Iklan Leaderboard

Sabtu, 3 Ogos 2013

38 Pandangan mat saleh terhadap Islam dan Ramadhan

Apakah pandangan orang barat di US terhadap agama Islam? Adakah perasaan prejudis, diskriminasi dan islamophobia / takut kepada agama Islam serta orang muslim masih tebal dalam jiwa mereka?





Ada yang nampak masih takut, ada yang masih prejudis, tapi ramai juga yang lebih bersikap matang dan terbuka boleh menerima orang Islam walau muslim adalah penduduk minoriti di negara itu.

Aku cuma terfikir, dengan macam2 isu perkauman dan agama akhir2 ini, apakah pandangan orang bukan beragama Islam terutama orang cina dan india terhadap agama dan orang Islam di negara kita sendiri, sebuah negara yang agama persekutuannya Islam dan majoriti penduduknya beragama Islam?

Ada tak mana2 orang Islam tak kira la bangsa melayu ke apa ke asalkan muslim, buat video macam tu pergi temuramah orang bukan Islam (atau mungkin boleh temuramah orang Islam sendiri) kat Bukit Bintang ke, Petaling Street ke, Georgetown ke, Jonker Walk ke dan tanya pandangan mereka mengenai Islam dan orang Islam (bukan pandangan mengenai melayu, tapi Islam) di Malaysia.

Kalau ramai responden yang memberi pandangan negatif terhadap agama dan orang Islam termasuk orang Islam sendiri, nampaknya kita dah gagal lah dalam memberi kefahaman dan menunjukkan betapa indahnya Islam kepada seluruh rakyat Malaysia walau dah 56 tahun merdeka.




tags: vlog vlogger youtuber youtube channel video peace love and comedy are we famous now arewefamousnow karim new your on islam reacts to a muslim on ramadan ramadhan agama orang islam di negara barat us usa amerika syarikat mat saleh pandangan temuramah interview kefahaman dakwah indah

38 ulasan:

  1. Salam dari Sarawak bumi kenyalang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam...saya dari marikh...selamat berkenalan....

      Padam
    2. Salam dari kelantan the red warrior

      Padam
    3. Salam dari Selangor. Tak da yang nak kan 1st?

      Padam
    4. Bulan Ramadhan orang berluma-lumba nak jadi 1st kat masjid :)

      Padam
    5. Salam dari kl

      Padam
    6. Salam from pj

      Padam
    7. Dh tu kau buat apa kat sini?Nape X gi masjid??

      Padam
    8. lepas Qiamulail dan solat subuh la tu tengok la pukul berapa

      Padam
    9. Salam dari timo laste. Problem?

      Padam
    10. Salam
      anons

      Padam
    11. salam dari pantai timur... gomo kelate gomo

      Padam
    12. Salam 1 Malaysia haktuih!

      Padam
    13. Salam dr Sungai Buloh!!

      Padam
    14. Salam Marikh. Saya Curiosity.

      Padam
    15. Salam Terengganu. Nak keropok ikang?

      My recent post : Pisang Goreng Di Mcd

      Padam
  2. Salam sahur..

    Topik mcm ni diterima utk dibincangkan dan didebatkan secara terbuka di negara barat..tapi kat malaysia lain sikit..topik ni mcm taboo..semua takut nak sentuh dan cuit alatah lagi diinterview secara terbuka..entah, mcm ade perasaan insecurity kot dlm siri semua orang..tapi perbincangan yg sihat sebenarnye perlu untuk dapatkan titik kefahaman antara penganut islam dgn agama lain..

    Ade tgk video kt blogserius pasal 2 org yg berlakon sorg muslim sorg non muslim..yg non muslim bash yg muslim dan nk tgk reaksi org sekeliling..kinda interesting..hidden camera..

    Eh..terpanjang pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeap, sukar nak bawak bincang secara ilmiah dan rasional kat m'sia psl benda ni, will definitely result in too much butthurt and fatalities... tp kalo nk try buat juga, kena plan script interview yg bebetul bertapis...

      aku pun tengok vid yg hang maksudkan tu... mmg menarik la reaction beberapa mat/minah salleh gi jawab balik kat budak yg kekononnya muslim hater tu, genuine reactions... faith in humanity restored :' )

      Padam
    2. di malaysia pun da open actually bab dialog antara agama.cuba cek di ipta. banyak jer talk. cuma media perdana tak war warkan benda ni sebab akan foster mutual understanding between penganut agama yang berbeza. tengok lah isu ahli parlimen shah alam melawat gereja dan ahli parlimen serdang melawat masjid. gila butthurt meleis. wal hal budak2 ipta yang study comparative religion da lama jejak kaki ke church kuil masjid tu semua.

      Padam
    3. Mendidik masyarakat ni perlukan masa yang lama, mungkin kita telah lama didiik sebegitu menjadikan majoriti masyarakat hanya sensitif dalam perkara-perkara yang tak sepatutnya.

      Pemimpin2 Islam harus mengatur strategi dalam mendidik dan membuka mata masyarakat kearah masyarakat yang lebih bermoral dan berakhlak Islam. Kefahaman Islam yang baik perlu diterapkan dalam masyarakat.

      Padam
    4. Ipta cerita ipta la bro.....ipta berdiskus berdialog dlm kepompong sama2x geng ipta jer,nama je open discussion tp X open maner pn....X open kpd public...ni yg brader PON maksudkan berani ke X nak intebiu masyarakat umum yg sbenar secara rambang,dunia sebenar di luar kepompong,bukan citer dlm ipta ajer......dlm ipta nak bincang hal ape pn sure lepas,ats nama mencari ilmu.....

      Padam
    5. betul tu orang awam bukan join ipt ipta kita kena pergi kepada masyarakat didik masyarkat.. mari kita jadi dae'

      Padam
  3. media arus perdana jer lebih-lebih provoke isu agama n perkauman nih. tengok ar isu akak maznah dengan anjing tu. tan sri muhyidin yasin tanpa usul periksa terus tuduh non muslim. tak ker memalukan as a dpm buat statement camtu.
    in reality ramai jer rakyat malaysia saling memahami antara satu sama lain. now 2013. tapi tak sangka masih ada ultra racist dan religious hollier than thou.

    pengalaman peribadi aku, kawan2 n saudara non muslim always supporting in fasting month. malah dorg pun sekali sekala join berpuasa for a few days.

    cuma kat semenanjung aku tengok masih ada religious fag hollier than thou yang rigid. tak macam di sabah. mungkin sebab hari2 kena brain wash dengan media. atau pergaulan dengan non mulism tu takda? tendency to be compromise in majority tu tinggi.

    BalasPadam
  4. isu agama dan perkauman ni mainan media jer lebih-lebih. sejak dari pasca pru13 lagi aku da tengok rentak ni. dengan isu apa lagi cina mau lah. pergi balik tanah besar lah. cuma akhir-akhir ni makin menjadi-jadi. sampai akak maznah tu tak pasal-pasal kena reman dalam lokap. dah tu tan sri muhyidin tanpa usul periksa terus hantam tuduh kerja non muslim. kalau tpm pun ada curiga camtu, apatah lagi rakyat marhaen yang level bawahan? sad..
    btw ini semua diversion trick nak khayalkan rakyat yang mudah butthurt dengan isu bangsa dan agama. so benda pokok yang lain terlepas pandang camtu jer. isu nilai ringgit makin susut ada orang peduli sangat? isu pelabur asing nak chow dari malaysia ada orang kesah? ada..cuma majoriti lebih berminat menari ikut rentak arus media perdana. termasuklah aku. bodoh betul.

    bab agama dan perkauman nih bagi aku sekarang dah open in reality sebenarnya. maksud aku surrounding aku. kawan-kawan dan famili yang non muslim. dorang always supporting. ada juga yang cuba berpuasa sama-sama bila tiba bulan puasa even for a few days.

    tapi dalam dunia internet tak yah cakap ar. ramai sangat religious fag hollier than thou. pantang berbeza pendapat. terus hinggap label. muslim di semenanjung perlu belajar dari borneo cara nak bergaul dengan non muslim secara harmonis. tak perlu lah nak butthurt sangat. pasal anjing pun takleh nak selesai secara aman, ntah la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. base on current issue which mean selective persecution by islamic enforcement, ramai jer non muslim faham itu bukan ajaran islam sebenar. dorang pun tahu itu cuma masalah administration. tak timbul isu memandang rendah pada islam. kalau ada yang salah faham juga, fikirlah sendiri. apa puncanya.

      Padam
    2. I feel u bro. Thats what i face whenever i point out facts which differs from what they r used to believe. Ive been told off to learn more from religious teachers, i am being told as not qualified to talk about my religion, being labelled non muslim, emotional and whatnot. Intellectuals walk alone, and blind followers walk aplenty.

      Padam
    3. Butthurt much anna?

      Padam
    4. No butthurt. is penishurt or konekhurt..

      Padam
    5. anna tu pompuan,so vaginahurt or pantathurt...

      Padam
  5. Sy dgr majlis ilmu ustaz terkenal...org non muslim masa zaman nabi minat n peluk islam bukan bermula dr konsep ajaran islam..tp byk bergantung pd sikap n salsiah seseorang muslim yg betul2 mengamalkan peribadi mulia as muslim. Ramai org kafir peluk islam sbb peribadi Nabi Muhammad saw sendiri sebelum mengetahui yg islam lg indah dr apa mereka bygkan.

    Konklusi...kita as muslim tunjjukan peribadi islam bukan shj dr ilmu,tp plg penting tingkahlaku n percakapan kita.

    Kalau kita lihat melayu as muslim skrg yg byk kes jenayah n dah mcm org putih pemakaian n sosial...mcmana kita nak kasi org non muslim fhm konsep islam yg indah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Utk isu2 agama ini..jwpn yg paling bagus dr ilmuwan agama atau ustaz berpengalaman...sy pun serba kekurangan ilmu agama.

      X perlu kita bg pendapat yg kita rasa pendapat kita dah paling kuat sekali. Sy kalau komen pun byk ambil dr pandangan ustaz sendiri di internet n youtube. Kalau x sure..just keep quiet,no komen atau ckp its my personal opinion only. Kita as typical muslim sbnrnya just ada 10-20% pengetahuan agama secara keseluruhan.

      Padam
    2. Akhlak nabi akhlak Al-Quran..
      Akhlak kita?

      Kadang sedih bila melihat peribadi dan akhlak pemimpin islam tapi tidak mengambarkan keislaman mereka. Contohnya mengata mengutuk orang sesuka hati macam diri tiasa cacat cela, berkata sesuatu ikut suka menjadi fitnah tanpa bukti atau fakta. Kalau pemimpin macam tu orang bawahan lagi banyak yang teruk.

      Sebagai seorang Islam kita juga bertangungjawab menjaga akhlak kita tuturkata kita keperibadian kita.

      Padam
    3. Dah tgk video video ni..salute

      Padam
  6. cek tngk satu je,, yang mamat muslim hensem pakai rantai tu,,, sebab dia muslim and dia hensem kot,, hehe,, but,, alhamdulillah,, dorang ok je cakap ngan mamat tu walaupun mamat tu dah gitau dia tu muslim :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat malaysi apun ramai mamat Islam pakai rantai nak heran apa Mat Saleh pakai rantai..

      Padam
  7. Macam mana orang tak pelik kat Malaysia nih. Islam agama persekutuan, Ikut perlembagaan asalkan Melayu ialah Islam.
    Tp setelah setengah abad merdeka makin jauh jaraknya antara Islam & Melayu. Camna org lain nak yakin kalau panglima dan pembesar2 nya tak mencerminkan identiti Islam. Tu pun masih berdegar2 nak jadi pendekar.

    Kalau aku orang luar pun akan rasa......kelakar maybe?

    BalasPadam
  8. Quote Cat Stevens
    Saya bertuah sebab mengenali Islam sebelum saya mengenali orang Muslim

    Kalau kat Malaysia ada yg kata
    Saya bertuah mengenali Islam sebelum Melayu

    Ni ada kene cop keluar Malaysia.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...