Iklan Leaderboard

Isnin, 24 Disember 2012

69 Kenapa korang nak hina saya?

Kenapa budak2 sekolah harus dipantau mak bapak ketika mereka guna komputer, notebook, smartphone atau apa2 saja gadget untuk main Internet? Sebab dikhuatiri mereka akan buat benda2 merepek dengan fikiran mereka yang sangat tidak matang tu yang akhirnya memberi malu kepada diri sendiri dan ahli keluarga.


Kisah ini bermula dengan seorang budak dari Singapura yang masih bersekolah iaitu Nur Feetri telah membuat video yang sangat super annoying pasal dapat 5 hari MC akibat sakit mata kemudian upload kat Youtube. Disebabkan video tu dia jadi famous amos dan banyakla orang buat parodi termasukla artis. Dalam banyak2 parodi tu, lahir sebuah parodi yang juga super duper annoying lebih annoying dari video yang asal yang dibuat oleh seorang budak sekolah yang dikatakan baru tingkatan 1 bernama Tsara Nabilla.


Lepas video parodi tu, dia mula start buat video blog atau vlog (mungkin terpengaruh nak buat vlog disebabkan lambakan vlogger2 tempatan seperti Maria Elena) cakap benda2 merepek dan mengarut yang sangat menunjukkan ketidakmatangan dirinya. Ya aku faham, dia tu budak, baru form 1, aku pun pernah melalui zaman ketidakmatangan itu malah sampai sekarang pun masih lagi kurang matang, tapi rasanya tak perlulah menunjukkan ketidakmatangan tu kepada 1Malaysia dengan menguploadnya ke Youtube, dunia pun tak habis kenal lagi. Kat sini lah peranan mak bapak penting untuk pantau aktiviti anak2nya.




Eh no no before dia nak jadi vlogger, dia nak jadi penyanyi Youtube.


Satu yang perlu dia dan orang lain faham adalah dunia Internet tu sangat kejam tanpa mengenal usia. Jangan disebabkan kau tu budak2, atau kaum wanita, atau kaum lelaki sekalipun, ko rasa takkan ada orang yang akan serang dan semua orang akan suka dan be nice pada kau. Tidak, tidak sama sekali. Kita perlu terima realiti walaupun kita tak suka dan tahu tak baik orang lain buat macam tu. Macam aku pernah tulis dulu, pembuli siber ada di mana2, kalau kita dah masuk dalam dunia Internet, susah kita nak elak dari kena cyber bully, lebih2 lagi kalau kita dah buat video blog atau tulis blog. So kalau kita dok cakap macam2 merepek bukan2 kutuk sana sini, get ready la untuk kena balik kat kita, lepas tu jangan pulak nak bengang atau sedih.

"Kenapa korang nak hina saya? Apa salah saya? Saya tak buat salah pun kat korang semua. Saya sedih. Kenapa korang nak hina? Saya buat salah apa kat awak semua? Kenapa awak nak hina video saya? Saya buat ni pun untuk kebaikan saya. Saya nak seronok je, sebab saya takde kawan. Kenapa tak boleh ke?"

"Saya akan buktikan pada satu hari orang yang awak hina ni akan jadi famous, tengoklah. Awak tengok pada satu hari nanti awak semua jangan melutut dekat saya."

Serious, aku sebenarnya kesian kat budak ni. Harap dia tutup akaun Youtube dia dan cuba menjalani kehidupan normal seperti rakan2 sekolahnya yang lain serta fokus kepada pelajaran. Ni tak pasal2 terpaksa rasa susah hati fikirkan benda2 dan masalah yang sebenarnya dia tak perlu fikir pun pada usia dia sekarang ni. Tak payah pikir pasal couple, cinta, kenapa orang tak ajak mak bapak diorang keluar jalan2 dan sedih orang kutuk kita kat Internet. Melainkan ko tu memang ada bakat seperti suara best, pandai main gitar, piano, etc, kalau ko rasa nak jadi Najwa Latif terpulang, mungkin tak ramai yang akan mengutuk. Kalau rasa nak jadi vlogger, tunggu dah besar sikit lepas habis sekolah, lepas fikiran pun dah matang, dah kenal dunia sikit, masa tu nak jadi vlogger tu lantak, mungkin chance nak dapat fan macam Anwar Hadi atau Mat Lutfhi tu ada, tapi kemungkinan wujudnya haters tu ada juga, so terpulang.

And remember, people won't hate you for no reason




tags: tsara nabilla mohammad rasul youtube video vlog vlogger sedih kenapa korang hina saya cabar awak komen kawan facebook cinta monyet couple diri kita dunia masa kini tak ajak mak bapak keluar jalan keep smile 5 days of mc nur feetri parody parodi bengang marah menangis kecewa nyanyi lagu cover yuna terukir di bintang avril lavigne wish you here najwa latif kosong carta hati britney spears lady gaga cover karut tak matang matured

69 ulasan:

  1. Dia patut belajar dengan orang lebih dewasa, kadang2 makin bercakap banyak makin menampakkan dia tak matang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku ada nampak konpirasi dan fitnah jahat UMNO-BN dalam entri ini..

      Padam
    2. budak x matang macam ni patut rogol je ramai2.......bagi dia sedar, langit tu tinggi mana......

      Padam
    3. woi ahmad,ko lahir2 mmg bodoh eh?kalau budak tu bangang pun apa hak ko nak rogol dia?bodoh punya manusia

      Padam
    4. Ternyata, konspirasi UMNO-BN menjadikan AHMAD semakin hanyut..
      Tolak UMNO-BN! Undi PKR!

      Padam
    5. sbg org deawas hang ajar la dia..

      Padam
    6. Ahmad klu aq jumpa mmg kena terajang dah. Kurang ajaran agama/sivik or memang kurang ajar?

      Padam
  2. memang kesian dengan budak ni...kenalah tanya orang yang lebih tua

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. ala siannya..tu la dah nama pon youtube satu dunia tengok..kena la terima..
    takde kawan?meh sini kawan dengan aku..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia dah kawan aku....ko boleh terjun laut sekarang.....

      Padam
  5. lebih baik luangkan masa (seperti makan, sembang-sembang) bersama keluarga. Itu lebih baik. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. masalah keluarga dia pon kita tak tau
      mungkin sibuk sgt tu dia berinternet saja

      Padam
  6. yup kesian dgn dia. dia perlukan org yg terdekat utk nasihat dia pasal benda ni. her parents pun should tahu pasal ni. haih menakutkan.

    BalasPadam
  7. aku tengok video yang orang zaman sekarang tu and my response was like..facepalm.

    tak salah nak buat vlog. boleh nak tingkatkan kemahiran berkomunikasi dan keyakinan diri. buat ala-ala public speech/pidato. buat isi, tulis apa huraian dan cadangan.

    yang aku dengar haritu, lebih kuranglah.

    "apalah remaja masa sekarang, suka keluar dengan kawan-kawan, bukan nak ajak mak ayah. ingat mak ayah tu kuli diorang ke? bodohla..?"

    expend la isi ala-ala kau buat karangan bm. Remaja sekarang tak gemar menghabiskan masa dengan ibu bapa kerana lebih mengutamakan rakan-rakan. Sewajarnya mereka harus melebihkan waktu bersama ibu bapa memandangkan mereka telah banyak berkorban demi masa depan kita etc.. ala karangan bukan susah pun. ada satu isi, satu/dua huraian dan satu cadangan.

    mesti lebih berkualiti

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. seriously..aku kesian sgt kat budak ni, tapi aku lagi kesian nengok komen2 kat youtube yg tak berhati perut menghina, kutuk dll cacian. Nampak sgt lagi byk yg tak matang memberi komen. Anyway, tak leh langsung nak salahkan budak ni krn pd usia 13thn memang belum matang pun, otak belum power nak bina ayat2 complex dn membincangkan isu2 critical. Tapi satu yang pasti, dia harus dibimbing bkn dihina.

      Padam
    2. aku lagi kesian....xda awek....huhu.....

      Padam
    3. ko mmg selamanya forever alone. tak perlu nak kesian kat ko.

      Padam
    4. ahmad apa kata ko terjah blog awekss seperti noob kalau nak cari awekss..

      Padam
    5. forever alone detected.. kesian ko.. kuikuikui

      Padam
  9. bila dah jadi blogger/ vlogger, bersedia utk berdepan dgn haters. kalau x, memang sakit jiwa jadinya

    BalasPadam
    Balasan
    1. teori survival of the fittest memang boleh dipakai sepanjang masa dan semua jenis kehidupan.

      tapi sekarang nampaknya hakikat ttg kehidupan kena diasuh sejak kecil lagi...

      Padam
    2. survival of the fittest lebih menumpukan dengan tindakan fizikal (melawan dan mempertahan) dan selalunya merendahkan status moral dimana hanya ada satu pemenang, dan yang kalah dinafikan kewujudannya. "hakikat ttg kehidupan sekarang" lebih berkisar kepada Reasoning (pertimbangan). Sama ada pertimbangan itu berdasarkan logik atau emosi. Jelas situasai budak Tsara atau pun para pengkomen nya bertindak dgn emosi disebabkan ketidakmatangan, ego, judgmental dll. Untuk memperbetulkan keadaan, logik bukan shj harus diseimbangkan dengan emosi tapi dlm kebanyakan situasi dn ketika harus melebihi emosi.

      Padam
    3. Komen yg membina dari beruk hell. ko tak mengira
      ke kali ni wakakaka.

      Bdk pempuan ni kalu hantar dkt pusat pemulihan akhlak kewaja lg bagus
      aku ingat.

      Padam
    4. oooo so dugong tu berukthehell,ahmad fakap tu skandalxxx?hari tu ingat dua2 dah insaf

      Padam
    5. hohohoho..aku dah insaf loh..asalkan aku tak ganggu mental org lain disamping menjaga tatasusila sebagai lelaki melayu terakhir..yg terasa tu ...sorry...

      Padam
    6. comel ko jadi panda instead of dugong beruk oi.. tapi beruk thehell tetap trademark ko.. haha

      Padam
  10. kalau tak nak kena maki, tutup je la akaun you tube tu...

    BalasPadam
  11. yeah ak antara top komentar blog BO ok! *new achievement*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah! sila claim hadiah dari mak anda.

      Padam
  12. ni lah bahana teknologi. takde sape pun tak salah dalam hal ni...

    BalasPadam
  13. Tapi itu hak dia kan? cuma gua Bukak yt yg pertama akal gua suruh cepat-cepat tutup.

    BalasPadam
  14. and why do you want to be famous to start with?

    and why org lain nak melutut pun kat org femous? waaa tapaham la bbdk skang nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. attention seeker n probably doesn't have many friends at school, parents maybe too busy for family quality time so cmtu la jadinya.. pity her meh, at a tender rebellious age like that youtube can be a dangerous self destruction tool..

      Padam
    2. setju dengan pendapat plain83 di atas ni..faktor2 tersebut yg memungkinkan budak ni jadi camni..kesian sangat kat budak ni sebenarnye..

      Padam
    3. plain,ko tak nak buat video nangis camtu jugak ke.ko kan penyanyi youtube juga,xde org kutok ke kekekeke

      Padam
    4. find a hobby then.. tapi bukan hobi yg memalukan diri sendiri la..

      Padam
    5. plain punya video kool. oke je hobi nak post2 kat youtube ni tapi jangan la annoying..

      Padam
    6. and bila mende2 camni jadik bese org akan salahkan masyarakat, mak bapak, cikgu. it's a contributing factor tapi apa yg kita lack is self awareness. age is not an issue, maturity and experience are. nasib kita atas tangan kita. we owe the world, not the other way round.

      Padam
    7. tak leh jg cam tu hime, maturity is based on age. budak2 belum lagi kukuh pertimbangan dorang dlm membezakan baik buruk, sbb tu jglah berdasarkan undang2, budak2 yg underage kalau merompak mencuri membunuh tak masuk penjara, tp sekadar pusat juvana. Yg bertanggungjwb semestinya mak bapak dorang dgn memberi bimbingan yg baik dn secukupnya..Parenting tu bkn sekadar tanggungjwb tapi lebih besar lagi adlh amanah dr tuhan..

      Padam
    8. ahaks tq hime~ ^^

      apa dek non? video nangis2? sori la aku nyer kategori videos bukan category vlog.. aku focus music and arts, sapa2 yg minat anime n j-rock/pop je yg komen vids aku, org yg share the same interests.. niche viewers aku cool2 blaka, ada la kekadang sesat sorang 2 local haters, well tu normal typical meleis biasa ^^

      Padam
  15. www.awek-impian.org
    Koleksi gambar curi dari facebook..

    BalasPadam
  16. takdenye aku nak melutut ke orang femes.. wakakakaka...

    BalasPadam
  17. nasib la zaman aku skola dulu.. ade henset 3310 je..
    tu pon bley rakam suara.. rase paling syok abis...

    BalasPadam
  18. sedih kadang2 kebanyakan kes2 mcm ni mmg disebabkan dorang takde kawan, pstu mak bapak bz kerje so tak pantau anak, asalkan bg tenet je lantak la dorang buat ape. kesian gak dgn budak2 cmni. tp tu la, harap2 komen2 ni pn bnyk la yg nak memberi nasihat, bukan mencaci.

    'People won't hate you for a reason'?
    Hmmm, ntah la, yer kot. even reason yg tak munasabah spt kawan aku sorang ni, benci btul dgn ade sorang minah ni (yg dia tak kenal pn, cakap pn tak pernah), bila ditanya naper benci, dia kata "ntah la, tak tau naper aku benci, mngkin aku just menyampah je kot tngk muka dia"

    tu namanya membenci membabi buta tanpa kenal mengenal dulu. kesian tul, tngk muka orang lain yg sndiri tak kenal pn boleh benci. heishh

    BalasPadam
    Balasan
    1. there is people will hate you without reason....
      it because they born like that

      Padam
    2. Hate? hmmm..kadang2 bukan benci pun tapi iri hati/jealous dgn apa yang org lain ada tapi kita tak da. Tau tak penyakit apa yg paling bahaya pada sorg manusia? jawapanya penyakit hati, dn iri hati adalah salah satu daripadanya, sbb tu pun dipanggil iri "HATI". Sedar tak kalau ada sapa2 yg iri hati pasti perkara pertama yg dia yg lihat adalah masalah pada org lain, walhal masalah sebenar datang diri dia sendiri. Masalah yg plg jelas adalah dia sendiri yg tidak bersyukur dgn apa yg dia ada.

      kedua nya sbb benci adalah berprasangka buruk tanpa tahu perkara sebenar. Ni pun penyakit hati jg. Kalau kita tak tau akan perihal seseorang tu, bersangka buruk sgt dilarang dlm mana2 agama sekalipun. Dalam Islam sbg contoh, seburuk2 mana rupa seseorg (muka mcm pecah rumah)atau keadaanya sekalipun, kalau di memberi salam kita kena bersangka baik bahawa dia bukan shj seorg Muslim (org islam) tetapi sbg seorg Mukmin (org beriman).

      ketiga. kalau org menyakiti kita sekalipun, adalah lebih elok untuk bersabar, dan memaafkan tindakan org tersebut. Walaupun tak salah nak membenci balik kezaliman yg telah dilakukan, tetapi adalh yg lebih elok keduanya (sabar,maaf) tadi.

      pjg plk komen..hehehe..

      Padam
    3. Memang penyakit ni wujud :)

      Penyakit meluat atau tak senang hati sebab itu kita nampak orang salu gaduh dari perbincangan baik kepada pergaduhan bila emosi menguasai dan rasa nak menang. Bila berlaku mula la mencaci mencarut dan sebagainya.



      Padam
  19. Dia tak tau sebenarnya ramai warga internet ni meluangkan masa lapang dengan memaki hamun mengutuk sesiapa sahaja.. itu salah satu cara orang menghiburkan hati mereka....

    Welcome to real world of internet dik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju~ mereka harus bijak dalam memilih antara "kritikan membina" dan "kritikan menghina"~

      bagi kritikan menghina, the best policy is "dont take it personal"~

      Padam
  20. alahai...sian pulak tgk budak ni jadi camni..

    BalasPadam
  21. lagi satu..dlm vlog, dia bercakap tentang perkara yg x sesuai dgn umur. cinta, hidup. byk lagi asam garam dia kena rasa before ckp psl sume tu. kalo setakat dia cite tentang sekolah ke, kwn2 ke, hal2 berkaitan ngn umur, ok gak.

    BalasPadam
  22. Ala tulisan je pon bukan kena lempar dengan najis ke apa.. :)

    Sebelum masuk ke dunia awam kena ada "Filter" mengasingkan yang elok dan tak elok.. jangan ambik serius dengan semua perkara kutukan hinaan dan sebagainya ianya lumrah bola memasuki dunia tanpa sempadan.

    Kalau pergi sekolah dalam lingkungan komuniti yang kecil pon ada bermacam ragam kawan lagi internet dunia yang luas dan pelbagai jenis orang dan ragam.


    BalasPadam
  23. Kesian :)

    Dissable je la komen ka video tu

    BalasPadam
  24. memang kasihan nyer budak ni sapa la punya anak ni essh..!

    BreakingTheMysteries : KEBIASAAB MEMAKAN MANUSIA DIAMALKAN DENGAN MELUAS

    BalasPadam
  25. youtube bukan terbaik untuknya tapi blog :)

    BalasPadam
  26. dalam dunia maya, ramai sangat yang aku jumpa spisis macam nih . sian aku tengok

    BalasPadam
  27. siapa nie? x kenal pun huhu tp kesian oh dia.. ish ish

    BalasPadam
  28. Actually she has an isue to talk about...but still unmatured so all that we can see sometimes she's just like out of her mind...She need peoples to give her an attention...Maybe one day she'll regret or happy with what she had done...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...