Iklan Leaderboard

Khamis, 4 Oktober 2012

111 Suatu respon terhadap Bajet 2013

Suatu ketika di sesi pembentangan Bajet 2013 yang terakhir sebelum pilihanraya umum ke-13...

"Kita bagi kepada penjawat awam bonus 1 bulan setengah gaji!"

Penjawat awam:

"Terima kasih PM!!! Janji Ditepati!!!"


Pekerja swasta dan bekerja sendiri:

. . . . . . .

Oklah kita jangan nak komplen banyak, dapat penurunan kadar 1% cukai pendapatan LHDN tu pun kira dah ok lah...


Tapi takpe ke turunkan cukai ni? Kan pekerja swasta dan yang bekerja sendiri malah pekerja gomen sendiri bayar cukai banyak2 supaya kerajaan dapat beri bonus kat pekerja gomen kan? Kalau cukai turun camna gomen nak bayar bonus banyak2 sampai 1 1/2 bulan gaji kepada 1.4 juta kakitangan gomen kaan...


Penuntut universiti:

"Yeah sukanya dapat rebat RM200 leh beli iPhone 5!!!"

Agak2 la kalau nak berlakon pun. Tak payah la poyo beria2 sangat gembira. Rebat RM200 untuk smartphone? Kau gembira sakan apa hal? Sejak bila smartphone menjadi keperluan penuntut universiti? Kalau dapat rebat RM200 pun, baki kos harga smartphone tu mak bapak kau jugak yang nak kena tanggung, ataupun kau guna duit PTPTN beli smartphone? Lepas tu lagi ada yang mau suruh mansuh PTPTN, ingat rakyat Malaysia bayar cukai untuk subsidi korang beli smartphone ke?

Kalau dia gembira dengan pengumuman pemberian diskaun PTPTN 20% bagi yang bayar sekaligus & 10% yang bayar konsisten takpe juga. Takpe aku faham, dia hanya berlakon sahaja untuk suratkhabar tu. Ada lagi mana2 penuntut yang nak melompat2 gembira sambil menari tunggang kuda Gangnam Style bila dapat rebat RM200?

Dan sejak bila pula juga smartphone boleh jadi keperluan asas manusia untuk hidup sampai boleh nak bagi rebat? Dah la smartphone tu mahal2, dah tentu la yang mampu beli smartphone tu orang2 yang banyak duit, kalau orang berpendapatan rendah rasa2 mampu ke dia nak beli smartphone? So buat apa nak bantu lagi orang yang dah memang berduit dan mampu beli smartphone? Baik bantu orang2 berpendapatan rendah yang tak mampu beli handphone, belikan handphone yang berharga RM200 pun diorang dah bersyukur.

"Yeah dapat beli buku lagi... tapi bukan buku sahaja, kami dapat beli alat tulis, pensel kaler, novel cinta, buku resepi memasak, CD-R/DVD-R, mouse, keyboard, headphone dan segala jenis benda yang dijual di kedai buku MPH dan Popular tu"


Penerima BR1M yang layak (dan penyokong BN):

"Kami berterima kasih kepada pihak kerajaan kerana beri Bantuan Rakyat 1Malaysia RM500 ini. Kepada penyokong pembangkang yang selalu kutuk2 kerajaan tu, kalau ada maruah tak payah la ambik bantuan BR1M ni, mintak je bantuan pada Anwar Ibrahim, dia kan ada jet peribadi dan ditaja oleh Soros Yahudi. Tapi kalau tak malu juga mintak la duit bantuan tu dari kerajaan yang korang duk kutuk2 tu"

Bantuan BR1M 2.0, pemberian secara cash kepada RM500 bagi keluarga seisi rumah dan RM250 bagi  bujang yang layak. Baguslah bagi bantuan pada orang yang berpendapatan rendah, tapi 2 je aku mintak:
  1. Masa nak bagi bantuan tak payah nak buat majlis grand2 gila babi nak tunggu YB atau wakil2 rakyat kawasan bagi kat sorang2 penerima yang layak, serious sangat menyusahkan dan nampak macam kesian sangat terpaksa beratur panjang2 semata2 nak tunggu YB datang dan bagi baucar. Apa salahnya masuk je terus ke dalam akaun bank penerima ataupun yang layak boleh tuntut kat pejabat pos ke, Pusat Transformasi Bandar dan Luar Bandar (UTC & RTC) yang berjuta2 tu.
  2. Penyokong2 BN tak payah nak bising sangat kata penyokong pembangkang itu ini la tak layak ke tak berterima kasih pada kerajaan la tak malu la, sebab masa nak kutip cukai pendapatan ke cukai perniagaan ke cukai pintu ke cukai tanak ke cukai makan kat McD KFC ke dan segala jenis cukai, takde pulak hanya penyokong BN sahaja yang kena bayar cukai, semua orang pun kena bayar cukai tak kira la penyokong BN ke PR ke, tapi apsal bila nak bagi bantuan boleh ungkit2 pulak kata penyokong pembangkang tak layak dan tak malu? Kenapa formula matematik politik sangat bodoh?

Pekerja berpendapatan bawah RM3000:

"Yeah ada diskaun, lepas ni kita naik komuter ramai2 ya"

Bagusnya pekerja yang berpendapatan rendah dapat diskaun tambang KTM (Keretapi ke komuter ke), lepas ni mungkin la makin sesak komuter orang naik nak pergi ofis dan mungkin ramai la yang tipu payslip untuk dapatkan kad diskaun. Cuma aku rasa macam agak kontra, orang kaya dibantu untuk beli smartphone, orang miskin digalakkan supaya naik keretapi...


Pemakan makanan:

"Harga gula saja naik maaa, makanan lain talak naik punya woo"

Mana boleh talak naik. Harga gula naik sama saja macam itu minyak naik, macam itu domino juga. Kebanyakan makanan semua pun pakai gula juga, buat roti pakai gula, gulai pakai gula, teh tarik pakai gula, milo ais pakai gula, kuih raya pakai gula, macam2 pun pakai gula. Haiya tak logik betul harga gula naik makanan lain tak naik. Cuba pergi mamak 2 3 minggu lagi mesti ada makanan naik punya, masa tu orang sudah lupa maah pasal harga gula naik.


 Dulu masa subsidi gula naik mau kekalkan harga gula, kata mau kurangkan beban rakyat.

Ini kali kalu subsidi gula kurang, harga pula sudah naik. Kenapa tak mau kata kerana mau tambahkan beban rakyat. Kenapa mau kait pula dengan pesakit diabetes? Adakah dengan naiknya harga gula, orang akan kurang guna gula dan pesakit diabetes akan kurang? Sama seperti tepung, ayam, beras dan yang seangkatan dengannya, naiknya harga barang2 tu takkan mengurangkan penggunaan benda2 tu, cuma kita perlu bayar lebih je untuk beli barang2 tu. Seperti juga minyak, naiknya harga minyak takkan mengurangkan penggunaan minyak dan jumlah kenderaan di jalanraya, sebaliknya orang terpaksa bayar lebih untuk beli minyak. So naik turun harga gula takde kaitan dengan jumlah pesakit diabetes kat Malaysia ni. Adakah kalau harga gula murah orang akan beramai2 beli gula dan guna gula banyak2 dalam masakan?

Aku tak kisah pun kalau harga gula naik atau turun, tapi alasan naik atau turun tu kalau boleh bagi la cerdik sikit. Bukan nak cakap aku lebih cerdik dari orang yang sediakan teks ucapan bajet Najib Razak tu, tapi masalahnya alasan tu memamg bodoh sangat. Masa subsidi gula dinaikkan bagi mengekalkan harga gula bulan Januari 2012 hari tu takde pulak nak kait dengan pesakit diabetes cakap harga gula kekal untuk mengekalkan jumlah pesakit diabetes sedia ada?


Pembeli rumah:

"Nak rumah murah undi ya kita buat lucky draw sekarang"

Rumah2 PR1MA je lah yang murah sikit, itupun nak beli kena buat cabutan undi macam lucky draw. Rumah2 lain harga masih lagi cekik darah. Kat Lembah Klang ni, tak layak nak buat loan lebih RM300K, apartment jelah yang boleh dibeli, itupun harga masih lagi lebih RM100K. Nak rumah teres 2 tingkat 20 x 70 tu lot tengah je pun, ada la antara RM300K - RM600K ikut kawasan. Tapi yang bestnya banyak pemaju2 buat banyak rumah yang bapak besar gila babi harga pun RM1 juta ke atas. Aku pun naik sangsi ramai sangat ke orang kaya kat Malaysia ni sampai developer buat banyak rumah harga juta2?


Pembeli kereta tempatan:

"Okay..."

Takde ke nak turun sikit harga kereta tempatan dan import? Tak pun buat Kereta Rakyat Mampu Milik 1Malaysia (KRMM1M) ke? Penat je buat banyak post pasal kereta:


Sumber2 dari Berita Semasa. Lain2 intipati Bajet 2013 boleh baca di Sinar Harian. So apa kata anda dengan bajet terakhir sebelum PRU-13 ni?

Oh ya, saper yang layan tengok video Najib kat Youtube sesi Google Hangout pukul 9 tadi? Iklan promosi dia Najib cakap LOL tak boleh blah.



Ada sape2 tak yang soalan #TanyaNajib nya dibalas? Komen box kat Youtube, Twitter, Facebook laju gila, aku post komen pun sekejap je dah hilang turun kat bawah. Popular betul PM kita ni ya dikalangan penyokong BN dan penyokong PR masing2 berebut nak tanya soalan, dan like/dislike bar macam main tarik tali, kejap like naik kejap dislike naik, lawak pulak tengok. Tapi kenapa aku tengok orang2 yang tanya soalan tu orang yang sama je dari London la mana la, soalan2 dia pulak skema2 gila. Dah ada skrip ke? Macam mana diorang pilih orang dan soalan yang ditanya melalui Twitter dan Facebook?

Ni antara soalan2 yang konfirm takkan dijawab dan dilayan, antaranya soalan mengarut budak2 sekolah yang tak habis SPM, pasal kelemahan dan rahsia kerajaan dan juga pasal Rosmah...


Kalau semua camni kan bagus, mesti Najib akan layan soalan2 korang...


 Ahh aku bingung, stresss!




tags: sesi pembentangan bajet belanjawan 2013 intipati isu bonus penjawat awam pengurangan cukai pendapatan lhdn pekerja kakitangan swasta kerja sendiri berniaga usahawan tangan ke bahu mata ke atas penuntut universiti kolej ipta ipts rebat smartphone telefon pintar baucar buku bb1m br1m 2.0 berpendapatan rendah tinggi kaya miskin fakir diskaun keretapi komuter ktm kad oku pelajar skim rumah pertama pr1ma harga kos rendah sederhana tinggi low-cost high-end gula subsidi kurang kereta naik turun pru13 najib razak #tanyanajib #bajet2013 #janjiditepati google hangout on air live youtube sesi

111 ulasan:

  1. Balasan
    1. last sekali tu najib memang cool..hehe

      Padam
  2. Balasan
    1. not sure anda nak menunjukkan kesedihan sebab tak layak dapat BR1M atau nak bgtau pendapatan anda sudah cukup besar.

      Padam
    2. mungkin juga blom cukup umo utk terima bantuan

      Padam
    3. spesies ini perlu dihapuskan dan jangan biarkan ia bertelur..

      Padam
    4. Alamak! dia nak bagitau dia kaya

      Padam
    5. Gaji dia rm3001.. so x layak.

      Padam
  3. epic!

    umat Melayu diajar konsep bersyukur yang salah
    syukur yang membuta tuli, coupled with pemimpin yang tak penah kenal erti susah
    jadi macam ni la, apakejadah smartphone jadi keperluan

    respons fanatik kita buleh tgk dari kedua belah pihak

    pro najib:
    "tak malu ka komplen najib itu ini, tapi dia bagi hgpa ambik jugak"
    "anwar sembang saja lebih, cakap tak serupa bikin"
    "syukur najib kurniakan kami rezeki, kalau tak dapat rebate/insentif ni maka matilah kami esok hari"

    anti najib:
    "harom jadah deduction cukai ciput pon nak bising"
    "cakap berdegar2 tapi tax kereta tak ada telur nak turunkan"
    "bajet ni bajet rasuah PRU"
    "sapa amik insentif najib ni haram hukumnya, macam makan babi"

    in reality kita tak boleh elak berlakunya perkara itu
    kita sebagai manusia yg waras, boleh practice freedom of speech utk hentam/sokong najib
    tapi jgnlah sgt memudaratkan hak kita sbgai warga malaysia-raya ini

    Q: awat najib takmau debat dgn anwar?
    A: dia punya sukalah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Q & A tu terbaik!!.hehehee....

      Padam
    2. Hahaa...baru tadi aku tengok obama debate sama romney on BBC news, very berhemah n charismatic...n penyokong masing2 tak bising campur tangan langsung during the debate (x ada suara2 sumbang dr mana2 pihak penyokong). Pendapat masing2 pasal bajet n kesan tax ke atas semua golongan diutarakan diselang-seli dgn jokes yg witty. Ini membuatkan aku berfikir sejenak..kalo la najib n anwar debate, agaknya mcm mana scenarionya...

      Padam
    3. depa debat macam ni:

      najib:hoi nuar,kau tgk youjizz tak?
      anwar: pala otak hang.pasai pa pulak aku nak pi tgk?
      najib:uih,tgk la..aku dah upload video kau kat situ..hehehe
      anwar:naharommmmm..

      anwar:wei jib,awat bajet 2013 tu cukai bla..bla..bla..BR1M 2.0 bla..bla
      bla..bonus kakitangan awam blaa.bla
      najib:aku punya suka laaaa..
      anwar:aku benci gila tgk muka hang,hang tak tau cmna nak puaskan ati
      sluruh rakyat malaysia..manifesto hang tak cun macam yg noob buat.
      najib:manifesto pe camtu,tu mani je..festo takdak.yg ada cuma 1 je,kau
      tau pe?
      anwar:pa?
      najib: video kau dalam youjizz..khehehehe..

      Padam
    4. pervert tegar detected...

      Padam
  4. aku tak cakap aku sokong pihak yg mana.aku cuma nak tau pendirian kau noob.soalannya:

    Tolong nyatakan apa yg kau rasa kerajaan patut beri untuk memudahkan hidup rakyat dah semua pekerja (gomen dan swasta) agar tiada langsung sebarang bantahan,kritikan dan rasa tidak puas hati dari rakyat Malaysia.

    p/s:lagi skali aku cakap,aku tak bermaksud nak sokong mana2 pihak.Cuma nak tau pandangan individu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerajaan patut beri pakej SK1M-Skim Kahwin 1 Malaysia. Al-Maklumlah ramai golongan muda ingin kawin tapi tak punya ongkos..Mohon Najib mempertimbangkan cadangan ini.

      -Pengomen Janji Ditepati-

      Padam
    2. noob dah tulis kat entriny lah

      http://buasirotak.blogspot.com/2012/07/manifesto-pilihanraya-pasti-menang.html

      Padam
    3. tq nazha anda mmg cool hehehe

      Padam
    4. tu bukan manifesto..tu mani je..sesedap rasa mulut berbicara..

      Padam
  5. popcorn..popcorn..mai beli..murah dan sedap..(jual siap-siap,kali ni mesti laku punya)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wei belen,cokodok sringit

      Padam
    2. hang ni pala masuk ayaq sungguh..org dok juai popcorn,pi mintak cokodok.nak cokodok pi sruh mak hang buat.

      Padam
    3. wei belen,babi panggang satu

      Padam
    4. wei babi,babi haram la babi.

      Padam
    5. cina makan babi

      Padam
    6. omputih selalu makan babi,tiap kali aku buka Asian Food Chanel,mesti masak babi..

      Padam
    7. haha..btoi2..aku tgk omputih keja dok makan babi ja..haram jadah sungguh

      Padam
  6. Bhai Noob...

    Jangan riso.... SR1M kan ader.... hahaha.....

    SR1M = Saman Rakyat 1 Malaysia..... hahaha... versi AES..... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tak buat salah kenapa harus takut saman? lu naik kete cam MOTHERFUCKER kat jalan raya memang patut kena saman..Aleh2 dah kena saman "Hok aloh mano aci tok wi tahu ko kawe ado AES kat highway"..macam tu sampai bila2 pemandu kat malaysia ni motherfucker.

      Padam
    2. Abis tu, yg kerajaan takut sgt pasal hudud apsal? kalau x buat salah, kenapa harus takut? ko sembang psl org jgn takut psl saman, ko bgtau la tok jib suruh jgn takut laksana hudud kalau dia salah... Ada telor ke?

      Padam
  7. Yang kaya bertambah kaya, yang miskin dapat BR1M.

    Wasatiyyah versi 2013.

    p/s- masa bentang belanjawan 2013, ada berhenti solat Asar tak? Saja tanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah miskin macam duduk kat palestin..rejim BN adalah zionis! Ramai rakyat malaysia mati sebab TERLEBIH MAKAN!! BN kejam! Zionis! TAKBIR!

      Padam
    2. diorang tau wat kagebunshin no jutsu..diorang dok dalam dewan,klon diorang gi solat.

      Padam
    3. BN sangat tak reti uruskan negara sampai hampir separuh rakyat malaysia ke indon mencari rezeki,malaysia miskin sangat.

      Padam
    4. cuba ko explain??? apa yg ko dapat bila pembangkang yg uruskan negara? ko penah tahu ke gaji kakitangan kerajaan ni berapa banyak sampai nk pertikaikan bonus diorang?? ko pnh tahu ke kakitangan kerajaan ni banyak berkorban duit dan tenaga kepada negara semata2 nk bg bantuan kat korang?? (claim pon xdapat beebbbbb)... sesungguhnya korang kene bersyukur bukan pertikaikan apa yg kerajaan dh bagi..

      Padam
    5. kerajaan pernah bersyukur ke semua rakyat penyokong kerajaan ke pembangkang ke bayar cukai dan tak boikot memberontak tak nak bayar cukai? masing2 ada tanggungjawab derr, rakyat tanggungjawabnya bayar cukai, kerajaan tanggungjawabnya berkhidmat utk rakyat, so jgn nak dok sembang lebat sangat mcm malaysia ini umno yg punya

      Padam
    6. Barangkali, yg miskin diminta utk qanaah yg kaya x payah... tu yg diberi BRIM utk miskin... Apa pun, moga yg dpt BRIM kaya disisi Allah...

      tanpa nama huii masya allah banyaknya..fastabiqul khairat..bak kata najib

      saya akan 'berkecuali" Jika Parti itu hanya tau cakap aje.

      sekian.

      Padam
  8. hippi-hippi bagi pekerja gomen..
    huhu bagi pekerja swata..

    BalasPadam
  9. Ni blog UMNO?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni blog tapak suleiman kaler pink...

      Padam
  10. kalau bagi korang nak jugakan..tak yahlah nak cantas lebih2..bukan sokong umno, tapi ada byk benda lain lagi penting dari politik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lumrah manusia beb..tambah2 lagi bangsa melayu

      Padam
  11. y stress? memang itulah cara mereka. cakap lain buat lain. selalu juga cakap pun saling bercanggah. hipokrasi sudah biasa. last2, kroni mereka juga yang kaya raya. kita yang takde kabel besar2 ni melopong saja. tak payah nak stress, fikirkan apa yg terbaik utk dibuat dalam menghadapi cabaran hidup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku stress dengan soalan merepek2 kat sesi #TanyaNajib tu hahahaha

      Padam
    2. aku pon agak stress baca soalan2 yg merepek lg meroyan kat sesi #TanyaNajib tu, agak sakit n tenat la mentaliti melayu zaman skarang kalo tengok posts dorang yg tidak anonymous tu...

      Padam
  12. hehehe memang tak sia2 datang membaca kat blog ni :)
    this is one hell of a good masterpiece! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bodek nampak..agak2 lah nampak sgt

      Padam
    2. mana la tau kot2 boleh masuk senarai segmen terjah blog awek pulak pasni.hehe

      Padam
    3. dia dah masuk kot segmen tu, siri 9... http://buasirotak.blogspot.com/2012/09/segmen-terjah-blog-awekz-9.html

      Padam
    4. owh? thank you for noticing :)

      Padam
  13. soalan2 untuk najib tu kelakar seh

    BalasPadam
  14. Ko ni noob,nak tiru Obe ke? Sengaja api2kan isu politik. kut ye pun nak tarik org view ko punya blog,xperlu la wat sampai macam ni. semua benda ko nak pertikai. student dapat bantuan,yang ko nak marah sebab apa?ko ingat semua orang belanja duit tu beli benda bukan-bukan ke?Kilang gula,sape yang pegang? kalau kerajaan suruh turun harga gula,ang pk diaorang nak turunkan ke?Gardenia tukar pembekal tepung, macam2 bangsa tu cakap.kata nak cantas kaum diaorg. siap suruh boikot n beli roti massimo. roti yang tepungnya banyak guna pemutih. ko tu,aku nak tanya,apa sumbangan yang pernah ko berikan pada masyarakat?selain dari hulur sedekah kat masjid tiap2 jumaat.kalau ko g sembahyang la.kut la ada kuar duit sendiri,bagi kat anak yatim untuk beli buku.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau aku nak tulis pandangan aku pasal politik kena tiru sapa2 ke? ni negara demokrasi, sapa2 berhak bagi pandangan. pandangan aku kalau nak bantu student, turunkan yuran pengajian. bagi rebat smartphone bukan bantuan pelajaran. bantuan baucar buku aku tak pertikai kerajaan bagi, aku cuma menempelak kebanyakan student2 yang salah guna jual kat orang lain atau beli benda bukan2.

      pasal gula naik tu pun kalau ko tengok aku tulis kat atas tu aku tak kisah pun harga dia nak naik, aku cuma pertikai alasan tak masuk akal yang nak kaitkan kenaikan harga gula dengan pesakit diabetes. yang kau ni menggelabah sangat lepas tu nak kait2 dengan kaum, bangsa tu kenapa tetiba keluar cerita tepung la gardenia la. lain kali baca kasi habis dulu baru komen.

      btw aku solat ke aku sedekah ke perlu ke aku declare kat kau?

      Padam
    2. sabaq noob..dia nk provok tu..

      Padam
    3. Ini mesti anon dari blogserius yg x puas ati dgn noob..sampai sini dia kejar ko..memang dlm hati dia penuh dgn perasaan dengki dan dendam ni..haha..relex lah jgn serius sgt..org lain kalau sembahyang,derma ke x lah menunjuk-nunjuk mcm ko..

      Padam
    4. ni blog noob,suka ati dia la nak tulis apa.dia nak tulis benda bodoh ka,pandai ka,isu sensitif ka..kalau tak suka,tak payah layan.dia tulis,dia tau la tanggung risiko.dosa pahala dia kat blog ni kita tak payah persoalkan.tuhan ja yg tau.

      Padam
    5. dia ni mesti baru start sembahyang 2-3 hari pastu dah rasa sgt alim

      Padam
    6. Haah,kilang gula melayu yg pegang kan?jadi,x salah kita kayakan seorg melayu dan membebankan berjuta melayu yg lain,tu point ko kan?Noob ckp bende yg betul la,ko sentap sgt pasal perkauman ni naper? Dr PERKASA ek? Pesal melayu takut sgt ngan kaum lain,dh kita tgk dorg maju,contohilah mana yg baik,kaji naper diorg boleh maju,bkn paranoid x tentu pasal.

      Padam
  15. sial,PON kena maki kaw2 punya kat blogserius..hahaha.

    BalasPadam
  16. TAMBAHAN :

    1.harga garam di naikkan utk elak rakyat kena sakit darah tinggi
    2.harga beras di naikkan utk elak rakyat obesiti
    3.harga minyak masak dinaikkan utk elak kolesterol
    4. letrik wajib di naikkan utk galak rakyat jgn bazir letrik.
    5.harga udang dan sotong di naikkan utk elak sakit gout.
    4. harga kereta di naikkan utk galak rakyat naik beskal.
    5. petrol di naikkan utk elak kesesakan lalu lintas..
    6. cukai dinaikkan utk duit poket kak mah shopping hand bag baru.



    ada apa2 lg tambahan...? kah kah.

    BalasPadam
  17. by de way noob. ko punya manifesto byk di ambil oleh pembangkang sbg contoh isu kereta, pendidikan juga tol.

    BalasPadam
    Balasan
    1. noob main tulis dan amik org punya je.dia bukan ahli ekonomi pun.nak kata keje kat Unit Perancang Ekonomi lagi la jauh skali.

      Padam
    2. Ooo aku amik dari org lain rupa2nya. Sape la org lain tu ye. Btw ko tahu ke aku keje apa? Mcm la ko kenal semua org kat EPU tu :)

      Padam


  18. Seorang kawan habiskan 1 1/2 bulan gaji masa kerja cuti semester untuk smartphone saja. Bila nak bukak sem, gelabah mintak duit kat parent untuk cover yuran.

    Smartphone memang keperluan.

    BalasPadam
  19. kita nak gula murah,kenapa tak buat ladang tebu besar-besaran?

    kita nak petrol murah,kenapa tak buat carigali minyak dari perlis hingga ke sabah?

    kita nak tepung murah,kenapa tak buat ladang gandum besar-besaran?

    Kita nak Smartphone murah,kenapa tak buat kilang smartphone besar-besaran?

    Kita nak kereta murah,kenapa tak buat kilang kete banyak2?

    Kita komplen trafic jem,kenapa tak kurangkan kete banyak2?

    Kita cakap melayu mentaliti subsidi,so kenapa masih mengharap segala-galanya kepada kerajaan?subsidi pertanian,subsidi minyak,subsidi gula,tepung,Br1m dan sebagainya?

    Kita rakyat malaysia adalah masyarakat komplen dan bersungut.

    BalasPadam
  20. kita bercakap soal harga keperluan,kita terlupa kita adalah negara pengguna.

    kita mengeksport kesemua barang2 tersebut(gula,garam,tepung dsb),disamping di masa yg sama kita terlupa yang trend harga barang keperluan dunia semakin meningkat setiap tahun.

    Negara pengeluar semakin tahun semakin kurang pengeluarannya,mungkin disebabkan masalah alam(pemanasan global,kemarau,banjir dsb),pembangunan..seperti di malaysia banyak tanah pertanian dijadikan perumahan dan kawasan bandar,pertanian tidak menjadi dan pelbagai masalah lain.

    Kenapa rakyat Malaysia tidak memahami perkara2 disebalik tabir ini?ini bukan soal UMNO BN,ini masalah global..sekiranya PR mengambil alih..mereka akan turut sama menghadapi masalah yg sama.

    Negara kita bukan satu2nya mempunyai masalah2 kenaikkan harga barang kerana satu dunia menghadapinya.

    Ya memang,Kapitalis memang membuat untung,tapi apa yg boleh kita buat?kita mencari rezeki pun dgn syarikat2 kapitalis ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. so,whats ur point?aku rasa ramai yg boleh faham dgn masalah kenaikan harga barang,org cuma tak boleh terima alasan2 dangkal yg diberikan.kamon la,harga gula naik sbb nak kurangkan diabetes?ingat rakyat tu budak sekolah rendah ke?ckp je la harga gula naik sbb harga pasaran dunia naik,habis cerita,walaupun lepas dikaji sebenarnya harga gula asaran dunia makin menurun.dah la cukup2 la kita semua diperbodohkan oleh pemimpin2 yg bodoh,bak kata Tun M sendiri.

      Padam
    2. So kenapa alasan bodoh macam tu ko nak ambil kira?kenapa kau tak ambil alasan yang lebih logik dan rasional?

      Kemon lah,tak kan kau sebodoh tu?

      Padam
    3. mestila alasan bodoh nak ambik kira,sbb yang bagitau tu pemimpin negara.aku tak sebodoh tu,sbb tu aku persoalkan.tulah kau,terima je ckp pemimpin2 tu bulat2,sbb tu dia cakap benda bodo pun kau angguk je ya...oh kau pun sendiri mengaku dia bagi alasan bodoh kan?hahahah kesian aku pencacai umno ni akhirnya mengaku diri mereka dan juga pemimpin2 mereka bodoh...eh sekali lagi bukan aku yg kataaa...tun M yang kataaa...

      Padam
    4. kalau alasan sebodoh tu kau ambil kira,kau pon sama bodoh lah dgn pembuat alasan bodoh tu..

      kemon..tak kan kau meletakkan akal kau setaraf tu? kemon..

      Padam
    5. ceh,harga gula naik dok kecoh..yg dok sebut bodoh2 kat org tu,dosa dok naik tak kecoh pulak.

      Padam
    6. Anon 6.19..kau BODOH

      Padam
    7. anon pencacai umno dah habis modal ke,ulang ayat sama je.kemon,takkan ko nak dok diam je pemimpin ko bodoh2kan rakyat,kemon,takkan kita nak ikut bodoh mcm diorang jugak...kemon...

      Padam
    8. kemon,kemon come to daddy

      fap,fap,fap

      Padam
    9. dah kalu herge gula dunia dah menurun pekejadahnya nak subsidi lagi bahalol,herge gula dunia turun herge gula kat malaysia pun turun le bodo woi..

      Padam
  21. mari lah mari pergi mengundi, itu tangungjawab anda takat komen bnyk sini ngan mcm2 pendapat baik undi, dan terpulanglah pada keputusan majoriti....masing2 buat silap dan masing2 ada tak berkeinginan nak membetulkan kesilapan kalau dah tau? sendiri jawab ngan Tuhan....

    #PendekarAnon

    BalasPadam
    Balasan
    1. butoh pak hang cakap buat style

      Padam
  22. PoN,ceciter sikit perkembangan caci maki yg anda hadapi di blogserius..keadaannya seperti sngt kritikal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak campur di blog ayam dan babi lagi.

      Padam
    2. Apa yg kritikal sgt tu? Boleh sampai buat aku hilang pekerjaan ke, atau sampai aku hilang tempat tinggal ke, atau buat aku mati ke? Tak kan... So takde apa yg nak dikisahkan pun kan? Biasalah subspesies anon. Tak perlu nak peduli sgt pun, aku anggap ia sebagai entertainment dan hiburan saja

      Padam
    3. PON butthurt detected

      Padam
    4. tapak sleman gay butthurt detected

      Padam
    5. curious la jugak..kenapa ko je yg jadi makian?camner diorang boleh attack ko?apa ko dah buat?

      Padam
    6. sebab si sleman ni suka buat annoying org dgn soalan2 bodo dan suka buat lawak tak jadi yg sangat Nerd dan noob.

      Padam
    7. Salah, logik dia simple je, kalau aku buat lawak bodoh yg sama dgn nama anon sure org buat bodoh dan tak peduli, tapi sbb yg komen tu seorg registered user + aku tinggalkan link ke buasir otak, tu yg org berbulu tu, tapi ada aku kesah? At least ada jugak org klik link tu, yg anon2 tu dok maki2 mencarut2 tu apa diorg dapat? Tak dapat apa pun hahaha apa pun xbleyyy

      Padam
    8. tak dapat apa2 hang cakap... kami dapat kutuk hang lah yg bajet ilmiah nak mampos... bodo tol... copy paste dr blog org, ngaku tulisan dia plak... tak malu curi info... original entry kat sini cuma terjah blok awek.. tu je...

      mengaku "prince" konon... belum sunat, mengaku prince... prince babi

      Padam
    9. ok masih lagi tak dapat apa. takpe aku faham ko baru lagi masuk sini. kalau ko hebat sgt buktikanlah aku copy paste dari mana2 blog orang, kalau setakat sembang lebat lepas tu tambah dengan perkataan babi anjing, budak2 sekolah rendah pun boleh buat lebih baik dari tu. kau ckplah apa kau nak cakap pun, at the end kau hanya anon yang gagal mengawal emosi. kesian aku tengok ko, takpe aku faham, orang yg gagal dan kurang mendapat kasih sayang mmg selalu mcm ni. kalau kau rasa dgn mengutuk aku dapat tenangkan fikiran kau dan dapat melupakan segala titik hitam dalam diri kau, takpe kutuklah aku lagi, jadikan aku tempat untuk kau luahkan segala emosi kau.

      Padam
    10. " tak malu curi info." Kata Tanpa Nama. Mesti tanpa Nama juga adalah budak sekolah ponteng lepak CC. BBNU..Budak Baru Nak Up atau BBNT - Bulu Baru nak tumbuh....

      Padam
  23. yg aku risau mcm Malaysia ni tak lama lagi akan dilanda hutang yg sangat la banyak. kalo dah mmg hutang, bertambah la hutang.

    erkk.. aku takut mesia ni akan di'jual' la.

    erkk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cepat lari duk indon bhai,slamat..

      Padam
  24. salam,

    budget bias, sbb mcm kita yg swasta ni bukan rakyat.

    sokong kenyataan, guna ptptn beli smart phone pastu minta hapuskan ptptn, x boley pakai punye org >0<

    KLIK polis minta rasuah drpd DJ

    BalasPadam
  25. salam. bro, agk2 r klu nk kutuk budak yg beriya gembira 2 pn adoinye..budak 2 kne paksa kot buat bnde 2..dye pon xthu mse dye tgh buat cm 2 automatik org ckp dye gmbira psal rebat 200 2.dye xthu bro..dye kne pkse dgn jurugambar 2..bertimbang rse la sket..sblm ckp 2 bia thu pkra sbnr k..peace :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. adoi asal ko lebih2 je komen pasal budak tu..mesti ko ekkk ,ala jgn malu kalau muka dah tepampang kat newspaper ... jgn emo sgt de..jadi mmg ko tau perkara sebenar ?

      Padam
    2. secara jujurnya bkn aku bdk 2..aku ade mse kejadian 2 brlaku..so aku mmg thu crita yg sbnr..dont judge people by picture..:)

      Padam
  26. sekarang kan ada bot like , cuba check yang like ber gala2 tak henti mesti ada yang dari botswana ke africa ke , telah terjadi dan telah terkantoi guna bot . adoi setakat like beribu tak heran kalau hari2 org maseh bising

    BalasPadam
    Balasan
    1. bot like bukan dlm youtube. untuk blogger bleh la..sbb setting balik JS code.

      Padam
  27. ok...saye suke bace blog ini....

    BalasPadam
  28. ok...saye suke bace blog ini....

    BalasPadam
  29. itulah..cakap memang le senang...
    kamu tak tahu perangai rakyat malaysia yang berbilang kaum ni???
    tapi tak komen kaum lain, nak komen bangsa MELAYU jer...
    bangsa melayu ni nak habaq mai,, kalau kerajaan cerita subsidi telah bertimbun2 bagi kat rakyat hinggakan malaysia adalah antara negara tertinggi memberi subsidi di dunia...alamatnya kena maki la kalau cakap macam tu...
    ada ler dua tiga orang nak puji...beribu lagi maki kerajaan...kerajaan TERPAKSA membuat mekanisma macam ni...sifat orang melayu ni..nak kena rayu..nak kena tunjukan DUIT depan mata..pastu cakap...mak cik, pak cik , adik, kakak, abang, nilah kerjaan bagi duit sebab nak bantu semuaaaaaa rakyat .... dan dan masa tu..menangis pelukkaki(lol) najib... dan dan masa tu baru ingat kerajaan kita baikkkkk...kerajaan kita nak membantu rakyattttttt....hidup umnoooooooo....
    tulah tuan2 dan puan2 sekalian..sebabtulah diwujudkan segala bantuan yg kadang2 nampak tak masuk akal...
    tapi semua orang nak hak masing2...pekerja swasta dapat bonus kadang2 sampai 9 dan 10 bulan...pekerja awam tak kisah pun...bonus depa lagi berlipat ganda..bila kakitangan awam dapat 1 bulan 1/2(baru nak merasa tahun ni,,tiap2 tahun setengah bulan jer) satu negara kecoh..susah tuan2 dan puan2 nak jadi pemimpin yang adil ni....
    bagi rakyat malaysia pemimpin kena naik kereta lembu(lol) tak leh naik jet atau pun benda2 yang mahal..walau pun hakikatnya pemimpin kena ada hak tu demi imej dan sebagainya...tapi bila anwar naik jet..semua penyokong pembangkang dan tak sokong pembangkang akan kata...biarlah itu hak dia...kenapa nak bising...takkan lah anwar nak naik air asia je kot...takkkan lah beli bas 2 tingkat yang siap renovate harga setangah juta..takpa..itu hak dia...
    inilah mentaliti orang melayu wahai tuan2 puan2...
    masing2 sibuk nak hak sendiri...
    susah macam ni.....hmmmm..entahlah.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hidup umnoooooooo or hidup lemboooooooo

      Padam
  30. pastu ada pulak org tu pandai sangat sampai boleh buat manifesto sendiri..lagi dahsyat dari manifesto BN atau Pakatan.dahsyat.Dok umah,buka tenet je pun..boleh buat manifesto.org lain dok kira budget,pendapatan,hutang,hasil segala bagai..tapi dia lain,boleh tulis manifesto dalam masa 1 malam ja.lepas tu dok kondem budget tu tak kena,nitak kena,sepatutnya macam ni,sepatutnya macam tu.ekonomi dan politik ni hebat la.

    kalau sembang bab perubatan,kena amik medic..baru hebat bila bercakap.bila nak sembang pasal engineering..budak2 engineering kena blaja sampai pandai btul2,baru boleh sembang.sama jugak bidang lain.tapi ekonomi dengan politik ni lain,secara automatik semua org bercakap macam ada PHD..kat kedai kopi,dalam internet (blog)..berlambak.tak payah blaja keluk,teori,perdagangan,kadar tukaran,saham,sains politik.cukup dengan ada blog,ada follower..semua bidang automatik dia jadi pandai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ade org panas punggung la haha.mapuhla die nak tulis manifesto ape pun.yg die tulis tu dari pengalaman die sebagai rakyat biase,salah ke?ade effect ape2 kat ko ke ape yg die tulis tu????mane tau kot2 ade bijak pandai bace dan menilai balik cadangan tu,barula rakyat yang proaktif.kalau kene ade phd baru boleh ckap pasal politik beberape ramai yg ade phd dlam politik kat mlaysia ni.baek jadi lembu la camtu kalau x bole nak cakap/tulis ape2.

      -apec-

      Padam
  31. setiap org ade pendapat sendiri.. tp mmg ramai x setuju pn ngn bajet ni.

    BalasPadam
  32. terime kasih la abg najib. pemimpin yg sgt behati perot. adil dan saksama. xsangke dpt pemimpin yg berjiwe rakyat. najib owhhh najib.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...