Iklan Leaderboard

Rabu, 5 Disember 2012

152 Bekas awek zaman sekolah sudah berdikari

Tajuk kat atas ada cam gampang tak? Aku tak tahu nak tulis tajuk macamana sebab karakter limit sangat sebelum dia letak 3 noktah (...), cuma aku ada 3 persoalan dalam percintaan buat para pembaca.


1. Bekas awek aku kekasih sahabat baikku.

Kau ada seorang sahabat baik. Duduk satu rumah sewa, satu bilik, satu katil, satu selimut, ke mana kau pergi mesti dia ada, makan sama pergi kelas sama belajar sama bak kata orang memang macam adik beradik. Satu hari kau couple dengan sorang awek, dan awek ko tu pun baik dengan sahabat baik ko tu. Selalu juga la korang bertiga lepak sama2 kat library, pergi makan sama2 dan sebagainya. Beberapa bulan lepas tu atas sebab2 tertentu, ko dengan awek ko clash, break-up, putus, noktah, tammat, the end. Yang lagi bestnya nak dijadikan cerita, tak berapa lama lepas tu ko dapat tahu yang ex-awek ko dah couple dengan sahabat baik ko tu. Apa perasaan ko? Adakah korang akan:

A. Berpatah arang berkerat rotan dengan sahabat baik dan ex-girlfriend ko tu.
B. Pendam segala kesakitan dalam hati, buat bodoh saja dan berkawan dengan diorang cam biasa.
C. Tak kisah langsung siap bagi moral support lagi pada mereka.
D. Tumbuk muka kawan baik ko lepas tu upload klip 3gp diorang kat Internet.


2. Wanita independent VS dependent.


Perempuan yang berdikari ni boleh hidup tanpa perlu bergantung dan berharap pada orang lain. Campak la kat mana2, diorang boleh survive, boleh drive kereta sendiri, kalau kereta rosak boleh uruskan sendiri, kalau kerja boleh belajar sendiri, kalau takde duit pandai cari sendiri, kalau dah kawin pergi kerja drive sendiri, masa nak bersalin tu boleh beranak sorang2 dalam labor room tanpa ditemani suami dan bercucuran air mata, bak kata orang, hati kental umpama batu.


Manakala perempuan yang bergantung ni memang hidupnya sejak dari kecil asyik bergantung dan berharap pada orang lain. Masa kecil asyik bergantung pada mak bapak dan abang kakak, bila masuk universiti pula selalu bergantung harap pada pakwe dan rakan2, nak pergi mana2 minta tolong pakwe bawakkan, nak pergi library kena berteman, nak buat assignment kena mintak pakwe buatkan, bila dah kawin kalau nak pergi kerja suami yang kena hantarkan, ada apa2 masalah kecil seperti nampak lipas pun mintak suami tolong pijakkan dan lain2 lagi contoh, bak kata orang, hati lembut umpama kapas.

So kalau diberi pilihan antara perempuan yang terlalu independent (berdikari) ataupun yang terlalu dependent (bergantung), mana satu yang korang lagi suka dan akan pilih? Oh ya pilihan ada 2 saja ya, sebab kalau tak beri pilihan aku tahu aku tahu mesti ramai yang akan pilih tengah2, tak terlalu independent, tak terlalu bergantung. 


3. Couple masa zaman sekolah.

Aku telah survive zaman persekolahan aku tanpa pernah bercouple dengan mana2 awek kat sekolah aku. Bukan nak kata aku tak minat kat perempuan masa tu, biasalah orang lelaki, minat, crush, secret admirer  kat awek tu mesti ada terutama bila dah start akil baligh. Tapi yelah, nak buat macam mana, bukan sebab tak nak ngurat awek ke apa, tapi sebab mak bapak aku sangat straight, malah kalau aku ada kawan dengan perempuan pun mesti mereka akan tanya macam2 mengalahkan CSI. Disebabkan tu zaman sekolah aku memang aku tak pernah bercinta, sebab takut dengan mak bapak. Tapi ada je member aku yang couple2, tapi masih lagi nyorok2 dan merahsiakan percintaan monyet diorang sebab takut mak bapak dan cikgu2 tahu yang diorang couple. Tapi apa yang pasti semua 100% kawan2 aku yang couple waktu sekolah sekarang dah kawin dengan orang lain.


Itu mungkin cerita zaman persekolahan aku 15 20 tahun yang lalu. Aku bukan nak cakap apa, tapi aku perhatikan sekarang ni, banyak blog budak2 sekolah ada yang baru form 2 form 3, dekat sebelah kanan dia mesti ada gambar dia, dekat bawah tu ada tulis STATUS: TAKEN BY *****, pastu bawah tu ada gambar balak diorang pulak dan tulis juga STATUS: TAKEN BY ME. Aku bukan nak busy body ke apa dengan percintaan korang tu, tapi WTH man? Kalau yang dah lepas sekolah atau mahasiswa/mahasiswi tu aku boleh tahan lagi, tapi ini budak2 sekolah! Siap ada yang secara dengan secara terus terangnya boleh beritahu kisah percintaan korang satu dunia. Tu belum kira yang kat Facebook siap letak Status: In a Relationship with (nama pakwe/makwe diorang), jangan kata tu, yang letak status Married pun ada...


WHAT'S WRONG WITH YOU PEOPLE??? Diorang tak takut ke mak bapak diorang, budak2 sekolah diorang, cikgu2 diorang tahu? Ke mak bapak diorang, cikgu2 pun tak kisah? Siap ada je yang aku baca dulu mak bapak benarkan je anak dia dengan kekasihnya keluar bersahur kat luar tengah2 pagi sampai anak dia kena bakar, ada yang siap nak murtad dan bunuh diri hanya sebab kena tinggal awek, pastu yang baru2 ni kes pelajar wanita jatuh apartment dan dikaitkan dengan pakwe dia. Tu belum lagi yang dah la couple, bagi pulak dara kat balak dia, lepas tu maki pulak jantan yang hilangkan dara dia kat twitter macam kat Rileks.my ni.



So pesanan aku pada budak2 yang masih bersekolah lagi yang terbaca kat sini, tak payah la nak bercintan cintun sangat. Awak tu hidup pun masih bergantung pada mak bapak lagi, akal pun belum cukup matang untuk bercouple2, silap hari bulan boleh makan diri. Tak cool pun kalau ada pakwe/makwe ni. Fokus pada pelajaran tu lagi penting. Tak rugi kalau tak bercinta zaman sekolah, tapi amat rugi kalau tak belajar zaman sekolah dan dapat result yang buruk. Pendidikan negara kita ni sangat exam-oriented dan sangat mementingkan result peperiksaan yang bagus. Suka tak suka kita terpaksa terima dan hadapinya.

So aku nak tanya balik, perlu sangat ke bercouple masa zaman sekolah? Kalau ya, apa alasannya?




tags: persoalan pertanyaan berkenaan berkaitan cinta bekas kekasih awek ex-girlfriend makwe couple dengan sahabat kawan rakan baik wanita perempuan berdikari independent vs bergantung dependent mana satu pilihan hati kalbu kapel berpasangan budak zaman masa sekolah rendah menenganh tingkatan form kantoi ibu bapa facebook status blog taken in a relationship married twitter dedah umum kisah cinta monyet baby diana nur diana ali @nurdianaaali mengamuk meracau meroyan hilang dara kena tinggal pakwe haziq

152 ulasan:

  1. tak pernah couple masa sekolah.. tapi boleh je nak couple asalkan pandai jaga adap, jaga agama, jaga maruah, jaga diri, jaga pelajaran jaga bla bla bla

    BalasPadam
    Balasan
    1. kehehe..pizza, saja nak sakat ko ni...lipas dlm toilet ramai tak arini? kehehehe XD

      Padam
    2. persoalan couple ni perlu merujuk pada hukum hakam islam...kalau muslim la.....kalau non muslim, buat je la ikut suka hati....asal x menyusahkan org lain.....


      Undi BN untuk PRU13....

      Padam
    3. alang2 kapel, bek nyonyot je terus!

      Padam
    4. couple paling best, bila org terhegeh-hegeh nk kt kita...kita jual mahal..hahahaha

      Padam
    5. kapel paling best bila dapat nyonyot2....aku suka nyonyot bontot......

      Padam
    6. plain83.. aku jmpe lipas kat sini.. kat BO ni.. banyak sgt! hahaha. aku sokong ckp faizfakhirin! jual mahal kena ada sikit2 beb. mane leh main bg terjah je. hehehe

      Padam
    7. Banyaknye lipas

      Padam
    8. LoLz pizza nice coverrr XD

      pasal couple2 ni aku pon tak stuju, aku tak penah bekapel sumur idop aku (sbb siyes aku pikir mcm buang tebiat je kalo aku kapel..geli pon hado), trpulang la korang nk pecaya ckp aku ke dak...(pizza msti x puas atinyer ngan jwpn aku ni hahah) XD

      tapi, aku ramai jer kawan2 biasa (sbb aku bukan anti-social yer), dan antara kawan2 aku tu ada yg penah ajak aku kapel, pstu aku tolak dgn alasan "woi buang tebiat la aku nak kapel2 nih, tak penah aku buat..mcm buang tebiat jer x mo ah", pstu dia kata "ok jom tunang?", pstu aku ckp "gilo dasyat ko wat lawak bangang haha"...pstu dia kata "kawin terus ah senang, amcm bleh?",..pstu aku ckp "bley blah"...pstu kitorang ketawa serentak hahaha...LoL bukan ape aku mmg jenis tak pecaya kawan2 aku sgt, dan aku tak pnah ada ati kat mana2 atr dorang pon so...baik cpt2 terus terang ckp tak nak je kan, tak der la dia sempat nk sakit hati lepas terbiar harapan dia menggunung nnt, so aku tak tipu kawan aku dan diri aku sendiri ^^

      pstu ada yg ajak kapel lagi, aku bg jwpn yg sama..yg nak kenenkan aku dgn member pon ade...yg nak kenenkan ngan anak dia pon hado huyooo (makcik sebelah umah sewa dulu)...pon aku bg jwpn yg sama, bukan juai mahai ka sombong ka apa, tp sbb aku mmg tak berminat langsung ke arah itu..jgn pi meroyan kata aku pengkid lak, aku tak penah (dan tak akan) suka kat kaum sejenis (tp ada yg penah kejar aku eeek gilo nightmare)..aku nak erase memori itu ("-_-)

      aku tak suka menipu orang, menipu kat diri sendiri lagi la wth??...terus terang is the best policy ^^

      dah tu bila aku dah tua (kalo sempat la) sapa nak jaga aku? aku plan nak register old-folks home yg private, so kena kumpul duit elok2 utk tu, tu namanya menabung utk hari tua XD

      yaaah, dijangka aku akn kena bashhhh selepas ini oleh orang2 yg tak paham komen aku...kamon kamon XD

      Padam
    9. LoLz pizza nice coverrr XD

      pasal couple2 ni aku pon tak stuju, aku tak penah bekapel sumur idop aku (sbb siyes aku pikir mcm buang tebiat je kalo aku kapel..geli pon hado), trpulang la korang nk pecaya ckp aku ke dak...(pizza msti x puas atinyer ngan jwpn aku ni hahah) XD

      tapi, aku ramai jer kawan2 biasa (sbb aku bukan anti-social yer), dan antara kawan2 aku tu ada yg penah ajak aku kapel, pstu aku tolak dgn alasan "woi buang tebiat la aku nak kapel2 nih, tak penah aku buat..mcm buang tebiat jer x mo ah", pstu dia kata "ok jom tunang?", pstu aku ckp "gilo dasyat ko wat lawak bangang haha"...pstu dia kata "kawin terus ah senang, amcm bleh?",..pstu aku ckp "bley blah"...pstu kitorang ketawa serentak hahaha...LoL bukan ape aku mmg jenis tak pecaya kawan2 aku sgt, dan aku tak pnah ada ati kat mana2 atr dorang pon so...baik cpt2 terus terang ckp tak nak je kan, tak der la dia sempat nk sakit hati lepas terbiar harapan dia menggunung nnt, so aku tak tipu kawan aku dan diri aku sendiri ^^

      pstu ada yg ajak kapel lagi, aku bg jwpn yg sama..yg nak kenenkan aku dgn member pon ade...yg nak kenenkan ngan anak dia pon hado huyooo (makcik sebelah umah sewa dulu)...pon aku bg jwpn yg sama, bukan juai mahai ka sombong ka apa, tp sbb aku mmg tak berminat langsung ke arah itu..jgn pi meroyan kata aku pengkid lak, aku tak penah (dan tak akan) suka kat kaum sejenis (tp ada yg penah kejar aku eeek gilo nightmare)..aku nak erase memori itu ("-_-)

      aku tak suka menipu orang, menipu kat diri sendiri lagi la wth??...terus terang is the best policy ^^

      dah tu bila aku dah tua (kalo sempat la) sapa nak jaga aku? aku plan nak register old-folks home yg private, so kena kumpul duit elok2 utk tu, tu namanya menabung utk hari tua XD

      yaaah, dijangka aku akn kena bashhhh selepas ini oleh orang2 yg tak paham komen aku...kamon kamon XD

      Padam
    10. Hahahah... Plain. aku paham kenapa ko ckp mcm tu. Bazir masa, tenaga dan perasaan.

      Padam
    11. aku x pnah kapel masa skolah. tapi tunang ngan mamat aku minat masa sekolah. wahaha

      Padam
    12. tahniah smoge bahgia hgge ke ank cucu cicits xD

      Padam
    13. giler plain meluahkan perasaannya disini.. jejaka melaya sedunia diluar sana, bg yg kacak bergaya sahaja ye.. sila lah melamar cik plain kite :p
      hime s, amboi akhirnya org yg ko usha tu, berjaya gak jd milik ko ye.. insyaAllah :)

      amaran keras: lipas sila main jejauh! muahaha

      Padam
    14. hoho pizza..tu bukan luahan perasaan meh, tu perkongsian kisah idop aku ngan korang2 yg normal nih, tak semua org sama mcm korang ^^

      Padam
    15. 'korang2 yg normal'. lol.. no comment!

      Padam
    16. sya couple msa skolah. slama 4 taun dan alhamdulillah mgu dpn kawen

      Padam
  2. dari budak sekolah sampai jadi budak post graduate pun tak penah couple..
    wuhuuuu!!! pecah rekod!!! hahaha....

    jawapan bagi soklan:
    1) secara jujur... I will be as answer B... tapi setelah bertenang.. dan berfikir secara waras... I will bother them and enjoy my life... and if they need help.. insyaAllah I will do the best.. nak buat camner.. dah dorang suka sama suka... huhu... be matured and pray hard you deserve someone more better than her.. hehe

    2) I'm independent girl and always wonder... guy akan tertarik lebih kepada jenis camner sebenarnya? independent or not independent... answer me please.. hehe

    3)couple zaman sekolah adalah tak perlu.. lebih baik fokus kepada SPM and get best scholar.. baru lah orang admire.. hahaha... kejam giler... :P
    bak kata punjangga... lebih baik dicari, dari mencari...
    ehhh... ada ker? :P... haha
    lagi-lagi zaman sekarang... banyak lah dugaan and cabaran...
    ALLAHhuakhbar... camner lah nak didik anak nanti ...O_o....

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak cakap die tgh buat master/PhD la tue...

      Padam
    2. ye kew post grad? course ape tue? msti bukan english punye..dik, sepatutnye tak ada perkataan 'more' depan 'better' ye, salah penggunaan bahasa tu, perkataan 'better' tu sendiri dah bermaksud 'lebih baik'...good luck in your thesis writing, nanti cari proof-reader/language editor yang baik ye sebelum submit draft tu, tak rugi bayar die lebih skit pon..

      Padam
    3. thanks tegur grammar ....^^....
      saya budak baru belajar... hehe

      Padam
    4. tulis BM saja terus.tak payah cmpur2.pening nak baca.nak tulis BI pastikan grammar betul.

      Padam
    5. anon 5 dis 1.28pg,

      tak salah kalau nak komen secara bi-lingual, ruangan komen ni bukan benda rasmi...lain la kalau surat rasmi ker, thesis ke, laporan ke, kertas kerja ke...cuma grammar tu seeloknya jaga la skit bila tulis in english, itu saja...

      -anon 5 dis 1.13pg

      Padam
    6. setuju... asalkan tiada unsur lucah dan negatif

      Padam
    7. ko hodoh...xpayah risau....kau xkan ada anak punye....xda orang nak kat kau....xpayah la pening2 pikir pasal anak........

      Padam

    8. Ada suka independent.. ada suka dependent..
      ada suka dedua ada suka seten2 haha..

      So susah nak cakap le..
      tengok masa sebab lelaki pon macam perempuan suka dibelai juga tapi kadang rimas kalau perempaun asik dok depends dia..
      kadang suka gak mengarah atau suka diarah..

      Tapi soal jodoh nih serasi nih ikut chemestry..
      kalau boleh saling melengkapkan go on je la..


      Padam
  3. noob: "So kalau diberi pilihan antara perempuan yang terlalu independent (berdikari) ataupun yang terlalu dependent (bergantung), mana satu yang korang lagi suka dan akan pilih? Oh ya pilihan ada 2 saja ya, sebab kalau tak beri pilihan aku tahu aku tahu mesti ramai yang akan pilih tengah2, tak terlalu independent, tak terlalu bergantung."

    so noob, ko plak pilih yg mana ea? pilihan cuma 2 saja tuh, ahahah~
    tanya org lain bleh, diri sndri lak pilih yg mane? ^^

    hehee, ko tak sokong dak2 skolah ni couple, tp kalo dorang kawin je terus yg mana mak bapak dorang yg support segala perbelanjaan tu ko orait je kan? ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. shushh pizza aku tanya noob nih XD

      Padam
    2. Sebenarnya kita bukan ada pilihan pon..
      Kalau terlalu memilih tak berteman la sampai tua :P

      Kalau rasa serasi ok go on je la
      setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing..
      Yang penting give and take..

      Padam
    3. noob pesal ko jawab pakai tanpa nama? XD

      Padam
    4. ko tanya aku ke plain? kalau diberi 2 pilihan tu, aku akan pilih yg terlalu dependent, sebab bila dia dah dependent pada kita, baru kita rasa yg kita ni sangat diperlukan, rasa dihargai dan kita ni penting dalam hidup mereka. dan yg dependent ni kita boleh ajar slow2 utk diorang jadi sedikit independent, mana2 benda mudah tu boleh la kita bimbing dia utk lebih berdikari, tapi utk benda2 susah serahkan saja pada aku.

      kalau perempuan yg terlalu independent pula, kalau semua benda mereka boleh buat sendiri, satu hari ko akan rasa yang ko ni tak diperlukan dan tak penting pun dalam hidup dia, kalau ko takde pun tak pe so ko akan rasa kurang dihargai, dan bagi seorang wanita yg dah terlalu independent, susah baginya utk berubah menjadi seorang yang dependent pada orang lain kerana mereka dah biasa hidup berdikari sendiri, so susah bagi mereka nak terima kalau org lain buatkan sesuatu untuk mereka, plus ego yang agak tinggi sedikit berbanding dependent woman.

      kalau pasal couple sekolah tu, kalau mak bapak diorang restu anak2 diorang bercinta + sanggup kahwinkan + sanggup tanggung mereka, why not? tapi kalau ada yg mak bapak restu percintaan diorang, tapi tak sanggup kahwinkan diorang dan tak sanggup tanggung mereka, baik tak payah.

      Padam
    5. ic...ok mmg aku dah jangka dlm kes ini ko akn pilih yg terlalu dependent, pstu ko akn ajar slow2 utk diorang (diorang? jeng3) jadi sedikit independent? hmm..meaning, ko akn ubah dia menjadi kategori 'tengah2' jugak la kan, which is not too dependent, and not too independent..sbb yeah you have to admit sapa nak tahan lama2 dgn yg 2 kategori extremes tu kan? ^^

      Padam
    6. bese popuan kalau da ada tempat pergantungan, dr independent tu akan berubah gak kepada dependant.

      Padam
    7. yes, contohnyer cik hime-chan kite...jeng3 XD

      Padam
    8. biasa la dependent dan independent..
      kalau takleh harap terpaksa la jadi independent..
      kekekeke.. kalau boleh diharap jadi dependednt ler..
      kita kan flexible ;)

      suka dibelai dan membelai kakakaka

      Padam
    9. sebenarnya yg biasa too independent lagi senang nak berubah jd sedikit dependent,sbb yg independent mampu berfikir secara rasional,tenang & tak cepat menggelabah...yg biasa too dependent akn sgt sukar nak diajar jadi independent walau sedikit,dia akn rasa sangat terbeban ;)

      Padam
    10. yg pompuan jenis terlampau bergantung tu kalo muke lawa badan cun still bleh tahan lagi kot,tapi kalo muke pon mcm mintak penyepak jer mmg makan kasut la pompuan tu jawabnyer..nk ngengade?boleh,syarat pertama dia muka kne lawa mcm hyuna badan cun mcm rozita che wan...nak maintain ngengade smpai ke tua?boleh,muke kne kekal lawa tak de kedut body pon kekal cun bergetah...kalo tak,makan penyepak la jawabnya..nak ngengada ada pricenya...

      Padam
    11. SOKONG 1:36

      sebab perempuan independent ni dia dah tau bnyk bende, so kalo stakat nak 'berlakon' jd dependent, boleh jer. tp ni kalo jenis yg too dependent, sumer bnde susah nak buat, sumer bende nk suh laki buat, susah gak. pstu si laki ni konon nak ajar skit jadi independent slow2, tp amik masa dan ketahanan la. silap haribulan boleh gado kot. lbh2 lg kalo pmpuan too taknak berubah jd independent skit sbb mngkin dah selesa sngt dependent kt laki dia. kiranya dr jawapan PON, aku pn stuju dgn plain yg PON ni pn last2 nak jugak pmpuan yg berada di tengah2. takpelah, yg penting jalankan tanggugjawab sbg suami soleh, nasihat kan isteri mane2 yg patut terutama tang social dgn pemakaian kot.

      Padam
    12. ermmmmm.. aku setuju dengan hime kalau pompuan tu independent pun.. kalau dah ade tempat die nak bergantung dah tentu2 die bole dependent.. kalau die syg.. dah tentu kdg2 die nak tunjuk gak kat lelaki yg dia syg tu die masih nak dependent..

      Padam
    13. Aku faham kenapa noob cakap camtu. Pandangan dari orang independent mcm aku. Setuju dgn 1:36.

      Betol!
      -Kadang2 lelaki nampak macam loser bila dgn aku. Aku pun tak berniat buat sensape jd macam tu. Bukan ego. Tapi bagi aku lelaki pun manusia. Kenapa harus dibebani oleh seorang perempuan yg asik merengek nak mintak itu ini. Plg kesian lelaki dlayan mcm ATM machine!
      - Aku nak belajar supaya boleh hidup berdikari. kalau aku terlalu bergantung, nanti kalau tiba2 org yang kita depend tu mati?mcm mana?
      - Terlalu kecut perut nak meminta tolong. Takut terhutang budi, takut menyusahkan sesiapa dan akhirnya rasa bersalah yang teramat sangat.

      Aku giler2 risau pasal nak check timing belt kereta belom check. Tp tak berani nak buak mulut mintak tolong dengan abang/lelaki. Maka aku dengan gelabah kumpul duit sendiri untuk standby bayar EBRAPAPU KOS demi keselamatan aku dan keretaku. Men always has a place to complete in a women's life. adoi!! Bukan men aku bersyarah.

      Padam
  4. Bhai Noob...

    Hahahaha..... padan muka....
    Hahahaha..... padan muka....
    Hahahaha..... padan muka....
    Hahahaha..... padan muka....

    BalasPadam
  5. Gua laki.... yg ptama tumbuk... yg ke2 nk yg independent..... yg ke3, xperlu kapel tp bkwn je ngn ramai pompuan bru la sronok haha, xyah serius

    BalasPadam
    Balasan
    1. gua pompuan independent...yg prtama buat tak heran...yg ke2 nk yg bukan crybaby... yg ke3,x perlu kapel tp bkwn je ngn ramai lelaki bru la sronok haha,xyah serius..

      Padam
    2. mampos nak handle hahaha...

      Padam
  6. no 1 :B
    no 2 : Tak bergantung
    no 3 : Sek tak perlu couple.
    sepatutnya time kat ipta or ipts pun xyah couple. tapi boleh berkawan baik. Tapi apakan daya. ada juga yang terjerumus dalam kapel ni. xpe2 asal jgn berhenti sekerat jalan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sek tu seks ke? so kite seks je xperlu couple. mekacih cikgu. ok kite wat

      Padam
    2. seks....seks....seks....aku x boleh hidop tanpa S.E.K.S!!

      Padam
    3. apa lah bodoh lahanat sangat anon ni.

      Padam
    4. sek tu sekolah eh..
      anon ni ingat kalu nak seks tak perlu nak couple bohjan/bohsia manyak
      wakakaka.. :D


      Padam
  7. slm en noob

    sekuat mna pun wanita dia memerlukan seorg lelaki dlm hidupnya samaada ayah, abg, balakz yg terlebihnya suami.

    sebab kejadian alam saling melengkapi dan ada lawan dia.. lelaki lawan dia perempuan.

    cuma org lelaki d lebihkan oleh tuhan sbg pemimpin bg kaum perempuan. dan tak suma benda kita bleh lakukan sendirian. ada kalanya kna bergantung dgn org lain.

    lg2 perempuan kaum yg lmah huhuhu..

    p/s : noob, nape yer komen anon enable.. ari tu ko ckp nak disable. punya lah aku register pun semata2 nak komen dlm blog ko huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cakap jer lelaki tak boleh idop tanpa pompuan...yg aku maksudkan ni lelaki normal la...

      hawa diciptakan utk teman adam,kalo tak adam bosan n merana...

      Padam
    2. midnight: tengok la kalau aku rasa aku nak tutup aku tutup, kalau aku rasa nak bukak aku bukak. takpela at least ko dah ada akaun leh komen bukan jer kat sini tapi kat blog2 lain yg tutup anon juga :)

      Padam
  8. tak pelah biar jantan tu lari, nanti takkan die takde anak perempuan, cucu perempua atau adik perempuan, karma pasti berlaku

    KLIK jauhi malaysia indon beritahu pembantu rumah warganya

    BalasPadam
  9. soklan no 2 tu takle pilih la PON. sebab kalo jenis bergantung, rimas tau. kalo jenis berdikari sngt, boring lak. ade la tmpat2 nya perempuan boleh berdikari dan bergantung. kalo pasal bab kerja, pergi kerja, check in hospital mane nk beranak, boleh la dorang uruskan, terutama kalo jenis educated skit ni. tp kalo tang kereta rosak (biase nye la) memang palin2 koman pn msti akan call bapak/abang ke (yg mane lum kahwin) atau suami. pstu dr situ mngkin suami die leh bg direction pi call technician ke.. etc etc ke. kan suami isteri ni saling melengkapi. kalo isteri takut lipas, suami biasenye tak takut. tp kalo suami takut lipas, isteri biasanye tak takut. tp kalo kedua-dua takut, haaa sembur jer la ridsect satu rumah.
    aku tak caya la ade lelaki suke isteri dorang TERLALU berdikari buat sumer bende sorang2, tercabar kejantanan suami tu sbb semue bende isteri boleh buat. last2 pi carik kekasih gelap.

    pasal soklan 3, aku mmg menentang sekeras kerasnya budak skolah takyah bercinta. makan minum pakaian sumer masih ditanggung oleh mak bapak, pstu bile mak bapak larang kapel, utk kepentingan pelajaran, die memberontak, lg nak ikut pakwe die tu yg jugak ditanggung oleh mak bapak. tp tak tau la plak kalo pakwe die lelaki yg dh berkerjaya paling2 koman pn lepasan spm.

    soklan pertama, tak penah la ade kes cmtu. tp kalo kawan baik aku tu cantik (oh ya, aku perempuan), bile ade lelaki tibe2 cm baik je dgn aku, aku mmg dah tau awal2 sebab dorang nak ngorat kawan baik aku tu melalui aku. aiih terasa pathetic giler.

    BalasPadam
  10. no 1: B juga, dah takde jodohkan, takpayahlah nak pendam sgt. anggap sj rezeki kau lagi bes dr kawan kau..kekeke
    no 2: terlalu berdikari susah jugak, nanti lelaki lepas tgn. terlalu bergantung leceh juga, kot2la musibah berlaku, tak reti buat apa-apa, patah kaki.
    no 3: esok2 nak anta anak sekolah international. hahaha..

    BalasPadam
  11. ko xhensem ker PON zaman skolah dulu? hahahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. PON ske duk tepi tiang . berak dalam seluar.

      Padam
    2. PON menjaja bontot di kantin

      Padam
    3. masa sek PON ske lap tote kat dinding pas kencing

      Padam
  12. tak jadi ke nak privatekan anon tu Noob..haha..

    aku time sekolah dulu perangai macam setan..normal la ade minat kat awek2 comel tu,..tpi suka2 cmtu je la..tapi tak leh blah kalau nak kapel2..mau kene kutuk kaw2 ngn member2 lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mengaku diri setan, xnak la aku masuk belog ko....konpom banyak cerita2 lucah imaginasi ko yg foreva alone tu.....

      Padam
    2. Kawan aku perangai antu tapi awek ramai dude..
      Pompuan ni suka lelaki yang jenis camtu kot kakaka..

      Tau banyak awek pon dia minat apo nak kata la kan

      Kita pon kadang terminat gak pompuan yang banyak pakwe/admire kakaka..

      Padam
    3. ^ penyamaran Ym.Bundle yang loser

      Padam
    4. anon 9:05 : hahaha..gua tak mintak lu masuk pon..syoh2..hahah..sori la der, gua tak layan imaginasi la..gua dah hampir berpoligami ni pon lu nak kata forever alone..hahaha..

      anon 10:00 : penyamaran jadah..gua bukan sapa2 pon..hahaha..

      Padam
  13. yahuuu......! palestin dah merdeka, bestnya.......! dapat nyonyot awek2 palestin yang putih melepak......noob masa sekolah dulu mesti huduh....badan gemuk, hitam pulak cam keling....tulah pasal xde awek nak kat dia....terus terang jer la noob, ko jeles tengok orang lain kapel2.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sbb ada org2 mcm kau la negara kita masih tak maju2. infrastruktur kelas pertama tapi mentaliti kelas ketiga. kalau aku hodoh ke, aku hitam ke, aku jeles ke, ada kau susah? yg kau nak libatkan sekali dgn org palestin apahal? sbb anon2 busuk mcm kau ni la anob2 baik lain terkena tempias. kalau mak bapak kau tahu perangai kau mcm ni mesti mereka menyesal lahirkan kau

      Padam
    2. Sabar Noob huduh ke apa bukan la alasan takda awek..
      sebab aku tengok ramai balak muka pecah awek keliling pingan.. :D

      Yang penting berani tegur ambik berat depa..
      perempuan ni suka perhatian.. kalau ko ada kawan perempuan ko minat bagi la perhatian ambik berat nanti dia fall in luv ngan ko ler :D

      Tak susah pon senornye..

      Padam
    3. tapi yang senor nye mike2 bertiga ni loser. kayu tungul di tepi jalan. tunngu lori balak langga bru dapat gerak. ptuuih

      Padam
  14. aku pun foreva alone cam kau jugak noob....i know that feel bro.......sabar je la......

    BalasPadam
  15. Best pe couple kakaka..

    Cuma jangan dibuai perasaan sangat sebab sangat menyakitkan..

    Sape la yang takda perasaan suka/minat/sayang kat orang? Bila bertembung ngan orang tu rasa tak keruan dag dig dug.. huh Korang tak pernah rasa ke?

    Ntah kenapa dari sekolah rendah memang kadang ada timbul rasa ni suka minat kat seseorang mungkin sebab masa sekolah rasa malu tu so biasanya pendam la lagipon minat kat awek comel cantik dah tentu ramai lagi yang dok menerai huhu..

    Ntah apasal mungkin emosi dan rasa dalam pembentukan kot.. So aku asume normal bagi kebanyakan orang pasal benda ni..

    Cuma pada aku la kalau boleh lawan kawal kalau nak couple kawan jangan la sampai terlebih2 kalau tak boleh kawin awal je la.. :D

    Hidup ini sebenarnye datang dengan tangungjawab.. Jadi bertangungjawab lah dengan setiap apa kita lakukan..

    Wallahualam.


    BalasPadam
  16. Kadar Estrogen lebih tinggi daripada IQ.

    Bahkan monyet betina sekalipun kadar estrogennya tinggi, inikan manusia yang mempunyai nafsu mengalahkan binatang. Oh yeaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko monyet betina ke? nak pisang?

      Padam
    2. dia anak shrek...

      Padam
    3. ?anak shrek ke????wowwww....ape petua kulit hijau gitu?hehe...

      tumpang lalu Noob...taktau nak jawab apa utk semua soalan tu,hmm try k... yg pertama tu,annur pilih buat dek je...psiko balik harap2 dia terasa,kalau takda perasaan gak kita relax jela,buat apa nak marah dgn manusia gitu,buang karan je...soalan ke2,rasanya kebanyakan pompuan tgh2,tapi selalu pompuan berkerjaya jenis independent...tapi tak semua...pompuan kalau independent sgt,nnt laki nyampah....kot?pasal couple tu,hmm,lagi2 budak bawah spm,mmg eloknya blaja dulu...:)

      Padam
  17. APE PASAL GAMBAR AKU KAT TANGGA TU ADA!! SIAL AH WOI

    BalasPadam
  18. Noob ni memang cilake....ada ke patut terjah blog tunang aku? x pasal2 tunang aku kena ganggu oleh anon2 pervert....aku nak buat report polis ah.....gara2 ko terjah blog tunang aku, habis blog dia kena serang komen2 lucah.....dah tu, dia pulak yg kena marah oleh bapak dia.....

    ok, aku nak gerak ke balai polis, buat repot....bukti dah ada dalam tangan aku....siap ko Noob.......ko memang setan.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. dengang bantuang polis kite dapak tangkak ore minyok ne deh

      Padam
    2. noob kan bengong.terjah2 lak.blog ada parasit anon sama cm blog serius.virus bawak ke blog org.bengong.dahlh anon2 ni pervert nak yg cun2 je

      Padam
  19. dah dah anon2 ternakan sekelian kita lek2 dulu aaa... pergi minum pagi dulu, buat kerja dulu, mengaji dulu ke, nanti esok2 korang datang lagi, tak datang pun takpe kakakaka

    BalasPadam
  20. http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/aku-benci-bila-kau-buat-aku-cinta-kamu.html

    haisssyyyy,, penting jugak kot,, hahaha,, ku tk couple pun kat sekolah, merana sebab jelez tngk orang ada couple. tapi ku kuatkan iman cekalkan hati jugak,, alhamdulillah, exam aku better than yang bercouple.. tapi ada je senior aku dah kawin sekarang. both study kt jepun. couple since form 4 kot,, or earlier,, atas diri masing-masing r kn. just opinion. :P

    BalasPadam
  21. Berpatah arang berkerat rotan <-First time baca ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampaknya janji telah ditepati, bukan dicapati...LoL

      Padam
    2. owh nampaknya air yg dicincang tidak mungkin akan putus...hahah

      Padam
    3. capati di uli kaki..LoL

      Padam
    4. putus dicincang. kuar air di goncang.. LoL

      Padam
    5. ane capati.tittew tute capati bucuk

      Padam
    6. Janji ditepati bukan pepatah melayu yang sah dan berdaftar dgn dewan bahasa dan pustaka kot.Hahah! memandai jer aku.

      Cuma setakat kata-kata nak kata, kata-kata telah ditunaikan. Hahaha. katatatatatatatata~..

      Seperti aur dengan tebing ke plain?

      Padam
  22. slm suma..
    aku tak pernah kapel masa sekolah.. masa study lg la tak merasa. telan air liur je tgk member bwk awex keliling pinggang.

    hakikatnya kapel:
    1. buang duit sbb tiap kali kuar ko kena blanja
    awex.
    2.buang duit utk topup, setiap mlm mesti
    xcukup tido bergayut punya psl.
    3. buang duit utk bli hadiah, bli baju utk awek
    ko.
    4. bila gaduh ko jd stress mcm org gila.
    5. masa, duit, tenaga ko akan bazirkan.
    6. kalu yg masih blajar.. duit loan, duit bapak
    jd mangsa utk blanja awex.

    sbb ape? sbb awex ko blom tentu lg akan jd bini ko. ntah2 kawin dgn org lain. kan membazir masa + duit tu? so nak bersusah pyh biarlah pd org yg berhak.

    aku xpnah merasai kapel zaman belajar, bila dah kerja ade duit sendiri simpan utk kawin. dah jumpa calon ajak tunang n trus kawin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. fuu bagus2. tahniah lah kerana tunjuk bagus.

      Padam
  23. sampai sekarang tak kapel bagai :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ngaku teruna lettew. pui

      Padam
  24. noob biler nak wat gathering jumpa anon2? hehe..

    BalasPadam
  25. Kah kah kah noob xbleh hidup tanpa Anon2 yg hensem.
    muah kat pipi sendiri

    BalasPadam
  26. Aku Playboy..serius.. =.= "

    Dulu2lah..sekarang je tak..Malas nak couple..(Serbanitas mode-on)

    Seronok kiri kanan diapit perempuan..sekali ko kena bala dia..insaf....hahahaha

    Macam orang cakap,ko buat ko akan kena balik..Aku playkan dorang last2 aku kena play balik...hahahahah xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade aku kesah

      Padam
    2. dah mati pucuk .diamlah

      Padam
    3. zack ade tote kew.die kan pengkid.period lettew.

      Padam
    4. serius?brapa ribu ko abis kena play dgn awex2 tu? xD

      Padam
  27. Perempuan terlalu independent = sakit jiwa.
    Terlalu dependent = sakit otak.
    Kalau nak pilih antara ni, noob kena program balik awek lepas kawen. Sediakan operational manual supaya mereka boleh follow...kih kih kih

    BalasPadam
    Balasan
    1. mak aih tebalnye mekap mak nyah auwwww!

      Padam
    2. Ni musti doktor kah kah kah

      Ala dah manusia seindependent mana pon dalam hati musti nak teman punya tak kira lelaki atau perempuan..

      So fahami pasangan anda..

      Padam
  28. 1. ak tak tahu plak nak jawab sbb tak penah jadi
    2. tak bergantung,
    3. tak yah couple.. mak aku dulu marah bab2 ni.

    BalasPadam
  29. Ala banyak lagi pompuan + lelaki bujang ni.. 2.7 JUTA tu? Kenapa payah sangat nak carik pasangan atau terlalu memilih?

    apapon Noob ko dah mintak BR1M ka haha.. :P

    BalasPadam
  30. 1. Honestly tak pernah berlaku - tapi dari pemerhatian dan analisa bergantung kepada penerimaan dan tahap emosi kalau terlalu sayang awek tuh mungkin boleh berkerat rotah berpatah arang. payah nak terima weh..

    2. Suka yang middle, kalau terlalu idenpendent kita ni dah tak perlu kalau terlalu dependent pulak rimas jugak.. so tengah-tengah ler..

    3. sekolah tak pernah just admire orang je. kita normal pe ada perasaan kan kan kan. Kawan ada kapel dan bepanjangan kawin anak pinak. tapi tak semua kapel masa sekolah tu kekal betul la cakap cikgu kurang dari 5% je yang kapel masa sekolah kekal.

    betul la bercinta ni costly la.. nak layan perasaan nak sms nak telepon nak memujuk nak majuk nak kena spent time etc.. tapi it's priceless for someone who value it. :)

    BalasPadam
  31. Cik Sri Siantan,

    Saya dan suami dua-dua independent. Walau bagaimanapun, bagi meningkatkan keintiman dan kebahagian kami, suami saya akan buat-buat bergantung kat saya untuk potong kuku, trim janggut dan membancuh susu setiap pagi. Saya pula akan buat-buat letih dan lemah ketika mahukan beliau menukar pampers anak, mengangkat barang-barang dan menghantar saya kerja / ke klinik ketika mengandung. Hakikatnya kami mampu melakukan semua perkara itu sendiri. Tapi demi kemesraan, kami saling membelai dan bergantungan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laki Sri Siantan,

      Cik?? oi awak tu dah kawin, anak 2 dah. cik mendenye. wah..pndainye awak. bile mase saya suruh trim janggut? saya suruh buang sampah pun merunggut. dah lah tu mandikan anak segalanya saya. awak? duk terkangkang dpn tv x habih2 dgn telenovela sinetron bagai tu. independent kunun. sempat lg tgok blog ye? keje ke x ni? men fb la tu. siap kamu milah blik nanti

      Padam
    2. Eh bang, anak kita baru sorang la.... lagi sorang anak sape tu hah? Baik awak cakap! Awak kawin lagi sorang ye? Tak guna punya laki. Saya penat2 kerja carik duit untuk bayar loan rumah, kereta, beli barang dapur...Awak mandikan anak pun nak berkira. Siap la awak petang ni!

      Padam
    3. Laki Sri Siantan,

      anak kiah janda lah? ops. alah milah.. sian abg tengok kiah tu.ape tu. indupendont? maaf pelat.gitu lah bunyik nye. nti blik buat kopi jantan ye milah. abg dahaga kasih sayang kiah. eh tak tak! kasih sayang milah.. aum

      Padam
    4. hahahaha kelakar gak komen makhluk anon. teruskan berkomen. jgn berlucah.

      Padam
  32. gua suka pompuan yang independent kemudian dia minta tlg aku...
    tanda dia nak bermanja lah tu!

    kawan je banyak2 pompuan.. tak payah serius..
    pompuan ni banyak karekter..
    bila dah kawen tau lah camner nak handle karekter bini...
    pengalaman bro!!

    BalasPadam
  33. eleh PON x berdikari pon. die xtau malu link kat blog org.

    BalasPadam
  34. saya takmo kasitau nama saya5 Disember 2012 2:55 PTG

    aku nk jawab soalan last tu aje pasal aku tepek komen kat bawah ni kat page adik aku, buat tatapan beliau dan rakan2 akil baligh beliau.

    Kewujudan internet dan lama maya seperti FB dijadikan tempat untuk anak2 dara sunti umur 10-17 tahun untuk menulis/ forward pesanan2 kepada bakal suami/ kekasihnya yg belum ditemui, termasuklah ciri2 lelaki/suami sempurna,hati seorang gadis, cinta tulus dan sebagainya. Usah la merayu rasa kasihan dan menghamparkan ciri-ciri ala gadis melayu terakhir walhal bonda terjerit-jerit minta tolong dibasuhkan pinggan. Usah pupuk sifat hipokrasi dari rebung. Sekian

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya adik kepada abg saya yang bengong di atas5 Disember 2012 3:08 PTG

      tu dah tentu lah. kena lah tunjuk baik kepada bakal bla bla bla tu. takkan nak tegak je memanjang cam tote abg yg x berapa panjg tuh.nti dah stat kapel dorg akan menilai ah sndri dari hari ke hari.hingga ke jinjg pelamin. bukan dlm semak mcm abg ngn c ayu ank mak cik lin karipap tuh. sudah lah abg. ada kelas ni

      bye - lama maya tu luna maya ke. kakakakaka. grak ah dlu

      Padam
  35. Bab independent VS dependent tu, aku independent tapi bukan daripada smeua sudut. cam bab servis kete ke, bunuh lipas terbang ke, tu aku kasi suami aku handle. aku takmo la nampak cam 150% bedikari, nak juga bermanja dan buat laki aku rasa dia diperlukan. tapi bab uruskan anak, kewangan, beli barang rumah, tu aku independent. kena berada di tengah2. laki aku pun tak suka aku terlalu bedikari smp nak gi mana2 pun tak kisah dia ikut ke tak, pasal dia rasa as husband, kena la ada peranan sokongan pada isteri, tapi dia pun taknak aku terlalu bergantung dgn dia, nnt menyusahkan pla

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ke yg bunuh toet si kudung. see u in court

      Padam
    2. hok a loh... aku slalu smash lipas ngn hanger je.. x yah suh laki aku pung...

      Padam
    3. xberani aku g umah chong wei. sume geng kene smash padu

      Padam
  36. walaupun aku ni boleh kata independent person... tapi aku tetap suruh orang lain tolong pijakkan lipas.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lipas (original)5 Disember 2012 3:16 PTG

      oi. nak kene pijak kew

      Padam
    2. kite bako je kaki die bosh

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    4. Hahaha... setiap kalai ada lipas terbang, masa itulah aku test smash aku dgn lebih jitu menggunakan hanger.

      Sangat bangga dengan diri sendiri pas lipas mati.
      Oh yeah~

      Padam
  37. tite cuke cite indendudenponden day. ade batu besar bapk iye atuh bumi. kawan tite katew tu telo otomen.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahha... otomen telo separuh masak satu!!!!

      Padam
  38. noob, ko dulu sekolah kat sk seri pandan, kan? aku kenal ko...ko ni yang selalu kacau awek aku,kan? aku memang x puas hati ngan ko ah....

    BalasPadam
  39. saya syg somi saya sebab dia tolong masak , jaga anak, basuh baju pendek kata semau dia nak wat, dia tak bagi saya wat apa-apa kecuali manje2 dan layan dia je ehiks.

    BalasPadam
  40. kalau pmpuan yg separa dependent dgn independent nie ok x?

    BalasPadam
  41. Tak pernah nampak apa baiknya benda ni semua masa zaman sekolah -_- kalau tengok ranking sekolah terbaik kebanyakannya sekolah yang sejenis Haha (:

    BalasPadam
  42. 1. C - Ape nak kisah makwe dah bekas aku siap buh i was here huhu (dengan muka jahat)
    2. terlalu independent - walau terlalu independent perempuan masih perlukan lelaki untuk melengkapkan apa yang mereka takda dan tak boleh buat
    3. Perlu untuk moral support, hilangkan stress belajar selain melayan rasa gundah gulana dan meniba pengalaman untuk dewasa hahaha

    BalasPadam
  43. aku mmg seorg indepedent...
    boleh bawa diri wlpun apa pun keadaan skali pun.Dah dok jauh dgn kluarga,tpksa.
    hidup ni mendidik kita..
    tp bila dh lama k'seorangan.. aku masih rasa perlukn seorg laki,b'gelar suami..
    tak perlu kapel..tmbh dosa ja...

    BalasPadam
  44. ummi dan arwah abi seorang yang cerewet dan garang .saya tak berani nak kapel.Mereka aspirasi kehidupan saya. ;)

    BalasPadam
  45. aku br perasan background blog korg ni super mario + ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah... hime! tidak ku sangka hime boleh tlepas pandang background mario. Plg benci bila dah start masuk bawah tanah yg ada api2 tu.

      Rasanya budak2 sekarang dah x kenal super mario.

      Padam
  46. Lawaklah komen2 yg nak awek/ bini yg dependent ni. Konon kalau independent tu rasa diri x diperlukan. Habis, kalau korang x diperlukan, buat apa pompuan tu kawin dgn korang?
    Aku ingat dalam sesebuah hubungan tu byk melibatkan kerjasama kedua-dua belah pihak. Tak tau pulak kerjasama kedua2 belah pihak tu maknanya satu pihak bagi kerjasama dlm memberikan lebih kerja kpd pihak yg lain.
    Jgn marah para komentar sekelian.
    Pada saya, sekalipun pompuan independent itu berkahwin semata2 nak ikut tuntutan masyarakat/ agama, mesti ada sebab kenapa dia pilih lelaki tersebut. Dan sebab itu la tanda dia perlukan lelaki tersebut. Get what I mean? Hanya kerana perempuan tu dah biasa berdikari, x bermakna dia x perlukan suami. Nakkan isteri yg dependent dgn suami dlm membuat kerja: Takkanlah hubungan suami isteri secetek begitu?
    Anyway, your choice. Nak isteri yg dependent kpd suami sebab nak rasa diri diperlukan @ memanjakan ego lelaki, terpulang. Kamu kata perempuan independent ada ego, begitu juga lelaki yg meletakkan syarat nak perempuan yg dependent kpd suami.
    Pasal kapel zaman skolah, x perlu pun. Hormone remaja x stabil, jadi sukar nak mengawal perasaan yg meluap2 terutama bila dah terjebak dlm cinta monyet.

    BalasPadam
    Balasan
    1. butthurt independent woman detected

      Padam
    2. perempuan + lelaki saling memerlukan. fitrah manusia.

      Padam
    3. Cinta monyet sesuai untuk monyet kot. Eh, sayangnye.. beruk dah xde kat sini. Kalau dia ada mesti dia dah calik taik kat muka aku.

      Padam
  47. terbuka betul pemikiran remaja Melayu....
    http://mindsnbrain.blogspot.com/

    BalasPadam
  48. bagus betul certain commenters post ni,bnyk bnda aku belajar :)

    BalasPadam
  49. entahlah. budak-budak sekolah sekarang, memang pandai bab-bab gini.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...