Iklan Leaderboard

Isnin, 19 Ogos 2013

54 Neo-nazi melayu pejuang ketuanan melayu sejati

Artikel ni dah agak lama dalam beberapa bulan lepas dan dah ada dalam draft, so aku publish jelah. Kisah yang tidak ramai yang tahu, gerakan neo-nazi melayu yang memperjuang ketuanan melayu yang telah ditemuramah dan dimuatkan dalam majalah saluran media antarabangsa VICE.


Antara bahagian temuramah aku nak highlight:
VICE: Hi, Slay. So what’s the deal with all this "Malay power" stuff then?

Slay: Malay power is important because we're concerned about keeping a pure Malay community all over the Malay Archipelago [the archipelago between Australia and Southeast Asia, believed by some to be the homeland of the Malay race]. I'm a second-generation fighter for Malay power. The first generation, who founded the Malay-power movement, have been less active recently. Malay power stems from a point in history—the 13th of May, 1969—[when] the Chinese and Malay communities fought each other. However, the punk and skinhead Malay-power movement started in Kuala Lumpur in the early 90s.

So you aren’t openly hostile to minorities at the moment?

We don’t like minorities in Malaysia if they can’t co-exist with the Malay race. If they are good, then we are good.

This is all news to me. It sounds as if there's an Islamic ideology mixed in with Nazism here, which is a little confusing.

Malay power is connected to Islam. It doesn’t have links to any pro-Islamic movements, though.
How successful would you say your movement has been so far?

We make minorities afraid to commit crime in Malaysia. We always warn them not to cause trouble here. Violence isn't a solution for us because we begin with discretion, tolerance, and politeness when talking to these immigrants. If they insist on continuing or if they are stubborn people, we will do what is necessary. We also do charity work for the community and for Palestine, Syria, Somalia, and other countries that are at war. We've also tried to have discussions with the government about how to overcome the problem of having so many immigrants, but we were ignored. We're very different when compared to European and American neo-Nazis, who state openly that they want to eliminate races other than the white race. We start off with restraint and a zero-tolerance stance, but we won't keep up this position if the Malays in Malaysia are threatened.

Aku masih lagi tak boleh nak hadam kat mananya titik pertemuan antara ideologi Nazi, ketuanan melayu dan agama Islam, tapi rupa2nya dioranglah yang membuatkan kaum lain dan orang asing takut nak buat jenayah kat Malaysia. Dan nampaknya ada juga golongan yang boleh kita harapkan untuk menjadi pejuang bangsa dan agama.

Serius lawak. Budaya ikut2an apa lagi yang orang melayu ni tak pernah nak ketinggalan untuk cedok jadi budaya sendiri?

Syiah melayu
Gay melayu
Pengkid melayu
Bapok melayu
Ratu cantik melayu
Gangster melayu 
K-Pop melayu
Skinhead melayu
Punk melayu
Rasta melayu 
Nazi melayu
.........
.........
.........

Oleh itu, bagi mengekal dan memartabatkan identiti melayu, marilah kita semua beramai2 memakai songkok pada hari tayangan filem Tanda Putera pada 31 Ogos 2013 ini. Ingat, pakai songkok, bukan kopiah, atau topi OBEY, tapi SONGKOK, lagi tinggi songkok lagi bagus.





tags: meet the malaysian neo-nazis neo nazi fight pure malay power race vice pejuang ketuanan melayu punk skinhead kumpulan gerakan swastika combat 18 t-shirt aryan band skrewdriver boot axe local act mr slay identity crisis krisis identiti kempen pakai songkok pelancaran filem tanda putera

54 ulasan:

  1. Balasan
    1. ni iklan ke promosi ke ape? aku rasa ko ni dh terlebih makan lemang lah noob kepala pun dh masuk angin.

      Padam
    2. kt umah mak aku ade sorang neighbour yg mmg trlibat ngan KL punk scene ni sejak 1995. la ni umur mamat tu dh 35 thn tp xde keje tetap & masih lg dok bwh ketiak mak bapak.

      ko bygkn mak bapak dh pencen tp still kne sare anak umur 35 thn yg dok skali ngan diorg. mkn minum berak sume mak bapak tanggung. org lain yg sebaye dh ade keje tetap, umah sendri, famili sendri tp mamat ni still lg prangai mcm die masih 17 thn. sian aku kt mak bapak die. mamat ni ex-setapak high school.

      anak melayu kalu trlebih manje mase kecik gini la jdnye bile dh dewase. no spine & 2 feet to stand on his own..

      Padam
    3. Ramai juga orang bujang mak/pak tangung ni..
      ada yang dah kawin beranak pinak pun mak pak masih tangung..

      Tanda-tanda kiamat akhir zaman "ibu melahirkan Tuan mereka"..

      Padam
    4. mungkin mereka bersetuju dengan tindakan hitler lancarkan pembunuhan beramai-ramai and sanggup mati demi kelangsungan bangsa

      berdasarkan link asal yang noob bagi tengok kat komen, ramai kutuk mereka sebagai poser than neo-nazi. alahai.... janganlah nak ikut sangat budaya org

      lagi satu kalau mempertahankan budaya melayu, naper x nampak mereka berpakaian baju melayu? lame sangat ke?

      Padam
    5. mgkn sbb tu noob cdg pakai songkok, baju melayu leceh sgt nk pakai sekurang2nya pakai songkok tu okla...lgpun songkok melambangkan melayoo

      Padam
  2. Woh songkok tinggi tu melayu ke..
    Bukan songkok Indon punya..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. songkok asal turki kalau x silap...

      Padam
    2. pakai tengkolok ler baru melayu......................hm

      Padam
    3. Yeala macam hulubalang dahulukala..
      lepas tu bawak keris sisip dipingan..

      baru ler melayu namanye

      Padam
    4. sisip kat mangkuk ker gelas ker pulak, asik di pinggan jer...

      lol

      Padam
    5. tu dah jadi bomoh pulak hohoho

      Padam
  3. art harun ada ulas dalam fb pasal interview tu few month ago. serius lawak.

    btw ini cuma sebahagian pop culture yang melanda muda mudi.

    oi!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. disebabkan asas perjuangan dorang adalah malay power, music yang relevan untuk dibawa haruslah zapin, cak lempong, dan ghazal melayu-art harun.

      Padam
    2. haha...punk+zapin...teringin nak dengar muzik camni....

      Padam
    3. Bhai Mecha_Praline...

      Art Harun tue memamg camtue... Hahaha... ayat sarcastic dier memang terbaek... hahaha

      Padam
    4. apa bangang si macha_praline ni sendiri komen sendiri balas.....macam bongok.

      Padam
    5. Mecha buat komen tambahan kot :)

      Padam
  4. apa salahnya kempen pakai songkok. bodoh punya noob.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada admin cakap salah?? choii. sakit punggung ke?? kah kah kah.

      Padam
  5. alang2 dah kempen pakai songkok, selit sekali kempen memakai tudung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jenis tudung camne nak kempen nih..
      Tudung umno ada jambul huhu

      Padam
  6. kalau di india, mereka ada identiti india berciri islam, di turki, azerbaijan pun sama jugak....tapi di malaysia, kita susah nak ada ciri islam-melayu...mungkin jawi,gambus dan lain2 yg berasal dari arab merupakan bahan cedokan budaya.....melayu banyak mencedok budaya sejak dari zaman dulu lagi....kita x ada identiti melayu yg berciri islam.....maksud saya, yg PURE melayu..bukan yg dimaling dari bangsa lain....

    just my 2 cents...kalau silap mohon tegur.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nenek moyang kita dulu mmg banyak cedok budaya dan amalan agama lain sebelum budaya arab dicedok menjadi budaya dominan org melayu.

      Padam
    2. dasar maling memaling aja kejanya

      Padam
  7. Another symptom of confused meleis...kesian...

    BalasPadam
    Balasan
    1. that is a pitiful effort of searching for some original "identity", how kesian indeed...

      Padam
  8. Ni pecahan jalur tiga ke?

    BalasPadam
  9. Org melayu ni suka buat benda pelik2...kalau buat geng2 surau atau mengaji al-quran sedap gak dgr...ni buat geng2 yg dgn jelas lebih menyesatkan di jalan agama. Alasan sbb kebebasan bersuara..dah mcm negara liberal pulak boleh buat apa2 je mengatasi agama dianuti.

    Kalau nak wat geng2 khas di malaysia..tanya diri sendiri, sembahyang 5 waktu mampu buat x kalau join geng ni? Kalau lagi menyesatkan..xyahla. tolng mak bapak bersihkan rumah n cari kerje halal lg bgus.

    Mungkin anda rasa geng yg anda join mcm gempak, macho, etc...cuba bygkn anda ada anak n buat perkara yg sama, mesti anda xnak benda itu berlaku utk anak anda. Jgn pentingkn diri sendiri n sangka apa anda buat skrg dah cukup bagus utk ke syurga abadi.

    BalasPadam
  10. dlm keluarga mahathir pakai tudung mcm suatu taboo,xde sorg pun yg pakai tudung - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201266996811424&set=a.1790380833770.107428.1067079325&type=1&theater

    sbb tu bagi aku baik buat kempen pakai tudung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde sorang pn dlm keluarga (yg perempuan) yg btul2 tunjukkan nak ikut islam.. bnde yg wajib dulu pn taknak buat; pakai tudung. bangga btul islam sbg agama dan juga agama rasmi tp keluarga pemimpin sndiri taknak bertudung.. astagfirullah. agaknya malu kot kalo jd minoriti. smoga dpt hidayah cepat.

      Padam
  11. Payoh sungguh nok saing denga ore comey
    rama lagi ore lain duk pakat berkene
    nok jupo keno begilir hati raso tok sene jadi maine

    Dale maso sebule buleh temu sekali
    itu po kebetule dio tokde lari

    aaaaaa aaaaaa aaaaaa aaaaaa

    maso baru kena..napokmalu-malu 2X
    moleknyo peranga kito nyo tok tahu
    dio ado kasih ramaa..kito ni ore baru
    raso cemburu...

    tiap-tiap male tok jenero nok tido
    ingat ko perbuate hok supo Huh?

    aaaaaa aaaaaa aaaaaa aaaaaa

    pikir gi pikir mari..baru aku sedar 2X
    doh ore tok sudi teben takdok pasa
    dok gilo ko demo wak sakit ko hati
    tido ku tok leno mandi ku tok cuci
    menyeksa diri....

    bercera kasih saye bukenyo mudoh
    nok tido tokleh terbaye nok lupo payoh

    aaaaaa aaaaaa aaaaaa aaaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. babi punya kelantan busuk balik siam la

      Padam
  12. Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
    Dulu ditendang sekarang ku disayang
    Dulu dulu dulu ku menderita
    Sekarang aku bahagia

    Cita-citaku menjadi orang kaya
    Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
    Bersyukurlah pada Yang Maha Kuasa
    Memberi jalan untukku semua
    Courtesy of liriklagu.asia
    Hidupku dulunya seorang pengamen
    Pulang malam selalu bawa uang recehan
    Mengejar cita-cita paling mulia
    Membantu keluarga di rumah

    Sekolah dulu ku gak punya biaya
    Terpaksa ku harus mencari nafkah
    Tetapi aku tak berputus asa
    Pasti Yang Kuasa memberi jalanNya

    Hidupku dulunya seorang pengamen
    Pulang malam selalu bawa uang recehan
    Mengejar cita-cita paling mulia
    Bersyukur masuk dapur rekaman

    Hidupku dulunya seorang pengamen
    Pulang malam selalu bawa uang recehan
    Mengejar cita-cita paling mulia
    Bersyukur masuk dapur rekaman

    Sekolah dulu ku gak punya biaya
    Terpaksa ku harus mencari nafkah
    Paling bisa bantu dengan penuh cinta
    Cinta yang penuh warna

    Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
    Dulu ditendang sekarang ku disayang
    Dulu dulu dulu ku menderita
    Sekarang aku bahagia

    Cita-citaku menjadi orang kaya oiii
    Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
    Bersyukurlah pada Yang Maha Kuasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. woi indon bodoh balik indon la.

      Padam
  13. noob..aq cadangkn ko bwat entri psal org jews ade conection ngan org malayu..bkn ape aq tertarik masa Slay ckp "Study the origins of the descendants of the Malay people from thousands of years ago and you'll see that we're connected with the Jews"..pastu aq google...aq kompius gila babi!!so.. aq nk tau ape respon org2 kat sini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. penerangan..
      google=bwat research

      Padam
    2. mengikut teori dipercayai melayu adalah bangsa yang hilang daripada salah satu dari suku kaum bani israel aka bangsa yahudi. mengikut teori tersebut yang di ambil berdasarkan kitab injil perjanjian lama, asal usul kaum melayu adalah daripada Keturah yang digelar ibu melayu, wanita yang berkahwin dengan Nabi Ibrahim a.s selepas kematian Sarah. betul tak betul, Wallahua'lam. tapi apa yang pasti, tak kira melayu, india, cina, yahudi, aryan, caucassian, mongol, japanese, korean, negro dan semua kaum yang wujud di muka bumi ini berasal dari bapa yang sama iaitu Nabi Adam a.s.

      Padam
    3. kahkahkah....ada lagi ke yg percaya melayu berasal dari yahudi?? lawak la...sakit perut aku gelak....kahkahkah!!! please la...x payah nak jadi yahudi sangat la...

      Padam
    4. sape yg ko gelak tu?

      Padam
    5. teori keturah itu kalau x silap mula dibangkitkan oleh golongan conspiracy theorist. mereka gak kata itu puncanya berlaku gerakan Kristianisasi di asia tenggara kerana dikatakan berlaku kebangkitan Islam dari timur iaitu asia tenggara

      Padam
    6. x pulak aq ckp aq percaya melayu berasal dari yahudi...aq cuma interest nk tau je...oh ye, dari gaya ko komen ko mesti x pcaya org melayu x berasal dari yahudi...bleh gi tau sbbnye?lagi 1 aq nk tau gak ape yg lawak sangat...where's the comedy or ur just a sick person that like to lol people..

      Padam
    7. Pe bau hangit nie? Oooh patutlah, ada punggung panggang la........

      inb4...

      LOL

      Padam
  14. macam-macam ada kat Malaysia sekarang


    Entry Baru Update 3saat Lalu : Lebih Besar Lebih Bagus

    BalasPadam
  15. Are you kidding me?

    BalasPadam
  16. nak berjuangkan bangsa, satu cara je effective. kuasai ekonomi.

    nazi dulu pun style upgrade industrial strength dia,, buat cars, tank bagai. serang perancis (menang), serang rusia (kalah) pasal nk lebensraum atas dasar ekonomi juga.

    sorry la neo nazi, kau nak pure malay sgt. aku bukan. aku impure blood.

    anyway, satu benda punk positif di Malaysia ialah Foods Not Bombs.
    bebudak punk ni buat zine atau apa2 benda, sell it, duit tu diorang beli barang makanan, masak pastu bagi org miskin. ada kt KL dan kt Penang, lain tempat aku x tau. cuma skrg da kurg kot sbb bebudak yg buat ni ramai da sibuk career dan family sendiri.
    selain daripada gerakan2 mcm ni, aku rasa lain movement punk tu sama level ngn K-Pop. x membantu masyarakat, hanya hiburan yg kau enjoy je la.

    bak kata Dead Kennedys, punk ain't no religious cult, punk means thinking for yourself.

    BalasPadam
    Balasan
    1. food not bomb, dapur jalanan. masih aktif. puasa lepas pun masih aktif aku tengok.

      Padam
    2. food not bomb tu apa?

      Padam
    3. mereka yang peduli dengan mereka yang tidak ada apa untuk di makan.

      Padam
  17. eh aku bukan neo-nazi aaa, dan aku tak support neo-nazi ni.

    aku keje company cina, beli barang manufactured dari company cina, makan kedai mamak yg sewa bangunan dari cina. apa kes plak aku nak marah2 org lain. hahhaa

    gerakan2 punk yg lain ialah mcm Do It Yourself (DIY), vegetarian, hardcore yg banned hisap rokok/minum alcohol, berjuta juta lagi.

    buat benda positive je la dlm hidup. nama semua tu label je, mcm label kat tin sardin

    BalasPadam
    Balasan
    1. In short, ambil benda and nilai-nilai positif dan berguna
      macam noob cakap sblm ni "ambilah benda baik walaupun dari timur atau barat"

      Padam
  18. melayu ni, kalau kita trace balik sejarah 1000 tahun dulu, bukan semua pure pun, hidup pindah randah~ kerajaan tak ada sempadan tetap~ tak ada IC, tak ada kastam~ kahwin la dengan siapa anda suka sampai anak darah apa pun tak boleh kira dah~ cuma bila datang penjajah, bawak lagi pendatang cina & india~ lepas merdeka, datang lagi pendatang asing ada permit & tanpa izin~ so, kalau nak bagi definisi melayu pure tu macam mana agak2 ek ? keturunan2 arab pulak bangga dengan 'darah ahlul-bait' nya~
    apepun, korang buat benda baik, aku support~ (^_^)v

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...