Isnin, 27 Ogos 2012

30 Lagu lucah yang halal

Media elektronik mainstream sekarang berbeza dengan zaman2 dulu. Asal penyanyi rambut panjang, kena gam, asal pernah terlibat dadah, kena gam, asal cerita yang tahyul dan merepek terlebih, kena potong, asal lagu yang mengandungi bait2 lirik yang agak kotor dan lucah, tak boleh disiarkan. Sekarang pun mungkin ada gam2 juga tapi sestrict seperti dahulu. Tapi lembaga penapisan masih lagi mengamalkan double standard, kalau lagu melayu yang ada kata2 kesat seperti lagu Bunkface - Panik yang mengandungi perkataan celaka dan membabi buta telah dicensoredkan, malah lagu Kaka ft Zizan - Bawaku Pergi juga pernah diharamkan kerajaan kerana dikatakan mengandungi unsur2 negatif yang menggalakkan remaja lari dari rumah, tapi bila lagu omputih biarlah ada sejuta unsur negatif ke, ada unsur lucah double meaning ke, pasti takkan digam, diharam malah dibiarkan ia dimainkan berulang2 kali di stesen2 radio dan televisyen. Mungkin sebab pegawai2 yang bertanggungjawab dalam menapis2 lagu dan filem ni mempunyai masalah Oh My English.


Lagu lucah yang terbaru yang sering diputar adalah lagu Flo Rida - Whistle. Kepada yang tak tau, Flo Rida ni adalah penyanyi dan juga rapper nigga di USA yang pernah Mizz Nina anak jutawan pemilik AmBank Tan Sri Dato' Azman yang juga merupakan isteri kepada penyanyi Noh Hujan duet bersama untuk lagu Take Over yang dalam video klipnya Mizz Nina menari bahu tergedik2 dengan nigga tu di bawah pokok kelapa tepi pantai.


Ok sekarang perhatikan sedikit bait2 lagu Whistle:

Can you blow my whistle, baby?
Whistle, baby, let me know
Girl, I'm gonna show you how to do it
And we start real slow
You just put your lips together
And you come real close
Can you blow my whistle, baby?
Whistle, baby, here we go

Apa kebendanya istilah Blow My Whistle tu? Tengok kat sedikit petikan music reviews kat sini:


Dan kalau tengok kat Urban Dictionary juga, istilah blow my whistle dalam lagu tu obvious gila Flo Rida menyuruh orang2 perempuan melakukan oral seks kat anu dia. Gila apa? Dah la negro hitam legam. Tau la lagu tu catchy, tapi punya maksud double meaning yang sangat lucah dan ia bebas berkumandang di radio2 mainstream samada saluran english seperti Hitz.fm, Fly.fm, Mix.fm malah dimainkan juga di saluran2 radio melayu seperti Era.fm dan Hot.fm lantas menjadi siulan anak2 muda. WTF!!!

Cuba translate sikit lagu tu ke BM lebih kurang macam ni la, tak ke gila lucah bunyi dia...

Bolehkah awak tiup wisel saya, sayang?
Wisel, sayang, beritahulah saya
Gadis, Saya akan menunjukkan kepada awak bagaimana untuk melakukannya
Dan kita mula dengan perlahan
Awak hanya perlu meletakkan bibir awak bersama
Dan cuba menghampirinya
Bolehkah awak tiup wisel saya, sayang?
Wisel, sayang, kita mulai sekarang

Kes yang sama juga dulu bila lagu Bruno Mars - It Will Rain yang ada rangkap lirik "There’s no religion that could save me, No matter how long my knees are on the floor" yang dah terang2 menolak agama, tapi dengan selamba sahaja dimainkan di radio2 tempatan malah dinyanyikan dengan selamba oleh budak2 melayu Islam yang kononnya die hard fan Bruno Mars.

Aku tak peduli kalau lepas ni berjuta2 lagi lagu lucah bakal dimainkan di radio tempatan, tapi kenapa ada double standard? Kalau lagu tu lagu artis meleisss dan berbahasa melayu, harooom... tapi kalau lagu artis barat atau k-pop atau pun artis meleis tapi lagu omputih... halaaaal dan toyyibah.

Tak percaya? Cuba buat lagu dengan lirik ni konfirm kena haram:

Sayang, saya tidak pernah melihat seseorang dengan badan seperti awak
Awak membuatkan saya ingin jadi sedikit nakal
Hei sayang datang sini dan dapatkan saya ia semua milik awak
Sayang, sayang, beritahu saya, apa lagi, apa lagi yang awak tunggu

Ok sekarang tukar ke English dan alakazoooopppp... ia sudah halal untuk dikeluarkan di radio dan televisyen:

Baby I never seen someone with your body
You make me wanna get a little naughty
Hey baby come and get me it’s all your’s
Baby, baby, tell me, what you, what you waiting for

- Mizz Nina feat.Colby O'Donis - What you waiting for

Pelik... memang pelik. Kalau nak halal bagi halal semua, kalau nak haram bagi haram semua, jangan nak double2 standard.


Budus.



tags: lagu music musik song flo rida blow my whistle lyric lirik meaning top popular mizz nina take over colby o'donis what you waiting for bruno mars it will rain lucah porn double meaning double standard kaka zizan bawaku pergi bunkface panik haram halal gam tapis lembaga penapisan stesen radio station televisyen tv oral seks sex blowjob blow job bj giving head sucking off dick cock penis handjob feetjob fellatio cunnilingus

30 ulasan:

  1. penapisan malaysia lemah, kalau lagu melayu laju je kena banned tapi kalau lagu inggeris, senang hati je lepas. aku rasa memang ada masalah bahasa inggeris dekat bahagian penapisan dia weyh.. so acane?? sendiri mau ingatlah.. kalau ikotkan banyak je lagu inggeris yang teruk. lagu lady gaga tak payah cakap. berpinar weyh kepala macam lagu alejandro tapi still lepas tanpa halangan.. sigh

    BalasPadam
  2. Orang banyak tak faham bahasa english so pegawai2 di kementerian bertangungjawab berfikiran buat apa nak ambik port dgn lagu2 omputih..lagi satu mentaliti Orang2 Melayu selagi kau orang kafir lantak ler ko nak buat apa pun..tapi asal ko Melayu/islam confirm ler ko kena gam.

    Ada pro dan kontra disini..sikap double standard pegawai2 yg acuh tak acuh dalam hal lagu2 luar dan ketegasan pegawai2 tersebut yg keras dalam menjaga tatasusila budaya timur.

    Persoalannya?Adakah rakyat kita yg terutamanya berfahaman liberal dan moderate tak kan melalak jika pegawai2 di kementerian buat tindakkan tegas terhadap lagu2 luar?nanti pastilah terjerit2 "Mana kebebasan kami?","Lagu itu seni" dan bla,bla,bla dan pelbagai implikasi yg bakal diterima pihak2 yg bertangungjawab.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita cakap ni dorang nak dgrke...sedihnye nasib industri gni...hal ni sepatutnya dibawa kedepan dgn serius...mana2 pihak berkuasa taknak bukak langkah ke...makin dibiar makin barah gni...

      Padam
  4. Bias nie memang dah jadi darah daging dalam masyarakat kita. Lagu pun nak bias, yang pelik lagu Kaka feat Zizan pun nak diharamkan ke dah diharamkan ( tak sure). Tapi yang aku pasti lagu kaka feat zizan tak akan jadi pemangkin untuk remaja lari dari rumah atau ke Lombok bersama teman lelaki.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg lagu zizan ni jd haram sbb ade kes kan, hehe..

      Padam
  5. sebab tu la masa berdebat kat forum2 pasal ban lagu kaka dulu aku comparekan dgn lagu omputih. tapi dieorang cakap takleh nak samakan sbb org putih mmg macam tu. watda?? sbb ni la.. amboi lagu kaka tu nampak sgt smpai nak banned, lgu org putih tu terang2 byk unsur tak elok. cth lagu relek - lazy song pon banyak lirik2 sex.


    aku sendiri pon, mcm budak2 belajar BI akan belajar lirik2 lagu english, dan tgk menda tu.. err, kekadang aku pelik mcam mana lirik lagu omputih yg super advance tak kena banned..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lisa,org kita mana berani dgn org luar.dgn org sendiri beranila.perkara biasa.sbb tu byk perang saudara.

      Padam
    2. btl kak.. mcm tu jugak dgn lagu indon.. lagu , artis kita punya susah nak masuk sana.. dieorang kat sini berlambak, senang je lagu2 nak masuk.. xpaham kadang2.. lagu dlm negara nak tapis sgt, tp yg luar x tapis.. baik xpayah..

      Padam
    3. lisa,orang luar biar naik tinggi2 smpai cucur atap,orang kita sendiri biar pijak,pijak smpai mati...hasad dengki amalan kita...lalalala~~~

      Padam
  6. lagu omputih mmg banyak mencarut..teladan tak baik.

    lain la mcm lagu ni..lirik best..bak kata omputih naharom sekarang "holy shit, this song got motherf*****g swag baby"

    (VERSI REMIX)
    Macam malam ikut siang..yeah
    like a moon ikut matahari
    1Malaysia terus berjuang..uhuh
    Janji Kita ditepati,dicapati
    Kata Kita dikota..kota bharu,klate
    Janji Kita ditepati,sedapnya capati
    Hidup Rakyat Dibela..yeke?
    Masa Depan Diberkati..berkat sangatttt
    Janji sudah ditepati
    Kini masa balas budi..yeah,budi yo!
    (Chorus)
    Janji siapa? Janji masyukkk
    Janji apa? Janji 1Malaysia
    Janji siapa? Janji buah keranji
    Janji apa? Janji 1Malaysia
    Ini janji kita BR1M 1Malaysia
    RM500 wa dah kasi,maka undi la
    Ini janji 1Malaysia
    TR1M 1Malaysia
    trim pun wa dah kasi,maka undi la
    Kata kita dikota..wassup!
    Kini 1Malaysia
    Janji kita ditepati,mari makan capati
    Kedai 1Malaysia..barang murah maaaa
    maka undi la.

    BalasPadam
  7. OH THEIR ENGLISH!! hahahahaaa...

    BalasPadam
  8. globalisasi..menjadikan yang batil semua haq..atas nama seni..nama kebebasan..celaka..aku memang tak suka lagu orang putih..

    BalasPadam
  9. mmg sah lembaga penapisan ada masalah Oh My english!

    BalasPadam
  10. pendapat peribadi lah, isu pilih kasih nie bukan masalah dr lpf atau sewaktu dgnnya walau tu mmg kerja diorg tp lebih dr terima aduan2 dr org rmi trutama dari ngo2 dan sewaktunya..kbnyakkan diorg jrg mendengar radio channel english atau mengikuti lagu2 hitz english terkini, so x tahu sgt pasal masalah mcm nie..tetapi lagu2 melayu, ngo2 laju je buat aduan trutama dpt info dari wartawan2, majalah, tv channel(melodi, propaganda, galaksi etc)..so diorg hanya menapis bdasarkan aduan dari org rmi..so pakat rmi2 lah kite komplen kt media masa..(kalu email kt lpf dan geng2nya, mgkin diorg buat donno je)

    BalasPadam
  11. John Lennon - Imagine

    Imagine there's no heaven, it's easy if you try
    No people below us, above it's only sky
    Imagine all the people
    Living for today

    Imagine there's no countries, it isn't hard to do
    No need to kill or die for and no religions too
    Imagine all the people
    Living life in peace.

    Banyak kali keluar kat radio lagu ni. Bahaya aku rasa kalau kita bayang2kan syurga, neraka dan agama tu tiada, walaupun tujuan lagu ni nak suruh kita semua bersatu.

    BalasPadam
  12. lagu omputeh kebanyakannye byk unsur2 negatif..tp korean song jarang ade unsur2 mcm tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biar betul betul KOREAN SONG TAK ADA UNSUR2 NEGATIF!!!!! biar betul!!!!! betul kah apa yang aku baca ni!!!!!KOREAN SONG TAK ADA UNSUR2 NEGATIF!!!

      BUDAYA K-POP TAK UNSUR NEGATIF!!!! Trolololololololololololo!!!!!

      bercium sesama lelaki,berpakaian mengalahkan artis barat,lirik2 lucah dalam englishnya ITU BUKAN BUDAYA BURUK APABILA MELIBATKAN K-POP!!!!!

      Padam
    2. saudara zack, maybe skop cik comeliness & entry nie dari aspek lirik je kot..saya pun x tjumpa lagi lirik2 dari lagu korea n japan yg x senonoh..kalau ada sesiapa jumpa boleh lah share2..

      Padam
    3. bnyk kot lagu kpop n jpop yg lucah here n there.korang x fhm apa derang kata boleh la ckp lagu depa ni senonoh sgt kan..kalau lirik x lucah pn..vc dia...fuhhhh..bikin gegar org tgk.xde pengaruh negative ke tu????????//

      Padam
    4. kiasu la hgpa..ntah semayang ka tidak tu..

      Padam
  13. hahaha setuju sangat..seriusly! XD
    kadang2 memang kelakarbila difikir2kan double standard ni :)
    haish..bila nak naik standard tu memang tak tau la :)

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. bukan lagu je, movie, cerita, buku semua sama je. konon tak tunjuk budaya kita. bodoh punya alasan.

    BalasPadam
  16. lagu org putih tak sebut pasal "buang anak".... tapi melayu buat juga.. nak salahkna lagu omputih lagi kah...???

    bodo punya melayu...

    BalasPadam
  17. hapuskan Barisan Nasional yg membawa keLAGHAan pada bumi islam tercinta ini!

    BalasPadam
    Balasan
    1. off topic.... sawan ke apa?

      Padam
  18. bagi saya, lagu omputih tu seronok dengar mungkin sebab muzik dia. tapi bila tengok pada lirik, gila lucah lah. memang patut lagu2 macam tu kena ban

    BalasPadam
  19. kalau filem FINAS yang btangungjwb menapis.. tp kalau lagu..sy terfikir sapa..
    apa pun semua ni salah kerajaan..pemimpin kena bg peranan..
    undang2 diorg leh gubal, nak elak semua pkara ni blaku...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...