Iklan Leaderboard

Rabu, 17 Oktober 2012

72 Fenomena gadis melayu tudung bermain gitar

Apabila gadis melayu bertudung menyanyi sambil main gitar di Youtube...


Seminggu selepas itu...





Apabila lelaki melayu menyanyi dan bermain gitar di Youtube...


Setahun selepas itu...




Kenapakah wujudnya diskriminasi? Bila perempuan buat mesti mendapat sambutan hangat bagaikan suatu fenomena, bila lelaki buat haroooomm... sambutan suam2 kuku je, silap haribulan kena kutuk kaw2.


* Statistik dan komen adalah rekaan semata2 berdasarkan realiti sebenar...




tags: artis selebriti youtuber vlogger awek gadis perempuan wanita tudung melayu main gitar nyanyi video cover parodi najwa latif yuna ana rafali aina tasneem tasha manshahar lelaki statistik like dislike bar komen negatif positif happy cry meme female oh god why rage face male diskriminasi gender kaum jantina bajet artist

72 ulasan:

  1. laki, kena pakai serban, janggut sampai ke pusat, bercelak, muka jambu tanpa jerawat, ada blog jiwang

    mesti ramai sapot

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam belog Sifu Tendai Master Jedi Knight Mahdi.... hahahaha ... kan Taufiq kan... hahaha

      Padam
    2. awalnya aku cium-ciuman
      akhirnya aku peluk-pelukan
      tak sadar aku dirayu setan
      tak sadar aku ku kebablasan

      ku hamil duluan sudah tiga bulan
      gara-gara pacaran tidurnya berduaan
      ku hamil duluan sudah tiga bulan
      gara-gara pacaran suka gelap-gelapan

      o ow aku hamil duluan
      o ow sudah tiga bulan

      Padam
  2. Biasalah, yg selalu komen dan rate video kt u-tube adalah golongan lelaki.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sapot dari org lelaki jugak. perempuan jarang kot.

      Padam
  3. pompuan vote kat af bukan youtube

    BalasPadam
    Balasan
    1. btoi2.. tu pasai pompuan payah menang kt af

      Padam
    2. aaa stacy !! milaaa , boleh ba kalau kauuu

      Padam
  4. Hahaa . Nmpak sangat kaum laki suka tengok youtube dari kaum prmpuan . Heww :)

    BalasPadam
  5. aikkk? mcm ni ka scenario dia, ker...ni taktik sarcasm hang? yg aku dok jumpa tu terbalik jer dari apa yg hang state kat sini noob? bukan aku saja nak pertikaikan finding hang ni (kalo hang bukan sarcastic dlm isu ni la) tp dah agk ramai girls malay bertudung main guitar kat youtube tu kna cemuh je aku nengok, atr cemuhan2/dialog scenarionya berbunyik spt ni:

    guy1: berdosa la suara wanita itu kan aurat? bertaubat sblm terlambat
    guy2: tudung dah pakai elok2, melalak pulak kat youtube, pegi bukak al-quran dan baca la lg bagos adik oi...
    girl1: eh eh biar la die nak menyanyi dan main guitar tu, bukan menari seksi gelek ke pole dance ke ape, apsal korang nak dengki?
    guy3: @girl1 so awk sokong la pompuan bertudung ni menyanyi melalak dpn laki2 bukan muhrim smua mcm ni? kalo adik i, i dah lempang laju2...
    girl1: @guy3 i tau u jeles je, sbb u tak pandai main gitar n suara mcm kambing...msti muke pon tak hensem, kesian...
    plain83: nice cover, nice voice...keep practicing ^^
    guy4: hey nice talent girl, keep it up - from spain here
    girl2: suara sedap ni, kalau bebetul jd artis nnt jgn tanggalkan tudung tu ye, ikut mcm kak yuna :)
    girl3: yuna? plzz...biase je nothing special...
    guy5: agree with guy2
    guy6: suara awk best! sape ajar awk main gitar? gi kelas ea..

    itu common scenario yg slalu terjadi, ko pon tau kan? ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. stuju, skrang ni pn ade je pmpuan yg dah kena cemuh gak. yg entry ni aku rase komen2 kt atas tu dia amik yg positif je utk pmpuan dan yg negatif je utk lelaki.

      Padam
    2. no biggie kalau golongan serbanitas join the parteh..haha

      Padam
    3. mmg ada je komen negatif, tapi kebanyakannya ramai je yg komen dan support awek bertudung main gitar. buktinya, kebanyakan artis youtube yang berjaya semua perempuan, yuna, najwa latif, ana rafali, ainan tasneem, tasha manshahar, iamneeta (vokalis perempuan). cuba sebut 1 artis youtube lelaki (melayu sahaja ya, justin bieber tak termasuk) yang berjaya ke mainstream scene dan menjadi terkenal?

      Padam
    4. dorang yang nyanyi ni mesti tak reti masak.haha
      harap main gitar je pandai

      Padam
    5. takpa, yang penting malam2 sebelum tido bini aku boleh main gitar dendangkan lagu utk aku...cool beans!

      Padam
    6. alah, dorang nak pmpuan sbb nak jual muka. kalo lelaki suara sedap pn tp takde rupe, tak boleh gak.

      aiii.. kesian.

      Padam
    7. owhhh kalo based on bukti contoh2 girls yg dulunya noobs kat youtube pstu dah masuk tv tu mmg la significant bilangannya..tp kalo dari segi comments kat youtube tu, commentsnye sejibik mcm contoh yg aku bg tu la noob ^^

      Padam
  6. Hahahah. Kalau kita tengok setiap iklan, mesti ada perempuan kan? kadang kadang iklan tu takde motif dengan perempuan, tapi yang modelnya mesti perempuan. Sebab dah lumrah dunia, kalau nak "tarik" apa-apa mesti kena ada perempuan. Samalah macam kat youtube ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betoi3...perempuan nie macam kena eksploitasi pun ja....

      Padam
    2. yes,tepat sekali. mudah dan suka dieksplotasi

      Padam
    3. tu la kan.. even nak promote keluaran kereta n motosikal terbaru pun guna perempuan. tolong la.. lelaki lagi macho kot!

      Padam
  7. perempuan suaranya aurat, rambut aurat dan gitar haram sebab bertali..pastu masuk dlm youtube..semua org tengok..jadi bakal suami nt dapat sikit lah..suma dah kongsi dengan org lain. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu kalo bakal suami tahu yg bakal isteri dia penah uploade video.. kalo tak tau? kasihan.. belakang2 suami si isteri buat cmtu.. si suami ingat dah baik dahh isterinya. tp nnti lame2 terbongkar la tu sbb dpt tau dr mulut orang.

      Padam
    2. gitar haram sebab bertali..gitar haram sebab bertali..gitar haram sebab bertali..gitar haram sebab bertali..\

      tipu la

      USTAZ AZHAR IDRUS KEPUJAAN RAMAI TU RILEK JE MAIN GITAR.HAA.ULAMAK TU

      Padam
    3. Ada sesetengah pendapat yang mengatakan haram, yang lain idak :)

      Padam
    4. Gitar tu orang islam yang cipta..Mat salleh copypaste je.

      Padam
    5. kenapa alat muzik bertali haram eh?

      Padam
    6. bunyinya melalaikan kot

      Padam
    7. drums? bes je aku dengar

      Padam
    8. Salam. Mohon kalian jangan keliru dlm bab2 berkaitan dgn agama. Memang kesepakatan Imam mazhab yg 4 mengatakan alat muzik selain kompang adalah haram. Dan ada pula nas2 dari hadith2 yg sahih. Mungkin methodology yang digunakan olh ustaz Azhar selari dgn methodology yg digunakan oleh Dr. Yusuf Al-Qardhawi, terutamanya untuk menarik golongan muda ke arah yg betul dgn cara yg tidak keterlaluan. Ini adalah kerana, muzik telah menjadi sebahagian dn lumrah kehidupan. Kemungkinan jika cara keterlaluan digunakan, manusia (golongan muda) akan lebih memberontak.

      Memang ada yg setuju dan ada pula yg mengkritik method Ustaz Azhar. Tapi sesiapa pun tidak ada hak melabel seorg ulamak malah seorang manusia lain sesat atau terpesong kerana Allah sahaja yang berhak menghukum.

      Jika ditanya pendapat ana sendiri, berkaitan isu ini, ana tidak bersetuju dengan apa yang dibuat oleh Ustaz Azhar, kerana ia mengundang kekeliruan, walaupun niatnya baik. Jadi bagi Ana alat muzik bertali itu tetap haram. Dalam bab itu shj ana tidak bersependapat dgn Ustaz Azhar tapi Ana masih lagi melihat video2 beliau, malah dalam byk hal lain Ana bersetuju dgn beliau, malah amat menghormati beliau sbg ulamak yg disegani..Salam

      Padam
    9. thank you for the feedback

      Padam
    10. Salam,juga minta perjelaskan juga tentang suara juga aurat wanita..apa hukumnya.

      Padam
    11. Drums atau benda ketuk2 ni..bunyinya boleh menaikkan semangat..betul ke?

      Padam
    12. boleh share hadis2 sahih mana yg kata alat muzik bertali haram? boleh backing dgn ayat Quran yg terang cakap alat muzik bertali haram? tolong berikan juga hadis2 sahih dan ayat quran yg terang2 cakap suara wanita haram. for me, hiburan boleh x kiralah nak pakai alat muzik apa pun. asalkan jgn berlebihan. itu saja.

      as for suara wanita, itu adalah usaha golongan chauvinist utk menyekat wanita drp hidup macam manusia. i mean, mcm mana ko nak kerja, nak menyuarakan pendapat jika suara ko dikatakan aurat? isn't that an effective way to prevent women from contributing to the society? of course lepas tu perempuan hanya boleh dok dalam rumah jadi babu dan kilang anak sajalah. btw, ini x termasuk kpd pompuan yg sengaja buat suara manja @mengada-ngada.

      Padam
    13. HAAA betul!!..kalau jadi babu lagi ok..sebab suami yg kena tanggung dosa isteri

      Padam
    14. suara pmpuan memang aurat kalo dh smpai tahap yg menggoda, mendayu-dayu, beralunan. kalo dah nyanyi2 dgn suara mendayu-dayu, suara menggoda, kira dah haram la tu. tp kalo suara tu nak kuat utk bagi lecture depan kelas, takde la haram... niat bg lecture pn sbb nak bagi penjelasan dan pemahaman kt orang. BUkan mcm penyayi perempuan niat dia nyanyi sbb nak bagi pendengar masyuuuuk.
      tp jgn la kt lecture tu pn nak buat suara menggoda mcm nak goda laki. suara tu biar kasik tegas tp berlembut la. tp yg pmpuan dgn tone suara asal yg memang dah kecik yg ala2 lembut trus menggoda tu, aku tak tau la.. biasenye senang je laki cepat cair. aku? tone suara aku tetap mcm budak2 dan kasar walopun sudah dibuat-buat spt tone menggoada/gedik/manja. ahaks.

      Padam
    15. pendapat aku lah alat2 muzik ni tak haram pun dia jadi haram bila ko duk ralit sangat main benda tu sampai solat tak buat malas nak kerja tu je tak ada masalah pun eh..jgn nak susahkan benda yang mudah

      Padam
    16. best jd org pompuan , buat ape semua salah pompuan , zaman jahiliyah dulu pompuan kene tanam idup2

      dr hujung kaki hujung rumbut semua nk disalahkan . dah pakai purdah tutup mate sume siap kene rogol jugak pun salah pompuan tu jugak

      bukan salah lelaki yg imaginasi die liar tahap babun horny 24jam .

      pompuan dipaksa jd pelacur , salah pompuan tu jugak sbb kene kidnap kene tipu jd pelacur dn hina seumur idup dilabel jd pelacur . tapi llki yg melanggann , sedap rodok pelacur hari2 tak pernah salah

      laki kawin bini muda , bini muda yg dilabel perampas laki org , tapi laki org tu yg merenyam nk anak dara tak pernah salah

      semueeee salah pompuannnnnnnnnnn

      Padam
    17. per per perghhh pedas secukup raser... XD

      Padam
  8. Blogger Taknak Guna Real Akaun17 Oktober 2012 7:55 PG

    ini semua yang hendak die tengok oleh Mahaguru Task Force Ultimate Sendai Star Wars ni.eheheheheh

    BalasPadam
  9. dah xlarat dah nak tgk video2 mcm ni... semua nak buat bila najwa latiff, ainan tasneem & yang seangkatan dengannya jadi artis...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jeles la tew..

      Padam
    2. rasanya dia bukan jeles...mungkin dia dah jemu..apapun,bg lelaki ja lah yg melalak segala bagai nie...perempuan baik duduk diam...

      Padam
    3. lepas ni ramai yg terikut rikut nak buat clip ala gangnam plak. ada yg kena makan penampo.

      Padam
  10. ada bakat tunjuk ..mungkin itu pendapat mereka??

    bagi aku suara perempuan aurat :)

    BalasPadam
  11. tu la..knp perlu diupload ke youtube pastu yg nak cari bakal isteri muslimah pun pakat duk puji la..baguih sbb walaupun menyanyi tp still bertudung labuh..hadui..dia dah melunakkan suara dah tu.aku dah insaf..

    BalasPadam
  12. http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/10/17/nation/12182362&sec=nation

    http://www.themalaysiantimes.com.my/nus-student-takes-down-blog-of-erotic-gross-photos

    Orang malaysia yang semakin tersumbat otak.

    BalasPadam
  13. x support pun...x manis la gitu...

    BalasPadam
  14. Ntah. Sha nieh kalau benda selain artis, mungkin byk sikit support.
    Bila bab2 budak2 Melayu rasa vacancy hanya ada dalam bidang seni...senyum sajalah.
    Ramai lagi pesakit di luar sana tunggu angka giliran di hospital:)

    BalasPadam
  15. true story....tak tau la kenape. lelaki klau nak famous buat parody je la

    BalasPadam
    Balasan
    1. true story....tapi paling busuk pun famous kat internet jela...nak jadi artis jgn harap

      Padam
    2. bro Ridzuan gua setuju dengan lu!

      Padam
  16. dato seri..bolehkah saya bagi cadangan iaitu babi..

    BalasPadam
  17. slam kenal, done follow u juga ye 1646, meriah nyer follower

    BalasPadam
  18. bhahahaaha besa latu...tgk muka dulu cun ker tak..then bru tgk suara..suara tu bonusla nk up rating...

    BalasPadam
  19. kalau awek je mesti sokongan ramai..kalau lelaki habis kena hentam..hampeh

    BalasPadam
  20. Anon taknak guna akaun17 Oktober 2012 5:58 PTG

    encik noob
    betulke di blog serius saya dengar ada org cakap awk merendah2kn martabat wanita di dalam blog ini

    komen sikit encik noob

    BalasPadam
  21. Da ramai sgt artis youtube skrg..maybe ada yg cuba mnjadi salah sorg yg terbaik..tgk pd komen-komen yg diberi..nilaikan!

    BalasPadam
  22. Selagi youtube ade, selagi tu la org guna medium nak upload bakat masing-masing... Hobi masing2. Apa salahnya. Pasal pompuan bertudung main gitar tu, ramai support sbb penampilan yg sopan. Bagus jugak support org yg berbakat dlm masa sama maybe boleh beri pengaruh yg baik dlm pemakaian. Ada la baik dan buruknye. Utk lelaki tu, tak boleh komen la selagi tak dengar. Taste telinga org berbeza.

    BalasPadam
  23. Mana beruk thehell hari ni? Sudi jugak dtg visit...

    BalasPadam
  24. masuk je Imam Muda tak pun akademi al-Quran kalau ditakdirkan kau menang nanti mesti ramai ckp ni calon suami, ni calon menantu lagi blablabla hahahaha..

    BalasPadam
  25. Klakar la Mr PON dekat bahagian komen blog ni~ahaks
    http://shafinazm.blogspot.com/2012/07/shafinazs-day-out.html?m=1

    BalasPadam
  26. HAHA !

    lawak pula.

    http://lovelynemo.blogspot.com

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...