Iklan Leaderboard

Jumaat, 24 Oktober 2014

10 Huk Aloh Laa - lagu Ya Hanana versi Kelantan

Jom kita layan lagu Ya Hanana versi Kelantan yang bertajuk "Huk Aloh Laa" yang dinyanyikan oleh penyanyi2 dari negeri pantai timur ini iaitu Man Khan, Fendi Kenali, Rosalinda dan Adik Wani. Alhamdulillah, insaf doh sek2 ni.



Namun aku ada terbaca komen yang kata diorang ubah lirik lagu ini macam menghina Islam sebab diorang guna melodi lagu Ya Hanana. Mungkin orang yang komen tu ingat Ya Hanana tu sejenis zikir atau selawat, tapi yang sebenarnya ia cuma sejenis lagu qasidah, nasyid atau syair yang menyatakan cinta kepada Nabi yang dicipta beratus2 tahun selepas kewafatan Nabi. Dan mengenai melodi dia yang diubah lirik, lantak lah nak ubah lirik dengan bahasa loghat apa sekalipun, asal lirik yang baik tiada masalah pun.

Hatta melodi yang berasal dari lagu Kristian sekali pun macam lagu Hallelujah, digubah menjadi lagu Ya Illahi dengan lirik versi Islamik, bagi aku tiada masalah pun. Yang menjadi masalah bila lagu kanak2 macam Can Mali Can sekalipun lirik dia diubah menjadi lirik yang boleh mendatangkan syirik dan kufur.





tags: lagu yahanana ya hanana versi kelantan kelate hok huk aloh laa man khan fendi kenali rosalinda adik wani pakai bertudung tudung hijab hijabis hijrah ubah lirik melodi qasidah nasyid syair puisi beruntungnya aku hallelujah versi islamik ya ilahi tv al hijrah dikir zikir selawat

10 ulasan:

  1. Perlukah sentuh anjing dulu kalau sekadar hendak belajar bagaimana untuk sertu?
    Perlukah bersetubuh dulu kalau sekadar hendak belajar bagaimana untuk mandi junub?
    Perlukah membunuh, menyiang, menyula dan memanggang katak kalau sekadar hendak belajar berkenaan 'survival dalam hutan' di sekolah? Cikgu oh cikgu.....bincangkan.

    http://www.ohdunia.my/2014/10/isu-anjing-belum-reda-timbul-pula-isu-makan-katak.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Complicated pulak hamba betuah ini...

      Padam
  2. man khan baju wifi.

    BalasPadam
  3. Shrek is love,Shrek is life24 Oktober 2014 8:13 PG

    Sila dgr lagu 'tubik masuk' by Adik wani

    BalasPadam
  4. hebakk arr..

    BalasPadam
  5. bg aku, jangan lah buat lagu islamik berdasarkan musik/rentak lagu keagamaan lain. Macam nasyid tp rentak Silent Night, atau even Hallelujah. Sebab takut nnti membuat orang keliru lebih2 lg budak2 muda atau orang yg xtau rentak tu sbnarnya lagu agama lain. Takut nnti tiba perayaan agama tu, nnti akan menimbulkan kekeliruan mcm "Eh? aku penah dgr rentak ni tp nasyid la. Ehh? ni lagu ape ni?? apsal nasyid boleh plak jd lagu agama lain??" padahal dia xtau asalnya rentak tu mmg lagu dr agama lain.

    Nauzubillah...

    BalasPadam
  6. boleh cerita sikit pasal lagu can mali can? penah dgr lagu tu masa kecik2 tapi x tau lirik dia. lagu can mali can tu syirik ke?

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...