Iklan Leaderboard

Selasa, 6 Ogos 2013

45 Sikap double standard yang makan tahi

Seorang lelaki cina yang dahulunya pernah menggemparkan negara 6 tahun lalu kerana membuat lagu Negarakuku berdasarkan lagu kebangasaan Negaraku serta mengandungi lirik yang mengaitkan kerajaan, orang melayu dan Islam, kini nama dia sekali lagi menjadi panas.


Seperti di laporkan di Malaysiakini, kumpulan hak-hak Melayu, PERKASA mahu pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pembikin filem, Namewee kerana mengkritik kerajaan yang mengarahkan supaya dikaji semula kelulusan filem The New Village, yang menyebabkan tayangan filem itu tertangguh, sedangkan filem Tanda Putera sudah diberi kelulusan untuk ditayangkan.

Dia juga dikatakan berkelakuan melampau dalam posting blog video terbarunya TOKOK 017 di Youtube, di mana dia mengembar-gemburkan tentang 'double standard' dalam pendekatan pihak berkuasa terhadap industri filem terutama filem2 dia. Dia juga mengkritik kenapa blogger lucah Alvivi ditangkap kerana menghina Islam manakala guru besar di sekolah yang muridnya makan di bilik persalinan tidak diambil tindakan.


Sebabkan video tu, mamat tuh terus dibidas, PERKASA nak pihak berkuasa ambil tindakan, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Mohamed Nazri Abdul Aziz kata dia budak yang tidak tahu sejarah, budak yang bodoh, berhingus dan tidak faham tentang sejarah negara kita

Antara kritikannya mengenai double standard dalam industri perfileman:
  • Minta dana dari kerajaan untuk buat filem, tunggu setahun akhirnya ditolak, adakah sebab dia cina maka ditolak?
  • Bila orang lain nak bagi peruntukan, beberapa NGO buat demo untuk bantah filem Nasi Lemak 2.0.
  • Filem kena cukai 20% kerana dikatakan bukan filem tempatan sedangkan yang berlakon tu semua orang malaysia termasuk Afdlin Shauki dan Adibah Noor.
  • Filem Hantu Gangster sebanyak 17 babak kena tapis dan potong, tapi masih dapat klasifikasi 13PL. Kalau semua adegan yang tak sesuai dah habis kena potong, bukankah sepatutnya filem tu dah boleh dapat klasifikasi U (Umum), tapi kenapa masih kena 13PL?
  • Buat filem King Kara sempena Tahun Baru Cina, tapi masa tayangan tak lulus dan kena tangguh. Cadang nak tayang pada cuti Hari Raya, tapi tak dapat sebab Hari Raya kena tayang filem melayu, tapi time cuti Tahun Baru Cina filem melayu jugak ditayangkan dan filem cina diketepikan.
  • Dah plan untuk tayangan serentak filem di 5 buah negara, tapi sebab tarikh tayangan tidak dapat diberikan maka plan untuk tayangan serentak dah jadi hangus.
  • Filem keempat dia Banglasia dah selesai penggambaran, skrip dan jalan cerita semua dah diluluskan, tapi mintak jangan lepas ni bila dah nak tayang tiba2 kena tarik balik kelulusan.

Lepas aku tengok video dia tu, aku tertanya2, kenapa orang melayu kena butthurt dengan video tuh? Bagi aku dia mengkritik dan hanya melepaskan perasaan marahnya kerana menghadapi banyak masalah yang double standard dalam membikin filemnya. Ya memang dalam video tu dia ada guna kata2 kasar dan kesat yang korang pun biasa cakap dan tulis, tapi dalam video dia kali ni takde pun unsur2 hina melayu, atau hina Islam, lainlah macam video dia Negarakuku tu. Time dia buat video dulu yang lagi teruk tu takde pun nak ambik tindakan kat dia, malah boleh layan baik lagi dia boleh jumpa menteri kat parlimen lepas dia minta maaf, tapi sekarang ni tiba2 semua orang butthurt tak tentu pasal termasuk menteri2 sekali.


Kalau nak kata kritik kerajaan, banyak pun blogger2 dan keyboard warrior yang dok kritik dan kutuk kerajaan/pembangkang malah dengan perkataan yang lebih teruk pun ada, cuma bezanya diorang takde kekuatan nak kritik pakai video dan hanya mampu menulis sahaja. Kalau ada pun pakai topeng, sebab apa, sebab malu mungkin muka tak hensem atau takut kena kutuk dengan orang lain.

Video tong ngong

Bagi aku apa yang dia cakap tu memang ada logik. Aku dah nyatakan pandangan aku pasal filem Tanda Putera dan The New Village sebelum nih. Dan aku fahamlah kalau dia menerima pelbagai kesusahan dalam berurusan dengan agensi kerajaan sebab karenah birokrasi kat gomen memang dari dulu sampai sekarang takkan habis. Jangan kata prosedur, sistem e-kerajaan pun penuh dengan birokrasi.

Dan sikap double standard atau pilih kasih juga bukan suatu yang baru di Malaysia. Amat berbeza layanan yang diterima antara anak seorang menteri atau VVIP dengan anak seorang kerani walaupun sesama bangsa. Amat berbeza taraf antara VIP dengan anak2 yatim. Amat berbeza layanan terhadap orang cina di kalangan majoriti orang melayu, dan amat berbeza juga layanan terhadap orang melayu di kalangan majoriti orang cina. Di jabatan kerajaan, sektor politik dan IPTA, orang melayu mendapat kelebihan manakala yang bukan melayu sering dipinggirkan, manakala di syarikat swasta, sektor ekonomi dan IPTS, orang bukan melayu mendapat kelebihan manakala orang melayu sering dipinggirkan. Benda ini memang bukan fiksyen tapi realiti.

So double standard ni memang dari dulu lagi dah bertapak di tanah air kita tak kira la dari segi politik, ekonomi, undang2, pendidikan, bantuan, bangsa, agama, perumahan, pekerjaan, sukan, hiburan dan macam2 lagi, so tak payah nak butthurt sangat bila seorang cina yang highlight isu tu. Kalau seorang cina tak boleh nak menyuarakan pandangannya, kat mana terletaknya demokrasinya? Lebih baik sekiranya semua kritikan tu diambil pusing dan dijawab semula, bukan terus2 kecam dan cakap lu bodoh.

Berikut antara lain2 kisah double standard yang aku pernah tulis dulu, sebenarnya baru aku perasan banyak isu yang berkaitan sikap double standard pernah aku tulis kat sini, yang kat bawah ni baru sikit, lain2 sila cari sendiri:




tags: namawee negarakuku video tokok 017 double standard perkasa kritik ambil tindakan nazri azri cakap bodoh tak tahu sejarah filem the new village nasi lemak 2.0 hantu gangster king kara banglasia karenah amalan birokrasi urusan kerajaan jabatan agensi gomen kutuk carut maki hamun monopoli butthurt

45 ulasan:

  1. Org Melayu mmg suke butthurt esp Melayu 'toktok' yg tgl di kampong @ luar bandar. Tu psl kawasan bandar ni bnyk Cine yg berfikiran modern yg pegang. Melayu smp mampos la tgl di kawasan kampong ngan mentaliti kampongnya...

    Oh ya 1st!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro, klau baca balik sejarah, masa zaman brishit dulu, org melayu memang sengaja diletakkan di kawasan kampung....supaya orang melayu jauh ketinggalan dan islam gagal maju dan berkembang.....hasilnya, tengoklah sekarang....org melayu masih miskin dan islam masih mundur....ini suatu kejayaan bagi puak brishit untuk melemahkan islam.....pasal si babiwee ni pulak, klau x puas hati, kenapa x jumpa pak menteri anjing aziz tu?? bukan main sayang lagi anjing aziz kat babiwee ni....cuba kalau org melayu buat video macamni, agak2 apa reaksi org cina??? mau mengamuk org cina....pastu melayu dilabel rasis......double standard.....

      -ahmad ori-

      Padam
    2. nah, satu lagi cerita gila kat malaysia.

      http://firdaus-9898.blogspot.com/2013/08/when-religious-guy-comments-about.html

      ada sorg ustaz suruh coach bola malaysia, rajagopal masuk islam due to malaysia soccer team recent defeat to japanese team.

      x perlu nak marahkan chinese racist, melayu sendiri suka bagi statement LOL mcm pak ustaz tu.

      Padam
  2. Salam dari Sarawak

    dunia owh dunia.

    BalasPadam
  3. Analisis jangan kalis bersebaris kita jalis :)

    BalasPadam
  4. ayat best "orang bodoh wujud dlm setiap bangsa maaa" lol memang betul so jgn la banga sgt org suruh bersyukur,

    BalasPadam
  5. Sama je melayu,cina india burthurt...buat tanda putera rmi cina bising, buat The new village pun melayu bising...nanti ada buat cite Macha penoreh getah india pulak bising...sikap terkebukaan oleh rakyat malaysia belum cukup bgus spt negara2 maju. Tp diingatkn kalau terbuka smpi over open minded smpi agama dilanggar mmg xleh terima.

    Personnally, tayang je la cite 2....rakyat boleh terima dgn hati terbuka..caya ke x lain cite.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul bro....gua setuju....ada je yg butthurt.....rakyat malaysia masih kuno dalam soal mentaliti....

      -ahmad ori-

      Padam
    2. filem estat je best...

      Padam
    3. estet mcm bugima haram list kan rock oo gak best padahal pengrh yg sama lulz

      Padam
  6. bercakap atas dasar bercakap. mcm tu la jadinya PON. apa bleh buat, depa berkuasa.

    BalasPadam
  7. Itula Malaysia tercinta ni banyak hati keba jaga. Buat novel Interlok org India bising, buat filem Tanda Putra si Cina bising... Susah duduk kat Malaysia ni. Nak pindah Greenland je la macam ni... buat filem pasal polar bear.. dia org susah sikit sakit hati kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo buat dokumentari pasai kitar hidup belalang kunyit ka, kera duku ka, harimau akar ka... ok jer kot aku rasa, mesti lepas...

      kakakaka XD

      Padam
    2. buat video porn je lah.....

      Padam
    3. lol video porn diorg marah , buat video separuh porn baru x marah hehe2

      Padam
  8. org melayu yg butthurt lebih ramai drpd org melayu yg open-minded...

    disebabkan mereka2 yg butthurt ni lah cina/india makin menyampah dgn melayu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboih....

      Padam
    2. ooo jadinya orang cina pn jangan butthurt la kalau suruh semua skolah dalam satu skolah.mansuhkan sjk.

      orang melayu pun ramai gak menyampah dengan cina/india butthurt yang tak open minded

      Padam
    3. Anon 8:47 PG.. btol2 tu..;)

      Padam
    4. cik ain diyana, kalau xde melayu2 butthurt ni, dah lama islam kat malaysia di'bakulsampah'kan...org melayu akan dipijak2 klau kita biar je......ada faham??

      Padam
    5. cik ain diyana, adakah sekarang anda sudah tahu apa maksud first degree felony?

      Padam
  9. kelantan bodohi

    BalasPadam
  10. semua kaum ada yg amal kan double standard...bukan orang melayu je..so terima la hakikat ni..kadang2 klau tgk 'job vacancy' pon ada yg letak syarat 'can speak mandarin'..tu pon da kire double standard..


    wei noob..

    buat entry pasal 'cina buta' macam menarik je..apa hukum 'cina buta' dalam islam..ape peranan 'cina buta'..sah atau tidak perkahwinan 'cina buta' ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Noob dah jadi rujukan agama pulak yea hohoho

      Padam
    2. cina buta ke, india pekak ke, janji muslim..

      Padam
  11. apsal media dan org govt, org pro UMNO mcm Perkasa besar2kan issue racist mcm ni?

    bila chinese bagi view mcm agak racist, keluar newspaper/TV bagai mcm nak isytihar perang...bila Perkasa bagi view2 yg mcm agak racist, x de apa apa pulak.

    ke saja nak divide and conquer, pecah2kan melayu, chinese dan indian supaya senang nak di control?

    amik idea british ni, laga2kan each forces so it can be defeated. bila madam maznah kena tangkap tapi ibrahim ali tak kene apa apa, mmg betul la tu nak divide and conquer.

    BalasPadam
    Balasan
    1. agak2 klau aku persoal mengenai penjualan arak di malaysia atau aku buat video suruh kerajaan haramkan arak, ko rase org cinese tak marah??? bapak ko x marah....mau meletup satu kuala lumpur....

      Padam
    2. org pernah persoal jual arak kat 7-E. x de apa jadi. org PAS pernah kutuk BN pasal kilang arak, x de apa jadi. org PAS attack anak Mahathir pasal share San Miguel jual arak, x de apa jadi.

      kalau malay buat group sendiri, chinese buat group sendiri, india buat group sendiri, senang kau nak control, kau hanya perlu control ketua puak masing2 je. tu yg jadi kat Mesia over the years pun. divide and conquer.

      tapi kalau Malay+Chinese+India bersatu, susah gak nak control dan nak cari common ground utk rule, itu yg lepas may 13 tu, diwujudkan Rukunegara sbb nak cari common ground for unity.

      lately saja je bagi sentap malays pasal islam (isu Maznah) padahal vidclip tu da 3 tahun, skrg baru nak kecoh? kan persidangan umno nak dekat? cara nak bagi semangat kemelayuan unless provoked dgn fear.

      issue2 sentap2 pasal agama dan melayu ni keluar lepas BN dah mula lose support dari golongan melayu. dulu2 mana ada, sbb x de kepentingan politik nak kacau daun kan?


      Padam
    3. Tuan Firdaus Manaf?? emmm..

      Padam
  12. Melayu PKR dan PAS suka kot Namewee ni...agaknya la..

    .......//JOM NASIHAT-MENASIHAT//......
    Katakan TIDAK Pada (Fesyen Sendat-Jarang-Ketat-Melekap)
    http://wanitamelayuseksa.blogspot.com
    http://leggingseksi.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. hina betul blog kau ni...

      -ahmad the legend-

      Padam
  13. Kata-kata kesat dah jadi makanan orang melayu sekarang. Tak jadi pelik kalau menteri sendiri boleh guna kata-kata kesat di khalayak umum.

    BalasPadam
  14. you know what noob? analysis ko semakin mengarut.

    democracy by your logic perkasa should not let themselves outraging with the racist remark, being extreme and stupid upon public. they shouldnt "butthurt" to namwee's rambling stupid.


    but come again whyre you stand up to namawee act (same stupid extremist) claiming it is such a freedom of speech? gosh what an idiot contradicting his statement. seriously? do you even really know whats mean by democracy? freedom of speech you idiot? when comes to namewee and their kind they being exempted from labelled as racist and extremist while perkasa get lambasted nonstop. two wrong do not make a right. you arse0.

    (your knowledge seems keep stumbling upon degree of sentiment and lacking of critical thinking, hence reading yours is an insult to people intelligent.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh gosh my eyes are burning from reading your bullshit full of grammatical errors and poor sentence structure...

      Padam
    2. do yourself a favor and learn proper English writing, boy.. atau tulis dalam bahasa melayu saja, it will make you less an idiot..

      Padam
    3. @ovechkin

      waktu si namawee buat lagu negarakuku dulu aku pun butthurt, tapi takkan lepas tu apa2 yang dia cakap semua kita nak butthurt jugak walaupun benda tu betul dan takde unsur2 menghina mana2 kaum atau agama? kalau ko butthurt dengan apa yang dia cakap dalam video dia kat atas tu cuba bagitau part mana yang sangat2 membuatkan hati ko sangat2 terguris lantas butthurt?

      aku minta maaf kalau penulisan aku ni menyebabkan tahap intelligent kau semakin menurun. kalau kau rasa analisis aku mengarut, its ok, aku pun tak pernah paksa orang baca dan mintak sapa2 setuju dengan apa yang aku tulis.

      btw balas komen orang lain dalam bahasa inggeris tak membuatkan kau lebih hebat daripada orang lain

      Padam
    4. these two anon are so interested to look over my grammar which i dont give a single fuck about that rather than understand my points. (am i sitting for ielts? dumbass)

      komen dalam inggeris lebih hebat dari org lain ? wtf is wrong with you mate? are you really bother that much with my english? and what with burthurtt hati terguris stufff and shit? hopeless.

      yet youre not answering me about your contradiction issue? talk about democarcy, freedom of speech?giving wrong judgement and shit.if u dont know the right way to educate people just stop rambling crap. dont misled people. do you have any sort of intellectual left bud? discuss something that at par with your level will you?

      is it term of "butthurt" really mind boggling you? sheesh.

      Padam
    5. red alert, red alert.. there's a 13 year old kid in the room..

      Padam
    6. aku tanya simple je, kat part mana video tu yang bermasalah sangat bagi ko? soalan aku mudah je, tak perlu reply panjang berjela2 tapi akhirnya tiada jawapan. senang cerita, apa sebenarnya yang kau cuba sampaikan?

      btw penguat kata hari ini - dumbass, hopeless, sheesh

      Padam
    7. oh lordy there's a chuunibyou in da house yow..

      Padam
    8. lol anon 2:10PG haha nice......

      Padam
    9. Tanpa Nama7 Ogos 2013 2:10 PG..thanx for introducing to the chuunibyou term.

      to Prince of Noob and Ovechkin, relax guys, deep down inside, we all hated provocative videos, whether by Perkasa or Namewee, we all shared a common ground, relax la.

      Padam
    10. Papepun xde istilah "apa BN buat semua betul, yg membangkang semua x betul". Same goes "apa anwar/PAS/DAP buat semua betul, yg membangkang semua anjing BN"

      Just fikiran terbuka n terima segala pendapat, kita kaji, analisis n decide. Xleh jd penyokong tegar utk sesuatu parti, public figure..nanti kalau Namawee berak depan balai polis pun sbgi penyokong dia menyokong dgn alasan dia pembayar cukai, berhak bebas bersuara/buat apa dia suka melainkan jenayah. Nmpk bodoh gak jd pak turut.

      Tp apa firdaus m cakap, we dont like provocative video/action, not good especially in multi-racial races in Malaysia.

      Padam
    11. know wut i think? i think this chuunibyou kid who doesn't give a f*ck about his horrible English, used to idolize noob and probably nodding his head away in agreement every time he reads noob's posts..but lately noob's views aren't on the same page as his he's starting to get pissed and felt somewhat played..poor kid, all heartbroken and angry just because his idol has swayed away from his so called delusional riotous path..

      bravo noob, this shows that you have become somebody highly influential to some of your readers, especially the immature ones..

      Padam
  15. penat baca dari atas sampai bawah..

    My recent post : Pisang Goreng Di Mcd

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...