Iklan Leaderboard

Rabu, 10 Oktober 2012

32 Segmen Manga Pilihan - Suicide Island


1. Jepun adalah negara yang mempunyai kadar suicide  antara tertinggi jika dilihat pada laporan WHO yang dikeluarkan secara rasmi. Boleh wiki di sini, sini dan sini. Dan boleh google untuk further info.

2. Kalau info suicide rate di Malaysia boleh baca sini dan sini.

3. Mori Kouji, Pelukis Holyland, mendapat idea untuk membuat manga berkisar kisah bunuh diri di Jepun dengan manga , Suicide Island atau Jisatsuo.

4. Sei, antogonis yang gagal dalam percubaan membunuh diri dicampakkan ke sebuah pulau di Selatan Jepun dan dibiarkan untuk mati atau survive dekat sana beserta ramai lagi yang senasib dengan beliau. Pada masa ini Jepun telah mengamalkan undang-undang yang agak pelik.

5.  Cerita yang bagus dari segi emosi , mental dan perasaan seorang pembunuh diri. walaupun lukisan sikit tak lawa.

6. Untuk pembaca matang. Kalau tak matang nak baca juga, terpulang kepada kebijaksanaan masing-masing

7. 3 setengah bintang dari lima.


Baca online: http://www.mangareader.net/suicide-island / http://view.thespectrum.net/series/suicide-island.html


32 ulasan:

  1. oh. ok boleh cari. terima kasih POB

    prince of persia.

    BalasPadam
  2. Bro PoP-Soul,

    Aku baca post ni, rasa macam hang tengah marah time tulih. =.="

    BalasPadam
    Balasan
    1. What???? Takdelah..aku layan manga kejap sempena aku stuck buat kerja..

      Padam
  3. ohh pelukis holyland rupanya..
    patut macam kenal style lukisan dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. holyland tu apa?mohon pencerahan

      Padam
    2. Manga....about street fighting...

      Padam
    3. holyland adalah manga seni pertahanan diri yang boleh tahan masuk akal atau realistik. watak utama adalah seorang pelajar sekolah menengah yang tak tahu apa2 seni pertahanan diri tapi selalu kena buli. demi mahu berubah dari kena buli, dia belajar boxing tapi tumpu pada menumbuk je atau 'straight'. dia berlatih satu jenis tumbukan ini seribu kali sehari. dapat kalahkan geng pembuli. kemudian dia mahirkan cabang2 seni lain pula.

      watak utama adalah budak emo yang kurang kasih sayang, psychopath dan tidak ceria.


      sekian....


      Padam
  4. Kau ni umur berapa tahun PON, masih nak baca komik macam komik manga ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni bukan aku tulis, tapi Pop-Soul. tapi ya, aku masih baca manga, dan umur aku dah 30-an... kenapa, tak boleh ke? mungkin sebab aku dah minat baca manga dari kecik, so dah jadi hobi sampai sekarang. btw kat jepun org tua pun masih baca manga, walau umur dah 40 50. benda ni sama je macam ko baca novel, bezanya ada illustrasi dan gambar, kalau novel ko kena bayang sendiri. dan jalan cerita dia heavy, bukan macam komik aatu kartun2 kat malaysia ni.

      Padam
    2. manga lagi banyak pengajaran (manga yang baik la) daripada drama akasia Kau Yang Terindah..

      Padam
    3. wow!! 30-an masih baca manga..tak cuba hobi lain ke? main kapal terbang remote control ke..

      Padam
    4. Kesian ko noob..inikah tandanya ko masih bujang..tak pa noob ada rezeki adalah jodoh..

      Padam
    5. eee bangangnye thewellwiththeworldtoday. komik tak semestinya utk budak2. komik ni ada genre jugak. kalo ko suke porn, pi carik komik porn. kalo orang suke bende ke arah religion, ade je komik religious.

      eeee aku sakit hati betul dgn orang pemikiran mcm ko ni.

      dan orang bujang bukan smestinya sbb komik. aku kenal ramai yg masih bace komik tp dah kawin.

      eeee bangangnya, sbb aku ni minat lukis2 dan bace komik, tngk anime, la gak aku sakit hati dgr orang ckp cmni.

      kbai.

      Padam
    6. sorry2..jgn lah marah sgt..aku hanya bersarcasm..sbb masa kecik2 dulu aku ada lah baca doremon dn dragon ball, remaja aku suka tengok anime..tapi tak tau plak manga ni ada mcm2 genre ingatkan genre fantasy dan kebudakan jew...skrg ni walaupun tak baca komik dn jarang tengok anime aku tetap main permainan seperti rc-car dan gundam walaupun umur dah mencecah 24thn.. kpeace

      Padam
    7. ok pe baca manga.no hal lah..tak semestinya tak matang.nak pwer,baca la manga yg seram2 punya jalan citer..ade adengan bunuh2..tu sah2 budak kecik tak leh baca

      Padam
    8. Mangakas themselves org tua ramai kot.. Osamu tezuka sampai ke akhir hayat lukis komik

      Padam
  5. hmm..nampak je manga...tp cerita ada jugak berat2 sikit.
    macam bleach. mula2 baca...tengok...ringan.
    dah lama2...aish..berat:)

    BalasPadam
  6. mana nak sedoot? pop-soul

    BalasPadam
  7. Aku pernah terbaca sinopsis cerita ni, tapi belum baca manganya lagi..macam menarik bab undang-undang pelik jepun tu..ada online reading tak?bak link..

    BalasPadam
  8. Katne ada?mangable?mangareader?

    BalasPadam
  9. manga reader pun ada, ni antara list manga ak bc gak bulanan ak tersempak manga ni sebb tajuk dia macm menarik...

    BalasPadam
  10. Berapa ramai agaknya dari pembaca manga yg sgt menghayati manga, sgt kenal penulis dan pelukis manga, sangat tahu biografi watak2nya dari kecil, tahu ahli2 keluarga watak manga, tahu konflik2 yg berlaku, - yg dah baca dan menghayati sejarah Rasulullah dan para sahabat, kenal penulis sejarahnya, sangat tahu biografi2 Rasulullah dan para sahabat, sangat mengenali Rasulullah, sahabat dan ahlulbait, tahu peristiwa2 yg dah berlaku? Sabda Rasulullah 'Bukanlah dari golonganku mereka yang menbenci dan tidak mengamalkan sunnahku' (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Berani ke kita nak mengaku kita ummat Rasulullah? Siapa ummati, ummati yg Rasulullah sebutkan tu? Kita yg dah sah2 Rasulullah tak mengaku ummat pun masih bersenang lenang membaca, mengkaji, dan menghayati manga yg langsung tiada kaitan dgn Rasulullah.. Tak takut ke? Tak rasa malu ke? - Peringatan untuk diri saya khususnya dan kawan2 amnya.. Wslm.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu dia...mai dahhhhhh

      Padam
    2. serius betul isu baca manga ni..tak ku sangka tahapnya sebegini..

      Padam
    3. mohon pencerahan bab "Siapa ummati, ummati yg Rasulullah sebutkan tu?". bab nabi sebut ummati ummati nih sempena apa ya?

      Padam
    4. itu dia

      mende macam ni tibe2 lak nak masuk

      cuba la tarbiah pemimpin2

      ni rakyat bawah2.
      g tarbiah yang core dulu

      Padam
  11. Trimas Pop Soul atas cadangan komik tersebut. Dah abis baca sampai 50 episod,

    Kalau boleh buat lagi segmen komik, cuma cepatkan sikit. Dua minggu satu tajuk ker?

    Sekian

    BalasPadam
  12. lukian sikit tak lawa??? dik, style lukisan masing2 mangaka ada keunikan bertepatan dgn genre yg hendak dibawa ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh..datang balik? Lukisan memang tak lawa...jalan cerita bagus....macam crayon shin-chan

      Padam
    2. beauty is in the eyes of the beholder bebeh...

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...