Iklan Leaderboard

Rabu, 8 Ogos 2012

57 Gempar! Kehidupan ditemui di planet Marikh

Pada 26 November 2011, pihak NASA telah menghantar sebuah kenderaan Mars Rover yang paling terbaru iaitu Curiosity Rover yang bersaiz sebuah SUV dan telah selamat mendarat di permukaan planet Marikh pada 6 August 2012, kira2 10 bulan selepas ia berlepas dari bumi. Antara misi penjelajahan ini adalah untuk mengambil banyak lagi gambar2 di permukaan planet Marikh yang berdefinasi tinggi serta membuat penyelidikan sama ada planet ini sesuai dan berpotensi untuk didiami oleh manusia. Klik sini untuk baca 10 fakta menarik mengenai misi penjelajahan Curiosity yang menelan belanja hampir USD$2.5 billion ini. Berikut merupakan footage gambar berwarna pertama yang berjaya dirakam sejurus ia tiba di sana.


Landspace di planet Marikh yang jaraknya lebih 225 juta kilometer dari bumi ini nampaknya tak ubah seperti di bumi, cuma warna langitnya yang berwarna kemerah2an dan tanahnya serba tandus tanpa sebarang kehidupan. Tapi, betul ke tiada kehidupan di Planet Marikh?

Curiosity Rover sebesar SUV yang berkuasa nuklear

Gambar hitam putih pertama yang dihantar selepas mendarat

Gambaran artis ketika pendaratan Curiosity Rover di planet Marikh

 Gambaran artis Curiosity Rover sedang menjelajah permukaan Marikh

Namun perkara yang paling menggemparkan pihak NASA dan juga semua penduduk bumi adalah apabila kKenderaan ini juga berjaya merakam sebuah lagi footage yang di dalamnya kelihatan seperti terdapat makhluk yang seakan2 manusia sedang menuruni bukit. Kalau betul ianya sejenis kehidupan, maka nampaknya manusia juga berkemungkinan boleh hidup dan membina tamadun di planet merah ini.


Setelah di zoom 100x, nampaknya memang kelihatan seperti manusia, mempunyai kepala, badan dan tangan. Mungkin lepas ni Malaysia boleh hantar pula angkasawan kedua Malaysia iaitu Dr. Faiz Khaleed untuk ke planet Marikh untuk memulakan kehidupan di sana.


Nampaknya gambar makhluk asing ini semakin jelas kelihatan setelah di zoom 500x, adakah ia sejenis kehidupan yang tamadunnya lebih tinggi dan maju daripada kehidupan manusia di bumi, atau ia sejenis kehidupan primitif yang langsung tiada sebarang teknologi.


Adakah mereka tidak berbahaya dan mendatangkan sebarang ancaman kepada manusia di bumi? Adakah mereka boleh hidup bersama2 kita tanpa sebarang prajudis, batasan komunikasi dan budaya? Dan setelah di zoom 1000x, inilah gambar yang dinanti2kan yang juga telah disahkan oleh pihak NASA suatu penemuan baru bahawasanya memang terdapat kehidupan di planet Marikh...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Dan berikut adalah 2 lagi gambar rakan makhluk tersebut yang sempat dirakam...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Oh btw, lagi 20 tahun manusia bakal berpindah ke planet Marikh untuk membina penempatan baru di sana bersama penduduknya kerana bilangan populasi penduduk dunia semakin bertambah dan dijangka Bumi kita tidak dapat lagi menampung kepadatan manusia yang terlalu ramai ini. Tapi bagi menyesuaikan diri dengan persekitaran di planet Marikh, manusia perlu memakai suit Buzz Lightyear ini.



tags: nasa mars exploration mission misi penjelajahan planet marikh red merah curiosity rover nuclear generator power launch landing amazing facts fakta menarik kos cost $2.5 billion gambar pertama warna 1st first footage color image high definition landscape landskap permandangan low-res high-res video life on mars creature alien kehidupan makhluk asing martian driving safely real patrick star spongebob squarepants squidward tentacles bikini bottom earth bumi penduduk people migrate to mars pindah ke marikh z-1 new spacesuit in 20 years buzz lightyear

57 ulasan:

  1. nie semua agenda freemason hahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena waspada bro..Aku rasa Noob adalah Agent illuminati,cuba check balik posting beliau...ada unsur2 mesej subliminical satanic verse.

      Ganyang Blog ni! xD

      Padam
    2. NOOB = 666 hehe
      mampuh kerah kita kena gam dgn encik noob satgi

      Padam
    3. Buat apa kita nak takut Agent Bone&skull macam Noob ni.. kita Ganyang je! kita kan pemuda Bani Tamim yg memegang panji2 hitam :DD

      Padam
    4. Hahaha... lu orang nih bikin Noob terbakor la... hahaha

      Padam
    5. bagi seorang pakgat..ayat zack agak melebihi tarafnye..nmpknye zack ni seorang pakgat yang tinggi ilmunye.hmmm,btul la ape yang org kata,zaman sekarang pakgat pun bijak seperti doktor

      Padam
    6. alah, setakat di alam maya, semua org boleh jd hebat..setakat keyboard warrior..di alam nyata, kot2 ngan nepal yg dia jaga pun kena buli kot..kui kui kui

      Padam
    7. kikikikik xD ini pak gat bukan sebarang pak gat..ini pak gat dapat latihan khas unit special guard di california. xD

      Specialis dalam bidang senjata,rocket dan nuclear :DD kikikik

      Si Butthurt Tanpa Nama8 Ogos 2012 2:54 PTG ni belum makan ubat lagi kot? muahehehehhe xD

      Padam
    8. di california konon..last2 kt nepal je kot..ngeh ngeh ngeh..

      Padam
    9. Waikikikik! xD kat Nepal pun aku pernah pergi,cantik sial nepal tu..ko je still duduk kat kat Kampung tahan labi2 jual kat apek..kikikiki xD

      Otak tempe mana pernah nak maju Dol :DD

      Padam
    10. jadi jaga maju ke? Tercongok mcm masuk air adalah..sesuai sgt untuk ko zack yg mcm masuk air, sewel..kah kah kah

      Padam
    11. Majulah der dari ko jaga lembu je,mengawal cctv dan melatih orang handle senjata api jauh lebih advanced dari orang tahan labi2 dan tarik lembu siang malam...hihiihihih xD

      Padam
    12. manusia adalah sebaik2 kejadian alam..

      Padam
    13. kawal cctv & latih hantar senjata api konon..x pyh nk gebang lah..dlm alam maya ko boleh tulis mcm2..boleh ckp ko ceo ke ahli koprat ke(tp aku percaya kalu ko ckp ko ahli keparat..weh weh weh)..tp yg aku pasti ko jaga yg tcongok je smpi tahap masuk air..

      Padam
  2. Ini semua Agenda NWO! lihat picture tu..ada lambang segi tiga..itu tandanya kerajaan Dajjal terletak di marikh..


    WAKAKAKAKAKAKAKKAAKKAKAAKKAKAAKKAKAKAAK!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha... abis la gua punya alatan melukis lukisan kejuruteraan... ader segitiga tue... NWO... hahaha

      Padam
    2. pwer si zack ni gelak..wakaka bunyinye..

      Padam
    3. aku gelak pun power juga zack..wkwkwkwk..

      Padam
    4. Ckckckckckck xD xixixixi pakat nak lawan sape gelak paling ganas dan sadis ke? kikikikikik xD

      Bro cipan,mohon buang alat lukisan kejuruteraan itu kerana bimbang bro cipan boleh dijangkiti pengaruh illuminati yang maha dasat tu :DD

      Padam
  3. Bodoh bangang meremang bulu roma aku tgk gambar patrick dgn kwn2 dia tu, freak sial! Dh la aku sorg2 kt rumah tgh2 mlm buta ni, babi ah

    BalasPadam
  4. Apa kata kita hantar bantuan kemanusian ke planet marikh untuk menyelamatkn PON dan rakan2nya.

    BalasPadam
  5. blog ni sembang ape ni? Takkan marikh dalam laut kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blog sedang bersembang kenapa neelofaa tidak memakai G-STRING,adakah Beliau telah dipengaruhi unsur2 illuminati semasa olimpik london hingga menyebabkan beliau tidak memakai G-STRING.. heeeeeeeeeeeeeee

      Padam
    2. Aiyark... Neelofaa tak pakai G-String.... abis tue dier tak pakai mender aper pon ker... hahaha....

      Padam
    3. mak aiii,seksi gila..neelofa pakai la benda tu,dia habaq kat aku..warna pink.

      Padam
    4. Neelofa cukup xseksi, abg ZAR lg sexy dgn baju ketat kaler pepel sambil tayang bontot...aww sexynya nk berkenalan bleh? Nama ceq karim, umur ceq baru 43 thn.ceq tgh byg abg ZAR pakai thong

      Padam
  6. Bhai Noob...

    Pada gua... tak hairan kalu ader makhluk ciptaan Allah Taala di Marikh... Maha Suci Allah yang mempunyai segala kehebatan dan segala kekuatan...

    Dan gua ader hujah yang kuat tentang benda nih.... cuma tak larat aa nak tulis... hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. sila tulis hujah tersebut di belog tenuk dan link ke sini..guna bahasa skema ya..

      Padam
    2. Bha NaZha...

      Hahaha... wei... hujah gua tue kalu ditulis boleh jadi macam LOTR... Trilogy... lama wei nak abis.... hahaha

      Padam
    3. Mohon Encik cipan mengarang tentang kehidupan di Marikh..sebolehnya kalahkan pengarang Harry Potter dari segi bilangan patah perkataan xD

      Padam
  7. kawan aku dok kat marikh..time raya je dia balik sana la..katanya makhluk kat marikh sembang loghat utara. mai cek mai cek mai,kita ke planet marikh.

    BalasPadam
  8. Ceh terkena aku lepas2 sahur ni. Nasib baik tgh bulan poser... Sabo..sabo

    BalasPadam
  9. HAHA! lawok giler patrick! tekeZut ! ^__^
    cam pondan je gmbar~ hahahaha

    BalasPadam
  10. sekali tgk mcm muka si zack je..sbb ala2 muka nepal..kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kikikikikik xD

      Dah makan ubat belum lagi ni? Mak mana? kikikikikik :DD

      Padam
    2. sah2 bwk perangai nepal, ada hati nk kacau mak aku..setakat jadi pak guard, ko cr je indon2 yg kerja maid ngan kilang tu..hak hak hak..

      Padam
    3. Indon tu lawa bangang,ko pun belum tentu selevel indon..otak tempe cam ko ni elok jaga lembu kat kampung je..kikikikik :DD

      Jadi Pak guard lebih bagus der dari ko jual Labi2 kat apek,dapat sepuluh ringgit beli todi kat kedai paria mabuk2..Itulah jelah tahap otak tempe cam ko..kikikikik xD

      Padam
    4. jaga lembu? Jawatan jaga untuk ko je zack..keh keh keh..alah zack, ambil lah indon kalu ko nak, tu je ko layak..tu pasal ko x kawen2 lg biar umur dh 40++..ke ko minat tibai pungkok nepal je..weh weh weh..ooo, ko buat part time jual labi rupanya, patut bangga sgt gaji rm3k tu..bgus zack, ajak skali nepal2 ko tu..

      Padam
    5. Wakaka! ko jgn ckp indon,keling pun tak nak dekat ko der,jenis melayu pemalas mental tempe mcm ko bangla pun ludah je,jgn jeles der..wikikikik? umo 40? gila babeng,bengap mcm lembu dia jugak!ke ko yg umo 40 dah? hihihi xD

      Der,Melayu mental tempe mcm lu mmg cepat tacing der..sebab tu lu jarang dapat bersosial..Al-maklumlah..dunia pun dgn Labi2 dan lembu je kat kampung..wueheheheh :DD

      Nasihat aku,keluar dari kampung der..sampai bila nak tolong mak ko buat tempe kat umah? bhahahahaha xD

      Padam
    6. Mohon stop gaduh2 pasal jaga nepal lembu melayu bangla semua ye... mohon bincang pasal misi penjelajahan ke planet marikh ya

      Padam
    7. Ko ingat aku saje2 ke sebut soal LEMBU? aku nak hantar lembu ke angkasa..so boleh buat rekod lembu pertama ke angkasa lepas wikikik! xD

      Padam
    8. nk hantar LEMBU@zack ke angkasa? Sesuai sgt..bwk sekali bisnes tempe dia ngan nepal2 skali..buat nyemak je..dh kerepot tuan zack rupanya..hehe..alah zack, setakat keluar dari kg masuk nepal jd gurkha/tali barut x pyh heran lah..kui kui kui..

      Padam
    9. tuan rumah, gua nk cadangkan u jadikan zack brotherhood blog nie yg ke 5..yealah, alang2 dh jadi pengomen tegar dan kekerapan tertinggi nama dia je, biar dia join korang n keluar kn artikel pulak..mesti lg HEBAT..sbb nk bukak blog dia dh mcm blog *¥€}@%&

      Padam
  11. Hohoho..macam best je nak bahan kot sini? hohoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. sila la bahan...jgn malu2..tambah nasi

      Padam
  12. Buasirotak.blogspot.com has a three-month global Alexa traffic rank of 369,070. Almost all the site's visitors are in Malaysia, where it has attained a traffic rank of 2,032. The site's visitors view 2.0 unique pages each day on average. Compared with the overall internet population, Buasirotak.blogspot.com's audience tends to be between the ages of 55 and 65; it also appeals more to men. The site has a relatively good traffic rank in the city of Kuala Lumpur (#1,532)

    BalasPadam
  13. well prince of noob,nice blog

    BalasPadam
  14. Tak nak lah pakai suit buzz tu, tak stail kot. Hakhak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. fifie tk nk pakai suit buzz ni ke? alal tkpe nnt abiang beli kaler lain ye boleh pakai mase raye kedua nnt. ok tk?

      Padam
  15. rakyat malaysia boleh tumpang buat rumah kat marikh tak?
    sakit perut baca komen korang

    BalasPadam
  16. zack gaji 3k tu....mak aiii banyaknyer...

    BalasPadam
  17. Salam mullah qadammullah..bagi saya ...hanya percaya pada allah swt yang satu..al quran dan hadis serta rukun iman a dan juga rukun islam..ingatlah janganlah kita menyimpang daripada orang-orang yang terdahulu sebelum kita..kerana allah swt lebih mengatahui apa yang di ciptakan serta jadikan setiap apa yang ada di langit dan di bumi. .dan belum ada satu hamba allah pun berjaya sampai ke bulan..sedangkan pintu langit pertama pun tak lepas lagi..ingatlah allah swt jadikan awan serta langit hitam daripada air laut..yang menjadi buih-buih.dan allah mengutuskan 4 malaikat ketika itu untuk menjaga bumi ini..

    BalasPadam
  18. Salam mullah qadammullah..bagi saya ...hanya percaya pada allah swt yang satu..al quran dan hadis serta rukun iman a dan juga rukun islam..ingatlah janganlah kita menyimpang daripada orang-orang yang terdahulu sebelum kita..kerana allah swt lebih mengatahui apa yang di ciptakan serta jadikan setiap apa yang ada di langit dan di bumi. .dan belum ada satu hamba allah pun berjaya sampai ke bulan..sedangkan pintu langit pertama pun tak lepas lagi..ingatlah allah swt jadikan awan serta langit hitam daripada air laut..yang menjadi buih-buih.dan allah mengutuskan 4 malaikat ketika itu untuk menjaga bumi ini..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...