Iklan Leaderboard

Sabtu, 13 Oktober 2012

130 Perlukah belajar tarian ghairah dan berahi?

Baru2 ni tersebar hangat berita pasal pelakon Izara Aishah membuat aksi tarian Cell Block Tango Girl secara berkumpulan dengan berpakaian corset yang sangat seksi ketika membuat persembahan sebagai salah satu projek yang perlu dia lakukan untuk subjek kursusnya Diploma Seni Persembahan ketika dia masih belajar di Kolej Universiti Sunway, Bandar Sunway, Selangor. Bacaan lanjut di Budiey.


Seperti yang dilaporkan di MyNewsHub, beliau berkata:
“Secara peribadi, Izara memohon maaf kepada semua jika video ini menimbulkan rasa tidak selesa kepada penonton dan berhenti tonton video berkenaan. Izara harap semua faham situasi Izara pada waktu itu,” kata Izara.

Ok aku faham situasi Izara, yelah dah subjek dia mengkehendakkan dia buat persembahan tarian ghairah kan, nak buat macam mana. Dan aku pun malas nak komen sangat pasal Izara tu, cuma aku nak komen, perlu ke sebenarnya kursus2 diploma malah sampai ke tahap sarjana muda dalam bidang2 seni persembahan lakon, nyanyian atau seni tari ni?

Ni siap kat Majlis Konvokesyen Universiti Malaya (UM) pun boleh selamba buat tarian2 waktu nak ambik skrol Ijazah Sarjana Muda Seni Persembahan Tari, nasib takde yang buat tarian gangnam style ja.


Sorry kalau ada pembaca dikalangan penuntut atau bekas penuntut kursus2 ini mungkin akan terasa, tapi aku cuma mahukan sedikit pencerahan, cuba bagitau aku apa signifikan kursus seni persembahan/seni tari ni sampai perlunya dibuat sehingga ke tahap diploma, degree dan master, mungkin? Adakah graduan2nya akan menjadi pelakon, penyanyi atau penari? Aku tengok ramai pun pelakon2 dan penyanyi2 yang setakat SPM je tapi boleh jadi pelakon dan penyanyi yang hebat2 sampai dapat anugerah, penari aku tak tahu tapi kalau kat luar negara tu tarafnya mungkin sama level dengan selebriti lain seperti penyanyi dan pelakon, di Malaysia?

Dan apakah relevannya belajar tarian aksi ghairah Cell Block Tango Girl kepada pembangunan negara dan pembangunan modal insan, sahsiah, keluarga, komuniti dan masyarakat serta ketamadunan manusia? Adakah tarian sebegitu yang dipertontonkan di khalayak ramai boleh memelihara maruah wanita? Cuba bagi aku pencerahan dan yakinkan aku yang ianya relevan...




tags: video izara aishah pelakon artis mempertontonkan kehebatan menari cell block tango girl tarian tiang aksi ghairah berahi seksi menggiurkan terangsang stim pakaian baju ketat kostum corset lingerie tali bra coli londeh jatuh terbuka tertonjol buah dada tetek payudara kaki kangkang sexy tergoda terpesona kursus pementasan tugasan berkumpulan kolej sunway university diploma seni persembahan majlis konvokesyen um style sarjana muda seni tari menari depan pro canselor toh puan dato' seri hajjah dr aishah ong tan sri dato' seri siti norma yaakob ambil terima skrol sijil releven kursus cultural group ikut protokol tradisi

130 ulasan:

  1. Balasan
    1. dua tahun lalu aku kat dalam dtc tu. dua tahun lagi aku masuk skali lagi. doakan aku weh!

      Padam
  2. Aku pelik lah noob..kenapa kau perlu pertikai banyak benda...aku bukan sokong pun joget kejuburan ni tapi benda ni dah lumrah, dan dah jadi darah daging..so nak wat cam mana? Opps lupa plak nak remove avatar plain...esok2 lah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak... salah ke aku pertikai? adakah bila benda jadi lumrah kita tidak boleh pertikai? susah la kalau macam tu

      Padam
    2. Tengok..dalam mengomen komen aku pun kau pertikaikan kenapa perlu dipertikaikan banyak benda...memang tak salah, dan dgn cara tu jg kita boleh mengasah pemikiran kita..tapi dalam isu2 remeh seperti ini kalau ditanyakan pengomen2 lain terutamanya anon2 belaan kau, aku jamin jawapan yg obvious akan doberikan..dan konklusinya jg obvious..satu lagi cuba kau pertikai "kenapa seni2 lain bukan setakat joget itu perlu" seperti animasi dan melukis komik (seni yg ko minat dan parawati di blog ko ni)..semua tu seni..dan relevennya seni2 lain sama jg seperti joget..bab berahi tu aku tak masukan sbb kita kena lihat "kenapa element berahi tu perlu ada dan apa significant nya kepada joget kejuburan tu"

      Padam
    3. Tak semestinya jawapan dan konklusi yg obvious yg akan diberikan oleh pengomen, contohnya jawapan hani kat bawah. Ia mmg masuk akal, dan I never thought of it. Course2 ni wujud adalah utk bagi guideline dan cara2 yg betul berlakon/menyanyi/menari. Tapi kita tgk pun sekarang byk drama, filem, persembahan pentas yg mempunyai unsur2 negatif dan melanggar etika. So adakah selepas ini semua pengarah, pelakon, penyanyi, penari, krew penerbitan dan lain2 yg berkaitan dgn industri seni kena ada kelayakan dan kelulusan? Sbb skrg aku tgk sekarang ni sapa2 pun boleh menjadi seperti yg aku nyatakan tu walau hanya ada SPM. So apakah nilainya sijil2 tersebut kalau tidak wajib diguna pakai untuk menjadi semua tu?

      Padam
    4. cpt2 la demam ko ni berakhir..damn creepy man, tukar la icon tu ke beruk balik, identiti ko tu dah stylo..hahahah

      Padam
    5. Kau cakap pasal etika? sejauh mana etika diperaktikan sekarang ni..sedangkan agama yg mendokong etika itu diperlekehkan, apatah lagi etika itu sendiri yg hanya sebahagian dari agama...bagi aku semua manusia akan mengekalkan keadaan yg mereka rasakan memberi keuntungan, kebahagiaan dll walaupun etika terpaksa dikemudiankan..dalam bab yg kau cuba pertikaikan ni, coba kau letak diri kau di tempat mereka? contoh ribuan lecturers yg mengajar seni..pasti ramai di antara mereka setuju dgn kau tapi pasti tak kan ada yg sanggup bertindak sbb pasti mereka akan kehilangan kerja kalau semua seni tak relevent lagi..sama juga artis2 yg sexy tu..mereka dapat cari makan sbb sexy dn bla2..kalau kau nak suruh mereka bertaubat tetapi akhirnya merempat, itu bukan satu penyelesaian yg conclusive..

      Padam
    6. owh sayang ku plain83..demam ku datang darimu

      Padam
    7. "kalau kau nak suruh mereka bertaubat tetapi akhirnya merempat, itu bukan satu penyelesaian yg conclusive"

      der,matlamat tak menghalalkan cara.org memang payah nak tinggalkan benda maksiat.tambah2 lagi zaman moden mcm sekarang.tp,kalau ada org yang sruh diorang bertaubat,cara itu memang terbaik.takde yang "bukan satu penyelesaian yg conclusive" mcm yg ko cakap.org nak buat baik,nak tegur kearah kebaikan..memang pahit cabarannya.kalau mudah,dah lama sume org jadi soleh dan solehah je.tapi bila ada pihak yg berani menegur,kita patut salute la org tu.takpe noob,aku sokong ko.cis beruk!dah la guna gmbar plain..siap letak love..najis mukhalazah!

      Padam
    8. Encik beruk bermata hati, sepatutnya yg ada sijil dlm bidang2 ni la yg kita harap utk guide ahli2 seni yg dah ada dlm pasaran ni..tapi kalau didikannya pun dah songsang, payah la..

      Oh ye. Aku nak pertikai kenapa kau pertikai apa yang noob pertikai. Haha. Sakai.

      Padam
    9. salam,

      sbb dia rasa dia sorg ja yg betul dlm dunia ni huhu ^^

      KLIK Singapura pecat Cina rasis, Malaysia?

      Padam
    10. @anon 2:19..aku memang sokong kau 100% tapi pernah tak kau terfikir akan wujudnya kebarangkalian implikasi buruk walaupun niat kita baik ke arah yg hak.. di situ aku rasa banyak org yg terlepas pandang dan itu juga yg aku maksudkan dari "kalau kau nak suruh mereka bertaubat tetapi akhirnya merempat, itu bukan satu penyelesaian yg conclusive". Sbg contoh "ada tak kebarangkalian huru-hara akan berlaku jika undang2 syariah dilakukan scr tergesa2 di negara2 sprt Msia" atau "Ekonomi msia akan diserang olh sistem monetary jika mengguna pakai dinar dan emas dan strusnya menghancurkan ekonomi negara" So...dalam hal2 mcm ini kita kena fikir bukan sj yg baik tapi juga implikasi buruk kesan tindakan yg dibuat..sbb itu perlu ada penyelesaian susulan yg conclusive

      @anon2:23 Aku nak pertikai pula kenapa kau pertikai apa yang aku pertikai kpada noob...sampai bila nak habis nak oiii..yup aku memang sakai kat plain

      Padam
    11. apa kau merepek ni ha setan?org cite pasal persembahan seni boleh lak sembang lebat sampai dinar emas ekonomi undang2 syariah pa jadah semua.ni betul2 perangai serupa itu zack,ckp mau bajet ilmiah saja,pastu dok kondem org lain.

      Padam
    12. blog melayu semua sampah... nak pertikai tp berulang kali tgk video "Tango Girl"...pastu komen mcm ahli masjid 7 keturunan... babi tol...

      Padam
    13. Nampak sgt anon2 ni semua bajet kiut..apabila dicocok sdkt meraung melolong tak sudah..

      Padam
    14. apa jua seni termasuk lakonan, nyanyian, animasi, art, komik boleh menyumbang kepada dakwah islam kalau betul caranya,kecuali tarian.aku masih tak nampak apa yang tarian boleh menyumbang kepada tamadun islam.

      btw mamat beruk dari neraka ni mmg saiko gila.dah la meroyan dok syok kat plain.adik umur darjah berapa ni?

      Padam
    15. "kalau kau nak suruh mereka bertaubat tetapi akhirnya merempat, itu bukan satu penyelesaian yg conclusive."

      betulla apa dia cakap. ko suruh org yg cari makan cara macam tu bertaubat, tp ko tak bagi dia alternatif utk cari makan cara lain. ni bukan pasal matlamat menghalalkan cara, tp kalau nak suruh org tu berubah, biarlah sapot betul2. jgn takat berbuih mulut suruh bertaubat je. susah dia lepas tu, korang x peduli.

      btw NOOB, bg aku nak blaja tarian apa pun lantak ler asalkan x mempersekutukan tuhan dan org yg x berkenaan x nampak e.g. blaja tarian ghairah biar sesama jantina aje. manalah tau kut dia blaja tarian ghairah tu utk suami/ bakal suami dia. lelaki jugak yg nak pompuan 'terer' di ranjang.

      Padam
    16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    17. penyokong KTS/OWC detected...dah lengkap koleksi buku 'twisted' dorang? ^^

      Padam
    18. tengok...ada jg yg setuju dgn aku..dan aku menulis bukan membabi buta..

      Aku tidak menggunakan perkata babi untuk mencarut seperti anon2 yg sekalian banyak nya kiut..sbb aku tahu babi itu ciptan tuhan dan ada tempatnya di alam ni bersebab dan bukan semata-matanya diharamkan makan... dan apabila korang menggunakan perkataan babi justeru menghina bangsa lain yg makan babi secara tidak langsung..

      Padam
    19. apakah itu KTS/OWC? maaf saya ni bodoh skt..

      Padam
    20. aku yakin Plain dah malas nak layan kejelekan aku..Apakah yg aku harus lakukan? Aku kebingungan...Tuhan tolonglah aku..Amin

      Padam
    21. remove icon aku, baru aku gitau...kalo x nak, sila cari n google sndri smpai dpt...kahkahkah ^^

      Padam
    22. langkah seterusnya, berikan aku jaminan yg kau tak akn upkan balik icon aku itu..bleh buat?

      Padam
    23. itu dah masuk syarat kedua...tak valid "remove icon aku, baru aku gitau"..samalah seperti dinda mengajak sahabat pergi makan dan meminta sahabat pula membayar makanan tersebut...jadi hamba google jer lah

      Padam
    24. keskeskes...aku mmg bleh agak mentality ko cmne, sbb tu aku dikatakan 'legend' walau picisan jer sbnarnya...kahkahkah

      Padam
    25. bukan kah itu bermaksud kita ni chemistry? Bukan mudah org lain dapat membaca mentality hamba...nampaknya dinda memang sesuai dijadikan isteri...

      Padam
    26. "kita ni chemistry"?

      salah, aku Homo sapien kau pula Pongo pygmaeus (orang utan)..

      Padam
    27. korang jangan layan si bodoh monyet ni..sumpah dia memang bodoh sejak azali..korang guna 1000 fakta sekalipun dia akan deny habis2 sebab dia bodoh xlayan pendapat orang lain..aku lama dah kenal dgn si bodoh ni..untuk pengetahuan korang,dia ada kes sawan otak..hari ini dia boleh jadi alim,esok pulak dia akan jadi syaitan..senang kata dia ada masalah mental..ability dia yang utama adalah menghina,mencari kelemahan orang lain,mencaci,mengeji dan banyak lagi..

      -Mr.Fapson

      Padam
    28. aku bukan kawan kau asshole! monyet bodoh!

      -Mr.Fapson

      Padam
    29. isk2..datang2 terus nak kondem...apakata kita berdamai? Sahabat?

      Padam
    30. owh mr fapson sangat arif ttg beruk. jangan bagi peluang kat beruk ni. kita bahan dia ckup2!

      Padam
    31. hahahaha!! kau ibarat meludah kat atas air liur jatuh kat muka sendiri..bodoh arr kau monyet laknatullah..
      coba korang yang lain baca komen2 yang ditulis si monyet naharom ni..
      semua komen orang lain si monyetaik ni nak kondem..dier sorang yang betol..konon2 nak tunjuk yang mentaliti ko tu tinggi sangat tapi sebenarnya bodoh..

      lebik baik gua layan Youjizz..
      jum korang,layan sama2 dengan aku..hahaha!!
      Fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap! fap!

      -Mr.Fapson

      Padam
  3. Tak salah kut belajar seni persembahan sampai ke peringkat degree,malah sepatutnya ada lah course ni dengan tujuan memberi guideline kpd pelajar,jgn semberono jer nak menari ke,berlakon ker.Silibus sepatutnya menggariskan apa yg perlu apa yg tidak patut dibuat dlm seni persembahan.Misalnya dlm tarian,ada byk jenis tarian warisan yg dtg dr zaman berzaman dan tak boleh ditarikan sembarangan.Masalahnya,skang ada plak silibus yg mengarut yg menuntut pelajar buat bende2 tak senonoh atas nama seni.Itu yg jadi pertikaian..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg x bleh blah lg, ada 'student' kos psychology cabang apa ntah aku pon x pasti (more like x nak cakap sbb nnt ada yg butthurt x psl2), pernah bg alasan 'baik punya' utk tengok porn sbb ianya dijadikan core assignment utk buat report, n dia ckp tu group assignmnt campur laki pompuan, kna tengok clip porn sama2 n discuss psl tu kendian. Mereka itu islam, salah sorangnya member aku yg mana perwatakannya serious n x buat lawak ms ckp psl tu..damn aku mmg x setuju (dgn ini aku dikategorikan sbg kolot)..tengok porn is a requirement to graduate? agaknya maybe ada yg nak 'extra' marks smpai ke tahap buat 'practicalnya' skali kot, pstu rekod? siot btol..akhir zaman

      Padam
    2. pemikiran yg telah corrupt tu..apa pun boleh!

      Padam
    3. the hell bapok sebb tgk drama korea

      bapuk la lu. butthurt dgn org. macam la perfect. puii

      Padam
    4. ko kan hell
      nak menyalak. jgn menyalak kat sini
      buat pe? pegi menyalak dekat orang2 berkenaan. org2 atasan
      ko nak bising kt blog marhaen ni apehal. bodo

      Padam
    5. Bila mana pula aku menyalak owh wahai anon2 yg kiut?

      Padam
    6. ko ni beruk tu kan?

      Padam
    7. betul la beruk xmenyalak

      Padam
    8. hmm...zack wannabe

      Padam
  4. Kalau seni persembahan ni, aku tak tahu. Tapi kalau muzik, well... aku pun tak tahu jugak sebenarnya. Kalau orang tanya aku, aku teruskan pengajian muzik ni semata-mata sebab minat je, aku tak pernah lagi fikir apa effectnya pada masa depan aku. Aku sebenarnya tak berapa gemarkan mentaliti "nak pilih kena pilih yang banyak peluang kerja, bukan yang kau minat". Kalau nak aku elaborate lagi, boleh baca entry aku 'belajar sampai pandai'.

    Dalam course music, tak kira composition ataupun performance, kedua2nya membina keyakinan. Yang ambik composition kadang-kadang kena perform jugak, begitu juga sebaliknya. Bagi, Bila orang tanya apa itu Jazz, apa itu Classical, siapa tokoh muzik sekian-sekian, apa ciri-ciri dan kelebihan sekian-sekian, dan aku dapat jawab dengan lancar, yakin dan mampu membuatkan mereka faham, aku rasa puas. Aku rasa seronok bila berpengetahuan dalam bidang yang rata-ratanya dibenci oleh orang yang bermentaliti skeptikal.

    Kalau scene music di negara luar, pengkarya yang berkelulusan ni memang diorang pandang tinggi. Diorang memang appriciate segala yang berkaitan dengan seni. Tak payah pergi jauh, tengok je Singapore. Seni muzik, seni lukis, seni model mainan, semuanya orang sana appriciate. Malangnya dekat Malaysia ni, tak kira kau belajar tinggi mana, last2 kerja yg selamat utk para major in music ialah mengajar. Jadi tutor, pensyarah, cikgu. Balik2 mengajar jugak perginya.

    That explains why Yuna lebih gemar perform di America berbanding Malaysia. Lagu2 dia pun lbh byk yg famous kat sana berbanding sini.

    Tapi kalau korang tanya aku tentang persembahan Izara Aishah tu, aku pun tak nampak mana relevannya. Bergantung dengan diorang la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam cik or encik tulispendekpendek...

      kamu ini duk cabang musik mana eh? ku berbangga ada satu rakyat boleh mendalami sejarah jazz dan classical. minat kamu lebih ke arah jazz atau classical?

      industri seni kat malaysia sangat kecil... sama jugak di singapore. tapi singapore asas medium bahasa diaorg adalah english, senang juga diaorg nak peraga hasil seni mereka secara antarabangsa. lagipun singapura negara entrepot, maka diaorg dari suasana yg dah terlatih nak cari pasaran kat luar negara.

      to reinforces your statement on yuna prefers to show her talent in USA, her english songs are under-appreciated in malaysia. thus making her accept an offer to work in usa, and compose more english songs which is one of her biggest forte.

      bab izara aisha tu... rasanya kita kene keluar dari kepompong malaysia untuk mencari ke'relevan'nya. mungkin aku boleh terangkan sikit.

      well, tarian yg ada 'sex appeal' sudah pasti menarik ramai org, lebih2 lagi lelaki, tapi barangkali golongan penari ini mungkin nak sasar golongan yang ber-ingin tahu.
      para pengkaji mungkin nak melihat gelagat penonton untuk mengenal pasti gerak geri manakah yang menarik minat, dan pergerakan apakah yang merangsang mereka, & etc. lepas tu si pengkaji mungkin ingin dapat maklumat lebih dengan bertanyakan kepada penonton. contoh soalan : penari manakah yang bagus tariannya, penari mana anda suka, adakah anda faham konsep/makna persembahan tarian ini, & etc.
      sudah kumpul maklumat, jadikan panduan atau laporan pulak. mana tau ada sapa2 macam pengkaji/penari/saintis lain nak manfaatkan hasil kajian ni. Agamawan pun boleh manfaat kajian ini, mengenali mereka yang terlibat dengan lebih mendalam.

      tapi aku rasa la, ini satu cara utk luahkan sesuatu dalam bentuk seni. aku rasa tarian ni ada kaitan dengan satu isu semasa yg agak baru, isu obedient wives club.

      oleh kerna tarian dilihat sebagai platform nak membina keyakinan diri, aku rasa isteri-isteri yang belajar tarian aksi ghairah ini berasa terlebih yakin untuk memikat serta menggoda sang suami ke tahap yang amat sukar si suami itu bayangkan. mungkin demi mengikat suami tak cari lain, mungkin untuk menjamin kebahagiaan, mungkin juga untuk pembangunan modal insan peringkat suami isteri.

      namun utk tarian ini dipertunjukkan kepada khayalak umum, malaysia bukan tempatnya. kalau ni sebahagian dari syllabusnya, pelajar2 patutnya gunakan hak diaorg utk bantah cabang 'ilmu' ini dari kursus seni yang mereka ikuti.

      p.s : aku suka tarian aksi ghairah. camner ni..? tapi didalam video yg ada izara aishah tu, aku tak rasa excited pun.

      Padam
    2. oh ok, aku tgk balik.
      bhgn2 aksi izara aishah kat sebelah mamat baju putih tu, berjaya buat aku 'excited' .

      Padam
    3. kontradiks kontradiks...
      nyah kamu dari malaysia ni setaaan...

      Padam
    4. atau ayat lebih power,
      ..nyah kamu dari bumi Allah Taala ni kalo nak sokong buat maksiat, setaaaan!!!

      Padam
    5. Saya lebih terarah ke Jazz, unfortunately. I only love Classical before the 'New music' age. Mungkin sebab dah biasa layan muzik-muzik America kot, sebab tak dapat disangkal muzik mereka punya pengaruh yang kuat.

      Tentang persembahan Izara, bagi saya, visually tak relevan, walau apa pun alasannya. Mungkin seseorang boleh membuka mata saya jika perkara ini diceritakan dan dibincangkan beramai-ramai di atas sebuah meja di kedai kopi. Maklumlah, kedai kopi adalah 'forum' paling sinonim dengan orang Malaysia.

      Apa pun, Malaysia sebuah negara Islam. Tapi saya juga yakin yang agama lain tak membenarkan persembahan sebegitu. Di barat perkara ini boleh diterima kerana bangsa mereka tidak sinonim dengan mana-mana agama. Sama juga dengan penerimaan mereka terhadap anak luar nikah. Kerana 'keterbukaan' fikiran mereka, anak luar nikah juga dianggap sama taraf dengan anak 'halal'.

      Bagi mereka, setiap benda adalah seni. Menggoda juga adalah satu seni. Mungkin itulah yang mereka ingin tampilkan agaknya.

      Padam
  5. Aneh pulak aku tengok konvo um tu. Lepas ni suma jurusan pun kena buat simulasi la masa ambil skrol. Kalau amik bidang agama, kena la ngaji/azan. Yg medic, bwk la stetoskop/picagari buat2 cocok kat pro chanselor/VC. Yg arkitek, usung la pelan n gajet2 lain. Serius aku pelik. Majlis yg patutnya penuh protokol, dah jd mcm sarkas pulak. Siap ada yg melompat? Apakah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg bagi skrol tu naib canselor diorang kot.kalau depan sultanah ke,tan sri ke..memang kurang ajar giler la gamaknye.

      Padam
    2. hahah btol..kalo convo stakat ada VC yg x juga carry title sultan/sultanah/agong/raja tu, protokol dia loose skit, x formal sgt...tp kalo ada VVIP negara tu smua, mmg kena maintain tight protokol, yg mn nak amik skrol saja ada 10 steps kena hafal n rehearse a day b4 the convo elok2 kasi jgn ada cela langsung, jgn ada sapa2 nak pandai2 melompat atau personalize moment ikut gaya palahotak sendiri kat ats stage tu...hahah

      Padam
    3. weii kalo kos veterinar lg best kot. sorang2 buat aksi mcm binatang. ade yg mengembek, ade yg jalan mcm beruk (spt the hell) ade yg menyondol mcm babi, ade yg mengaum, dan laiin lain.

      Padam
    4. dan 'laiin lain' tu apa? termasuk doggie ka? kahkahkah..

      Padam
  6. shhh...dok diam2,tgk izara wat show.bising la hampa ni.

    pulun la si thehell ni,ikut suka noob la.berapa kali dah isu camni timbui.."knpa noob ungkit isu ni?"."knapa dok sibuk pasal hal tu?","boring la tajuk".apakejadahnya suma ni?ni blog noob.suka hati tuan punya badan la nak tulis pasai pa.blog ni pasal pendapat individu,dia nak luahkan pandangan dia.hang nak noob kena buat soalselidik,interview rakyat malaysia dulu ka pasal isu apa yg dia nak tulis?.dia tulis,hang layan dah la.kalau takmau layan,angkat pungkuk besaq hang tu..blah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. thehell tu dia adalah 'peminat' tegar blog ni, tu yg dia suke komen tu. drpd dia buat blog sndiri, baik dia kaco je blog org lain. pstu suke stalk orang plak tu smpai icon plain83 dicekaunya.

      Padam
  7. bising la the hell ni.

    nak bising je sini
    pegi la buat blog sndri
    bising2 blah2 blah2



    UM ni buat cmni nak kill bored kot..hahah
    convo kan boring.menunggguuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku tak pandai buat blog..aku ni dungu IT skt..

      Padam
    2. tak payah cakap.. tgok cara kau komen mmg dungu..HAHHA

      Padam
    3. dungu IT la konon. copy icon orang lain pastu lukis gambar LOVE reti plak.

      Padam
  8. Bayangkan beberapa belas tahun akan datang, mungkin GRO pun dapat Sijil. OMG!!!

    BalasPadam
  9. Allah jadikan kita untuk belajar menari ke..?...

    BalasPadam
    Balasan
    1. X boleh la guna point tu, menari boleh tapi bertempat, kalau nak cakap psl makan, kalau makan bogel kat kedai pun xleh jugak kan, bertempat la

      Padam
    2. taklah, Allah jadikan kita utk bersembahyang 24 jam

      Padam
    3. annakholat....boleh jelaskan apa maksud 'Allah jadikan kita utk bersembahyang 24jam'? patik kurang jelas mengenai komen itu.....:D

      Padam
    4. @anakonda hanya ber-sarcasm...ana pernah terbaca apabila seseorang tidak dpt memahami seseorang itu ber-sarcasm, dia dianggap memiliki masalah otak, autism atau pun kanak-kanak riang..

      Padam
    5. 'kerana mulut badan binasa', rsnya pepatah tue rmi yang aware... de perkara yang xpatut untuk ber-sarcasm, sbb tue nk tanye pe maksud sebenarnya...

      Padam
    6. yes sangat stuju miss S. ade perkara yg tak patut utk di'sarcasm' kan.
      kalo semua bende boleh di sarcasm tanpa check dulu, abih la. semua bende nak dipermainkan nyer. berpada2 la kot yer pn.

      yg thehell ni suke2 je nak label2 orang memiliki masalah otak, orang yg tak paham sarcasm ni orang innoncent tau, lagi BETTER drpada KO!

      Padam
    7. Mendela korang nih. It was just a sarcasm, i didnt even mock anything. Korang je butthurt x tentu pasal.

      Padam
    8. Mendela korang nih. It was just a sarcasm, i didnt even mock anything. Korang je butthurt x tentu pasal.

      Padam
    9. eh, kalo pasal bab2 agama ni orang senang butthurt tau. paham2 la skit.

      Padam
    10. sedara..sarcasm tu dalam Islam dosa besar. fikir2kanlah

      Padam
  10. Seni itu kreatif dan suci..Aku anti gila bila semua benda haramjad tak senonoh tak masuk akal luar tabii dibuat atas nama seni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. makan serbuk milo keras smpai buasir kronik itu juga perbuatan luar tabii ikikikik XD

      Padam
    2. Aku lebih rasa smua benda teruk ni meresap masuk sbb pengaruh dr luar..
      Sedar tak sedar, kita dah jadikan barat (dan timur mcam korea) sebagai kiblat..

      Padam
  11. cepat betul beruk thehell menjadi popular.hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. walau kau menjengkelkan,tp kau masih lagi jauh ketinggalan kalau nak dibandingkan dgn zack,org masih tidak cukup butthurt.sila cari komen2 zack kat entry2 dulu dan belajar daripada dia utk menjadi seorang lagenda.kau hanya akan dicop legend bila ada entry khas untuk kau.

      Padam
    2. biar betul aku ni menjengkelkan..aku tak sedar plak...aku ingat anon2 lagi lah menjengkelkan sbb membuang masa dan keintellectualan dgn mengomen benda2 yg tak tumpah seperti najis..niat aku hanya untuk memberi panduan kepada anon2 supaya insaf dan tidak membuang masa dgn kejumudan pemikiran, dan lebih baik tenaga mengomen ini utk benda2 yg bermanfaat..Biarlah aku berjuang walaupun aku sendiri tahu aku jg membuang masa..tapi itulah perjaungan ku..part legend tu aku haramjadah tak kisah langsung..tak kira zack, plain malah anon sendiri akan aku kulum selumat-lumatnya menjadi baby food!

      Padam
    3. Jgn di layan orang sakit mental mcm dia ni.

      Padam
    4. haha..banyak potensi beruk neraka ni..teruskan,teruskan..sangt menarik.

      Padam
    5. da heck %$#%&*&^!!! sudah2lah tu memperagakan icon aku yg ko plagiat n conteng wahai beruk oiyoyoyoiii...dah nak masuk 2 hari dah ni...mmg kemaruk title legend sgt ka beruk darwin oiy?? x glamor mana pon title tuh...x dpt sesen pon (-_-")

      Padam
    6. Tak nak...selagi dinda tak berterus-terang di atas pendirian dinda dan menyatakan sebab musabab kenapa hamba tak boleh menggunakan avatar dinda..

      Padam
    7. Kejumudan pemikiran?mentaliti?Semua benda ni Zack dah perjuangkan dahulu..ko ni kira macam Klon dia je beruk oii..or ko ni sebenarnya zack?
      Tapi bab menjengkelkan dan menyakitkan hati orang tu sesape pun belum mampu kalahkan zack krana zack betol2 super annoying!

      Padam
    8. kau salah faham dgn maksud aku kot...lantak ko nak kata zack lagi bagus dan bla2..sbb tu lah ko ni anon..coba baca balik statement aku tu 10 kali itu pun kalau kau faham...tapi aku haramjadah tak kesah siapa itu siapa, lengend blalalalala..

      Padam
    9. beruk yg menjengkelkan

      Padam
    10. beruk Jeles dengan zack dan ingin menyaingi zack detected

      Padam
    11. lengend pun lengend laa beruk

      Padam
    12. anon owh anon...siapa itu Zack yg langsung aku tak kenal? perlukah aku menjelesi dia?

      Padam
    13. Zack adalah musuh Abadi geng Anon..Beruk kau bukanlah lawan kami..pergi sana isap nenen mak ko.

      Padam
    14. mengapa kita perlu mencari musuh jika kita boleh membuat kawan?

      Padam
    15. sah ko menjengkelkan dan zack bff

      Padam
    16. bila mana zack yg aku tak kenal membaca komen2 di sini, pasti hindungnya tak berhenti terkemut-kemut dan berperasaan gumbira sbb byk anon kesayangannya memuji kelegendan nya..tahniah zack yg aku tak kenal..Tapi yg pasti semua anon di sini tahap noob!

      Padam
    17. tahniah zack! bravo bravo!!!!

      Padam
    18. Tahniah zack! we hate u!

      Padam
  12. dia puny ablog,dia punya suka la..takyah nk tny kno dia byk pertikai ka apa ka..dia pertikai..pastu kita lak komen la endapat kita lak..mmg tu tujuan dia kot...

    BalasPadam
  13. macam mangkok ayun aku tengok amik scroll siap joget dulu.Pe la nak jadi malaysia aku ni

    BalasPadam
  14. Satu je ak respek Izara minta maaf dan ngaku...susah orang nak mengaku benda2 cam ni...ahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. taklah...aku rilek je ngaku diri aku beruk...

      Padam
    2. Semua judul buku Lejen boleh dibeli di Times Bookstore - Pavilion, Bangsar Shopping Center, Hartamas Shopping Center, SS2 Mall, Sunway Giza, Citta Mall, Warisan Square, Suria Sabah, 1Borneo dan Hills Kuching. Rajinkan diri untuk bertanya staf Times tentang lokasi buku Lejen anda di outlet mereka. Selamat melejen!

      Padam
  15. ence noob,

    tak perlu.


    anon/tanpa nama,

    tak sia-sia Allah bagi ujian kepada manusia.
    sebab Allah nak cari, orang yang benar-benar beriman

    kita ke tu? :)

    BalasPadam
  16. blog ni cm bosn r. xtau npe!mybe sbb ade pngomen ttp kot...

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa lg? angkat pungkoq besaq hang tu dah calooo...

      Padam
    2. boleh tahan juge ye anon2 belaan putera noob ni ye..

      Padam
  17. Beruk thehell kalau nk jadi legend kena gaji rm 3000.00++ mcm zack dan c++...title legend bkn saja hebat diblog shj. Diluar pun mesti hebat..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. menurut sumber2 tertentu, si plain tu plak gaji dia nak dekat 4k sbulan, jawatan dia kategori golongan profesional..aku tengok zack dok perang ngan dia kat blog wikikikik xD

      Padam
    2. jaki sungguh hang ngn depa smpai jd penskodeng tegar blog legen kebod woriers tu smua...dunia smua tu dunia smata2..sedar lah

      Padam
    3. wah wah wah apakahh apakahhh??? XD

      Padam
    4. pakejadah..??

      Padam
  18. beruk tu umur baru 24,ntah2 keje pun xlagi atau budak2 extend kolej.main tenet pun guna duit mak bapak.jauh lg kalau nak jadi legend,mungkin hanya mampu jadi legend wannabe

    BalasPadam
    Balasan
    1. baru nak kenal dunia ja tu..mmg jauh lg nak dpt title legen..
      nak jd legen kena lalui mcm2 onak dan ranjau kehidupan dluuu,
      mcm2 org dah kenal dan jumpa kat dunia ni, mcm2 susah senang suka duka dah lalui, kemenangan dan kekalahan yg epik dilalui..ada story kukuh nak kongsi dgn smua utk dijadikan teladan...baru LEGEND!! *terbaik*

      Padam
    2. berat rupanya tnggungjwb legend ni ya..pe pe perghhh hahaha!

      Padam
    3. legend juga dikenali sbg seseorang yg dah MATI..MAMPOS..MENINGGAL

      Padam
    4. legend mati org kenang-kenangkan, ko mampos sape pon tak heran...kahkahkah

      Padam
    5. plain ada keja kosong x?

      Padam
    6. sorry anon aku bukan boss ^^

      Padam
  19. Ni puak2 yang tak ada keja dan ada banyak masa sangat. Tu la join kerja yang sangat berfaedah tu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...