Isnin, 27 Ogos 2012

55 Novel Oksi Moron


Kulit buku -Pasca Design

Aku sedang menulis sebuah novel cinta yang klise. kalau bahasa persuratannya, Oksi-moron...

Definisi Oxy Moron bolehlah dikatakan dalam terma yan lebih simpel iaitu

" Pandai tapi bodoh"
"Hensem tapi buruk" dan macam -macam lagi vice versa yang ada di dalam dunia yang fana ini.

uh-oh.. aku lupa..Tajuknya adalah Cinta Putrajaya. Kenapa aku pilih Putrajaya?

 1. Cinta oksi-moron yang dilihat dalam perspektif seorang pekerja gomen itu sendiri. Kalau pekerja swasta boleh di buat Cinta Wangsa Walk atau Times Square.Aku tak peduli.

2. Lokasi yang sesuai unutk pasangan bukan muhrim berdating. Dan banyak tempat makan yang romantis dan sesuai dibuat photo shoot ketika perkahwinan.
Tak percaya ?.
Datang musim kahwin. Celah hutan mana dia photo shoot....

3. Tasik yang flasid sangat sesuai unutk gambaran sentimental, oksi moron, romantis, ..


Sinopsis.

Saffuan adalah seorang anak yang baik (BACA: awal-awal dah oksi moron dah). Berasal dari Perlis, dia datang mencari rezeki di Putrajaya sebagai pekerja gomen. Keadaan ibunya yang sakit di kampung, tambahan pula Saffuan adalah anak tunggal , menyebabkan Saffuan dalam dilema, dan dia tidak dapat berpindah ke Kangar.

Dan Safuan dia-diam jatuh cinta pada rakan sekerja, Hasmiza, gadis ayu bertudung litup (kerja gomen mesti imej tudung ..Oksi moron lagi). Senyuman dan personaliti Hasmiza merungkai kalbu Saffuan.

Tapi datang pula cinta Amelia (Oxy Moron detected again) anak Tan Sri Wan Aziz , gadis moden yang lincah, yang cuba memenangi hati dan cinta Saffuan.

Apakah kesudahan Saffuan ? Adakah cinta Amelia segala-galanya? Bagaiman pula perasaan terhadap Hasmiza ? Tanggungjawab terhadap ibunya yang sakit di kampung ?

Tunggu kesudahannya.

Lepas ini, aku terasa ada rama-rama di dalam perut (butterfly in my stomach).

Aku muntah.

55 ulasan:

  1. den jarang baca novel... baca blog aje..
    http://alamsoccer.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. kah3 gila babi super KLISE lah pop-soul! cayalah sama lu! novel lu kalau buat filem kalah ombak rindu! kah3

    P/S: Aku benci Novel cinta,Aku lebih banyak membaca buku tentang freemason,NWO,illuminati,paganisme,satanic,Tahyul,Dajjal,Yakjuj Makjuj,Iman Mahdi,syiah,sunni,wahabie,zionisme,Yahudi,Mein Kampf,ramalan2 akhir zaman,politik,dilema melayu,Sejarah indonesia,sejarah nusantara,bla,bla,bla :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. salah satu cara yg agak tepat nk menilai ssorg adalah melalui bhn bacaannya..so korang boleh nilai lah 'kematangan' & 'kehebatan' pemikiran zack :D

      Padam
    2. so penilaian ko macamana? ^_^

      Padam
    3. giler bnyak masa terluang pakgat kita ni..hahaha.come on la zack,bertugas la jugak..jgan sruh dak2 nepal ko je wat keje.

      Padam
    4. dah keje aku duduk mengadap PC saje BENDUL,ni mesti DENGKI dgn job aku yg rileks huhuhuhu,Aku bos,semua hamba abdi aku yg buat keje :P ^_^ layan V for vendetta lagi bagus dari layan Anon for butthurt xD keh3

      Padam
    5. haha..marah nmpk.rilek la..smpi nak cakap org bendul.gurau je.garang la brother ni

      Padam
    6. zack dah boleh geng dengan annur la.dia pun minat konspirasi2 akhir zaman ni.tapi jangan serang jpm pakai pedang samurai pulak nanti

      Padam
    7. Aku dan Annur dah lama bersatu hati dan batin :P mohon Anon tidak Butthurt melihat kemesraan kami berdua,muahehehe :DD

      Buat apa serang pakai pedang samurai,Jenis Anon dungu akal sempit memang suka pakai parang dan pedang je kalau nak buat serangan..aku kalau nak buat serangan pakai kete kebal,ada support heli dan bantuan Arteleri..haa! ternganga kau anon bila aku sebut strategi aku =P

      Padam
  3. Novel, time sekolah ada baca la. Novel subjek sastera Mereka Yang Tertewas..

    BalasPadam
  4. for further oxymoronism, make the ending where Saffuan ditches Amelia.

    or pull a Death Note. make Saffuan become evil.

    BalasPadam
    Balasan
    1. and then darth vader come to earth,take saffuan as apprentice..few years later,saffuan become new darth vader.He come back to earth to invade putrajaya and then name his empire as "The Galactic Empire".Once he become the king,sure he can dithes many girl as he want.

      Padam
    2. Selepas itu dtg penjahat dari planet lain hendak menakluk bumi san masa tu saffuan bertukar menjadi super saiya utk menyelamatkan bumi

      Novel cinta just not my type

      Padam
    3. hahaha macam best je,nak sambung gak.. :P

      sebenarnya safuan bermimpi sahaja menjadi darth vader dan super saiyan,selepas kematian Hasmiza,safuan masuk tentera menjadi komando untuk membalas dendam terhadap kematian kekasihnya.

      In 2012, Sergeant saffuan arrives for his first day with the British SAS at a training camp at Credenhill, in Herefordshire, U.K., and trains for a cargo ship raid at a CQB "Killing House". During the actual mission, in the Bering Sea, Soap, Captain Abu, Gaz, and several SAS members attempt to find a nuclear device on board. As they clear the ship of the hostile crew, the ship is fired on by Russian MiGs and begins to sink. The team escapes with the cargo manifest, which provides evidence of ties between a Russian Ultranationalist Party and a rebel faction in the Middle East.

      Padam



    4. The game starts with Sgt. John "Soap" MacTavish arriving for his first day with the British SAS at a training camp in Credenhill, Herefordshire in the UK. There, he trains for a cargo ship raid in the CQB, or "Killing House". During the actual mission, located in the Bering Sea, Soap, Captain Price, Gaz, and several SAS members attempt to find a nuclear device on board. As they clear the ship of the hostile crew, the ship is fired on by Russian MiGs and begins to sink. The team escapes with the cargo manifest, which provides evidence of ties between the Russian Ultranationalist Party and a rebel faction in the Middle East.

      aip!zack,no ciplak2..ade pulak g tukar nama je

      Padam
    5. kau kacau plot betul lah! Anti Klimaks betul! orang sambung ler dgn citer2 mengarut yg lain baru epic! dah ada citer soal Saffuan,starwars,dragon ball,call of duty modern 4..dah baik punya jalan citer ko ni!!!! Hok aloh!!!

      BENGONG! tak payah bagitau!semua orang tau tu storyline call of duty..

      Pelir aboh mung betul lah Anon Ngokngek ni!

      Padam
    6. wah,garang giler lu ni zack.butthurt nmpk.rilek la,kantoi sikit je pun nak melenting lebih-lebih.mana perginye kehebatan lu untuk buat org butthurt?sekarang ni lu pulak memekik dan mencarut bagai.mental betul mamat ni.

      Padam
    7. Ciss...jangan lah ambil plot Call of Duty 4 : Modern Warfare..itu namanya plagiat..bukan oksi moron

      Padam
    8. Ko pun bukan plagiat alias klise juga Novel ko pop-soul oii :P

      Plagiat everywhere :D

      Padam
    9. aku tak plagiat..idea aku original..cuma klise....

      Padam
  5. haiya..dlm bnyk2 negeri, perlis jugak yg hang pilih?..ada kena mngena ngan real life kot nih..

    p/s: novel ak x layan, buang tebiat je kalo ak leh ngadap novel ni tambah2 kalo genre cinta karat..manga n anime ak layan..dpt jugak ilham ak nak lukis short comic strip..

    BalasPadam
  6. baca blog sepenaraya.blogspot.com untuk novel2 mantap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. novel cikgu suraya nak baca kat mana?

      Padam
  7. novel ramlee awang murshid best.novel cinton time nak layan perasaan je.time lain tdo lagi best dpd novel cinton.mimpi tdo pun da serupe novel gak.haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bohong lah Annur ni,tengok Nama pun dah tahu jenis dalam hati ada taman,pantang baca sajak meruntun perasaan terus menangis sebaldi :P

      Sepak buntot tau la tak mau mengaku diri tu suka cintan cintun =P

      Padam
    2. actually,I'm fucking horny right now..annur,please lick me like a monster.

      Padam
    3. zack 28 Ogos 2012 3:22 PG hahahaha,suka bebenor mike KLON kita..hahahahah

      cemburu lah tu dengan kemesraan aku dengan Annur ^_^

      Padam
  8. layan novel cinton itu cte dulu.zaman skolah.skrang ni da bosan.skrang ni layan diri.haha.

    cakap org,dia pun 2x5 agaknye...eleh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. eleh tak nak ngaku lak,tumbuk perut dgn buku lima tahu lah :D

      kat umah dah leh buat library kan? xD

      Padam
    2. kat umah penuh almari dgn buku komik2 mengarut kepunyaan abg dan adik.mmg bole buat libry.skrang dorang ketagih komik o9 plak.naik menyampah tgok.xsuka komik.cuma baca budak getah dgn dragon ball je.yg lain buat2 xnmpk.haha

      Padam
    3. I'm fucking hilarious..hahahaha.bite me annur,bite me now..just like when you eat burger..and I will be your burger.

      Padam
    4. best ker layan novel cinton tu

      Padam
    5. Annur..banyak KLON yang suka KLON my nickname..Al-maklumlah Zack yang original kan Hot! =P

      Padam
    6. cis,dah kantoi berahi,pandai cover.hebat.

      Padam
  9. Tak sabar nak tunggu kesudahan. Cepat ye kpop-soul eh pop-soul.

    BalasPadam
  10. okay, nak jugak tunggu kesudahannya. :p

    BalasPadam
  11. itu tak penting, ini yang penting...
    Bagi orang biasa, mereka hanya mahu mencari sebuah rumah untuk membesarkan keluarga dan berteduh tanpa memikirkan permainan hartanah yang menjadikan ramai individu kaya-raya.

    Permainan jual beli hartanah adalah satu dunia yang memang jauh daripada kemampuan diri, apatah lagi bagi golongan seperti kami yang hanya mampu membeli rumah kos rendah sahaja.

    Namun, kebelakangan ini saya dan rakan-rakan yang sama taraf melihat dunia permainan hartanah semakin keji dan kotor apabila pemaju galak membina rumah mahal sementara orang kaya membeli rumah kos rendah dan sederhana sebagai 'pelaburan'.

    Berita yang menyatakan Persatuan Pemaju Perumahan (REHDA) yang mahu melupuskan kuota bumiputera yang tidak dapat dijual juga umpama menghina kebijaksanaan orang biasa.

    BalasPadam
  12. salam aidlifitri..tq follower me ya (",)

    BalasPadam
  13. Semoron2 novel oksi cinta, ramai jugak yang baca sampai leh menang anugerah - http://www.bharian.com.my/bharian/articles/NovelM_A_I_Ddinobatjuara/Article/

    Sinopsis M.A.I.D

    Pengembaraan Noorul ke alam yang serba baru bermula semenjak menjadi pembantu rumah di penthouse mewah seorang lelaki kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan, yang cerewetnya mengalahkan nenek kebayan. Oleh kerana sifatnya yang cerewet itu, Noorul menggelar Harris Mr. F. Kenapa F, bukan G atau H? Ke...rana F itu adalah untuk ‘fussy’ atau di dalam bahasa Melayunya cerewet! Semua yang Noorul lakukan sentiasa mengundang tengkingan dan jelingan tajam Mr. F.

    Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnya, entah bagaimana mereka boleh makan semeja. Semakin lama Noorul mengenali Mr. F semakin banyak pula sebab yang dia temui untuk mencintai lelaki itu.

    Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa dinikahkan. Gusarnya hati, Allah sahaja yang tahu kerana dia tidak pasti sama ada Mr. F boleh menerimanya sebagai isteri atau tidak.
    Noorul mula berteka-teki sendiri tentang siapa dalang di dalam penyebaran fitnah ini. Adakah angkara Asyraf, yang sememangnya berdendam dengan Noorul? Atau pun, musuh perniagaan Tan Sri Hamdan?

    Mampukah Noorul dan Mr. F melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yang sememangnya cintakan Mr. F? Apa pula yang akan terjadi apabila Nurina, bekas kekasih Mr. F pulang ke Malaysia untuk menagih kembali cinta daripada lelaki itu? Haikal pula, dapatkah menerima Noorul, orang yang dicintainya sebagai kakak ipar?


    Mungkin aku boleh mula menulis novel2 cinta mengarut, mana tau boleh menang anugerah dan diadaptasi menjadi filem.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah wah wah..macam drama korea/indon dah..hahaha

      Padam
  14. Aku mahu lawan Novel pop-soul,dia cakap aku plagiat ^OO^

    ini sinopsisnya :

    shahANON adalah seorang pemuda pinggir bandar yang serba serbi kehidupannya sekejap kaya sekejap miskin kerana pekerjaannya suka buat skim MLM( BACA! ini jenis skim SCAMMER ) dan gemar berjudi.

    Pada suatu hari,(sudah mahu masuk bab klise) shahANON terpandang seorang remaja indon yang bernama Sutinah sudiarjo yang berkerja di kilang membuat keropok lekor milik seorang pendatang dari Pattani yang bernama Mok cik esoh.

    Maka shahAnon pun mula menanam bibit2 Angau tidak berkesudahan terhadap sutinah?ikuti kesudahannya!Adakah shahANON akan mengorat sutinah secara klise dan menggunakan kaedah konvensional dalam menuai cinta?atau membomohkan sutinah guna ilmu hitam dalam mendapatkan cinta sutinah? Nantikannnnnnn!!! zasssssss!

    BalasPadam
    Balasan
    1. boooooo..this is some serious shit.please,finish your novel and sent it to israel.I'm sure they all will die when they start to read the first page.

      Padam
    2. Thank you for compliments ^_^

      Mohon Kementerian pertahanan ambil port soal Novel aku kerana ia adalah sebuah senjata bikin butthurt kepada Anon..mungkin boleh menyebabkan orang israel mati sebab BUTTHURT macam Anon2 dekat sini...kikikikikik xD

      Padam
    3. Accidentally, during your birth, your mother screaming "arghhhh!! my butt hurt so much" and that's the first word that you heard when you were delivered to this world.So,not your fault,it's your mother.Blame her.She should use nice word instead of butthurt.

      Padam
  15. aku tak faham macam mana dalam ayat2 ini boleh oxymoron :

    1. "Saffuan adalah seorang anak yang baik (BACA: awal-awal dah oksi moron dah)"

    2. "Hasmiza, gadis ayu bertudung litup (kerja gomen mesti imej tudung ..Oksi moron lagi)"

    3. "Tapi datang pula cinta Amelia (Oxy Moron detected again) anak Tan Sri Wan Aziz , gadis moden yang lincah, yang cuba memenangi hati dan cinta Saffuan."

    boleh terangkan pada ku sikit? aku tak nampak unsur berlawan pun dalam 3 ayat nih.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...