Iklan Leaderboard

Sabtu, 4 Jun 2016

9 Wanita dalam novel dan drama luar negara VS tempatan

Realiti cerita novel dan drama zaman sekarang, di mana cerita novel dan drama luar negara banyak mengangkat martabat kaum wanita dengan menggambarkan wanita itu dengan watak seorang pemimpin, pejuang, bekerjaya, profesional, penuh karisma, berwibawa, bercita-cita tinggi dan hebat, sementara cerota novel dan drama tempatan kita masih di takuk lama dilambakkan dengan watak perempuan yang mengejar dan mendambakan cinta seorang suami yang kacak, kaya, anak dato', CEO syarikat, belajar oversea dan sempurna serba serbi.


Takkan setakat itu sahaja tahap dan martabat wanita Melayu hari ini?
Takkan itu sahaja yang mampu dijadikan cerita di naskah buku dan layar perak?
Takkan sekadar itu sahaja mentaliti penulis dan pembaca buku wanita Melayu?
Takkan buku dan drama yang mempunyai tajuk "Suamiku bla bla bla" sahaja yang menjadi pilihan majoriti pembaca dan penonton wanita Melayu?

Bukan tiada novel dan drama tempatan yang memartabatkan kaum wanita di dalam naskahnya cuma tak begitu banyak dan tidak popular. Yalah, banyak mana perempuan yang nak tengok cerita tentang kesusahan seorang wanita berjuang untuk mencapai impiannya menjadi seorang doktor pakar berbanding cerita tentang wanita berjuang untuk memperoleh cinta suami impiannya?

Jika anda masih mahu kekal di takuk lama berkhayal dan disuap dengan cerita-cerita cinta fantasi, maka teruskan bermimpi.

Baca lagi artikel berkaitan berikut:


P/S: Jangan lupa untuk menyokong kami dengan membeli buku Buasir Otak: The Komik. Klik pada gambar di bawah untuk melihat preview komik. Untuk membeli boleh hubungi kami melalui:

Email: princeofnoob[at]gmail[dot]com
PM Facebook: https://www.facebook.com/prince.nub 
Whatsapp/SMS agen kami: SangKancil - 013-9313541

Buasir Otak: The Komik
tags: wanitap perempuan martabat maruah dalam novel drama luar negara tempatan

9 ulasan:

 1. Balasan
  1. ! ʇʇʇ0o0oOoOɹd

   -ıןsoɹıs-

   Padam
 2. ! ʇʇʇo0oOɹd ʇʇəəəɹd ,

  ,��-ıəʇuɐʇouəp aka ıןsoɹıs-����

  BalasPadam
 3. setuju.. that why aku menyampah nak layan novel and drama melayu.

  BalasPadam
 4. Noob, mmg sesuai sangat la dgn pemikiran zaman jahilliyah melayu moden ni.

  Biarlah orang lain maju, cipta roket, cipta segala bagai.. kita ni jadilah gini.. cukul dgn novel cinta khayalan, hidup dpt gelaran Datuk Datin, bangga cirit siot.

  Nak maju apalah sangat kita ni. Amal pun cam hampeh.. Akhirnya masuk libang kubur juga. Masuk telanjang bogel ditemani sehelai kain kapan.

  BalasPadam
 5. Novel norhayati berahim banyak tonjolkan kisah wanita teraniaya dan bangkit dari kesusahan.

  BalasPadam
 6. நான் இன்னும் தமிழ் நாவலை பிடிக்காது, அதனால் தான், நீங்கள் உடன்படவில்லை, நான் என் அந்தரங்க முடி ஷேவ் செய்ய விரும்புகிறேன

  -ziralok aka siroslia-

  BalasPadam
 7. Sebab ape drama nur kasih mletup satu masa dulu... Sbb ramai org suka tgk realiti prmpn islamik, belajar di universiti, ke arah yg lbh baik.. Drama2 lain bnyk yg nk release tension org, jadi jln ceritanya ringan2 shj... Pokok pangkalnya, idea,pengarah. Kena org yg berilmulah baru hasilkn drama yg bagus...

  BalasPadam
 8. Sebab ape drama nur kasih mletup satu masa dulu... Sbb ramai org suka tgk realiti prmpn islamik, belajar di universiti, ke arah yg lbh baik.. Drama2 lain bnyk yg nk release tension org, jadi jln ceritanya ringan2 shj... Pokok pangkalnya, idea,pengarah. Kena org yg berilmulah baru hasilkn drama yg bagus...

  BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...