Iklan Leaderboard

Selasa, 14 Oktober 2014

31 Koleksi typo media Malaysia yang sangat facepalm

Jom kita layan koleksi kesalahan dan kesilapan ejaan atau typo di dalam media2 cetak dan elektronik utama, di surat khabar dan siaran berita televisyen di Malaysia yang sangat facepalm.

 


























tags: typo ejaan salah berita tv televisyen rtm tv3 surat khabar pelajar terima jenazah perdana menteri kapal seram kafir miskin angin kencing anjir liar tahuh manja obes feadah typo everywhere meme

31 ulasan:

  1. Yeah first......RIP bahasa melayu

    BalasPadam
  2. Hahaha
    lenguh pp gelak..typo yg dh jd lawak
    Terima jenazah la,kapal seram,angin kencing,kafir miskin,minum air suami,free
    wife..bajet sembang..haha giler ar
    Dgn najib yg bermisai tebal..kahkah.
    tgh menulis fokus jgn sambil berangan.kan dh ke lain jadinya..memalukan toi media nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taknak komen pasal umur Raheem Sterling 71 tahun nak mewakili England bawah 21 tahun?

      Padam
    2. Kah kah kah..

      Padam
  3. kapal seram.... wakakkakaka !! yang best muka duplicate tu !! okkk menemani hari2ku yang suram...

    BalasPadam
    Balasan
    1. forever alone

      Padam
    2. Seriously konek pendek14 Oktober 2014 8:34 PG

      Ayunie gemok!

      Padam
    3. anon 2 ekor d ats aq ni serius loser, minah nie da kawin la bodoh..laki die hensem dowh bkn mcm korg tue,korg tue forever loser duk meroyan mcm org mati ank kt dlm blog ni buat malu para anon yg bijak pandai aje.....gi mereput sana!

      Padam
  4. Mungkin sebab nak cepat dan tiada double check punya typo error berlaku

    BalasPadam
    Balasan
    1. Er sorry punca bukan punya.. Aku pulak yang typo

      Padam
    2. Typo kecik bleh trima.typo besar tu dh kira cuai melampau la.Terpampang di media pulak tu.

      Padam
  5. Haha..bajet sembang.memang sembang

    BalasPadam
  6. Adoyai... Dah jadi trend kot kat media massa...

    Tergelak membacanya...

    BalasPadam
  7. kalau tak pernah masuk bidang journalism, kita tak tau...benda nih normal...tapi kalau yang macam kat atas tuh memang tak normal dah tuh! aku teringat ada satu local paper kat sini typo error gak...tahniah jadi tahinah...terus kena buang kerja kawan tuh...gila kau! dia ucap tahi nah dengan TYT siottt...

    tapi bila sebut pasal typo nih maaflah kepada hater aku semua, aku tau korang benci ngan aku tapi aku nak cerita gak...jangan baca ek! kalau kau baca tak tau laa tahap mental kau tang mana...aku teringat masa aku jadi editor dulu aku kena sound pasal tulis "apakejadah"...dalam majalah hebat tuh...benda nih berlaku SEBELUM term tu dipopularkan dek pengacara Edisi Khas NTV7...moral citer, kadang-kadang kita tak tau apa yang kita tulis tuh akan set a trend...bak kata...errr...tk payah sebut lah nama nanti korang kata aku sangap batang dia plak...

    the moral of the story...jangan buang masa lima minit kau baca entry aku ha ha ha!

    BalasPadam
    Balasan
    1. "kalau tak pernah masuk bidang journalism, kita tak tau...benda nih normal...tapi kalau yang macam kat atas tuh memang tak normal dah tuh!"

      sekejap normal, sekejap tak normal. konfirm yang tak normal tu ko..

      Padam
    2. Xpyh msuk bidang journalisn pun dah tau typo tu bleh jd kt mana2 je asalkan ada tulisan..lg la ko bdg journalism,editor bersepah2.ptt lbih alert ngan typo ni.kalau org mcm ko eddeved jd editor xheran aku leh ada typo.idup ko keje berangankan edrie hashim..hikhik

      Padam
  8. Ni kes nk kejar"deathline" la kot ni @ wartawan tu geram sgt editor nye ... mslh nye bhs yg d gunakan jd x best. Blh saman x kalu kes mcm ni??? Byk mangsa dh kena

    BalasPadam
    Balasan
    1. deadline la ngok... masuk belajar tadika balik laaa

      Padam
    2. Xyah tunjuk pandai der.kan ke dia highlight word deathline tu..tu mksdnya typo yg disengajakan..

      Padam
  9. Alo noob, derang nak test gak tgk ko punye respond.. jgn tension pulak.. mcm ko jugak, test peminat sbb nak tgk apa feedback derang.. normal la ni.. xder bende pown..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Noob mls nk buat artikel pnjang..so santai2 je untuk santapan mata..

      Padam
  10. Seriously konek pendek14 Oktober 2014 8:36 PG

    Kalau wartawan salah taip boleh dimaafkan tp apa fungsi ada editor?

    BalasPadam
    Balasan
    1. fungsi editor tidor kot... patut tukar nama editor jadi etidor

      Padam
  11. Orang yang edit/letak ayat kat screen tv/surat khabar ni bukan melayu kott (positive-thinking)..ROFL

    BalasPadam
  12. Ini semua poyo..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya.. ini sumer salah Anwar Ibrahim. Mmg patut dia dipenjarakan saja.

      Padam
  13. Haha betol la sni rmai yg biul.komen sume xpkai otak.main bedal je..stupidhood

    BalasPadam
  14. Pengalaman aku kerja dekat media industry(newspaper) ni, sebelum publish story memang akan kena double check at least 5, 6 kali atau lebih dan proses ni melibatkan lebih daripada 2 orang. Contohnya, reporter, designer, sub editor dan editor. Kalau kau focus, mustahil laa ada silap melainkan kau memang pemalas nak check.

    BalasPadam
  15. majoriti surat khabar dari utusan jer. TV3 memang patutlah typo sbb TV3 kan TV3suku. kikiki~

    BalasPadam
  16. Wahahaha...
    Kelakar beb semuanya...
    Mesti ramai yg kena jawab dgn bos besar ni...hahaha

    BalasPadam
  17. Aduiii kelakar2.. mcm2 jenis typo ada tu.. free wife? ._.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...