Iklan Leaderboard

Khamis, 23 Oktober 2014

24 Beza kategori filem/drama barat, anime dan melayu

Jadual di bawah menunjukkan perbandingan dan perbezaan di antara kategori dan genre bagi filem dan drama barat/antarabangsa, anime dan juga tempatan terutamanya filem dan drama melayu masakini:


Kategori/Genre filem dan drama barat dan antarabangsa:

Action Family News
Adult Fantasy Reality-TV
Adventure Film-Noir Religious
Animated Game-Show Romance
Animation Historical Sci-Fi
Anime History Short
Biography Horror Sport
Comedy Martial Arts Thriller
Crime Music Urban
Documentary Musical War
Drama Mystery

Kategori/Genre anime:

Action Kids Sci-Fi
Adventure Magic Seinen
Cars Martial Arts Shoujo
Cartoon Mecha Shoujo Ai
Comedy Military Shounen
Dementia Movie Shounen Ai
Demons Music Slice of Life
Drama Mystery Space
Dub ONA Special
Ecchi OVA Sports
Fantasy Parody Super Power
Game Police Supernatural
Harem Psychological Thriller
Historical Romance Vampire
Horror Samurai Yuri
Josei School

Kategori/Genre filem dan drama Melayu:

Hantu, Seram dan Tahyul
Gangster
Gangster Mat Drift dan Mat Rempit
Komedi Gangster
Komedi Mat Drift dan Mat Rempit
Komedi Romantik
Komedi Seram
Romantik Adaptasi Novel
Romantik Khayalan
Romantik Korporat
Lain-lain




tags: kategori genre beza filem drama tempatan melayu barat hollywood bollywood antarabangsa international jepun korea thailand siam indonesia anime manga kartun

24 ulasan:

  1. 1st... Baik tgk anime dari tgk drama melayu khayalan jam 7.00 ptg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seriously konek pendek23 Oktober 2014 6:33 PTG

      Berdasarkan artikel yg aku baca, kebanyakan org melayu yg tengok cerita merapu melayu adalah perempuan melayu.ini berikutan perempuan malas/xreti nak tengok cerita-cerita yg rumit so diorang hanya mampu tengok cerita-cerita bangang MIG/razak mohaideen shj. Bukan aku kata,paper kata

      Padam
  2. Yup... Lebih baik layan anime...

    BalasPadam
  3. Filem2 dengan drama melayu ni kena kutuk pun depa still buat jalan cerita yang sama jugak.Rakyat Malaysia pergi tgoj jugak walaupun dia tahu jalan cerita samaje.Kat Facebook sembang lebat pasal aurat tapi bila tgok drama melayu tak tutup aurat,perempuan dengan laki bukan mahram duduk satu katil tu kau tak nak kondem pulak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kimak melayu apa kesah dia tabuh aja, halal haram belakang kira.... typical meleiss

      Padam
  4. dah jarang nonton tv lah sekarang hehehe

    BalasPadam
  5. Corak pemikiran pembuat filem d Malaysia yg sgt tepelajar/tedidik/ tepengalaman/ dan aku tediam bila melihat crita paling asshole mengarut... nk muntah...

    BalasPadam
  6. Bagi bukan penggiat seni, rasanya tak payah la mengada2 buat bising. Mereka mencari makan dengan segala kesulitan dan keterikatan nak hasilkan karya. Industri pun dah kecik, camanalah nak cari makan. Seingat aku, circle kehidupan kita di mesia ni.. terikat dengan pelbagai perkara2 mengarut yg ditokoktambah, mcm pernah terbaca tulisan noob pasal nak kawin pun berbagai2 susah itu ini. Inikan pula nak buat filem. Jadi setakat skrg, filem hantu la yg paling senang lulus.

    Kalo hangpa pinjam bank 2 juta nak buat drama/filem, agak2 drama/filem haramjadah apa hangpa boleh buat dan boleh gerenti balik modal atau untung sikik2? Nak buat mcm terminator? Sorilah yer.. kurang2 ada Sofia Jane berkemban, Zila Jali gemuk gedempol berkemban..kasi leleh sikik air liur. Kalo rugi, bapak lu nak tanggung ka?

    Peminat2 filem ni mcm anjing atau dubuk. Dah nama pun nak menjamu nafsu, takkan la nak tunjuk gambar musabaqoh pulak. Ini satu sifat penonton yg perlu kita fahami. Takde sikik xxx, xder sapa pun nak tgk jika kene bayar tiket, kecuali mamat kemaruk bayar awek masuk panggung.. filem apa pun dia tak kesah punyer..

    Apapun.. Meleis dan butthurt berpisah tiada..kahkahkah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju anon selamat aku melayu bukan meleis :D

      Padam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  8. Bagi aku,
    filem ialah tempat aku...errr...ahhh! nanti ada orang tak faham...malaslah! (dah buang masa kau lima minit baca komen aku ha ha ha!)

    BalasPadam
  9. drama politik...

    BalasPadam
  10. Diantara skrip popular filem melayu:

    Cerita 1
    lelaki : tolonggggg ustazzz! selamatkan diana (sambil menangis meraung dan kelam-kabut)
    Perempuan : arghhhhhhhhhhhhhh!woarghhhhhhhhhh!hahahaha!!!arggghhhh (kena rasuk)
    Ustaz : Dengan nama Allah!musnahlah kau wahai jin laknat! (sambil menepuk tanah dan keluar aura/kesan gegaran/bunyi mega bass).

    cerita 2:
    Datin : Mama tak izinkan Is kahwin dengan perempuan kampung tu! Is jgn nak buat benda mengarut! Is tu anak mama,listen to me!.
    Hero : Mama halang la macam mana cara sekalipun, Is akan tetap bersama dengan zura..dia cinta hati Is sampai bile-bile.
    Dato' : Is..Is...(sambil tak tau apa nak ucap dan buat cuba menghentikan perbalahan isteri dan anaknya)

    cerita 3
    Lelaki : saya cintakan awak, tapi saya sedar..saya ni budak kampung je..tak setaraf dengan awak. keluarga awak mesti tak suka saya.
    Perempuan : awak..kenapa cakap camtu? yang penting cinta kita ni suci.pasti kita akan dapat harungi sume halangan ni.

    cerita 4
    samseng 1: lu pe cer toqqqqq??
    samsung 2: eh..lama wa tak nmpak lu siot. ni semua pasal dragon tu la..dia sudah kasi kacau tempat kita. memang mau cari mati itu orang.
    samseng 3: kita kasi ajar sama itu anjing.

    cerita 4
    rempit 1: aku nak set game malam ni? apa mcam? 1 penuh, ada bran?
    rempit 2: hek eleh..aku tak gentar la wei..aku risau kau makan asap je nanti..jgn pulak menangis balik mengadu kat mak kau.
    rempit 1: lu sembang kencang dari motor lu. sape champion, angkut duit sama itu cigaro. kau menang..ko dapat servis awek aku, kalau aku menang..aku bonceng awek lu.

    Sementara itu di buletin utama

    " gejala gengsterism semakin membimbangkan terutama di kalangan belia. ikuti laporan selanjutnya......"Hmm..inilah yang kita bimbangkan..budak2 sekolah merempit, jenayah rogol makin menjadi-jadi. Kebanyakkan budak2 sekarang ni terjebak dengan kegiatan tidak elok semenjak di bangku sekolah. Kemudian ada yang terjebak ke dalam kancah dadah dan juga kumpulan-kumpulan samseng. Kita minta ibu bapa mainkan peranan. Ini semua pengaruh budaya barat. Filem2 luar bnyak memaparkan contoh2 yang tidak elok seperti dadah, seks bebas serta melanggar undang2- Encik Samad (Masyarakat prihatin)".

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setujuuuuuuuuuu.!

      Padam
    2. tanpa nama 4.44ptg : contoh yg kreatif dan menarik utk difahami, sy setuju

      Padam
  11. Hmm..benda boleh buat duit...diorang bukan fikir kesan sangat pun..asal filem boleh jual..jalan jer =(

    http://seronoknyermelukis.blogspott.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu bukan buat duit.. tu bazir duit

      Padam
  12. filem melayu ak dah tengok untuk tahun ni? "ustaz mu tunggu aku datang" dan "nasi tangas"..... tp tgk nasi tangas sebb awek dia hot hmmm yg len idak lagi dan leps tu tobat xnak tgk citer melayu genre tangas tu bosan dowhhh nyesal rugi duit tiket

    BalasPadam
  13. Balasan
    1. betul2 kitew pun sukew anime gak, you suke anime ape ek >.< ngeeee

      p/s: buekkkk

      Padam
  14. Sy ada nmpk ada effort dr pengarah atau penerbit nak buat lain drpd yg lain, tp still penerimaan rakyat majoriti masih takuk lama..so nak labur movie yg berkaitan sure rugi even menang anugerah banyak sekalipun. Bila anugerah berprestij ala2 pscar, cite yg jrg dengar n less popular yang menang...ironik kan?

    BalasPadam
  15. That's right, our Malay movies and dramas lacks creativity. Even anime genres are more than Malay genres. I like Upin-Ipin at first, but now, it's very boring and not entertaining...

    Like one of my friends said, "Malays don't want to watch informative and heavy genres, that's why most of Malays' have stunted brains than the other races".....

    BalasPadam
  16. that is why i prefer to watch anime than Malay drama.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...