Iklan Leaderboard

Rabu, 27 Jun 2012

26 Pekerjaan yang susah nak kaya

Kat Malaysia ni kerja paling selamat dan secure adalah kerja dengan gomen. Sebab tu berjuta2 permohonan kat laman web SPA. Tapi di negara kita cara untuk jadi kaya tak banyak. Untuk seseorang itu menjadi kaya, dia mestilah samada dah dilahirkan sebagai anak raja, orang kaya, datuk, menteri, ataupun berniaga sendiri, kalau dapat projek gomen juta2 lagilah cepat kaya, ataupun scam orang ramai dengan skim MLM. Itu sahaja. Kalau kerja makan gaji kat gomen ke, swasta ke, nak hidup senang sikit tu boleh la tapi nak jadi kaya tu susah sikit.


Scam cepat kaya

Berbeza dengan negara2 maju, pelbagai pekerjaan yang kalau kat Malaysia tu memang susah sangat nak kaya dan mungkin takkan kaya2 langsung, tapi kalau kat negara mereka, nak kaya tu memang senang. Berikut adalah antara pekerjaan2 yang boleh mendatangkan kekayaan kalau di negara luar tapi tidak di negara kita.

1. Ahli Muzik/Penyanyi/Pelakon/Artis


Selalunya kat Malaysia ni ramai nak jadi artis tak kira la penyanyi ke pelakon ke atau paling busuk ahli muzik pemain gitar, drum kat mana2 band. Tapi tahukah anda kat Malaysia ni kalau jadik artis tak boleh nak jadi kaya mana pun. Kalau dapat jadik kaya pun memang nasib anda macam Siti Nurhaliza. Selain daripada tu sangat susah. Kalau nasib anda dapat jadi terkenal, dapat la kumpul duit dalam beberapa tahun, tapi bila tiba masa anda dah season dan suam2 kuku, orang dah mula lupa, show dan berlakon pun dah makin kurang, kalau tak menyimpan atau tak start bukak perniagaan lain, memang susahlah nak hidup sampai hari tua. Dapat jadi Juara rancangan realiti pun belum boleh menjamin anda untuk jadik kaya.


Dengan kelembapan industri muzik dan filem sekarang ini yang mana orang lebih rela download je lagu atau filem kat Internet lepas tu mengaku die hard fan artis tersebut, memang susah nak carik makan dalam industri seni sebenarnya. Sebab tu selalu je dengar kat berita ada artis veteran hidup susah, mohon bantuan perubatan dan macam2 lagi, tambah pulak syarikat produksi atau event manager liat nak bayar pelakon, penyanyi, etc.


Berbeza dengan kat luar negara, kat US misalnya, jadik artis boleh meraih pendapatan yang sangat lumayan, lebih2 lagi kalau dah top. Penyanyi keluar 1 album je pun pendapatan yang ada cukup sampai ke tua, kalau tak boros la. Kalau pelakon even dah tua pun masih laku lagi. Kalau band, main gitar je pun dah boleh kumpul harta banyak. Setakat ni tak pernah lagi dengar cerita artis veteran Hollywood mintak bantuan daripada persatuan SENIMAN versi US. Sangat berbeza dengan negara kita sebab market diorang sangat besar manakala market kita sangat kecik, dah la kecik, orang pun tak nak beli nak main download je. Kalau kat Malaysia kita ada seorang Siti Nurhaliza, kat sana ada beratus2 Siti Nurhaliza.


2. Ahli Sukan


Ahli sukan juga merupakan salah satu pekerjaan yang susah nak kaya di Malaysia. Ia juga sama seperti artis di mana tempoh kerjaya adalah singkat. Kalau dah start bermula main bola wakil persatuan bola umur 18 tahun lepas SPM, bila dah umur 32 33 dah kena bersara. Tempoh kerjaya tu dalam 15 tahun je. Bayaran pulak takde la banyak mana pun berbanding atlet2 luar negara, so kalau dalam tempoh tu dok boros dan tak start bukak perniagaan, lepas tamat je kerjaya sebagai ahli sukan memang agak sukar untuk hidup. Melainkan kalau anda Lee Chong Wei atau Nicol David. Tapi kat Malaysia ni hanya 3 4 orang atlet sahaja yang betul2 berjaya dan menjadi kaya. Kalau kat luar negara tu ada beratus2 Lee Chong Wei. Sebab tu kalau tengok berita2, sama juga macam artis veteran, ada atlet2 veteran yang hidup susah terpaksa minta bantuan sana sini.


Atlet luar negara? Tak yah cakap pemain bola sahaja gaji berapa ratus ribu seminggu dapat bayaran? Christiano Ronaldo, Lionel Messi tu takyah cerita la tu antara pemain bola super kaya. Even pemain bola kelab kecik divisyen 2 kat England pun gaji lebih besar daripada pemain Liga Super kat Malaysia. Pemain NBA, Michael Jordan, Kobe Bryant, LeBron James tu berapa juta kekayaan diorang hasil main bola keranjang je. Bekas pemain golf no. 1, Tiger Woods walau prestasi dah semakin merudum tapi kekayaan still tak berkurang.


3. Pelukis Komik


Kat negara kita orang selalu memandang sebelah mata pada kerjaya kartunis atau pelukis kartun/komik. Ini kerana pada kebanyakan orang di Malaysia, komik atau kartun ni hanya untuk kanak2, orang dewasa yang masih membaca komik akan dilabelkan sebagai budak2 dan tak matang. Tapi kalau baca novel cinta Ombak Rindu tu matanglah sangat. Sebab tu market untuk komik ni tak besar, dan pendapatan yang diraih pelukis komik ni pun ciput biarlah lukisannya sangat cantik dan jalan ceritanya sangat best.

Bini Eiichiro Oda, Chiki Inaba... dahla kaya, ada wife comel lak tuh

Hakikatnya kalau di luar negara seperti di Jepun atau di US, pelukis komik (kalau di Jepun dipanggil Mangaka iaitu pelukis manga) menjadi kerjaya pilihan ramai orang dan silap haribulan boleh mendatangkan pendapatan yang sangat lumayan dan boleh menjadi kaya dalam sekelip mata. Tengok sahaja mangaka seperti Akira Toriyama yang menghasilkan Dragon Ball, Eiichiro Oda yang menghasilkan One Piece, Masashi Kishimoto yang menghasilkan Naruto, Kubo Tite yang menghasilkan Bleach serta lain2 lagi, berapa banyak nilai kekayaan mereka hasil daripada penjualan komik serta royalti penjualan merchandise di serata dunia. Dan rata2 umur mangaka tu bukannya remaja belasan tahun tapi lebih 30-an 40-an.


Malah yang membaca komik2 mereka juga bukan sahaja kanak2 malah orang2 dewasa yang dah berumur lanjut bukan sahaja di Jepun malah di seluruh dunia. Tu belum cerita pelukis komik seperti Stan Lee di US yang popular dengan komik2 superhero seperti Superman, Batman, Ironman, Spiderman, etc. Kita di Malaysia sahaja yang menganggap komik dan kartun adalah untuk kanak2 tetapi pada hakikatnya komik adalah universal dan boleh mendatangkan pendapatan yang sangat lumayan, di luar negara lah tapi.



4. Professional Gamer


Ini adalah satu2 pekerjaan yang hanya ada diluar negara tapi tidak di Malaysia. Di luar negara, pemain game professional ni dibayar untuk main game dan ditaja untuk masuk tournament2 game. Kat Asia sahaja, negara yang paling ramai menjadikan game sebagai kerjaya adalah Korea Selatan. Di sana pemain game professional diangkat sebagai artis, selebriti, ahli sukan yang mempunyai fan based yang cukup ramai. Tengok sahaja video kat bawah (tournament Starcraft: Brood War yang lama di antara SlayerS_BoxeR dengan Yellow yang memaparkan pertembungan epic SCV Rush) yang mana punyala ramai audien dan juga peminat pemain2 profesional ini.


Banyak negara lain juga yang mempunyai local game tournament mereka sendiri yang mendapat sambutan yang sangat meluas seperti di US ada MLG (Major League Gaming) dengan mempertandingkan game2 yang popular seperti Starcarft 2, Counter Strike, Call of Duty, Halo, Dead or Alive, Street Fighter, Tekken, Warcraft 3, League of Legends, Nascar, Need for Speed dan lain2, dan pemenang2 local game tournament ini pula akan mewakili negara mereka dalam tournament dunia yang lebih besar seperti Word Cyber Games Tournament. Malaysia juga pernah hantar wakil tapi biasanya ayam.


Di negara2 besar, industri game itu sendiri seperti industri seni sebab market mereka sangat besar, dan yang main bukan sahaja kanak2 malah orang dewasa. Sebab tu mereka ada ekspo dan pameran game seperti E3 (Electronic Entertainment Expo) kerana minat dan keghairahan orang2 mereka dalam game membolehkan mereka mempunyai market yang sangat besar. Kalau kat sana harga game USD80 pun orang sanggup beli demi kepuasan, minat dan juga untuk memberi sokongan kepada pembangun2 game. Di Malaysia, tak ramai yang sanggup keluar hatta RM100 pun untuk beli game, mereka samada sanggup beli CD cetak rompak berharga RM5 atau download crack version kat Internet. Malah orang2 tua negara kita selalu memandang rendah pada anak2 muda yang suka bermain game. Tapi nak buat macam mana, memang patutlah pun sebab main game kat Malaysia bukannya boleh mendatangkan duit pun, lainlah kalau kat US.




Sebab tu kat Malaysia, kalau anak kita pandai main gitar, handal main bola, tere melukis kartun, hebat bermain game, mak bapak mesti akan suruh kita belajar akademik jugak pandai2 dan dapatkan result yang bagus dalam SPM. Sebab walau sehebat mana pun diorang dalam bidang selain akademik, kat Malaysia susah nak hidup dan carik makan dengan bidang selain akademik. Kalau boleh pun, tempohnya agak singkat dan tidak boleh nak menjamin sampai kehidupan di hari tua.


tags: nak jadi kaya jutawan hidup senang sederhana malaysia selamat secure kerja gomen government penjawat kakitangan awam swasta spa makan gaji juta mewah mlm scam unstoppable pekerjaan artis ahli sukan pelukis komik mangaka pemain game profesional professional gamer spm cemerlang

26 ulasan:

  1. Betul tu.. setuju.. belajarlah bersungguh2 semasa masih muda..

    BalasPadam
  2. rasa jual kaya roti jelah baru boleh jadi kaya

    BalasPadam
  3. last sekali, masuk gomen jugak. haha

    BalasPadam
  4. aku nak buktikan pekomik Malaysia pun boleh kaya..-__-

    BalasPadam
  5. Itu tak penting, yang ni penting..
    1 DENDAM KESUMAT

    Anwar Ibrahim mempunyai perasaan dendam yang kuat atau dipanggil DENDAM KESUMAT sama ada kawan atau lawan.

    Dendam yang tak habis-habis terhadap Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Abdullah Ahmad Badawi dan rami lagi menjadikan beliau tidak popular sebagai pemimpin.

    2 PENENTANG

    Sikap menentang ketua menjadi amalan Anwar sejak aktif dalam UMNO pada tahun 1982. Pada tahun yang sama beliau menentang Suhaimi Kamaruddin untuk merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO.

    3 PECAH DAN PERINTAH

    Sikap pecah dan perintah merupakan strategi Anwar untuk berkuasa dalam UMNO dan kerajaan. Beliau sanggup mengadudumbakan UMNO Kedah bila beliau wujudkan komplot menentang ura-ura Dr. Tun Dr. Mahathir untuk melantik Sanusi Junid sebagai Menteri Besar Kedah.

    Begitu juga beliau mengadakan tekanan terhadap Rahim Tamby Chik sehingga memaksanya meletakkan sebagai Ketua Menteri Melaka.

    4 SUMPAH BOHONG

    Anwar berani bersumpah untuk tidak menentang Ghaffar Baba bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO, ternyata sumpah bohong yang dilaknati Allah SWT.

    5 JAHANAMKAN Tun Dr. Mahathir

    Bersumpah untuk menjahanamkan pimpinan Dr. Tun Dr. Mahathir di depan Haji Sulaiman Palestin (Allahyarham) kerana ditahan ISA sewaktu Dr. Tun Dr. Mahathir menjadi Menteri Pelajaran (Pendidikan).

    6 CAKAP TAK SERUPA BIKIN

    Cakap tak serupa bikin merupakan amalan Anwar menjadi pemimpin. Kalau Anwar berucap anti politik wang maka bermakna Anwarlak bapak politik wang sewaktu menjelang pemilihan jawatan Timbalan Presiden UMNO tahun 1993.

    7 BAPAK RASUAH

    Rasuah berlaku paling tinggi sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan, jadi orang panggil Anwar Bapa Rasuah.

    BalasPadam
  6. 8 KELUARGA ROSAK

    Anwar dari keluarga yang rosak. Bapanya Ibrahim Abd. Rahman mengambil orang gajinya sebagai isteri menyebabkan ibu Anwar Hajah Che Yan hidup tertekan dan mengidap lumpuh.

    Mokhtar adik Anwar pula penagih dadah. Keluarga yang tidak begitu senang dulu sekarang menjadi kaya raya bila Anwar menjadi Menteri Kewangan.

    9 LARIKAN ANAK DARA
    Anwar telah melarikan anak dara orang untuk bernikah di Siam. Anwar tidak mendapat restu daripada Wan Ismail bapa Azizah sehingga Wan Ismail terpaksa mengeluarkan pistolnya untuk mengusir Anwar daripada memasuki rumahnya.

    Akhirnya ibu Anwar mengambil inisiatif menikahkan Anwar dan Azizah dirumahnya, di Bukit Mertajam.

    Sikap Anwar ini memperlihatkan betapa undang-undang, peraturan tata susila dan budaya Melayu dan Islam boleh diketepikan asal ia boleh memenuhi hawa nafsunya.

    10 MAIN BONTOT

    Semua orang heboh apabila rahsia Anwar main bontot pemandunya Azizan terbongkar.

    Cerita hobi Anwar main bontot ini bukan perkara baru. Ia telah bermula sewaktu ia belajar di MCKK dan Universiti Malaya lagi. Ramai yang mahu ke depan untuk menceritakan kisah silam Anwar ini. Tunggulah.

    11 MAIN BINI ORANG

    Kisah bagaimana Anwar terlibat skandal seks dengan isteri orang – isteri Setiausaha Sulitnya Mohamad Azmin bin Ali yang bernama Puan Shamsidar Taharin telah dibongkar sendiri oleh aidk kepada Azmin iaitu Ummi Hafilda binti Ali.

    12 ANAK HARAM

    Hasil dari hubungan seks dengan Shamsidar telah dikurniakan seorang cahayamata bernama Afifa. Anak ini menjadi kebanggaan Shamsidar kerana ia anak Pembesar Negara.

    13 DURJANA & CURANG

    Anwar bukana sahaja lelaki curang terhadap isterinya tetapi pengamal homoseksual yang dilaknati Allah SWT.

    BalasPadam
  7. 14 SUKA BERGADUH
    Nama Anwar sendiri mentafsirakn Anwar suka bergaduh atau berperang. AN WAR bererti suatu perang dalam bahasa Inggeris, kerana itu hidupnya suka pada krisis, bergaduh, pertelingkahan dan berperang.

    15 BERTOPENG AGAMA

    Sewaktu Anwar menjadi pemimpin ABIM dulu, prinsip agama Islam dijadikan asas perjuangannya untuk mencapai matlamat dalam politik.

    Setelah menyertai UMNO, semua prinsip dan perjuangan Islam hanya sebagai topeng saja sedangkan perjuangan sebenarnya adalah sebaliknya.

    Anwar menjadi munafik bila menjadi imam dan berkhutbah sembahyang Jumaat sedangkan dirinya tidak bersih, akhlak yang bergelumang dengan dosa. Bacaan surah kulya ayuhal ka firun pun dilafazkan salah. Ini komen para ulama sendiri. Anwar juga sering dilihat pakai kain sutera ketika menjadi imam.

    16 MUNGKAR

    Dari dosa-dosa nyata yang dilakukan oleh Anwar menjadi ia seorang mungkar bererti menderhaka kepada Allah SWT dan beliau tidak diberi restu dan rahmat untuk mentadbirkabn negara.

    17 MENGUTUK UMNO

    Semasa menjadi pemimpin ABIM dan pelajar Anwar lantang mengecam dan mengutuk habis-habisan UMNO dan para pemimpinnya tetapi tidak lama kemudian beliau menjelir lidahnya ke langit.

    18 PEMIMPIN TANPA WAWASAN

    Sebenarnya Anwar merupakan pemimpin tanpa wawasan. Wawasannya dilihat cuma mahu menjadi kaya melalui rasuah, rampas kuasa melalui UMNO dan homoseks.

    19 SALAH GUNA KUASA

    Walaupun Dr. Tun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri tetapi dalam banyak hal, Anwar membelakangkan kuasa tersebut dan memaparkan imejnya sendiri.

    Contohnya beliau bertindak bersendirian dalam dasar-dasar luar yang telah diasaskan dengan baik oleh Menteri Luar Abdullah Ahmad Badawi. Kerana itu terdapat pertentangan penyampaian Dr. Tun Dr. Mahathir dan Pak Lah dengan beliau.

    Anwar juga menggunakan Biro Tata Negara (BTN) untuk dijadikan alat politiknya.

    BalasPadam
  8. 20 JADI BONEKA AMERIKARamai orang terperanjat, kerajaan Amerika Syarikat telah menyambut ketibaan Anwar di Amerika sebagai sambutan negarawan nombor satu dengan tembakan meriam 21 das dan hamparan merah. Sedangkan Dr. Tun Dr. Mahathir sendiri tidak pernah disambut demikian rupa.

    Sambutan yang sama pernah diberi kepada Boris Yelstin, sedangkan Presiden Soviet Union waktu itu masih disandang oleh Gorbachev.

    Tidak lama kemudian Soviet Union berpecah dan muncullah Boris Yelstin sebagai Presiden baru Russia.

    Tidakkah Amerika Syarikat boleh melakukan demikian ke atas Malaysia? Macam-macam boleh berlaku dan macam-macam anggapan rakyat terhadap Anwar bila ditafsir persahabatan yang luar biasa ini. Adakah Anwar menjadi agen CIA?

    21 RIBA

    Walaupun Anwar sebagai Menteri Kewangan, Malaysia gagal mempertahankan kedudukan ekonomi negara yang cemerlang sebelum beliau mengambilalih dan kemerosotan serta kegawatan terus menerus berlaku, namun penilaian Amerika Syarikat terhadap Anwar disebaliknya.

    Baru-baru ini beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Pembangunan IMF – Institusi Kewangan Amerika yang memberi pinjaman kepada negara-negara yang mengalami tekanan inflasi sperti yang dialami oleh Indonesia, Thailand dan Korea Selatan dengan syarat-syarat yang boleh mencekik leher negara-negara berkenaan.

    Jadi Anwar bergelumang dengan institusi kafir yang mengamalkan riba – satu-satunya perniagaan yang dilaknat oleh Allah SWT.

    Di Malaysia bolehlah diperbankan Islam dan segala urus niaga bank berjalan secara Islam, tetapi Anwar tidak boleh perbankan Islam IMF.

    22 PEMBOHONGAN

    99% amalan hidup Anwar adalah pembohong.

    Anwar pernah kata ABIM adalah diasaskan olehnya sendiri. Katanya ABIM berasal dari namanya Anwar bin Ibrahim. Sedangkan yang menubuhkan ABIM ialah Sanusi Junid dengan Prof. Nawawi Ghazali. Nawawi ialah Presiden pertama manakala Sanusi Naib Presiden.

    23 ABIM

    Sebelum Anwar meninggalkan ABIM, beliau telah berikrar untuk mengABIMkan UMNO.

    Kerana itu kita boleh menyaksikan ramai orang ABIM menyusup dalam UMNO menjadi Ketua, Timbalan, Naib Ketua dan AJK Bahagian dan Cawangan UMNO di merata tanahair.

    BalasPadam
  9. 24 PENYERTAAN PARTI 46

    Anwar tidak senang dengan keputusan membawa masuk semua anggota Parti 46 yag diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah, kerana itu ia berusaha menghalanginya dari semua peringkat supaya orang 46 tidak mendapat tempat dalam bahagian-bahagian UMNO.

    Sebagai pemimpintentulah tidak sihat mempunyai hasad dengki sedangkan anggota 46 mempunyai tekad yang ikhlas membubarkan partinya dan menyertai semula UMNO.

    25 JATUHKAN ORANG-ORANG BERJASA KEPADA UMNO

    Siapa juga yang dianggap kuat walaupun mereka banyak berjasa kepada UMNO. Anwar akan mencari jalan untuk mengenepikan mereka dan meletakkan orang-orangnya.

    Antara yang menjadi mangsanya ialah Ghaffar Baba, Abdullah Ahmad Badawi, Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Mohamad Hj. Taib, Anuar Musa dan Daim Zainuddin sendiri.

    26 KURANG AJAR

    Ghaffar dan Dr. Tun Dr. Mahathir merupakan dua tunggak UMNO yang sama-sama menubuhkan UMNO dalam tahun 1946.

    Kalay Ghaffar menjadi Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri adalah wajar, setelah berjuang lama dalam UMNO barulah merasa jawatan tersebut.

    Tetapi Anwar yang baru masuk UMNO menjulang naik dengan menghumban orang-orang ynag yang banyak berjasa kepada agama, bangsa dan negaranya.

    Ghaffar rasa terhina oleh sikap kurang ajar Anwar. Sepatutnya ini menjadi satu pengajaran kepada orang-orang UMNO yang mengikuti sejarah perjuangan orang Melayu dan parti UMNO. Sikap hormat menghormati harus menjadi amalan kita semua.

    27 SIKAP HIPOKRIT

    Jika sekiranya seorang pemimpin mempunyai sikap hipokrat maka ia mendedahkan kesilapan pada dirinya sehingga meletakkan mertabatnya begitu rendah. Sikap ini dipunyai oleh Anwar Ibrahim.

    28 RAKUS

    Amalan yang dilaknati Allah SWT sebagai pengamal main bontot (homoseksual) meletakkan keperibadian Anwar begitu rendah dan kerektornya menjadi rakus dalam semua hal.

    29 LUPA DARATAN

    Anwar sejak diangkat jadi Menteri lagi sudah mula melupakan kehidupannya sebagai pejuang Islam. Beliau mengharungi kehidupan yang bercanggah dengan prinsip perjuangannya dulu. Kalau boleh beliau mahu berkuasa secara autokrat.

    Sewaktu menjadi Menteri Pelajaran, beliau pernah diundang merasmikan sebuah Sekolah Kebangsaan di Masjid Tanah, Melaka. Tetapi sedihnya beliau menjawab “apa perlu saya datang”.

    BalasPadam
  10. 30 BERCANGGAH DENGAN PERDANA MENTERI

    Walaupun Dr. Tun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri, Anwar sudah berlagak macam Perdana Menteri.

    Kenyataan Dr. Tun Dr. Mahathir mengenai satu-satu projek atau isu sering dinafikan oleh Anwar atau membuat kenyataan yang bertentangan.

    31 ANWAR CONTROL MEDIA

    Utusan Malaysia, Berita Harian dan TV3 berada di bawah telunjuk Anwar. Berdecak saja Anwar, maka sudah jadi berita utama media-media tersebut.

    Walaupun Dr. Tun Dr. Mahathir berucap lebih bernas akan ditempatkan barisan kedua atau muka dalam.

    32 FITNAH

    Menerusi media-media tersebut akan memfitnahkan seseorang pemimpin sehingga mereka tidak diberi peluang untuk membela diri.

    Contohnya mangsa mereka ialah Rahim Tamby Chik, walaupun tidak pernah didakwa atau dihukum di Mahkamah, tetapi Rahim terang-terang dituduh rasuah dan hubungan seks dengan gadis di bawah umur.

    33 DAHI PESEK

    Kalau kita amati dahi Anwar ternyata pesek. Menurut ahli Fung Shui orang berdahi pesek tidak akan menjadi pemimpin agung atau pemimpin nombor satu.

    34 GELOMBANG

    Buku gelombang yang ditulis oleh Anwar menggambarkan hidup Anwar sentiasa berada dalam arus gelombang.

    35 KEJATUHAN RINGGIT

    Sebelum Anwar menjadi Menteri Kewangan, nilai ringgit kita ialah RM2.20 berbanding dengan US$1.00. Tetapi sekarang kedudukan telah berubah RM3.90 berbanding US$1.00.

    Akibatnya barangan dapur meningkat sehingga 60%.

    Sepatutnya perlantikan Anwar sebagai Pengerusi Pembangunan IMF boleh mempengaruhi kenaikan nilai ringgit tetapi ia semakin turun.

    36 KERUGIAN BESAR

    Kegawatan ekonomi negara berlarutan sehingga sekarang akibat kerugian dialami oleh Bank Negara dari RM10.1 bilion hingga RM12.8 bilion.

    Peranan Bank Negara sepatutnya tidak terlibat dengan perjudian (niaga wang) tetapi memelihara reserve negara.

    Bank Negara telah dikelaskan sebagai “big bully” dalam pasaran pertukaran asing sehingga mengalami kerugian yang amat besar.

    Akibatnya pelabur-pelabur pertukaran asing dari Eropah dan Amerika Syarikat mendendami peranan Malaysia dan mereka bertindak balas menjadikan matawang Malaysia sebagai sasarannya.

    Namun sebagai Menteri Kewangan Anwar hanya berupaya memberitahu rakyat bahawa kita hanya rugi di atas kertas saja.

    Inilah standard Menteri Kewangan kita, orang yang tidak pernah menceburi bidang ekonomi diberi tugas kewangan, semakin lingkuplah wang negara.

    BalasPadam
  11. 37 PELAJARAN

    Anwar hanya berkelulusan Kesusastraan Melayu Universiti Malaya. Itupun tak lulus tahun pertama.

    Beliau tidak ada pengetahuan langsung di bidang perniagaan dan ekonomi yang boleh diharapkan menjaga dan menguruskan kewangan negara.

    38 NEPOTISME

    Dari keluarga yang tidak mewah, Pak Ibrahim sekarang boleh kahwin satu lagi. Kalau kedua-dua isteri tak bagi, lari saja ke Siam – ikut stail Anwar.

    Rani, abang Anwar dulu muflis tapi sekarang bukan main kaya lagi, berkepit ke sana sini dengan Ku Yah.

    Wan Ismail mertua Anwar yang dulu nak tembak Anwar kerana larikan anaknya Azizah, sekarang bukan main angguk dengan menantu yang tersayang.

    Wan Ismail pun dapat habuan yang besar dengan 30 juta saham bernilai RM90 juta.

    39 BERMAHARAJALELA

    Bayangkan kalau Anwar jadi Perdana Menteri nanti? Beliau bukan saja bawa Malaysia papa kedana dan keluarganya menjadi kaya raya tetapi kerakusan Anwar bermaharajalela. Habislah bontot anak remaja kena main.

    Menteri Belia dan Sukan terpaksa adakan senarai setiap minggu, menyediakan remaja-remaja jambu untuk habuan Anwar.

    Habislah Menteri-Menteri sekarang disingkirkan. Siapa yang hulur bontot dialah jadi Menteri.

    Syed Hussein Al-Attas (penulis yang bukan professor) tak mungkin terima jawatan dari Anwar kerana beliau bukan homo, bukan pula kaki kebas isteri orang. Syed Hussein juga ada maruahnya sendiri. Lain kalau hulur fulus kebas saja bib! Mereka kebas lagi banyak, tak terkira.

    40 KAUM LUT

    Menurut berita Buletin Utama bahawa di ibukota sekarang ini terdapat 20,000 orang lelaki yang terlibat dalam skandal homoseksual.

    Bilangan tersebut bertambah dari masa kesemasa dan di khuatiri ibukota akan bertukar menjadi kampung Sadum di Palestine di mana hampir seluruh masyarakatnya mengamalkan homo.

    Kaum Nabi Lut ini langsung tidak mendengar nasihat Nabi Lut bahawa perbuatan mereka adalah dilaknati Allah SWT.

    Akhirnya Allah SWT musnahkan seluruh daerah Sadum dan mematikan hamoir keseluruhan manusia durjana kecuali Nabi Lut dan beberapa kerat pengikut yang beriman.

    Kita khuatir jika bilangan pengamal homo ini semakin ramai dan tidak boleh dikawal lagi maka Tuhan akan melaknatkan penghuninya menjadi punah ranah.

    Yang peliknya bukan tidak ada kaum wanita cantik di Sadum tetapi lelaki juga yang dicari. Kelebihan pada Anwar pula dia boleh kebas depan belakang, lebih teror dari kaum Lut.

    BalasPadam
  12. 41 TIDAK DISENANGI RAKYAT

    Dengan penglibatan skandal dengan isteri orang, homoseksual, rasuah, salah guna kuasa, jadi boneka Amerika Syarikat, menopengkan agama Islam dan berbagai lagi, maka Anwar menjadi pemimpin tidak popular dan akan membawa porak peranda bukan saja kepada ahli UMNO tetapi seluruh rakyat Malaysia.

    42 ORANG MELAYU MENJADI MISKIN

    Sebelum Anwar menajadi Menteri Kewangan, ramai orang Melayu menikmati kesenangan dan kekayaan. Tetapi bila Anwar ganti Daim Zainuddin, orang Melayu jatuh miskin. Selama lima tahun mereka tunggu dengan sabar agar kemelesatan ekonomi dapat dipulihkan tetapi rezeki yang ditunggu masih tidak tiba.

    Lebih lama Anwar jadi Menteri Kewangan, orang Melayu akan menjadi papa. Yang kaya bertambah kaya ialah kaum keluarga Anwar sendiri.

    43 MASA DEPAN NEGARA GELAP

    Malaysia dikenali di mata dunia kerana populariti Perdana Menterinya Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad.

    Dalam waktu yang singkat Malaysia akan berhijrah dari dunia ketiga kepada negara maju.

    Konsep Wawasan 2020 menjadikan Malaysia negara dengan rakyat yang makmur dan bersatupadu.

    Apakah impian kita ini tercapai andaikata Anwar menjadi Perdana Menteri nanti?

    Ramai yang meramalkan nasib masa depan negara akan gelap di bawah Anwar.

    44 STRATEGI

    Dalam keadaan ekonomi yang merosot, Anwar masih berupaya menyusun strategi politiknya untuk berkuasa dengan agenda bagaimana untuk menumbangkan Dr. Tun Dr. Mahathir.

    Anwar mahu semua general dan leftenannya bertanding sebagai Ketua, Timbalan, Naib Ketua, AJK, Ketua Pemuda dan Ketua Wanitadalam peringkat bahagian baru-baru ini.

    Malangnya strategi Anwar ini menghadapi kebuntuan kerana beberapa peraturan majlis Tertinggi UMNO.

    Jadi kebanyakan yang menduduki jawatan-jawatan penting bahagian bukan kalangan mereka yang menyokong Anwar.

    Kalau strategi Anwar ini berhasil (sebelum Peraturan MT) maka beliau berhasrat mahu menentang Dr. Tun Dr. Mahathir dalam pemilihan 1999. Anwar mahu Dr. Tun Dr. Mahathir K.O di tangannya.

    BalasPadam
  13. 45 TABUR WANG

    Kerana kemewahan wang yang dimiliki oleh Anwar dan orang-orangnya, maka menyebabkan setiap calonnya dalam pertandingan bahagian pasti menang.

    Dalam pemilihan Ketua Bahagian UMNO Langkawi tahun 1995, orang-orang Anwar tabur wang macam nak rak, semata-mata mahu hapuskan kemenangan Sanusi Junid.

    Pengaruh wang yang amat kuat menyebabkan Sanusi tewas di tangan Abu Bakar Taib Ahli Parlimen Langkawi.

    Begitu di Melaka baru-baru ini, akibat politik wang, Rahim Tamby Chik mengalami kekalahan untuk jawatan Ketua Bahagian Kota Melaka.

    46 MAKAN MENCANGKUNG MAKAN BERSEPIT

    Tatatertib Melayu adalah tatatertib kehidupan Islam. Perjuangan Islamlah menjadi asas perjuangan Anwar sewaktu dalam ABIM.

    Tetapi bila jadi Menteri, adat kesopanan yang diamalkan selama ini terus hilang. Anwar dirakamkan makan mencangkung di khalayak ramai dan makan bersepit di depan Perdana Menteri.

    47 PENUBUHAN MTEN

    Perdana Menteri Dr. Tun Dr. Mahathir terlalu berlembut dengan Anwar walaupun Anwar sanggup memijak kepala.

    Dr. Tun Dr. Mahathir mencari jalan bagaimana untuk mengawal kewangan negara supaya perbelanjaannya dapat di atur tidak diboroskan oleh Anwar.

    Kerana itu Dr. Tun Dr. Mahathir membentuk Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) dimana Daim Zainuddin menjadi Pengarah Eksekutifnya.

    48 TAMPARAN KEPADA ANWAR

    Sepatutnya Anwar harus sedar bahawa penubuhan MTEN adalah satu tamparan kepadanya kerana kredibilitinya dalam menyelenggarakan kewangan negara diragui.

    Kalau Anwar mempunyai hemat dan bermoral tinggi, sepatutnya ia meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan.

    49 KEHANCURAN

    Perpaduan UMNO dan orang Melayu yang selama ini berjalan baik dan stabil akan hancur sekiranya Anwat tetap dipilih sebagai Perdana Menteri.

    Ini didasarkan dari fakta-fakta yang dibentangkan dalam buku ini.

    50 AMANAT

    Akhirnya amanat dari Haji Sulaiman Palestin kepada Dr. Tun Dr. Mahathir sebelum beliau meninggal dunia.

    Anwar banyak berguru kepada Allahyarham yang merupakan bapa saudaranya. Haji Sulaiman yang merupakan tokoh veteran UMNO banyak mengetahui rahsia dan kelemahan Anwar.

    Dr. Tun Dr. Mahathir dicadangkan oleh beliau supaya memilih Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri kalau mahu melihat UMNO selamat.

    50 Dalil kenapa Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri kelima selepas Tun Mahathir Mohamad

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agak-agak lepas bentang 50 dalil tu, dapat kesimpulan tak kenapa di Malaysia hampir semua pekerjaan susah nak kaya?


      kawan anda.

      Padam
    2. apa yang ko maracau kat sini ni setannnn....

      jiwa kacau ko ni...taksub politik sangat..

      Padam
    3. pak lah pun kawan anwar jugak..

      Padam
  14. sapalah pulak si goblok yang menyelit kat komen ni weii .. serabut la

    BalasPadam
  15. Kena lihat sosio budaya dan gaya hidup masyarakat dalam sesebuah negara juga.
    Kesan saikologi semenjak sebelum negara kita dijajah hingga kini, banyak memainkan peranan dalam pembentukan masyarakat seperti yang dinyatakan di atas.

    Jadi, penyelesaian kepada isu diatas, bukan semata-mata kita meniru budaya sana untuk menjadi kaya. Perlu cari alternatif lain atau guna jalan sediada.

    Kalau jadi menteri boleh kaya, cubalah jadi menteri. Di Malaysia pun menteri sangat ramai. Jadi, dah susah sikit. Cari cara lain, gunakan sebaik mungkin apa yang dikatakan sebagai "market yang kecil" tapi kaya dengan hasil bumi.

    kawan anda

    BalasPadam
  16. bila pulak Anwar main game..
    kat mana..?

    BalasPadam
  17. Mentaliti masayarakat kita yang konservatif hanya memandang sektor pekerjaan yang konvensional sahaja sebagai sumber rezeki.

    Tiada sumber pekerjaan kreatif dekat malaysia ni,PERGH! jadi Gamer profesional,Best kan..hmmmmm

    BalasPadam
  18. malaysia susah bhai~ perniagaan di conquer oleh 1 kaum saja~ mereka boleh saja memberi gaji yang tinggi kepada bangsa sendiri, indon, myanmar, tapi untuk bangsa kita, dia bagi ciput je~ apatah lagi nak cerita pasal support~ kaum kaya takkan support kaum kita walau sebesar mana pun untung yang mereka akan dapat~

    agree with tanpa nama 2012-6-27 5.54pm~ kita boleh cuba meniru mindset businessman barat yang berjaya, tetapi banyak perkara takkan dapat dilaksanakan kerana situasi dalam negara yang jauh berbeza~ di US, para kapitalis biasanya berkawan rapat dengan pemilik2 bank~ ye~ PEMILIK-PEMILIK BANK~ kerana, jika mereka bankrupt, mudah saja hutang2 lama dilupuskan & diberikan pinjaman yang baru~ malah, ahli politik juga hanyalah buah catur para kapitalis~

    di malaysia pula, lain ceritanya, "setiap manusia itu berlainan jalan kejayaannya" istilah ini tidak diajari & tidak difahami oleh rakyat jelata~ suruh anak2 belajar tinggi2, masuk U padahal potensi kreativiti yang ada dalam diri anak itu langsung tidak dibangunkan~ aduhai~~ sayang seribu kali sayangnya~ pendidikan hanyalah 1 cabang kecil dari beribu lagi jalan untuk berjaya~ tetapi, kita diajar supaya mengejar gulungan ijazah~

    apepon, jika benar2 ingin kaya~ haruslah sentiasa diingati oleh diri kita sendiri, siapakah yang memberi rezeki ?? boss anda atau tuhan ?? jika Dia ingin memberi, Dia boleh saja memberi dari jalan2 yang kita tiada menyangkanya pun~ minta saja darinya, minta dahulu, kemudian baru usaha, sudah usaha, doa sekali lagi dan berserah~ kerana, walaupun di sini mungkin kita susah nak kaya, jalan akan ditunjukkan kepada mereka yang benar2 berusaha & tidak berputus asa~ HIJRAH adalah salah satu kunci kepada kekayaan yang saya amalkan~

    just my 2 kroner~

    pegi mampuslah dengan 50 dalil~ sembang politik hari2 tak kaya2 jugak aku tengok korang ni~ (yang kaya makan harta rakyat adalah~ lalala~)hari2 dok bukak aib orang, dok bukak cerita kelambu orang, korang ingat tuhan suka apa yang korang buat tu ?? MIND YOUR OWN FUCKING BUSINESS LA~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul cakap kau dol,ekonomi bila dipegang oleh satu kaum tambah2 pulak kaum tu anti betul dengan kaum kita,macam nilah jelah atmosferanya..betul cakap kau! orang asing dorang sanggup bagi gaji tinggi kat kita gaji ciput je..diskriminasi betul!

      Dan komen kau tentang manusia2 yang jenis taksub politik ni aku setuju sangat! dorang sanggup jadi pencacai politik tapi yang senang lenang orang atasan,yang dorang dapat apa? Harktuihhhhh!

      Padam
    2. mungkin mereka berharap dengan menjadi pencacai mereka boleh jadik kaya kerna tuan mereka akan beri mereka sedikit upah

      Padam
    3. Upah apa bro? upah pisang sebab jadi monyet sarkas politik di kedai2 kopi,blog,tweet,Fb,tempat kerja,kat rumah?

      Orang bodoh je jadi pencacai politik ni,sekurang2 pemilik2 blog politik ada income hasil iklan blog mereka dan mungkin juga didana oleh parti2 mereka wakili.

      pencacai politik? apa dapat? bodohkan sesape jadi pencacai politik?

      Padam
  19. Ko lupa sorang lg mangaka hebat lg kaya raya noob, Rumiko Takahashi, female mangaka yg hasilkan Ranma1/2, Inuyasha n mcm2 lagi...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...