lama kekal sebagai negara membangun, dan mungkin akan kekal begitu dalam tempoh yang agak lama lagi.


Mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir pernah melancarkan "Dasar Pandang ke Timur" pada tahun 1982 yang ingin menjadikan Jepun sebagai contoh dalam menuju negara maju. Namun sejauh manakah kita dapat mengikuti sikap dan etika mereka untuk menjadi sebuah negara maju? Kemajuan sesebuah negara itu bukanlah bergantung kepada kemajuan dan pembangunan teknologinya, tapi ia bergantung kepada sikap rakyatnya.

Berikut adalah 10 sebab negara Jepun boleh mencapai kemajuan (Kredit kepada Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini daripada sini) dan perbezaan 10 sebab tersebut dengan Malaysia:


10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan:

1. Di Jepun diajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakan “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

Di Malaysia juga diajar di sekolah rendah dengan matapelajaran "Pendidikan Islam" dan "Pendidikan Moral", tapi entah kenapa akhlak dan etika generasi2 muda semakin merudum terutama apabila dengan orang dewasa.


2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi (dictation).

Dari pra-sekolah lagi kanak2 sudah ditanamkan dengan budaya persaingan dan perasaan "aku perlu lebih bijak daripada orang lain" serta peperiksaan yang akan mengasingkan mereka mengikut kepandaian, seterusnya mencipta satu kelompok kanak2 yang merasa tinggi diri dan satu kelompok kanak2 yang rendah diri.


3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.


Ramai ibu bapa terutama yang tinggal di bandar dan berpendapatan sederhana tinggi ke atas mempunyai orang gaji daripada Indonesia yang mengurus rumah dan anak2 mereka. Teringat satu lawak Internet:
Anak: Ibu, kalau ibu bagi orang gaji ibu jaga duit dan emas ibu, ibu boleh percayakan dia tak?
Ibu: Takkanlah nak bagi diorang jaga duit dan emas ibu, gila nak percaya!
Anak: Habis tu macam mana ibu boleh percayakan mereka jaga kami?
Ibu: Erk...

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.


Kanak2 Malaysia hanya belajar pasal kebersihan dalam matapelajaran kelas sahaja. Tiada aktiviti seumpama itu di sekolah2 di Malaysia yang menjadikan kanak2 merasakan kebersihan itu sebagai budaya.


5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.


Tiada kanak2 yang membawa berus gigi ke sekolah. Tiada budaya membersihkan gigi selepas makan di kantin. Mereka hanya memberus gigi di rumah, itu pun jika disuruh ibu bapa.


6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

Tiada budaya sebegini di Malaysia. Jika tidak, pasti kes2 keracunan makanan yang disebabkan makanan di kantin2 sekolah serta susu2 kotak yang dibekal dapat dielakkan sebab pengetua yang akan sakit perut dulu.


7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.


Kerja2 membersih di Malaysia dianggap sebagai kerjaya yang jijik, hina, kotor dan bertaraf rendah. Dengan gaji yang kecil dan kerja yang berat, ia hanya popular dikalangan warga asing dan PATI.


8. Larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

Jangan kata larangan guna handphone, larangan merokok di tempat awam, larangan masuk tren wanita, larangan bawa laju di jalanraya, larangan langgar lampu isyarat merah, larangan letak kereta di parking OKU dan macam2 larangan lagi pun ramai yang main langgar je.


9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

Buffet dalam mindset orang kita, aku dah bayar banyak ni, rugilah kalau aku tak ambil banyak makanan. Dan akhirnya kebanyakan makanan yang diambil tak habis pun atas pinggan, lantas berkata "takpelah tak habis, nak buat macam mana aku dah kenyang, lagipun aku dah bayar".


10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.


Kelambatan tren seperti keretapi, lrt, monorel dikira dengan minit bukan saat, dan kelambatan bas pula tak payah cakap lah. Bila dah sampai pulak bukan nak reti beratur, main redah je sampai orang kat dalam tak keluar lagi pun dah nak masuk.


Daripada 10 sikap dan budaya orang Jepun kat atas tu, masih belum ada satu pun yang berjaya dijadikan budaya orang Malaysia. So adakah dasar pandang ke timur setelah 30 tahun tu berjaya?

Dari segi teknologi mungkin ya, sebab teknologi boleh diimport sahaja daripada negara luar, tapi sikap dan etika yang baik tidak boleh diimport, ia harus disemai, dipupuk dan dididik dari awal. Jika tidak, kekallah kita sebagai negara membangun sampai bila2.




tags: negara malaysia kekal sebagai negara membangun dunia ketiga 1st 3rd class world country maju 10 sebab negara jepun mencapai kemajuan

62 ulasan:

  1. Balasan
    1. Anwar Ibrahim4 Mac 2014 7:42 PG

      Mengikut protokol PKR, segala kegagalan yang dialami oleh negara berpunca dari ketirisan, salah guna kuasa dan rasuah UMNO-BN!

      Padam
  2. Hmmm...konsep banding dgn jepun mmg agak jauh ketinggalan, lg2 org jepun x boleh terima tabiat buruk kita ialah x tepai waktu. Kdg2 perkara ni sbb budaya yg dah kuat bersemadi dlm rakyat Msia. Perlukan satu stepping stone / gerakan besar dr pemimpin utk mewajibkan sesuatu peraturan n pada masa yg sama penguatkuasaan perlu bagus jugak...sbgi contoh.

    Kesimpulan di sini, jika mentaliti n sikap rakyat Msia kekal mcm ni, susah nak mencapai negara maju pada tahun 2020, maybe lg lama. Tp pasal jepun ni pun bagus mcm manapun, porno tetap bersepah smpi bebrapa kali gempa bumi pun x insaf2 lg. Tp bila sekali gempa bumi, jalan yg dah tunggang langgang x smpi beberapa minggu dah dibaiki as normal sbb peruntukan dah ada n sistem repair after bencana sgt2 bagus.

    Satu benda sy respect org jeun ialah pemimpin mereka, mereka mmg sgt bertanggungjwab atas segala jawatan yg disandang. Bila ada isu sensitif sedikit x kira kerja, diri sendiri atau ahli keluarga sekalipun, terus letak jawatan n bg org lain yg boleh pikul tanggungjwb 2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bang,itulah yang terjadi kalau ambil budak bodoh ada degree jadi pekerja. org yang tak layak dapat kerja,yang cerdik pandai payah dapat kerja. saya ni rasa menyesal blajar pandai-pandai dari kawan-kawan. siap dapat anugerah dekan tiap-tiap sem.tapi kerja payah nak dpt

      Padam
    2. Sy pun dpt anugerah dekan selalu belajar kat U, dpt je kerja n pangkat bagus...apa masalah anda? xkan semua nak disuap? Meh post resume anda, biar semua org tgk n nilai nak ambil bekerja atau tidak.

      Kalau disuap bg kerja pun sekejap je kerja, pas2 resign n fikir nak sambung belajar smpi PHD, pas2 jd tutor/pensyarah je sbb kata kerja sgt tention.

      Padam
    3. bro,tension bro..tension..bukan tention.dekan pekebenda cmni.

      Padam
    4. Sy taip laju sgt, normal la error2 mcm ni...later we speak english, you don't mind?

      Kalau nak berjaya bukan meminta, tp berusaha kuat tanpa putus asa, Kes meminta2 ni tahap negara membangun, bukan negara maju. Mcmana nak maju mcm ni...

      Padam
    5. NO!not just a normal error dude. huruf t dengan s jauh bro.

      Padam
    6. later we speak english, you don't mind? pffffffffff...nape nak guna english pulak?membuktikan ko pandai?hahahaha...sadissss

      Padam
    7. Ayam, apa kena mengena porno ngan gempa bumi? Tu macam kaitkan sikap org mesia ngan masalah xder hujan nih. Anon 4.57/5.08 xyah la jadi grammar nazi kat sini...kan ayam tu dr afrika? Lg pasal cuci tandas tu hehe... nak masuk tandas sekolah pun dah menjijikkan... ko ingat guru kat mesia ni berani ke nak lap jamban kat skolah ni? Pasal kelewatan tren/bas senang je.. kontrakkan polis bantuan utk jaga pintu tren.. full time bukan masa rush hour je.. lama lama nanti akhlak baik akan dibelajar. Then otomatik kelewatan tu akan dikurangkan dan sbb efisyen kos lain juga akan turn utk cover kos polis tu.

      Padam
    8. Sy suruh anon yg bengang 'budak degree 1st class x dpt kerja' suruh speak english...bukan nak tunjuk pandai, tp kalau result bagus tp x pndi communicate english bila kerja/interview mmg payah nak dpt kerja.

      Company nak pekerja yg pandai bercakap both english & malay bukan utk depan boss, tp depan customer supaya mereka yakin dgn apa yg mereka katakan/present x kira dlm meeting atau phone conversation...lg2 kalau customer dr luar negara. Sy x kata kita agongkan english language, tp communication skill sgt2 penting bila nak kerja, bkn result degree semata2.

      Padam
  3. ubah akhlak sebelum terlajak :)

    BalasPadam
  4. p0rno jepun pn best juga, tapi bulu diorng tk prnh cukur tapi best. idol69 paling best. n_n ⊙~⊙

    BalasPadam
    Balasan
    1. agaknya mcm mana pemain2 industri tersebut di zaman sekolah ye?

      Padam
    2. S_Cute pun best jugak.

      Padam
    3. aku minat tokyo hot

      Padam
    4. diorang mengerang tak best. tak stim dgr..

      Padam
  5. industri porno mereka juga jauh meninggalkan malaysia. bukan sekadar video 3gp yg dibintangi minah rempit dan budak skolah menengah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bang,pelakon porno di jepun ada degree bang. walaupun berlakon porno,tp rakyat masih menghormati mereka.bukan macam di malaysia..ada degree pun org tak respect sebab degree menipu.

      Padam
    2. Yg porno yg org malaysia sibuk belajar/surf, yg lain x ikut plak....TAHNIAH!!

      Padam
    3. aku tak paham la ape ko tulis ni ayam afrika..yg porno yg org malaysia what the hell?

      Padam
    4. Tanpa nama 438, tu la ko. Blaja malas. Bahasa malaysia pun x faham. Harapkan degree pointer bagus (kalau ada), tapi x bole guna otak utk fikir sikit.

      Padam
  6. Sekarang ni cikgu ajar Pendidikan Islam dengan Moral untuk jawab periksa aje.

    BalasPadam
  7. bang, degree di jepun lain dari malaysia. di sana kalau degree dah dipandang tinggi oleh masyarakat. bukan macam di malaysia, orang bodoh pun boleh ambil degree. student malaysia yang blaja degree di jepun kalau balik malaysia pun kalah dengan budak ambil degree dalam malaysia. semuanya tak adil bang,org pandai terpinggir..yang bodoh boleh berjaya.

    KEDEPAN!KEDEPAN!KEDEPAN!

    bang,Saya bukannya pentingkan diri.tapi saya nak nasib golongan cerdik pandai tak tertindas macam saya kena. barulah malaysia boleh jadi negara maju

    BalasPadam
    Balasan
    1. Percaya ckp sy, jika anda jd boss anda akan ambil budak yg bolek kerja bagus level SPM/diploma dr budak 4flat degree tp x pandai cakap/borak, nerd n x keti sosial n selalu MC sbb x tahan kena marah boss

      Padam
    2. Jenayah PATI di Malaysia,

      1. Bawa lari perempuan ke luar negara.
      2. Pecah rumah.
      3. Bunuh orang.
      4. Samseng.

      adakah anda terlibat? Lihat sijil SPM anda dan lihat jawatan anda sekarang. 

      KEDEPAN ( kembalikan degree berasaskan kepandaian, 5A < degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh, amah dan pekerja am )

      Tggu di akhirat ayam Africa

      Padam
    3. yang sorang ni suka typo/salah ejaan..yang sorang lagi pulak asyik2 degree.

      Padam
  8. Rosmah berjalan membeli cincin,
    Cincin dibeli di pekan hari, 
    kalau tuan otak tak pandai, 
    Najib boleh memberi degree.

    Bang, guru bertugas kena rasa makanan rmt setiap hari sblm murid2 makan. Tak tahu elok pg belajar dlu bang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cayalah presiden kedepan!

      Padam
  9. Mamat BangBang Kedepan -VS- Ayam Afrika

    Special attack:
    Mamat BangBang--> Degree Punch!
    Ayam Afrika--> Typo Kick!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ambil kau!! penangan Flash Kick "Guile Street fighter"!!

      Femes gak aku hari ni, belum kena cakar ayam lg.

      Padam
    2. bang,ayam afrika ni salah satu contoh budak bodoh yang ada degree. SPM dapat 1A je pun dapat kerja elok. mesti kabel.

      Padam
  10. KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN KEDEPAN

    BalasPadam
  11. Japan..weird, wtf porn, wtf shows, wtf talents, wtf stuffs and shit

    BalasPadam
  12. president kedepan ni aku rasa ada harapan nak jadi legend kat BO ni..teruskan usaha.

    BalasPadam
  13. jepun banyak sangat porn tapi mereka tak malu ke? sekurang kurangnya malaysia tidaklah teruk sangat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pot and kettle... baca artikel kat atas.

      Padam
    2. Ambil yg jernih, buang yg keruh, yg baik kita pilih, yg buruk kita jgn sentuh..

      Padam
  14. Orang malaysia konservatif. tambah2 lagi melayu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi banyak yg liwat.. berzina.. melacur dan sbgnyer. Semua manusia pun akan ader fetis.. cuma di mesia xberani nak admit... kan kiter nih bangsa hipokrit?

      Padam
    2. Anwar Ibrahim4 Mac 2014 2:23 PTG

      Liwat jangan sebut. Jangan sama dengan UMNO-BN yang suka sebut perkataan liwat.

      Padam
  15. wei noob kedepan tu ape benda ulas jap aku tak faham sangat.or anyone here boleh bagi tau aku ape benda kedepan

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://buasirotak.blogspot.com/2014/02/kisah-seorang-cendekiawan-terulung-yang_28.html

      Padam
  16. Bagaimana menjadi pelakon lucah berakhlak... anal nippon.. jepun anjing banned DSAI masuk negara lucah mereka.. Jepun penjajah..

    BalasPadam
  17. betul sungguh.. aku masa dok belajar kat jepun dulu, org jepun siyes tiptop bersih dan berdisplin.. yang bab kebersihan dan tren tu aku setuju sgt.. naik bas atau tren diorang akan beratur xkira tua muda.. bersembang pun slow saje.. banding dgn Malaysia? kelaut..

    BalasPadam
  18. korg ni sembang lebat... kesimpulan dia senang je... satu2nya malaysia xkan maju adalah disbbkan umno... tahu x??? umno!!! dah separuh abad umno memerintah tp masih xmaju2. korea selatan yg dulu lg mundur dr malaysia dh jadi negara maju.... sbb apa negara mereka maju? sbb di negara mereka tiada umno...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anwar Ibrahim4 Mac 2014 7:54 PG

      Ini saya sangat sokong. Saya amat memerlukan orang seperti anon di atas untuk PRK DUN Kajang nanti. Demi rakyat!

      Padam
    2. kalau takde pas,dap dan pembangkang yang suka bangkang segala projek kemajuan macam singapore tu,dah lama malaysia maju.....

      tetambah yang suka meliwat

      Padam
    3. Kalau asik salahkan parti politik tanpa ambil inisiatif sndri utk berubah perangai, sapa2 memerintah pun xkan dpt ubah mentaliti rakyat malaysia.

      Padam
    4. Tidak berapa setuju dengan Anwar Ibrahim...Anon 12:13 tidak langsung sesuai bertanding di PRK Kajang, die lebih sesuai bertanding jawatan Perdana Menteri...

      Padam
  19. http://www.dannychoo.com/en/post/1653/Japan+Optic+Fiber+Internet.html

    ak tinggalkan link sini antara cth kerja org jp

    BalasPadam
  20. Disiplin org jepun mmg wajar dicontohi ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anwar Ibrahim4 Mac 2014 8:59 PG

      Displin orang PKR memang wajar dicontohi

      Padam
  21. Nice article! Jepun memang sangat berdisiplin dan maju dari segi mentality dan etika. Agak2 kalau Malaysia tanpa pendatang asing, boleh ke kita hidup? haha

    BalasPadam
  22. tak berapa setuju sangat dengan senarai ini, tak beberapa lengkap .

    Faktor masa & sejarah seperti propaganda era kerajaan meiji, kesan perang dunia kedua & pengaruh USA tidak disentuh langsung untuk menjadi Jepun sebegini maju. Apatah lagi faktor geografi yang mana Jepun kerap kali juga diancam oleh tamadun besar iaitu China, namun turut menikmati hubungan perdagangan serta ilmuan dari mubaligh buddha.

    maka meh la kita pilih pemimpin yang berkaliber, berjiwa rakyat, dan berpandangan jauh & luas.



    Rasanya kalau takde pakcik Meiji, pastinya Jepun yang sekarang terbahagi kepada beberapa negara. Dan mungkin juga, rakyat mereka tak sedisiplin seperti apa yang kita sering perhatikan sekarang ini.

    BalasPadam
  23. simply because we don't have competence leader since independence and narrow-minded people, self-centric, racial-centric, malay-supremacy and governance system that corrupted to the core !! witnessing everything that happen in this country todays, i come into conclusion that Malaysia has FAILED as a nation !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak suka Malaysia, pegi duduk Jepun sana la..kahkahkah..tahulah bersyukur kpd Melayu yg benarkan ko tinggal di sini..

      - wakil Wanita UMNO Kuantan.

      Padam
  24. Its not that simple. Whatever ails malaysians today also resulted from malaysia's own people's attitude. Politicians keep playing the racial, religious issues and whatnot because lots of malaysians are still buying it. That is why malaysians must discard their feudal mentality; supporting their leader regardless right or wrong

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju..melayu cara haramjadah melayu..cina mcm haramjadah cina..india pun haramjadah jugak.. jangan menghodohkan bangsa lain jika diri sendiri pun akhlak mcm pukimak..kahkahkah..

      Sendri mau ingat lo..jgn mcm baguih syok sendiri jo..

      Padam
  25. Nabi saw pernah bersabda lebih kurang bunyi, umat yahudi dahulu binasa kerana, golongan pemimpin mereka mencuri tidak dihukum saperti yang termaktub (potong tangan) sedangkan rakyat mereka mencuri dipotong tangan.
    Hukuman double standard di malaysia menuju kearah kebinasaan.
    Menteri borek rakyat rintik
    Menteri mencuri untuk bermewah tidak di hukum
    Rakyat mencuri untuk hidup dihukum.
    Menteri rasuah dikatakan politik wang, hukuman lepas jawatan
    Rakyat rasuah dikatakan rasuah dan dipenjara
    Itu yang menyebabkan rasuah dimana mana
    Menteri membunuh dikambing hitam kan orang lain
    Rakyat membunuh dihukum gantung
    Itu le kejadian bunuh sebagai budaya dimalaysia
    Menteri rogol budak bawah umur , mangsa rogol dikatakan minah rempit
    Rakyat merogol dihukum,
    Tidak ada tindakan bila Menteri kebas wang islam, pusat zakat, baitulmal.
    Balanya, barang barang di masjid kena kebas,
    Tidak kes wang di kuil dan church kena kebas seperti di masjid kerana menterinya yang berugama hindu, budha dan keristian tak kebas wang ugamanya.

    Dari penjenayah hingga kemangsa semuanya melayu,
    Bangsa cina dan india ada, jarang jarang
    Pendatang asing ada , kadang kadang
    Siapa yang langan harian metro atau akbar harian, buat statistik selama dua tahun.

    Binasa bukan semestinya binasa gempa bumi, ribut taufan, binasa akhlak, moral dan keruntuhan budaya.

    Kes kecil, buang sampah
    rakyat dan pelancung takut buang sampah di singapore kerana jika kilang besar buang sampah dikenakan denda tapi di malaysia kes buang sampah kilang besar kepunyaan ahli koporate dibakul sampahkan , tak caya tanya member kerja jabatan alan sekitar, tu le rakyat buang sampah.

    BalasPadam
  26. Orang kita ni penting diri... Otak masih mentaliti rendah walau ramai yg blajar tinggi.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...