Iklan Leaderboard

Jumaat, 5 Oktober 2012

69 PM atau pembangkang, mana lagi utama?

Apa berita paling happening dan hip berlaku pada hari 2 hari lepas? Sudah tentulah PM kita DS Najib Razak mengadakan sesi Google Hangout secara live bersama rakyat bagi membincangkan tentang Bajet 2013. Sangat cool dapat tengok Perdana Menteri kita berinteraksi secara live bukan? Kalau aku jadi seorang ketua editor sebuah syarikat suratkhabar mainstream yang pro-kerajaan BN, sudah pasti aku akan jadikan berita pasal sesi Google Hangout bersama PM sebagai tajuk berita utama atau headline di muka hadapan suratkhabar aku.


Tapi apa yang aku tengok semalam kat surat khabar Utusan Malaysia, tajuk utama beritanya adalah pasal "Kabinet bayangan pakatan pembangkang" serta "Lagi pendedahan isu Talam", kedua2nya berita pasal pembangkang. Adakah berita pasal pembangkang lagi utama daripada berita pasal Perdana Menteri sendiri? Kena belek2 surat khabar tu baru ada cerita pasal sesi interaksi online bersama PM tu.


Tak cukup dengan kat suratkhabar kertas, kat Utusan Online pun 3 berita utamanya berkaitan pembangkang siap gambar lagi. Cerita PM bersama rakyat bincang Bajet 2013 tu dah jadi berita ke-7, gambar pun takde. Tak penting sangat ke cerita pasal PM kita berbanding cerita pasal "Blog dedah Kabinet bayangan"? Dan blog tu pulak, blog Papagomo? Apa kebendanya sebuah suratkhabar yang begitu hebat dan gah boleh menjadikan sebuah berita yang kesahihannya boleh dipertikai daripada sebuah blog sebagai sumber berita utamanya?

Macam ni ke tahap etika kewartawanan dan journalist kita? Di mana hilangnya kredibiliti seorang penulis berita? Dok baca blog2 politik kat internet, lepas tu jadikan bahan untuk tulis berita? Penat je bayar gaji kat penulis berita tu, baik bayar je gaji kat orang2 yang buat blog tu. Sumber dari blog diangkat jadi berita utama, event Najib yang ditonton dan dihadiri oleh beribu2 pengguna Internet jadi berita tempelan sahaja?


Bila tengok balik gambar keratan2 muka hadapan Utusan Malaysia yang lama2, memang banyak berita2 pasal pembangkang penuh jadi tajuk muka utama, dengan kartun Senyum Kambing tu pun masih lagi bercerita pasal pembangkang. Serious, berita sapa yang lagi penting ni? Berita pasal kerajaan yang memerintah ke berita pasal pembangkang? Bab main letak gambar lucah tu tak payah cerita la. Apa cerita pasal pembangkang lebih hebat dan utama daripada berita2 yang melibatkan pemimpin2 kerajaan ke sampai boleh dijadikan isu nasional?

At least kalau nak letak cerita buruk pasal pembangkang pun, letak la kat mukasurat ke-2 ke, ke-5 ke, kat belakang2 sikit ke, atau wujudkan satu kolumn khas untuk berita2 mengutuk pembangkang ke. Hormatlah sikit kat pemimpin2 BN, tulis la cerita2 mereka kat depan2 dulu, kat belakang2 baru la letak cerita pasal pembangkang. Ini nak cari berita pasal Najib mengadakan lawatan rasmi ke negara asing, nak cari berita Rosmah pergi melawat pusat Permata, nak baca berita Muhyiddin Yassin merasmikan majlis apa2, nak baca ulasan Nazri Aziz pasal pendidikan terpaksa belek beberapa muka surat, baru la jumpa cerita pasal diorang. Inikan suratkhabar yang mewakili suara kerajaan, utamakanlah berita2 yang berkaitan kerajaan, yang dok utamakan berita2 pasal pembangkang tu kenapa? Bukan mereka pun yang jadi kerajaan sekarang.






Sebab tu la aku suratkhabar2 mainstream aku lebih prefer baca Berita Harian sebab at least cerita pasal PM, kerajaan selalunya diutamakan dulu dan dijadikan headline berita utama, berita nak kutuk pembangkang dia letak belakang2, walaupun kadang2 ada jugak dia letak berita pasal pembangkang jadi berita utama tapi kalau ada event kerajaan yang lebih penting maka ia akan diutamakan. Tengok saja Berita Harian semalam, event Najib di Internet tu dijadikan berita utama, macam ni baru betul2 suara kerajaan. Sayang Najib...


Oh suratkhabar pembangkang ada juga jadikan berita pasal kerajaan sebagai berita utama, tapi seperti yang dah sedia maklum ia "Hanya untuk ahli sahaja", so impaknya tak besar sangat kerana dibaca oleh 'ahli' sahaja. Suratkhabar mainstream lain seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro, NST dan lain2 takde pun "Hanya untuk ahli sahaja", ia dibaca oleh semua peringkat umur dari kecil hingga dewasa oleh orang2 yang beli, budak2 sekolah yang baca suratkhabar2 tu yang diletakkan secara percuma kat sekolah2 dan penjawat2 awam yang baca kat pejabat kerajaan yang juga diletakkan secara percuma, sebab tu ia perlu lebih beretika dalam penulisannya dan mengutamakan berita2 berkaitan kerajaan. Tapi kalau nak cerita kemungkinan wujudnya berita palsu atau fitnah, kat mana2 suratkhabar pun ada samada suratkhabar yang pro-kerajaan mahupun pro-pembangkang.


Agak2 kalau satu hari tu berlaku tsunami dan pada hari yang sama keluar video lucah Anwar lagi kat blog Papagomo, rasa2 berita mana yang akan jadi tajuk utama?




tags: suratkhabar newspaper berita news online utusan malaysia berita harian kosmo harian metro the sun news straits times press nstp suara keadilan harakah the rocket barisan nasional bn umno mca mic pakatan rakyat pr pkr pas dap kod etika wartawan jurnalis jurnalisme journalist journalism ethics code kredibiliti sumber blog papagomo kabinet bayangan headline tajuk utama muka hadapan depan  

69 ulasan:

  1. Balasan
    1. Dato Seri Anwar Ibrahim5 Oktober 2012 11:08 PG

      Semua ni salah UMNO & BN...

      Padam
    2. Oii sampai bila nak salahkan dan kutuk UMNO??....ko orang ape?? ko ingat orang cina DAP rasis, chauvanis tu nak tolong orang melayu ke? PAS dan PKR memang dah diperkudakan oleh DAP. APA DH JADI DGN SINGAPURA??? Wei Melayu!!! Jangan la jadi kayu sangat. Fikir la, orang melayu Singapura tu tinggal nama je. Agama, bangsa dan negara semua dah kena lacur. Jangan la jadi buta sangat!!! khas kepada macai pembangkang boleh bla nak mmperbodohkan orang.

      Padam
    3. Jika anda tak puas hati dengan UMNO/BN anda boleh bla dan berambus dari Malaysia. Bersyukur la dengan ape yang ada sekarang ini. Orang lain tak ade masalah pon. Jangan pentingkan diri sendiri dan ingat orang lain. Ada gerakan nak hancurkan negara dan tolong jangan heret orang lain la. Semua orang nak hidup senang dan aman damai. Terima kasih kepada UMNO/BN membawa Malaysia maju hingga ke hari ini dan seterusnya wawasan 2020. Kerajaan UMNO/BN susah payah membina negara. Harap agenda, perancangan dan cita2 Pakatan Rakyat nak musnahkan negara GAGAL!!

      Aku tak faham dengan orang melayu yang tak sedar diri 24JAM kutuk, caci, hina, fitnah dan ANTI UMNO. OII tak malu ke? Ko susah UMNO/BN juga tolong.

      Padam
    4. Saya anti, tak suka dan benci UMNO....Eh, tapi kenapa UMNO bantu saya? Kenapa saya masih lagi senang lenang duduk di bawah pemerintahan UMNO walaupon saya kutuk, maki, fitnah UMNO? kenapa saya tak tahu malu dan tak sedar diri? WTF??

      Padam
  2. Janganlah bersikap terlalu "berkecuali" yg melampau dalam politik, untuk setakat ini, nyatakanlah sokongan kepada Parti yg membawa Islam dulu.

    Menyokong Islam saja belum cukup kalau tidak menyokong pendokongnya sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. parti apa tu? ada ke?
      jual islam ada la

      Padam
    2. Tak ada maknanya..Kalau Parti yang kononnya membawa islam tapi jalan senget macam ketam.

      Padam
    3. 55 tahun islam perintah.. tak maju2 pon... yang maju sebab banyak duit... usaha sendiri langsung tarak...

      hantar muslim pegi angkasa.. sekali turun.... habuk pun tarak... hasil kajian..?? kajian apa setakat tumpang roket omputih...

      bodo...!!

      Padam
    4. parti PAS tu parti Islam ke? ada tak cina muslim, india muslim, iban muslim dalam parti tu?

      Padam
    5. parti Islam? Islam yang macam mana? Islam yg nampak di mata atau sifat2 dan akhlak yg dianjurkan Islam e.g. jujur, amanah, adil and whatnot?

      apa guna berjuban berserban bersongkok kopiah jika amal rasuah dan diskriminasi? memilih pemimpin hendaklah orang yang boleh buat kerja utk kepentingan rakyat. bukan buat kerja utk diri sendiri dan kroni. itu saja.

      Padam
    6. Woii budak! kalau tak tahu lebih baik diam je ok? Kau tak payah melalak suruh orang sokong pembangkang. Kau manusia yang buta mata dan hati. Pembangkang nak hancurkan negara pun kau tak tahu. Uhh, mungkin kau ni pencacai pembangkang. Patut ah...

      Padam
    7. Jangan menilai berdasarkan luaran je. Hakikatnye, PAS parti bertopengkan Islam.

      Padam
  3. ** ********* ********* ****** ***** **** ******* *** *********

    enough said~

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ni tak pasal2 menjerit malam2 buta jerit "enough said~" ni kenapa?kencing malam lagi ea?

      Padam
    2. entah..tak da sepotong ayat, tiba2 enough said!

      Padam
  4. suka hati lah dia nak taruk citer apa pun Noob oii..sibuk je ko ni..kang bila org sibuk sal ko nak butthurt lak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pembaca Utusan detected

      Padam
    2. penulis berita Utusan detected

      Padam
    3. nama parti je kot islam,tp matlamat? Putrajaya.. islam kejadahnya macam tu.stkat ceramah berdegar2 tp penuh dgn caci maki,x de maknanya islam tu.mcm mtk maki je..

      Padam
  5. tambahan utk encik noob : HARIAN METRO yg tajuk muka depan mesti ada perkataan seks, lucah, ghairah, projek, hotel bajet

    aku sendiri boring nak baca paper skrg.. lebih baik baca blog dkt intenet walaupun sumber xboleh nak di percayai

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko sebenarnya baca komik hentai,mana pernah ko baca paper..aku kenal ko macamana..malam2 melancap sambil baca komik hentai depan PC.

      -Kawan Anda-

      Padam
    2. A.A.K........

      Padam
  6. hmmm...blogger mana yang blognya dirujuk mana2 wartasawan utk dijadikan artikel mana2 paper mmg patut dimention dan dibayar oleh kompeni akhbar tersebut...sawan punya wartawan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai..u dah kawin ke belum?

      Padam
    2. betul tu.dah la sumber yg diambil dari blog papagomo kat page ni http://www.papagomo.com/2012/10/3-timbalan-perdana-menteri-jika-pakatan.html. gila hapa takkan sumber yg tak tau betul salah yg hanya berasaskan dakwaan atau khabar angin leh dijadikan berita,tajuk utama lak tu?kalau mcm tu aku pun boleh tulis apa2 berita palsu kat blog,nanti mintak editor utusan tu ambil bahan dari blog aku utk dijadikan berita.bodoh punya suratkabo!

      aku suka baca blog ni sbb penulisnya kdg2 nampak apa yg kita semua tak nampak atau terlepas pandang.good job guys,keep it up!

      Padam
    3. imagine kalau ada editor paper yg jenis lambat pickup or tak paham sarcasm, dia pi pecaya bulat2 blog yg sarcastic nak mampos mcm cursing-malay, skali ngan pics yg diphotoshop utk tujuan lawak sarcastic dia tu skali dipecaya bulat2, tros diamik masuk artikel...perghhh

      tak ka sawan jadinya semua yg baca paper tu?

      Padam
  7. selalunya klu aku beli Utusan Malaysia,aku terus bukak berita yg belakang2. Kita ni nk tau isu semasa dlm dan luar negara. Bukan citer pasal pembangkang. Skg ni klu beli paper hari Ahad jek. Yg daily tu,baca Berita Harian online. Tu belum lagi masuk Buletin Utama TV3. Kdg2 dekat setengah jam dok bergebang psl pembangkang. Nampaknya media mainstream negara kita ni memang sakit otak agaknya. Aku rasa lebib baik tgk Berita Alhijrah 8 mlm. Lagi bermanfaat

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak tanye pun.

      Padam
    2. btul bro. saye setuju. tu lah sbb ak dah lame xtgk buletin utama. memang sakit otak.

      Padam
  8. ahh..! cerita politik buat gua semak kepala bro..!

    BalasPadam
  9. alamak noob lagi mau tanya,dah tentu la utusan akan letak video seks anwar sbg berita utama hatta berlaku tsunami pun.mcm tak tahu saja utusex dan umporno ni,dulu kini selamanya

    BalasPadam
  10. Noob, you still read Utusan ke? buang duit je bli. paper tu dah jadi paper serang pembangkang, bukan takat paper promote UMNO/ BN lagi dah.

    baca online news lagi baik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan la nak baca sangat, tapi biasala bila singgah 7e tu mestila nak belek2 paper jugak, tetiba ternampak pulak berita ni, bolehla nak jadi bahan

      Padam
    2. BAHAN MERAPU JE BYK...ADE BLEH LETAK ORG TGH BJ DKT MUKA DEPAN. BUASIR OTAK BUDAK2 INNOCENT TGK.

      Padam
    3. AA.. bc online news portal mane..? Malaysiakini ke? Puiii!! wakakaaaa

      Padam
    4. alo Tanpa Nama6 Oktober 2012 5:21 PTG..

      apa ko fikir online news portal yg ada Malaysiakini aje ke? nk baca Utusan, Utusan Online ada, berita harian ada. nak cerita pelik/ lucah/ sensasi ada Harian Metro. itulah, bila online jgn asik bukak fesbuk, twitter dgn buasir otak. lepas tu ingat online news portal yg wujud Malaysiakini je.

      Padam
  11. Balasan
    1. ko pegi matilah monyet..pegi jauh2 kau main kat blog akustressgiler jer bodoh

      Padam
  12. 1.Presiden parti manakah yang telah menyerahkan Singapura kepada Lee Kuan Yew?
    A. Presiden DAP
    B. Presiden PAS
    C. Presiden UMNO

    2. Siapakah yang menyerahkan hak milik tanah Melayu di Genting Highland selama 999 tahun kepada Lim Goh Tong, dan menukar hutan hujan di situ kepada lubuk judi?
    A. DAP
    B. PAS
    C. UMNO

    3. Siapakah yang bertanggungjawab terhadap kehilangan 50 bilion saham bumiputera sejak merdeka?
    A. DAP
    B. PAS
    C. UMNO

    4. Siapakah yang menyusutkan keluasan tanah rezab Melayu yang ditinggalkan British hampir 50% sejak merdeka?
    A. DAP
    B. PAS
    C. UMNO

    5. Siapakah yang telah menyerahkan Pulau Batu Putih / Tanjung Pagar kepada Singapura baru-baru ini?
    A. DAP
    B. PAS
    C. UMNO

    6. Siapakah yang memberi arahan supaya membunuh orang-orang kampung di Memali, Kedah pada 19 Nov 1985?
    A. DAP
    B. PAS
    C. UMNO

    7. Negeri manakah peniaga / ekonomi Melayu lebih besar dari bangsa lain?
    A. Negeri UMNO
    B. Negeri PAS (Kelantan)

    8. Siapakah yg menghilangkan RM 28 bilion setahun dgn audit negara mencatat audit yg pening kepala ?
    A. UMNO/BN
    B. PR

    9. Siapakah yg me’lego’ telaga minyak pada Berunai berjumlah 300 billion ?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    10. Siapakah merampas Perak ala samseng dan mafia ?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    11. Siapakah yg memberi arah supaya menyumbat ke dalam ISA MP dan rakyat dalam operasi lalang dahulu ?
    A. Presiden PAS
    B. Presiden DAP
    C. Presiden UMNO

    12. Siapakah yg selalu menaikan harga barang ?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    13. Siapa yg menolak hukum HUDUD selama ini ?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    14.Siapakah yg memberikan subsidi insentif pada kroni IPP, RM 19 billion tetapi pada rakyat subsidi mahu di hapuskan terus ?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    15. Siapakah yang menghapuskan kekebalan dan kuasa Raja Raja melayu sehinggakan boleh dibicarakan Raja2 di Mahkamah?
    A. PAS
    B. DAP
    C. UMNO

    Dan soalan cepuemas
    Siapakah bela lembu dalam kondo?

    A. Anwar
    B Nik Aziz
    C Kak Ijat

    BalasPadam
    Balasan
    1. soalan kalau ko yg buat dan ko yg tanda mmg ko je lah yg jawap dol

      Padam
    2. Soalan tambahan.. Dalam banyak2 kepala,kepala mana yang paling besar?

      A.Kepala bapak kau
      B.Kepala Emak kau
      C.Kepala butuh kau

      Padam
    3. merepek ah...pencacai pembangkang nih....

      Padam
    4. hahaha. terbaek bro. 1 lg soalan.

      Siapakah yg membawa masuk pendatang asing ke malaysia dan menyebabkan kadar jenayah meningkat?
      A. PAS
      B. DAP
      C. UMNO

      Padam
  13. Mak oi.byknye soalan

    BalasPadam
  14. antara tsunami dgn video lucah anwar? haaa aku tau,
    suratkhabar akan letak...

    BALA TSUNAMI AKIBAT PERILAKU LUCAH ANWAR


    so kira dah 2 in 1 la.. erkkk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpun tajuk beritanya akan jadi Tsunami Video Lucah Anwar melanda Malaysia..

      Padam
    2. tak best, sbb tu still tertumpu kepada Anwar sorang je. sbb Tsunami tu dah jadi macam kata kerja lak.

      Padam
    3. eh silap, kata sifat daaa

      Padam
  15. salam,

    etika kewartawnan mesia mmg suck, igt lgi teguran bla mereka serbu rumah urut, berlumba2 jurugambar nk ambil pic pmpn bogel, siap seorg tkg urut lari menyorok ditarik keluar ke tangah2 dan dirakam xcukup lensa kamera guna cam hp, inilah hasil education mesia, suck! >0<

    KLIK keboleh-pasaran graduan harus menjangkau sempadan geografi

    BalasPadam
  16. err..mcm nk suka je ngn enntry ni.

    BalasPadam
  17. Kang kalau asyik2 kuar berita pasal PM jek,korg mengata jugak.

    BalasPadam
  18. kalau korang perasan, utusan kalau ada berita yg ada unsur meragukan atau dapat berita dr sumber yg x boleh dipercayai, mereka akan letak tanda soal '?' pada hujung tajuk. ini adalah penting agar mrk x disaman lagi bila keluarkan berita yg x sahih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau ingat orang bodoh macam kau ke pencacai pembangkang? Kita tahu la menilai, membezakan betul dan salah. Setakat ini sumber berita Pakatan Rakyat dan pembangkang memang tak boleh dipercayai terutama Malaysiakini.

      Padam
  19. orang Umno ngn BN nih memang bangang nak mampus....

    BalasPadam
  20. Penyokong umno dn bn dah gelap hati sgt sebab mkn duit haram! korang nt tanggung la dosa bini najib yg bukak aurat tu...bodoh tak tau malu najib boleh mengaku msia negara islam tp bini sendiri pun x ikut cara islam...klau rumahtangga sendiri pun x ikut cara islam..camner nak suruh rakyat n negara ikut???...pemimpin akhir zaman....

    BalasPadam
  21. A B U. Period.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...