Iklan Leaderboard

Jumaat, 16 Mei 2014

21 Cabaran guru dulu VS guru sekarang

Zaman berubah, begitu juga dengan cabaran yang dihadapi para guru dalam menangani anak2 murid. Kalau dulu murid takut dan hormat cikgu, tapi sekarang bukanlah cikgu takut sangat pada murid, cuma ramai murid dah tak takut dan tak hormat pada cikgu.








Tapi bagi aku cabaran cikgu sekarang yang paling besar bukanlah nak menangani budak yang nakal atau gangster, tapi budak2 batak baru nak up hotstuff pavi poyo bani hudson evans dawson couple seminggu, fake relay dan yang sewaktu dengannya.

Budak2 gangster ni bila mereka buat salah, pukul budak, buli junior, pau duit, bila kantoi selalunya cikgu diorang akan kenakan hukuman, dan lepas dah lama2 tu diorang akan sedar.

Budak2 batak ni memang la tak nakal macam budak2 gangster, tapi benda pelik dan bangang yang diorang buat terutama kat luar sekolah, kat Internet, kat media sosial, kat shopping mall dan lain2 jarang sekali dipedulikan, namun fenomena semakin membarah inilah yang menjadi titik tolak kepada permasalahan sosial di kalangan generasi muda yang kita hadapi pada hari ini.









Harap para guru, ibu bapa dan masyarakat lebih peka dan mengambil kisah terhadap fenomena batak yang semakin menjadi2 dan menular di kalangan generasi muda masa kini.

Tulisan dari seorang rakan:
Siapa yang menetapkan untuk menyambut hari guru mesti beri hadiah? Kalau perkara itu harus atau terpulang, tidak perlu pesan supaya esok datang perlu bawa hadiah. Cikgu pula sepatutnya senyum pada semua orang. Baik yang memberi hadiah material, mahupun yang sekadar hanya memberi ucapan kepada kamu.

Anak-anak murid ini, mereka memang menghargai guru. Cuma, tahu sahajalah. Budak-budak. Mereka tidak pandai menunjukkan reaksi yang bagaimana.

Soal hadiah. Dahulu, ucapan terima kasih juga sudah jadi penghargaan yang besar buat cikgu. Sekarang, material yang dipandangnya. Ucapan tidak diendahkan. Budak-budak yang hanya mampu membeli hadiah di kedai RM2 rasa terhina bila melihat rakan yang mampu membeli hadiah mahal-mahal buat cikgu. Sudah macam pertandingan ayah siapa yang paling kaya.

Mengajar tu, biarlah ikhlas. - Mr.Toygun

Masa zaman aku sekolah dulu, mak bapak aku tak pernah beli apa2 hadiah dan suruh bagi kepada cikgu. Yang aku ingat aku hanya pernah buat kad ucapan Selamat Hari Guru buatan sendiri, itupun untuk diberi kepada seorang dua guru favorite aku.

Selamat Hari Guru kepada semua guru2 di Malaysia.




tags: selamat hari guru cikgu cabaran dahulu dulu vs sekarang disiplin moral sikap hadiah budak nakal gangster batak hisap rokok

21 ulasan:

  1. 1st...

    Kebanyakan guru ialah ppuan..n ppuan selalu dihargai. Sbb tu hari guru selalu dirai sama mcm rai hari jadi. Mereka bukan nak hadiah besar2...maybe benda yg simple seperti bunga atau kad, tp cukup mengembirakan hati guru.

    X dpt diakui yg budak2 zaman skrg dah x takut cikgu....sbb dah ada peraturan mcm kat Sweden di mana budak2 xleh disentuh n dipukul, nanti kena gantung atau masuk jel. Bg sy, semua berpunca kpd ibu bapa. Kalau ibubapa mcm serupa x ambil tau pasal anak2, jdla budak2 yg kita lihat skrg. Kalau sy ada anak kat sekolah pun, sy akan bg rotan kat cikgu utk rotan anak sy kalau dia nakal n x dgr ckp.

    Sbb sy tau sy jd 'org' skrg sbb didikan tegas dr ibubapa sy, tp dalam tegas ada kasih syg, tp x selalu dimanjakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Prince of Boobs16 Mei 2014 5:46 PTG

      Oh Rozana

      Di kala kepikiran tentang bisjut & royi
      Yang tidak tahu entah di mana
      Sering hati ini teriak dengan teriakan bangla
      Mencari menunggu kedatangan jejaka bangla
      Sampai kamu menangis tanpa bisjut & royi
      Sampai bangla pun teriak tanpa seketul bisjut

      Oh Rozana

      Bangla merasakan bisjut & royi
      Sangat letih menunggu warga bangla yang di nanti
      Sangat berat melepaskan bisjut & royi ini
      Terlanjur masuk dalam hati
      Sampai kepikiran juga
      Apakah mungkin bila nanti bisjut & royi itu dijual
      ia akan mendapat sambutan jejaka bangla?

      Oh Rozana

      Apakah itu bisjut & royi?
      Ataukah ia hanya perkataan semata-mata?
      Tapi hatiku tegar membeli bisjut & royi
      Walau akhirnya ianya basi juga

      Nak bisjut?

      Padam
  2. Semua orang bertanggungjawab atas setiap perbuatan mereka sendiri, implikasi yang timbul dari perbuatan mereka harus diketahui dan bersedia tak kira baik atau buruk. Apabila kita mula menyalahkan setiap kesilapan kita kepada orang lain, maka kita mula hilang tanggungjwb kepada diri kita. Kita akan mula melakukan perkara tidak elok. Ibu bapa menyalahkan guru, anak2 menyalahkan ibu bapa, rakan menyalahkan rakan yang lain, jiran menyalahkan jiran yang lain, bos menyalahkan pekerja, pekerja menyalahkan bos.
    Itulah sebab terjadinya remaja-remaja yang semakin hilang pertimbangan sekarang ini. Tiada siapa yang rasa bertanggungjawab membimbing mereka. Memang ada yang masih ambil berat utk memperbaiki masalah ini,cuma dalam bilangan kecil.

    BalasPadam
    Balasan
    1. stuju!.. skrg ni yg kurang pd msyarakt kita, bgaimana strategi mgatasi ssuatu mslah....

      Padam
  3. Teringat ms skolah menengah blaja cerpen, ade cerpen tajuk "hadiah hari guru". Anak murid tu hadiahkan ulam je kat cikgu ms Hari Guru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nangis kot baca cerpen tu...huhuhu...yg cerpen terbaru ada cerita anak murid bg cikgu dia kasut...sebab masa sekolah dia xmampu beli kasut.....tu pun sedih gak....

      Padam
    2. aku baca cerpen kisah cikgu suraya lg sedih bak hangg, sampai menitis2 air... mani aku

      Padam
  4. lawak la budak pavi bergambar dengan stail gempak, tapi pakai selipar jepun jer.. kah kah kah!

    BalasPadam
  5. pengaruh movie malaysia yg mengangkat gengster orang2 yg rebel menjadi mcm hero.... cool dan gempak, orang yg mengambil masa untuk berubah menjadi baik dianggap hipokrit..... apa bodohnya tanggapan itu ahahahahaha2

    BalasPadam
    Balasan
    1. hadiah baik untuk guru disayangi ialah makanan, kasi dia makanan coklat ka biskut ka dsb.. ak selalu buat camtu ja

      Padam
  6. mmg besar cabaram menjadi pendidik zaman sekarang..silap sikit diasaman mak bapak...anak2 jadi semakin biadap

    BalasPadam
  7. orang cerdik sila komen

    BalasPadam
  8. Prince of Boobs16 Mei 2014 5:44 PTG

    Oh Rozana

    Di kala kepikiran tentang bisjut & royi
    Yang tidak tahu entah di mana
    Sering hati ini teriak dengan teriakan bangla
    Mencari menunggu kedatangan jejaka bangla
    Sampai kamu menangis tanpa bisjut & royi
    Sampai bangla pun teriak tanpa seketul bisjut

    Oh Rozana

    Bangla merasakan bisjut & royi
    Sangat letih menunggu warga bangla yang di nanti
    Sangat berat melepaskan bisjut & royi ini
    Terlanjur masuk dalam hati
    Sampai kepikiran juga
    Apakah mungkin bila nanti bisjut & royi itu dijual
    ia akan mendapat sambutan jejaka bangla?

    Oh Rozana

    Apakah itu bisjut & royi?
    Ataukah ia hanya perkataan semata-mata?
    Tapi hatiku tegar membeli bisjut & royi
    Walau akhirnya ianya basi juga

    Nak bisjut?

    BalasPadam
  9. Aku tau Noob mesti post topik ni. So aku menumpang je la ye noob.

    Kepada bini aku. ni 1st time ko sambut hari cikgu ngan status cikgu sepenuh masa kan sebab sebelum nih still status cikgu "part time" je. Udah-udah peningkan pala budak-budak tu. Jap ustazah jap cikgu jap akak jap makcik. Ajar budak-budak special tu elok-elok yang sememangnya berbeza ngan budak normal.

    Dengan ucapan kat ko dari aku "Ngajor budak-budak tu jangan duk nak bukak buasir otak tunggu nak baca post laki ko nih"

    Selamat Hari Guru

    BalasPadam
    Balasan
    1. bini blackberry16 Mei 2014 8:05 PTG

      K bang...balik nanti jgn lupa beli jajan...

      Padam
    2. bini muda blackberry16 Mei 2014 8:23 PTG

      abg sejak bila saya jadi cikgu bang??? ooo abg ada bini tua xbgtau ye???

      Padam
    3. Kekasih blackberry16 Mei 2014 11:08 PTG

      sejak bila bb kahwin no?

      Padam
    4. Yg cikgu tu aku bini tua. Korang bini baru Jgn kuang ajaq baq ang .. .

      Padam
    5. bai anon2x sume rilek2x sudah..bb ni conpem bini sorng jer, tgok je gaya bahasa die ckp ngn bini mcm gangster, mn de pompn lain nk sngkut, skill mengayat out terus..ha ha ha

      Padam
  10. Tergelak dalam twitter bila nama evans, hudson, senrose, berlambak-lambak dan kini ssup. Macamlah swag sangat hahahaha.

    BalasPadam
  11. Macam gambar khk je,.. huhu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...