Iklan Leaderboard

Sabtu, 20 Oktober 2012

67 Sensitiviti kaum dan agama tidak lagi dipedulikan

Kenapa masih wujud non-muslim yang masih tak sensitif dan sibuk hal urusan agama Islam, sedangkan mereka tahu Agama Islam adalah agama rasmi dan agama persekutuan bagi negara Malaysia? Pemimpin kita, para mufti kita pernah sibuk dan mencampuri ke hal orang berugama Kristian, Buddha, Hindu dan lain2?


Bak kata Presiden porno MCA Chua Soi Lek dalam vlog MCA, dia cakap pelaksanaan hudud akan menjejaskan pekerjaan 1.2 juta rakyat termasuk pekerjaan di resort perjudian Genting Highlands, pusat pertaruhan, rumah urut, spa dan cyber cafe. Boleh baca juga di BeritaSemasa.


Sumber Malaysiakini.

Dulu juga Pengerusi DAP si Karpal kalut Singh juga yang merupakan penentang utama kepada undang2 hudud berkata yang hudud itu tidak praktikal.



Yang diorang ni dok kalut2 sangat apahal? Praktikal ke tak praktikal, hilang kerja ke tak hilang kerja, benda tu serah je pada pemimpin2 Islam ni bincang dan putuskan. Orang beragama lain yang takde kena mengena tolong jangan sibuk. Kami lebih kenal agama kami dan kami tak sebodoh itu sampai perlukan non-muslim untuk tentukan apa2 yang berkaitan dengan agama kami. Hormatilah agama kami sebagai agama persekutuan bagi negara yang korang tengah duduk ni, hormatilah ketua Agama Islam kita iaitu YDP Agong, sebagaimana kami menghormati agama korang dan korang bebas mengamalkannya tanpa sebarang sekatan seperti yang telah termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

Cuba kalau ada pemimpin kita mempertikai atau mencampuri hukum hakam dan urusan agama lain, mesti kecoh 1Malaysia dibuatnya, semua la bukan main sibuk dok tuntut pemimpin kita minta maaf pada kaum mereka atau penuntut agama mereka dan sentimen ini akan terus menerus dimainkan di media2 serta internet sehinggalah pemimpin kita terpaksa meminta maaf.

Tu satu hal lah, yang ni satu lagi bangang. Hari tu dah tulis pasal diorang kat entry Seks bukan untuk tatapan umum, ingatkan diorang dah insaf, tapi rupanya tak. Masih lagi mahu terus beraksi buat kerja durjana memalukan diri sendiri, mak bapak, keluarga, universiti dan negara.

Sumber Mstar.

Ni adalah video update mereka selepas mereka menutup blog mereka di mana mereka memberi penjelasan mengenai isu ini dan merasakan perbuatan mereka tidak salah serta tidak sekali2 akan memohon maaf pada masyarakat di Malaysia.


Duduk Malaysia lebih 20 tahun, tapi masih tak tahu norma2 masyarakat, sensitiviti agama dan gagal dalam mengikut undang2 dan peraturan. Jangan kata orang Islam, kaum Cina yang non-muslim juga mengkeji tindakan jijik mereka seperti di WhatsOnDalian. Cakap pasal bogel, seks itu seni, hak asasi manusia, tapi takkan tak tahu undang2 negara kita memang dah mempunyai peruntukan kepada orang yang membuat dan menyebar bahan serta kandungan lucah boleh disabitkan kesalahan dan boleh dihukum?

Tapi apa yang lebih menyedihkan adalah bila mana tiada tindakan keras diambil pada pasangan ini di bawah Akta Telekomunikasi dan Multimedia, terpaksa tunggu tindakan Singapura dulu. Aku konfius, mereka ni warganegara Singapura ke Malaysia? Apsal nak kena tunggu kerajaan Singapura ambik tindakan dulu? Dan gadis porno Vivian Lee tu belajar kat MMU kot, apahal nak kena tunggu tindakan Singapura?

Sumber Malaysiakini.

Yalah, aku faham, sebab yang buat tu kaum C, bukan kaum M. Kalau kaum M yang buat, laju je kena tindakan. Tapi kalau kaum C, lambat je ambik tindakan, malah nak kena gari pun dengan cara yang amat lembut sekali, itu pun masih ramai yang bising. Tu belum kes2 lain seperti kes Namawee hina lagu Negaraku, dah la takde apa2 tindakan, mak bapak minta maaf, anak terus dapat jumpa menteri, sekarang siap jadi pengarah filem lagi. Cuba kalau orang M yang buat? Jangan harap la.

Kesalahan hampir serupa, tapi situasi amat berbeza:

Muhammad Ammar yang membontoti gambar Najib. Tiada layanan lembut diberikan, malah takde keluarga, rakan handai atau ahli politik escort.
VS

Ong Sing Yee yang memijaki gambar Najib dan digari dengan sangat lembut. Malah ramai pulak yang escort termasuk ahli politik macamlah gadis ini membuat kesalahan yang amat besar.


Kita selalu jaga hati mereka, tapi kenapa mereka tidak pernah peduli pun untuk jaga perasaan umat Islam dan juga orang Melayu? Memang bukan semua non-melayu dan non-muslim macam tu, tapi amat sangat menyedihkan lah bila pemimpin utama mereka sendiri yang tak reti nak hormat agama kita manakala pemimpin2 Melayu Islam kita serta para mufti dan agamawan terus membisu seribu bahasa.

Ya, memang patutlah orang lain tidak hormat pada kita, sebab kita sendiri pun memang double standard.




tags: blog vlog youtube mca malaysian chinese association presiden chua soi lek video cctv lucah porno komen pertikai hudud sebabkan rakyat malaysia hilang pekerjaan pengerusi dap kebangsaan karpal singh tolak hudud tidak praktikal blogger lucah alvin vivian lee alvin tan masih terus mahu beraksi alvivi tumblr latest update penjelasan sex blog berita news pijak tonggeng bontot gambar najib malam merdeka ammar ong sing yee model

67 ulasan:

  1. Sedih bila tengok senario macam ni. Diorang ni semakin berani. Gelaran "agama rasmi" dan "hak Melayu dan Bumiputera" dah bagi makna pada diorang.

    Dulu pernah paksa UiTM buka kuota untuk bukan Melayu dan Bumiputera, itu tak apa lagi. Sebab bagi diorang Melayu ni bodoh-bodoh pun boleh masuk unversiti, sebab ada hak istimewa dari Perlembagaan. Kalau bab ni aku tak ada kisah, sebab kalau dia nak buat betul-betul pun, aku yakin banyak lagi graduan UiTM ni yang boleh buktikan kami ni berbaloi.

    Tapi sekarang dah masuk bab agama pulak. Tak habis-habis nak provoke orang Melayu, kenapa? Harapkan rakyat je yang bising memberontak, tapi pemimpin jadi Kassim Selamat. Memang ada golongan rakyat yang bodoh, pergi demo sana sini, bikin huru hara. Tapi pernah tak disingkap maksud dan tujuan di sebalik semua huru hara tu?

    Aku tak nampak tang mana janji ditepati tu.

    BalasPadam
  2. Bhai Noob..

    Err... gambar yang paling atas skali tue bukan ker gambar Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja.... hahahaha..... rasanyer kot... mmmm... sohih lar... memang dier lar.....

    Yang lain-lain... gua rasa gua dah komen dah dalam bentuk lain itu hari... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahha...aku setuju..tu semua mohor dia pegang...hahaha...

      Benda simple PON, kita kt bwh ni, duk pung pang mcm hanjing, diaorg kt atas gelak ketawa. Duit masyuk, pompuan dpt. Islam hanya tinggal nama jer...

      Umat islam sdiri makin ramai membangangkan diri. Mcm mana nk tarik bukan islam mengenal islam.

      Padam
  3. "...manakala pemimpin2 Melayu Islam kita serta para mufti dan agamawan terus membisu seribu bahasa. Ya, memang patutlah orang lain tidak hormat pada kita, sebab kita sendiri pun memang double standard".

    WIN!! ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takut status QUO terancam,sebab tu ramai Pemimpin Melayu Kecut telur..Negara ni Bangsa C yang pegang bhai.

      Dah lama Aku tengok keadaan berat sebelah dan double standard ni..Kalau Melayu..Memang laju kena pelbagai hentaman!

      Kalau kena tang bangsa lain..melutut macam pokok semalu.

      Padam
    2. bangsa depa paling terra uphold pemahaman 'bersatu teguh, bercerai roboh'...benda yang bangsa kita paling tak bley nak aplikasi...pa nak wat?

      Padam
  4. apsal si vivian bitch tu ckp mcm retard ada masalah gigi dan pernafasan yg kronik jer? mmg standard rupa dan percakapan pompuan sangap cmtu kot...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko yg tny,ko yg jwb..tp japn ko mmg menepati spec..huhu

      Padam
  5. Gill kurang ambil tahu tentang isu-isu macam ni tapi satu sebab blogging, inilah - boleh ambil tahu banyak perkara.

    Manusia akhir zaman Noob. :)
    Bila pemimpin bukan Islam makin menguasai pemerintahan negara Islam, itu tanda2 kiamat. Wallah hu'alam :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Woi.. Kau citer pasal islam, pasal kiamat.. Tu gambar profile kau tu apehal? Diri sendiri tak betul, lagi nak komen org..

      Padam
  6. nice post noob

    mohon beritahu nama betul anda.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nama betul saya adalah Tengku Putera Noobunaga Takeyoshi

      Padam
  7. Diriwayatkan dari Ali bin Abi Thalib KW bahwa Rasulullah SAW bersabda: Akan datang di suatu masa di mana Islam hanya akan tinggal namanya sahaja, agama hanya bentuk sahaja, Al-Qur'an hanya dijadikan bacaan sahaja, mereka mendirikan masjid,sedangkan masjid itu sunyi dari zikir menyebut Asma Allah. Orang-orang yang paling buruk pada zaman itu ialah para ulama, dari mereka akan timbul fitnah dan fitnah itu akan kembali kepada mereka juga. Dan kesemua yang tersebut adalah tanda-tanda hari kiamat(Mishkat al-Masabih 1/91 Hadith 276)

    BalasPadam
    Balasan
    1. uih meremang, rasa mcm sekarang je.... Ya Allah....

      Padam
    2. tanda-tandanya dah banyak..

      Padam
    3. Ulama' yg bagi cuti umum bila negeri menang bola kot..

      Padam
    4. aku pun meremang macam anon2 kat atas ni jugak

      Padam
  8. orang melayu ni memang lemah lembut orangnya. nak bercakap pun berlapik. nak bertumbuk pun main jentik2, nak gaduh pun main tolak-tolak, tapi tuh lah, kalau dah sampai nak mengamuk, aku rasa melayu tak nampak orang kiri kanan dah.

    mungkin situasi itu yang geng2 kiasu tuh nak orang melayu jadi. pemimpin pun sama bangang. diplomasi konon. kalau semua nak guna diplomasi, sure melayu duduk bawah kolong. atas lantai bangsa lain.

    BalasPadam
  9. we need a dictator

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul..tapi sapa?

      Padam
    2. learn to read between the lines..

      Padam
    3. Aladeen madefaker.......The Dictator (2012)

      Padam
  10. tengok jelah nanti..memang senyap je isu ni lepas ni..semua pihak yanga atas2 tu akan buat taktahu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kerana kita takder kuasa, kita lupa pada pegangan dan percayakan materialistik.

      Padam
  11. semuanya atas nama demokrasi. heh, bila berhatikan nafsu, jerit "this is our right, our body is belong to us", kata2 manusia yang lupakan pada Pencipta.

    BalasPadam
  12. what the hell with the world today!!!?

    -Mr.Fapson

    BalasPadam
  13. kita manusia bukannya haiwan napa la nak samakan diri ngan gaya haiwan....gunakan akal secara yang salah...

    BalasPadam
  14. Walaupun isu agama ini dibangkitkan oleh tokoh politik non-muslim, kita ketepikan dulu motif politik yg mungkin ada disebalik isu ini.

    Apa yg CSL tu cakap bg saya bukan nak cabar hudud ke apa, sy fikir ini lebih kepada salah faham. Umat Islam sendiri pun ramai yg x faham hudud, inikan pula non-muslim. CSL risau jika jabatan agama mahu mengharamkan sepenuhnya judi, arak, cyber café dan rumah urut di Malaysia atas alasan maksiat. Dia confuse pelaksanaan undang2 syariah dgn hudud. Sama macam Karpal, dia x faham adakah rogol itu termasuk jenayah hudud atau jenayah sivil? Asasnya, sebagai non muslim mereka risau jika nasib mereka lebih teruk dari kes rampas mayat yg biasa berlaku di Negara kita.

    Menyerahkan bulat2 kepada org lain tentang urusan agama adalah sesuatu yg berbahaya. Sebagai penganut Islam, kita mesti ambil tahu perkara2 yg berkaitan dgn Islam supaya org lain x mudah kelentong. Siapa boleh jamin pemimpin2 Islam tu boleh melaksanakan hukum Islam dgn betul mengikut al-Quran? Tahu ayat apa yg dia rujuk? Fahaman mana dia korek? Adakah hukum hudud itu benar2 berpaksikan al-Quran atau ada cedok dari mana2 ajaran?

    Saya tak fikir mempertikai hudud itu salah; ini adalah sebagai check and balance. Supaya kita tengok semula betul ke amalan kita selama ni. Kalau betul mengikut al-Quran tentu x jadi masalah. Jangan kita serah bulat2 kepada pemimpin agama atau mengikut amalan turun temurun yg entah betul entah tidak. Pemimpin agama BUKAN MAKSUM. Sedangkan menteri2 kita pun ramai yg x percaya, apa beza dgn pemimpin agama?

    Semasa pesalah ditangkap, jgn kita bersikap rasis jika sekadar tgk gambar, baca report dan dengar cerita org. Kita bukan kenalan rapat mahupun ahli keluarga pesalah jd kesimpulan kita mungkin x betul. Kalau x mahu dilayan ikut bangsa, kenapa kita tak mahu ubah persepsi kita dulu? Saya syorkan hadirin hayati lagu mendiang Michael Jackson- Man in the mirror.

    BalasPadam
    Balasan
    1. check and balance ni perlu dibuat oleh golongan yang layak, yang arif. lagi elok bersifat neutral(tak join mana-mana parti)

      golongan yang tak arif perlu diam. jangan cakap macam dah lagi mendalam ilmunya. kalau rasa nak pertikai, pergi lah menggaji dalam-dalam jadi golongan yang arif.

      Padam
    2. annakholat ni ckp nk bagus saja.org kapir tu bukan shj pertikaikan islam,malah memberi gambaran buruk pd islam sampai kata hudud blh buat org hilang kerja.gila apa?dan pemimpin kt pulak dok diam seribu bhs,apa lg yg blh kita ckp?so ko nk ckp org kapir pertikai islam tu xpe?mereka masok campor urusan agama islam xpe?ko masih hidop zaman batu ke?ko xsdr ke mmg bangsa dan agama kita dh lama kena pijak dgn org2 kapir dan bangsa cina?dan ko nk pertikai psl tangkapan tu,ia mmg dilapor dlm berita la ngok,mlh polis sendiri bg kenyataan psl amoi tu digari dgn lembut.dan ko xnk komen apa2 psl namewee yg hina lagu kebangsaan dan azan langsung xkena apa2 tindakn?dan ingt dulu ada sorg cikgu melayu dikenakn tindakan krn keluar kenyataan rasis? aku pelik yg ko nk backing sgt org cina tu apahal?

      Padam
    3. ni kes nak ckp bukan org dlm ahli nya nak ckp jugak bodoh betol.... pergi tanya org yg ahlinya jgn memandai

      Padam
    4. kalau tak paham kena bagi paham ha...

      Padam
    5. bila perkara begini diserahkan bulat2 kpd org yg diiktiraf, alim, layak bla bla bla... itu pasal ramai org kena tipu secara pukal. hudud melibatkan semua penganut Islam. mengelakkan diri drp ambil tahu hanya membenarkan sesetengah pihak menyalahguna hudud. korang yg kritik ni dah baca dah pengalaman2 negara2 yg amalkan hudud? dah tengok mereka tu maju takat mana? dahla taknak ambil tahu, menegur org pun main caci maki. elok sungguh perangai org yg mengaku Islam ni.

      aku bukan nak backing cina ke apa. like i said before, kalau korang takmau dilayan ikut warna kulit, berhenti layan org berlainan bangsa secara rasis. bukan harap org lain yg berenti sikap rasis. aku takmau komen pasal namewee ke inshah ke whatever. itu masuk cerita lain. soalnya, korang mahu negara kita adil atau rakyatnya mengamalkan perkauman?

      Padam
  15. Buat dulu..hukum Allah x perlu dipertikai..kenapa byk fikir sgt nt lari akidah nt..cuba tgk apa yg jadi pada rohinya,bosnia itu lah berlaku kalau Islam x berkuasa..ko ingat dorg adil ke kalau pakai undang2 dunia ni..org Islam kena sembelih kena rogol..cuba lah follow pasal kisah Rohinya..Nak hadis ke Al-Quran ke, belajar lah sendiri..nak kena tunjuk ke sebagai org Islam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus bro, diorg ni pun satu tak nak bg masa untuk baca kisah2 para sahabat, bynk soklan2 yg korang tanya ada sahabat nabi dah tanya pergi jumpa org alim tanya... ni tak memandai ngan gaya pendapt sendiri....hati2 bila menaip.....sebb kau dan aku dan orng sini semua pun masih belum tentu tau apa kehendak keperluan agama islam yang sebenar...

      Padam
    2. dah baca Quran dan tunjukkan yg mana betul2 hudud drp Quran dan mana yg ditokok tambah? boleh tunjuk tak ayat Quran mana yg membenarkan rejam sampai mati kpd pesalah zina yg dah kawin?

      asik2 pegi tanya org alim, diri sendiri malas baca. lepas tu takmau fikir. kena tipu padan muka.

      Padam
  16. Tahniah noob kelantan menang lagi!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. +1, arap jgn2 ada ayat2 dr pembangkang kata politik sebb kelantan menang :) tp tak de la kot kan? sebb bukan semua org bodo haha2

      Padam
  17. Noob, aku cadangkan buat satu forum untuk kita blog reader ni berbincang dan bertukar2 fikiran tentang isu2 mcm ni. Topik2 perbincangan boleh diupdatekan atas permintaan. Sebab aku tengok ramai yg bagi idea dan pandangan yg bernas. Yang penting, please sgt2, takde anon. Kau pun tahu situasinya akan jadi mcm mane bile ade anon kan. In b4, aku nak cadangkan satu topik. "Pemimpin Islam dan Penyelamat Agama. Siapa yang paling layak?"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sori sangat2 kalau kau terasa.. Tak niat pun.. Minta maaf mohon halal dunia akhirat..

      Padam
    2. sorry bro aku kurang jelas sikit, cuba jelaskan serba sedikit mengenai topik "Pemimpin Islam dan Penyelamat Agama. Siapa yang paling layak?" yg ko cadang tu, apa yg ko maksudkan dgn pemimpin islam dan penyelamat agama serta siapa yg paling layak utk jadi apa?

      Padam
    3. Oh.. Ok. Maksud aku mcm ni. Dalam situasi yg kau ceritakan kat topik atas, nampak seolah2 Islam ni tak terbela, sgt mudah dipergunakan oleh org Islam dan org yg bukan Islam. Selalu dihina2. Sedangkan ini negara Islam.. Takkan takde pembelaan untuk agama Islam. Di negara2 lain yg bukan Islam, x perlu cerita. Mmg semua dah maklum. Jadi secara logik, atau melalui pengalaman, atau dari rasa hati, siapa sebenarnya yg boleh kita harapkan untuk menjadi pembela Islam? Yg betul2 berkebolehan untuk membela dan mendaulatkan Islam kat malaysia ni. Yang betul2 ada ciri2 dan diyakini boleh membela Islam.. Sebagai contoh, Dato Seri Najib, layak ke dia digelar pemimpin Islam? Atau Tuan Guru Nik Aziz? Atau mungkin ada yg nak bagi contoh lain, seperti Prof MAZA, atau Ust Azhar Idrus dsb. Boleh sampaikan hujah.. Tapi tak boleh ada anon, nanti habis semua ulama' yg ada dimakinya. Kan dah susah. Mungkinla suara kita tak didengari oleh pihak atasan, tapi sekurang2nya ia boleh jadi perbincangan dan kesatuan hati sesama kita.. Itu satu contoh topik, sesiapa yg nak bgi cadangan lain boleh dibincangkan, sperti isu mahasiswa yg kau bangkitkan, isu suami isteri, isu seks dsb. Boleh wujudkan satu forum sebagai medan untuk meluahkan pendapat. Dan kalau boleh minta admin pantau, tak nak jadi mcm blog2 yg kene kacau dgn anon2.. Agak2 boleh diterima ke cadangan aku ni?

      Padam
    4. pasal nak buat forum tu payah sikit la sbb nak kena moderate apa lagi semua, kekangan masa tidak mengizinkan. mungkin boleh berbincang isu2 semasa di entry2 yang aku post, tapi nak disable anon pun tak boleh jugak sbb aku faham ada kebaikan juga sebenarnya anon ni, terutama dari segi nak bagi nasihat, biasanya ada org yg nak bagi nasihat ni akan pakai anon sebab nak jaga hati orang lain dan tak nak nampak mcm diri mcm bagus atau bermegah, sbb tu pakai anon. tapi bila anon disalahgunakan tu yg jadi carca marba, tapi aku still meraikan perbezaan pendapat dan aku suka tgk sikap2 orang kita ni yg penuh warna warni, cuma kalau komen melampau sangat seperti ada ugutan atau komen yg terlalu sensitif, baru aku akan delete.

      btw pasal topik yg ko cadangkan tu aku pernah fikirkan sebelum ni dan dah ada idea cuma amik masa sikit utk diterjemahkan ke dalam bentuk penulisan.

      Padam
  18. mintak penjelasan.. hukum hudud ni utk agama apa?? agama Islam jer atau utk agama laen.. kalo utk agama Islam.. wakpe ler bangsa agama laen nk kecoh kecoh..

    bagus la org Islam kena hukum kalo jual arak.. minum arak.. hisap dadah.. mencuri.. so nnt org Islam takot nak wat salah.. so hidup aman damai sentosa makmur.. adakah bangsa agama laen berasa takot kalo orang Islam x berani wat jahat???

    BalasPadam
  19. Kaum lain bukan tak paham.. specially politicians. tapi semua ni jadi semata- mata sebab politik. umum pun dah tahu.. umno dengan pas dah berpatah arang berkerat rotan.. sedangkan dap dengan mca.. pura- pura je macam gaduh.. padahal belakang kawan baik.. jadi bila hukum hudud ni dipolitikkan.. sape yang untung? dalam 4 pihak ni.. pas je yang nak hududkan? umno tanak pun..

    kita sendiri pun tak boleh nak menafikan.. di bumi malaysia ni.. org melayu makin lemah.. lemah ekonominya dan lemah mindanya.. cepat plak nak sentap.. jd senang pulak org main-mainkan kita.. main- mainkan agama kita.. kalau x sedar lagi mende ni.. esok2.. jadi singapore laa malaysia ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya x fikir begitu. ada juga yg takmau ambil tahu. tp yelah, memandangkan isu ni keluar drp pemimpin politik, of course its all politics.

      org melayu makin lemah salah kaum tu sendiri; malas baca, malas kaji, malas segala. semua nak tunggu org lain yg 'suapkan'.

      Padam
  20. Dalam memperkatakan tentang perlaksanaan hudud, satu perkara asas mesti dimaklumi semua pihak, iaitu Syariat Islam telah meletakkan beberapa syarat yang perlu ada sebelum sesebuah negara melaksanakan hudud. Justeru, apabila dikatakan ‘suasana semasa tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud’, ia bermakna syarat-syarat perlaksanaan hudud itu belum mengcukupi.

    Kenyataan ini sama sekali tidak bermaksud hukum hudud itu sendiri ada kelemahan atau kecacatan, sehingga ia tidak boleh dilaksanakan dalam suasana semasa. Hukum hudud adalah sempurna dan lengkap. Cuma suasana semasa tidak memiliki syarat yang ditetapkan yang membolehkan ia dilaksanakan.

    Ringkasnya, kenyataan ‘suasana semasa tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud’, bukan mempertikaikan kesempurnaannya dan kewajipan melaksanakannya. Ia sebaliknya berkenaan ‘ketidaksempurnaan’ suasana semasa. Iaitu tidak memiliki syarat yang ditetapkan bagi membolehkan hukum itu dilaksanakan.

    Antara syarat tersebut ialah kewujudan saksi-saksi yang berwibawa.

    Bagi mensabitkan jenayah hudud (zina, qazaf, minum arak, mencuri, hirabah dan kesalahan murtad), saksi yang bersifat adil (‘adalah) diperlukan. Saksi yang adil didefinisikan sebagai, antaranya ‘seorang Islam yang menjauhi dosa-dosa besar, tidak berterusan melakukan dosa-dosa kecil, bersikap baik dan bersopan santun (chivalry), dan boleh dipercayai ketika marah. Dengan makna tidak melampau batas dalam tindak tanduknya ketika marah (Rujuk Feqh al-Manhaji, jld. 3, ms.569)

    Ketiadaan saksi yang memenuhi piawaian yang dinyatakan, akan mengakibatkan hukuman hudud tidak boleh dilaksanakan.

    BalasPadam
  21. Zaman ketiadaan saksi

    Persoalannya di sini, wujudkah saksi-saksi seperti yang dinyatakan pada masa sekarang? Jika diambil kira kenyataan sesetengah ulama dahulu kala, boleh dikatakan kita mempunyai jawapan yang hampir pasti bagi persoalan ini.

    Dalam karyanya, Nisywarul Muhadharah, Al-Qadhi Al-Tanukhi (356-446 Hijrah) ada memperkatakan tentang realiti manusia di zaman beliau dan zaman sebelumnya. Beliau mencatatkan dalam karyanya itu, “sesungguhnya hakim [pada zaman sebelum ini], ketika memasuki sesuatu tempat atau kampung, dia [boleh] menemui 40 orang saksi yang kita perakui [kewibawaan mereka] dari segi ‘adalah (sifat adil) dan ketepatan (accuracy). [Tapi] sekarang, [iaitu pada zaman beliau] seseorang hakim, apabila memasuki sesebuah negeri, dia tidak [dapat] menemui melainkan seorang atau dua orang [yang layak menjadi] saksi”.

    Demikian realiti manusia pada zaman Al-Tanukhi, iaitu sekitar 980 tahun yang lampau. Jika pada zaman beliau tidak boleh ditemui melainkan 1 atau 2 orang yang layak menjadi saksi bagi mensabitkan kes-kes hudud, maka apakah pada zaman kini-yang disifatkan sebagai akhir zaman yang penuh dengan kerosakan-saksi yang memenuhi piawaian yang ditetapkan syarak itu, mudah didapati?

    Jawapannya ada pada Mufti Mesir yang diperakui kemantapan ilmu dan kewarakannya, Al-Allamah Syaikh Ali Jum’ah (juga ditulis sebagai Ali Gomaa).

    Setelah menukilkan kata-kata Al-Tanukhi diatas, Syaikh Ali Jum’ah dengan jelas menyatakan bahawa, “zaman kita secara umumnya, boleh disifatkan sebagai [zaman] yang kehilangan kesaksian [saksi-saksi yang berwibawa]”.

    BalasPadam
  22. Dalam erti kata lain, zaman ini ialah zaman dimana kita sudah kehilangan saksi-saksi yang berwibawa pada nilaian syarak, yang boleh diterima kesaksian mereka dalam perbicaraan membabitkan kes-kes hudud. Dalam realiti Negara Mesir, fenomena ketiadaan syarat yang mencukupi bagi melaksanakan hudud, sebenarnya telah lama berlaku, iaitu sejak sekitar 1000 (seribu) tahun yang lampau. Ini dinyatakan sendiri oleh Syaikh Ali Jum’ah.

    Oleh sebab itu, jelas beliau, Negara Mesir, sejak lebih kurang 1000 (seribu) tahun yang lampau, tidak pernah melaksanakan hudud disebabkan fenomena yang dinyatakan.

    Hudud bukan keutamaan

    Oleh kerana zaman kini tidak memiliki ‘kelayakan’ untuk melaksanakan hudud, antaranya kerana tidak memiliki saksi-saksi yang berwibawa, maka menurut Mufti Mesir ini lagi, persoalan hudud bukan sesuatu yang mendesak dan bukan suatu keutamaan.

    Lebih dari itu, menurut beliau, membangkitkan isu hudud pada masa sekarang (iaitu tahun 2006, tahun beliau menyatakan pandangan) mendatangkan mudarat dan tidak memberi manfaat.

    (Rujuk : http://www.onislam.net/arabic/madarik/culture-ideas/90481-alsharea.html)

    Sebagai penutup, perlu dinyatakan di sini, Syaikh Ali Jum’ah tidak menyatakan secara jelas bahawa zaman kini tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud, seperti yang terpapar pada tajuk tulisan ini. Tajuk itu sebaliknya adalah rumusan dan kesimpulan penulis daripada dua kenyataan beliau.

    Pertama, beliau menegaskan bahawa zaman kini boleh disifatkan sebagai zaman yang ketiadaan saksi yang boleh diterima bagi mensabitkan hukum hudud (seperti yang telah dinyatakan); dan kedua, beliau menyifatkan zaman ini sebagai zaman syubhah (penuh keraguan). Manakala prinsip yang terpakai dalam hukum hudud ialah ‘hukuman hudud diabaikan disebabkan kewujudan syubhah’.

    Prinsip ini diambil daripada sabda Nabi s.a.w yang bermaksud, ‘abaikanlah [hukuman] hudud dengan sebab [adanya] syubhah’. Jika demikianlah keadaan zaman kini menurut kaca mata Syaikh Ali Jum’ah, maka bolehlah disimpulkan, perlaksanaan hukum hudud pada zaman kini tidak kondusif disebabkan dua sebab yang dinyatakan.

    Pandangan beliau ini secara tindak langsung memberi ‘signal’ amaran kepada semua pihak, agar tidak tergesa-gesa menjatuhkan hukuman ke atas mana-mana pihak yang tidak sependapat dengan mereka dalam soal perlaksanaan hudud.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pasal bab saksi ni, ada seorang member aku (seorang ustaz) ada cakap maksud saksi adil tu berubah ikut zaman. pasal kriteria ini ditetapkan oleh ulama. bukan dari hadis atau al-Quran. tu yang dia cakapla. btw dia ni pro-pas.

      Padam
    2. nitro23 Oktober 2012 1:18 PG...

      yea..saye penah dengo jugak...saksi mengikut peredaran zaman..tp yg saye dengo itu saksi nikah...itu pon bertujuan untuk mengawal dari berlakunye zina yg berleluasa (tp byk jugakkn berlaku zaman nih)...saksi hudud saye x perasan pulak...mngkin ade jugak kot kelonggaran kriteria saksi tuh mcm saksi nikah...:)

      Padam
  23. ~~ ok aku copy paste jew...harap2 dpt membantu..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg penting kembalikan sistem pemerintahan khalifah, buang demokrasi barat, hapus riba dn sistem monetary, baru dpt ditegakkan hudud.

      Padam
    2. sebab tu aku cakap kat atas, aku takde masalah kalau ada orang nak bincang atau berbahas hal2 yang berkaitan agama islam seperti hukum hudud ni, tapi at least biarlah yg berbincang atau berbahas itu adalah orang islam sendiri. orang yang non-muslim tak payahla nak pandai2 dan sibuk campur hal urusan agama islam sampai boleh buat kesimpulan sendiri yang ia tidak praktikal la, boleh sebabkan orang hilang pekerjaan la, boleh menyebabkan negara semakin mundur la apa2 la. dok diam2 sudah.

      biar orang islam sendiri yang bahas, antara umno dan pas, kalau orang umno cakap masih tak sesuai apa hujahnya, kalau orang pas cakap sesuai apa hujahnya, yg penting yang berhujah itu masing2 orang islam dan mempunyai ilmu agama yg tinggi.

      tapi yg menjadi masalah sekarang, bila non-muslim terutama pemimpin mereka mencampuri hal agama islam dan pandai2 buat kesimpulan, pemimpin2 islam kita ni dok diam kelu seribu bahasa. at least tegur la mereka, tak kisah la rakan politik atau tidak. kalau tidak, sampai bila2 umat islam kat malaysia ni akan dilihat sangat lemah walaupun agama islam adalah agama persekutuan negara Malaysia.

      Padam
    3. en. noob, personally, selain motif politik la kan. i tak heran pun apa yang di katakan oleh apek kat atas ni. and ada juga yang benar dan terpaksa kita admit.mcm dikata beliau, negara2 yang pratice hudud memang antara negara yang korup(i mean dari sudut administration dan social) mcm afganistan, negara teluk spt saudi dan sebagainya. berbanding negara islam yg tak jalankan hudud spt turki, dorang lebih baik dari sudut status social. so, tak payah tengok europe lah, dorang yang sekular, pentadbiran lebih clean and transparent. kadar jenayah rendah. cost of living baik. tengok jiran kita singapore pun dah cukup.

      so bagi i la kan, label islamic law tu bukanlah tak penting, tapi masih ada yg perlu di highligh berbanding hudud tu sendiri.no offence k

      Padam
    4. Kwn kenal dulu betul2 negara Turki..baca sejarah mcmana terhapus sistem khalifah..

      Padam
    5. bab korup tu kita dgr dari media barat. mcm2 disumbat dgn gambaran tak elok.

      Padam
    6. yea.. kalau non-Muslim tu arif dalam perundangan Islam, kenapa tidak dia berbincang sekali pasal hudud kan? ramai juga yg sini sokong kita bertanya kpd yg arif. so, tanyalah jika anda malas mengkaji.

      pemimpin Islam ni pun satu hal, tak pernah aku tgk dlm paper atau mana2 artikel yg mengupas perundangan hudud ni apa. apa kesalahan bwh hudud, hukuman ni dtg dari mana (Quran, hadis, bla bla), macam mana pelaksanaannya (perbicaraan, saksi etc). masing2 nak tunjuk dialah paling Islam sebab nak buat hudud.

      in the end, semuanya wayang.

      Padam
    7. keyboard warrior semuanya

      Padam
    8. Ye betul tu. Segala apa yg kami bincangkan kt sini semuanya x masuk akal bg kamu tanpa nama 23 oktober 2012 1:44 ptg. Semua ini hanyalah omongan keyboard warrior aje

      Padam
  24. kalau la boleh,,, ku hantar je yang datang ngan kapal zman tanah melayu belum merdeka tu balik ke tempat asal. tiada lagi istilah malaysia negara majmuk. aku pun dah muak dah ngan dorang ni, dasar tak sedar diri. hidup menumpang. macam parasit. macam kutu atas kepala. kejenya hisap darah je. :) *muka aku happy kena duduk senegara dengan mereka yang tak sedar diri.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...