Iklan Leaderboard

Isnin, 26 Mei 2014

31 Apabila menteri bertukar menjadi Super Saiyan


Walaupun Malaysia juga ada Super Saiyan, tapi kecundang juga ditangan Jepun dalam kejuaraan final Piala Thomas. Ini kerana mereka juga bukan sahaja ada Son Goku, malah Naruto, Kurosaki Ichigo, Doraemon, Ultraman, Kamen Rider dan pelbagai lagi.


Tapi apa yang lebih cool adalah respon daripada Menteri Belia dan Sukan sendiri:

Twitter KJ

Kadang2 orang akan menyokong seseorang kerana personaliti mereka, seperti ada orang yang mengundi Dyana Sofya kerana personaliti beliau yang nampak menarik, cantik dan muda, orang juga pasti ramai yang akan menyokong KJ kerana sikapnya yang cool dan mesra alam.

Apa2pun, tahniah kepada semua pemain pasukan badminton Malaysia yang bermain berhempas pulas di perlawanan akhir Piala Thomas semalam. Walaupun penantian selama 22 tahun Malaysia untuk menjuarai Piala Thomas tidak tercapai, tetapi sekurang2nya dah pergi ke final dah cukup bagus.


Mungkin kalau ada negara yang boleh dijadikan contoh dalam pembangunan bidang sukan, itulah negara Jepun. Mereka sudah berjaya dalam sukan bola sepak dan beberapa kali masuk dalam Piala Dunia, kali ini menguasai sukan badminton pula. Mereka juga telah menjadi kuasa besar dalam sukan yang selama ini dikuasai oleh negara2 dari Asia Tenggara seperti sepak takraw.

Dan badminton bukan sukan utama pun di Jepun. Sukan paling popular di negara mereka adalah baseball. Bola sepak di negara mereka baru mula popular selepas tahun 1992. Lain2 adalah sukan seni mempertahankan diri seperti sumo, tinju dan karate, golf, lumba motor dan bola keranjang. Namun, mereka masih boleh memenangi Piala Thomas mengalahkan gergasi2 badminton lain seperti China, Indonesia, Malaysia dan Denmark.

Sesuatu untuk difikirkan:
Di luar negara, bekas2 pemain dan atlet sukan yang berpengalaman menjadi penaung dan peneraju badan dan persatuan2 sukan.

Di Malaysia, golongan bangsawan, ahli politik, para vip, golongan konglomerat dan kapitalis yang tidak mahir dan berpengalaman dengan suatu sukan itulah yang menjadi penaung dan peneraju badan dan persatuan2 sukan.

Lantaklah, cakap pun takde guna, sebab akhirnya semua kelemahan boleh ditutup dengan laungan
MALAYSIA BOLEH!




tags: menteri belia sukan kbs kj khairy jamaluddin super saiyan saiya meme viral final perlawanan akhir piala thomas cup malaysia vs jepun japan kalah menang win lose 3-2 pembangunan sukan

31 ulasan:

  1. Kesian dengan Dato' Lee Chong Wei, x sempat merasa kejohanan dunia dengan Piala Thomas walaupun dia cukup hebat. Dia dengan Lin Dan berada dalam kelas tersendiri, jauh hebat dari player laen,cume Lin Dan atas sikit dari dia. Sayangnya, mungkin ni last thomas cup tournament untuk dia. Dia dah di penghujung karier tp kita still xde pelapis untuk ganti tempat Dato' LCW

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semoga ada wakil dari kalangan org melayu pulak nnt ni utk mewakili msia, jd pengganti LCW. Apa, dh xde melayu yg minat nk jd pemain badminton profesional dh ke selepas keluarga sidek tu? Kamon la msia, xde rse apa2 yg xkne ke bila tgok muka2 wakil msia sume mata sepet, cuma jersey je yg nmpk msianya? Cer kasi dorng pkai jersey china, mmg sah2 nnpk china weh. Jepun smua antar wakil org jepun, china antar org cina, indon pn antar peria indon, msia? Nama je dpt silver tp xde tenaga melayu langsung, kecuali sidek sbg coach yg dh x bertanding tuh, eh kamon la msia..why like dat maa???

      Padam
    2. Rashid sidek tu pn bermata sepet mcm cina..lulz

      Padam
    3. Ak x kesah bangsa apa yang maen, janji dia orang Malaysia. India ke, cina ke, sepet ke, sawo matang ke, ak akan sokong selagi dia ada IC yang tertulis warganegara (bukan yang dibeli punya maa)

      Padam
    4. nk buat mcm mana dlm dunia ni klu kita sorang ja hebat tak guna kena satu pasukan hebat apa² cuba lagi lain kali :D

      Torrent Movie Melayu, Majalah & Komik Malaysia @ MelayuCrewz

      Padam
    5. betul tu.. tak kira Cina ke, india, melayu ka, iban ka, kadazan ka.. janji IC tulis warganegara aku sokong.. Bukan naturalisasi punya pemain seperti pemain wakil USA, france dan canada tu.. isu perkauman dah isu yang ketinggalan dah sekarang ni.. itu zaman UMNO/BN lagi masih main isu kaum ni..

      Padam
    6. coach melayu lagi suka pi train team japan lagi dari bergelumang dengan politik pengurusan sukan di malaysia..hahahahahahahaha, hidup melayu di jepun!

      http://youtu.be/-wU2cu3APtA

      Padam
    7. http://buasirotak.blogspot.com/2014/05/membentuk-masa-depan-murid-tidak-bijak.html?m=1

      Padam
  2. https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/10389680_681781238553863_7228127056546976024_n.jpg

    tya BAM kenapa byk player lari

    BalasPadam
  3. Bg sy....Malaysia sudah bagi yg sgt terbaik....pada asal ramai x update Piala Thomas ni sbb mesti China menang bergaya 3-0 utk semua lawan masing2...tp siapa sangka Jepun boleh titik China 3-0. Pas2 malaysia boleh kalahkn Denmark, Korea n Indonesia yg sememangnya bagus dlm kelas tersindiri.

    Jgn lupa bergu kita digandingkan last minit n tiada official pasangan mereka dlm mana2 tournament sebelum ni, tp mereka boleh kalahkn beregu yg hebat2 terutamanya dr Indonesia n Korea. Dr target asalm smpi semi final, tiba2 kita berjaya melangkah mudah ke final.

    Tp bila masuk final, baru malaysian mula update tournament ni smpi merayu bg siaran kat tv1. Mula la meletak harapan yg sgt tinggi utk menang (sbb ingatkn Jepun ni ayam je mcm sy) sbb bukan lawan China time Final. Bila kalah, mula nk hentam sana sini...tp sedangkn mereka buat jauh lebih baik dr apa mereka sepatut lakukan.

    Pasal KJ, he is a good leader yg bagi inspirasi kpd rakyat Malaysia utk bersatu menyokong Msia. Better dr Kak Ros yg sibuk berjoget n nak peluk Chong Wei je..itupun tgk tv je kat rumah berbanding KJ dtg India n merayu kat Astro bg siaran kat tv1 (bukan kerja Menteri Penerangan ke nak pujuk Astro).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab tu kita payah nk berjaya. Asyik kata dah buat yg terbaik. Smpai bila ayam. Kena belasah pn nnti kata dh buay yg terbaik. Ubah mindset la.

      Padam
  4. walauap pun, saingan sengit telah diberikan. Epik gile perlawanan ni. Bolej jadi kisah klasik pada masa depan nanti. =") Apa pun tahniah tahniah tahniah kepada pasukan Malaysia kerana dah berhempas pulas untuk merampas Piala Thomas, namun rezeki tidak memihak pada kita. Sesuatu ptt dibanggakan sbb gandingan beregu sangat menjadi !

    BalasPadam
  5. Pinggirkan yang utama supaya ia di puncak

    BalasPadam
  6. Jepun ni boleh membangun dengan cepat dalam apa2 bidang pun sebab semangat "nakama" dan teamwork mereka yang hebat, tengok la gaya mereka support each other macam mana masa tournament tu, bukan buat muka sedih dan stress macam sesetengah penyokong meleis kat sana, stress aku tengok, adat game la ada menang ada kalah, tak perlu buat muka tension atau menangis la, please la... wakil2 badminton kita tu dah buat yang terbaik, dan dato' LCW berjaya mengalahkan lawannya, gila hebat tuh...

    Anyway, malaysia gave a good fight until towards the end of the game, memang salute la dengan usaha mereka, better luck next time ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. yela plain..saya tgk pemain2 jepon yg bagi sokongan tu..asyik buat standing ovation jer..mana tak semangat pemain yg sedang bermain dan menambah mata..

      pemain2 melais pulak, sokongan pun alahai..nak angkat pungkok pun malas.. budaya standing ovation mmg xder dalam masyarakat kita..

      memang nampak kecil peranan standing ovation ni.. tapi kalo sesaper pernah dapat sambutan begini (bukan raja).. lu tau la camana..mcm nak melompat gerun itik angsa gitu..

      Padam
    2. meleis macam ko la kan...
      setakat bising komplen je banyak

      Padam
    3. komplen & bg sokongan pd team malaysia tu dua perkara yg berbeza, bodoh punya anonymous, itu pn xboleh nk beza, msti kau baru darjah 3..

      Padam
    4. bagila can pr pegang malaysia sekali, barula boleh buat perubahan dlm sukan dimalaysia

      Padam
    5. buat apa bagi can PR pegang malaysia..
      nanti ada acara sukan tibai cinadoll dan peliwat

      meleis yang suka komplen je sokong pr padahal diri sendiri tak sedar sedar nak bagi teguran tapi diri sendiri tak boleh terima teguran...sian meleis sekor ni

      Padam
    6. Meleis yg semua bnde pn nk campurkn dgn hal politik mcm tnpa nm kt ats aku ni mmg bebal abadi, smpai bila2x pn mundur la msia sbb meleis lmbu sekor ni, sian lu meleis ketuanan baka lmbu..

      Padam
    7. meleis macam ko la kan super saiyan
      bebal tahap abadi
      komplen je manjang meleis lembu sekor ni suka salahkan orang lain

      Padam
    8. http://youtu.be/-wU2cu3APtA

      hahahahahahahahahahahahahahaha...

      Padam
  7. meleis tu macam tnpa nma kt ats aku ni la, cth tebaik..
    bodoh sombong nk mpus xbole trima tguran lngsung, trsngkut di tahap dungu abadi xde telo smbunyik di blkg tnpa nama..sian lu meleis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la ko tu..emo dan bebal.. kan? Jgn emo bro..guna akal kat hati..meleis mmg mudah emo.. ayuh buktikan maleis sudah pro bro.. bukan jenis emo lagi.. noob mmg ok jer..meh berubah..

      Padam
  8. Bab KJ counter meme dia mmg terbaik. Hahaha
    Bab sukan aku tak pandai nak ulas, sbb aku tak ada ilmu sgt, tp aku rasa selagi pengurusan pun tunggang langgang, jgn harap sukan kita nak naik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko mmg cerdik.. badminton ni rata2 pengurusannya Cina. Rashid Sidek dan 2-3 meleis tu cuma wayang jer.. xleh buat keputusan pown.. sbb tu liputan tv dan akhbar pun senyapppp jer.. malah siaran tv boleh faraid bagi astro gitu.. tuptup dpt masuk akhir, menteri rtm lagi bebal..siap umum xleh amik siaran bawa masuk rtm.. kahkahkah.. apa punyer bahlol turrr.. tup2 tetiba boleh pulak masuk rtm..lawak kambing sungguh.. mcm ni punyer menteri buih cap ayam pun ada..jadi menteri tapi kuasa guna kat tempat lain..nyanyi gedik2 pun 1 juta woo..boleh ghuyup gitu jer.. inikan pulak nak arahkan rancangan tv masuk rtm..

      Selagi ada meleis dalam pengurusan.. kita boleh gelak jer..nak berjaya..yillek..tambah2 taruk raja dan bangsawan dlm sukan.. mmg dah tentu jadi hampeh.. meleis ni buat kerja moody dan kuat emosi.. time kerja mmg asyik melancap jer..puji kerja Cina, mmg pantang..x boleh.. serius.. boss gua, mmg awal2 lagi reject kalo kontrektor meleis masuk project.. lingkup habes kerja dan segala rancangan..kahkahkah..

      Padam
    2. Meleis tu emo bebal mcm ko la.. kan? Komen pn emo.. jgn mcm tu bro, ayuh buktikan meleis boleh maju.. KEDEPAN!

      Padam
    3. Ya meleis boleh maju KEDEPAN..saya sokong.. hanya dan jika hanya Cina yang menjadi penasihat. Kesan meleis maju, import kete oversea dgn harga 40k, masuk mesia jadi 160k.. majulah perniagaan atas angin meleis dgn jual AP yg asal rege RM1, dijual dgn 35k-65k.... meleis buat kete proton dgn modal tin kosong 5k, dijual dgn 60k.. mmg majulah engineer2 meleis atas angin kat proton management school..

      Cuba perhatikan, bila meleis maju, harga barang semakin naik mencanak2.. bila Cina kapir maju, harga barang stabil diparas murah.. majulah meleis dgn untung berniaga atas angin..

      Emo lagi..jgn tak emo.. meleis mmg emo tahap ketahian level gaban..

      Padam
  9. nk tngk gmbar asal sblm di super saiyan ade tak huhu

    BalasPadam
  10. h Rozana

    saat mana jejaka bangla kau peluk
    saat mana jejaka bangla kau tinggalkan
    mana jejaka bangla yang membelaimu
    mana bisjut & royi yang merana dalam genggaman

    Oh Rozana

    katanya bisjut
    kenapa bisjut kau jadikan royi saat warga bangla duduk dalam gelap

    Oh Rozana

    bisjut atau royi saat ini kau berikan padaku..
    aku pecahkan dalam titik ruang jenuhku
    saat aku menantikan kehadiranmu....
    aku tidak suka dengan keadaan ini.
    aku tidak mahu bisjut royi mu
    pergi saja jangan kau kembali lagi
    datang saja saat kau kembali
    bersama seketul bisjut & royi

    Oh Rozana

    bisjut & royi ada saat kau datang
    bisjut & royi hilang saat kau hilang.

    Nak bisjut?

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...