Iklan Leaderboard

Isnin, 12 Mei 2014

16 Memang teman lelaki lebih penting daripada ibu

Ya, memang teman lelaki itu lebih penting daripada seorang ibu. Memang boyfriend tulah yang lahirkan kau, menyusukan kau, tukarkan pampers kau, bagi kau makan, bagi kau tempat tinggal, hantar kau pergi sekolah, belikan kau buku dan permainan, belikan baju, seluar dalam, bra dan pad wanita kau. Siapalah ibu tu, menyibuk je dalam hidup kau kan? Nak jumpa boyfriend pun tak bagi, biar gaduh dengan ibu pun takpe. Yalah memang martabat teman lelaki tu lebih tinggi daripada seorang ibu kan?


Ya, itulah pemikiran akal logik budak2 batak baru nak up pavi bani evans hudson fake relay yang dari Kitab Qudut Padang Matsirat. Mohon diludah secara berjemaah.





tags: apabila teman lelaki lebih penting daripada seorang ibu emak mama mami anak bangang budak pavi batak bani hudson evan gaduh dengan mak yaya comott keluar dengan bf boyfriend balak lelaki pakwe jantan

16 ulasan:

  1. 1st!!

    Cinta itu buta..lagi2 kpd budak2 yg baru nak up n nak merasa bercinta. Bila segala pengorbanan ibubapa x fikir..ni la jdnya.

    BalasPadam
  2. nanti dah kena tinggal boifren dia baru lah nangis mintak mak dia balik...1sto....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tinggal boifren je takpe.. kena tinggal boifren dgn perut buncit menyusahkan mak dia pulak jaga dia pantang lahir anak luar nikah.. puih!

      Padam
  3. Tunggu dia jadi mak nanti, karma datang setepek kat muka dia balik...hahaha

    BalasPadam
  4. typical meleis

    BalasPadam
  5. haàaaaaaaaaæ

    BalasPadam
  6. teruk budak2 zaman sekarang ....

    BalasPadam
  7. melayu selamanya bodoh

    BalasPadam
  8. bapak mane?time ni la nak kasi ajar sikit anak tu. nak bagi anak takut buat benda bodoh ni tugas bapak la.hentam skali dengan pakwe budak tu.bawak keluar anak org, tak dtg rumah jemput, tak mintak izin makbapak perempuan. Mak memang lembut..nak marah pun anak tak takut mane. bapak patut ikut skali anak g dating. aku dulu sblum kwin siap pakai tie mcm nak g interview mintak kerja bile first time nak g jumpe bakal bapak mertua.sampai dia tergelak. kena kawal la budak2 ni..terutama bila ada anak perempuan..tugas mak bapak bentukkan dia dari kecik,jgn tgu dah besar dan jadi perangai mcm kat atas tu.

    BalasPadam
  9. Padang matsirat dgn padang mashyar pun xtau. Apa punya lahanat. Sejahil gua tau juga nk eja hukum hudud. Tiap2 hari duk canang dlm tv 3 suku.

    BalasPadam
  10. Nanti dah barai dan Ada hasil cucuk tanam baru tau

    BalasPadam
  11. Tu nye klu bdk tu jd nikah ngn boifren batak tu nnt, dh jd laki bini, pstu x bg bini jumpe mak bini tu, ye laaa sbb mse dating dlu kn ke slalu halang bagai..so now dh tukar status, bole la kawal bini x bg jumpe mak die..n bini pn kne laa taat kt suami kn kang nnt derhaka kt suami, x msk syurga la pe laaa, so jadi la mcm perenggan kt ats tu, laki lebih penting dr mak, walopn mak laa yg jaga si pompuan tu dari kecik smpai besau..ha ha ha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade ke term "derhaka pada suami"? setahu aku term "derhaka" tu layak diberi kpd org yg tak baik pada ibubapa saja..syurga di bwh tpk kaki ibu, bukan suami..sbb suami bukanlh org yg brsusah pyh mnjaga bini dia tu dari kecik smpai ke besar pn..jgn pandai2x ubah ayat agama utk kepentingan diri sndri la, boleh x?..

      inb4, suami x tanggung dosa isteri, xde istilah dosa boleh main passing2x kt org lain mcm game lari passing baton..

      Padam
    2. nusyuz tu ada le kan Tanpa Nama14 Mei 2014 2:32 PG?

      Padam
    3. betul.tu dipanggil nusyuz. Beerti keluar dari ketaatan.

      Namun antara ketaatan kepada suami atau ibubapa, si isteri bertanggungjawab kepada suami terlebih dahulu sebelum ibubapa. Logiknya disini..si isteri sebenarnya lebih mudah masuk ke syurga selagimana dia patuh kepada agama, dan taat kepada suami. Manakala suami pula perlu kekal mengutamakan agama, ibu bapa, isteri dan anak-anaknya. Dia bertanggjungjawab sepenuhnya untuk menjaga kesemua itu agar berada dalam keadaan sejahtera dan seeloknya, Penerangan lanjut seperti dibawah.

      ecara umumnya Islam meletakkan hak suami sebagai perkara yang wajib dilaksanakan serta didahului berbanding dengan memenuhi keperluan dirinya (isteri) sendiri dan juga ibu dan bapanya , selagi mana ianya bukan kepada perkara-perkara yang dilarang atau maksiat kepada Allah swt.

      Sabda Rasulullah saw , maksudnya :

      Sekiranya Aku boleh menyuruh seseorang supaya sujud kepada seseorang yang lain , nescaya aku akan menyuruh si isteri untuk sujud kepada suaminya.
      (Hadis Sahih riwayat Abu Daud dalam Kitab an-Nikah bab 41 , Tirmizi no : 1159 , Ahmad : 4/381 dan Al-Hakim : 2/187.Ianya disahihkan serta dipersetujui oleh Az-Zahabi)

      Malah dalam satu riwayat lain , Nabi saw bersabda dengan maksudnya :

      Demi diriku dalam genggaman-Nya , seseorang perempuan itu tidak dikatakan telah menunaikan hak Tuhannya melainkan setelah ia menunaikan terlebih dahulu hak suaminya.
      (HR al-Baihaqi dalam al-Kubra : 29207)

      Walaubagaimana pun si isteri tetap dibolehkan untuk melaksanakan tanggungjawabnya kepada kedua ibu dan bapanya selagi mana ianya tidak mengabaikan tanggungjawab kepada suaminya. Sebagaimana firman Allah swt dalam surah al-Isra ayat 23 :

      وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا

      Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya.

      Apabila berlaku pertembungan antara hak atau kewajipan kepada suami dengan hak atau kewajipan kepada ibu dan ayah , maka si isteri diwajibkan untuk mendahulukan tanggungjawab dan kewajipan kepada suaminya terlebih dahulu.

      Pada ketika itu si isteri hendaklah melakukan pendekatan yang berhikmah dengan cara bersikap lemah lembut dan memohon maaf kepada ibu atau ayahnya kerana tidak dapat mendahulukan kehendaknya tanpa memutuskan tali silaturrahim antara ibu bapa dan anak.

      Buatlah yang terbaik agar kepentingan suami dan ibu Puan dapat dijaga dengan baik dan sempurna.Selalulah berbincang dengan suami agar dapat bertolak ansur dan bersabar dengan kerenah dan ragam ibu Puan tersebut agar ikatan kekeluargaan tidak rosak dan terputus.

      Padam
    4. Logic anon ustaz di ats, sesiapa yg komen berkenaan hal mslh rumah tgga mestilah merujuk kpd mslh yg dialami olh diri org itu sndri..bagus, bagus, pandai sgt, selain mahir copy paste ayat agama, anon di ats juga merupakn seorng ahli nujum serta tukang tilik yg dpt memstikan yg anon di ats adalh seorang isteri yg sdg mengalami mslh dgn suami serta ibu beliau..hebat skali..

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...