Iklan Leaderboard

Ahad, 14 Oktober 2012

132 Golongan mahasiswa paling mudah dipengaruhi

Golongan manakah yang biasanya paling senang diperdaya, dipengaruh atau kena con? Sudah tentulah golongan pelajar universiti dan orang keje gomen yang baru lepas pencen. Golongan mahasiswa/mahasiswi ni biasalah, mereka adalah orang yang masih di dalam proses peralihan dari usia remaja, budak yang baru tamat sekolah ke usia dewasa yang akan menempuh alam pekerjaan manakala orang gomen yang baru lepas pencen ni biasanya akan dapat duit yang begitu banyak dan ramai antara mereka tak tau nak buat apa dengan duit2 yang banyak tu.


Masa aku kat U dulu, berlambak2 budak junior yang aku kenal diperdaya senior mereka suruh join jadi downline MLM, so biasanya si upline ni akan bawak kereta nak tayang kat budak2 yang baru nak up tu, bawak diorang pergi seminar MLM kat hotel2 dan macam2. So ramai kenalan2 aku ni habiskan duit PTPTN atau biasiswa mereka dengan MLM ni yang last2 tak kaya pun aku tengok, malah ada yang MLM dia kena tutup dan upline dia lari terus. Geng2 conman MLM ni jugak selalu target orang2 pencen sebab diorang ni banyak duit, last2 ramai yang kena tipu dan duit pencen abis macam tu saja.


Itu baru cerita pasal MLM belum benda lain, budak2 U ni jugak kebanyakannya ramai yang masih tak boleh pikir dengan matang, sebab tu ramai yang terlalu emo sampai terpengaruh dengan demo2 mengarut dan buat benda2 merepek, terlibat dengan aktiviti2 luar dan persatuan sampai masa banyak diluang dengan benda2 mengarut selain daripada study menyebabkan ramai yang mendapat result teruk atau lagi teruk kena tendang dari universiti. Dan sebab golongan mahasiswa ni senang dipengaruh la maka parti2 politik masing2 begitu giat, fokus dan berlumba2 memancing dan mempengaruhi mereka agar menyokong mereka terutama selepas habis belajar nanti.


Ok tu cerita MLM dan politik, yang terbaru, golongan siswa cuba dipengaruhi lagi dengan program promosi beli kereta dengan bayaran ansuran murah oleh Perodua. Gila, belum kerja lagi dah dipengaruh suruh beli kereta.

Come on la, zaman aku dengan mak bapak aku tak naik kereta pun masa belajar kat U, aku dulu naik bas je wei, jalan kaki, naik basikal, naik motor cabok bapak aku, nak dating gi sewa kereta Kancil dengan bayaran RM4.50 sejam. Ni walau bayaran ansuran tu serendah RM300 RM299, tapi yang kena bayar dah tentu mak bapak kau, bukan kau. Nak harap duit PTPTN ingat cukup ke nak buat bayar kereta tu dengan makan minum ko lagi bayar yuran pengajian lagi? Tapi kalau mak bapak kau memang kaya dan nak belikan kau kereta Perodua tu untuk kau lantaklah, tapi apsal la nak kena manja sangat nak kena pakai kereta guna duit mak bapak?

Gaya aku nak pergi ke kelas sewaktu ketika dahulu...

Kaedah bayaran dia seperti yang dikatakan di Berita Harian:
“Program ini ditawarkan kepada pelajar tahun akhir hanya untuk tempoh bayaran bulanan bagi tahun pertama saja, sebab mereka ini bakal memasuki alam pekerjaan sementara gaji pula masih kecil.

“Selepas tahun pertama, bayaran bagi tempoh seterusnya akan beransur-ansur meningkat dari tahun ke tahun sehinggalah habis tempoh pinjaman, sejajar dengan kenaikan gaji mereka,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Expoconvo 2012 Universiti Malaysia Pahang (UMP), Gambang, dekat sini, semalam.
Hanya pelajar tahun akhir sahaja yang layak, so bayaran serendah RM299 tu dah tentu hanya untuk tempoh setahun sahaja. Sape yang akan bayar? Student? Mak bapak jugak kena bayar. Lepas setahun, bayaran akan beransur2 meningkat sejajar dengan kenaikan gaji mereka... Aik? Konfirm ke lepas grad terus dapat kerja? Berapa ramai graduan kita ni menganggur lepas tamat pengajian mereka? Ada yang menganggur paling kejap sebulan, tapi ada juga yang menganggur sampai 2 tahun. So dalam tempoh menganggur tu, sapa yang kena bayar duit kereta? Mak bapak jugak... dah la ansuran makin naik, ntah berapa tahun pulak nak abis bayar tu, 9 tahun? 10 tahun?

Antara kereta2 yang bakal dimiliki mahasiswa

Namun seperti yang dijangkakan, promosi ini sangat menarik perhatian dan mendapat sambutan hebat dari golongan student yang masih tak sedar diri belajar pakai duit mak bapak/pinjaman/biasiswa tapi gaya macam sorang2 dah kerja 2 tahun seperti komen2 mereka di Facebook Perodua.


Dan seperti yang dijangkakan juga, ia mendapat perhatian dan tentangan daripada orang2 awam dan golongan dewasa yang mungkin ada di kalangan mereka mak bapak kepada student2 U seperti di berita di Berita Harian tadi tu:


Sorry to say tapi program ni sangat BULLSHIT! Dah la lepas keluar universiti je dah hutang berpuluh2 ribu dengan PTPTN, ni nak tambah hutang kereta lagi. Bak kata komentar baboo kat atas, hutang dulu baru cari kerja, model kewangan alaf baru... memang bagos. Tapi yelah, apa nak dikisahkan sangatkan, itu duit mak bapak diorang, duit pinjaman diorang, tak kacau pun duit orang lain kan, kalau diri sendiri dan penjamin kena blacklist dengan bank pun hal diorang kan, apa orang lain nak peduli kan? Boleh baca lagi di Berita Semasa.

Oh ya, satu lagi, dah la harga kereta tempatan pun mahal nak mampos, kualiti tak dak! Tahu tak macam mana perbandingan formula produk tempatan dengan produk luar?
  • Produk Negara2 Maju: Mahal + Kualiti = Berbaloi untuk dibeli.
  • Produk China: Murah + Takde Kualiti = Masih lagi berbaloi untuk dibeli sebab walau takde kualiti, harga murah, sesuai la dengan harga yang ko bayar.
  • Produk Tempatan: Mahal + Takde Kualiti = Rasa2 berbaloi ke nak beli, bayar mahal tapi takde kualiti.
Formula ni bukan tertakluk pada kereta sahaja, tapi produk dan barangan2 lain seperti telefon bimbit, pakaian, komputer, tablet PC, barang elektrik dan lain2 yang dirasakan sesuai (sila fikir), kecuali makanan. Makanan dah tentu la kena utamakan makanan tempatan kerana ianya halal dan toyyibah yang telah disahkan halal oleh Jakim.


BONUS: Pergi ke carian Google Images, search Mahasiswa. Done? Now search Mahasiswi...





tags: promosi program jual beli kereta ansuran murah perodua kereta kancil viva myvi alza what's up graduate special promotion for university student fresh graduates mahasiswa mahasiswi pelajar graduan lepasan universiti ipt ipta ipts tahun pertama first year diperdaya terpengaruh tipu con man mlm multi level marketing pyramid scheme skim piramid upline downline kakitangan kerajaan penjawat awam pencen bersara wajib paksa kwsp pampasan gcr granuiti kualiti kuantiti produk barangan baling toss throw mortarboard ptptn pinjaman bank loan

132 ulasan:

  1. google images > search mahasiswi > wtfbbq

    malu aku sbg mahasiswi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak perlu malu pon kalo u bukan mcm tu..kalo mmg mcm tu, bertaubat sblm terlambat ^^

      Padam
    2. mahasiswi tu almost all gamba indon

      #expert

      Padam
    3. yup.. almost all indon..

      #professional

      Padam
    4. professional pervert detected..

      Padam
    5. plain83 wanna learn from me?

      #professional pervert

      Padam
    6. kau jangan ganggu kak plain83..nanti siap kau..

      Padam
    7. thehellwiththeworldtoday-_-1st you too can learn from me

      #professional pervert

      Padam
  2. Tak abis2 la dgn cerita B.U.D.A.K2 ipt ni.. Tu belum dikisahkan dgn yg duk sibuk dgn politik, zina sana sini, anak haram, belajar tak lulus2.. Alih2, eh, perasmian ipt baru plak.. Brtmbh lagi org menganggur, bertambah zina, brtmbh anak haram, bertambah kes2 politik melibatkan mahasiswa.. Noob, cuba ko buat research brp byk je sumbangan B.U.D.A.K2 ipt ni pd negara? Member aku bukan main lagi graduan ukm.. Alih2 pas 3 tahun menganggur, dtg mintak keje kat aku yg takde sijil ipt mane2.. Nasib baik mmber, aku tolong la.. Kalau org lain, aku suruh bakar dulu sijil2 die.. Kui, kui..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau org lain pun jgnla suruh diorg bakar sijil... dh rezeki dia nk kena keje ngn ko...

      Padam
    2. Jgn bongkak sgt.Tuhan tarik rezeki kang..

      Padam
    3. ya btul, jgn bongkak sangat. tarik rezki kang.

      Padam
    4. jangan bongkak . Allah tak suka

      Padam
    5. berlagak la lu mat..mcm bagus sgt je kerje..

      Padam
    6. bodoh giler statement.harap je de duit,tp bodoh jugak.

      Padam
  3. Kahkahkah terbaik aku stuju sama kau noob, pelajar harus sedar diri yg dorang masih hingusan utk OWN a car, UNLESS they are BORN RICH..seriously. Hutang itu umpama satu BALA tau tak..BALA..kalo boleh dielakkan, elakkan saja...period.

    Kalo yg student pompuan tu nk bg reason 'keselamatan' so PERLU ada kereta, renung2kan balik alasan korang tu, bnyk jer kuar berita pompuan berkereta kena attack kat car park shopping mall, tgh2/tepi jalan, kat tmpat sunyi...tektik penjenayah ni smpai bila2 takkan habis updatenya (kena target sbb ingat korang tu bnyk duit, padahal bergaya je lebih)..korang tu sndri yg kna pandai jaga diri jgn liar sgt kuar lewat2 mlm pakai baju tak senonoh smua. Pakaian n akhlak kalo tak dijaga mmg akan mengundang 'lalat-lalat sial' serta 'kaki2 tebuk durjana'.

    pssst noob, "google mahasiswi"...adakah itu yg ko maksudkan sbg 'tembak balik' itu? ihihihi..sungguh berhemah n sopan tembakan ko itu auuuw XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. google mahasiswi tu sebab aku pervert, bukan sbb aku nak tembak... aperlah

      Padam
    2. oh gentleman benar alasan mu itu...wawawaa ^^

      Padam
    3. mohon nooob komen di

      http://malaysiacrisis.blogspot.com/

      kami perlukan POB sebagai ketua kami

      Padam
    4. Aku dah komen dah kat situ, tapi isu pasal institusi raja2 ni berat sgtlah, aku takmo sentuh apa2, karang silap haribulan aku jugak yg kena. Biarlah org lain yg lebih arif dan tahu kisah sebenar yg tulis. Lgpun kita pun tak tahu kesahihan cerita2 tersebut. So kalau nak baca tu bacalah, tapi nak percaya atau tak terpulang, yg penting kita jaga diri kita. Korang bukan tak tahu undang2 kat malaysia macam mana.

      Padam
    5. plain83 kelihatan terangsang apabila PON mengaku dia pervert... jelesnya aku...

      Padam
    6. beruk thehell is dat you??? dah downgrade ke tanpa nama plak hari ni?? ^^

      Padam
    7. GAMBAR TU SAH2 ORIGINAL.
      KECEWA TUL. KITE RAKYAT BESE KEJE PAGI PETANG SIANG MALAM
      ALIH2 RAJA SENDRI YANG BUAT MACAMTU
      DAH TERBUKIT ITU MEMEG ANAK SULTAN SGOR. ADEH

      NI LAGU SATU NOOB

      ERHATIAN ANON2

      MARI KE BLOG INI

      http://sheikhengku.blogspot.com

      DARI KORG MEREPEK KAT SINI
      MEH TGK BUDAK NI
      NGAKU IMAM MAHDI
      NABI STAR WARS KATANYE
      MEMG KEPALA OTAK KATUN BUDAK NI
      NGAKU FASHA SANDHA BINI DIA

      AYUH MARI KITE KE SANA





      MOHON NOOB BUAT ULASAN
      INI KES AKIDAH

      TAPI SERIUS LAWAK TGK BUDAK NI


      LAGI TERUK NI.
      KAKI TGK DVD NI. MOHON NOOB BUAT ENTRY PASAL BUDAK GEMUK NI

      Padam
    8. pakai kereta utk keselamatan? lawak lawak. aku masa blaja dulu pun x pakai kereta. moto pun takde. elok je x kena rompak apa pun. menapak dan naik bas aje.

      on the other hand, siswa sekarang xleh jadi katak bawah dewan kuliah. kena ambil tahu jugak pasal kewangan masa depan. serious, aku smpi skrg rasa nyesal hutang ptptn. seksa nak bayar. itu masa lepas blaja, 2 thn aku x bayar sbb x dpt kerja. bila dah keje gaji rm2k (masa tu thn 2008) barula aku amik kete murah; saga model lama.

      graduates cant blame the capitalist. they would even sell their mothers for a price. it is the graduates who should think carefully and not blaming others for their financial problems.

      Padam
  4. Program Ni...stupidity at its best...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perodua victim detected... kesian... brapa ribu hbis?

      Padam
    2. Nope, Im okay..Cuma kesian dgn mak Ayah Yg bertambah beban belikan Anak keta Ni..anything for love kan?

      Padam
  5. Haha.. Setuju dgn cik/kak plain83.. Atas pengalaman ke tew? Anyway, sometimes mahasiswi/gadis2 ni x perasan/buat2 x perasan yg perangai, sikap dan tingkah laku diorg tu yg mengundang dtgnye bala pd diri diorg.. Mcm mmber pmpuan aku, kemain gedik, manje, mengade2 lagi.. Asal upload gmbr nak buat muke duckface.. Syok kot ade secret admirer.. Klau secret admirer mcm ustaz don ke mcm imam muda ke atau mcm aku ke tkpe jgak.. Dpt secret admirer yg jenis gile seks, kaki cabul, kaki porno, naye je.. Die gi bantai follow smpai bilik tidur, jgn salahkan org ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada2..tp sekadar pengalaman melihat org lain yg tak sedar diri ja la, aku dlu pakai mountain bike yg biasa2 jer, slamat jer grad alhamdulillah...dah keja baru beli keta kelisa 2nd hand bayar cash tros, tiada hutang ptptn mahupon kereta skang..pakai keta smat2 sgt pon kang jd target penyagak kan, tak tenang idop (pendapat aku je la) ^^

      p/s: jgn cop aku masuk bakul dgn pengakuan ikhlas dan bertempat ini ihihihii XD

      Padam
    2. aku da 3 tahun keje still naik lrt.. tsk2

      Padam
    3. aku da 4 tahun sakit kaki still jln kaki..tsk2

      Padam
    4. ala hime chan..depends on location, area tmpat keje yg public transport mantap ok lg x de keta, in fact lebih senang naik lrt...kalo area yg public transport agk lembap n tak konsisten, parah gak wo nak gi keja hari2 tanpa kete..huhuh ^^

      Padam
    5. sekema betul jawapan Plain83..thumbs up!

      Padam
    6. dik beruk, blajar la nek basikal...best woo nek basikal ^^
      keje nnt baru buat loan n bawak kete, guna duit sndri ^^

      Padam
    7. nek plain, dik beruk minat naik superbike..tapi tak da lesen dn tak pandai bawak, lepas tu duti excise 90%..kalau nak rembat satu pun fikir nak rompak bank..

      Padam
    8. cu beruk, nek maksudkan basikal lah, basikal @ mountain bike...tak perlu lesen sbb ianya tidak berinjin...

      Padam
  6. Tawaran yg nampak best. Sekarang nak bayar 299 untk kereta la..apa la..grad nanti nak bayar hutang ptptn pun jenuh org nak paksa. Puiii

    BalasPadam
  7. alhadulillah mase aku d mahasiswi dulu takde pn senior nak kenalkan dowline2 ni. dan aku mmg jimat habih duit biasiswa smpai lepas habih blaja pn at least ade baki lagi skit.

    tp mmg bodo giler la program perodua ni.. last2 mak bapak gak yg tanggung.

    BODOOOOOOOOOOOOOOOOO

    BalasPadam
    Balasan
    1. sapa yg tanggung tu la bo...... kurg bernasib baik....

      Padam
    2. sbg mak bapak boleh je tahan anak drpd tak beli keter. kalo anak lelaki, pergi jer la beli motor skadar nak habihkan final year tu.
      kalo anak pmpuan, ntah la.. sbb ada yg cakap utk keselematan, tp yerla.. kalo dah terpaksa sngat, mak bapak la yg tanggung bayar tp cakap je lah kt anak tu yg ini keter still ktorang (mak bapak) yg pnyer. Jgn nak memandai nak declare ko pnyer lak nak bawak sesuka hati lepas dah habih final.

      Padam
  8. stahu aku thehell slalu laju je. hari ni dia pergi zoo kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku harap dia x kecewa smpai ke tahap bunuh diri..dia jd mcm tu sbb kurang perhatian je tu..spanjang idup aku, penah jumpa jenis cmtu beberapa org dah..tsk tsk..

      Padam
    2. rindu korang kat aku ek..terimas..meh ah usap kepala aku..

      Padam
    3. pisang emas?

      Padam
  9. Tanpa Nama14 Oktober 2012 2:33 PTG - tkdela aku nak suruh die bakar betul2.. Ayat je tu.. Ape da.. Sensitif sgt. Rilek la.. Biasenye org yg study hanya untuk dpt sijil, di penghujung nnti, sijil dia tu nanti x menjamin dia dpt kerja yg bagus.. Sbab ilmu yg die belajar semua dia dah lupe.. Tpi org yg study krn mmg nakkan ilmu, ilmu dia dpt, sijil pun dpt, dan dengan ilmu2 tu dia tau mcm mana nak tingkatkan prestasi kerja dia smpailah ke matlamat kerja yg dia inginkan... Sori noob, dah lebih dari ko plak aku ckp..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terasa kot... aku time tu susah cari keje kot... intview x dpt2... nasib bek aku bkr rokok ja time tu... hehe... tp btul juga ap yg ko ckp... xder sijil x semstinya xder rezeki... xder rezeki x semstinya sebab xder sijil...

      Padam
    2. loser smoker detected... kesian... brapa ribu hbis?

      Padam
  10. nasib baik la aku org susah time tu... xdak sapa pun nak ajak aku p MLM apatah lg dengar ceramah kat hotel sebab posibblity nak join tu serendah 0.023%...

    BalasPadam
  11. Balasan
    1. MLM victim detected

      Padam
    2. mangsa MLM butthurt telah dikesan..

      Padam
    3. kesian... brapa ribu hbis?

      Padam
    4. kesian...baik ko carik balik upline ko lepas tu pukul ramai2

      Padam
    5. Ye betol. BANGSAT MLM. dulu aku dah kene, LUXOR...reban 100 hengget..kiwak!

      Padam
  12. mohon ke sini.

    ini kes lagi berat

    http://malaysiacrisis.blogspot.com/

    lagi senang bertambah senang

    BalasPadam
  13. Ym tak nafikan...memang betul pun...masa Ym study dulu pun memang camtu....MLM memang sangat berleluasa.Setakat yg tgk, takde pulak yang betul2 sukses...huhu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada pengalaman terjebak?

      Padam
    2. terjebak lalu tersebak... kesian.... berapa ribu hbis?

      Padam
  14. assalammualaikum..

    conclusionye tak kira mahasiswa or mahasisiwi.Apa2 sahaja yg mampu mendekatkan diri kepda Allah ---> ILMU
    tetapi yg menjauhkan diri pda Allah ---> hanyalah sekdar MAKLUMAT.

    sekian :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ILMU tetapi yg menjauhkan diri pda Allah ---> ujian dr Allah

      kadang2 ujian yg berbentuk rezeki dari Allah lebih hebat dari ujian berbentuk kesusahan

      Padam
  15. Budak2 IPT skrg tak macam dulu POB...
    Masa aku dulu, pagi sampai petang kuliah...
    malam kerja part-time kat KFC...
    Sabtu ahad buat part-time research dgn pensyarah... dapat duit sambil tu leh melancong...
    Cuti sem, lagi lebat la projek researc pensyarah...

    Nak tambah income aku wat bisnes printing, jual CD-R, scan...
    Walaupun tak merokok aku jual rokok, kihkihkih...
    Biasiswa yg aq dpt mmg cukup, tapi nak wat camna dari keluarga susah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul3..aku tlg jaga cyber cafe utk dpt internet free dgn side income.
      Pakai hp leh ringtone mp3 pun dah puas hati.

      Skrg budak2 ipt habiskan duit beli smarphone dah..

      Padam
    2. tau takpe, rebat RM200 je, last2 pakai duit mak bapak atau pnjaman/biasiswa gak utk bayar baki tu. pastu lak kena bli smartphone kt tmpat2 terpilih jer. nampak sangat kedai yg jual smartphone tu dpat habuan skali.

      erkkk

      Padam
  16. Ke hadapan prince of noob yg juge merangkap teman yg ke 200... Untuk Pertama kali saya terbaca entry yang panjang, tapi padat dengan pendapat yang telus. Berkenaan MLM yg menarik para mahasiswa atau mahasiswi tu memang pernah jadi satu topic yang sangat hangat sewaktu saya kat matrikulasi. Memang ramai bercita-cita nak sgt jadi kaya, tekejar benda yang tak pasti, sampai menyusahkan diri dan orang sekitar. Saya tak pernah setuju konsep MLM tu dari awal. Kononnya berusah-susah dahulu sebelum senang berpanjangan. Padahal mempapa kedana kan diri sendiri semata-mata menampung golongan-golongan si perembat duit. Dalam dunia ni mana ada kerja sesenang dan secepat tu untuk kaya. Dengan melaburkan beberapa ringgit konon bakal jadi jutawan? Lainlah kalau perompak bank yang berjaya. Memang sgt bersimpati. Bila tak berpijak di bumi yang nyata, memang orang sentiasa terbabas membuat keputusan.

    Kedua, bab promosi perodua tu... Memang membuka mata saya sebenarnya. Saya baru je grad baru-baru ni dan masih baru dalam kerjaya batu loncatan ni. Ada jugak orang yang duk kipas supaya ambik sebijik. Tapi, saya tak pernah bersetuju sebab rasa ada udang di sebalik mee. Apa sebab nak menawarkan sesuatu yang company kereta lain tak buat? Sama ada nak menghabiskan stok kereta yang tak berapa di pandang @ bermasalah... Atau macam PON cakap, ambil kesempatan di atas sikap terburu2 sesetengah mahasiswa mahasiswi/ orang yang ada pada hari ni.

    Untuk ketiganya, maafkan saya sebab tanpa sedari saya telah membuat satu lagi entry tambahan bagi menyokong pendapat encik PON di ruang komentar ini. Akhir kata majulah anak bangsa untuk agama, bangsa dan negara... ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. TAK LAWAK la wei
      igt bajet hot dan manje buat tulih macam ni
      puii. blah la mangkuk

      takpayah nak jadi keybord warrior sini
      takpayah berlagak macam kau sorg je grad u.

      pui pui

      syuh2

      Padam
    2. Ada sesiapa terasa? Minta maaf... Sekadar pendapat.

      Padam
    3. khalilah awak org baru sini? jgn amik hati sgt anon2 kat sini mmg macam2, ada yg ok ada yg cam mangkaq.sabar jelah

      Padam
    4. mari anon2 skalian protect aweks2 atau sape2 je komen pendapat. daripada Tok Ketua ni tau mengutuk je.

      Padam
    5. kami bertiga anon yang baik

      wei tok ketua mangkuk
      bio la die nak tulis ape
      ngek

      Padam
    6. Ok je... :) Ni first time kat blog org2 bg komen tanpa wajah. Sebab tu pandangan semua jujur sampai tembus hati dan otak. Agak2 kalau wajah betul letak, semua ayat tak delah mcm ni. Sure gentleman habis. Kot.

      Padam
    7. kdg2 letak gambar btul pn ntah btul ke tak tu. ntah2 cilok gambar mamat/minah indon yg kt indon tu kot. kekekekeke

      Padam
  17. PERHATIAN ANON2

    MARI KE BLOG INI

    http://sheikhengku.blogspot.com

    DARI KORG MEREPEK KAT SINI
    MEH TGK BUDAK NI
    NGAKU IMAM MAHDI
    NABI STAR WARS KATANYE
    MEMG KEPALA OTAK KATUN BUDAK NI
    NGAKU FASHA SANDHA BINI DIA

    AYUH MARI KITE KE SANA





    MOHON NOOB BUAT ULASAN
    INI KES AKIDAH

    TAPI SERIUS LAWAK TGK BUDAK NI

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul gila babi lah budak tu,,,muka macam monyet mengaku iman mahdi dan fasha bini dia..serius kelakar blog dia..kah3

      teruk sangat sesatnya tu.

      Padam
    2. blog dia tu berat sangat lah weh lama gila loading

      Padam
    3. memang berat natang
      banyak benor gif die.bodoh tul gemuk ni
      banyak tgk star wars. bangang abadi.
      aku lah yang letak link tu. haha enjoy tak tgk? ke sakit ati?

      tak faham aku

      agak2 die mental dgn geng parang putrajaya tu kot

      Padam
  18. ERHATIAN ANON2

    MARI KE BLOG INI

    http://sheikhengku.blogspot.com

    DARI KORG MEREPEK KAT SINI
    MEH TGK BUDAK NI
    NGAKU IMAM MAHDI
    NABI STAR WARS KATANYE
    MEMG KEPALA OTAK KATUN BUDAK NI
    NGAKU FASHA SANDHA BINI DIA

    AYUH MARI KITE KE SANA





    MOHON NOOB BUAT ULASAN
    INI KES AKIDAH

    TAPI SERIUS LAWAK TGK BUDAK NI

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ye nanti aku buat entry khas utk budak tu. Janganla spam lagi.

      Padam
    2. serious shit that kid is really sick...kalo si fasya tau psl hardcore fan dia ada yg mental tahap mcm tu skali, mmg tak lena tidur dia aku rasa, conpem dpt nightmare kena kejar alien starwars berkupiah/berserban tetiap mlm..bdk itu harus dicekup dan dikaunseling dgn segera sblm terlambat, nmpak gaya mcm bukan main2 tu, siyes...

      disamping page blog yg sarat dgn logo, plugins, autoplay yg berat nk loading (juga ciri2 org mental), ada ke letak talian panggilan nabi muhamad s.a.w - no.h/p??? gila...

      Padam
    3. lembab komputer aku bukak...puih

      Padam
  19. Hahaha... jenis2 kemahuan tinggi kemampuan rendah.
    Mak bapak pun dah ramai yang jadi lembu. Anak nak kete, bagi terus.
    Padahal kete banyak guna angkut pompuan sana sini jer. Keh!Keh!Keh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. asal ko aku rasa macam nenek kebayan? tatot lah :(

      Padam
    2. aku pon tatottttt

      Padam
    3. tite nak tentottt.

      Padam
  20. tak boleh salahkan mahasiswa sesuka hati..bukan mereka nak semua tu..dah nama pengaruh sekarang ni lagi hebat dari zaman dulu..jadi dugaan mahasiswa sekarang ni lagi lah byk..rata2 yg ambil kesempatan tu pun generasi terdahulu yg nengok opportunity yg terbuka luas, ada yg terpaksa jg buat sbb nak survive (survival of fittest) tak kira benda tu betul atau tidak..tapi yg paling aku kecewa bijak pandai mcm korang ni berdebat bukan main rak lagi, lepas tu mudah sgt mengiakan org yg bertaraf legend tapi tak dpt berfikir secara critical tu pun terpengaryh jg tau..so yg legend2 tu perlu bagi pendapat yg tidak bias, hanya kerana diri dah cukup hebat, baik, popular dan tak kena batang hidung sendiri, maka hanya melihat kelemahan mahasiswa zaman sekarang...sebab tu lah generalization terhadap sesuatu perkara tu adalah satu violation yg amat serius dalam pemikiran intellectual..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh beruk dah kembali.mesti baru habis shift kat zoo ni.kenapa beruk ni terasa sangat?ni mesti baru je booking kereta viva,takpun myvi,umur baru 24,mesti pelajar tahun akhir...lepas tu tak habis2 dgn legend dia tu.ko ni nak sgt ke jadi legend?biar aku tahu bagitahu kau sesuatu,para legend ni jadi legend bukan kerana tahap intelektual mereka,tapi kerana mereka sangat menjengkelkan...ada faham? sangat MENJENGKELKAN! kalau beruk ni sangat jadi legend,don't worry,u at the right track now...

      Padam
    2. @anon 8:03..maaf kau tidak termasuk dalam golongan bijak pandai yg aku maksudkan itu..segala kekhilafan amat dikesali dan mohon jgn berkecil hati..mungkin jg kerana tergolong dlm golongan tersebut kau kurang cekap menginterpertasi keintellectualan legend2..

      Padam
    3. beruk ni cam nak sgt je title legend tu...

      Padam
    4. PERHATIAN ANON2

      MARI KE BLOG INI

      http://sheikhengku.blogspot.com

      DARI KORG MEREPEK KAT SINI
      MEH TGK BUDAK NI
      NGAKU IMAM MAHDI
      NABI STAR WARS KATANYE
      MEMG KEPALA OTAK KATUN BUDAK NI
      NGAKU FASHA SANDHA BINI DIA

      AYUH MARI KITE KE SANA

      Padam
    5. thehellwiththeworldtoday-

      udah2 la merepek kat sini
      pegi la buat blog sndri dan luahkan pendapat

      merepek la kau ni
      macam budak star wars ngaku imam mahdi

      Padam
    6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    7. kesian budak star wars tu...kita tak tau prob dia...so jgn assume sesuka hati..kau nak kutuk aku boleh tapi kutuk org lain fikirlah dulu.

      Padam
  21. Ohooo nak pakai kereta ehh..PTPTN tak mo bayar..nak PTPTN free sampai berdemo guling guli tengah jalan ehh..aku tak bagi ehh tax payer money bayar perodua student IPT...harkk puihh!!!

    Seriusly, pas aku habis first degree and sambung postgraduate,..bapak aku offer pakai kereta..dia kata dia bayar bulan-bulan..dia tak nak aku pakai moto dah (moto pinjam bapak punya)..takut eksident..tapi aku tak nak..tolak offer sebab bapak aku bayar guna pencen dia sebagai staff gomen bawahan...sian dowww...

    Well then aku dapat dpt scholarship jadi lecturer,,aku beli kete 2nd hand weii..tak mampu pakai 1st hand..so Peroduo punya scheme relly bullshit..so jadi Lembaga Pengarah UMP then ada kepentingan pulak nak promote2 kete..bukan promte knowledge..betul betul kapitalism..shit!! God work Prince of Noob

    BalasPadam
    Balasan
    1. hutang patut dibayar balik.. tp tu lar, interest die tinggi giler tu la aku tak stuju tu. erkk.. mansuhkan interest!!



      Padam
    2. penghisap rokok patut bayar 2x ganda harga rokok

      Padam
  22. Bhai Noob....

    Hahahaha......

    BalasPadam
  23. Lalalala~

    Aku tak nak rosakkan rentak ^_^

    Anggap aku tiada..

    Im the silent reader ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. zack,beruk ni kacau awek hang

      Padam
    2. plain83 la encik beruk oiii.

      Padam
    3. konspirasi smua tu konspirasi anons smata-mataaaa...

      Padam
  24. Zack dgn c++ sudah masuk..anon2 hormat pada legend!!! Beruk thehell jgn kacau plain83..hormat pada zack

    BalasPadam
  25. RM4.50 sejam sewa kete? Now dekat tempat I RM6 or RM7 sejam. Murah zaman u dulu, hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mahalnya..kalau camtu i je lah ambil u bwa jln2..

      Padam
    2. bagi no u kat I, u pinjam keta I je tak payah byr sewa...
      -coma-

      Padam
    3. u pakai keta(Satria Neo)I..u tggl kat mana? I nak hantar keta..
      -dot-

      Padam
  26. sy pun ada cket pengalaman.masa tu baru habis study n baru dapat keja ngn gomen.pastu ada kakak ni ajak sy p function kt hotel.sy tny ada apa,dia kata ikut ja sbb free.pagi tu,awai2 pagi dh kuaq umah ikut dia,tgok mcm pelik dah sbb takleh rakam ngn henset la aktiviti yg depa buat.kat satu sudut ada geng2 yg duk bersorak semangat la apa la..tny lg ni utk apa,depa tak cerita jugak..duk tayang la orang tu leh beli kereta tu,orang ni leh beli kereta ni,leh melancong merata...pastu,ada la 2 3 orang mai duk kt sy,,cerita cmna nak jadi kaya cm depa..saya dengaq ja..tanpa mengetahui pun itu adalah MLM.tp sbb sy ni tak la minat pun nk jadi kaya sangat2 nak2 dia cakap kena buat loan dulu.tu yg sy pkiaq takmo la nk buat apa berutang pastu tiba2 dpt duit byk.peliklak.bwk sy tunjuk tgok kereta besaq2..hebat2...balik umah terus tak pkiaq dah.tup2 seminggu pastu dgaq dah kena tangkap depa2 tu...merepek ja la..masa tu lega sgt2 sbb sy tak terpengaruh...ada jugak kawan yg terpengaruh dan sekarang ni bermusuh lak kt ofis.yala..loan dah amek..tp hasil xdak..bulan2 potong gaji gk bayaq kt bank..banyak cerita lak saya ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dasat baru abs stadi dpt keje gomen

      ko buat ape??
      bg nenen ke?

      Padam
    2. Don't ever state the obvious..tu anak awok?

      Padam
    3. hebat.abis study dapat keje gomen.terbaikk

      Padam
    4. kabel sebesau batang paip loji kumbahan indahwater ni...terbaik punya kabel org dalam...

      Padam
    5. takdak kabel na??dah rezeki nk bt cmna..6 bulan jugak keja kilang dell kt penang dulu...tak payah la cakap pasai kabel..xdak kabel..bukan cita2 pun nk keja ni..dah rezeki kat cni.terima ja la..ingat kot akan keja kt dell tu sampai kilang tu tutup or buang orang..berkat doa semua orang.

      Padam
  27. selalunya golongan muda nieh dipengaruhi sebab mereka suka bergaya. ada duit boleh buat itu ini, ada kereta boleh jalan sana sini. Face it, semua org pernah muda.

    tapi, sejauh mana kehendak mengatasi keperluan tu yg membezakan semuanya:)

    BalasPadam
  28. program tak berapa nak ada guna!

    BalasPadam
  29. huhu,baru habis diploma,tgh pikir nk bayor ptptn ni.huahuahua.bilanya lah nak masuk degree pulok

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...