Iklan Leaderboard

Selasa, 5 Jun 2012

30 Kenapa kita double standard?

Ada beberapa benda yang pelik dikalangan masyarakat kat Malaysia melayu Islam ni yang selalu berlegar2 dibenakku yang sampai sekarang masih tak dapat nak jawab persoalannya. Berikut adalah benda2 yang biasa kita dengar dan baca kat berita, blog, internet, forum2, Facebook dan macam2 lagi.

BANTAH!!! ARTIS LUAR NEGARA SEKSI! HALAU DIA KELUAR MALAYSIA!

BOIKOT!!! JOM HEBOH HARAAAM!

POCO2 ADA UNSUR2 KRISTIANISASI? HARAM!!!

DEMONSTRASI JALANAN PUN HARAAAAM!!!

SEKSI! DEDAH SANA SINI! MAKSIAAAAT!

APA BENDA K-POP2 NI? MENARI TERKINJA2 DAH LA SEKSI! BANTAH!!!

LAGHA! KERJA SIA-SIA! MELALAIKAN!

Tapi bila tiba bab ni...



.
.
.

MALAYSIA BOLEH!!!

Takde siapa pun nak bagi teguran atau keluarkan fatwa, padahal kat stadium tu dan yang kat rumah, ada beratus ribu juta orang tengok 22 orang kat atas padang main bola sepak tak tutup aurat.

Dan apa beza penonton di sebuah perlawanan bola sepak dengan penonton di konsert?



Tiada beza... still crowded, sesak, bercampur gaul dan pergaulan bebas lelaki perempuan. Penonton pulak macam2 ragam dan gelagat yang nak2 kalau gaya seperti ini kelihatan di konsert2 hiburan, himpunan sejuta belia, himpunan Bersih atau di perhimpunan UMNO pasti akan dikutuk, tapi kalau di stadium, it's OK.


Dan sebelum BERSIH baru dikatakan sebagai perhimpunan yang ganas, keganasan dah lama berlaku dalam perlawanan2 bola sepak.






So why the double standard? Mungkin sebab semua orang pun minat bola dari orang paling baik sehingga orang paling jahat di Malaysia baik orang BN mahupun PR, lagipun dalam sukan tiada sebarang kepentingan politik.


tags: bola sepak malaysia pemain tak tutup aurat lelaki lutut pusat penyokong stadium fanatik ekstrim ganas gaduh kecoh bakar pukul fru polis baling batu crowd konsert hiburan tarian poco nyanyian seksi artis jessie j kpop luar negara hollywood hari belia negara demonstrasi jom heboh maksiat haram bantah boikot lagha sia

30 ulasan:

  1. aku nak sepak punggung ko ble admin,.. berdunyut da kaki aku... 1st

    BalasPadam
  2. dalam bola, FAM ja jahat. yang lain baik belaka..kehkeh

    BalasPadam
  3. Yg pasal bola tu x pyah keluar fatwa admin.. Setiap muslim tahu batas aurat masing2.. Yg tak tutup aurat tu dah sah2 berdosa.. Nak majlis fatwa keluarkan fatwa jugak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak salah kalau mufti, golongan alim ulama keluarkan fatwa just utk peringatan kepada benda2 yang dah dianggap biasa dan normal pada zaman sekarang mcm pemikiran melayu liberal ni padahal benda tu salah di sisi agama. kalau pasal kpop mufti boleh tegur, erykah badut dtg malaysia pemuda pas boleh bantah, kenapa takde sape2 tegur pasal bola? tak pernah lagi gua dengar orang2 agama yang berpengaruh kat malaysia ni tegur suruh pemain bola yg beragama islam pakai seluar panjang???

      Padam
    2. WOW NOOB TAHNIAH!! Anda berani rupanya nak ckp psl nii??...wah wah wah dah lama aku perasan psl LELAKI TAK JAGA AURAT dikala bermain bola sepak niii...tapi tak terpikir plak nak question/bring the issue out...hahah...ketahuilah lelaki2 islam sekalian, walau apa jua alasan yg anda nak tegakkan, aurat lelaki adalah tetap dari pusat hingga ke lutut ya...no 'tapi tapi' lagi XD

      apsal aku tak perasan entry ni b4 ahh? hebak mu noob...LoL

      Padam
  4. hmm xtaw la knp ad double standard kan

    BalasPadam
  5. err.... yg mmg da sedia seksi kat dlm m'sia ni x nk halau la pulak eh?.. opsss...

    BalasPadam
  6. hahaha , y luar negara pakai sua dlm , y dlm mesia nih tak pakai sua dlm tp pakai pakaian yang ketat seolah2 berbaju tp hakikatnya berbogel , yang pasal bola tuh pown btol lerr , jenuh lerr mendedahkan aurat , hahaha , baek musik , sukan , ape2 jua bidang larh , kalaw dah melalaikan , terlalu taksub , boleh jadik haram ... taksub tuh bilerr , kitew dok suke sangat sampai luper kewajipan , tapi bukan sume owg cmtuh , bg cy lak , kalaw dah konsert yang dok berjoget , tayang pompuan yang dok melenggokkan badan , memang haram dar , tak perlu pertikai darr pown .. wallahualam ...

    bagus jgk la admin timbulkan isu nih , hehehe ~

    BalasPadam
  7. kalo tgk kat konsert or bola kat tv pon haram jgk.jd kesimpulannye xyah tgk lah sng! adehhh

    BalasPadam
  8. Benda yang kita dah tahu haram, tak perlu badan agama isytihar kat media, kita paham sendiri.

    BalasPadam
  9. emmm. . . aku pun tak tahu lah nak cakap apa. . nak cakap salah tak cakap pun salah. . . ..

    BalasPadam
  10. hahaha...ko mesti frust sbb team bola ko kalah kan..habis ko campur aduk...bola hanya announce game yg akan main,...tapi kalo kPOP mmg jeles nk gitau, pompuan pakai spender nk naik joget...xkan nk g tengok bola baju pahlawan melayu kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau tak faham kot maksud aku.

      ok pompuan pakai spenda joget = dedah aurat, penonton tengok.
      lelaki main bola pakai seluar pendek = dedah aurat, penonton tengok.

      yg selalu kena bahan, aurat orang perempuan, aurat orang lelaki org buat tak kisah.

      penonton campur laki perempuan kat konsert = kena tegur
      penonton campur laki perempuan kat stadium = tak kena tegur

      nampak tak? bila melibatkan sukan jarang orang tegur. kenapa double standard?

      Padam
    2. aku suka reply ko

      Padam
    3. aku juga tersuka sama itu reply XD

      Padam
    4. setuju dengan noob. for me, bukan politician jer ada kepentingan peribadi, even ostat dan ostajah pun ape kurangnya. same juger dgn mufti. seringkali kita dengan double standard dalam fatwa dan hukum. so sad.

      Padam
    5. reply yang baik, ada org nak reply balik apa noob kata?

      Padam
  11. matlamat menghalalkan cara.

    BalasPadam
  12. huh..i dh ckp..bola ni nonsense...berebut kejar bola yg satu....duit bnyk kn..beli bola sorang satu..tendang la dlm gol tu puas2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lari dari tajuk tolak 10markah,

      Padam
  13. dok tahulah.... Tak sanggup Lia nak ke stadium semata nak tengok bola, tengok dekat tb lagi bagus..

    BalasPadam
  14. Kenapa? Kerana masyarakat kita yang terlalu jumud dan sempit pemikirannya. Kerana masyarakat kita tidak perlu dan hanya menjadi pak pandir.

    BalasPadam
  15. sbb tu x suke masuk stadium....pernah masuk sekali je...lelaki mmg sgt ramai....pmpuan lak yang masuk tu(bukan semua) tergedik2....meluat tgk gelagat org sekeliling....hurmmm....

    BalasPadam
  16. tapi kan, waktu lawan bola sepak la dapat tgk hati rakyat malaysia bersatu (ni bukan lawan bola ikut negeri, ni yg team malaysia lawan negara luar). pasal aku ingat lagi masa Malaysia lawan Indonesia, bergegar stadium tu ramai2 nyanyi lagu Negaraku.

    BalasPadam
  17. Admin...

    Soalan: kenapa waktu perlawanan bola dibuat waktu petang (asar) atau waktu malam (maghrib-isya')? effect die, lepas tengok bola akan lepak ngeteh sampai 2-3 pagi atau stuck dalam jammed nak kuar stadium lantas subuh pun ter'gajah'.

    Cuba buat perlawanan awal pagi jam tujuh atau jam lapan... udara pagi lebih menyegarkan, peminat akan bangun awal terus solat subuh sebelum bertolak ke stadium, lepas perlawanan boleh buat dhuha, kalau penat boleh qailulah then zohor.... kan lebih praktikal dan lebih menyihatkan iman

    BalasPadam
  18. jadi adakah melayu dan bila time bola dh mcm yahudi punya perangai??

    BalasPadam
    Balasan
    1. btw ak tak setuju post pic mcm ultras malaya tu bermasalah dioeg ok tp bila time chant memang ad bakar flare tu gak....tolong remove plzzzzzzzz

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...