Iklan Leaderboard

Selasa, 9 Oktober 2012

64 Keperluan, kemahuan dan kemampuan

Dalam hidup aku, kalau aku nak membeli apa2, aku hanya pakai tips 3-KE ini iaitu KEPERLUAN, KEMAHUAN dan KEMAMPUAN. Apa yang korang faham dari tiga perkataan tu? First aku akan tengok adakah benda itu adalah suatu keperluan bagi aku? Kalau ya, aku akan tengok mana satu adalah kemahuan aku? Lepas tu aku akan tanya adakah kemahuan aku itu dalam lingkungan kemampuan aku? Kalau tak, aku akan dapatkan keperluan aku tu bersandarkan pada kemampuan aku sahaja, tapi kalau aku mampu, aku akan dapatkan apa yang aku mahu tu, tapi aku akan fikir semula adakah kemahuan aku itu adalah sesuatu yang benar2 aku perlu? Alah aku tak payah terangkan banyak2 pun korang dah tahu. Sebagai contoh:

Kereta

Keperluan

Kemahuan

Kemampuan


Rumah

Keperluan

Kemahuan

Kemampuan


Telefon

Keperluan

Kemahuan

Kemampuan


Komputer
Keperluan

 Kemahuan

Kemampuan


Permainan Video

Keperluan

Kemahuan

Kemampuan


So apa2 pun, berbelanjalah mengikut keperluan dan kemampuan kita, kalau mampu baru ikut kemahuan kita. Tak guna kalau kita belanja banyak2 sampai berhutang bertahun2 untuk dapatkan kemahuan kita yang ntah2 bukan keperluan kita pun sebenarnya. Kita perlu realistik dan terima hakikat yang tak semua kemahuan kita kita mampu nak dapatkan. Dan kalau boleh jangan membazir, kan bagus kalau ada duit yang ada lebih sikit tu buat simpan nak pergi Haji ke, melabur amanah saham ke, sedekah rumah anak yatim ke daripada beli benda2 yang tak perlu tu. Tapi kalau rasa benda tu perlu dan korang pulak mampu, lantak koranglah tu duit korang, janji bukan duit orang lain.

Tips ni bukan pada kereta, rumah, telefon, komputer dan game sahaja, yang tu aku bagi contoh yang senang je. Benda2 lain termasuklah keperluan lain seperti baju, seluar, kasut, lain2 pakaian, makan minum, jam tangan, majlis kenduri perkahwinan, destinasi perlancongan dan macam2 lagilah.

Oh ya entry ni ada sedikit kaitan dengan entry esok.




tags: beza keperluan kemahuan kemampuan tips belanja beli jual barang jimat cermat jangan membazir car kereta lembu mitsubishi evo x perodua myvi tempat tinggal home house to let rent buy sell apartment flat condominium kondominium teres 1 2 tingkat banglo bungalow semi-d telefon rumah telekom tm nokia classic phone iphone 5 computer kalkulator calculator macbook pro crt cpu monitor video game watch ps3 playstation 3 psp slim fat vita

64 ulasan:

  1. rasanya harga ps3 n psp tak jauh beza dah. :)

    BalasPadam
  2. keperluan terhadap video games pun de gak?hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi aku ya, sebab boleh elakkan aku dari selalu keluar rumah masa hujung minggu.

      Padam
    2. sbb ko hujung minggu dok terbungkang tak wat keje ape2.tak pun mesti bujang lagi.lau dah kawin,ujung minggu pun sibuk wat keje rumah jgk.

      Padam
  3. isteri-keperluan,Perempuan simpanan-kemahuan,Awek-kemampuan

    hmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa...? agak tak masuk akal.abih tu kalo mampu tambah awek walopun dah ade isteri, ko akan still layan lagi la awek2 kt luar tu?

      eee taknak la kt you.

      Padam
    2. nak la,nak la..kenapa tak nak lak you ni?? miawwwwwwww

      Padam
    3. AWEK:-

      keperluan: asalkan perempuan yg baik
      Kemahuan : perempuan yg cun dan baik
      kemampuan:perempuan yg cun mcam lisa surihani dan baik.yeahh!!

      Padam
    4. Keperluan : Seks
      Kemahuan : 1 jam bersetubuh
      Kemampuan : seminit.

      kahkahakahkah...
      Dah tahu tak mampu, rajin belajar, rajin kerja la mangkuk!
      Itu pun nak cakap. Dasar bodoh kepala bana, kepala hotak, buasir betol.

      Padam
  4. Kemahuan aku adalah dapat jadi perfect mcm abg C++.Dapat kerja IT yang boleh VPN di KFC dan mempunyai hobi unik main kapal terbang control.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha.... kerja IT macam gua lu kena cari la bhai... hahaha.. tapi kalu nak hobi radio control yang murah... lu boleh pi http://www.rcsmart.com.my/

      By the way... hahahaha

      Padam
    2. keperluan - kerjaya
      kemahuan - kerja IT yang boleh VPN di KFC Teluk Chempedak
      kemampuan - kerja tukang goreng ayam KFC sahaja

      Padam
    3. Keperluan = Makan Ayam Goreng
      Kemahuan = Makan Ayam Goreng KFC
      Kemampuan = Makan Nasi Ayam Bajet (Menu Rakyat 1Malaysia)

      Hahahaha.....

      Padam
    4. Abg c++ ada kerja kosong?

      Padam
  5. x sabar tunggu enrty baru

    BalasPadam
  6. Kemahuan itu mesti kena dapatkan dengan duit sendiri, manakala keperluan tu minta kat ayah la jawabnye...

    BalasPadam
  7. adakah entry esok pasal kes pengemis tiruan :D

    BalasPadam
  8. aku masih berjaya menangkis kemahuan sekali sekala

    BalasPadam
  9. Gula-Keperluan
    Honda City kemahuan..

    BalasPadam
  10. alhamdulliah most of the time aku mmg belanja ikut keperluan. kalo kemahuan tu ade la tp agak jarang. tu pn berusaha simpan duit lame2 utk jadikan ke kemampuan. tp biasenye one-off cash la mcm nak beli console game.

    BalasPadam
  11. Ada komputer ada, PSP lagi -.-" da mcm kemahuan da uh

    BalasPadam
  12. keperluan - perempuan utk jadi bini
    kemahuan - hijabster niqabista seperti si pipi merah
    kemampuan - gadis gedik seksi mcm nabila huda

    BalasPadam
    Balasan
    1. biar betul hang nih....
      tula asyik lepak dengan geng2 rempit atau urban. cuba la lepak ngan geng2 masjid.

      Padam
    2. keperluan - lelaki nak buat somi
      kemahuan - rupa sekacak aaron aziz, akhlak semulia ustaz don
      kemampuan - rupa mcm mr bean, akhlak kalah mat rempit

      Padam
    3. haha..pergh!kalau rupa mcm aaron aziz,jadi penceramah dan pendakwah..memang terbaikk.

      Padam
    4. keperluan - awek
      kemahuan - awek mcm ainan tasneem pandai main gitar
      kemampuan - awek duckface camwhore mc 5 hari

      Padam
    5. keperluan-awek
      kemahuan-awek paling cun kat office
      kemampuan-dijodohkan dengan anak jiran sebelah yg lagi cun dari awek kat office.

      Padam
    6. Alamak! Nak kata dia dapat jodoh cantik le tew

      Padam
  13. Agak2 la weh takkan aku nak beli komputer kena beli kalkulator pulak.kalkulator tu komputer ke?boleh install ms word ke wei?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh ko tukar bateri yg ada installer ms word.

      Padam
  14. yang penting apa yang diperlukan tu biarlah kita dapatkan dengan kemampuan kita ye.. :)

    BalasPadam
  15. Terasa macam belajar Maslow hierarchy balik:)

    But I agree - hidup nieh susah nak dipuaskan.

    BalasPadam
  16. rumah yang "kemampuan" tu kat luar bandar je boleh dapat atas tanah..

    BalasPadam
  17. keperluan - hubungan seks
    kemahuan - bertahan selama satu jam di ranjang
    kemampuan - tak sampai 5 minit dah pancut

    BalasPadam
    Balasan
    1. kesian dekat ko,mati pucuk..aku ucapkan takziah

      Padam
    2. Bodoh..bukan mati pucuk...ejakulasi pramatang...atau PE..

      Padam
    3. 5 minit ja?hang gelojoh sangt kot.

      Padam
    4. Alamak! nak bagitau dia selalu buat keje x senonoh la tu

      Padam
  18. NICE entry noob.. semoga makhluk anon dkt blog serius tu amik iktibar.

    BalasPadam
  19. cane kalkulator leh upgred jadik pc?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin en.noob hnya tau guna fungsi calculator dalam PC atau laptopnye.

      Padam
    2. calculator pun adalah sejenis komputerlah...

      (1) A small hand-held computer that performs mathematical calculations. Some calculators even permit simple text editing and programming.

      http://www.webopedia.com/TERM/C/calculator.html

      Padam
    3. macam lagi 'masuk' kalo ko compare ngan kalkulator saintifik or grafik

      tade hal pun, saje je kaco :p

      Padam
    4. hahaha itulah... ingat nak letak kalkulator saintifik tapi sbb kalkulator basic adalah ibu kepada segala kalkulator, tu yg letak gambar kalkulator biasa tu huhu...

      Padam
    5. kalkulator gua adalah smartphone gua, atau otak gua saja kalo tak melibatkan kejituan smpai bertitik-titik perpuluhan...

      Padam
  20. beli kalkulator murah.
    takpun pakai sempoa.hehe

    BalasPadam
  21. Rasanya sekarang semuanya telah bertukar..

    BalasPadam
  22. entry bodoh apakah ini..pantatlah noob..!!

    sebenarnya apa pekdahnya korang anon2 ni merepek2 kat sini dgn tulis mengarut2 siap ada yg copy paste letak karangan, pastu org yg sama menyamar jadi najib la anwar la rosmah la nik aziz la syafiq nawi la. korang rasa lawak ke? nak buat lawak pun guna la registered akaun, at least org boleh dtg tgk blog korang, ni merepek2 cam haram jadu, last2 habuk pun tarak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye tanpa nama any prob? sampai sini ko butthurt dgn aku ye hahaha. takpa at least ko masuk sini juga. dah puas kutuk2 aku kat blogserius? loser...

      Padam
    2. haha..peminat no.1 noob sudah menyerang..dia fanatik sngt kat hang ni noob.

      Padam
    3. Noob, hang marah ka? pelik

      Padam
    4. tak marah aih... kan aku gelak tu hahaha

      Padam
    5. noob gelak dlm marah hahahahaaha...

      Padam
  23. bro, kondom mana ?? keperluan kot~

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..perlu la kalau hang dok buat projek ja memanjang.ha,pi brickfields kat puchong?hahahaha.

      Padam
    2. kat pulak..'ka'

      Padam
  24. zakat pulak adalah satu kemampuan yg wajib ditunaikan bg semua yg berpendapatan, ingat tu na semua para pekerja gomen, swasta, mahupun yg bekerja sendiri yg beragama islam sekalian...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...