Iklan Leaderboard

Jumaat, 2 Mei 2014

38 Penerangan GST versi kerajaan dan pembangkang

Masih lagi bercerita pasal GST (Goods and Service Tax atau Cukai Barangan dan Perkhidmatan) kerana isu ini sekarang ini sedang panas dan hangat, lebih2 lagi selepas perhimpunan bantah GST yang diadakan semalam. Ramai yang turun membantah pelaksanaan GST, buat protes, bawak sepanduk, maki hamun, kutuk kerajaan, tapi ada juga segelintir yang bila ditanya soalan paling simple mengenai apa itu GST, itu pun mereka tidak dapat jawab.


Video ni mengingatkan aku pada demonstrasi pertahan kalimah Allah bila wartawan tanya mengenai perjuangan mereka, ada jawapan2 yang diberikan agak kurang meyakinkan namun mereka masih lagi boleh jawab. Tapi yang demonstrasi bantah GST ni ada yang lagi teruk, bila ditanya pada segelintir peserta apa itu GST, ada yang tak tau nak jawab, ada yang jawab Government Services Tax, memang fail gila. Come on lah, you guys can do better than this.


Dulu aku pernah juga tulis pasal isu GST di sini dan sini, tapi tidaklah beri penerangan mengenai apa itu GST. Disebabkan mungkin ramai yang tak tahu pun sebenarnya apa itu GST yang sama ada korang sokong atau tentang, mari kita lihat video2 penerangan ringkas mengenai GST oleh pihak kerajaan dan pembangkang dalam bentuk infografik bagi memudahkan pemahaman korang. Kita kena dengar penerangan dan penjelasan daripada kedua2 pihak, baru kita lebih faham dan boleh buat penilaian.


Penerangan mengenai GST versi KERAJAAN BARISAN NASIONAL





Siap ada lagu GST lagi.


Lagi infografik boleh klik sini.


Penerangan mengenai GST versi PEMBANGKANG PAKATAN RAKYAT



Buku Kecil Penerangan #fahamGSTtolakGST boleh muat turun sini.

* Video penerangan ringkas dalam bentuk inforgrafik daripada pihak Pakatan Rakyat tak banyak kat Youtube, aku hanya jumpa 1 sahaja daripada Rafizi Ramli. Kalau ada lagi boleh bagitau.


So dah faham? OK kalau sudah faham, bolehlah nak sertai demonstrasi bantah GST. Sekurang2nya kalau ada orang tanya, korang faham dan boleh mengeluarkan fakta serta hujah mengenai perjuangan korang. Ini tidak, orang tanya apa itu GST pun ada yang tak tahu dan jawab salah. Malu la weh, jangan jadi demonstran ikut2an boleh tak? Orang lain nak berdemo, nak turun ke jalanraya, korang pun nak join turun ke jalanraya nak berdemo tapi tak tahu kenapa nak berdemo dan apa asas perjuangan demonstrasi tu.

Penuhkan ilmu dan fahami dulu suatu perjuangan, barulah keluar pergi berjuang. Perjuangan secara membabi buta dan membuta tuli hanya akan menyerlahkan betapa ceteknya pemikiran dan tahap mentaliti seseorang.




tags: penjelasan penerangan gst goods and services tax cukai barangan dan perkhidmatan sst sales jualan ganti versi kerajaan bn barisan nasional pr pakatan rakyat rafizi ramli video apa itu gst info infografik demo demonstrasi perhimpunan bantah anti tolak turun hapus lawan soalan jawapan wartawan #fahamgsttolakgst

38 ulasan:

  1. Balasan

    1. Anonymous27 April 2014 19:26
      dan juga rosmah


      Anonymous28 April 2014 10:02
      semua salah Najib

      Reply

      Orang Cerdik25 April 2014 15:32
      Oh Rozana

      Tanpa sapa dan bertanya…
      kilatan tatapanmu telah bercerita tentang bisjut & royi

      mengadu disaat hadir gundahku,
      menghadirkan bisjut bukan royi seperti yang kuingin…

      tanpa sedar ceritamu
      ‘tentang cintamu yang kian membara padanya’
      telah memikat jejaka bangla

      Oh Rozana

      kau tak peduli setiap kata yang kau urai
      tentang bisjut & royi
      membuat nafasku mendengus perih..

      Oh Rozana

      sekian lama jalinan kita semai,
      kini terlerai seperti bisjut & royi
      alunan lagu rindu
      menarik perhatian jejaka bangla
      dalam sepi aku bertanya…
      berapa lagi tinggal bisjut & royi?

      Nak bisjut?

      Reply

      Yuyu Zaza25 April 2014 16:45
      Gambar PELUK Nelydia Senrose dengan mat salleh menimbulkan kemarahan
      ---> http://syokbah.com/gambar-peluk-nelydia-senrose/

      Lana Nordin Memberi Amaran, isu foto dengan Tan Sri Vincent Tan
      ---> http://syokbah.com/lana-nordin-memberi-amaran/

      Gambar intim berpelukan Sammy Simorangkir dan Nadia Annuar, kini kembali bersama?
      ---> http://syokbah.com/sammy-simorangkir-dan-nadia/

      Reply
      Replies

      putra25 April 2014 23:38
      babi syokbah ni dah sampai sini rupanya..

      Reply

      Anonymous25 April 2014 16:55
      Gambar PELUK Nelydia Senrose dengan mat salleh menimbulkan kemarahan, Ini kata-kata panas dari AZWAN ALI DIVA NO.1 MALAYA! http://bit.ly/1lN5kjJ

      Reply
      Replies

      Anonymous26 April 2014 08:40
      Gambar peluk Azwan Ali dan Khalid Ibrahim. KLIK SINI--->http://bit.ly/1iV0lhv


      Anonymous28 April 2014 10:00
      Gambar peluk Tian Chua dan Nurul Izzah klik ---> http://bit.ly/1iV0lhv


      Reply

      Anonymous25 April 2014 17:52
      apsal la kawan2 obifiend nie banyak yang bangang tahap cipan....aku cian betul la....wat malu kampung dusun je

      Reply
      Replies

      Anonymous27 April 2014 19:29
      sapa yang bangang? bukan kau ke? pergilah berambus dari blog ni menyemak je

      Reply

      Archienos25 April 2014 20:24
      zzz

      Reply

      nazib ali25 April 2014 21:09
      #Promo Trade in iPhone 5s baru guna iPhone 4/4s

      Reply

      Anonymous25 April 2014 21:57
      Ahli Kumpulan One Direction Sapu Tahi Burung Di Muka


      AHLI kumpulan One Direction iaitu Harry Styles meletakkan najis burung pada wajahnya ketika menghadiri kursus rawatan intensif yang dikenali sebagai rawatan Geisha.

      Harry melakukan perkara itu sebagai langkah terdesak untuk menghapuskan jerawat pada muka sebelum siri penjelajahan konsert bersama kumpulannya.

      Sumber memberitahu akhbar Daily Star, Harry melakukan rawatan itu pada setiap hari kerana menderita dengan masalah kulit mukanya sejak sekian lama.

      Kata sumber itu, Harry mendengar satu kaedah rawatan pelik untuk memulihkan kulit muka iaitu menggunakan serbuk yang mempunyai campuran air, beras dan juga najis daripada burung Bulbul.

      Walaupun kaedah itu mendatangkan bau yang kurang menyenangkan namun penyanyi itu mahu melihat kesan yang positif terhadap mukanya dengan segera.

      Sumber berkata, Harry benar-benar gembira dengan rawatan ‘tahi burung’ itu kerana dia melihat wajahnya semakin berseri dan bercahaya.

      Reply

      Anonymous25 April 2014 23:49
      khas untuk obe www.qlimax.my/283

      Reply

      Zaki Wazir26 April 2014 01:58
      Dang!hahaha..biasalah ads random..

      minat seni grafik dan ingin memuatturun vektor percuma?
      jemput singgah dan follow akiwaart.blogspot.com
      thanks ^_^

      Padam
  2. yang jawab government & services tax tu memang babi!

    BalasPadam
  3. Nampak tak permainan di situ.. PR hanya dapat counter dgn video rafizi si jambu anwar je.. kata nak seiring dgn pembangunan negara maju. Kita je antara 10% negara yang masih belum laksanakan GST di dunia. Malu la sikit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Prince of Boobs3 Mei 2014 11:20 PTG

      *
      Oh Rozana

      Berapa agaknya harga bisjut & royi?
      Sanggup dibiar jatuh ke paras kaki bangla
      Lalu dipijak,
      Lalu dihenyak.

      Oh Rozana

      Mengapa pulangkan kala aku tak bersedia membeli bisjut & royi?
      Bisjut aku hancur kamu kerjakan,
      Royi aku berselerak kamu lemparkan,
      Bisjut & royi aku musnah kamu binasakan.

      Oh Rozana

      Jika benar pada kamu bisjut & royi sudah benar tak berharga,
      Jangan dibuangnya ia.
      Pulangkan semula pada bangla
      Dengan keadaan boleh dimakan
      Seperti masa kamu mengambilnya.
      Seperti semula.
      Seperti sediakala.

      Tetapi
      Kamu kerjakan bisjut & royi
      Kamu lemparkan bisjut & royi

      Nak bisjut?
      *

      Padam
  4. GST ni akan membantu semua orang kali ni orang miskin x terlepas dikenakan cukai, ko kaya ke miskin ke, ko kena cukai gak supaya kami boleh kumpul harta bnyk2 untuk anak beranak kami hahahaha2 susah senang negara sama2 tanggung tapi harta negara kami sendiri laaa tanggung xleh kongsi2 hehe2

    - org gila

    BalasPadam
    Balasan
    1. GST ni sama konsep dengan Value Added Tax.. makin berbelanja makin la kena cukai..orang kaya lagi banyak berbelanja berbanding orang miskin..
      Ala sistem SST sebelum ni pon sama juga, orang miskin beli barang pon bayar juga cukai SST tanpa sedar sperti cukai input di Kilang.. mereka kenakan Service tax + gov tax.. lagi berganda tanpa kita sedar.. mcm MCD tu biasala

      Padam
  5. Hahaha,
    lain kali nak berhimpun, cuba study dulu apa yg nak diperjuangkan...
    Ni tak, study malas, berhimpun rajin plak...

    BalasPadam
  6. Mcai Peegayarr ni tak boleh terima kenyataan yg dorg dh salah phm ttg GST ni. tapi still nk pjuangkn apekelanjiaoow dorg pejuangkn pun dorg tak tahu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak tambah sikit lg..brg2 yg rafizi sebutkan yg akan dikenakan GST tu mmg dah kena cukai. lebih dari 6%. harap maklum.

      Padam
  7. mana machai fuckertan ni sonyap yo kek sini... dah malu sendiri la tu kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macai fuckatan? Ptuih... byk budak2 baru nak up je tu..

      Padam
  8. siyes memg memalukan, fuhh naseb bek aq bukan org pr, sebb ape yg aq nmpk.org pr nie memg kurg bijak, mntk maaf ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. dahla nampak budak2 melayu yg diperkudakan.. siap geng LGBT join sekali.. sama2la tanggung dosa..

      Padam
  9. Sedih biler tgk org malaysia dgn pemikiran x terbuka, kite x boleh la sokong sebelah pihak shj n mebuta tuli.. kite kne la tgk yg mana mmberi impak lbih baik tuk negara x kire dri kerajaan or pmbangkang. Ayta PERTAMA dlm islam "BACALAH" tidak diamal kn. Sistem lama x efektif sbb yg kaya raya x declare kebnykkn aset dyeorg so dye declare dye sederhana je n biler bayar income tax dye boleh tolak mcm2 then dye bayar sama je dgn org sederhana n miskin, mana adilnye disitu ? Mmg GST ni akan naikkn tax but it up to what u spend la. The more u spend the more u pay tax. tnye balik kt dri tu org miskin spend bnyk ke ? org kaya tu spend sikit ke ? sye hanya menyampaikn pndangan shj jika salah betulkn but ingt x semue org kaya yg x declare aset dyeorg

    BalasPadam
  10. pemimpin2 fuckertan ni pun satu bahlol... tau nak bantah bantah bantah... kalau rasa gst tu ada kelemahan, cuba la bg idea sikit kat parlimen tu utk tambah baik gst, kurgkan kadar ke apa ke. cukai gst bkn cukai baru pun, sblm ni dah ada cukai sst. cukai sst ni bgs & efisyen sgt ke sampai puak2 pembangkang xnak ia digantikan dgn gst??? xhabis2 dok melalak, sikit2 bantah, sikit2 tolak, sikit demo... baik xyah jd wakil rakyat kalau xhabis2 nk heret rakyat utk fikir masalah korg... sbb tu aku benci pembangkang kt malaysia, sbb kebanyakannya bodoh2 belaka.

    BalasPadam
  11. Aduh. Penat je aku taip komen panjang2. Last2 hilang sebab tenet connection loss. Jadi aku terus jump pada kesimpulan:

    Kempen PR gagal sebab rakyat (pro pr) tak paham pun tapi tolak GST.

    BalasPadam
  12. Pedulik haper kami jadi macai BN pun, kami kaya. Setakat GST 6% tu tak memberikan apa2 kesan pun kepada kami. Mungkin GST cecah 500% pun, ada kami kesah? Sbb yg nak bayar ialah rakyat tak kira BN atau PR. Kami anak2 menteri, adun, MP dan anak2 kerabat raja tetap hidup senang lenang sehingga kami mampus beramai2 sekalipun, rakyat juga yang membayarnya membiaya kehidupan anak cucu kami. Sudahlah bodoh, miskin dan ditindas, rasa bangga cerdik pulak membayar bermacam2 cukai. Biar pokai asalkan dapat bayar cukai. Padan la dengan bodoh berlapis2 gitu.. Patut la PISA cakap rakyat Malaysia tu bodoh berlapis pun, masih tak sedar2 yg diri tu bodoh. Malah nyaman melantun-lantun nak bayar cukai lagik ha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. adun , Menteri semua pon kena bayar GST juga.. makin banyak u belanja, makin banyak la cukai y dibayar

      Padam
  13. Tak payahla nak mengaku macai BN bagai.. dah terang benderang level sarkastik ko. Selama ni ko tau tak apa nama cukai yg telah dikenakan? Penah dgr SST(sales tax & service tax)? Yg tu lg byk tau (10% & 6%).. gi mampusla.. ko duduk negara mana2pun kena cukailah sekarang! Cakap kena cukai mcm2 konon. Secara umumnya negara kita ada 2 jenis cukai iaitu cukai pengguna (gst@sst) dan cukai pendapatan.. jgn nak tipulah pasal cukai pendapatan. Berapa kerat je yg bayar... hanya 10% drp rakyat malaysia yg byr tau tak. GST jika dilaksanakan seperti di negara lain contohnya Singapura, apabila GST dilaksanakan kadar cukai pendapatan (income tax) akan dikurangkan secara berperingkat. Study dulu betul2 sebelum komen. Aku tak suke politik tp takkan tiap benda nak membangkang je keje.

    BalasPadam
  14. Slm. GST... semua barang semua peringkat ada cukai kecuali bila dikecualikan. SST... cukai untuk final product shj & cuma utk barangan terpilih shj. Setuju komen anon yg ckp ramai tak paham. Satu hal lagi... belum kena sbb tu belum mengadah. PR need to engage more in this issue else we all lose.

    BalasPadam
  15. macai umno ckp dia yg betul macai pr yg salah... macai pr ckp dia yg betul macai umno yg salah... which macai are u?

    BalasPadam
  16. kelakar video rafizi tu..macam konfiden. macam budak sekolah buat presentation

    BalasPadam
  17. Which macai... mana2 pun bukan. Kita org ada akal pikir le mana yg betul. Yg penting berlandaskan Islam. Apa2 yg zalim mesti ditentang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Totol.. boleh tlg bgtau apa yg zalim sangat di Malaysia sekarang? Masing2 ada akal.. renung-renungkan dan selamat beramal!

      Padam
  18. Apa yg zalim sgt kat Malaysia sekarang. Yg kaya makin kaya... yg miskin makin susah. Islam digunakan sebagai alat utk meraih kekayaan dan kuasa. Undang2 dan mahkamah dibudak2kan. Maksiat dimuliakan agama di tidakkan. Negara kaya tapi hutang banyak. Menegur pemimpin kena tahan hina Allah lepas. Pemimpin dan kroni kaya raya rakyat kedana Byk bro. Tu semua tak kena tempat, kena tentang... tu semua zalim. Kalau biarkan camno nak masuk syurga. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. zalim bro kalau kita biarkan peliwat dan penibai cinadoll dijalanan
      memang patut kena penjarakan
      lagipun dia tolak hudud...dan pas kata sapa tolak hudud kapir...
      jadi sendiri mau pikir la

      Padam
    2. Zalim erti kata lain bukan secara direct la kan. Adakah agama Islam tidak dapat dipraktikkan? Adakah Totol telah dihalang utk menunaikan kewajipan anda sebagai umat Islam. Adakah anda tidak dapat tidor lena kerana tidak cukup makan? Miskin? Pandai2lah menaikkan pendapatan masing2..

      Padam
  19. Sebelum ni kita ada cukai perkhidmatan atau cukai jualan mcm mkn kfc atau mcd...cuma gst ni pelarasan cukai utk gantikan sistem percukaian lama..bukan double cukai.

    Tp personally sy x kisah pasal gst sbb ini sumber pendapatan negara utk dikembalikan kpd rakyat kemudian...cuma sy x puas hati mcmana gov gunakan duit cukai dgn lebih efektif n tidak membazir..itu lebih penting.

    Ada duit cukai byk tp x keti nak spend smpi jd kes isu air selangor pun xleh, every year gov bentang bajet defisit je n sibuk naik jet peribadi pun xleh gak. Pengurusan duit rakyat yg paling menjadi isu utama.

    BalasPadam
  20. Bro.... kalau salah depan mata biarkan ke? Kalu org mencuri depan mata tapi kita boleh makan kita boleh sembahyang... nak biarkan je? Mungkin saudara sanggup tapi saya tidak sanggup sbb bila dlm kubur bila kena tanya apa yg dah dibuat utk halang semua ni nak jwb camno?.. so back to u bro. If someone steal ur money and u knew about it do u just let it be. Furthermore ur kids n wife need the money. If they aske u can u just simply says ...I can eat I can pray so nevermind. pikirle bro... kita ni mati anytime. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. x lh, typo tu..sbnrnye toyol..y kn dkt ngn t..

      lol

      Padam
  21. Dia salah eja kot.. Tolol bukan Totol.. yang terasa dizalimi sgt2 duduk di Malaysia ni..

    BalasPadam
  22. Nick name gua kat kolej. Gua bkn tolol bro.. lu yg tolol sbb tak sedar diri dah ditololkan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nickname ko totol msti sebb ko slalu ske jwb 'betol betol betol' (mcm gaya upin ipin tu) kt membe2 kolej ko kn? kekdng tu ko jwb 'tol tol', pstu lekat la nick totol......tol x totol??

      Padam
    2. Eh tolol + toyol jugak si Totol nih ;)

      Padam
  23. Reply... bro ni zaman cafe metallica... upin ipin tak wujud lagi bro. Zaman masa ada floppy disk lagi. Masa tu sapa masuk kolej aku semua ada nama 'saintifik'..tak kira laki ke pompuan. sesuka je senior bagi masa tu. Ada yg lekat.. byk yg tak. Aku punya lekat. Smpai skarang ada lagi kekawan panggil nama ni bro. :)

    BalasPadam
  24. Pastinya rakyat bersedia untuk menerima GST sekiranya pemimpin amanah dengan kewangan negara..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...